Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 25.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pěstitel marihuany přišel o úrodu
Mladá fronta DNES | 25.8.2003 | rubrika: Střední Morava | strana: 3 | autor: (rš)

Lipová-lázně - Krátce před „sklizní“ přišel o svou úrodu marihuany neznámý pěstitel v Lipové-lázních. Policisté totiž odhalili pozemek, kde pěstoval konopí seté. Muži zákona zajistili celkem čtyřiadvacet vzrostlých rostlin. Policejní rada okamžitě zahájil pátrání po neznámém pachateli, kterému hrozí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Znojemsko láká pěstitele marihuany
ČT 1 | 22.8.2003 | 17:50 | pořad: Večerníky - JM


Václav FRIEDMANN, moderátor
--------------------
Kvůli teplému podnebí je Znojemsko rájem pěstitelů marihuany. Policii se stále nedaří jejímu masivnímu pěstování zamezit. Podle zjištění protidrogových specialistů má s marihuanou zkušenost většina patnáctiletých studentů středních škol v regionu. V polích navíc volně roste další nebezpečná rostlina - durman. Při experimentech s drogami se každým rokem přiotráví několik dětí.

Silvie BÍNOVÁ, redaktorka
--------------------
Poslední případ je starý asi dva měsíce. Policisté objevili nedaleko Moravského Krumlova políčko marihuany. Za šíření toxikománie stíhají dvacetiletého mladíka, který měl drogu nabízet nezletilé dívce.

Jindřich HUJŇÁK, mluvčí Policie České republiky Znojmo
--------------------
Likvidujeme každoročně také přibližně dvacet marihuanových políček.

Silvie BÍNOVÁ, redaktorka
--------------------
Naprosto běžné je kouření a alkohol. Dětem totiž často nalévají sami rodiče. Vedle marihuany patří k rozšířeným také čichání těkavých látek.

Jiří RŮŽIČKA, vedoucí lékař Vazební věznice Znojmo
--------------------
Rozdíly jsou trošku v učňovské oblasti, rozdíly jsou ve středoškolské klasické oblasti. Objevují se samozřejmě už na základních školách.

Dagmar ŠKADROVÁ, vedoucí Kontaktního centra Netopeer Znojmo
--------------------
Je důležitý, aby se právě k žákům dostaly informace o tom, co to všechno způsobuje, o těch rizicích, protože oni většinou si myslí, že je to droga nenávyková.

Silvie BÍNOVÁ, redaktorka
--------------------
I přes preventivní programy se odborníci shodují v tom, že Znojemsko bude dál lákat pěstitele marihuany i kvůli příhodným klimatickým podmínkám.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 25.8.2003 | rubrika: Praha | strana: 4

* Je to hašiš?

RUZYNĚ (tak) - Zřejmě hašiš měl v zavazadle cizinec (26), který v sobotu přiletěl do Prahy z Barcelony. Látku policisté předali na expertizu. Pokud se potvrdí, že jde o drogu, mladík si vyslechne obvinění.
________________________________________________________________________

Narkotest reagoval pozitivně
Večerník Praha | 25.8.2003 | rubrika: Krimi | strana: 4 | autor: (luk)

24 hodin v Praze

Ruzyně - Obvinění z drogového deliktu čelí šestadvacetiletý cizinec, který v sobotu po šestnácté hodině přicestoval na ruzyňské letiště z Barcelony. Při kontrole objevil pracovník cizinecké policie podezřelý balíček o hmotnosti 6,2 gramu. Protože při testu látka reagovala jako hašiš, obviněný cizinec skončil v policejní cele s návrhem na vazbu. Látka putovala na chemickou expertizu.
________________________________________________________________________

Pákistánská policie zadržela stovky kilogramů hašiše
Zpravodajství ČTK | 23.8.2003 | 09:42 | rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie | autor: RV

KARÁČÍ (Pákistán) 23. srpna (ČTK) - Příslušníci pákistánské pobřežní stráže zadrželi 240 kilogramů hašiše a kilogram heroinu. Drogy byly ukryté ve vozidle jedoucím podél pobřeží. Policisté byli na auto upozorněni. Informovala o tom dnes pákistánská agentura APP.

Před necelými čtrnácti dny našly úřady v nákladním vozidle v severním Pákistánu 3400 kilogramů hašiše v umělohmotných pytlích.

Většina zadržených drog v Pákistánu pochází ze sousedního Afghánistánu, který je největším producentem opiátů na světě.

rv šeb
________________________________________________________________________

Nizozemští celníci zadrželi 257 kilogramů kokainu
Zpravodajství ČTK | 22.8.2003 | 16:11 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: CAS

HAAG 22. srpna (ČTK) - Nizozemští celníci zabavili při namátkové kontrole 257 kilogramů kokainu, který by podle odhadu vynesl překupníkům na černém trhu nejméně 14 milionů eur, tedy přes 400 milionů korun.

Jak dnes upřesnilo nizozemské ministerstvo financí, o úlovek se postarali již před dvěma týdny celníci ve městě Venlo na východě země poblíž hranic s Německem.

Zásilka drogy byla ukryta mezi nákladem, který vezl kamión z Německa k odběratelům na jihu Nizozemska.

Celníci použili při kontrole nákladu rentgenové zařízení. Paprsky odhalily, že řidič místo deklarovaných skleněných dlaždic přepravuje balíčky s kokainem.

čas hej
________________________________________________________________________

Kolumbijští pašeráci schovávají kokain do kuřat
Zpravodajství ČTK | 22.8.2003 | 10:10 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: DK

BOGOTÁ 22. srpna (ČTK) - Ke stále novým způsobům, jak ukrývat drogy, se uchylují kolumbijští pašeráci. Podle posledních zjištění místní policie se nejnovějším pašeráckým hitem stalo schovávat kokain do kuřat a další drůbeže, která se poté, co je z ní kontraband odstraněn, dá navíc ještě prodat, píše dnes agentura AFP.

Kromě drůbeže jsou u pašeráků stále oblíbené i další zemědělské produkty, jako ovoce, zelenina či sýr, upřesňuje kolumbijská policie. To ovšem už není žádná novinka, protože zásilky banánů obohacených kokainem putovaly z Kolumbie na trh ve Spojených státech už před několika lety.

Kolumbie je považována za největšího světového producenta kokainu, kterého ročně do světa vyšle odhadem 580 tun. Ovšem v posledních letech stoupá v této andské zemi také produkce heroinu, kterého se ročně vyveze do světa sedm tun.

dk ank
________________________________________________________________________

Dívka nabízela drogu
Mladá fronta DNES | 23.8.2003 | rubrika: Praha | strana: 4 | autor: (čtk)

Kriminalita

Nové Město - Ve čtvrtek na Václavském náměstí zadržela policie třiadvacetiletou dívku z Prahy 6, která prodala půl tablety léku Subutex dvacetiletému mladíkovi. Tento lék narkomani používají jako náhražku drogy. Policisté u ní nalezli další tablety subutexu a rohypnolu. Policejní rada ji obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek.
________________________________________________________________________

Pervitin nestačili uvařit
Právo | 23.8.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 19 | autor: (miv)

BŘECLAV - Přímo při činu zadrželi policisté dva mladíky z Břeclavi, kteří v bytě jednoho z nich vyráběli pervitin. "Pachatelé byli zadrženi při výrobě drogy. Policisté zajistili vybavení varny a suroviny, potřebné pro výrobu drogy. Pervitin již nestačili dokončit," uvedla tisková mluvčí břeclavské policie Julie Vymyslická. Osmadvacetiletého mladíka a jeho 22letého komplice policejní rada obvinil z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Požádal soud o uvalení vazby, mladší z dopadených má už zkušenosti s drogami.
________________________________________________________________________

Thajsko vydá vězně k odpykání trestů za pašování drog do Česka
Zpravodajství ČTK | 22.8.2003 | 20:22 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: VAS

(rozšířeno v posledním odstavci o vyjádření mluvčího Hradu)
PRAHA 22. srpna (ČTK) - Thajsko vydá české vězně Radka Hanykovicse a Emila Novotného k odpykání zbytku mnohaletých trestů vězení za pašování drog do České republiky. Rozhodla o tom dnes thajská komise. V českém žaláři by měl Hanykovics strávit ještě 17 let, Novotný dokonce 34,5 roku. Do Česka by mohli být převezeni na podzim.

Schválení převozu obou vězňů do české věznice je definitivní, nyní se již budou zařizovat pouze otázky technického rázu, řekla ČTK konzulka českého velvyslanectví v Thajsku Hana Flanderová. Thajská komise vynesla verdikt kolem 13:30 tamního času.

České ministerstvo spravedlnosti odeslalo do Thajska oficiální žádost o vydání dvou Čechů v červnu. Připojilo k ní i písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který koncem května potvrdil thajské rozsudky včetně vysokých trestů vězení. To byla hlavní podmínka Thajců, aby žádosti o vydání vyhověli.

Čtyřiatřicetiletý Hanykovics má podle thajských úřadů strávit ve vězení celkem 25 let, sedmadvacetiletý Novotný 42,5 roku. "Thajské rozhodnutí sdělím Hanykovicsovi i Novotnému příští týden, na kdy mám naplánovanou jejich návštěvu ve věznici," prohlásila Flanderová.

České velvyslanectví v Bangkoku musí nyní vyčkat, až mu thajské ministerstvo zahraničí doručí oficiální zprávu o rozhodnutí komise, což může trvat i pár týdnů. "Zprávu pak pošleme českému ministerstvu spravedlnosti, které s thajskou stranou dohodne podmínky a zajistí převoz vězňů do České republiky," přiblížila konzulka.

Ministerstvo spravedlnosti neoficiální zprávu o thajském kladném vyřízení jeho žádosti o vydání odsouzenců uvítalo. "Završuje se tím několikaleté úsilí ministerstva spravedlnosti a ministerstva zahraničních věcí, na jehož počátku byla jednání o Dohodě mezi Českou republikou a Thajským královstvím o předávání pachatelů a spolupráci při výkonu rozsudků," sdělil ČTK ředitel tiskového odboru Vladimír Voráček. Také česká diplomacie thajské rozhodnutí uvítala. "Tento krok jsme očekávali. Všechny kroky, jak thajské, tak české strany tomu nasvědčovaly," řekl ČTK Karel Borůvka z ministerstva zahraničí.

Podle Marie Volkové z ministerstva spravedlnosti zatím nelze přesněji odhadovat, kdy by vězni mohli být do Česka převezeni. "Předpokládám, že tak na podzim," podotkla. Z bezpečnostních důvodů nebude zveřejňováno, zda justiční eskorta dopraví Hanykovicse s Novotným běžnou leteckou linkou, nebo speciálem. "Rozhodně od nich budeme žádat úhradu nákladů na převoz ve výši 100.000 korun," zdůraznila Volková.

Vězni se z českého letiště dostanou nejprve do rukou lékařů, kteří prověří jejich zdravotní stav. Vyšetření se bude týkat i nemoci SARS, podotkla Volková. Pak budou Hanykovics i Novotný převezeni do vazební věznice. Tam setrvají do doby, než zdejší obvodní soud vynese při veřejném zasedání verdikt, kterým rozhodne o výkonu thajského rozsudku, upřesnila. Obvodní soud také určí, v jaké věznici si trest odpykají. Výkon trestu se přitom bude řídit českými předpisy.

Novotného zatkli na letišti v Bangkoku v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Tamní soudy mu vyměřily trest 50 let, později snížený královskou amnestií o 7,5 roku. Ještě mu zbývá odpykat 34,5 roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let, takže má v českém žaláři strávit ještě 17 let.

Český trestní zákon přitom ukládá za drogový zločin maximálně patnáctileté vězení. V případě Novotného, jenž v thajské věznici strávil již osm let, by to bylo poprvé, co by někdo v české věznici strávil 34,5 roku. Nejvyšší možný trest je totiž v Česku 25 let za vraždu, pak už je možné uložit pouze doživotí. Česká strana na podmínku uznávání výše trestů přistoupila podpisem loňské česko-thajské smlouvy o vzájemném předávání vězňů.

Místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová v květnu ČTK řekla, že považuje za nutné nalézt způsob, jak rozsudky přiblížit českým zákonům a dosáhnout tak na českém území rovnosti před právem. Cest je podle ní několik, sama považuje za nejvhodnější udělení milosti tak, aby si vězni odpykali trest srovnatelný s českým právním řádem.

Prezident Václav Klaus s milostí pro vězně zatím nepočítá. "Pan prezident principielně několikrát řekl, že milost je aktem, který je mimojustiční. Nikdy se nebude pokoušet zvrátit soudní rozhodnutí milostí. Neumím si představit, že by vyrovnával český a thajský právní řád," řekl dnes ČTK vedoucího tiskového oddělení prezidenta Petr Hájek. O milosti by prezident pravděpodobně uvažoval jen v případě, kdyby vznikly výjimečné podmínky, například smrtelná nemoc odsouzených nebo jiné humánní důvody. Prezidentská kancelář také zatím žádnou žádost o milost nedostala, dodal Hájek.

vas mal
________________________________________________________________________

Informace severomoravské policie
Zpravodajství ČTK | 22.8.2003 | 16:44 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

OLOMOUC 22. srpna (ČTK) -
Mladíky ve věku 16 a 17 let, kteří loni o prázdninách údajně nabízeli na Jesenicku nezletilým chlapcům marihuanu a kouřili ji v jejich přítomnosti, obvinili jeseničtí vyšetřovatelé z šíření toxikomanie.

srd orv kš
________________________________________________________________________

Za každý kilogram drogy si odsedí deset let
Mladá fronta DNES | 23.8.2003 | rubrika: Z domova | strana: 2 | autor: JOHANNA GROHOVÁ

Jak se dva čeští pašeráci heroinu dostali do thajského vězení

Patří mezi nejslavnější „české“ vězně. Emil Novotný strávil v thajském vězení osm let, Radek Hanykovics o rok méně. Další roky nesvobody je čekají i v Česku.

Praha, Bangkok - Nebyly to náhodné oběti, kterým někdo podstrčil balíček s drogou do zavazadla. Oba pašovali kilogramy čistého heroinu. Emil Novotný 4,25 kilogramu, Radek Hanykovics asi polovinu. Za každý pašovaný kilogram drogy mají strávit deset let ve vězení. Vysvětlení, co mladíky k pašování vedlo, zůstane už jen na jejich tvrzeních. Skutečné pozadí se zřejmě nikdy nepodaří odhalit. Emilu Novotnému bylo devatenáct, když ho v roce 1995 chytili na thajském letišti s heroinem. Chtěl odletět do kambodžského Phnompenhu. Bránil se, že byl k pašování přinucen nigerijskou drogovou mafií. Nigerijci mu prý vyhrožovali, že zabijí jeho i jeho rodinu, pokud odmítne drogu převézt. Jeho přítelkyni, se kterou tehdy v Thajsku několik měsíců pobýval, se podařilo z Thajska odletět. Avšak thajský soud toto tvrzení neobměkčilo. Rozsudek zněl pro Středoevropany neuvěřitelně: padesát let. O rok později se chystal z Bangkoku odletět do Finska tehdy sedmadvacetiletý Radek Hanykovics. Na těle měl připevněn balíček s 2,4 kilogramu drog. Když i jeho policie chytila, tvrdil, že netušil, co ve skutečnosti veze. Prý mu zcela neznámý muž předal balíček, o kterém se Hanykovics domníval, že obsahuje afrodiziaka pomáhající lidem, kteří mají problémy s potencí. I v jeho případě zněl rozsudek padesát let. Pozdější královská amnestie oběma mužům tresty snížila, Novotnému na 42,5 a Hanykovicsovi na 25 let. I když čeští pašeráci drog prozatím nemohou počítat se snížením thajského trestu, čeká je přece jen snesitelnější české vězení. V thajském vězení se museli vyrovnat s naprosto rozdílným, značně vlhkým podnebím. Platit se tam musí doslova za všechno, za lepší stravu, matrace na spaní i za lepší místo v cele. Peníze jim posílají příbuzní přes českou ambasádu v Bangkoku. Thajské věznice jsou značně přeplněné, což je důsledek ukládání vysokých trestů, běžně od třiceti do čtyřiceti let. Terčem násilí jsou nejčastěji vězni z chudších afrických a asijských zemí. Navzdory nedostatečné lékařské péči si Novotný s Hanykovicsem udrželi dobrou fyzickou kondici.

* Emil Novotný pašoval 4,25 kilogramu heroinu, odsouzen v roce 1995 na 50 let, po amnestii na 42,5 roku

* Radek Hanykovics pašoval 2,4 kilogramu heroinu, odsouzen v roce 1996 na 50 let, po amnestii na 25 let
________________________________________________________________________

BYL JSEM V MAFII
Redhot | 21.8.2003 | rubrika: Redhot | strana: 40 | autor: Daniel Vrba

"MÍSTEM, KDE SI PO ROCE 1989 ROZDĚLOVALI SFÉRY VLIVU V ZEMÍCH BÝVALÉHO VÝCHODNÍHO BLOKU NEJVYŠŠÍ BOSSOVÉ ITALSKÉ A RUSKÉ MAFIE, BYLA PRAHA."

Určitě znáte film nebo knížku Kmotr. Pro nás napínavé a zábavné drama však někteří znají jako drsnou životní skutečnost. Koho z nás by ale napadlo, že řada mafiánů žije přímo v našem středu a že se s nimi denně setkáváme?

Můj známý Luigi bydlí ve stejném domě jako já. Nepochází přímo ze Sicílie, ale hned odvedle, z Kalábrie, což je vlastně nejjižnější část Itálie a celé Evropy. Když jsem slíbil, že mu změním jméno, byl ochoten mi vyprávět o své minulosti, kdy měl docela vysoké postavení v italské mafii. "Kniha o Kmotrovi popisuje poměry v sicilské mafii docela přesně," říká Luigi. Dnes je majitelem italské pizzerie, kterou u nás otevřel poté, co si našel v Praze za podivných okolností dívku, a později svou ženu. Luigi vypráví: "Tehdy jsem byl ještě členem 'rodiny'. Bylo to pár měsíců poté, co u vás padli komunisté. Možná by ses divil, co se tady v té době dělo v podsvětí." Zase tolik se nedivím. Český organizovaný zločin neměl zkušenosti, protože ta největší mafie - totalitní vláda a celý komunistický aparát - přišla o většinu moci a na panenské území se okamžitě začaly drát zločinecké syndikáty ze zemí, kde mají větší tradici. Naivním českým prvomafiánům, kteří se orientovali hlavně na erotické podniky a herny, nezbývalo než padnout, nebo s nově příchozími začít spolupracovat. "Věděli jsme, že mezi sebou soupeří zločinecké gangy z různých balkánských zemí," pokračuje Luigi, "ale ty pro nás nebyly rovnocenným soupeřem ani partnerem. Naši zástupci sem jeli jednat s ruskými syndikáty. Vy jim říkáte ruská mafie."

Mafiánský summit

Praha už hostila nejeden velký oficiální kongres, ale na začátku devadesátých let zde proběhlo jednání, na které nebyli pozváni žádní novináři ani televizní štáby. Italská a ruská mafie jednaly o rozdělení sfér vlivu v nově vzniklém svobodném středoevropském prostoru. Kromě osobních strážců a goril hlídajících prostor, ve kterém jednání probíhalo, byste na první pohled spatřili pouze "podnikatele" v dokonale padnoucích oblecích, kteří vedou nevzrušený hovor pomocí tlumočníků. "Po banketu jsme se šli projít po městě," pokračuje Luigi. "Praha se mi líbila, hlavně holky. Byl jsem rád, že už je konec. Rusové se neuměli moc chovat, pili vodku a tahali všude manželky v hrozných kožiších. Rodina, kterou jsem zastupoval, přinesla jednomu ruskému bossovi jako dar naše nejlepší archivní víno, a víte, co on udělal? Smíchal si to s kolou!" Jednání ale dopadlo "dobře", gangy se domluvily. "Nerozdělili jsme si prostor, ale obchod. Nikdo to tady totiž nechtěl opustit. Rusové jsou hlučnější, takže jsou více vidět, ale my jsme tady taky. Dohodli jsme se, kdo v čem bude podnikat a dodnes si víceméně nelezeme do kšeftu. Potíže jsou spíš s nepřehlednými bandami odjinud -nepříjemní jsou hlavně Nigerijci a Arabové." Ptám se na asijské organizace. "Ti jsou celkem slušní, většinou - pokud nemluvíme o běžných daňových únicích - podnikají úplně legálně, jen sem občas pronesou nějaký kontraband. Dá se s nimi domluvit."

Příhoda s krupiérem

Jak vlastně podnikání Luigiho "rodiny" vypadalo? "Měli jsme několik zlatnictví a taky kasina. Tohle je základ - mít prostor, kde lze manipulovat s penězi. Taky jsme založili jednu dobročinnou organizaci, kam se dalo v případě nouze hodně peněz ulít. Ta organizace byla přímo napojená na jedno kasino přes oficiálního českého majitele. Je to složité a podrobněji o tom moc nemůžu mluvit, chápej, riskoval bych." Luigi pracoval jako pravá ruka majitele několika zlatnictví a italských butiků. Kontroloval vstup a výstup špinavých peněz, a když nastaly potíže, bylo na něm, aby šel nespolehlivému článku domluvit. "Koupit se dá každý, včetně policistů, s tím potíže moc nejsou. Problém nastane teprve tehdy, když chce někdo podvádět vlastní organizaci a získat větší podíl, než mu přísluší. Občas se stává, že se někdo neudrží a zradí." Luigi však nebyl žádný zabiják. Ve většině případů se vše nakonec dokázalo vyřešit dohodou a provinilec akorát ztratil část privilegií. Jen někdy musel Luigi svému nadřízenému sdělit, že promluva do duše neměla úspěch, pečlivě nahlásit všechny podrobnosti o případu a identitě provinilce a o zbytek už se postarali členové z nejnižších stupňů pyramidy, kteří nikdy nevědí a ani je nezajímá, z jakého důvodu jdou vykonat svůj příkaz.

Krvavé rituály

Když Luigi začne hovořit o okolnostech svého seznámení s nynější manželkou, vzpomínky jej viditelně rozrušují: "Jednou jsme dostali hlášku, že jeden krupiér vynáší informace. Nevěděli jsme však komu. Předem jsme vyloučili policii, protože ten člověk byl závislý na pervitinu, kterým si pomáhal probdít dlouhé noci v práci - spoluprací s policií by tedy na sebe zbytečně upozornil. Měl jsem ho jít nenápadně oťukat, ale objevil se Riccardo, můj přímý nadřízený v "akční" struktuře organizace, který mne kontaktoval vždy, když se očekával nějaký větší problém. Dokonce za mnou přišel osobně, takže jsem dostal strach, že nastanou ještě větší komplikace. Riccardo plnil příkazy člověka, o jehož identitě jsem neměl ani potuchy a gorily pode mnou zase neměly potuchy o mně - tímto způsobem byla naše "rodina" chráněna, kdyby někdo z nás začal mluvit při případném výslechu na policii." Luigi mi podrobněji strukturu své bývalé "rodiny" popsat nesmí, ale z dostupných pramenů je známo, že mafiosi tvoří skupiny po deseti, které jsou řízené svým jedenáctým členem, vůdcem, zvaným capo di decima (desátník). Jednotliví vůdci skupin se navzájem neznají, aby se minimalizovaly následky případných udání. V čele rodinného mafiánského klanu stojí kmotr neboli "don". Pod ním je poradce zvaný "consigglieri", který zprostředkovává donovy příkazy pro mužstvo, tvořené převážně zabijáky zvanými "picciotto", což znamená maličký, tedy člověk, který musí poslouchat. Na klan se může kdokoli obrátit jako na soudce nebo policistu, dluží mu však poté doživotní "laskavost". Po přijetí do mafiánského klanu, které se odehrává za přítomnosti desátníka, obvykle proběhne iniciační rituál, jenž má nového člena s organizací pevněji svázat. Podle výpovědi anonymního uvězněného člena mafie jsou iniciační rituály dost krvavé. Sám musel přistoupit ke stolu, položit pravou ruku na obrázek Panny Marie a probodnout si ji šídlem. Během doby, než krev pokryla celý obrázek, probíhal s desátníkem ritualizovaný dialog s přísahou absolutní věrnosti.

Já tě vyslechnu, on tě zabije

Vyprávění však dále pokračuje: "Riccardo řekl, že krupiér zřejmě dostal dobře zaplaceno za podrobný popis toho, jakým způsobem ovlivňujeme výsledky různých her založených na náhodě, protože zmizel. Riccardovi muži však už vypátrali, kde se skrývá, a já tam mám zajet společně s Alonzem, krupiéra vyslechnout a zbytek nechat na Alonzovi. O tom Alonzovi jsem věděl, že je to bezcitný zabiják a chudáka krupiéra možná čeká nehezký konec. Horší však bylo, že jsem měl vyslechnout a přenechat Alonzovi všechny případné další přítomné v místě krupiérova úkrytu, protože to mohou být potenciální spojky, příjemci informací. Takže jsme nastoupili s Alonzem do auta. Alonzo řídil a snažil se proplétat pražskou zácpou. Krupiér byl Čech, ani nevím, jak se vlastně jmenoval. Riccardovi muži zjistili, že se schovává v jednom bytě. Bylo to v takových těch okrajových panelákových čtvrtích. Nepoužili jsme výtah, ale potichu jsme vyšli po schodech a Alonzo zručně otevřel zamčené dveře. Vběhli jsme do bytu a našli krupiéra, jak hovoří s nějakou polonahou dívkou. Ta dívka byla naprosto překrásná a já jsem v tu chvíli úplně zapomněl, proč tu jsme. Alonzo však okamžitě vytáhl pistoli a přinutil muže i ženu posadit se na židle ke kuchyňskému stolu. Krupiér nebyl příliš překvapen, ale bylo vidět, že má hodně strach. Dívka byla podle řeči taky Češka a dožadovala se vysvětlení. Začal jsem oba vyslýchat a nejprve se dozvěděl, že krupiérova společnice je zchudlá studentka, která si občas přivydělává jako callgirl. Má zkušenost s výslechy lidí mne postupně utvrdila, že s celým případem nemá nic společného, a proto jsem přesvědčil Alonza, abychom ji zatím zamkli do jiného pokoje. S krupiérem už to bylo horší, ale k jeho štěstí vyšlo najevo, že informace nevynášel nějakému konkurenčnímu klanu, ale pouze židovským podnikatelům, kteří se u vás chystali otevřít řetězec kasin.

Holka, nebo "rodina"? Holka!

Vědom toho, že porušuji přímý Riccardův příkaz, umínil jsem si ze všeho tu krásnou dívku dostat a zavolal si mobilem taxi. Alonza jsem nechal v bytě s krupiérem a myslím, že ho nezabil, jenom mu "domluvil". To však nebyl můj problém. Odvezl jsem vystrašenou dívku k sobě domů, abych ji uklidnil a nalil jí sklenku něčeho dobrého. Dveře do mého bytu však byly otevřené a vevnitř mě čekal šok - na gauči seděl Riccardo a nepříjemným způsobem se usmíval. 'Volal mi Alonzo,' řekl na vysvětlenou. '0na s tím nemá nic společného, můžeš mi věřit,' bránil jsem se. Věděl jsem, že Riccardo zná a respektuje moje dlouholeté zkušenosti s vyslýcháním vystrašených lidí, o psychice člověka zahnaného do krajní situace jsem možná věděl více, než leckterý vystudovaný psycholog. Tohle však bylo porušení přímého rozkazu, správně jsem měl dívku nechat v bytě s Alonzem, aby on rozhodl, co s ní. Riccardo však poznal, že mi na ní záleží. Takovému vzplanutí může rozumět jen Ital. Nakonec jsem se s ním dohodnul. Dal mi vybrat mezi "rodinou" a dívkou. Když jsem si po krátkém zaváhání vybral dívku, řekl mi: 'Jsi blázen, vždyť ji vůbec neznáš.' Když odešel, využil jsem veškeré své umění, abych dívku uklidnil - a nakonec svedl, co bys čekal. Musím se přiznat, že jsem zneužil jejího rozrušení. Náš vztah však pokračoval, ona se do mne také zamilovala a teď je mou ženou. Na svatbu mi šel za svědka Riccardo, řekl mi, že mě budou sledovat, ale nechají mě být. Začal jsem podnikat, mám tady pizzerii, a daří se mi celkem dobře, i když mám občas strach, že mě někdy bude chtít 'rodina' zase povolat do služby. Takové nabídky se bohužel neodmítají, ach jo." "Luigi, ty jsi hrozný lhář," povídám mu. "Ne ne, je to všechno pravda," brání se, "proč bych si něco takového vymýšlel? A přijď ke mně někdy na pizzu."

"Když promluva do duše nemá úspěch, nastupují na scénu členové z nejnižších stupňů - řadoví ranaři."

"Iniciační rituály jsou dost krvavé. Musel položit pravou ruku na obrázek Panny Marie a probodnout si ji šídlem."

"Mám občas strach, že mě někdy bude chtít "rodina" zase povolat do služby. To bych odmítnout nemohl."
________________________________________________________________________

BBC NEWS: Různé tváře Maroka
Zpravodajství ČTK | 24.8.2003 | 12:12 | rubrika: Monitor tisku - Afrika | autor: JNP

(servis MONITOR)
LONDÝN 24. srpna (ČTK/BBC NEWS) - Horký vítr ze Sahary je na umdlení. Košile se nepříjemně lepí na tělo. Nic na tom nemění ani fakt, že se procházíte po luxusních bulvárech marocké metropole Rabatu.

Odedávna se mu říká "Marocká perla" a jak se domnívají BBC NEWS, dodnes si město zachovalo svou osobitou tvář. Malebná zákoutí ale pomalu ustupují bankomatům a restauracím McDonalds. Místní Maročané se zhlédli v moderním stylu života a ve městě rostou obchody se západním zbožím jako houby po dešti.

Obyvatelé Rabatu se nijak nepodceňují. Sebevědomě o sobě prohlašují, že jsou pohlední a intelektuálně na výši - stejně jako jejich milované město.

Jít ven do rozpálených ulic přímo v pravé poledne je nerozum... Pokud se přesto vydáte na vysilující procházku, uvidíte Maročany, jak bojují o svůj kousek stínu pod stromem nebo v zapadlém podloubí. Ti, kteří jsou v pohybu, jdou patrně do práce. Kolem se ve spěchu mihne čerstvě oholený obchodník, symbol uspěchaného západního života...

Marocké království je plné protikladů. Ráno si uděláte názor, odpoledne ho musíte změnit a večer dojdete k závěru, že všechno bude asi jinak. Maročtí muži hodili tradiční oděvy do kouta a nestoudně odkrývají své nohy v kraťasech. Na hlavu si ještě narazí baseballovou čepici, jak to znají z televize. Za nimi cupitá jejich žena zahalená od hlavy až k patě, že jí koukají jen ruce a tvář.

V Rabatu se vám o nos otírají drahé vody po holení. Hned na druhé straně řeky ale leží Sale, jakýsi chudý bratranec pulzující metropole. Tam se ve vzduchu nevznášejí luxusní parfémy. Přes nos vás praští spíše smrad z hromad odpadků.

Většina měst v Maroko má totiž do rabatského snu daleko... po ulicích se poflakují skupinky nezaměstnaných mužů a znuděně kouří hašiš.

Z provinčního města pocházeli také islámští radikálové, kteří v květnu spáchali sebevražedné atentáty v Casablance, při nichž zemřelo 32 lidí. Mladé teroristy dopaloval každodenní pohled na Maročany, kteří si ze západního konzumu slintají na vestu a nad starými dobrými zvyky ohrnují nos.

Zaostalá marocká města jsou dnes živnou půdou pro islámský fundamentalismus, který se v zemi objevil někdy před 30 lety. Úřady se mají před každým radikálním stoupencem islámu na pozoru. Ve volbách sice získala islámská strana více hlasů než ostatní, král do vládního kabinetu ale nepozval ani jednoho z jejích členů.

Mnoho Maročanů se domnívá, že někde se stala chyba.

"Opičíme se po Západě, jako bychom neměli svých pět pohromadě. Chceme vypadat jako oni, honíme se za penězi jako oni... S tím rozdílem, že z toho nic nemáme!" sdělila svůj názor mladá Maročanka, která nechtěla uvést své jméno.

Ano, v určitém směru se Maroko přibližuje Evropě, patří však hlavně Africe a svému arabskému příběhu. Maročané se ztotožňují s muslimským světem a stojí na straně Palestinců. Jen občas neví, na jakou židli se posadit.

jnp ank
________________________________________________________________________

Newton IT: Média nejčastěji informovala o Špidlovi a Klausovi
Zpravodajství ČTK | 24.8.2003 | 10:44 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 24. srpna (ČTK) - Ve třetím srpnovém týdnu se média nejčastěji zajímala o premiéra Vladimíra Špidlu a prezidenta Václava Klause. Další místa celkového žebříčku nejčastěji medializovaných politiků obsadili exprezident Václav Havel, ministryně školství Petra Buzková, pětici uzavírá bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Newton Information Technology (Newton IT).

O premiérovi média informovala zejména v souvislosti s loňskými srpnovými povodněmi a jejich připomínkou na řadě postižených míst či s připravovanou zářijovou stávkou učitelů a zaměstnanců finančních úřadů. Zájem médií vzbudily i úvahy o osobě nového ministra spravedlnosti, jehož jmenování premiér ohlásil na září. Negativní příspěvky o premiérovi se týkaly především vládní reformy veřejných financí.

Prezident Václav Klaus se setkal se zájmem médií poté, co byl kvůli vyčerpanosti po tenisovém zápase převezen do nemocnice. Kritika médií se na adresu prezidenta snesla kvůli jmenování ústavních soudců.

V souvislosti s Klausovou hospitalizací média často zmiňovala také jeho předchůdce Václava Havla, když připomínala jeho dřívější zdravotní komplikace. Média reagovala také na žádost Havla o milost pro Čecha obviněného z pašování hašiše, adresovanou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Havel byl zmiňován také ve spojení s 35. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Mezi kritickými příspěvky zazněl i odsudek způsobu udělování prezidentských milostí za Havlova prezidentství.

Ministryně školství Buzková byla medializována v souvislosti s chystanou stávkou učitelů a s trestním oznámením jejího úřadu kvůli projektu Internet do škol. Exministr Tvrdík zaujal média ve spojení s informacemi o jeho jmenování do čela ČSA.

stk kš


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma