Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Cree LED panel z Ali ano či ne? - Klikni zde pro originální téma
TommyH
Zdravím

Chtěl bych si rozjet grow na místě, na kterém je celkém problém s větráním a hlukem, takže HPS nepřipadá v úvahu - neuchladil bych to. Ovšem led panely jsou samozřejmě velmi drahé. Co jsem tak pročetl grower, tak jediné ověřené čipy jsou Cree a Vero spider. Ovšem náklady na pořízení jsou pro mě astronomické.
Na internetu jsem oběvil tohle:

https://www.aliexpress.com/item/400...2768013255.html

Cena se mě zdá nějaká podezřele nízká, co si o tom myslíte?
fikus37
Cena není nízká. Tady se to dá postavit s těma komponentami cxa 3070+čínský zdroj +chladič s ventilátorem za +,- 3000 Kč
fikus37
Teď se dívám a je to zase nějaké smecko.
Píšou 400watt a jeden čip CXA3070 můžeš pouštět max na 2800 mA, takže 100watt. Mají tam dva čipy, to znamená 200watt.
Ještě pod tím ty komentáře, že to je pecka.
Za mě určitě nekupovat, když píšou takové ptákoviny.
DrGrinspoon
Ahoj, ak mieniš šetriť, nedostaneš kvalitu. V každom prípade ak nemáš možnosť vetrania, tak to ani nerozobiehaj, výmena vzduchu je dôležitá a netreba ju podceňovať.
TommyH
Větrat můžu, ale nesmí to jít slyšet... Že by mi tam v létě hučelo ufo na plný obrátky nehrozí. Co se týče výměny vzduchu, sehnal jsem od známého CO2 bombu s elmag ventilem za velmi slušnou cenu, měřák ppm mám obědnaný z ali. Takže větrání budu kompenzovat tímto. Ledky produkují málo tepla = odtah pojede třeba jen pár minut za hodinu = co2 se v boxu udrží relativně dlouho, jen box pořádně izolovat.
Je sice trošku šílenost, ale fungovat by to mělo.


Šetřit musím, protože na extra drahé řešení jednoduše nemám, takže se nebudu tajit tím že veškeré vybavení mi putuje z číny :D. Hrdý na to nejsem, ale co se dá dělat.

Nakonec sem tedy došel k závěru, že obědnám:
https://www.aliexpress.com/item/CF-...2788484273.html
A v budoucnu třeba další.

Nebo dá se něco podobného v česku sehnat za stejnou cenu? Sám to stavět nebudu, na to si nevěřím ještě bych podpálil barák :D
TommyH
Mimochodem, jaký je rozdíl oproti
https://www.aliexpress.com/item/CF-...2789296330.html

Kromě toho že to svítí jinou barvou..
luubaan
Myslím si že by ti někdo dvojcip určitě postavil za ty peníze taky tady no fóru.
luubaan
Napiš do lediddeal třeba tam nějaký dvojici ještě maj a budeš tam mít nový vero
fikus37
Čipy CXB 3590 jsou dobrý, tak samo čipy Vero 29 7 generace, ty jsou o malinko lepší pokud jim dáš dobré podmínky (mA, chlazení atd)
Jak máš velký box? Ten druhy odkaz jsou čipy minule generace a taky to pod němi roste, ale není to top.
Hele pokud už jsi rozhodnut, tak to kup a uvidíš sám.
Pokud budeš mít vadný kus, tak jsi v prdeli. Pokud budeš mít štěstí, tak uletis jen za poštovné do činy ( kolem 1000Kč -1500Kč) pokud mít štěstí nebudeš, tak ten panel musíš nechat opravit sám a není to levná záležitost.
TommyH
Box ještě není. Chci se do něj pustit až bude jasné jaké budu mít světlo a koupené veškeré vybavení, což ještě asi měsíc potrvá, než našetřím. Samozřejmě bude homemade.
Ok zkusím jim napsat, ale vzhledem k tomu že za 242W variantu chtějí 13tis tak si myslím že mi cenově dostupnou nabídku neudělají.

Každopádně, nebylo by tedy lepší radši koupit tu minulou generaci ale třeba 600W? Pořizovací cena vychází stejně jak těch 200W.
Pokuď bych neřešil spotřebu, tak bych pod tím šestikilem udělal víc muziky?
Mr.X
Ale realne mit 600w stejne nebude.. A panel o 600watech uz topi taky.. :) ja bych ti poradil hps.. Mam 400w a tocim vzduch v nistnosti dokola.. A otevrena ventilacka.. Ofuk na vybojku a bez problemu.. Prima klima jede na 50% a da se u toho i spat. A mam klasickou flexi .. Ale skusim tu odhlucnenou az pojedu do GS
TommyH
HPS rozhodně ne, box sám o sobě bude v uzavřené místnosti 2x3m2 bez oken za zavřenými dveřmi. Proto i to trošku experimentální řešení s CO2. Ledky jsou jasná volba. Zatím to vypadá že koupím tu čínu 200w a budu se modlit, recenze tam maj celkem dobrý a na videu to svítí fakt pěkně.
CigBig
Ono postavit si HomeMade LED panel neni az tak slozity jak se zda. Staci trocha sikovnosti.... \viz. moje vlakno...
L1st3r
Abys nebyl překvapenej az tu činu pichnes do zásuvky, necekej nějaký silent vetraky a to ze ledky netopej je blbost. 6kilo Hps topí, ale uděláš pod ni 600g+ jediný co hučí je odtah a ten se da relativně odhlucnit, nevím jakej panel by byl potřeba, abys udělal stejný množství matrose, tipuju min 400w a ten už bude taky celkem topit a bude tam hucet odtah a ještě vetraky panelu. Možná melu blbosti, ale budu vdecnej az me někdo ukáže panel co udělá stejnou práci jako hps a bude vyzařovat opravdu méně tepla. Zde na groweru, si myslím není jedinej pěst, kterej by ukazal ty obrovsky výhody led.
JabaDuba
Rozhodně ber v úvahu kolik tepla ty LEDky vyprodukujou a jak moc dlouho budeš moct mít místnost uzavřenou, dokud se nevyhreje nad přijatelnou mez. O CFL jsi neuvažoval? Nevím jak jsou na tom oproti LED s teplem, to by mě docela zajímalo.
Bitir
Podivej se na dirtyho. Ted udelal prez 600g pod 484w .
Kamos udelal za ne moc priznivych podminek 580g pod 480w 10 cipu.
To zes to nevidel na groweru ,neznamena ze to nejde ;) .
Jen me zajima kdy lidi prestanou resit vynos kdo co pod cim udela ,ale misto toho zacnou resit kvalitu produktu .
Pokud budu delat pod 380w i blbych 350g kvalitniho matrose ,tak budu spokojenej jak zelva.
Ony sou i genetiky ktery sou hodne kvalitni ,ale malo vynosny , tam vidim nejvetsi vyhodu led. Verim ze 350w na takovych modelech udela stejnej vysledek jak 600w hps.
Jinak bych to prirovnal ze ledky sou spis modni trend 21 stoleti , prirovnal bych to jako bys mel rodinu a koupil sis nejaky auto coupe. Je to hezky, drahy a jede to stejne jak kombik ,jen rodinu musis odvezt na 3x ,ale lidi se za tebou toci protoze mas kupe.
odo
TommyH - nechcem ťa nejak odrádzať, ale púšťať odťah pár minut je blbosť. Základom je dostatočný pohyb a obmena vzduchu v boxe. Okrem toho po prepnutí na kvet nebude sranda udržať vlhkosť a smrad na prijateľnej úrovni kvôli plesniam! Tam už odťah bude musieť fičať non-stop. Základom úspešného pestu sú vytvorené dostatočné podmienky. Pokiaľ nie sú vytvorené, tak sa na to vykašli. Predídeš sklamaniu a ušetríš peniaze.
Fikus má pravdu. Za tie peniaze Ti poskladajú obdobný panel aj v ČR
Inak okrem Vero a Cree sa používajú aj čipy Citizen.
TommyH
Led má určitě nesporné výhody v tom že méně topí a je mnohem efektivnější. Jestli pod 200w udělám něco podobného jak pod 400w hps, budu spokojený.
Odo: obmnenu vzduchu nepotřebuji, na to tam bude CO2 a kyslíku rostliny přes noc tolik nepotřebují. Samozřejmě že v boxu bude cirkulace vzduchu a pachovy filtr akorad nebudu brát vzduch z "venku", vlhkost se dá řešit odvlhcovacem.
fikus37
L1st4r,
spotřeba 1200Watt Vero29 gen6 ,systém NFT,
Spotřeba je bez ofuku,čerpadel jen světlo.
Výnos 1.800 g.
http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=3
TommyH,pod tím jako 600W světlem budeš rád jestli uděláš 200g.
není napsaný reálný příkon.Ti čínani si tam píšou výkon světla tak jak se jim to hodí.
Nechci tě nějak odrazovat,ale je to špatné.
Na druhou stranu,pokud tady uveřejníš pěst pod tímto světlem ,tak alespoň tady kluci uvidí ,jak to roste a hlavně kvete.:babovka:
L1st3r
Kurña nauč se to psát :(
Hele já netvrdím, že to pod tím neroste, jen je hodně lidi co si mysli ze to netopi. Já jen tvrdim ,ze ten rozdíl není prostě tak markantní jak se prezentuje. Když jsou dva čipy pri 80w schopny roztopit 2,5kg hliníku cca na 50°, proto me jen zajímá jakej je rozdíl mezi 6kilem a panelem s 10 cipama (celkove cca 400w), v celkovým vyzarovanym teplem. Je jasny, ze hps bude mít vyšší teplotu, ale je vyzarovana v podstatě z jednoho bodu o celkové ploše několika desítek cm2, kdežto panel (beru v úvahu pasivní variantu chlazení) bude vyzařovat cca tech 50°, ovšem z plochy jako prase, to už je pěkná kopa roztopenyho hliníku.
TommyH
Reálný příkon tam napsaný je, myslím že 200w. Dokonce i týpek ve videu to tam testuje a na meraku má 200w. Každopádně do minulé generace nejdu, je fakt že by to byla blbost.. Buď koupím ten 200w panel cree z Číny, nebo si to postavím doma s ledkama Vero. Každopádně jaký by byl reálný výnos pod těmi 200w?
fikus37
Moc jsem to nestudoval, ale pokud máš real příkon 200w, tak jestli budeš mít dobré geny a na růstu to necháš přes měsíc + nějaký ten zastip a dobře vyplněny prostor, tak se můžeš dostat při dobré konstalaci hvězd na 200g.
L1st3r, je to velký rozdíl v teplotě.
Pokud se budeme bavit o větráčcich arctic alpine, tak hliníkový chladič se rozehřeje na dejme tomu na 50 st, ale větráček to teplo hnedka rozfoukava a tím pádem i chladí a teplota co jsem měřil u větráčku(5cm) je kolem 27 st.
Poslední roky co jsem měl HPS, tak jsem zapinal v září a vypínal v květnu. Byl obrovský problém to uchladit a to nemluvím o tom, kdo pěstuje v hydro systému. Roztok vody nešlo vůbec uchladit. Kámoši dávali do kalfasu petky s ledem a to musíš pořád měnit jak blb.
Jak jsem se díval ty máš box na půdě, tak to pocitis sám až slunko bude prát na střechu.
alesh
citace:
Původní příspěvek od L1st3r
Kurña nauč se to psát :(
Hele já netvrdím, že to pod tím neroste, jen je hodně lidi co si mysli ze to netopi. Já jen tvrdim ,ze ten rozdíl není prostě tak markantní jak se prezentuje. Když jsou dva čipy pri 80w schopny roztopit 2,5kg hliníku cca na 50°, proto me jen zajímá jakej je rozdíl mezi 6kilem a panelem s 10 cipama (celkove cca 400w), v celkovým vyzarovanym teplem. Je jasny, ze hps bude mít vyšší teplotu, ale je vyzarovana v podstatě z jednoho bodu o celkové ploše několika desítek cm2, kdežto panel (beru v úvahu pasivní variantu chlazení) bude vyzařovat cca tech 50°, ovšem z plochy jako prase, to už je pěkná kopa roztopenyho hliníku.

Naprostá většina el. energie (můj skromný odhad je >95%) bude ve výsledku uvolněna jako teplo. Pouze malá část je "zabudována" do rostlinných pletiv. Z tohoto pohledu 400W LED = 400W HPS.
Rozdíl je v tom, že HPS teplo vyzáří jako infrazáření a rychle zahřívá veškerý povrchy, na který dopadá. U LED zůstává teplo na chladiči, odkud přechází do vzduchu a zůstává v horní části pěstebního prostoru, kde může být snadno odvedeno odtahem.
Takže ve výsledku je opravdu jednodušší udržet nízký teploty s LED. Otázkou je, jak to bude vypadat s výrazně regulovaným odtahem.

a.
L1st3r
To je to o co mě šlo, díky. V případě, že člověk není schopen zajistit vyměnu vzduchu v pěstební místnosti (což je tento případ) kde je box, ve finále bude v podstatě jedno zda použije HPS či LED. Pravděpodobně u LED bude trvat zvednutí teploty v okolí o něco déle, ale bez odvětrávání mimo pěstební místnost, nebude grow pod vyšší watáží možný. Určitě ne v hydro,aero a drip systémech, kde je zálivka citlivá na vyšší teploty.
Měl jsem Vipar 450W (skutečnej příkon necelých 200w) a musím říct, že to topilo solidně, nemluvě o hlučnosti, nyní mám vero29 a jak jsem psal topí to taky solidně.
Jde mi o to, aby ti co mají v plánu pořizovat LED panel nebyli překvapení, až to poprvé zapnou. Opravdu se to nedá srovnávat s ledkama do lampiček či pod kuchyňské linky. Pokud jde někomu o úsporu energie, OK, ale pokud do toho jde člověk jen kvůli teplotě, je rozumnější pořídit pořádnej odtah, cenově určitě dostupnější. Pokud nejsem schopen zajistit podmínky, z jakéhokoliv důvodu, je rozumnější se na to vykašlat, než do toho bezhlavě nacpat mraky peněz, u LED dvojnásob.
Bitir
No ja tvrdim zas ze ti to teplotu srazi dolu a osvitis stejnou plochu. Kdyz si vlezu pod 480w led a pod 600w hps ,tak je tam rozdil znatelnej , led 24 stupnu a hps 28 az 30 stupnu.
Cely sem to musel otocit aby pod odtahem byla ledka a na druhe strane hps a teplo sem rozfoukaval smerem k odtahu, pak se to ustalilo vsude na 25 az 28 ° . Takze rozdil tam jednoznacne je .
Mam sice slabsi odtah, ale ten rozdil teploty by byl porad stejnej ,jen by pod ledkama nebylo 24 ,ale treba 22 .
Ono je to v podstate uplne jedno, porad se tady resi 400w led vs 600w hps.
Pokud bych do boxiku 100x100 dal 600w led ,bude to topit nejspis stejne.
Je to proste boj bez konce . :D
L1st3r
Ale toto já ti nevyvracim, já resim celkové uvolnene teplo toho panelu, to co ti do prostoru uvolnej chladiče cipu.
Říkám nechci tady nějak zhazovat led, jen upozornit ty co nemají představu co ty čipy umí a co zvazujou jejich nákup. Z me strany vse, už vas nebudu prudit ;)
fikus37
TommyH, hele pokud nemáš peníze na světlo s Vero 29, 3590 nebo citizeny, tak kup ten panel s Činy a hoď sem report, jak ti to roste. Každopádně jestli nebudeš měnit vzduch a budeš to mít někde v uzavřeném prostoru, tak je to celé zbytečně.
Budeš jen nasrany. Jináč pod tím panelem s dvěma čipy cree bych viděl reálný výnos kolem 100g. Teď záleží hlavně jaké máš geny a jak jsi schopny.
L1st3r, však v pohodě, to je plnohodnotná diskuze. Nikdo neříká že netopí. Topi,ale méně než HPS.
A navíc když je pouštís na malý proud, tak mají oproti HPS větší účinnost.
Ty světla s aliexpresu musí být pousteny na 2800 mA aby s nich dostali 100watt na čip a pak ta účinnost je menší než u HPS, takže v koncovce je lepší HPS třeba 200watt než světlo s aliexpresu.
Bitir
Sak ja to neberu jako prudeni , sam hps pouzivat budu a nejsem zarytej zastance ledek , ale ma to proste svoje vyhody ktery se mi libi .
Hps bude stejne dlouho neprekonana kdyz mas vyladenej box a podminky. Jen ta cena je stale docela vesmirna .
TommyH
Led má účinnost kolem 55%, nejlepší hps kolem 30%. Laicky jde říct že ledka je tepelně úspornější o nějakých 25%. Samozřejmě nějaké teplo bude, ale pochybuji že mě 200w panel ohřeje box 1,5x1m na víc než 25 stupňů. Když tři strany boxu budou tvorit zdi + dřevěná příčka s dveřmi, která to uzavře. Ze začátku tedy do víc jak 200w nepůjdu, uvidím jak to uchladim atd. A případně pak dokoupit další panel.
Musíte ještě myslet že je to celé založené na CO2, takže pokud zvednu dávku dvojnásobně na nějakých 1000ppm poroste to lépe a rychleji.
TommyH
Ono když si to spočítáme stínidlo+2xhps+předřadník ses skoro na pěti tisících. Homemade panel vyjde tak na sedum takže zas až tak astronomické to vlastně není.. No jsem na to sám zvědaví. Do těch ledek jdu na 100%, teď už jen na to sehnat komponenty a někoho zkušeného kdo mi poradí :D věřím že se tu někdo najde.
alesh
citace:
Původní příspěvek od TommyH
Led má účinnost kolem 55%, nejlepší hps kolem 30%. Laicky jde říct že ledka je tepelně úspornější o nějakých 25%. Samozřejmě nějaké teplo bude, ale pochybuji že mě 200w panel ohřeje box 1,5x1m na víc než 25 stupňů. Když tři strany boxu budou tvorit zdi + dřevěná příčka s dveřmi, která to uzavře. Ze začátku tedy do víc jak 200w nepůjdu, uvidím jak to uchladim atd. A případně pak dokoupit další panel.
Musíte ještě myslet že je to celé založené na CO2, takže pokud zvednu dávku dvojnásobně na nějakých 1000ppm poroste to lépe a rychleji.

200W je na 1,5x1,5 m dost málo. S takhle malou intenzitou světla je zvyšování koncentrace CO2 asi i zbytečný.

a.
TommyH
Samozřejmě že s 200w tomu moc nepomůžu s CO2. To je tam primárně místo větrání, ale určitě to bude mít o trochu lepší efekt než kdybych větral. Vyzkouším uvidím.. Do toho měsíce bych snad měl mít vše sehnané a postavené. Zalozim pak nový thread a budu budu hlásit jak to šlape :) děkuji všem za názory a rady
fikus37
S těma dvěma čipy osvitis tak max 50x50 cm.
Efektivita těch čipu bude někde kolem 110-120 lm na watt. HPS má kolem 120-130 lm na watt.
Za mě dej raději usporku než ty světla s aliexpresu.
Pokud jsi už rozhodnut, tak znám jedno dobré přísloví: nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.
Tak ať to roste, čest
TommyH
Nejspíš činu kupovat nebudu vyrobím si homemade :) Takže nejspíš poslední dotaz: Dejme tomu že koupím 2-3 led Vero, jaký musí mít driver parametry, aby udržel 3x Vero ledky?
Pítr90
Zdary, jestli se spokojiš se 100g z 200w led panelu, tak ok. Ale jestli ne, tak bych raději volil 250w hps a to co ušetříš, můžeš zainvestovat do ventilace.
Uděláš určitě víc jak 100g a spotřeba podobná.
Sám mám 250 v uzavřený místnosti, kde jen občas větrám a ok 😉
Bitir
Taky sem si chtel stavet panel, ale ve finale vyjde lepe si koupit treba od frynka dvoucip 200w led vero 29 C . Nebo od ledideal spider 242w . Jinak alucraft ma taky nejaky nabidky , prodavaji i komplety na sestaveni , nebo ti pak komponenty muze dodat i ledideal, staci jin napsat co chces ,jakej vykon a jaky cipy a doda ti to s driverem k tomu urcenym.
Ovsem za cenu o neco vetsi nez kdyby sis to obednal sam.
Kdyz si to nechas sestavit , tam sice zaplatis o neco vic, ale mas zaruku 2 roky.
Osobne bych sel donpanelu od frynka , 2 cipy 200w a kdyz budes chtit, posles mu ho a udela ti upgrade na 4cipy 200w nebo 400w . Zalezi na tobe. Ma to hodne dobre univerzalni a pouzitelny , pac si tam muzes pridat cipy podle sebe a zvolit wataz jakou chces. Tusim ze zacina na nejakych 7 litrech za panel.
Fruddy
citace:
Původní příspěvek od fikus37
S těma dvěma čipy osvitis tak max 50x50 cm.
Efektivita těch čipu bude někde kolem 110-120 lm na watt. HPS má kolem 120-130 lm na watt.
Za mě dej raději usporku než ty světla s aliexpresu.
Pokud jsi už rozhodnut, tak znám jedno dobré přísloví: nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.
Tak ať to roste, čest


no srovnávat lm/w sodík vs LED je dost nevhodný, vzhledem k tomu jak často se vyjadřuješ k LED tématice jsem si myslel, že už jsi to pochopil. Úsporku určitě ne, to je taky dost nevhodný....


citace:
Nejspíš činu kupovat nebudu vyrobím si homemade Takže nejspíš poslední dotaz: Dejme tomu že koupím 2-3 led Vero, jaký musí mít driver parametry, aby udržel 3x Vero ledky?


Na jak velkej prostor to chceš? to jsem asi přehlídl. Není to jenom o driveru, jaký máš chlazení?
fikus37
Fruddy,srovnávám efektivitu.Výrobce jinou jednotku neudává.U HPS se to udává v lux u LED v lm a lux vs lm asi víš že je to praktický stejné.
A jednotky umol/PAR jsou pro mě irelevantní.Jsem praktik nikoliv jen teoretik.
To už je zase debata kde má na to každý jiný názor.
Každopádně výrobce uvádí tyto udaje v DS.
Po mých zkušenostech jsem poznal,že nejdůležitější je síla světla a pak až barevná teplota.Nejlépe když je oboje perfektní.
Nebudem tady zasírat vlákno.A nechci se s nikym hádat.
Je to můj názor.Až poznám ,že kytkam to neprospívá ,tak dám vědět.
Peace:angel:
TommyH
Už jsem jednou napsal ze hps prostě ne, takže děkuji za názory ale do těch ledek prostě půjdu. Hps mám 600w v jiné pestirne. Ledky chci do bytu, protože jsou diskrétní a hlavně je lépe uchladim. Takže shrnem fakta:
Box bude v nevětrané místnosti a vzduch bude po dobu svícení cirkulovat uvnitř. Větrání nahradím bombou CO2 s elmag ventilem která bude v pravidelných intervalech do boxu pouštět CO2. Pro odstranění pachů nainstalují uhlíkový filtr přes který vzduch bude cirkulovat od sporu boxu nahoru. Vlhkost v době květu budu regulovat odvlhcovacem. Box bude velký cca 1,20x1,20m z toho tři strany boxu budou tvorit zdi, čtvrtá strana se vstupem bude že dreva.

Takže teď otázka: chtěl bych výnos aspoň 200g pomocí led čipů. Jaký množství a typ čipu mám objednat? A jaký driver? Myslím že pasivně (bez větrání) uchladim max 300w, víc určitě nechci, vždy se můžou dokoupit další čipy.. Vím box je zbytečně velký, ale chci aby 3strany tvořili zdi (kvůli chlazení, izolace co2).

Prosím už žádné diskuze ohledně hps, úsporek..


Mimo téma: v druhé pestirne se mi objevily svilusky, přišel sem na ně docela pozdě protože byly na kytkách v zadu, špatně dostupných.. Použil jsem mospilan, je jich tam fakt mraky.. Pomůže to? Jakou mám míchat koncentraci postřiku?
TommyH
Čipy bych chladil klasika chladič od PC + vetracek.
Fruddy
citace:
Původní příspěvek od fikus37
Fruddy,srovnávám efektivitu.Výrobce jinou jednotku neudává.U HPS se to udává v lux u LED v lm a lux vs lm asi víš že je to praktický stejné.
A jednotky umol/PAR jsou pro mě irelevantní.Jsem praktik nikoliv jen teoretik.
To už je zase debata kde má na to každý jiný názor.
Každopádně výrobce uvádí tyto udaje v DS.
Po mých zkušenostech jsem poznal,že nejdůležitější je síla světla a pak až barevná teplota.Nejlépe když je oboje perfektní.
Nebudem tady zasírat vlákno.A nechci se s nikym hádat.
Je to můj názor.Až poznám ,že kytkam to neprospívá ,tak dám vědět.
Peace:angel:


Autor vlákna už došel na to že čínu nechce a chce si poskládat COB led panel, na to jsou tady 3 vlákna plný užitečných informací, nebo můžu doporučit videa Growmau5 na youtube, je tam tutorial pro začátečníky.

každopádně mě zajímá proč je to pro tebe PAR(spíš tedy PPF) irelevantní? Já jsem také spíš praktik než teoretik, světlama se zabývám sice 7 let ale vždy jsem nějáký vytvořil a pak ho až zlepšoval na základě toho co si nastudoval, nyní už volím opačný postup, nejprve nastuduju a pak tvořím, ušetří to hodně času :-D

Já mám třeba na to světlo trochu opačný názor, jelikož testuji již několik let stejný výkon (ve stejném prostoru) tak můžu říct že ano, výkon je prostě výkon, nikdo nemůže čekat že mu 200w LED nahradí 600w sodík, ale s jistotou můžu říct že dobře sestavenej set který má 200w může být daleko výkonější než špatně zvolený 300w.




citace:
Už jsem jednou napsal ze hps prostě ne, takže děkuji za názory ale do těch ledek prostě půjdu. Hps mám 600w v jiné pestirne. Ledky chci do bytu, protože jsou diskrétní a hlavně je lépe uchladim. Takže shrnem fakta:
Box bude v nevětrané místnosti a vzduch bude po dobu svícení cirkulovat uvnitř. Větrání nahradím bombou CO2 s elmag ventilem která bude v pravidelných intervalech do boxu pouštět CO2. Pro odstranění pachů nainstalují uhlíkový filtr přes který vzduch bude cirkulovat od sporu boxu nahoru. Vlhkost v době květu budu regulovat odvlhcovacem. Box bude velký cca 1,20x1,20m z toho tři strany boxu budou tvorit zdi, čtvrtá strana se vstupem bude že dreva.

Takže teď otázka: chtěl bych výnos aspoň 200g pomocí led čipů. Jaký množství a typ čipu mám objednat? A jaký driver? Myslím že pasivně (bez větrání) uchladim max 300w, víc určitě nechci, vždy se můžou dokoupit další čipy.. Vím box je zbytečně velký, ale chci aby 3strany tvořili zdi (kvůli chlazení, izolace co2).


pokud chceš 200g sušiny a už jsi někdy pěstoval stačí ti 150w světlo ze dvou čipů, kdyby si zvolil třeba 4 LED čipy puštěný na 40w uděláš ještě líp.
takže tvůj set by mohl vypadat takto:

4x LED čip Vero 29
4x chladič
1x zdroj HLG-185h-c1050
TommyH
Načteno mám spoustu, ale zkušený upřímně moc nejsem :D
Mám z toho skládání trošku strach, ale určitě se o to pokusím aspoň se naučím zase něco nového. Rozhodně bude cena/výkon lepší, jak ten panel z číny (Mimochodem, skončila akce, už stojí 380 Dolarů). To co jsi napsal vychází na cca 5tis ale předpokládám bude potřeba i nějaký dimmer a čočky?
Fruddy
dimmer se řeší tím že objednáš trafo který podporuje stmívání potenciometrem, rozdíl v ceně je asi 5% takže skoro nic a potík stojí dvacku :-)

čočky, joooo, to je téma aspoň, možná podstatnější než samotný LED čipy :-D. S čočkama se to má víceméně tak že většina čoček soustřeďuje světlo do pro nás nepoužitelnýho úhlu (ano, překvapivě nikdo zatím nevyrábí čočky na pětování marihuany :-D ) někdo to řeší použitím čoček s Betwing úhlem, s tím zatím nemám zkušenosti tak neporadím, ale z toho všecho co jsem zkoušel mi zatím nejlépe vychází použití více čipů které se rovnoměrně rozmístí pro pěstírně ale už bez optik. Tohle se nedá ale seriozně doporučit, ber to pouze jako můj názor, a to z toho důvodu, že máš odkrytý LED čip který se může poškodit jak mechanicky tak vodou a taky jsou ve většině připadů odhaleny dráty kudy protýká poměrně vysoký napětí, u zdroje který jsem postoval je to max. 190v což už se nepovažuje za bezpečný napětí, osobně jsem se toho teda párkrát dotkl a nic, každopádně elektřinou jsem pokopanej celkem často, takže těžko řict jak to funguje, to teď zjišťuji, každopádně kopnutí stejnosměrným proudem je prý daleko nebezpečnější než střídavým, člověk totiž nedostaně křeč ale udusí se, nicméně jsem zatím nikde nenašel u jakého napětí, a jestli vůbec to ze spínaného zdroje lze, ačkoliv tady mám nějáký zdroje s výstupem na 400v tak to zkoušet nebudu :-D
fikus37
Já bych dal reflektory ledil, už je mám přes dva roky a v pohodě.
Žádná ztráta světla a odrazivost kolem 99%.
Souhlasím s fruddy, optika je jedno velké téma a podle mě je lepší použít reflektory. Zakryjes držákem reflektoru ty kable, takže nehrozí žádná nehoda.
Fruddy, nebudu tady klucinovi zasirat vlákno, stim Par metrem.
Odpovím v mém vlákně, které brzo založím i s překladem od chlapíka s Californie a samozřejmě s mým novým světlem kdy jsem použil Hlg 185h c700, kdy mi vyšlo efektivita 197lm/watt + nějaká ta red a IR 740 nm.
alesh
citace:
Původní příspěvek od fikus37
Fruddy,srovnávám efektivitu.Výrobce jinou jednotku neudává.U HPS se to udává v lux u LED v lm a lux vs lm asi víš že je to praktický stejné.
A jednotky umol/PAR jsou pro mě irelevantní.Jsem praktik nikoliv jen teoretik.
To už je zase debata kde má na to každý jiný názor.
Každopádně výrobce uvádí tyto udaje v DS.
Po mých zkušenostech jsem poznal,že nejdůležitější je síla světla a pak až barevná teplota.Nejlépe když je oboje perfektní.
Nebudem tady zasírat vlákno.A nechci se s nikym hádat.
Je to můj názor.Až poznám ,že kytkam to neprospívá ,tak dám vědět.
Peace:angel:

Tohle není o názoru, ale o fyzice a převodu jednotek. Jednotky jsou jasně definovaný a z té definice vyplývá, že porovnávat lumeny je pro tyto účely je daleko větší hádání. Pokud se ti nelíbí tok fotonů (µmol/s), můžeš používat zářivý tok (ve W). Je mi líto, že nejsi schopen to převést, ale to nemění fakta. Jo a lux a lm není "prakticky to stejné". Jsou to jednotky úplně jiného fyzikálního rozměru a prakticky je téměř nemožné je porovnávat.
Mimochodem Cree už pomalu začíná do datasheetů přidávat maximální tok fotonů (µmol/s) a tok vztažený ke spotřebované energii (µmol/J).

a.
fikus37
alesh,datashet Bridgelux uvádí lm ,tak proč hádání?Zářívý tok používa Cree a to jsem použil 460mW (nejlepší v 660nm).
Nenapsal jsem že lux a lm jsou stejné,jen se jinač měří,ale ve finále je to jedno.
Lux je naměřeno na 1m2 a lm je daný v určitém úhlu a měří se ve všech směrech,proto je zapotřebí pro měření integrační koule.lumen je vlastně to co dokáže lidké oko vnímat.
.Jen to nedokážu popsat technickými výrazy.
Bohužel výrobce Bridgelux uvádí v DS jednotky lm.Dostal jsem se na zlatý střed(je to můj názor) 700mA je podle mě nejlepší řešení,ale to ukáže můj test.Věřím ,že se dokážu se dostat na 2g/W.Světlo už je připraveno a už čekám jen na klony.
Tommy sory ,že ti tady zasírám vlákno.Už tady nebudu psát.
Založím vlastní vlákno.:faq:
Ještě edit:nevlastním ani luxmetr,parmetr ani integrační kouli,takže píšu údaje ,které každý může dohledat na internetu a zjistit ,že nepíšu pičoviny.Vše je v oficiálních datashetech.
TommyH
V pořádku, klidně diskutujte :D Já mám svoje prozatím vyřešeno, jak budu skládat box a stavět panel, tak se zase ozvu, nejspíš s novím tématem.
fikus37
Tak díky:satan:
Líbí se mi od alesha názory. Nebudu se sebe dělat chytráka. Mám jen omezené znalosti a zbytek se snažím pochopit selským rozumem.
Už jako malý jsem navštěvoval mladého technika, ale jak člověk stárne, tak co se v mládí naučil,tak na staré roky zapomíná. Teď vážně: můžu si pomoci Googlu zkopírovat potřebné informace, abych tady udělal ramena, ale nejsem ten typ.
Vím co je Lux, lm a taky napětí,volty, vlnové délky, vím jak funguje fotosynteza a taky jsem přečetl něco o spalování cukrů v rostlině a tvorba květu. O čipu Vero 29, který jedu přes dva roky ( možná ještě víc) jsem nastudoval mraky dat a mluvil s hodně lidma co taky jedou COB, ale za tu dobu jsem poznal, že teorie je jedna věc a praxe druhá.
Jsem skeptický k přístrojům které měří co je nejlepší pro cannabis (Par metr).
Bohužel nevím nic o umol, ale vím, že čip Vero 29 7 generace je to nejlepší co jsem měl možnost vyzkoušet.
beowulf666
Fikusi prestan uz plnit kazdou diskuzi o LED nesmyslama. Ty sice umis cist ale ono je treba tem pojmum ROZUMET. Neni zadna ostuda ze tomu poradne nerrozumis - rozumi tady tomu mozna 5 lidi poradne ... Je tu par lidi kteri tomu rozumi a proboha te prosim prestan za kazdou cenu v kazdem vlakne psat ty blbosti nez i tech par lidi tak otravis ze prestanou prispivat. Zaloz si svoje vlakno a pis si tam co chces ale nezasirej kazdej thread. Bud za tech par lidi co do toho vidi rad a vic cti a min pis. Spolkni svoji jesitnost a opravdu si udelej sve vlakno.
fikus37
beowulf666,
hele do tematu o ledkách už nic nepíšu.To je zaprvé .Ty jsi kdo,že mi budeš říkat kde mám psát a kde né.Já už pod Verem 29 jedu asi nejdéle se zdejšího obsazenstva.
Jaké nesmysly máš na mysly?Vše je dohledatelné na netu a píšu jen svojí zkušenost.Dokažu uznat,že třeba umol/s je taky veličina co má smysl,ale v datasheteh od výrobcu brigelux jsou uváděny jednotky v lm.
Než začneš někoho kritizovat ,tak ukaž co jsi pod ledkama udělal ty.
Vím o čem píšu a dokážu byt sebekritický.Viz.článek 48.
Toto vlákno založil Tommy a napsal,že mu to nevadí,když tady povedem diskuzi.
Kvůli tobě tady určitě nepřestanu pomáhat klukům co začínají pod LED.
Moje názory nejsou jen s pohledu teoretika,ale s pohledu praktika.
Jsou tady dva lidé co jim to nesedí do krámu,za to že píšu z mých zkušeností a vidím ,že si zakladájí i nové nicky.
odo
Súhlasím s Fikusom!

FIKUS - nemáš sa za čo ohradzovať a ani si robiť hemungy. KĽudne si píš, kam, chceš! Ja si to vždy rád prečítam a nie som sám - tomu ver!

beowulf666 - ukáž a odprezentuj! Inak sa na teba budem pozerať, ako na ďalšieho Chytráčka, čo rozdáva trestné body! :-)

Ramenáčov s teóriou a prehľadom, ovládajúcich odbornú terminológiu tu je plný Grower. Taktiež mudrlantov, čakajúcich na hotové info od tých, čo zainvestujú, odmakajú a potom informujú... a keď sa nezadarí, tak sa škodoradostne vytešujú.:flamer:

Od Fikusa človek už niečo videl a sa poučil. Čo ponúkaš ty, okrem jedovatých a alergických poznámok ????
beowulf666
odo - Tak zaprve jedinej kdo tady rozdava trestne body v podobe K- je fikus ale to je mi jedno karmu vubec neresim :) za druhe nevim jako co fikus pod LED predvedl ... videl sem tu nejake fotky kde maji kytky spicky vys nez je svetlo ... ako sorry :)) ale na me je to asi malo ... me jen stve ze sam toho moc nepredvedl ma tu pomotane pojmy a dojmy ohledne LED kde ve vysledku mate druhe a este se tu kdyz ma prilezitost dohaduje s Aleshem a jinymi co do toho videj ... je mi to burt jen sem mu to chtel napsat to sem udelal a vic to rozvadet ani se v tom pitvat nepotrebuju. Jesli tebe ty jeho fota presvedecila tak ti to preju. Cus
Bitir
Odo, z osobni zkusenosti vim to, ze i kdyz tu clovek nema zadnou karmu a odjetej threat, neznamena ze neni zkusenej .
Treba mu to nestoji za to ukazovat lidem na groweru svoji praci ,kdyz vetsina to nedovede ocenit a kazdej se zde honi za vynosem. To pak nejednoho cloveka odradi . ;) good luck
fikus37
beowulf666 je mutiaccont martina666.
Za celou dobu jsem dal jen 2x K- a to je martinovi666 za jeho nesmyslech o LED a metráčkovi(to jsem mu hodil na oplátku)
Pokud jsi neviděl co jsem dokázal pod Verem 29 ještě šesté generace,tak se můžeš podívat na moji galerii.Jinač tady máš jeden s mých theatrů:
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=76691
nebo na https://www.youtube.com/watch?v=6_cse2P84-s&t=21s
Většina groweru je tady normálních a dokážou ocenit tu praci co mě to stálo ,ale někomu ležím v žaludku a pořád do mě musí rypat.
Pod led všeobecně jedu od roku 2011(mars hydro,Chloroba C2,mazar,Led UFO) ,tak než mě bude někdo zase kritizovat za moje názory,tak by měl něco ukázat a ne jén tady plkat a rypat do mě,
Bitir,já říkám vše na rovinu a je mi jedno jestli je někdo nováček nebo né.Pár lidem to tady nevoní a proto se mě snaží potopit.
Za mými názory si stojím.Nejsou to jen plky ,které člověk vyčte s netu,ale léta praxe.
Nechci se sebe dělat mistra světa,já už jen pěstuji pro radost a snažím se tady klukům co začínají pomoc,narozdíl od některých chytráku co jen tady prudí a čekají na to aby mě potopily.
Bitir
Sak ja ti to neberu , to je v pohode . Ja mluvim zas ze sve zkusenosti a ac sem mel metracka za prudiciho blba , tak zpetne si uvedomuju ze sem ho k tomu vybudil ja sam . Urpimne rikam, sral me a to tak ze dost :D . Ale nedalo mi to ,zamyslel sem se sam nad sebou a ted muzu rict diky bohu za to ze sem nebyl palicak, pac me nakopal k tomu zmenit par nazoru a celkove zlepsit svuj grow.
Beowulf muze byt na stejne urovni jak metracek , a ver ze ten borec je o par levelu výše nez my co tady radime novackum. :)
Fiku, bohuzel pro nektery borce je tvoje kolo pod ledkama propadak ,ale pro zacatecniky pod ledkama vcetne me to prislo zajimavy ,pac sem o nicem takovym ani nevedel.
Doufam ze te nenaseru , rikam jen to jak to vidim.
fikus37
Bitir,cením si hodnotné diskuze.
Já neříkám,že to bylo něco extra.Klony byly no name a nedělal jsem záštip ani ohýbání.Nikdy jsem neměl pod HPS 600W nad půl kila sušiny a věř tomu nebo né,těch kol bylo dost.
Vždy mi přišlo,že půl kila je dost na jednu lampu.
Mě taky překvapilo ,že jde pod COB čipi udělat víc než pod 600W hps.
Jen mě sere,že se tady do mě opírají lidé co chuja ukázali a mají plnou hubu keců.
To ,že metráček je takový jaký je jedna věc,ale on alespoň něco ukázal i když s některýma jeho výroky nesouhlasím,tak taky jak čtu dobře poradí.
Ale ,aby si frajer založil účet a mstil se mi za to,že jsem mu dal K- za jeho naprosté pičoviny,tak to už je síla.
luubaan
Koukám hosi že se tady jedou pekny bomby:)
Bitir
Tak to uz je vas boj zejo, ja nevim jak kdo mezi sebou neco ma ,ale ja treba udelal tech 425 pod hps se special queen a to bylo hodne nepovedeny kolo , vlastne vsechno co sem tady ulazal stalo za prd , ale ber to tak ze pokud mam s pochromanou genetikou 425g a z toho bylo hodne kytek mrzaku , tak promerne a dobre zaplnenou plochou ,genetikou a trochu zkusenostma musis udelat 500g + . Nehazel bych hps do staryho zeleza. K velkymu vynosu nahrava hodne zkusenost grovera a znalost rostlin co pri jakych pocinech delaji a jak se chovaji, dulezity je prepnout v idealni dobu .
Pokud muzu doporucit , sleduj listera , ten ma brutalne rozjety kolo pod hps a verim ze tam udela prez kilo.
Pokud budou lidi postupovat jak on, nebo jak uvadi kvakos nebo kcb , urcite se dostanes se sodou nad 500g. Dokonce i jeden grover ,nevzpomenu si na jeho prezdivku, 10 let neudelal 500g . Zalozil si thread a s par radama se dostal skoro k 600g .
Proto si myslim ze je dobry zac se zdokonalenim u sebe a neco zmenit , myslim tim vic nez hnojiva .
Nerikam ,ledky se mi libi , ale to neresi problemy s vynosem pod hps . Kdyz mi nekdo tvrdi ze nedela k 500g pod 600w ,tak musi proste delat neco spatne a bohuzel spatne to dela i pod ledkama.
Nechci tim rict ze si spatnej grower , ale neco co delas se kytkam proste nelibi.

Tady se jdou bomby no :D . Ja uz radej koncim , pac nejsme v kanale.
Obelixsk.cz
Zdar lidi, chtěl bych se podělit o zkušenosti s teplotou.
Mám MarsHydro originál 100W. Je tam 48 X 5W Led. Svítí jako Zhruba 250W sodík.

Když jsem měl zapnutý ventak TT100 na snížený výkon teplota ve skříni byla okolo 20.V místnosti Okolo 21C. Takže panel prakticky netopi. Na omak je studený až vlažný. Musím jsem upravit cyklus ventak a teď už pohoda. Dostal jsem se na 26 stabilně.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma