Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
TESLA PowerWall - Klikni zde pro originální téma
Lawor
Ahoj,

V brzké době se k nám na trh dostane produkt od Elona Muska, z firmy Tesla, kontkrétně TESLA PowerWall.

K nám na trh má letos dorazit první verze. Jedná se o zálohovou hitech baterii pro celou domácnost, byt či dům. Baterie pracuje tak, že v době nízkého tarifu se nabije, a po dobu vysokého tarifu napájí celou domácnost.

Dělá se ve variantách s kapacitou 7 kWh nebo 10 kWh. Baterie umí dodávat kontinuálně výkon 2 kW, špičkově až 3 kW. Nástěnný akumulátor o rozměrech 1300 × 860 × 180 mm. Jsou kompatibilní s třífázovým i jednofázovým zapojením. Celková účinnost baterií je vyšší než 92 %. Záruka 10 let.

Lze navíc k němu připojit i solární panely, takže úspora peněz může být zase o něco větší.

Co si od takového systému můžeme slibovat?
1. Pokud je cena za kW 4,5Kč, za nízký tarif pak 2,5Kč, tak hned vidíme úsporu peněz 2Kč na 1kW. Ale ne jen za box, ale za celou domácnost!
2. Veškerá spotřeba domácnosti se smrskne vůči poskytovateli elektrické energie pouze na 4-6 hodin denně, tzn. že poskytovatel již nebude mít přehled nad tím, v jakou hodinu kolik čerpáme elektrické energie!
3. Při výpadku elekrické energie se nám napájí celá domácnost z baterie.
4. Možnost připojení solárních panelů se jeví jako krok správným směr, můžeme si takto domyslet, že při použití na baráku se takto vydáváme k jisté nezávislosti na systému.
5. Možnost použití vícero baterií v jedné domácnosti.

Kladů je určitě více, každý si najdeme to svoje, proč by jsme si mohli toto zařízení instalovat :-)

Zakončím to cenou, která je v přepočtu za první generaci baterie o kapacitě 10kWh cca 87000Kč.

Mnozí se nyní určitě zarazí, za mne je tohle ale určitě TOP požadavek, který budu v brzké době realizovat. Je to možná i duležitější, než přechod na LED systémy.

Jen si to představte, doma box 2x600W, u kterého platíte energie jakoby jste měli jen 1x600W :-) (cca) ... To samé pro celou domácnost :-)

No, snad jsem nahodil něco na přemýšlení :-)
Lawor
Ahoj,

Firma Tesla začala svůj prodej baterie první generece již na asijském trhu, následně na americkém. Tento rok se dostanou na trh evropský. Na konci minulého roku Elon Musk představil solární střechu spolu s novou generací baterií TESLA PowerWall 2.

Podle některých by tato baterie měla přijít na evropský trh krátce po uvedení baterií první generace. To znamená že cena první generace by měla být po uvedení nižší.

Přináším jen zlehka pár informací o druhé generaci baterií.
Baterie Tesla Powerwall 2 nabízí 14 kWh kapacity, 5 kW výkonu (7 kW špičkového výkonu) a integrovaný střídač. Tento střídač si musíte v případě pořízení první generace dokoupit. Tato baterie příjde v přepočtu na 125000Kč.

Ceny jsou jen orientační, jak u prvního příspěvku tak i zde.
fikus37
Baterie dodává do sítě stejnosměrný proud,takže ještě měnič napětí + jestli si k tomu koupíš solární panel,tak budeš potřebovat hlídat napětí co ti půjde do baterie.Jeden solární panel 16-19% účinnost tak 6000Kč 250WPk) tj 25-30 panelů a jsi tam za čtvrt mega.Návratnost tak 20let.
Dnes jsou aktuální baterie LifePo4,které mají účinnost 97%.
Tesla kolem toho dělá humbuk a přitom tyto systémy jsou dostupné u nás už dva roky.
Lawor
Máš pravdu, nutno dodat, že systémy záložní baterie se u nás již nabízejí. Ceny jsou zde velice podobné, proto bych zde zatím jejich srovnání vynechal.

Měnič napětí jako takový potřeba je, je to ovšem celkem zanedbatelná částka oproti ceně baterie.

Možnost napojení solárních panelů myslím jako plus, něco navíc co to dokáže a je možné s tím pracovat. V bytě tyto možnosti odpadají, ovšem baterii jako takovou můžeme kdykoliv demontovat a následně instalovat kam budeme chtít. Já mám třeba v plánu začít stavět barák do pěti let. Spolu s barákem bych investoval do panelů, a zde bych si chtěl splnit sen být energeticky nezávislí.

Návratnost je věc druhá. Kdybych měl zahrnout celou domácnost spolu s boxy, myslím že návratnost za baterii bude velice rychlá záležitost.

Připojuji obrázek zapojení baterie v domácnosti v plném rozsahu jejího použití.
Mr.MEN
Masakr. :) Asi si o tom přečtu více.
A nemyslíš si že za těch 5let si rovnou uděláš tu střechu? Než kupovat solární panely?
Lawor
Ahoj,
No rozhodně to stojí za vyzkoušení. Jak píšu, já jen čekám až bude na našem trhu a jdu si pro ní. Za mě to rozhodně stojí za to :-).
Pět let je dlouhá doba, samozřejmě při použití solárních panelů jako střešní krytiny by jsme srazili ze sebe tu pozornost, jakou by jsme upoutali v případě, že by jsme měli na zahradě 30 panelů :-D, ale tento doplněk budu řešit až v době, kdy to bude aktuální. Moje rozhodnutí se bude hlavně opírat o cenu materiálu. Aktuálně jsem si schopný sehnat solární panely za velkoobchodní cenu, takže se budu rozhodovat podle toho, co naše firma bude mít a za jakou cenu :-).

Rozhodně, peníze na PowerWall jsou dány bokem. Stěhování do nového bytu je v horizontu dvou měsíců, stejně tak i uvedení na trh téhle baterie. Jakmile se tak stane, budu recenzovat a dávat podrobnější informace.

V každém případě to vidím jako velice dobrou investici pro skupinu growerů a jistým směrem krok dopředu stejně tak jako jsou na tom dnes LED čipy k účelům pěstování rostlin.

Doporučuji všem si o tom něco pročíst :-)
fikus37
Určitě v budoucnosti až slevní baterie ,tak je to dobrá cesta.Pro nás co jedou pod LED stačí koupit dva solární panely s mikroměničem(cena za dva + mikroměnič 14 tis) 2x260Wpk a utáhne ti to panel o výkonu kolem 400-500W když bude svítit.Když né ,tak si to samo bere elektřinu se sítě.
Nízké náklady ,ale zase musíš svítit přes den.
V zimě se efektivita solaru ještě o něco zvedne.
CigBig
to Lawor: budu sledovat, uz sem taky o necem takovem uvazoval...

fikus37: v zime efektivita sice stoupne, protoze nebude tak prehraty, ale zase ti klesne slunecni svit.... takze v globale ti to v zime pojede jen tak na odhaduju 30% maximalniho vykonu...
spachal
Nadseni je jedna vec, realita druha .. Myslenka je to krasna, ale:

- k vyuziti vysokeho a nizkeho tarifu musi byt vubec moznost si takovy tarif nechat zridit. Vetsina lidi ma D01/D02 a bez zarizeni na vytapeni CEZ jiny tarif nepovoli
- pokud uz je k dispozici VT/NT tarif, musi byt mezi nimi nejaky poznatelny rozdil. Napriklad pro tepelne cerpadlo, D57, je cenovy rozdil mezi VT a NT prakticky zanedbatelny
- pokud i tohle je vyresene, spoctete si, za jak dlouho se "dostanete alespon na nulu" pri te vstupni investici. Pocitejte do toho i ucinnost nabijeni/vybijeni. Obavam se, ze ta doba bude za zivotnosti accu clanku v powerwallu ..
- a pokud budete mit jako zdroj votovoltaicke panely, vite napriklad, ze v (nedejpriroda) pripade pozaru vam to hasici maji, vetsinou, zakazano hasit?

Jo jo, take jsem pred vice jak rokem byl nadseny, ze si zridit bud fotovoltaiku, nebo tepelne kolektory, investoval jsem do toho docela dost casu a vysledek je ten, ze i pres dotace to je stale neekonomicka zalezitost. U fotovoltaiky mi vychazela navratnost cca po 38 letech (pri dotacich a plose cca 6m^2), u kolektoru je to o neco lepsi, na nule bych byl po cca 31 letech. Kdo ma bazen, tam je navratnost (vakuovych) kolektoru daleko rychlejsi, ale to neni muj pripad. Takze me to nadseni zase rychle pustilo.

Jedina trochu ekonomicka cesta, dle meho pohledu, je nakup samostatnych fotovoltaickych panelu a akumulace do co mozna nejlevnejsich olovenych 12V akumulatoru, ktere se podari sehnat (autobaterie ap.). A jednoducha elektronika, ktera to bude hlidat, postaci i dobre zapojene arduino.
Plus napajet z toho treba svetla na 12V stejnosmernych, zadny invertor. Cokoliv jineho je proste neekonomicke, o hybridni fotovoltaice nemluve, navratnost v nedohlednu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma