Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 28.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Čech, který převážel drogu, podle advokáta nespáchal trestný čin
Zpravodajství ČTK | 27.8.2003 | 15:53 | rubrika: Právo a krimi - Země bývalého SSSR | autor: AC

MOSKVA 27. srpna (zpravodajka ČTK) - Český občan Pavel Pavlíček, který byl letos v červenci odsouzen v Moskvě k 19 měsícům odnětí svobody a byla mu nařízena povinná protidrogová léčba za pašování necelého gramu hašiše, se nedopustil trestného činu na území Ruské federace. Tvrdí to moskevský advokát Alexej Zavgorodnij, který byl před časem osloven přítelem odsouzeného Martinem Krausem s cílem případné obhajoby.

"V Pavlíčkově případě nebyl spáchán žádný trestný čin. Pašování drog, z něhož byl obviněn, se na území Ruské federace nedopustil. Jeho odsouzením byly porušeny ruské zákony i justiční praxe. Rozsudek není právoplatný," řekl Zavgorodnij ČTK. Uvedl, že podle jeho názoru je zcela reálná šance dosáhnout zrušení rozsudku a Pavlíčkova osvobození.

Zavgorodnij sdělil, že Kraus se s ním v Moskvě setkal poté, co byl vynesen soudní rozsudek a společně projednali možný způsob nové obhajoby. Dohodli se prý na honoráři ve výši 3000 amerických dolarů. Kraus se mu však později neozval a počátkem srpna bylo jeho tělo nalezeno ubodané v Dagestánu. Žádné peníze obhájce neobdržel a nikdo z příbuzných, či blízkých Pavlíčka s ním už prý nehovořil. Uvedl, že je stále ochoten se případu ujmout a šanci na osvobození považuje za velmi reálnou.

Advokát upozornil, že Pavlíček se v Moskvě nacházel v tranzitním letištním prostoru při cestě z Indie a do Ruska se vstoupit nechystal. "Obviněn byl podvodem. Byla proti němu spáchána provokace. Celníci mu podstrčili k vyplnění celní prohlášení poté, co služební pes našel drogu v jeho zavazadle," uvedl. Zdůraznil, že trestného činu pašování drog do Ruska, za který byl odsouzen, se však Pavlíček nedopustil, a na tom by měla být postavena obhajoba.

Podle obhájce není příliš velká naděje, že by Pavlíček mohl být v Rusku omilostněn na základě dopisů, které údajně mělo zaslat úřadu ruského prezidenta české ministerstvo zahraničí, bývalý prezident Václav Havel a další činitelé. "Kdyby se třeba dopustil rvačky, nebo způsobil dopravní nehodu, pak by to byla jiná věc. On se však podle rozsudku dopustil pašování drog a to je ruským zákonem hodnoceno jako zvlášť těžký zločin," upozornil advokát. Připomněl, že žádost o milost automaticky znamená přiznání viny odsouzeným.

Pavlíček se k trestnému činu pašování drog přiznal již u soudu. Advokáti pro něj dosáhli trestu, který je silně pod dolní hranicí, jež začíná sedmi lety odnětí svobody. On se pak prý bál odvolat, aby nedostal větší trest. "Víc ale dostat nemůže," tvrdí Zavgorodnij.

Šestadvacetiletý Pavlíček byl zadržen 25. dubna na letišti v Moskvě, kam přiletěl z indického hlavního města Dillí a odkud chtěl pokračovat do Prahy. Při celní kontrole celníci v jeho zavazadle nalezli 95 setin gramu hašiše. Pavlíček údajně drogu dostal v Indii, schoval si ji na památku a před odletem si neuvědomil, že ji má v batohu. V celním prohlášení uvedl, že žádnou drogu nemá. To proti němu bylo použito u soudu.

Alexandra Malachovská rbs mik
________________________________________________________________________

ARÉNA MLADÝCH
Listy Jindřichohradecka | 27.8.2003 | rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic | strana: 17 | autor: ADÉLA JUREČKOVÁ

Drogy? Prostě "jen tak" . . .
Zatímco zákonodárci se urputně snaží rozlousknout oříšek problému legalizace měkkých drog, psychologové spěchají odhalit skryté pohnutky v myslích mladých lidí, kteří stále častěji sahají po droze. Všichni dobře známe teorie o zhýčkaných ratolestech movitých rodičů, trpících nedostatkem lásky a pozornosti. Neujdou nám ani dohady o tom, že konzumní způsob života mladé lidi unavuje, a droga je způsob jak mu uniknout. Teenageři sledují toto zmatené hemžení, které je na chvíli uvrhlo do centra pozornosti, s trochou ironie a značnou dávkou lhostejnosti. "Taky si doma pěstuji pár rostlinek trávy, no a co? Kouří ji všichni moji kámoši. Co máme jinak pořád dělat? Hrozně se přitom vždycky nařehtáme." Mladí lidé, v patetických projevech politiků označovaní jako naděje a budoucnost národa, na podobné poslání kašlou. Možná mají pocit, že tam, kam národ směřuje, se dostanou s pomocí drog také. Možná jim jen chybí zájem kopírovat urputné snažení svých předchůdců být někým a něco znamenat. Je nápadné, jak přísně dnes podřizujeme své jednání zákonům logiky a účelovosti. Odmítáme dělat něco "jen tak", bez vyhlídky zisku. Zkuste se zeptat teenagera, proč bere drogy. "Jen tak," odpoví většinou, pokud odpoví vůbec. To však znamená totéž jako "beru drogy proto, že to postrádá logiku."
________________________________________________________________________

Mladík pěstoval marihuanu
Mladá fronta DNES | 28.8.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 2 | autor: (len)

Písek - Jednadvacetiletý muž z Písecka vypěstoval od letošního května do července na rekreační chalupě svých rodičů na Písecku nejméně 84 kusů rostlin marihuany. „Rostliny chtěl sklidit, usušit a použít pro svoji potřebu. Policisté všechny vypěstované rostliny zabavili a mladíka obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů,“ řekl policejní mluvčí Dušan Klícha.
________________________________________________________________________

Žlutice: Policisté našli v autě marihuanu
Mladá fronta DNES | 28.8.2003 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 1 | autor: (mel)

Z celého kraje DNES

Při běžné kontrole řidičů objevili policisté u jednoho z nich marihuanu. Její majitel, osmnáctiletý mladík z Rakovníka, nyní čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Obviněný měl v osobním vozidle uloženo bezmála 23 gramů marihuany, což je větší množství, a k přechovávání drogy neměl povolení," uvedla policejní mluvčí Helena Malotinská.
________________________________________________________________________

Policisté z týmu Toxi zatkli dvojici drogových dealerů
Vysočina | 27.8.2003 | rubrika: od sousedů | strana: 8 | autor: (pe)

severní Morava
Ostrava - Speciální zásahová jednotka asistovala při zatčení nebezpečného drogového dealera ze Slezské Ostravy, který v moravskoslezské metropoli od roku 2000 distribuoval pervitin ve formě krystalů. K zadržení ozbrojeného zločince došlo za dramatických okolností v závěru uplynulého týdne. Pětadvacetiletý muž se pokusil zachránit skokem z balkonu. Před spravedlností však daleko neutekl. Již v listopadu loňského roku po něm policie vyhlásila celostátní pátrání kvůli rozsáhlým majetkovým zločinům. Při vyšetřování vyšlo také najevo, že prodal nejméně 180 gramů pervitinu za 180 tisíc korun. Na akci pod krycím názvem Krystal se podíleli kriminalisté z ostravského týmu Toxi a experti z národní protidrogové centrály. V jejich síti skončil i dvaačtyřicetiletý muž z Moravské Ostravy, který patří ke známým postavám místního podsvětí. Podle informací policie se podílel na řízení drogového trhu v Ostravě. Specialisté z ostravského týmu Toxi si v posledních týdnech na své konto připsali několik významných úspěchů v boji proti drogovým výrobcům a dealerům. Před nedávnem rozbili síť překupníků s extází. Tablety této taneční drogy končily především v klubech na ulici Stodolní v centru Ostravy. Kromě toho zatkli i několik distributorů pervitinu a pěstitelů šlechtěné odrůdy konopí.
________________________________________________________________________

O protidrogové prevenci
Orlické noviny | 27.8.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: DANA POKORNÁ

Ústí n. O. - Po zániku okresních úřadů je vedení agendy protidrogového koordinátora v kompetenci pověřených úřadů obcí s rozšířenou působností.
Protože není smysluplné ani ekonomické, aby každé malé město mělo svého protidrogového koordinátora, dohodly se čtyři pověřené úřady Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Lanškroun a Žamberk že pro ně bude tuto funkci vykonávat jeden člověk.
Berou i nezletilí
A jaká je náplň jeho práce? "Měl by zabezpečovat spolupráci mezi organizacemi a subjekty, které se zabývají problematikou drog," vypočítává protidrogový koordinátor Petr Čada. "Měl by mít zmapované, jaká zařízení a sdružení v regionu fungují, případně jaké mají potřeby a v čem jim můžeme pomoci." Granty přímo na protidrogovou politiku vypisuje Pardubický kraj, je také možné získat finanční podporu na podobně zaměřený projekt z rozpočtů měst. Podle zjištění protidrogových koordinátorů mají zkušenost s drogou i děti ve věku třináct, čtrnáct let. Pokud budeme vycházet z materiálu, který o protidrogové problematice vypracoval Pardubický kraj, nejčastěji vyskytovanou drogou je marihuana, kromě "trávy" jsou také mezi uživateli v oblibě drogy stimulační pervitin a taneční droga extáze. V klubech a diskotékách se velmi často objevují tripy. Na Pardubicku, Ústecku a Chrudimsku byl také zaznamenán heroin. Ve specifických sociálních skupinách, zvláště u romské populace a sociálně slabších jedinců, je velice značné zneužívání toluenu a dalších organických rozpouštědel. U dětí a dospívajících je velice oblíbené zneužívání sedativ v kombinaci s alkoholem a experimentování s durmanem. "Na Ústecku se nedá hovořit o klasických dealerech, máme zkušenost, že uživatelé drog tvoří jakési komunity. Ve skupinkách si lidé vypomáhají," podotýká Petr Čada. "Můžeme hovořit také o sezonních záležitostech, hodně se užívá marihuana, lysohlávky, po sezoně se přechází na pervitin. Dosti záleží na tom, jaká byla sklizeň, zda zrovna nedošlo k nějaké represi."
Vzniká seznam preventistů

Každá škola by měla mít určeného člověka, preventistu či výchovného poradce, který má na starosti drogovou problematiku. "Do současné doby mne kontaktovala téměř polovina všech oslovených škol a školských zařízení. Předpokládám, že do konce září by již mohl existovat ucelený seznam všech preventistů, který by byl následně poskytnut všem zainteresovaným institucím pro jejich potřeby," uvedl Petr Čada. "Uvažuje se o tom, že by bylo uspořádáno setkání těchto preventistů." Protidrogový koordinátor vypracoval seznam organizací a institucí, které zabývají protidrogovou problematikou na Ústecku. Mezi ty, které se v různých úrovních věnují prevenci, patří výchovné středisko Mimóza a pedagogickopsychologická poradna (nabízí různé preventivní a interaktivní programy, individuální či skupinová sezení, besedy...) a Klub hurá kamarád v Pardubicích (provozuje krizové a protidrogové AD centrum a K - centrum, které pracují s uživateli drog).
Vychází se z monitoringu

Většina měst má ve svém programovém prohlášení na dané volební období zahrnuté programy týkající se protidrogové prevence. Město Žamberk si nechalo protidrogovým koordinátorem vypracovat zprávu. V ní se pojednává i o důležitosti monitoringu, což je odborné zmapování drogové scény a nejen té. Monitoring městu může poskytnout informace, na které skupiny lidí má zaměřit svou pozornost, zda se na jeho území uživatelé drog vůbec vyskytují apod. Je i možné, že výstup monitoringu doporučí zaměřit se více na volnočasové aktivity či vytvoření nízkoprahového centra. Při dostatečném personálním obsazení by se v budoucnu mohli v Žamberku i jiných městech objevit "streetworkeři", kteří přímo v terénu oslovují uživatele drog.
________________________________________________________________________

Narkomani potřebovali peníze na drogy, vykradli proto 40 aut
Zpravodajství ČTK | 27.8.2003 | 14:29 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: USM

LIBEREC 27. srpna (ČTK) - Dva narkomani ve věku 23 a 32 let se v Liberci a Jablonci nad Nisou vloupali během jara a léta do téměř 40 automobilů. Chtěli tak získat finanční prostředky na nákup drog. Ukradli peníze a věci v hodnotě asi půl milionu korun. Na vozidlech způsobili škodu 200.000 korun. Krádeže jsou nejčastějším druhem kriminality spojeným se závislostí na drogách, upozorňuje drogový expert Jiří Vacek.

"Pachatele jsme zatkli po dvouměsíčním pátrání. Krádeží se dopouštěli za bílého dne, především v centru Liberce," řekla dnes ČTK mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Do aut vnikali zloději vždy rozbitím postranního okénka vozidla. Kriminalisté se proto domnívají, že je někdo musel při krádežích zpozorovat. "Přesto nám nikdo nezavolal na tísňovou linku," dodala Suchánková.

Narkomani se zaměřovali na automobily, v nichž majitelé zanechali volně položené věci. Kromě peněz kradli také doklady, mobilní telefony a platební karty. Z vozidel navíc vytrhávali autorádia. Největší kořist získali pachatelé u zimního stadionu v Jablonci nad Nisou, kde z vozidla Toyota Corola odcizili 160.000 korun, platební karty, firemní razítka, klíče a dioptrické brýle. Z Nissanu v Oldřichově ulici v Liberci ukradli 140 triček a 70 sportovních šátků za téměř 43.000 korun. Na seznamu zcizených věcí se objevily také například dámské plavky.

Při domovních prohlídkách už policisté většinu odcizených věcí nenašli. Objevili pouze doklady, prázdné peněženky a tašky. Jednomu z pachatelů, který má na svědomí větší škodu, hrozí trest až osm let vězení. Druhý může být potrestán až třemi lety odnětí svobody.

Podle Vacka jsou krádeže nejčastější kriminalitou spojenou se závislostí na omamných látkách. "Narkoman potřebuje na drogu až tři tisíce korun denně," uvedl Vacek. Tolik peněz ale nevydělá. Navíc v pokročilém stadiu závislosti již ani nedokáže pracovat.

Narkomani volí krádeže v autech, poněvadž jde o nejsnadnější způsob, jak se dostat k penězům nebo snadno prodejným věcem. Nosí je buď překupníkům, nebo do bazarů a zastaváren. "Násilných loupeží se drogově závislí dopouštějí výjimečně. Vědí, že jsou za ně přísnější trestní sazby. Navíc jsou ve špatném fyzickém stavu a netroufají si na ně," dodal Vacek.

Miloslav Lubas vjk snm
________________________________________________________________________

MF Dnes: Policisté zadrželi na Vsetínsku výrobce pervitinu
Zpravodajství ČTK | 27.8.2003 | 10:11 | rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj | autor: MBR

VSETÍN 27. srpna (ČTK) - Vsetínští policisté zadrželi dosud největší skupinu výrobců pervitinu na Vsetínsku. Od roku 1999 údajně vyrobila 21.000 dávek pervitinu. Hlavními postavami drogového gangu byli šestadvacetiletý muž ze Vsetína a jeho o čtyři roky starší přítelkyně. Mladá fronta Dnes v dnešní zlínské mutaci uvedla, muž drogu vařil, žena pomáhala s distribucí a zajišťovala chemické látky na její výrobu.

Z nedovolené výroby drog policisté obvinili již deset lidí, pět z nich skončilo ve vazbě. "Pervitin vařili celkem na sedmi místech, zejména v bytech panelových domů. Jeden ze zadržených drogu dokonce vyráběl u své babičky," uvedl kriminalista Ivo Novák.

Skupina pachatelů pervitin nejen vařila a sama užívala, ale především ho prodávala na Vsetínsku, Zlínsku i na Slovensku. Policie má na seznamu odběratelů zatím asi 30 jmen ve věkovém rozmezí od 20 do 30 let. Někteří z nich kupovali drogu pravidelně, jiní jen občas na různých večírcích.

Mezi uživateli drogy se podle listu objevil i český hokejista, který ve slovenské extralize získal mistrovský titul. Policie však jeho jméno nechce zveřejnit. Podle Nováka bude totiž tento muž vystupovat v případu jako svědek, stejně jako ostatní uživatelé. "Mohu jen prozradit, že drogu dostal či koupil jen párkrát," dodal kriminalista.

Vsetínští kriminalisté na případu pracovali necelý rok. Na stopu gangu je přivedl zápach, který při výrobě pervitinu vzniká. Podle policistů si na něj stěžovali lidé z okolí jednoho bytu, kde drogu pachatelé vyráběli, uvedla MfD.

Při prokázání viny hrozí většině zadržených za nedovolenou výrobu omamných a psychotropních látek až deset let vězení.

mbr kš
________________________________________________________________________

Další obchodníci s drogami za mříže
Českobudějovické listy | 27.8.2003 | rubrika: Publicistika - posláno z Českých Budějovic | strana: 13 | autor: VLADIMÍR MAJER

Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek (rozuměj za jejich distribuci) stanuli před soudem další lidé.
Jan J. (38) z Prahy je viněn z toho, že přinejmenším od dubna do října 2002 převzal zřejmě v Praze od nezjištěné osoby větší množství pervitinu, který pak prodal v Soběslavi, v Plané nad Lužnicí a jinde Filipu J. (34) z J. Hradce za nejméně 360 000 korun. Filip J. tuto drogu prodával na Táborsku a zejména na Jindřichohradecku se ziskem přímým konzumentům - z toho nejméně patnáct dávek nezletilé Evě a jedenáct dávek nezletilému Jakubovi. Před zajištěním v říjnu 2002 přechovával ve svém autě 32 ampulí efedrinu. Pavel Ch. (26) z J. Hradce byl občas přítomen schůzkám výše jmenovaných dealerů a sám drogu také aktivně prodával. Filip J. je kromě toho stíhán za to, že zakoupil basovou kytaru a videorekordér, ač věděl, že prodávající tyto věci ukradli při vloupání do bytu v Třeboni v noci na 8. září 2002 (jeden z pachatelů dostal letos v březnu osm měsíců nepodmíněně, druhý zemřel). Okresní soud v J. Hradci uznal všechny tři vinnými trestným činem nedovolené výroby a držení omamných látek, Filipa J. dále trestným činem podílnictví. Filipa J. poslal na čtyři a půl roku, Jana J. na tři roky, Pavla Ch. na jeden rok do vězení s ostrahou. Filip a Jan dále dostali peněžité tresty po 100 000 korunách.
Prý jsou nevinní

Filip J. k obvinění z podílnictví tvrdil, že prodejce věcí ho ujistil, že nepocházejí z krádeží. Muž stíhaný za tuto krádež ale vypověděl v přípravném řízení, že ještě v noci po činu obžalovanému zatelefonoval a ten si pro věci ihned přijel. I když u soudu výpověď změnil a tvrdil, že proti J. vypovídal z návodu policie, soud neměl takovou změnu za věrohodnou. K efedrinu v jeho autě Filip J. uvedl, že vůz zakoupil asi týden předtím a nálezem látky byl sám překvapen. Popíral, že by kdy pervitin distribuoval - opatřoval si jej jen pro vlastní potřebu. Pokud někteří vypovídali proti němu, tvrdil, že jde o intriku policie; dva svědkové u soudu také změnili výpověď s tím, že k prvotní byli policií donuceni. K důkazu nahrávkami telefonních hovorů obžalovaný řekl, že tehdy užíval asi třicet mobilů a že je otázkou, kdo vlastně hovory vedl. Pavel Ch. popřel podíl na masové distribuci pervitinu: byl sám kozumentem a pohyboval se v uzavřeném kruhu toxikomanů, kteří si vzájemně vypomáhají. Nikdy prý nevzal za drogu peníze. Obžalovaný Jan J. odmítl vypovídat.

Dokázané skutky

Soud uzavřel, že záznamy telekomunikačního provozu mezi obžalovanými a jejich odběrateli zcela jednoznačně prokazují, že šlo o nákup pervitinu - včetně objednávek a domluv Filipa J. s konečnými konzumenty. Významné svědectví ve věci podala svědkyně, která s Filipem J. udržovala před jeho vzetím do vazby několikaměsíční známost: potvrdila Filipovy nákupy drogy týdně za 10 000-15 000 korun a uvedla jmenovitě četné odběratele, jejichž vzkazy předávala Filipovi a u některých odběrů byla přítomna. O nákupu drogy vypovědělo sedmnáct svědků. Dva sice u soudu potom řekli, že si nic nepamatují, ale věrohodnost jejich výpovědí z přípravného řízení potvrzují záznamy telefonních hovorů - jejich přepisy tvoří 200 stránek soudního spisu. Další dva svědkové uvedli, že byli k výpovědi donuceni policejním orgánem; při výsleších ale tehdy byli přítomni dva obhájci a neměli námitek - tlak policie soud vyloučil. Soud konstatoval, že od Filipa J. dostávali pervitin i další narkomani, kteří to ale nepřiznali, a že jeho dodavatelem nebyl jen Jan J. S distribucí rovněž začal pravděpodobně před dubnem 2002. Soud nicméně činnost obžalovaných minimalizoval na prokázané skutky: i tak to vyšlo na přísnější kvalifikaci. Při posuzování soud přihlédl k tomu, že Jan J. se žalovaného skutku dopustil po odsouzení v Praze v roce 1999 za krádeže aut k trestu odnětí svobody na pět let, který si v současné době odpykává. Filip J. dostal v roce 1996 za podvod a maření výkonu úředního rozhodnutí sedmnáct měsíců, v roce 2000 za zpronevěru 200 hodin obecně prospěšných prací; oba tresty vykonal. Jeho postoj v tomto trestním stíhání, podle soudu bezdůvodné zpochybňování objektivity i zákonnosti důkazů, však naznačuje naprosté nepřipuštění si trestní odpovědnosti, a jeví se tak, že výchovné tresty jsou k jeho nápravě neúčinné. Pavel Ch. vykonal od roku 1993 do roku 1998 čtyři nepodmíněné tresty za krádeže, v roce 2001 byl uznán vinným i trestným činem úvěrového podvodu a jsou proti němu vedena dvě další řízení. Proto Okresní soud v J. Hradci vynesl výše uvedené tresty. Obžalovaní se odvolali.

Pochybnosti?

JUDr. Jana Kučeravá, obhájkyně Filipa J., k odsouzení svého mandanta za podílnictví znovu tvrdila, že nebylo prokázáno, že by obžalovaný věděl, že věci, které převzal, pocházely z trestné činnosti; názor, že o tom nevěděl, vyjádřil i jeden z obviněných z této krádeže. V pochybnostech by pak měl být Filip J. obžaloby z tohoto útoku zproštěn. K obžalobě z obchodování s pervitinem obhájkyně tvrdila, že její mandant se s Janem J. nescházel kvůli drogám, ale kvůli splátkám auta, které od něho koupil. Klíčová svědkyně, jeho bývalá přítelkyně, která ho na některých těchto setkáních provázela, neviděla, že by Filip J. přebíral nějakou drogu, a spoluobžalovaného Jana J. při rekognici nepoznala, přestože se typově odlišoval od figurantů. "A nelze-li dokázat, že nakupoval, nelze ani dovozovat, že prodával," zkusila to obhájkyně na soud. Zmíněnou dívku nelze podle ní považovat za věrohodnou svědkyni - s Filipem J. žila rok, pak on vztah ukončil a ona se mu chce pomstít. Poprvé při výpovědi řekla, že o pervitinu nic neví, ale pak byla oslovena policisty a zřejmě se vžila do role korunní svědkyně tak, že své svědectví neustále "vylepšovala", uvedla obhájkyně. Tvrzení státního zástupce o údajném větším množství drogy - za 360 000 korun - není ničím podloženo. Zaznamenané odposlechy podle ní jen jedenkrát zachycují slovo pervitin - to když je nabízen jejímu klientovi jako konzumentovi. I kdyby byl v zastřeném hovoru tento pojem nahrazen jinými výrazy, nahrávka sama ještě nepotvrzuje, že k obchodu skutečně došlo, mínila dr. Kučeravá. Policie vyslechla ve věci na šedesát svědků, z nichž jen dvacet řeklo, že pervitin od Filipa J. nakoupili, a polovina z nich výpověď u soudu změnila, uvedla obhájkyně. Zmínila tvrzení jednoho svědka, že koupil pervitin za 40 000, a zapochybovala, kde by nezaměstnaný Rom se dvěma dětmi k takové částce přišel. I tato výpověď byla podle ní ovliněna policií. K obvinění z prodeje drogy dvěma nezletilým podotkla, že jedné dívce měl její mandant prodat pervitin za 1000 korun v době, kdy jí do dovršení osmnácti let chybělo čtrnáct dnů, což podle obhajoby snižuje společenskou nebezpečnost skutku; druhý nezletilý nevypadal tak mladě, Filip J. jeho věk neznal - a "ve společenském kontaktu přece nelze k lidem přistupovat tak, jako by jim ještě nebylo osmnáct," tvrdila obhájkyně. Její mandant by měl být obžaloby z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek zproštěn; pokud bude soud jiného názoru, pak trest od okresního soudu - čtyři a půl roku - je nepřiměřeně přísný. Tvrzení obžaloby o větším množství drogy, které měl Filip J. "zobchodovat", a které je jedním ze znaků přísnější právní kvalifikace, podle ní není podloženo. Filip J. na závěr řekl, že je mu upřímně líto spoluobžalovaného Jana J. - on od něho koupil jen to auto . . . Jan J. zdůraznil, že bývalá přítelkyně spoluobžalovaného nejprve uvedla, že neví, od koho drogy jsou, ale po dvou hodinách na kriminálce výpověď zcela zásadně změnila. Připomněl, že ho při rekognici nepoznala. Zopakoval, že do Soběslavi jezdil pro peníze ve splátkách za auto a v telefonních hovorech neměl co skrývat. "Proč policie nezasáhla přímo při některém z údajných prodejů drogy, když nás tak dlouho monitorovala?" tázal se Jan J.
Dobrá práce policie

Soud po poradě odvolání obžalovaných zamítl. Neshledal, že by soud v J. Hradci při projednávání věci nějak pochybil, hlavnímu líčení předcházelo rozsáhlé přípravné řízení. "Je až nepochopitelné, že obžalovaný Filip J. úporně trvá na svém i proti výpovědím konzumentů, jimž pervitin prodával, přičemž tyto výpovědi jsou v souladu se záznamy telefonních odposlechů," řekl předseda senátu. Soud naprosto odmítl tvrzení obou hlavních obžalovaných, že v oněch hovorech snad šlo o něco jiného než o distribuci pervitinu. Šlo o hovory zastřené, s krycími pojmy, zřejmě při vědomí telefonujících, že mohou být odposloucháváni. "Proč by hovořili v hádankách, kdyby šlo o legální obchody, a proč by Jan J. jezdil tak daleko a tolikrát pro splátky za auto?" tázal se předseda senátu. Na telefonáty mezi obžalovanými navazují hovory Filipa J. s odběrateli a do důkazního řetězce zapadá i důležitá výpověď bývalé přítelkyně tohoto obžalovaného. "Orgány policie odvedly velký kus práce a opatřily pádné důkazy o rozsahu trestné činnosti obžalovaných," zdůraznil předseda senátu a jen zalitoval, že se přes Jana J. policie nedostala k výrobci pervitinu zřejmě někde v Praze. Tresty, které okresní soud obžalovaným vyměřil, nejsou podle odvolací instance nepřiměřené. Peněžitý trest se může jevit nepřiměřeně přísným, ale trestné činnosti se obžalovaí dopouštěli ze ziskuchtivosti, získali z ní velký majetkový prospěch a soud to ve svém rozsudku postihuje. Odsouzení si přitom mohou vybrat - buď zaplatit oněch 100 000 korun, nebo si odsedět čtyři měsíce navíc, připomněl předseda senátu. Proti tomuto rozhodnutí není řádných opravných prostředků.
________________________________________________________________________

Osmnáct let pro dealery drog
Liberecký kraj | 27.8.2003 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 1 | autor: LENKA MARKOVIČOVÁ

Liberec - Dvojici, která čelila obžalobě za obchod s pervitinem, poslal včera liberecký krajský soud do vězení. Devětadvacetiletou Gabrielu Šebestovou odsoudil k deseti letům do věznice s ostrahou a jejího třiačtyřicetiletého druha Petra Michalce poslal na osm let do věznice s dozorem. Rozsudek dosud nenabyl právní moci, neboť oba obžalovaní se na místě odvolali. Státní zástupkyně se naopak odvolání vzdala. Podle spisu Michalec i Šebestová od podzimu roku 2000 do dubna 2002 prodali a rozdali více jak sedm set dávek pervitinu, nebo za ně požadovali protislužbu. "Za pervitin chtěli například pohlídat děti nebo pomoci s domácími pracemi," sdělila státní zástupkyně.
"Někteří odběratelé uvedli, že platili také elektronikou či kradenými koženými bundami."
Při květnovém hlavním líčení potvrdil jeden ze svědků, že jim za pervitin hlídal děti, štípal dříví a opravoval auto. Proti obžalovaným svědčil i výsledek domovní prohlídky, při které policie našla několik dávek pervitinu a váhy se stopami po droze. Oba odsouzení popřeli, že by s drogami obchodovali.
"Svědci je jednoznačně usvědčili, důkazy na sebe navazují," zdůvodnila rozsudek soudkyně Olga Fričová. Posloužil jí mimo jiné také policejní odposlech telefonických hovorů mezi Šebestovou a jejími zákazníky. Podle státní zástupkyně z odposlechu vyplývá, že Šebestová a Michalec prodali mnohem více pervitinu, než kolik se jim podařilo při vyšetřování dokázat. "Mám odběr jako kráva,"
řekla Šebestová po telefonu jednomu z narkomanů. Také podle jedné svědkyně ukrývala Šebestová doma kvanta pervitinu.
________________________________________________________________________

Rusko bojuje se záplavou levného heroinu z Afghánistánu
Zpravodajství ČTK | 27.8.2003 | 10:52 | rubrika: Právo a krimi - Země bývalého SSSR | autor: RBS

MOSKVA 27. srpna (ČTK) - Záplava levného heroinu z Afghánistánu zvyšuje počet drogově závislých v Rusku. Nejohroženější skupinou jsou děti ve věku od 11 do 14 let, jejichž podíl mezi narkomany se rychle zvyšuje. Prohlásil to dnes zástupce agentury pro boj s narkotiky Alexander Michajlov.

Obvinil zároveň vojenskou akci v Afghánistánu vedenou Spojenými státy ze zhoršení situace, neboť Američané prý nedokázali zastavit výrobu opia po svržení afghánského vládního hnutí Taliban.

Michajlov uvedl, že užívání heroinu v Rusku se zvýšilo 23násobně za posledních pět let a děti patří mezi nejohroženější skupinu. I další drogy zaznamenaly vzestup, užívání amfetaminů vzrostlo až dvacetinásobně a kokainu desetinásobně. "Drogy se již staly součástí mladé kultury," dodal.

Zatímco dříve byl podle jeho slov nejohroženější věk pro získání závislosti na drogách mezi 18 až 25 lety, nyní se tato hranice snížila až na 11 až 14 let.

Ruský prezident Vladimir Putin ustavil v tomto roce agenturu pro kontrolu narkotik. Ta registruje až 500.000 narkomanů a odhaduje, že celkově jich jsou tři až čtyři miliony. Ruští policisté zadrželi jen v první polovině tohoto roku 2,9 tun drog, z čehož polovinu tvoří heroin. Největší zásilkou, kterou se podařilo zadržet, bylo 420 kilogramů nalezených v kamionu.

Michajlov zároveň uvedl, že pašování drog napomáhají zkorumpovaní úředníci, a připomenul případy v Rostovu a v Jekatěrinburgu, kde byli do obchodu s drogami zapojeni i policisté.

rbs šeb
________________________________________________________________________

Pákistán zabavil u hranic s Afghánistánem téměř dvě tuny hašiše
Zpravodajství ČTK | 27.8.2003 | 18:33 | rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie | autor: ZDP

KOHÁT 27. srpna (ČTK) - Více než 1,5 tuny hašiše dnes zabavily pákistánské úřady poblíž problémové oblasti sousedící s Afghánistánem a zatkla dva muže, kteří se pokusili propašovat narkotika do země. Informovala o tom agentura Reuters.

Muhammad Ikbál z pákistánských protidrogových sil upřesnil, že akce byla provedena u města Karak, asi 210 kilometrů jihozápadně od metropole země Islámábádu.

Pašeráci kontraband převáželi ve falešném vojenském nákladním vozidle. "Vůz jsme prohledali a objevili v jeho dutinách 1680 kilogramů vysoce kvalitního hašiše," upřesnil Ikbál.

Pákistán leží na tranzitní trase pro většinu heroinu pašovaného z Afghánistánu, který je rovněž význačným producentem hašiše. Afghánistán se loni s 3400 tunami stal největším světovým producentem opia, z něhož se vyrábí morfium a jeho derivát heroin. Většina v Evropě prodaného heroinu pochází právě z Afghánistánu.

zdp mik
________________________________________________________________________

Vietnamská policie zabavila 466 kilo heroinu
Právo | 28.8.2003 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 9 | autor: (ČTK)

HO ČI MINOVO MĚSTO - Rekordní množství 466 kilogramů heroinu zabavila policie na jihu Vietnamu. Zadržela přitom osm obchodníků s drogami. Hodnota zabaveného heroinu dosahuje více než 7,5 miliónu dolarů (asi 225 miliónů korun). Zatčení kriminálníci, mezi nimiž je i jeden policista, přiznali, že 1400 pytlů s heroinem dovezli do Vietnamu ze sousedního Laosu. Drogy rozprodávali od začátku letošního roku.
________________________________________________________________________

Mladík vyučoval inhalování toluenu
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost | 27.8.2003 | rubrika: Brno a okolí | strana: 11 | autor: (ček)

Brno - Třináctiletého chlapce kontrolovali v neděli odpoledne v brněnské Dukelské ulici policisté. "Hoch hlídce sdělil, že se chystá jít s kamarádem čichat toluen,"uvedl brněnský policejní mluvčí Mojmír Popp. Oním kamarádem byl osmnáctiletý mladík, jenž už školáka před několika dny do inhalování omamné látky zasvětil. Strážci zákona ho zadrželi a policejní rada zahájil jeho stíhání pro trestný čin šíření toxikomanie. Dotyčnému hrozí až pětileté vězení.
________________________________________________________________________

Nezletilé dívky čichaly toluen
Noviny Svitavska | 27.8.2003 | rubrika: Lokální | strana: 7 | autor: ZUZANA FRUNIOVÁ

Svitavy - Případ čichání toluenu řeší v současné době zdejší policisté. Devatenáctiletý mladík, který má trvalé bydliště hlášeno na Klatovsku, ale v současné době pobývá v bývalé okresní metropoli, umožnil čichat omamnou látku třem nezletilým dívkám a jedné šestnáctileté. "Jednolitrovou láhev toluenu - methybenzenu zakoupil v odpoledních hodinách v jednom ze svitavských obchodů," uvádí policejní tiskový mluvčí Stanislav Dobeš. "Tuto nebezpečnou látku následně nezletilým dívkám, stejně jako jedné mladistvé, poskytl a podporoval je v jejím zneužití," konstatuje Dobeš. Dívky se následkem čichání toluenu motaly, vrávoraly a měly halucinace. "Mladík byl obviněn z trestného činu šíření toxikománie, hrozí mu trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let," dodává policejní tiskový mluvčí. Případ čichání omamných látek nezaznamenávají policisté v regionu příliš často. Poslední případ zaregistrovali zhruba přede dvěma roky, kdy šetřili případ čichání benzínu nezletilými dětmi, který se stal rovněž během prázdnin.
"Toluen - methybenzen je evidován jako pomocná látka v tabulce II. dle úmluvy OSN proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami," upřesňuje policejní tiskový mluvčí.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma