Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 29.08.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Za marihuanu hrozí vězení
Mladá fronta DNES | 29.8.2003 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 1 | autor: (tum)

Moravská Třebová - Pět let vězení hrozí devatenáctiletému mladíkovi z Moravské Třebové. Policisté ho totiž stejně jako jeho kamaráda obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek. Druhý mladík však není plnoletý, a tak mu hrozí jen poloviční trest. „Starší z podezřelých v červenci letošního roku zřejmě opatřil z Blanenska sušenou rostlinu konopí setého a předal ji mladistvému. Ten byl v půlce prázdnin kontrolován hlídkou, která u něj nalezla sáček s usušenou rostlinnou drtí. Zajištěná rostlinná drť byla podrobena expertize. Ta prokázala, že se jedná o konopí seté o hmotnosti 85,8 gramů,“ uvedl mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš.
________________________________________________________________________

Paničky se daly na drogy
Zlínské noviny | 28.8.2003 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 12 | autor: Božena Paprskářová

kšeftování s pervitinem
Vsetín - Deset obviněných, z toho pět ve vazbě. To je jen stručná bilance policejního zátahu na výrobce a dealery drog. V síti kriminalistů uvízli delikventi vesměs ze Vsetína. Bez zajímavosti není jejich věk, jakož i finanční situace. " Ve spolupráci s expoziturou Národní protidrogové centrály se nám po několikaměsíční práci podařilo odhalit skupinu výrobců a distributorů pervitinu," uvedl vsetínský policejní rada Ivo Novák. Podle jeho slov šestadvacetiletý R. J. a jeho třicetiletá partnerka M. H. vyráběli drogu již od roku 1998, přičemž mezi jejich odběrateli byly osoby ze Vsetínska, Zlínska i Slovenské republiky. " Podle dosavadního zjištění zadržení vyrobili za celé období asi jeden a půl kilogramu pervitinu, což při ceně sto korun za dávku představuje částku přesahující dva miliony korun," upřesnil Novák. " Myslel jsem si, že moje dvě už dospělé děti jsou již z nebezpečí drogové závislosti venku. Jak vidím, není tomu tak," posteskl si jeden z policistů, který si nepřál být jmenován. Reagoval tak na poměrně vysoký věk zadržených uživatelů pervitinu. Většina z nich je ve věku mezi dvaceti a třiceti lety. Neobvyklý je rovněž motiv konzumentů. Jedná se totiž o ženy, jejichž partneři je díky svým příjmům činí ekonomicky dobře situovanými. " Rozhodně to není tak, že by v drogách chtěly nalézt východisko z nějaké tíživé životní situace. Spíš mi to připadá, že nevěděly, co roupama dělat. Paní od pokladny, která si vydělá měsíčně osm tisíc, ta do toho nepůjde. Jestliže ale nemusím celý den nic dělat, a mému příteli či partnerovi je jedno, že nic nedělám a jenom od něj dostávám peníze, a to nemalé, tak pak skutečně můžu začít vymýšlet všelijaké věci," uvedl další z policistů, který trval na tom, aby zůstal v anonymitě. Podle Ivo Nováka hrozí většině zadržených trestní sazba v rozmezí pět až deset let, přičemž v souvislosti s tímto případem mají další osoby "na mušce".
________________________________________________________________________

Trmice zaplavily drogy
Ústecký deník | 28.8.2003 | strana: 16 | autor: top

Trmice - Radnice v Trmicích bije na poplach kvůli zaplavení města tvrdými drogami. Starosta Oto Neubauer je zděšen, kolik injekčních stříkaček městská policie denně sesbírá. "Letos poprvé se sem začali sjíždět narkomani z okolních čtvrtí Ústí nad Labem, ale i z Teplic a dalších obcí. Dříve jsme zde registrovali maximálně čichání toluenu a lehčí drogy, nyní si hlavně lidé ze sociálně slabších vrstev aplikují drogy přímo na veřejnosti," tvrdí Oto Neubauer. Policisté zde naposledy zadrželi 27letého dealera se šesti psaníčky heroinu a pervitinem koncem května. Mluvčí ústecké policie Veronika Beranová připustila, že i obvodní oddělení Policie ČR v Trmicích zaregistrovalo drogový problém ve městě. "Místům, kde se tito lidé objevují, věnujeme zpřísněný dohled. Veškeré poznatky policisté předávají specializovanému útvaru na drogovou problematiku," uvedla policistka. Podle mínění starosty pohozené injekční stříkačky ohrožují hlavně malé děti. "Zřejmě ve městě vznikla síť dealerů drog. Jako radnice jsme v této věci téměř bezmocní. Městská policie alespoň věnuje místům, kde se scházejí nejčastěji, zvýšený dohled," potvrdil spolupráci s Policií ČR. Veronika Beranová v této souvislosti připomněla nabídku přednášek o drogové problematice pro základní školu, kterou zajišťuje preventivně informační skupina okresního policejního ředitelství. Šéf občanského sdružení Sokrates 2 Petr Biskup, které se zabývá sběrem injekčních stříkaček či pomocí rizikovým skupinám, před časem zmínil i možnost rozšíření služeb centra na lokality okresu, kam se drogová scéna přesunula. top )
________________________________________________________________________

Závislí mění jehlu za práci
Táborské listy | 28.8.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 18 | autor: MILAN RŮŽIČKA

Tábor - Program zaměstnávání je jedním ze způsobů drogové prevence, který uplatňuje kontaktní centrum pro drogově závislé Auritus v Táboře. Na rozdíl od ostatních center v České republice je dostupný i pro neabstinující narkomany.
"Podmínkou však je, aby příchozí nebyl pod vlivem drogy. Jedná se o práce na výrobcích z keramiky, papíru nebo látky, které jsou posléze prodávány v galerii Auritus," uvedl ředitel Farní charity Tábor Jiří Horecký. Provoz dílen pro drogově závislé má poměrně přísný režim a pravidla. Dbá se zejména na pravidelnost a dochvilnost. "Úkolem zaměstnaneckého programu je vytvořit v jeho účastnících základní pracovní návyky a seznámit je s denní pravidelností. U narkomanů či abstinujících je někdy velice obtížné se delší dobu soustředit na nějakou činnost," popsal Horecký důvody existence programu v táborském kontaktním centru. Na pracující v dílně dohlíží asistent, který však neplní funkci dozorce, ale účastní se stejných činností jako klienti programu. Ti za čtyři hodiny práce obdrží 85 korun, nebo možnost výběru hygienických potřeb v hodnotě 100 Kč.
________________________________________________________________________

Co s dětmi, jež mají problémy s návykovými látkami?
Českobudějovické listy | 28.8.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 19 | autor: RADKA NĚMCOVÁ

V dnešní době není snadné vyhnout se pokušení vyzkoušetalespoň jednu z mnoha návykových látek.
České Budějovice - Těžko bychom odhadovali, kolik lidí trpí zlozvykem kouření, který mnozí lidé už ani nepovažují za něco špatného. Jak před těmito negativními jevy uchránit děti?
"Je důležité již od raného věku dítěte začít s podáváním nejrůznějších informací o návykových látkách. Samozřejmě k tomu neodmyslitelně patří otevřenost. Pokud budete dětem něco tvrdit, nesmíte pak dělat pravý opak, což si zřejmě rodiče neuvědomují. Měli bychom mít na paměti, že si z nás naše drahé ratolesti berou příklad. Určitě bychom neměli čekat, až náš milý potomek jednou přijde domů pohublý, bez chuti k jídlu, na kůži s velkými bolavými flíčky, v horším případě s již otevřenými ranami, protože si píchá už několik měsíců drogy. To by bylo poněkud dost kruté nejen vůči němu, ale i nám, jeho stvořitelům," podotýká kontaktní pracovník v centru pro lidi ohrožené drogou Martin Mareda.
Podpora pozitivním zájmům
Od dětství bychom v něm měli pěstovat jistý žebříček hodnot, na předních místech by měla stát jeho individualita. V partě by se měl prosadit sám za sebe a ne dělat to, do čeho ho nutí ostatní. Je velice důležité umět říct ne, v oblasti drog to platí dvojnásob. Měli bychom podporovat jeho zájmy, především sport, cizí jazyky, hudbu a podobně, které ho utvrdí v tom, že něco umí. Nemusí pak hledat jinde.
"Musím přiznat, že je poněkud obtížné někdy rozeznat příznaky puberty a počátek závislosti na návykových látkách. Například zhoršení prospěchu ve škole, ztráta zájmů, změna přátel či chování."
Co dělat?
V každém případě by rodiče neměli váhat a měli by se spojit s odborníkem - terapeutem. "Lékaře volejte i tehdy, jestliže už účinek drogy odezněl, ale přetrvávají duševní problémy. Nepodporujte a neusnadňujte pokračující braní drog, naopak, odměňte každou změnu k lepšímu. Vyslechněte své dítě, to však neznamená, že přistoupíte na jeho stanovisko. Pokud vaše dítě obhajuje nějakou drogu, připravte si protiargumenty. Pomozte mu odpoutat se od nevhodné společnosti. Oceňujte třeba i drobné pokroky a změny k lepšímu. Spolupracujte s dalšími dospělými. Neváhejte vyhledat profesionální pomoc pro sebe, jestliže ji dítě odmítá. Počítejte s tím, že může být nutné trávit v prvním období s potomkem mnohem více času," vysvětlil Mareda.
Čemu se vyhnout?
Na závěr ještě několik rad a zkušeností.
"Nepopírejte a neskrývejte problém. Neobviňujte partnera a rozhodně nezanedbávejte sourozence dítěte. Nefinancujte zneužívání drog, nedejte se vydírat. Nikomu nepomůžete ani fyzickým násilím. Nevěřte tvrzení, že má dospívající drogy pod kontrolou. Nezabouchávejte před ním dveře, a hlavně je, důležité neztrácet naději, ta přece umírá jako poslední," radí Mareda.
________________________________________________________________________

Festival bez alkoholu a cigaret
Právo | 29.8.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: Jiří Falout

Že se dá plnohodnotně bavit bez alkoholu, cigaret či drog, chtějí mladým lidem dokázat organizátoři už druhého ročníku hudebního festivalu Džem 2003 na břehu rybníka Svět v Třeboni. Jednodenní akce začne dnes. "Chceme mimo jiné upozornit na nebezpečí závislosti na toxických látkách. V areálu festivalu bude umístěný informační stánek Jihočeského Streetworku a dalších organizací. Jejich pracovníci budou podávat základní informace a rozdávat například i kondomy. Tento typ jakési přirozené primární prevence přijímá mládež mnohem lépe než například klasické přednášky ve školách," sdělil Právu Miroslav Valeš z třeboňského občanského sdružení UnderCastle, které festival spolupořádá. Poznamenal, že akce má také za cíl upozornit na zajímavé mladé hudební kapely a projekty, které obvykle nejsou ještě příliš známé, ale přesto si zaslouží pozornost. Návštěvníci tak mohou objevit nové talenty a hudebníci mají možnost předvést svou hudební produkci před jihočeským publikem. "Zúčastní se zhruba deset kapel. Na místě bude rovněž stan s čajovnou a živou etnickou hudbou a stan pro dýdžeje," prohlásil Valeš. Na pódiu vystoupí například jemensko-česká taneční skupina Al Yaman, bubeníci a tanečnice produkující tradiční kmenovou africkou hudbu, oblíbená česká kapela -123 minut. "Přijede i Antismart z Rakouska nebo Traband z Prahy. Zahrají také ale i skupiny ze západu Čech, z Českých Budějovic a Tábora," dodal Valeš s tím, že pokud se k festivalu obrátí počasí zády, jsou připravené náhradní prostory v Kongresovém a kulturním centru Roháč. Džem 2003 je pokračováním úspěšného hudebního festivalu, který se v září loňského roku konal na břehu rybníka Svět pod hlavičkou Open Chance s podtitulem Hudbou proti závislosti. "Vzhledem k tomu, že loni k Světu přišlo zhruba 650 návštěvníků, očekáváme, že letos do Třeboně přijede o dvě stě lidí více. Festival je určený pro mladé ve věkovém rozpětí 18 až 25 let. Účastní se ho mládež z Třeboňska, Českých Budějovic a Jindřichova Hradce a okolí," zhodnotil Valeš.
________________________________________________________________________

Mnoho sportu dětem škodí
Mladá fronta DNES | 29.8.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 2 | autor: Lenka Červenková

Nejlépe jsou na tom děti z rodin, k jejichž životnímu stylu pohyb přirozeně patří

Děti a zdraví

Hledáte vhodný sport pro svého potomka? Pak je na místě zvážit, co vlastně od sportu očekáváte. Komu jde zejména o to, aby jeho dítě vyhrávalo různé soutěže, měl by vědět, že tím riskuje i jeho zdraví.

Jedenáctiletý chlapec hrál dlouhá léta denně minimálně dvě hodiny tenis. Nakonec skončil u lékaře se zdeformovanými patními kostmi. Jiný příklad z ordinace? Astma, vyvolané námahou, které začalo sužovat mladičkou krasobruslařku. "Nejhůř jsou na tom gymnastky. Měla jsem pacientku, která provozovala vrcholovou gymnastiku a už v devíti letech měla potíže s klouby," uvádí pražská dětská lékařka Eva Kalibová. Předčasná specializace na konkrétní disciplínu přináší dětem řadu potíží. Jednostranné zatížení si po čase začne vybírat svou daň. Místo aby si dítě zlepšovalo kondici, začnou se ozývat bolesti zad a kloubů, předčasné zastavení růstu, hormonální poruchy nebo poruchy příjmu potravy. Stačí vzpomenout nějaký slavný případ. Třeba tenistka Martina Hingisová, jíž zdravotní problémy zabránily hrát tenis už ve 22 letech. Čechošvýcarka se alespoň díky hře dokázala zabezpečit, ale většině adeptů vrcholového sportu zbude jen zničené zdraví.

Musíš být nejlepší!

Je lépe na pohyb zapomenout? "Sport, který je pro děti potěšením, neublíží," říká rehabilitační lékař Jan Hnízdil z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Nejlépe jsou na tom děti z rodin, k nimž sport přirozeně patří. Rodina jezdí na kole, v létě chodí po horách, v zimě jezdí na lyže, všichni chodí plavat a dítě má pohybu dostatek. Co však v případě, kdy rodiče nesportují, ale vědí, že dítě pohyb potřebuje? Anebo když je dítě výrazně talentované a na pořadu dne se objeví nápad zapsat jej do sportovního oddílu? Problémem zůstává, jaký sport vybrat - je to stále těžší, protože většina oddílů preferuje výkony před potěšením z pohybu a jiná nabídka není velká. "Na výkon máme velké požadavky. Musíme děti naučit, jak být férově tvrdé," přiznává fotbalový trenér žactva pražské Sparty Miroslav Starý. Zároveň říká: "Na soustředěních děti nehrají jen fotbal. Chceme, aby byly dobře všestranně fyzicky připravené, bereme s sebou kola, děti hrají tenis, basket." Na opačné straně než sportovní oddíly jsou třeba cvičení se sokoly, jsou však pro mnohé děti málo zajímavá.

Ambiciózní rodiče

Při výběru sportu je dobré zvažovat přitažlivost, pestrost, přiměřenost a také časovou náročnost. Pokud padne rozhodnutí, že potomek bude sportovat vrcholově, měla by rodina zvážit všechna pro a proti. Například i to, zda dítě skutečně o sport a námahu s ním spojenou stojí. "Často se v ordinaci setkávám s dětmi rodičů, kteří jsou příliš ambiciózní a kladou na děti nepřiměřené nároky," upozorňuje lékař Hnízdil. Takoví rodiče často nedbají ani na to, že dítě už má kvůli námaze problémy. "Jeden ctižádostivý tatínek, jehož dcera měla při sportu úraz, požadoval jen rychlé ošetření, aby ji to nebolelo, že má druhý den zápas," uvádí příklad lékařka Kalibová. Hnízdil zase narazil na chlapce, který měl potíže s deformacemi kostí kvůli tenisu. Jeho rodiče nechtěli připustit, že by mu prospělo, kdyby sportu na vrcholové úrovni zanechal. Čekali, že mu lékař rychle pomůže nějakými injekcemi proti bolesti. "Někdy doporučím rodičům konzultaci s psychologem, protože většinou oni, ne dítě, mají přehnané nároky na výkon," říká lékař.

Pozor, když se ozve bolest

Pro děti jsou nejlepší různé sportovní hry, plavání, atletika, jízda na kole, lyžování - zejména běžecké - a tanec. Velmi důležité je, aby pohyb dítě nepřetěžoval. Poznat to není zase tak obtížné. "Dítě začne být unavené, apatické, vyčerpané. Tělo nejdříve upozorní únavou a pak bolestí přetížených partií," říká Hnízdil. Například u gymnastek to bývají bolesti zad, u atletů achilovky. V takový okamžik je třeba se zamyslet nad intenzitou a objemem zátěže. Pokud dítě i přes problémy sportuje dál, hrozí mu trvalé následky. Není přitom třeba ihned se sportem přestat, za úvahu stojí například zmírnění nasazení nebo změna druhu sportu. Lékařka Kalibová to považuje za lepší rozhodnutí, než zanechat sportu zcela. Úplně nejhorší podle ní je, pokud dítě musí ze zdravotních důvodů náhle přestat sportovat v pubertě. "To jsou dospívající nejvíce ctižádostiví a může se stát, že najednou ztratí motivaci, nemají vyplněný čas a často se objevují výchovné problémy. Z praxe znám i případy, kdy dítě rezignovalo a začalo brát drogy," uzavírá lékařka.
________________________________________________________________________

Ostravský tým Toxi je v kraji nejpočetnější
Mladá fronta DNES | 29.8.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 2 | autor: (asi)

Ostrava - Zhruba jednou měsíčně policie informuje o další úspěšné akci týmu ostravského policejního ředitelství zaměřeného na odhalování drogových deliktů.
Naposledy to byl zásah s krycím názvem Krystal proti dvěma dealerům vysoce kvalitního pervitinu, kteří od roku 2000 prodávali drogy v Ostravě i jinde v kraji. Předtím to byla třeba akce Bambus, při níž odhalili skupinu dealerů heroinu, v níž figurovalo několik Vietnamců.
Tým zvaný Toxi funguje od roku 1997. Od té doby každoročně značně stoupá počet lidí obviněných z šíření drog. V prvním roce dopadli ostravští specialisté na drogy dvacet pět lidí, loni jich obvinili už přes devadesát, za první polovinu letošního roku dalších šedesát osob.
„Denně předvedeme k podání vysvětlení deset až patnáct lidí,“ přiblížil denní práci týmu jeho šéf Jiří Kopeček.
Ostravský Toxi tým je největší skupina v rámci okresních ředitelství kraje, která se věnuje pouze odhalování dealerů drog. Úzce spolupracuje s Národní protidrogovou centrálou, která se zabývá trestnou činností cizinců, s níž práce Toxi týmu často souvisí.
________________________________________________________________________

Šéf Toxi týmu: Mezery v síti se rychle plní
Mladá fronta DNES | 29.8.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 2 | autor: PETRA SASÍNOVÁ

Tým ostravské policie zaměřený na potírání drogové kriminality a odhalování pouličních dealerů má stále lepší renomé. Šéf skupiny Jiří Kopeček a většina z jeho čtrnácti kolegů je postrachem mnoha prodejců a vařičů pervitinu, dealerů heroinu, marihuany, extáze a dalších drog, které jsou zatím v hojném množství k dostání v Ostravě a okolí.

Hovoří o stále větší rafinovanosti dealerů drog a je známo, že zločinci jsou vždy o krok před policisty. Čím to, že se vám tak daří?

Náš tým nyní pracuje v plném počtu, je nás patnáct. Když se tolik lidí intenzivně zabývá pouze touto činností, je to znát. Jsme jediná policejní složka v rámci kraje, která to dělá, a to díky přístupu našeho vedení, v takovém počtu. V některých jiných okresech jsou na drogy vyčleněni třeba jen dva lidé. Navíc jsme již získali řadu zkušeností, seznámili jsme se s místní klientelou a způsoby dealerů, máme své informační zdroje a podobně.

Tak jako vy znáte místní dealery, oni zřejmě znají vás. To musí být i nevýhodné.

Když se jednou či dvakrát objevíme na nějakém parkovišti před hypermarketem, kde se předával heroin, poznají nás a rychle si změní místo.

Zachytit drogy při předávání někde v hypermarketu je asi velmi obtížné.

Právě proto si dealeři také vybírají dny a hodiny, kdy je tam největší provoz. Někdy dají zboží jen na dohodnuté místo, kde ho kupec v přesně určenou hodinu najde.

Nejvíce vašich zásahů směřuje proti vařičům a dealerům nejrozšířenější české drogy pervitinu. Nemá vaše intenzivní práce efekt takový, že se vařiči stahují z Ostravy jinam?

Spolupracujeme proto i s mimoostravskými policisty. V distributorských skupinách často figurují lidé z Ostravy, ale také z okolních obcí sousedních okresů, ve kterých schovávají varny. Vaří se i v ubytovnách, ve kterých žije mnoho lidí pod jednou střechou. Místa se často střídají.

Existuje v ostravských podmínkách nějaká hlavní mafie, která má obchod s pervitinem i jinými drogami pod sebou?

Ne. Jsou to většinou na sobě nezávislé skupiny.

Prodává se místní pervitin do ciziny?

Je známo, že se český pervitin distribuuje do Německa, ale nevíme, zda ten vyrobený u nás v regionu. Náš tým se nevěnuje trestné činnosti cizinců, zaměřujeme se především na místní pouliční dealery.

Roste kvalita této drogy?

Objevuje se vysoce kvalitní pervitin, jaký jsme právě nedávno objevili ve formě krystalů, ale je to různé. Záleží především na tom, jak kvalitní mají výrobci laboratoř.

Říká se, že se kvalita zhoršuje v závislosti na tom, kolik vařičů je právě ve vězení.

Je to ale jen chvilková záležitost, než se mezera nahradí. Je to totiž opravdu velký kšeft. Funguje také to, že když zavřeme významnějšího dealera, na čas stoupne cena, neboť jeho zboží na trhu chybí. V současné době, při dlouhodobě vyšší poptávce, ale šla cena pervitinu dolů.

Mnozí usvědčení dealeři odcházejí od soudu s nižšími tresty, protože nebyly důkazy, že s drogami obchodovali ve větším rozsahu. Co většinou dělají, když se po několika letech vrátí z vězení?

Obvykle zase s drogami začnou, ale většinou jinak a jinde. Navíc se vyvarují chyb, díky kterým jsme je do vězení dostali. Právě nedávno se nám několik lidí z výkonu trestu vrátilo a už máme signály, že pokračují.

Drogou číslo tři je heroin. Stále častěji se hovoří o tom, že s ním v Ostravě obchodují Vietnamci.

Ano, dělali jsme několik větších akcí, ve kterých vietnamští občané figurovali, a to nejen v souvislosti s heroinem, ale také pervitinem. Není to však jen ostravská záležitost, ale celorepubliková.

Před několika lety se začaly objevovat zprávy, že heroin ničí ostravské olašské Romy. Jak vidíte situaci v této komunitě v současné době?

Je to stále stejné. Rozhodně tento problém nezmizel.

Co říkáte na diskuse o neškodnosti marihuany, která je u nás druhou nejoblíbenější?

Speciálně vypěstovaná marihuana skunk, které se říká Bílá vdova a vozí se k nám z Holandska, má až čtyřicet THC (účinných toxických látek). Vzhledem k tomu, že marihuana vypěstovaná obyčejně na políčkách obsahuje jen sedm procent THC, je to skoro tak silné jako heroin.
________________________________________________________________________

Ve školách kradou i o prázdninách
Právo | 29.8.2003 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: Tomáš Urban

Prázdniny neznamenají, že by se přestalo krást ve školách. V červenci bylo policistům hlášeno dvaašedesát vloupání a třináct z nich měly na svědomí děti. Za prvních sedm měsíců letošního roku policie vyšetřovala dokonce 627 vloupání do škol a odhalila 59 mladistvých zlodějíčků. Mladí i dospělí zloději kradou ze škol především počítače, videa, televizory a další věci, které se dají bez problémů zpeněžit v bazarech a zastavárnách. "Za prvních sedm měsíců byly ve školách ukradeny věci zhruba v hodnotě třináct a půl miliónu korun," řekla Právu Lucie Uhlířová z tiskového oddělení policejního prezídia a dodala: "Krádeží, které provedou děti, je opravdu minimum. Do škol většinou chodí krást recidivisté, kterým chybějí jakékoliv morální zábrany. Školy, zvláště ty menší, často nejsou proti zlodějům nijak zabezpečeny a už neplatí ani to, že v budově bydlí školník." Děti, které ve školách kradou, často potřebují peníze na drogy nebo na hrací automaty. "Není to však pravidlo, jde i o mládež z dobře situovaných rodin, která chce zažít pocit dobrodružství," sdělila Uhlířová. Pražský kriminalista, který se specializuje na trestnou činnost mladistvých, však má jiný názor. "Podle mých zkušeností konkrétně v Praze jde o děti, které o prázdninách zůstávají v hlavním městě a nudí se. Rodiče o ně nemají zájem a nepošlou je ven, nebo to je nad jejich finanční možnosti. Taková mládež inklinuje k životu v partách, kde jsou hlavními koníčky drogy, alkohol a automaty. Nemá cenu si nalhávat, že do heren děti nepustí nebo že jim neprodají v samoobsluze víno nebo vodku," prohlásil policista. Množství vloupání do škol se od roku 2001 nijak dramaticky nezvyšuje. "Před dvěma lety šlo o 991 skutků se 143 pachateli z řad dětí, loni policie zaznamenala 1050 trestných činů a 116 dětských zlodějů," bilancovala Uhlířová. Nejvíce vloupání do škol, více než dvě stě, se odehrálo loni i předloni na severní Moravě, nejméně, asi šedesát, v jižních Čechách.
________________________________________________________________________

Řidička byla pod drogou
Region - Bruntálský | 26.8.2003 | rubrika: Bruntálský region | strana: 1 | autor: (zup)

RÝMAŘOV - Mladá žena, která zavinila 23. července dopravní nehodu u Malé Štáhle, při níž zemřel třiadvacetiletý řidič Škody Forman, řídila pod vlivem pervitinu.

Policie obvinila ve čtvrtek 21. srpna pětadvacetiletou ženu z Milotic nad Opavou z ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Expertíza potvrdila, že řidička Fiatu Punto měla v okamžiku nehody v krvi 0,52 miligramů pervitinu. Podle policie obviněná o získání a aplikaci pervitinu odmítá vypovídat.
________________________________________________________________________

Prodejce drog i kradl
Region - Havířovsko | 26.8.2003 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (bb)

HAVÍŘOV - Mladíkovi z Havířova se nechtělo na vojnu, raději prodával drogy a ještě k tomu kradl.

Znění paragrafů trestního zákona souvisejících se šířením toxikomanie a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek si minulé úterý vyslechl třiadvacetiletý D. P. z Havířova. Policisté jsou přesvědčeni, že dotyčnému přesvědčivě prokázali, že nejméně od začátku letošního roku až do července na různých místech Havířova prodával nebo zdarma poskytoval jiným osobám pervitin. "Některé z těchto osob byly mladší osmnácti let. Prodejem drogy si vydělal zhruba čtyřiadvacet tisíc korun. Navíc se vyhýbal nástupu na vojnu a čelí trestnému činu neplnění odvodní povinnosti," řekla k případu okresní policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Při objasňování této trestné činnosti policie zjistila, že obviněný mladík se dopustil i vloupání. Na konci června se společně ještě s jedním komplicem vloupali do bytu v domě na Nákupní ulici. Z domácnosti odnesli přenosný počítač v hodnotě 58 tisíc korun. Notebook prodali a peníze utratili v hýřivém životě. Nyní sedí ve vazební věznici.
________________________________________________________________________

Policie zadržela muže za prodávání pervitinu
Deník Pojizeří | 28.8.2003 | strana: 17 | autor: hum

Pojizeří - Až pět let si může za vězeňskými zdmi pobýt třicetiletý muž z Prahy, který v semilském a jičínském okrese distribuoval pervitin. Od počátku letošního roku ji prodal nejméně osmi osobám, mezi nimiž naštěstí nefigurovali žádní mladiství. "Muž, kterého policisté zadrželi v neděli 24. srpna, skončil v policejní cele. V těchto dnech mu bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a distrubuce omamných a psychotropních látek a jedů. Podle trestního zákoníku mu hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let," sdělila semilská policejní mluvčí Soňa Šídová. Od začátku letošního roku do dne zadržení měl muž opakovaně prodat na různých místech v Semilech, Turnově, Libštátě a v Jičíně pervitin osmi osobám ve věkovém rozmezí od 23 do 34 let. Získané finanční prostředky ve výši okolo 20 tisíc korun použil pro vlastní potřebu. Policejní mluvčí kvůli dalšímu vyšetřování neupřesnila, kde obviněný drogu prodával a za jakých okolností byl policisty zadržen. hum )
________________________________________________________________________

Bulharsko a Afghánistán vyzývají ke globální válce proti drogám
Zpravodajství ČTK | 28.8.2003 | 21:09 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: KO

SOFIA 28. srpna (ČTK) - K rozšíření protiteroristické války také na boj proti pašování drog, jež jsou zdrojem financování mnoha teroristických skupin, vyzvaly dnes Bulharsko a Afghánistán. Ministři zahraničí obou zemí Solomon Passy a Abdulláh Abdulláh na společné tiskové konferenci v Sofii oznámili, že jejich země budou spolupracovat v boji proti pašování drog.

Většina heroinu prodávaného na ulicích evropských měst pochází z Afghánistánu a Bulharsko leží na důležité "balkánské cestě", jež je využívána pro pašování drog z Asie do západní Evropy.

"Jedním z našich hlavních cílů je upoutat pozornost světa na tento mimořádně vážný problém, protože pašování drog je přímo spojeno s podporou terorismu," řekl Passy. "Boj proti terorismu by měl jít ruku v ruce s bojem proti pašování drog," dodal.

Abdulláh zdůraznil, že země by měly brát tuto hrozbu vážně. "Je to fenomén, který stejně jako terorismus žádá trvalé a spojené úsilí mezinárodního společenství," řekl.

Bulharsko, které doufá, že se v roce 2007 stane členem Evropské unie a tím se ocitne na východní hranici tohoto společenství, zabaví každoročně kolem tuny heroinu.

Afghánistán je největším světovým producentem opia - loni ho bylo podle informací OSN v této zemi vyrobeno 3400 tun. Produkuje také velké množství hašiše a marihuany.

ko mik
________________________________________________________________________

V Chicagu se vraždí nejvíce z USA. A mohou za to hlavně gangy
Mladá fronta DNES | 29.8.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 10 | autor: (Reuters, šv)

Chicago - Dvacetiletý Jason naposledy koupil své matce její oblíbené jídlo k večeři na Den matek před dvěma lety - vepřové kotlety, sladké brambory, zeleninu... Tenkrát jedli spolu naposledy. Druhý den ráno byl Jason Harvey střelen za bílého dne čtyřikrát do hrudi šestnáctiletým klukem, o němž se předpokládá, že byl příslušníkem nějakého gangu. Harvey je jen další číslo ve statistikách, které činí z Chicaga město s nejvyšším počtem vražd na obyvatele z celých USA ve městech s více než milionem obyvatel. V Chicagu, které má 2,9 milionu obyvatel, bylo v roce 2002 zaznamenáno 646 vražd a rok předtím 666. Letos došlo k 384 vraždám jen od 1. ledna do 22. srpna. Krvavé násilí v Chicagu dokumentuje i čerstvý případ. Tuto středu se zde šílený střelec pomstil za vyhození z práce šesti svým bývalým kolegům smrtí. Stačil je zastřelit předtím, než jej zastřelili policisté. New York, který má dvaapůlkrát více obyvatel, zaznamenal v obou posledních letech méně vražd než Chicago. Počet vražd v USA je jedním z nejvyšších mezi vyspělými státy. Země má zhruba pětkrát více obyvatel než Británie, ale skoro desetkrát více vražd. Téměř všichni se shodují, že vysoká míra vražd v Chicagu je výsledkem směsi gangů, zbraní a drog. Gangy kontrolují obchod s drogami v celém městě. "Největším postrachem Chicaga jsou gangy," říká policista Tom Garrity při patrole v jedné ze čtvrtí nejvíc postižených zločinností. Přes 60 000 lidí v Chicagu přiznalo, že jsou členy gangu a 60 procent vražd souvisí s působením gangů. Pár kilometrů od nablýskaného mrakodrapu Sears Tower v centru Chicaga leží Pilsen, čtvrť, kde členové gangů bloumají kolem chátrajících domů. Sedmiletá holčička sedící u domu na schodech byla zabita při střelbě z kolemjedoucích vozů. Písmeno A v kruhu nastříkané zeleným sprejem na sloupu na křižovatce South Blue Island Avenue a 16. ulice znamená, že oblast patří pod kontrolu Ambrose, jednoho ze dvou největších hispánských gangů ve městě. Každý, kdo není členem Ambrose a pokusí se tady prodávat drogy, riskuje, že přijde o život. Jason Harvey, který byl zatčen třikrát, než byl zavražděn, a chlapec, který na něj střílel, zapadají do typického profilu oběti vraždy a pachatele v Chicagu - mladí a černí nebo hispánští chlapíci, kteří byli již vícekrát zatčeni. V Chicagu činí 72 procent pachatelů a 74 procent obětí příslušníci černošské komunity, 20 procent pachatelů a 18,1 procenta obětí jsou Hispánci. Násilí znepokojuje. Policejní činitelé tvrdí, že město potřebuje víc strážníků na ulicích a tvrdší zákony. "Město nemělo rozpustit speciální skupiny na potírání gangů," soudí Brian Sexton z úřadu státního prokurátora. Matt Crowl, poradce chicagského starosty, říká, že hlavním problémem je počet zbraní na ulicích. Veře Evansové, matce zavražděného Jasona, připadá celý problém neřešitelný. Velké peníze z prodeje drog jsou podle ní příliš velké lákadlo pro mladé lidi. Sní však o lepší budoucnosti pro dvouletého vnuka. "Až mu bude patnáct, doufám, že cena života na chicagských ulicích nebude tak nízká jako teď."
________________________________________________________________________

Terminátor řekl, za co chce bojovat v politice
Mladá fronta DNES | 29.8.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 12 | autor: (pp)

Los Angeles - Arnold Schwarzenegger po týdnech kritiky, že jeho volební kampaň na guvernéra Kalifornie je sice hvězdná, avšak bezobsažná, nyní naznačil své politické preference, jimiž chce zapůsobit na voliče v říjnových volbách. Svalnatý hrdina akčních filmů, považovaný za umírněného republikána, ve středečním rozhlasovém pořadu dosud nejobsáhleji definoval své názory: vyslovil se mj. pro legalizaci marihuany pro lékařské účely, právo na potrat, zákaz útočných zbraní. Zároveň se postavil proti uzákonění homosexuálních manželství, využívání pobřežních vod k těžbě a poskytování řidičských průkazů ilegálním přistěhovalcům. Nicméně ani tentokrát příliš nekonkretizoval, jak se chce vyrovnat s nejpalčivějším problémem Kalifornie - rozpočtovým deficitem ve výši 38 miliard dolarů. Některé z jeho odpovědí, například odmítnutí sňatků partnerů stejného pohlaví a podpora modliteb ve veřejných školách, mohou dobře zapůsobit na konzervativní Kaliforňany. Ti až dosud dávali přednost senátorovi Tomu McClintockovi, jinak hlavnímu soupeři Schwarzeneggera z řad republikánů. Sám McClintock vyjádřil dojem, že Schwarzenegger se stává konzervativnějším. I když podle průzkumů mínění Schwarzenegger zatím vede pole republikánů, přece jen zaostává za kandidátem demokratů, nynějším viceguvernérem Cruzem Bustamantem.
Taker
K tý první zprávě: Za tohle že by měl dostat 5 let jo. Za takovou pí..v.nu. To je neuvěřitelný. Kdyby soudili mě za všechny podobný věci co sem udělal a tresty by se mi napočítávaly, tak sedim nejspíš do konce příštího tisíciletí. :-(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma