Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 22.08.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Mladík vozil konopí v kufru
Moravskoslezský deník | 21.8.2003 | rubrika: Za hranicemi kraje | strana: 6 | autor: (pž)

krátce
Hodonín - Třetím rokem vyrážel do okolí Mutěnic pro konopí jednadvacetiletý muž z Hodonína. Vždy natrhal několik větviček, které sušil v kufru osobního auta. V předchozích dvou letech tak získal marihuanu na údajně 30 dýmek. Letos ale již nestačil usušené konopí zužitkovat. Rostlinky objevila v jeho voze VAZ 2101 při rutinní silniční kontrole policejní hlídka dopravního inspektorátu. Ta navíc zjistila, že vedle konopí, obsahujícího psychotropní látku delta- 9- THC, převáží mladík také malorážkovou pistoli bez výrobního čísla a pět nábojů. Nelegálně drženou zbraň si prý opatřil v červenci tohoto roku od dosud nezjištěné osoby v hodonínském parku Cigánka.
________________________________________________________________________

Drogy již zkoušela polovina studentů
Olomoucký den | 21.8.2003 | rubrika: Šumpersko | strana: 11 | autor: Hana Kubová

Šumperk - Více než polovina studentů šumperských středních škol má již zkušenost s drogou - to je předběžný výsledek rozsáhlého výzkumu, kterému se v těchto dnech věnují pracovníci šumperského kontaktního centra pro drogově závislé. "Chceme získat informace o motivaci k užívání drog a také zjistit, jak jsou drogy mezi mládeží na Šumpersku dostupné," vysvětlil vedoucí kontaktního centra Miloslav Kubíček. Dotazníky zatím vyplňovali studenti Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy v Šumperku. Pouhých 46 procent oslovených studentů uvedlo, že dosud žádnou drogu nezkusilo. Anonymní dotazník obsahuje padesát otázek a na jeho vyplnění mají studenti hodinu. Otázky jsou zaměřené nejen na užívání drog, ale také na informovanost o možných rizicích a využívání volného času. Další hodinu následuje diskuse s odborníky na drogovou problematiku. Na ostatní školy a učiliště se pracovníci kontaktního centra v rámci svých přednášek chystají po prázdninách, výzkum chtějí protáhnout i na Zábřežsko a Mohelnicko. Zábřežská radnice pro tyto účely předběžně přislíbila 15 tisíc korun. Podobný průzkum, který mapoval problematiku drog mezi mládeží, naposledy prováděla na Šumpersku okresní hygienická stanice v roce 1995. "Vyhodnocení bychom chtěli dokončit letos, ale pokud se týká počtu mladých lidí, kteří již s drogou experimentovali, nemyslím, že by se čísla na některé ze škol lišila. Samozřejmě to neznamená, že kdo jednou drogu zkusil, je již závislý, ale například tolerance k užívání marihuany je mezi mládeží velmi vysoká," dodal Kubíček. Centrum funguje pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Pontis od dubna letošního roku. Svou činnost stále více zaměřuje na prevenci mezi školáky. To souvisí s faktem, že průměrný věk konzumentů návykových látek klesá.
Hana Kubová
________________________________________________________________________

Internát prošpikovali marihuanou
Blesk | 22.8.2003 | rubrika: Čechy/Sever | strana: 4 | autor: Jana Ulrichová

Konopí schovávali v lustru. Hodně svítili, aby jim rychle schnulo

LOUNY - Napěchovat internát marihuanou se podařilo bývalým žákům stavebního učiliště v Lounech Michalu Budíkovi z Chomutova a Patriku Fietkovi (oba 17) z Kladenska. Vychovatelé u nich loni v září opakovaně našli celé rostliny konopí. Jak teď vyšlo u Okresního soudu v Lounech najevo, marihuanu z jejich zásob kouřil téměř celý internát!

"Měli toho fakt hodně," potvrzovali opatrně jejich tehdejší spolužáci. Z jejich výpovědí i ze svědectví vychovatelů vyplynulo, že marihuanu schovávali Budík s Fietkem, kde se dalo. "Měli ji ve skříňkách, ve stolcích, pod postelí, na záchodě, izolepou přilepenou pod okapem i v lustru. Svítili, aby jim tam rychle schnula. Strašně to tam všude smrdělo," popsal internátní pokoj jeden ze svědků.
Oba obžalovaní připustili, že rostliny konopí na internát nosili. Tvrdili ale, že ji měli jen pro svou potřebu. Popřeli, že by ji distribuovali a prodávali, jen výjimečně prý nabídli někomu ze spolužáků jointa.
"Každý dal trochu trávy a kouřili jsme všichni," popsal vzájemnou pospolitost Budík s tím, že nebyli jediní, kdo marihuanu na internát nosil. Jak ale uvedli svědci, před nimi ani po jejich odchodu drogy v takovém množství v učilišti nebyly.
Soud uznal oba mladíky, kteří měli také co do činění i se šikanou, vinnými z nedovolené výroby a držení drog a odsoudil je k podmíněnému ročnímu trestu se zkušební dobou na dva roky.
________________________________________________________________________

Mladiství vyvázli s podmínkou
Ústecký kraj | 21.8.2003 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 4 | autor: OLDŘICH HÁJEK

Louny - Internát Středního odborného učiliště stavebního v Lounech byl vloni v září plný marihuany. Alespoň to tak vypadalo podle včerejších výpovědí svědků u Okresního soudu v Lounech. Před justicí tam stanuli dva mladiství, obžalovaní z distribuce drogy mezi své spolužáky. Oba nakonec soud uznal vinnými a rozhodl o dvanáctiměsíčním trestu se zkušební dobou na dva roky. Mladistvé Michala Budíka (16) a Patrika Fietka (17) vinila státní zástupkyně z toho, že na ubytovně i ve škole zásobili v několika případech své vrstevníky celými rostlinami nebo již hotovými cigaretami s konopím. Počínání se měli dopouštět v přesně nezjištěnou dobu od 2. do nejméně 18. září loňského roku. Ke svým činům se částečně doznali. "Před jejich příchodem do domova a po jejich odchodu se marihuana na internátu sehnat nedala, nebo alespoň ne v takovém množství. Když tam pobývali, bylo jí plno," shodlo se před soudem hned několik učňů. Přítomnost drogy potvrdila také hlavní vychovatelka internátu, která nešvar odhalila. "Marihuanu měli rozhodně v množství větším než malém a nikoliv jen pro vlastní potřebu," řekla státní zástupkyně s tím, že společnost nemůže takovýto nešvar trpět. Mladí muži, kteří odešli ze studií a jsou nyní bez zaměstnání, se vzdali odvolání, stejně jako státní zástupkyně. V jejich případě jim hrozil až pětiletý trest odnětí svobody, u dospělých je sazba dvojnásobná.
________________________________________________________________________

Trestní stíhání kvůli marihuaně

ČT 1 | 20.8.2003 | 17:50 | pořad: Report

Šárka BEDNÁŘOVÁ, moderátorka
--------------------
Novojičínští policisté začali vyšetřovat tři chlapce, kteří údajně obchodovali a nabízeli marihuanu svým kamarádům. Vzhledem k tomu, že dva z viníků ještě nemají patnáct let, policisté případ odložili. Marihuana je v České republice nejzneužívanější droga.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Detektivové zjistili, že tři kamarádi začali experimentovat s marihuanou už loni v zimě. Ani jeden z podezřelých policistům zatím neřekl, od koho drogy nakupovali. Marihuanu kouřili ještě s dalšími známými. Všichni tři spolu ještě před prázdninami chodili na Základní školu v Novém Jičíně.

Miroslava ŠÁLKOVÁ, mluvčí Policie ČR, Nový Jičín
--------------------
V současné době zahájil policejní rada trestní stíhání třech mladíků podezřelých z této trestné činnosti, ale jelikož dva z nich nedosáhli ještě patnácti let, proto musel případ odložit.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Marihuana patří mezi takzvané lehké drogy. Odborníci odhadují, že ji v České republice zkusilo více než polovina lidí do třiceti let. Kromě negativních účinků marihuana ale také může pomáhat například pacientům s roztroušenou sklerózou.

David KONDĚLKA, drogový terapeut
--------------------
Mezi její účinky patří stavy vysmátosti, euforie, ale na druhé straně rizikem může být například to, že uživatel upadne do depresivních stavů.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Policisté začali vyšetřovat tento případ už loni v prosinci, kdy obvinili prvního patnáctiletého chlapce.
________________________________________________________________________

Spolek Šalamoun: V případě Pavlíčka porušeno mezinárodní právo
Zpravodajství ČTK | 21.8.2003 | 14:34 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: LP

PRAHA 21. srpna (ČTK) - V případě Čecha Pavla Pavlíčka, který byl v Rusku odsouzen k 19 měsícům vězení za pašování necelého gramu hašiše, byla patrně porušena mezinárodní práva. Tento názor zastává Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun, jehož předseda John Bok ČTK řekl, že Pavlíček neměl být v Rusku vůbec souzen. Podotkl, že Pavlíček byl zadržen v tranzitním prostoru, vůbec do Ruska nemířil, neboť neměl vstupní vízum.

Nemohl tedy do této země nic pašovat, neboť cestoval do České republiky, i když přes Rusko, uvedl Bok. "Myslíme si, že Rusové měli vyrozumět české úřady, že letí do Prahy, že s sebou veze drogu," uvedl. "Pan Pavlíček byl v podstatě unesen," prohlásil.

Matka a snoubenka odsouzeného, bývalý prezident Václav Havel, Jazzová sekce Artfórum a české ministerstvo zahraničí připravili žádosti o milost určené ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Žádosti se k němu dostanou přes správu pro otázky omilostnění při jeho úřadu. Podle Boka případ zaujal i některé poslance Evropského parlamentu, z nichž někteří již do Moskvy napsali.

Pavlíčka ruské úřady zadržely 25. dubna na moskevském letišti, kam přiletěl z Dillí a odkud chtěl pokračovat do Prahy. Drogu, kterou celníci u Pavlíčka našli, údajně dostal. Schoval si ji prý na památku a před odletem si neuvědomil, že ji má v batohu. Soud ho odsoudil k nepodmíněnému trestu, i když pod dolní sazbou.

Muži v Moskvě pomáhal český obchodník Martin Kraus, který mu zajistil advokáta. Sám se počátkem srpna stal obětí loupežné vraždy.

Lucie Petrová jup
________________________________________________________________________

Tablety proti bolestem obsahující marihuanu
BBC - česká redakce | 21.8.2003 | 06:00 | pořad: Dobré ráno s BBC

Cannabis, či chcete-li marihuana jako lék? Mnozí lidé tvrdí, že to tak je a poukazují například na to, že tato droga výborně pomáhá lidem trpícím roztroušenou sklerózou. V Británii začne příští měsíc rozsáhlý vědecký výzkum zaměřený na možnou aplikaci cannabisu jako tišícího léku proti pooperačním bolestem.

Vystupující
- Václav SOCHOR, moderátor
- Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
- Ondřej TUČEK, zpravodaj BBC
- Dr. Anita HOLDCROFTOVÁ, University College London
- Elizabeth IWOLOVÁ, trpí sedm let sklerózou multiplex, pět let užívá cannabis

(pouze anotováno)
________________________________________________________________________

RAUŠ NA PŘEDPIS
Elle | 20.8.2003 | rubrika: Trend | strana: 85 | autor: JANA KOBESOVÁ

HVĚZDY I PROSTÝ LID DNES NENIČÍ HEROIN, ALE DROGY Z RUKOU LÉKAŘE. JE TO LEGÁLNÍ, A PROTO TAK ZRÁDNÉ...

Heleně je sedmadvacet a pracuje jako manažerka v reklamní agentuře. Kolegové ji mají rádi, protože je s ní legrace a nedělá zbytečné problémy. A přátelé? Ti ji doslova zbožňují - Helena totiž nechybí na žádné party, pořád se směje a vypráví veselé historky. Málokdo ale ví, že za svou věčně dobrou náladu vděčí krabičce léků. Už déle než rok si k ranní kávě 'zobne' pilulku antidepresiva Zoloft, před večírky zase spolkne tabletu Lexaurinu, léku na uklidnění. Není nemocná. Jen dala před alkoholem a tvrdými drogami přednost těm na předpis. A není sama.

Vždyť jsou od doktora!

Ani její o rok starší přítelkyně Radka, jež pracuje jako redaktorka týdeníku, nedá na Lexaurin dopustit. "Dřív jsem stres, kterého je moje práce plná, řešila panákem něčeho ostrého. Dělala jsem to tak intenzivně, že jsem se ocitla na hranici alkoholismu a psychicky se zhroutila. Tehdy mi praktický lékař předepsal prášky na uklidnění," vzpomíná. Tabletky se jí staly věrným společníkem na náročných schůzkách, stresujících redakčních poradách i mnohdy nudných večírcích, na které musí chodit kvůli kontaktům. "Dám si pilulku, sklenku vína a mám postaráno o dobrou náladu," vysvětluje. "Tabletky navíc na rozdíl od alkoholu neobsahují ani kalorii, takže se po nich netloustne." Na spaní spolkne jeden Stilnox a ráno zažene bolení hlavy Ibalginem. Netuší ale, že i když má své 'pomocníky' na předpis, závislost mohou způsobit stejně jako tvrdé drogy z rukou pokoutního dealera. V podobném omylu žijí miliony lidí. Například v USA dnes léky na předpis zneužívá více lidí než kokain a heroin dohromady. V roce 2001 to podle americké vlády bylo celých 11 milionů Američanů. Mezi známé pilulkové 'závisláky' patří také celá řada celebrit. Když byla například před dvěma lety zadržena Winona Ryder kvůli krádeži v obchodním domě Saks 5th Avenue v Los Angeles, objevili policisté v její kabelce doslova apatyku. Tekutý Diazepam, Valium (Lexaurin), Vicoprofen, Percodan, Percocet (analgetika) a injekční stříkačku s ampulí Demerolu, léku proti bolestem, který se nejčastěji dává pacientům umírajícím na rakovinu. Všechny preparáty měla od lékaře. Mimochodem od téhož, který předepisuje utišující prostředky její kamarádce Courtney Love. Ta se vůbec netají skutečností, že pravidelně užívá Demerol a Vicodin (další analgetikum). Pilulkám ostatně propadla i spousta dalších slavných, třeba Matthew Perry, Whitney Houston, Anna Nicole Smith, Michael Jackson nebo Melanie Griffith.

Zhroucené modelky

V tuzemsku byly léky zneužívány už dříve, ale ne v takové míře. V devadesátých letech byl navíc tento problém zastíněn boomem ilegálních drog. Až v posledních letech se 'veselé pilulky' dostávají znovu do kurzu. Nejsou sice tak rozšířené jako třeba ve Velké Británii nebo ve Spojených státech, ale v určitých kruzích (hlavně v showbyznysu a reklamě) na ně spoléhají skoro všichni. "To je pravda," dosvědčuje česká vizážistka, která si z pochopitelných důvodů nepřeje být jmenována. "Myslíte si, že topmodelky jsou pořád milé a 'vysmáté' od přírody? Houby! Dřív braly kokain, dneska si radši vezmou Valium. Znám takové, které bez lahvičky s nějakým povzbuzovačem ani nevyjdou z domu," tvrdí. "To jsou pak ta jejich 'zhroucení z přepracování', ze kterých se léčí na prestižních klinikách." Vzrůstající obliba těchto preparátů má podle psycholožky Marty Boučkové vícero příčin. Jednou z nich je fakt, že ve srovnání s ilegálními drogami přijdou ty vyzvednuté v lékárně mnohonásobně levněji. Člověk má navíc zaručeno, že se jedná o látku čistou, a ne dealerem 'vylepšenou' o nežádoucí příměs, jako je omítka nebo prášek do pečiva. "Lidé, kteří léky nadužívají, nemají pocit, že jsou narkomani. Berou přece léky, ne drogy," říká Boučková a dodává, že právě proto se také málokdy dostanou do péče odborníků na závislosti. Hlavním důvodem, proč stále více lidí sahá po pilulkách, je potřeba zbavit se úzkosti, a to za každou cenu. "Dnešní svět považuje úzkost za slabost. Jenže i tu potřebujeme prožít, stejně jako strach a stres. Všechny tyhle emoce jsou jakousi kontrolkou, projevem pudu sebezáchovy, který nás varuje, že něco není v pořádku," vysvětluje. V okamžiku, kdy nepříjemné pocity vymažete uměle, jako byste onu červenou žárovku vyšroubovala. Riskujete pak, že hrozící nebezpečí ani nezaznamenáte. Samozřejmě je záhodno řešit krizové situace ne tabletkami, ale přirozenou cestou či s pomocí terapeuta - jenže spoustě lidí to připadá příliš zdlouhavé. "Proč bych se měl vrtat v tom, co mě trápí, a utrácet za psychoterapii, když můžu spolknout pilulku a mít po starostech," říkají si. Neuvědomují si, že užíváním psychotropních léků svůj problém jen odsunují, a navíc k němu přidávají další. Kromě závislosti jim hrozí i jiné vážné zdravotní problémy, které tyto údajně 'neškodné' pilulky způsobují, namátkou - žaludeční vředy, selhání jater, ledvin, ale také hluboké duševní poruchy. "Je třeba zvyknout si na to, že skutečnou osobní pohodu neprodávají v lékárnách. Nezískáme ji tím, že spolkneme pilulku; musíme se k ní sami dopracovat. Žádné uklidňující léky nás starostí nezbaví, naopak nám je přidělají."

Co zobají?

Léky proti úzkosti (anxiolytika)

Klonopin, Xanax, Valium se u nás distribuují pod názvy Lexaurin, Defobin či Radepur. Tyhle pilulky většinou zabírají rychle, do půl hodiny po užití.

Rizika: Závislost.

Pilulky proti bolesti (analgetika)

Darvon, Darvocet, Demerol, Percocet, Percodan, Vicoprofen, Vicodin, OxyContin, u nás například Algifen, Alnagon. Jde o přípravky na bázi opiátů; tlumí vnímání bolesti, ale také vnějších vjemů.

Rizika: Fungují podobně jako ilegální drogy, například heroin. Závislost na nich vzniká už po dvou týdnech užívání!

Antidepresiva

Zoloft, Deprex, Prozac jsou dostupné i u nás. Většinou je předepisují psychiatři, ale například recept na Deprex může vystavit i praktický lékař. Pomáhají mozku vyrábět víc serotoninu, jehož nedostatek způsobuje depresi; zabírají asi po třech týdnech. Často je užívají i lidé, kteří skutečnými depresemi netrpí.

Rizika: Po jejich vysazení bez terapeutického dohledu hrozí totální psychické zhroucení.
________________________________________________________________________

Divocí a nepozorní dospívající mají větší sklon brát drogy
Mladá fronta DNES | 22.8.2003 | rubrika: Zdraví | strana: 2 | autor: (wall)

Dětem, které trpí poruchami pozornosti a hyperaktivitou, hrozí v době dospívání, že snáze propadnou cigaretám, alkoholu a drogám. Minulou neděli to oznámili američtí výzkumníci, zprávu citovala agentura Reuters.

Nepozorní mají méně přátel

Důvod větší náchylnosti k návykovým látkám? Zjednodušeně řečeno, bývá to dopad toho, že tyhle děti jsou tak trochu jiné. Mívají problémy s pozorností, což s sebou nese potíže ve škole. Pokračováním pak bývají neurovnané vztahy s okolím, ať už s rodiči nebo vrstevníky. "To vše nakonec může vést k tomu, že jsou náchylnější k tomu, aby zkoušeli drogy nebo alkohol," uvažují výzkumníci, kteří zprávu zveřejnili v srpnovém čísle časopisu Journal of Abnormal Psychology. Pro potíže těchto dětí se již vžilo označení ADHD (je to zkratka z anglického označení příznaků, jako je nepozornost a poruchy chování), v Česku se však donedávna používalo jiné - LMD neboli lehká mozková dysfunkce. Zámořskou studii vedla psycholožka Brooke Molinová z lékařské fakulty pittsburské univerzity a William Pelham z newyorské univerzity - sledovali 142 teenagerů ve věku 13 až 18 let s diagnostikovaným ADHD, jejichž chování srovnávali s chováním vrstevníků, které tyto potíže netrápily. Podle jedné z autorek studie, Brooke Molinové, je souvislost jasná - dítě, které se ve škole příliš dobře nezapíše a jehož vztahy se spolužáky také za mnoho nestojí, má pak coby dospívající tendenci zaměřit svou pozornost k různým nekonformním skupinám, k jejichž životu návykové látky patří. Příznaky ADHD přetrvávají dlouhá léta, z těch, kteří jimi trpěli jako malé děti, je ve sledované skupině v době puberty mělo ještě 72 procent. Právě tyto děti přiznávaly, že pijí alkohol častěji než děti, které ADHD neměly, totéž platí o cigaretách.

Děti potřebují pomoc

Proto je velmi důležité diagnostikovat zmíněné potíže co nejdříve, aby se rodiče a učitelé mohli dítěti věnovat tak, jak potřebuje. Jinak hrozí, že učitelé divokého a nesoustředěného žáka prostě ocejchují přízviskem "zlobivý", případně také "hloupý". Tak je potom vnímá i kolektiv. Tyto děti přitom většinou nemají žádné problémy s inteligencí, špatné školní výsledky jdou na vrub nepozornosti, případně malému zájmu ze strany rodičů a učitelů.

***

Příznaky poruchy pozornosti

Jak se chová dítě, které nejspíše trpí syndromem ADHD?

* je nepozorné, aktivní a impulzivní v míře, která neodpovídá věku

* největší obtíže mívá s dokončením úkolů v časovém limitu

* typické jsou rychlé, neadekvátní reakce, omyly z nepozornosti

* časté bývá zapojování do rizikových, zdraví ohrožujících aktivit

* ve škole děti opouštějí své místo, hrají si

* často skáčou do řeči, jejich řečový projev je nadměrný

* děti bývají výrazně vzdorovité

Čísla o ADHD

* 44 procent dětí s ADHD trpí další psychickou poruchou

* 50 procent dětí s ADHD má obtíže v sociální oblasti jak ve skupině vrstevníků, tak ve vztahu s autoritami

* 52 procent dětí postižených ADHD trpí zhoršenou motorickou koordinací

* zhruba čtvrtina dětí trpí specifickou vývojovou poruchou učení

* ADHD trpí většinou chlapci, mírné příznaky lze najít až u pětiny z nich, avšak pouze u osmi procent dívek
________________________________________________________________________

Italská policie zadržela téměř 100 kilo kokainu a 70letého řidiče
Zpravodajství ČTK | 21.8.2003 | 15:40 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: CAS

TURÍN 21. srpna (ČTK) - Obvinění z přechovávání drog čelí 70letý muž, kterého dnes zadržela italská policie na severu země, když ve svém nákladním voze přepravoval téměř sto kilogramů kokainu. Droga byla ukryta mezi doplňky do koupelen.

Policisté zastavili vozidlo s boloňskou poznávací značkou na předměstí Turína. K důkladné prohlídce použili speciálně vycvičeného psa. Agentura ANSA se nezmiňuje, zda šlo o rutinní kontrolu, či o předem vytypovaného překupníka.

Pes drogu odhalil, přestože pachatel či pachatelé se snažili pach kokainu přebít obaly namočenými do oleje.

Droga vážila celkem 92 kilogramů a na černém trhu by měla prodejní hodnotu 13 milionů eur, tedy téměř 400 milionů korun.

Policisté zjistili, že řidič právě přijel ze Španělska a zřejmě mířil se zbožím do oblíbených přímořských letovisek na severovýchodě Itálie.

čas hej
________________________________________________________________________

Proces s údajným drogovým dealerem maří masová neúčast svědků
Zpravodajství ČTK | 21.8.2003 | 16:44 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: USM

(rozšířeno o aktuální údaje v prvním a druhém odstavci)
LIBEREC 21. srpna (ČTK) - Masová neúčast důležitých svědků zatím maří proces s Jiřím Kopeckým obžalovaným z obchodování s drogami a pohlavního zneužívání. Z více než deseti mladých svědků, kterým podle státní zástupkyně Kopecký prodával pervitin, přišli ke Krajskému soudu v Liberci od středečního rána do dnešního odpoledne zatím jen tři. Jednoho přivedla v poutech eskorta z vězení v Rýnovicích, kde si odpykává trest.

"Většina svědků se nedostavila bez omluvy, další policisté vůbec nenašli - jeden z nich je bezdomovec, jedna dívka se odstěhoval neznámo kam," uvedla soudkyně Olga Fričová. Podle ní se pak drogové případy protahují a soudci je musejí projednávat i pětkrát až šestkrát, než seženou všechny svědky. Proces s Kopeckým Fričová odročila na 30. a 31. října.

Pro policisty není jednoduché svědky-narkomany předvést, když nechtějí přijít dobrovolně. Svědci v den procesu mohou kamkoli zmizet nebo policistům prostě neotevřou dveře. K okolí lhostejné narkomany navíc před soud nepřinutí přijít ani vysoká pokuta za vyhýbání se svědecké výpovědi.

Soudkyně nemá žádný účinný nástroj, jak svědky k procesu dostat. Potíže by odstranil pouze zákon, podle něhož by lidi, kteří nechtějí svědčit a maří proces, mohli policisté zatknout třeba již dva dny předem a zavřít je do zvláštního vězení. Odtamtud by je pak odvedli přímo do soudní síně.

Podobné problémy jako v kauze Kopecký provází u libereckého soudu i proces s dvojicí Michalec - Šebestová, kteří jsou také obžalováni z obchodování s drogami.

Podle předního drogového experta Jiřího Vacka chybí narkomanům jakýkoli pocit odpovědnosti. "Závislý vidí už jen jedinou svou povinnost - sehnat si drogu," upozornil Vacek. Navíc se svědectví u soudu bojí, poněvadž se tam může zjistit, že drogy nejen bral, ale také je dál prodával. Vacek pamatuje několik procesů, při nichž se ze svědků stali spoluviníci obžalovaných.

Kopeckému hrozí za prodej drog osm až 12 let vězení. Podle obžaloby při obchodech s pervitinem získal přes 370.000 korun. Kupovala ho od něj i dvanáctiletá dívka. Kopecký všechno popírá. Jde o pomstu nebo o omyl, tvrdil o výpovědích svědků na policii.

Miloslav Lubas kš
________________________________________________________________________

Malíři nevěřil ani odvolací soud a potvrdil trest za pervitin
Mladá fronta DNES | 22.8.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 1 | autor: ROBERT KLOS

Brno - Nedávno odsouzenému brněnskému alternativnímu malíři Petru Ferebauerovi se zmenšila šance, že by nemusel do vězení. Krajský soud včera potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Brně, který letos v lednu uložil umělci dvouletý nepodmíněný trest ve vězení s ostrahou za výrobu a držení pervitinu.
„Odvolací soud se nevypořádal s žádnou z našich námitek,“ prohlásil výtvarníkův obhájce Ivan Nezval, který zvažuje, jestli podá dovolání k Nejvyššímu soudu, nebo dá podnět ke stížnosti pro porušení zákona. „Zákon byl podle našeho názoru porušen oběma verdikty, protože při soudním líčení byly předloženy důkazy, které neměly být použity, a také kvůli zkrácení práv obhajoby,“ doplnil Nezval.
Na podporu umělce, jehož díla se pravidelně objevují v galeriích a také zdobila známý rockový klub Mersey, vzniklo sdružení Spravedlnost pro Petra Ferebauera. Jeho přátelé a fanoušci se dokonce složili na kauci. „Budeme se ze všech sil snažit, aby se Ferda do vězení nedostal. Soud ho trestá za něco, co si již v minulosti odseděl. Neexistují žádné přímé důkazy, že by pervitin znovu vyráběl; v jeho bytě byly stopy z minulosti a chemikálie, s nimiž výtvarníci pracují,“ uvedl Jiří Klestil ze sdružení. Poukázal na to, že Ferebauer má již delší dobu stálé zaměstnání, s výrobou drog prý dávno přestal a úspěšně se dostává z drogové závislosti. „Jeho díla jsou žádána a kupována, může být do budoucna vizitkou našeho města, a ne jeho skvrnou,“ píše se v prohlášení Výboru na obranu Ferebauera. Kauza má údajně znaky justičního omylu.
Policie loni v červenci vpadla na popud majitele domu a sousedů do umělcova bytu v Husovické ulici. Vyšetřovatelé sice neobjevili čerstvě vyrobený pervitin ani látku ve fázi těsně před dokončením, ale na základě nalezených chemikálií, indikačních papírků, laboratorních nádob a namíchaných látek obvinili Ferebauera z výroby pervitinu. „Policie u mě našla běžné věci, které jsem v domácnosti potřeboval,“ ujišťoval Ferebauer. Dodal, že tašku s tabletami paralenu našel na ulici u popelnice.
Městský soud Ferebauerovi ale neuvěřil a označil jeho tvrzení za vykonstruované, účelové lži.
________________________________________________________________________

USA: střelec prý zabíjel kvůli drogám
Lidové noviny | 22.8.2003 | rubrika: Zahraničí | strana: 9 | autor: ap, reuters

Nový útok neznámého vraha vyšetřují policisté z Charlestonu. Zatím však středeční střelbu nespojují s předchozími třemi útoky, které měl nejspíš na svědomí jediný odstřelovač.

CHARLESTON, USA - Kvůli drogám mohl podle policistů vraždit odstřelovač, který zřejmě zastřelil tři lidi v okolí amerického města Charleston ve státě Západní Virginie. "Nemůžeme vyloučit možnost, že se skutečně jedná o případ odstřelovače, ale zdá se, že v tomto případu hrají svou roli i drogy," prohlásil šerif okresu Kanawha Phil Morris, který se na vyšetřování podílí. Dodal, že příbuzná jedné z obětí při výslechu vypovídala o kokainu. Během včerejšího dne však policie přišla s dosud nejsilnějším důkazem, který verzi snipera podporuje. Balistické testy totiž potvrdily, že dvě ze tří obětí střelce byly zabity stejnou zbraní. "První dva případy spolu souvisí. Tyto oběti byly zastřeleny stejnou zbraní," potvrdil Morris s tím, že si útočník své oběti nevybral náhodně. Obyvatele Charlestonu a jeho okolí včera vyděsila zpráva o tom, že neznámý střelec zaútočil znovu na jeden z místních obchodů. Nikdo však nebyl zabit ani zraněn a policie tento útok zatím s předchozími nespojuje. "Doufám, že ho chytí, a poté možná zabijí. To by si zasloužil," řekla jedna ze svědkyň střelby, která v obchodě měla svou dceru. Policistům se na chvíli podařilo neznámého střelce sledovat ve zběsilé automobilové honičce. Nakonec jim ale unikl. Celou oblast poté prohledával policejní vrtulník. Neznámý útočník, známý jako charlestonský odstřelovač, zabil během minulého týdne tři lidi. Oběti, dva muži a jedna žena, byli zastřeleni ze vzdálenosti třiceti metrů do hlavy a krku u benzinových pump a přilehlých obchodů. Tento způsob zabíjení obyvatelům Charlestonu připomněl řádění střelce, který loni ve Washingtonu zabil na deset lidí.
________________________________________________________________________

Pervitin prodával dvanáctileté dívce
Liberecký kraj | 21.8.2003 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 1 | autor: LENKA MARKOVIČOVÁ

Liberec - Z prodeje pervitinu a pohlavního zneužívání nezletilé dívky se včera zpovídal před Krajským soudem v Liberci osmatřicetiletý Jiří K. z České Lípy. Muž se však před soudem hájil, že s prodejem drog nemá nic společného. "Trvám na tom, že jsem pervitin nikomu nedával a ani neprodával. Tu nezletilou dívku neznám. Musela se zmýlit, protože já s ní nic neměl," vypověděl obžalovaný.
"Pouze jednou v životě jsem zkusil pervitin, ale nic mi to neříkalo, tak jsem se už k tomu nevracel," dodal.
O výpovědích řady svědků, kteří proti němu svědčili už v přípravném řízení, se vyjádřil jako o pomýlených. "Některé z nich znám z baru, kde jsem pracoval jako vyhazovač. Často jsem je musel vyhodit, protože obtěžovali ostatní hosty. Ale neumím si vysvětlit, proč o mně tvrdí, že jsem jim prodával drogy. Museli si mě s někým splést," hájil se osmatřicetiletý muž.
"Navíc jsem pracoval jako kuchař v hotelu od osmi od rána do jedenácti do večera. Potom jsme chodil hned spát a na nic jiného neměl myšlenky."
Podle spisu prodával Jiří K. drogy v letech 1995 až 2000. Dívka, kterou měl pohlavně zneužívat, se včera k hlavnímu líčení nedostavila. "Nepodařilo se jí doručit předvolání,"
uvedla předsedkyně senátu Olga Fričová.
První dávku měl tehdy dvanáctileté dívce píchnout sám obžalovaný, protože ještě neuměla zacházet s injekční stříkačkou. "V době, kdy bylo dívce čtrnáct let, jí nabízel pervitin za pohlavní styk," sdělila státní zástupkyně. Dívka tak během pěti let, kdy od obžalovaného odebírala pervitin, ukradla svým rodičům sto devadesát tisíc korun a šperky za více než šedesát tisíc korun. Drogu od obžalovaného kupovala nejprve za dvě stě korun, později za tisíc korun. Třikrát se už léčila z těžké závislosti na drogách. Obžalovaný pak během pěti let rozdal a prodal pervitin dalším patnácti lidem. Dvěma z nich nebylo ještě ani osmnáct let. Jiří K. měl na drogách vydělat téměř čtyři sta tisíc korun. Podle soudních znalců nabízel obžalovaný pervitin ze ziskuchtivosti a navíc mu dělalo dobře, když měl moc nad drogově závislými. "Pokud se prokáže vina obžalovaného, hrozí mu osm až dvanáct let vězení," poznamenala soudkyně Olga Fričová. Proces bude pokračovat dnes výslechem dalších svědků.
Hehe, to se sušením v lustru je H.U.S.T.Ý.!!!!! Fakt že by mě to nenapadlo


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma