Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 01.09.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zabavili marihuanu, chytili dealery
Večerník Praha | 1.9.2003 | rubrika: Krimi | strana: 4 | autor: (tom)

Nové Město - Několik měsíců trpělivého sledování a systematického shromažďování důkazů. Na konci pak bleskový úder, několik osobních prohlídek a dva zadržení pachatelé. Tak by se dala shrnout policejní akce Delux, která vyvrcholila v minulých dnech.
Kriminalisté se dostali na stopu sedmadvacetiletému muži, který prodal devatenáctiletému zájemci dva zlatnické sáčky se zelenou drtí za 750 korun. Jak později ukázal rozbor, v sáčku byla marihuana. Tou dobou sledovali jednání jednadvacetiletého mladíka, který si na živobytí také vydělával prodejem konopí.
"Vdobě od června do srpna prodal drogu nejméně v osmi případech zájemcům z různých věkových kategorií. Cena za gram se pohybovala od dvou set do pěti set korun," sdělila Eva Miklíková z pražské policejní správy.
Detektivové však stále čekali na vhodný okamžik a trpělivost se vyplatila. Před několika dny tým mohl na základě získaných stop udeřit hned na několika místech. S povolením státního zástupce provedli prohlídku v zázemí jednoho z dealerů a objevili několik desítek sáčků, které dohromady obsahovaly 160 gramů marihuany.
Finále celé akce se pak odehrálo v jednom baru v ulici VJámě. "Ve čtvrtek minulého týdne tam policisté polapili oba dealery najednou a obratem je seznámili s policejním radou. Mladší z mužů byl po obvinění umístěn do cely s návrhem na vzetí do vazby, druhý je stíhán na svobodě," dodala Miklíková.
________________________________________________________________________

Doba mění chování mladých
Deník Jablonecka | 29.8.2003 | strana: 23 | autor: TOMÁŠ DRAHOŇOVSKÝ

Jablonec n. N. - Puberta je jedno z nejdůležitějších období v životě člověka. Mladí lidé procházejí největšími tělesnými i psychickými změnami, začínají budovat své první partnerské vztahy a začleňují se do sociálních procesů. Rodiče dospívajících jsou zajedno: dnešní mládež je daleko horší, než jsme byli my. Odborníci tvrdí, že chování teenagerů je dnes ovlivněno zejména změnou sociálního klimatu. Drogy přestávají vadit
K drogám přistupují dnešní mladí benevolentně. Dospívající se většinou řadí mezi zastánce legalizace měkkých drog a i jejich přístup k drogám tvrdším je daleko tolerantnější, než mínění jejich rodičů. "Většinou argumentují tím, že když se marihuana používá v lékařství, není důvod ji považovat za drogu," říká René Koželuha, pracovník centra Arx, jenž se prací s mladými lidmi zabývá již od roku 1996. "Tím se zcela liší od generace svých rodičů, kteří s drogami vůbec do styku nepřišli. Za komunismu tu zkrátka nebyla nabídka. Vědělo se sice o skupinkách "feťáků", ale podobné party, jejichž členové většinou zneužívali běžně dostupné léky, žily spíše na okraji společnosti," dodává Koželuha. Agresivita roste
Rodiče puberťáků zaráží také agresivita, která se mezi mladými lidmi objevuje nejen ve vztazích, ale i v celkovém přístupu k životu. Podle René Koželuhy jsou v tomto případě na vině média. "Podívejte se do televizního programu a zjistíte, že filmů, které by vychovávaly k toleranci, je dnes zoufale málo. Problémy se většinou řeší agresí. Snímky, kde hrdina bojuje s nespravedlností tím, že své protivníky zbije, rozhodně nemohou mít pozitivní dopad," stěžuje si Koželuha a doplňuje:
"Začíná se však profilovat i skupina dětí, které se orientují na duchovní hodnoty, což bylo za minulého režimu takřka nemožné. Takovým nečiní problém pomoci člověku v nouzi a tolerovat i lidi, kteří jsou jiní než oni." Soutěživost heslem doby
Ambice dospívajících rostou společně s poskytnutou volností. Zatímco za minulého režimu představoval cíl průměrný člověk, dnes se mnoho mladých netají svými maximalistickými záměry. "Ambice některých teenagerů jsou opravdu přehnané. Tato skupina potom většinou propadá zklamání a depresi, když se jim jejich cíle nepodaří naplnit," komentuje situaci Koželuha.
"Na druhé straně se však tvoří opačný extrém naprosto pasivních jedinců, kteří jen čekají, co jim spadne do klína. I přesto je však heslem doby soutěživost a ostré lokty. Děti už z domova vědí, že když se o sebe nepostarají samy, nikdo jiný jim nepomůže." Zábava je, děti se nudí
Oproti době, kdy jedinou zábavu pro mladé představovaly diskotéky nebo vesnické tancovačky, si dnes mohou dospívající vybírat, jak svůj volný čas stráví. Paradoxně však roste počet teenagerů, kteří si připadají nevyužití a nudí se. Na vině jsou zejména rodiče, kteří pro nadbytek práce nemají na své ratolesti čas. Rodičovskou lásku a pozornost totiž nemůže sebelépe vytvořený umělý program nahradit. "Mnoho dětí také cítí, že diskotéky a technoparty nejsou to pravé a odmítají se tímto způsobem bavit," říká René Koželuha.
"O program pro podobné jedince se však stará málokdo."
V sexu padají zábrany
I v sexu je dnešní mládež otevřenější, než její rodiče. Přemíra informací, které se na dospívající hrnou, způsobuje, že vědí o věcech, které ještě nemohou zcela pochopit. "Informovanost o sexualitě by měla být korigovaná,"
podotýká k problému René Koželuha.
"Mladí získávají impulsy ze zdrojů, jako je Peříčko, nebo pornografické časopisy, a považují tak sex za něco vulgárního, a tudíž zábavného, bez znalostí širších souvislostí."
________________________________________________________________________

Droga u varhan
Blesk | 1.9.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 6 | autor: (tom)

KRNOV - Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinil policejní rada v Krnově dva místní mladíky. U památníku Petra Bezruče v Krnově-Kostelci vypěstovali sedm rostlin konopí setého. Nezaměstnaný mladík (18) si navíc vypěstoval 60 cm vysokou rostlinu v květináči a usušením z ní získal marihuanu. Student (17) zdejší varhanářské školy zase sám zasadil na poli šest sazenic konopí.
________________________________________________________________________

Feťáci mají problémy
Právo | 1.9.2003 | rubrika: Východní Čechy - Královéhradecký kraj, Pardubický kraj | strana: 15 | autor: (sch)

SVITAVY - Do problémů se dostali tři mladíci ze Svitavska holdující omamným a psychotropním látkám. Dva z nich ve věku 19 a 18 let z Moravskotřebovska čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. V případě obžaloby tak hrozí staršímu z nich trest odnětí svobody na jeden rok až pět let a mladšímu trest poloviční. Policejní hlídka objevila u mladšího z nich při kontrole sáček s usušenou rostlinnou drtí konopí setého o celkové váze 85,8 gramu. Policii se nelíbí ani čichání toluenu Svitavského toxi týmu, jehož iniciátorem je devatenáctiletý mladík z Klatovska pobývající u své babičky ve Svitavách. "Mladík je podezřelý, že 12. srpna zakoupil v místní drogerii litrovou láhev toluenu a umožnil čichat v místním parku před budovou bývalého okresního úřadu tuto omamnou látku třem nezletilým. Následkem tohoto čichání se jeho aktéři motali, vrávorali a měli halucinace. Iniciativa mladíka může být v tomto případě oceněna až odnětím svobody od jednoho roku do tří let," sdělil Právu policejní mluvčí Stanislav Dobeš.
________________________________________________________________________

Informace pražské policejní správy
Zpravodajství ČTK | 29.8.2003 | 18:10 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HAN

PRAHA 29. srpna (ČTK) - Policie pátrá po neznámém mladíkovi, který dnes po druhé hodině ranní surově napadl a okradl ve Vysočanské ulici v Praze 9 dvaadvacetiletou dívku. Pachatel dívce způsobil lehké zranění na hlavě, sebral jí kabelku s osobními věcmi a penězi a utekl. Policie hledá přibližně sedmnácti až dvacetiletého mladíka, která má štíhlou asi 160 až 170 centimetrů vysokou postavu a světle blond nakrátko střižené vlasy. Podle popisu má hranatý, pohublý obličej s nápadně špičatým nosem. Oblečen byl do černého trička s krátkým rukávem, modrých kalhot a světle modré džínové bundy. Na nohou měl bílé tenisky. Hovořil česky. Informace mohou lidé sdělit na lince 158.

Kriminalisté v rámci akce Delux zadrželi dva muže z Prahy ve věku jednadvacet a sedmadvacet let, kteří na území prvního pražského obvodu distribuovali marihuanu. Akce proběhla v jednom z barů v ulici V Jámě, kde kriminalisté také našli větší množství drcené marihuany. Starší z mužů v baru prodával devatenáctiletému mladíkovi dva sáčky s marihuanou. Drogy opakovaně prodával i mladší zadržený muž. Kriminalisté v rámci akce zajistili celkem asi 160 gramů drogy. Oba muži jsou obviněni z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Policejní rada navrhl, aby byli umístěni do vazby. Oběma dealerům hrozí až pět let odnětí svobody.

han
________________________________________________________________________

Na cyklomaraton za republiku bez drog vyrazili tři cyklisté
Zpravodajství ČTK | 31.8.2003 | 12:58 | rubrika: Zdravotnictví - Ústecký kraj | autor: FIR

(ČTK vydává k této zprávě foto)
PETROVICE (Ústecko) 31. srpna (ČTK) - Tři čeští cyklisté dnes vyrazili na cyklomaraton za Českou republiku bez drog. Akcí chtějí upozornit zástupce měst na "neřešený problém drog". Češi doprovodí na českém území německého kolegu Alfreda Göntera, jehož trasa po 25 evropských zemích měří 16.000 kilometrů.

"Konzumentů drog zejména mezi mládeží přibývá, přitom informovanost veřejnosti o drogách je nedostatečná," vysvětlil dnes ČTK Vlastimil Špalek, mluvčí projektu Řekni ne drogám - řekni ano životu.

Čeští cyklisté na trase, která měří téměř 700 kilometrů, předají prohlášení o akci a informační brožurky starostům měst, zástupcům policie i veřejnosti. V pondělí se podle Špalka setkají s ředitelem policie v Praze.

Projekt Řekni ne drogám - řekni ano životu začal v roce 2001. Během roku pořádá občanské sdružení, které jej zaštiťuje, několik akcí pojatých jako prevence proti drogám. "Jsme především proti legalizaci marihuany, jejíž účinky na člověka se v České republice velmi podceňují," řekl Špalek. Podle něj je nejlepší zpětnou vazbou pro posouzení úspěšnosti projektu kontakt s lidmi na ulici.

Cyklisté dnes projedou Ústeckým krajem. Setkají se s představiteli Ústí, Teplic, Mostu, Chomutova a Loun. V pondělí budou pokračovat přes Kladno a Prahu do Kolína. Pak je čeká Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Jihlava a Brno. Cyklomaraton zakončí čeští cyklisté v Břeclavi ve středu 3. září. Gönter bude pokračovat přes Rakousko na jih Evropy. Cestu, na niž vyjel 22. června, ukončí za několik týdnů v Mnichově.

Radka Fialová sd mal
________________________________________________________________________

Reuters: Zapovězené půvaby Pákistánu jsou pro všechny
Zpravodajství ČTK | 29.8.2003 | 10:10 | rubrika: Monitor tisku - Asie, Austrálie | autor: JNP

(servis MONITOR)
ČITRÁL (Pákistán) 29. srpna (ČTK/Reuters) - Ani dnes není cestování v Pákistánu žádný luxus, ale může být vzrušující a hlavně bezpečné, tvrdí agentura Reuters.

Začíná to dobře - úředník musí šroubovákem odlomit zámek, aby se dostal do kanceláře pákistánské letecké společnosti PIA. Má naspěch - letadlo do malebného Čitrálu odlétá za pouhých 40 minut. Zaměstnanec by letenku prodal, ale sedadlo zaručit nemůže. Vlastně ani není jisté, jestli letadlo poletí. Peníze? Ty byste dostali zpět až zítra...

Při zavrhnutí vzdušné cesty se lze do hor dostat už jen rozkodrcaným džípem po nebezpečných horských srázech.

Cestovatelské nesnáze nejsou jediným důvodem, proč v první polovině tohoto roku navštívilo Čitrál jen 88 lidí. Soudě podle krásy okolních hor a půvabu městečka by to mělo být jedno z nejnavštěvovanějších míst na Zemi. Ale... Loni Pákistánem zalomcovaly krvavé útoky na západní občany a úřady usoudily, že bude nejlepší turisty od pobytu v zemi dostatečně odradit.

Nezapomenutelný Čitrál se krčí mezi horami právě v Severozápadní pohraniční provincii, kde byla místní vláda obviněna ze zavádění talibanské politiky.

Aby toho nebylo dost, o svou východní hranici se Pákistán dělí s odvěkým nepřítelem - Indií. V loňském roce se vztahy mezi oběma státy, vyzbrojenými jadernými zbraněmi, vyhrotily natolik, že stály na pokraji čtvrté války.

Když v roce 1998 Al-Káida napadla americká velvyslanectví ve východní Africe, USA odpověděly raketovými útoky na jihovýchodní Afghánistán. Turisté z nedalekého Čitrálu byli z oblasti okamžitě a bez servítků vyprovozeni.

Cestovní ruch v Pákistánu dlouho skomíral, zářijovými útoky v roce 2001 na Spojené státy se ale islámská země ocitla na válečné frontě proti terorismu a v úplné turistické izolaci.

Haidar Alí Šáh je majitelem hostince Mountain Inn, který byl otevřen už v roce 1968, kdy se to v Čitrálu jen hemžilo "hledajícími se" hippíky, kteří tam nacházeli především kvalitní hašiš.

"Vypadalo to, že turisté se sem začínají vracet... Pak ale přišly ty nešťastné útoky na New York a teď už sem nepáchne ani noha. Občas sem zajedou jen cizinci pracující v Islamábádu," hořce si posteskne majitel penzionu.

Hoteliérům sice jejich pokoje čekající na iluzorní cestovatele nic nevynášejí, některé živnosti však byly odlivem turistů postiženy ještě víc - práci ztratili turističtí průvodci, horští vůdci, nosiči zavazadel nebo zaměstnanci restaurací, které dříve praskaly ve švech.

Pokud se lidé nechtějí živit zrovna prací v nevýnosném zemědělství, musí opustit křišťálový vzduch hor a hledat si práci ve znečištěných a ztřeštěných městech, jako je Karáčí.

Doporučení, aby turisté necestovali do Pákistánu, pobouřilo také majitele hotelu Hindu Kush Heights. "Nemá to hlavu ani patu. Čitrál je naprosto bezpečný. Vůbec nic se tu neděje a policie se kope z nudy do zadku!" zlobí se Siradž Ulmulk.

Dobře míněná rada cestovatelům také zkomplikovala život dobrodruhovi Michaelu Palinovi, který zde v červenci natáčel nový seriál. "Myslím si, že je tu stejně bezpečno jako v Londýně. Co víc - okolním horám se prostě nic nevyrovná. To, co vidím z okna, je ta nejpozoruhodnější a nejfantastičtější horská scenérie," ujišťuje Palin, kterého příjemně překvapila místní pohostinnost.

Agenti cestovních kanceláří hovoří o "Palinově efektu". Lidé si začínají rezervovat letenky do zapomenutých míst, které jim učarovaly po zhlédnutí oblíbených Palinových cestopisů. Hoteliéři jásají - Čitrál se vrací zpět na turistickou mapu!

Místní správa se může s klidem pustit do opravy rozdrobených silnic a dostavět tunel, který cestu z Islámábádu prý zkrátí o několik hodin.

jnp mik
________________________________________________________________________

The Hollywood Reporter vypočítává Schwarzeneggerovy hříchy mládí
Zpravodajství ČTK | 29.8.2003 | 09:18 | rubrika: Politika - USA, Kanada a OSN | autor: VM

NEW YORK 29.srpna (zpravodaj ČTK) - Hříchy mládí spojené s drogami a sexuálními orgiemi připomíná americkému herci Arnoldu Schwarzeneggerovi společenský časopis The Hollywood Reporter právě ve chvílích, kdy se slibně rozbíhá jeho předvolební kampaň na funkci kalifornského guvernéra.

The Hollywood Reporter oživuje to, co představitel Terminátora řekl časopisům Oui a Playboy před třiceti lety v době, kdy se věnoval kulturistice. "Rakouský dub", jak se mu tenkrát přezdívalo, ve svých 29 letech přiznal kouření hašiše a marihuany a skupinové sexuální orgie.

I když Schwarzenegger naznačil, že v souvislosti s kandidaturou očekával praní starého špinavého prádla, není asi potěšen načasováním. Herec se totiž snaží získat přízeň nejkonzervativnějších republikánů, kteří jsou nejméně nakloněni tomu, aby projevovali shovívavost vůči tomuto druhu chování, typickému pro Hollywood sedmdesátých let.

Schwarzenegger se postavil k výzvě čelem a upozornil své potenciální voliče, že nikdy nežil život s vidinou stát se politikem. Otázkou je, zda toto vysvětlení kalifornští voliči přijmou, až budou hlasovat 7. října o odvolání nynějšího guvernéra Graye Davise a jeho případném nahrazení některým z více než stovky uchazečů.

Televizní stanice ABC tvrdí, že Schwarzenegger se těší přízni 45 procent voličů, zatímco jeho největší soupeř, nynější viceguvernér a jediný vážný kandidát demokratů Cruz Bustamante může počítat s podporou jen 29 procent voličů. Síly republikánů však zatím tříští velký počet kandidátů.

Vlastimil Milý vk šeb
________________________________________________________________________

V USA zatčeno 51 členů významného drogového kartelu
Zpravodajství ČTK | 29.8.2003 | 01:18 | rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN | autor: PKT

ATLANTA (USA) 29. srpna (ČTK) - Více než 50 členů kartelu, jenž je údajně zodpovědný za třetinu celkového množství drog, které se z Mexika dostanou do Spojených států, se podařilo pozatýkat americké policii.

Agentura AP v noci na dnešek s odvoláním na americké úřady oznámila, že při jejich zatčení policie zabavila více než 11.250 kilogramů marihuany, 258 kilogramů hašiše a 11 kilogramů metamfetaminu.

Od minulého čtvrtka američtí policisté zatkli celkem 51 lidí, u nichž se našlo 3,4 milionu dolarů (přibližně 100 milionů korun). Předpokládaný šéf gangu Armando Valencia byl zadržen 15. srpna.

Centrum organizace se podle prokurátora Williama Duffeye nacházelo v Atlantě, kam mířily zásilky z texaského McAllenu, jenž leží na mexické hranici. Podezřelí podle jeho slov drogy dále distribuovali zejména na jihu USA a na východním pobřeží.

pkt dk
________________________________________________________________________

Konzulka v Nepálu: Domov mám v Ostravě
Mladá fronta DNES | 30.8.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 3 | autor: ZUZANA KUBÁTOVÁ

Zdenka Karkyová sice žije již třicet pět let v nepálském Káthmándú, na své rodiště ovšem nezapomíná

Zdenka Karkyová je už pětatřicet let jedinou Češkou, trvale žijící v nepálském hlavním městě Káthmándú. Rodačka z Ostravy v Česku každoročně tráví letní dovolenou. Přijíždí v době, kdy v Nepálu začíná období monzunů, jež zhoršují její zdravotní problémy. Navštěvuje rodinu a dvě dospělé děti, které žijí u nás. Tento týden se z Ostravy opět na rok vrátila do Nepálu: k manželovi, k práci ve své mateřské školce a také k povinnostem honorárního konzula České republiky.

Kolik vám bylo let, když jste odešla s manželem do Nepálu?

Čtyřiadvacet. Byla jsem mladá, měla jsem ho ráda a nevěděla jsem, co mě všechno čeká.

Znamenal pro vás příjezd do Nepálu tvrdý náraz?

Bylo to opravdu hodně zlé. Zarazil mě velice primitivní život, jaký se tam vedl. Nebylo tam nic, na co jsem byla z domova zvyklá. Třeba se tam teprve začínal péct chleba. Nebyly tam samoobsluhy, nebylo tam oblečení pro ženy, žádné spodní prádlo - v Nepálu dodnes nosí ženy většinou sárí. Nebyla tam dokonce ani zelenina, kterou bych znala. Teď už je to jiné, dnes tam koupíte všechno.

Jak jste bydleli?

V pronajatém domku. Bylo to hodně skromné - turecký záchod, žádná koupelna, až později jsme uprosili pana domácího, aby nám postavil sprchu. A kuchyň? Na půdě pod střechou byla uplácaná z hlíny taková kamínka s otevřeným ohněm a na tom jsem měla vařit. Nešlo mi to. Ani manžel nevěděl, jak se takový oheň udržuje. Byla jsem šťastná, když se nám podařilo sehnat aspoň vařič.

Vařila jste na něm česká jídla?

Spíš mezinárodní kuchyni, nepálská je hodně jednotvárná, samá rýže a do všeho dávají ostré chili. Já jsem tehdy ale neuměla vařit vůbec, u nás doma se o to starala maminka. Vařit jsem se učila až v Nepálu, v Káthmándú žije hodně provdaných Rusek, ty mě učily používat místní zeleninu, místní potraviny.

Proč jste s manželem nezůstali tady?

Otom s ním nebyla řeč. Chtěl vrátit rodině, co mu dala tím, že ho tu nechala vystudovat. V rodině byl jediný s vyšším vzděláním. Všechno pro příbuzné vyřizoval, o všechno se staral.

Jak přijala manželova rodina vás?

Špatně. V Nepálu je pořád hluboce zakořeněné kastovnictví a my bílí patříme do té úplně poslední, nedotknutelné kasty. Část rodiny mne nikdy nepřijala. Dlouho jsem si myslela, že ta situace je těžká jen pro mne, ale stejně zlé to bylo i pro manžela. Je nejmladším synem v rodině a jako takový se nesměl proti nikomu postavit. V Nepálu žijí lidé v rámci celé velké rodiny a hlavní slovo mají rodiče. Dcery se z domu provdají, synové si naopak přivedou své ženy a ty pak musí sloužit rodičům a starším sourozencům. Já byla nejmladší snacha a v rodině bych dělala služku všem. Manželův otec už nežil, ale jeho maminka vždycky počítala, že bude pohromadě s nejmladším synem. Jenomže se mnou by bylo nemožné soužití. Neshodly bychom se v kuchyni (ona byla vegetariánka), nemohla bych se stýkat s přáteli - což byla bílá děvčata v podobné situaci, jako já. Takže jsme s manželem žili sami.

Jak dlouho jste se s prostředím sžívala?

Šest let. Dlouho jsem chtěla domů, ale pak jsem si řekla - buď si zvyknu, nebo přijdu o rodinu. Co bych si počala tady sama s dvěma dětmi, ještě k tomu míšenci? Tak jsem si zvykla. Dnes se tam ráda vracím, ale doma jsem pořád tady, v Ostravě.

Váš vztah s manželem všechny ty těžkosti vydržel?

To víte, že nás to poznamenalo. Ale já jsem si manžela vždycky velmi vážila, je na něj spolehnutí. Na druhou stranu, kdybych dnes mohla volit, zda si vzít Nepálce, a věděla, co to obnáší, neudělala bych to. Ani kdybych věděla, že jdu do velmi bohaté rodiny a budu mít, na co si vzpomenu.

Jak se změnil Nepál za léta, co tam žijete?

Nepálcům se žije pořád velmi těžce. Když nezdědí po rodičích nějaké řemeslo nebo obchod, nemají vlastně žádnou existenci. V zemi není průmysl, hodně lidí se stěhuje z venkova do Káthmándú v domnění, že tam najdou práci. Utíkají taky před extremisty - maoisty, kteří ovládají na venkově celé oblasti. Když jsem do Káthmándú přišla, žilo tam asi čtyři sta tisíc lidí, dnes má přes milion obyvatel.

Jací jsou Nepálci?

Velmi se změnili. Bývali velmi milí, upřímní, ochotní, vstřícní. Na ulici vám každý pomohl, každý by vás hned pozval domů. Dnes je to jiné. Myslím, že hodně udělala špatná zkušenost s hippies, kteří tam přišli v 60. letech. Všichni brali drogy, chovali se špatně. Nakonec tam s nimi byly takové problémy, že je Nepálci naložili na náklaďáky a vystěhovali ze země. Jenomže to poznamenalo jejich vztah k cizincům, přestali si jich vážit. Dnes k vám dokážou být milí hlavně, když cítí, že z toho něco budou mít. Taky tam hodně stoupla kriminalita, spousta mladých utíká k drogám. Hodně to taky dělá obrovská chudoba. Dost lidí trpí opravdovým hladem. Na druhou stranu tam dnes je všechno možné zboží. Lidi to vidí a pochopitelně chtějí všechno mít. Je to velký střet - nejmodernější technika a myšlení v některých směrech ještě středověké.

V čem se to projevuje?

Nepálci se ve všem řídí náboženstvím a neudělají v životě ani krok bez konzultace s astrologem. Třeba sňatky se dodnes domlouvají mezi rodinami, ale když je všechno domluvené, jde se k astrologovi a ten když najde v horoskopech problém, tak se nevezmou. Nebo se stane, že se narodí dítě podle horoskopu v nevhodný moment a oni to řeší tím, že je prodají, jen aby je dostali z rodiny. To jsou věci pro mne dodnes nepochopitelné.

Kdy jste se naplno s životem v Nepálu smířila?

Když jsem začala pracovat. Nejdřív jsem dostala místo v katolické škole naproti domu, kde jsme bydleli. Jeptišky zjistily, že jsem učitelka, a nabídly mi práci. Nejdřív mě ale musely vzít jako žačku, abych se pořádně naučila anglicky, já mluvit moc neuměla. Pak asi za tři měsíce jsem už byla schopná sama učit. Později jsem nastoupila v mezinárodní mateřské školce pro děti diplomatů a cizinců. Velmi rychle jsem se vypracovala na ředitelku, tu jsem dělala jedenáct let. A ve dvaadevadesátém roce jsem si otevřela vlastní mezinárodní školku, dnes tam mám padesát dětí asi osmnácti různých národností. Čtyřicet procent dětí je z místních rodin, zbytek cizinci.

Je mimořádné, když se ženě v Nepálu povede udělat kariéru?

Postavení žen je tam všeobecně horší. Zvlášť na venkově. Začít s vlastním podnikáním je obtížné. Já jsem začínala s dvanácti dětmi, to mi stačilo, abych z toho zaplatila služku, uklízečku a jednu učitelku. Naštěstí už se o mně v Káthmándú vědělo, takže jsem rychle měla hodně dětí. Dnes mám deset zaměstnanců, většinou místní děvčata. Na každou třídu mám dvě učitelky a pomocnici - tam totiž není představitelné, aby učitelka šla třeba s děckem na záchod, to je práce pro nejnižší kastu, kterou učitelka nikdy dělat nebude. Ani s vlastním dítětem ne: takzvanou špinavou práci musí dělat pomocnice.

Když vychováváte i domorodé děti po evropsku, nenarážejí pak doma na nepálské tradice, zvyky?

Neřekla bych. Měla jsem dokonce i holčičku z královské rodiny a sama její matka mi říkala: Chovejte se k ní tak, jako k ostatním dětem. Takové děcko je z domova zvyklé, že nic neudělá, na všechno mají sluhy, takže když mu spadne pastelka ukáže: "Podej!" Ale já na to nepřistupuju, protokol v předškolním věku nedodržujeme. Nebereme ohled na to, kdo je žlutý, kdo je černý, odkud kdo pochází.

Začlenila jste se po letech do domorodé společnosti v Káthmándú, nebo žijete spíš v komunitě cizinců?

Stýkám se s manželovou rodinou - tedy s tou částí, která mne akceptovala. U nich jsme si s mužem během let vydobyli respekt: oni zpočátku nevěřili, že tam zůstaneme, mysleli, že manžel jen prodá majetek, který mu tam patří, a odejde do Evropy. Když se to nestalo, začali si mě vážit. Já se taky vůči nim vždycky chovala slušně, když potřebovali pomoc, snažila jsem se jim ji poskytnout. Přátele mám ale spíš mezi cizinci.

Ovládáte nepálštinu?

Mluvím nepálsky, ale nijak dobře.

Máte funkci honorárního konzula České republiky v Nepálu. Co to obnáší?

Jsem neplaceným zaměstnancem ministerstva zahraničí. Někdy to je práce na dvanáct hodin denně, jindy mě to nijak nezatěžuje. Nejvíc mě zaměstnávají pohovory s Nepálci, kteří žádají o vízum do České republiky. Zkoumáme totiž jejich důvody. Hodně se jich chce vystěhovat a udávají různé záminky pro udělení víza. Najdou si třeba na internetu českou firmu a tvrdí, že s ní jedou dohodnout obchod. Často je však na první pohled jasné, že jde o nesmysl.

Obchoduje vůbec Česká republika s Nepálem?

Dovážejí se sem nepálské koberce a další ruční práce, suvenýry, vonné tyčinky. Vývoz klesá, jak se hospodářská situace v Nepálu zhoršuje. Počet českých turistů v Nepálu taky klesá, ještě tak před třemi roky se jich v horách sešly i čtyři stovky najednou, teď tam od nás necestuje víc jak dvě stě lidí ročně. Turisty odrazuje politická situace. Maoisté sice hlásají, že nejsou teroristé a neohrožují návštěvníky země - taky se tam nestalo, že by třeba nějakého turistu zajali nebo unesli - ale stačí, aby vyhlásili stávku. To se pak nikdo nikam nedostane, jednou dokonce zastavili na čtyři dny i pěší skupinu. To je pro turisty hodně zlé, plány cest mají spočítané na minuty a v horách se nedá nic uspěchat. Když se člověk neaklimatizuje dost pomalu, může dostat horskou nemoc.

A jaké nejčastěji řešíte problémy Čechů v Nepálu?

Krádeže nebo ztrátu dokladů, jindy případy onemocnění, kdy lidi potřebují poradit, kam se obrátit, co dělat. Také jsem měla případy dvou uvězněných Čechů. Jednoho Nepálci přistihli při pašování drog, dělal pro nějakou mafii. Ten druhý měl smůlu, toho mi bylo líto: V Nepálu jsou oblasti, do kterých se bez poplatku nesmí. On si koupil starou mapu, ve které nebyla zakázaná oblast vyznačená a Nepálci ho tam po dvou dnech našli. Odsoudili ho a on, i když ničemu nerozuměl, tak jim všechno podepsal. Já jsem se o tom dozvěděla, až když byl měsíc ve vězení, už se s tím rozsudkem nedalo nic dělat. On myslel, že vězení vydrží, ale podmínky tam jsou velmi tvrdé - jediná místnost pro třicet lidí, kdo nemá vlastní spacák, spí na holé palandě. Voda je špatná, že se nedá pít ani po převaření, a kupovaná je nesmírně drahá. Jídlo je hrozné, plesnivá rýže... Ten muž byl pořád nemocný. Nakonec se povedlo, že za něj jeho zaměstnavatel a také časopis Vesmír zaplatili pokutu, aby mohl být propuštěn.

Doporučujete vůbec českým turistům cestovat do Nepálu?

V Nepálu jsou oblasti, které jsou bezpečné, ale vždycky musí být lidé připraveni na to, že jim nemusí vyjít dovolená podle plánu. A doporučuji také opatrnost - rozhodně radím nepřijímat od neznámých lidí žádné jídlo a pití. Už se stalo, že se turisté po takovém dárku probudili okradení o všechny věci.
________________________________________________________________________

Hokejový obránce Šafařík ve Slovanu Bratislava skončil
Zpravodajství ČTK | 31.8.2003 | 15:55 | rubrika ČTK: spz spo | autor: EBE

BRATISLAVA 31. srpna (ČTK) - Hokejový obránce Michal Šafařík, jenž se podle tisku zapletl do drogové aféry na Vsetínsku, dostal vyhazov ze Slovanu Bratislava. Napsal to list Nový čas. Vedení slovenského mistra tvrdí, že jeho propuštění s kauzou nesouvisí. Šafařík vystupuje v případu jako svědek.

"Šafařík měl s námi smlouvu na zkušební období do konce srpna. Jeho rozlučka nemá žádné spojení s případem ve Vsetíně," uvedl manažer Slovanu Maroš Krajči.

Vsetínští policisté zadrželi v minulých dnech skupinu lidí, která vařila, užívala a prodávala pervitin na Vsetínsku, Zlínsku i na Slovensku. Drogu měl podle MF Dnes užívat i hráč Slovanu Bratislava. Jeho jméno policie odmítla zveřejnit s tím, že v případu vystupuje pouze jako svědek, ale v novinách se později objevilo. Trestné stíhání Šafaříkovi, který pervitin nevyráběl ani nedistribuoval, nehrozí.

"Možná skončím s hokejem a dám se na podnikání. Mluvil jsem s agentem, věřím, že dostanu šanci, ačkoliv se očernilo moje jméno. Lidi se na mě mohou dívat skrz prsty, předsudky jsou veliké," řekl Novému času Šafařík.

ebe ura maz
________________________________________________________________________

Jak se ze zlozvyku stane nemoc
Lidové noviny | 30.8.2003 | rubrika: Věda | strana: 22 | autor: ved

Liší se reakce mozku zdravého člověka na erotický film od reakce, kterou vykáže mozek člověka závislého na kokainu? O tom, co se v mozku závislého jedince odehrává, hovoří v rozhlasovém pořadu Meteor docent Oldřich Vinař.

Kdy se ze zlozvyku stává nemoc? Nejlépe to lze ukázat na drogové závislosti, dnes tolik diskutovaném tématu. Sklenka vína či první cigareta může odstartovat cosi na způsob návyku. V mozku se zvýší počet molekul nervových přenašečů, neurotransmiterů, které droga ovlivňuje. Drogou může být alkohol, nikotin, či dokonce kofein. Každý nervový přenašeč má určité receptory, na něž působí. Když se počet molekul přenašeče po užití drogy zvýší, molekuly své receptory doslova bombardují. Receptory se musejí záplavě nějak přizpůsobit. Zpravidla se přizpůsobí tím, že sníží svou citlivost. Dochází k tomu už po prvním podání jakékoli drogy, dejme tomu, i po první cigaretě.

Obrovský hlad

Co následuje, jestliže přísun drogy pokračuje? Organismus se snaží zachovat rovnovážný stav, homeostázu. Pokud rovnováhu narušujeme, snaží se organismus náš zásah vyrovnat, brzdit. Sníží tedy počet receptorů. Náš mozek je pak o určité množství receptorů ochuzen. Na ty zbývající působí znovu a znovu podávaná droga, a tím i zvýšené množství příslušných neurotransmiterů, jejichž uvolňování droga zvyšuje. Jestliže drogu přestaneme brát, stimulující účinek je pryč. Rázem máme v mozku malé množství neurotransmiterů a malé množství receptorů. Nastává proto veliká nerovnováha, která se zpravidla projeví jako odvykací, abstinenční syndrom. Člověk pociťuje něco jako obrovský hlad a touhu po tom, aby byl tento hlad nasycen. Pijáci vědí, že kocovina se dá léčit mimo jiné tím, že se znovu napijí. Ocitají se v bludném kruhu a nakonec nedovedou přestat pít.

Kokain - jediná odměna

Když ale někdo proflámuje noc a má kocovinu, nemusí být ještě závislý. Závislým se stává v okamžiku, kdy se mu přeorganizuje mozek. Důležitou roli při tom hrají určité okruhy mozku, které zodpovídají za to, co prožíváme jako příjemné pocity spojené s odměnou. Jsou to struktury, v nichž hraje důležitou roli nervový přenašeč dopamin. Hlavním takovým místem je mozkové jádro, nucleus acumbens, které zodpovídá za příjemné prožívání čehokoliv, nemusí to být jen droga. "Pohonnou látkou" této struktury je právě dopamin. Jedním z modelů, které ukazují, jak se zlozvyk mění v onemocnění, je užívání kokainu. Jestliže člověk závislý na kokainu pozoruje videozáznam nějakého večírku, kde se kokain podává, zvýší se mu metabolická aktivita právě v místech zodpovědných za odměnu v nucleus acumbens. Závislý člověk už nemusí dostat kokain, stačí, aby se jenom díval na videozáznam z večírku, kde se droga podává. Kokain způsobil spojení, asociaci zrakového podnětu se zvýšením metabolické aktivity. Je tu ale jeden podstatný rozdíl. K podobné aktivaci struktur odměny dochází i u zdravého člověka, když například pozoruje videozáznam s erotickým filmem. Jenže ona přeorganizovanost, zvláštnost závislého mozku, je v tom, že u něj erotický film nezvýší metabolickou aktivitu v okruzích odměny. Závislí lidé tedy nic příjemného neprožívají. Jediným zdrojem příjemných zážitků, jediným spouštěčem odměny se stal kokain.

Změny v mozku

Když se vyléčíme ze závislosti na alkoholu či kokainu, přebuduje se mozek opět do normálního zdravého stavu? Do značné míry ano, ale ne zcela. Kvůli užívání drog nám ubývají některé buňky. Především v hipokampu, jedné z hlavních struktur mozku, která zodpovídá za naše intelektové funkce, například paměť a úsudek. Některé pokusy ukazují, že změny způsobené dlouhodobým užíváním drogy přetrvávají dlouho, možná jsou trvalé. U psů můžeme vypracovat tzv. operacionální podmíněný reflex na kokain. Psi tisknou velice usilovně a často páku, aby získali drogu a opakovaně si způsobovali to, co pravděpodobně i oni vnímají jako příjemné pocity. Jestliže přísun kokainu ukončíme, přestanou si páky brzy všímat. Reflex vyhasne a my je můžeme pokládat za klinicky vyléčené. Stačí však, abychom tyto psy, dejme tomu, po půl roce přivedli do určité stresové situace. Mohou třeba dostávat malé elektrické ranky do tlapek. Vede to k tomu, že opět začnou mačkat páku, po jejímž stisknutí dostávali kokain. Nervové dráhy jejich mozku zřejmě nadále zůstaly přeorganizovány. Před takovými závažnými změnami mozku se snadno uchráníme, jestliže s drogami vůbec nezačneme. I závislost je však možné vyléčit, i když je to svízelné a nákladné. Je třeba zavést náročnou léčbu s přísným režimem, důležitá je psychoterapie. Novou naději dnes přináší také užívání některých léků. Pomocí nich dokážeme manipulovat s okruhy odměny, tedy s dopaminovými strukturami, o nichž jsme hovořili.

Z dnešního rozhlasového pořadu Meteor Českého rozhlasu 2 Praha, který je vysílán krátce po osmé hodině. Repríza 2. září krátce po půlnoci. Text zkrátila a titulek i mezititulky doplnila redakce LN.

Meteor za týden
Meteor, populárně-vědecký magazín, bude 6. září mimo jiné vysílat:

* Jak uvidět myšlení lidí spolupracujících, soupeřících a parazitujících
* Šafrán člověka smíchem umoří+
________________________________________________________________________

Víte, co vaše tělo potřebuje? MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY
Praktická žena | 25.9.2003 | strana: 65 | autor: PŘIPRAVILA MONIKA LANGROVÁ l FOTO ARCHIV

Již po pětačtyřicítce pociťují mnozí z nás některé z příznaků biologického procesu stárnutí. Začneme se zadýchávat do schodů a když dobíháme autobus nebo nás něco naštve, poněkud ztěžka popadáme dech. Zatímco kalendářní věk nelze ovlivnit, biologické stárnutí můžeme alespoň zpomalit. Úbytek duševních i fyzických sil si totiž řídíme a určujeme do jisté míry my sami...

Jak si udržet vysokou úroveň vitality a pevné zdraví až do stáří? Dobře to víme: cvičit na těle i na duchu a vyváženě se stravovat - to znamená dodávat tělu všechny potřebné živiny a látky. A s přibývajícím věkem se jejich potřebné dávky zvyšují. Správná a vyvážená životospráva je pro mnohé z nás daleko větší problém než cvičení - jsou dny, kdy si stihneme dát k obědu jen rohlík a salám, nebo kdy v návalu práce a starostí vypijeme kávy či sníme čokolády víc než je zdrávo... Pojďme od obecného ke konkrétnímu - tedy k životně nezbytným minerálům a stopovým prvkům . Známe jich celkem 18. Naše tělo je bohužel neumí vyrobit, a tak je musíme po celý život do organismu dostávat ve stravě.

Které minerály a stopové prvky nám scházejí, když:

* pijeme moc kávy a černého čaje: železo
* jsme kuřáci: selen
* jsme si navykli na tablety proti bolesti: železo
* užíváme přípravky proti pálení žáhy (antacidy): vápník, železo
* užíváme léky na odvodnění (diuretika): vápník, draslík, zinek, hořčík
* užíváme projímadla (chemická nebo přírodní): draslík, vápník, hořčík
* užíváme prostředky na spaní (barbituráty): draslík
* užíváme vápníkové nebo estrogenové přípravky (např. v přechodu): hořčík
* se nám trvale lámou nehty, máme mimořádně mastné vlasy: křemík
* jíme málo zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků: draslík, hořčík
* jíme příliš sladkostí a pečiva z bílé mouky: chrom
* se stravujeme převážně v restauracích a rychlém občerstvení: hořčík, vápník, draslík, kobalt, mangan
* podstupujeme drastické nebo jednostranné redukční diety: všechny minerály a stopové prvky
* nezdravě se stresujeme: draslík, zinek, hořčík

Zajímavé, že? Nebo spíše alarmující. Z našeho dalšího přehledu se dozvíte, jaké jsou příznaky nedostatku jednotlivých minerálů a stopových prvků v těle, i to, v jakých potravinách jsou obsaženy. Po jeho prostudování vám určitě bude jasné, proč jsme mluvili o potřebě vyvážené stravy.

Příznaky nedostatku minerálů a stopových prvků (v závorce uvádíme v jakých potravinách jsou obsaženy)

* draslík: svalová slabost, poruchy srdeční funkce (ovoce, zelenina, brambory, ořechy, celozrnné výrobky, mořské ryby, maso)
* fluor: zubní kaz (mořské ryby, vlašské ořechy, černý čaj, fluoridové minerálky, jodidovaná a fluoridovaná sůl)
* fosfor: nejsou známy, u nás prakticky nepřicházejí v úvahu (mléko, mléčné výrobky, zelenina, brambory)
* hořčík: poruchy metabolismu, srdeční obtíže, předrážděnost nervů a svalů (celozrnné výrobky, brambory, zelenina, chléb, luštěniny, ořechy, maso, ryby, ovoce)
* chlor: zažívací poruchy, bolesti hlavy, oběhové potíže (kuchyňská sůl, mléko, uzeniny, maso, vejce, minerálky)
* chrom: stařecká cukrovka, zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi (sýry, maso, brambory, chléb, černý čaj)
* jod: únava, snížení výkonnosti, deprese, struma (mořské ryby, plody moře, sýry, mrkev, jodidovaná sůl)
* kobalt: zhoubná chudokrevnost (hovězí a telecí játra, ledvinky, jehněčí srdce, ovesné zrno, mořské ryby, pražené arašídy)
* křemík: nadměrné padání vlasů, lámavé nehty, zvadlá a vrásčitá kůže (celozrnné obiloviny, petržel, fazolové lusky, salát, suchý hrách, banány, rybíz)
* mangan: nejsou známy (celozrnná rýže, brambory, zelenina, ořechy, černý čaj, luštěniny)
* měď: změna barvy a struktury vlasů, chudokrevnost, kornatění cév (hovězí maso, hovězí játra, celozrnné výrobky, hrách, ořechy, zelenina)
* molybden: zatím nejsou dostatečně prozkoumány (vejce, pšeničné klíčky, rýže, celozrnné obiloviny, vaječné těstoviny, luštěniny, zelené fazolky)
* nikl: dosud nejsou známy (celozrnné obiloviny, bílé fazole, kadeřavá kapusta, čočka, černý čaj, kakao, čokoláda)
* selen: potíže srdce a krevního oběhu, sklon k revmatismu, oslabení obranyschopnosti (plody moře, ryby, maso, játra, vejce, cibule, česnek, žampiony, celozrnné produkty)
* sodík: slabost, ospalost, svalové křeče (kuchyňská sůl, nakládané potraviny, uzeniny, sýry, minerálky, hotové výrobky, konzervy, chléb)
* vápník: odvápnění zubů a kostí, předrážděnost nervů a svalů (mléko, mléčné výrobky, zelenina, celozrnné výrobky)
* zinek: ekzémy, špatné hojení ran, zažívací problémy, záněty nervů (maso, camembert, rýže, ryby, mléko, mléčné výrobky, žloutek, obilí, ořechy, semena, zelenina)
* železo: bledost, únava, nechutenství, padání vlasů, lámavost nehtů, trhliny v ústních koutcích (maso, játra, ledvinky, celozrnné výrobky, luštěniny, listový salát, vejce, mléko, pivovarské kvasinky)

Na trhu jsou ale i léčebné přípravky, tzv. multivitaminy , které mohou naši stravu uváženě doplňovat o životodárné látky, které v ní často chybí. Při výběru je vždy vhodné dát přednost ověřeným značkám a registrovaným přípravkům, zvláště pak těm, jejichž účinnost byla prokázána klinickými studiemi. Jedním z takových přípravků je Pharmaton Geriavit , jenž obsahuje nejen vyváženou kombinaci vitaminů, minerálů a stopových prvků, ale - na rozdíl od jiných přípravků - také látku DMAE, která stimuluje centrální nervový systém, lipotropní substance, zabraňující ukládání cholesterolu v cévách, a především unikátní ženšenový výtažek G115 pro sní žení únavy, vyčerpání a zlepšení kondice.

S použitím knihy Minerální látky a stopové prvky (z nakladatelství Ivo Železný)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma