Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
DIY LED CITIZEN 26X clu048-1212 - Klikni zde pro originální téma
wonis
Drivery
2xMeanwell HLG-120h-c500 (8+8 3500k80CRi)
2xMeanwell HLG-120h-c700 (5+5 3000k90CRi)
COB Citizen LED clu048_1212(16x3500k80CRi +10x 3000k90CRi)
26x chladic Intel
26x teplovodive podlozky ArcticCooling
26x drzak COB BJB
Zdroj 7,5V Meanwell GST25A07-P01J
WAGO svorky,kabeláž, rám hliníkové lišty + U profily+ mraky šroubů,montex pásky
,,předpokládaný,, příkon panelu 503W
KVĚTOVÝ-237W
RŮSTOVÝ-266W
wonis
add..
Tak jsem chtel nahazet nejaka dalsi foto a to je o nervy..tak uvidime,jak dlouho to bude zkoušet moji trpělivost..snad se podaří
frak
Svetlo je parádní!! Tuhle zručnost vam zavidim. Aspon ze si box umim postavit sam:)) Jeste parkrat otocim cinu a nechám si postavit panel od Alucraftu v Brně.. Mozna koncem roku..

Ty fotky sou zde opravdu na mašli.. Forum uz je zastaralý bohuzel. Cizi fora se obsluhuji mnohem lepe... Dalsi důvod proc tu nic nepostuju.. Jedu ted dva cinsky panely, dohromady asi 340 wattu..

Jeden s vice modrým a druhy s vice cervenym spektrem, uvidime co to upece..:)
wonis
tak po dlouhé odmlce..pokus numero ∞
wonis
.
wonis
..
wonis
...
wonis
....
wonis
.
wonis
zapojení všech ventilátorů přes wago.. prasárna.. ale funkční
Nebyl čas si s tím pohrát ..borec na zhotovení panelu kvaltoval
wonis
..
wonis
.
wonis
postupně zapínatelné okruhy
wonis
.
wonis
.
wonis
.
wonis
.
wonis
.
wonis
..
wonis
Byla to taková práce narychlo a vše zkonstruováno z hlavy a na koleni,teda spíše na podlaze.. s akuvrtačkou a vetšinou materiálu co dům dal..takže se tomu dá ledacos vyčíst..ale jako celek to maká slušně..je to tiché,účinné a s dostatkem výkonu pro 2x1m prostor.. Borec pod tím odjel nedávno 1. testovací kolo .. fotky zkusím vyloudit a nahodit
wonis
..posádka ,, no name mix ,,
wonis
..
wonis
..pokud bude nekdo chtit nejake podrobnosti,mohu vyzjistit..akorat vim,ze se jel kokos a smes hnojek Jungle..bez EC ,PH metru...dle doporucenych davkovani
wonis
..
wonis
..
wonis
..
wonis
..
wonis
..
wonis
...
wonis
..
wonis
.
wonis
..
wonis
..Tak se opět chystame objednávat COB čipy Citizen z USA..momentalne dostupne i v nejnovejsi generaci v6..Minula objednavka dopadla uspesne a podarilo se nám usetrit nemale penize za porizovaci naklady a dopravu..ti co meli zajem urcite neprohloupili..za tu cenu se to u nas poridit neda..Nehledě na velice omezenou distribuci a nabídku Citizen LED na nasem trhu..Podrobnosti pres PM ;-)
wonis
Tak popojedeme.. nedávno doběhnul druhý round.. s dost podstatnými změnami ve velikosti prostoru 90x200cm(1.8m2) zaměněno za 120x240cm(2.88m2)
Osobně jsem si myslel,ze světla bude mírný nedostatek,ačkoliv v prostoru 0.9x2m ho bylo mozna i přebytek..Problém je rozmisteni COB na panelu,stavelo se to frajerovi pro mensi prostor,vedet dopredu,ze bude na druhy round porizovat vetsi stan, zhotovovalo by se krapet jináč a uzpusobene na 1,2x2,4m..Nicméně nedostatek světla se nikterak zásadně neprojevil..Spíše krapet zanedbaná péče..Takže zvědavost veliká a uvidime jak to dopadne :-)
wonis
posádka : 27x LSD
květníky : 11l kokos
wonis
..
wonis
.
wonis
..
wonis
..
wonis
...
wonis
..
wonis
.
wonis
..V těch stinných koutech je krapet znát,že kytky neměly tolika světla co ostatní,světla není málo,jen je špatně rozložené..
..Škoda,že se maník vyfláknul na odlisťování,vyvazování,ohýbání..prostě cokoliv,co by dopřálo kytkám ještě více světla do hlubších pater a omezilo stinná místa..Výsledek mohl být o dost lepší troufám si říct..
Ale i tak si dovolím tvrdit,že to dopadlo gut jak do kvantity tak především kvality ;-)
wonis
jen trocha upřesnění..
medium je kokos+perlit 80:20, hnojky pouze trojsložka JIDB + PK13 na zavěr + floraKleen na proplach
wonis
vážilo se jen to nejhezčí,bez spodků
Výsledek?
740 G čistého,suchého po otrimování..
+ hromada trimu
Oproti prvnímu roundu (610G) zlepšení o 130g
DrGrinspoon
Pekný setup, tieto cob ledky majú niečo do seba.
delfin
Cau cau. Ty stavis ta svetla i na zakazku? Resp. kdyz bych takove svetlo chtel, postavil by jsi mi ho?
NoStress
ahoj mas to pekne, akorat mi prijde skoda ze kazdy se snazi cpat led s plnym spektrem do panelu... proc svitit necim co kytka nepotrebuje a tim snizovat ucinnost svetla, kdyz u LED panelu o to prece jde?!?
wonis
No ono to rozdělení panelu do dvou barevných teplot a chromat mělo a más své opodstatnění..Původně byl panel navrhován do microboxu s maximální výškou do 1m takže prostor pro výšku kytky byl max cca. 50-60cm .. To se pak neplánovaně změnilo a panel nakonec putoval k jinýmu maníkovi,kde výška nehraje zase až tak velkou roli,proto ta 3500k 80CRi na růstovou fázi..ukázalo se,že to pod tím rostlo podle předpokladů,nízké a košaté.. Takže opravdu záleží na konkrétních požadavcích každého zahradníka.. Pokud by nebyl požadavek na malé kompaktní rostliny,může klidně být jdna barevná teplota pokud možno s vyšším CRi 90 a výše.. nicméně nejvyšší photosyntetické schopnosti měla v dané době 4000k 90Cri
NoStress
poradne si nepochopil co jsem psal. spektrum ktere vyzari plnospektralni led neni schopna rostlina vyuzit. proto je to mrhani vykonem ve spektru, ktere je zbytecne nebo malo ucinne. modra/cervena+uv+ir+plny spektrum (pouze pro podkres, jen par led v panelu) to je co kytky potrebuji. cri je jen podobnost dennimu svetlu, ne tomu co kytkam nejvice svedci!

tyhle led co pouzivas (a jine plnospektra) ty pouzivaji lide jen kvuli jednoduchosti zapojeni (zvladne i blbec) a hlavne aby pestovali pod "ledkama":rolleyes:

preci jen mel bys porovnani sodik 600w vs tvuj panel ve stejnym boxu stejna odruda (snicle)? Prijde mi ze tvoje led vyuzivaji rozprostreni svetla lepe nez sodik (coz u sodiku pri pouziti lepsiho stinidla taky podle me nebude takovy problem - akorat bude jina vyska). Na 400w led by to melo 600w hps presvitit s prehledem
crazyben
citace:
Původní příspěvek od NoStress
cri je jen podobnost dennimu svetlu, ne tomu co kytkam nejvice svedci!


Taky sem si myslel ze to je spis jen o tom jak my pod urcitym svetlem vnimame barvy.
Pak mi spachal nekde postoval zajimavej odkaz na rollitup kde typek testoval 80 vs 90 CRI... docela zajimavy http://www.rollitup.org/t/dhp-prese....932990/page-30

odjel to vickrat a vysledky sou... prinejmensim k diskusi :D

pod 3500K 90 CRI - rychlejsi nakvet, takze i driv dozraly
pod 3500K 80 CRI - vetsi vynos

jinej round zas
90 CRI - rychlejsi a vetsi vynos
80 CRI - vic oroseny
NoStress
co ti na to mam napsat? jde o spektra a porovnej si spektra 90cri a 80cri. pak ti dojde proc je 90cri o neco lepsi

edit:

jinak jsem kouknul na to forum a jako navod na to zapojit zasuvku do driveru, led na driver, led dat na chladic a potrebovat na to tutorial no to teda :goldcup:
crazyben
:D na tomhle foru se najde taky spousta "expertu" ktery si nevi rady kolikrat ani se zapojenim HPS... ve vlakne co sem postoval to urcite nebylo (nebo jo? toho sem si nevsim). Ja treba s elektronikou moc velkej kamarad nejsem a tak sem si ledky nechal udelat u cloveka co tomu rozumi ikdyž bych to asi taky zbastlil. A co?

"lepsi"... praveze by se o tom dalo docela dlouho polemizovat podle tohodle testiku a chtelo by to otestovat poradne a nejlip vickrat... jinak jo 90CRI ma spicku az o kus dal.
crazyben
jinak jeste me zarazilo to "mrhani vykonem" u plnospekter... asi zalezi jak se na to divas, teoreticky mozna. Realne 95% takovejch panelu zatim porad funguje lip nez ty "specialni spektra pro kyticky". Proto si je lidi oblibily, ze to je jednoduchy poskladat uz je jen vyhoda.
NoStress
jestli porovnavas nejake cinske panely a ne panely postavene nekdym kdo vi o co jde, tak jo...
crazyben
No... a hned sem koukal na ten tvuj a tady wonisovo... napr. ;) (0,8 vs 1,2 GpW) Jako nic proti tomu, je to pekna prace a sam bych to nedal, ale vysledek mluvi za vse na watt je na tom o tretinu lip.

nevadi, nebudem to rozpitvavat kazdej to vidime trochu jinak

edit.
Dal, ale nervy bych na to nemel :D
NoStress
ja se ti jen snazim rict ze kdyby si slozil vhodne spektrum z jednotlivych barev, tak dosahnes stejnych vysledku pri napr. 300W misto tvych 400W. Kdyz ledky tak je poradne vyuzit... :)
crazyben
No a to se bavis o 400w ceho... 300w plnospectra taky dokazou udelat vysledek podobnej jako 400w HPS.

ja chapu co se mi snazis rict, ale ty si asi nepochopil me ;) Porovnej ten tvuj a wonisovo, treba ti dojde jak sem to myslel. On proste udelal o tretinu vic na watt nez ty s panelem z jednotlivejch barev. Prenesene by se dalo rict... ze on s jeho 200w plnospektrem dokaze to co ten tvuj panel s 300w.
NoStress
sry myslel jsem 500w psal jsem o tvym panelu. proste jde o ucinnost spotreba/svetlo potrebne pro kytky
crazyben
No ja se svym panelem od Frynka na GpW dopad jeste lip, jen sem to nezverejnoval, protoze nevidet to na vaze, sam bych tomu neveril.
alesh
citace:
Původní příspěvek od NoStress
ja se ti jen snazim rict ze kdyby si slozil vhodne spektrum z jednotlivych barev, tak dosahnes stejnych vysledku pri napr. 300W misto tvych 400W. Kdyz ledky tak je poradne vyuzit... :)

citace:
Původní příspěvek od NoStress
co ti na to mam napsat? jde o spektra a porovnej si spektra 90cri a 80cri. pak ti dojde proc je 90cri o neco lepsi

edit:

jinak jsem kouknul na to forum a jako navod na to zapojit zasuvku do driveru, led na driver, led dat na chladic a potrebovat na to tutorial no to teda :goldcup:

Tohle tvrdit je strašně jednoduchý. Otázkou je, jestli je to jen tvůj dojem nebo fakt. Jak si můžeš s takovým klidem dovolit tvrdit, co je lepší a co horší? Na čem to stavíš?

a.
NoStress
na to jak funguje kytka chemicky vnitrne a na jake spektra reaguje? sel jsem na to trochu vedecky... veri mi ze jsem tim stravil nekolik dni a noci.

Na svym panelu 104W(LED ne prikon) mam asi 23 proudovych vetvi. az budou led za prijatelnejsi cenu tak si postavim novy panel, predtim to nemelo smysl kvuli nedostupnosti 3w led, nedostupnosti driveru pro potrebne proudy.

90CRI ma peak bliz k cervene - 630nm nez 80cri, od optima daleko :) Muj nazor je, ze pokud se sviti svetlem ktere ma bilou barvu na pohled, tak nam to sice pripomina slunicko, blemcame energii.
crazyben
opět, teoreticky mozna jo... prakticky Ti ale wonis predvedl ze naopak on ziskal za stejnou energii vic nez ty se svym panelem. Tak kdo mrha energii?

Zatim proste vetsina tehle panelu funguje realne lip.

Jinak to CRI nebude jen o spektru... HPS sou kolikrat jeste "cervenejsi" ale dozravani to neurychli. Fakt si to vlakno procti, jedno kolo 10dni, druhy kolo o tejden. To je sakra rozdil.
NoStress
uvedomuje si nekdo ze ja ten panel postavil pred 5 lety? navic jsem jel hlinu, nemel poradnej box,... g/w pri dobrym rozlozeni kytek jsem tam mel vzdy, presel jsem ale na 600w hps. ledky mam na matku. jak jsem psal casem pujdu do novych led...

prakticky mi wonis predvedl ze jeho 500w led sviti jako 600w sodik. uzasny. nic vic jsem nepozoroval. snad jenom vitr v penezence a srani s konstrukci?

na klony mam plny spektrum, protoze kdo by se stim sral, koupil jsem 3x10w a vyreseno :D
crazyben
uvedomuju :) a co?

Porad je to jeden z tech lepsich vysledku co sem pod podobnym panelem videl. G/W pri dobrym rozlozeni... a ted mrkni co byl schopnej KCB (1,36), fikus (1,43), me se povedlo 1,4 (seeds, hlina, verim ze by to slo i pres 1,5 s poradnou vynosnou genetikou).

Jo dneska uz sou lepsi... Fluence napr. co delaj se Samsung, Osram a LG chipama... ale ta cena je trochu jinde. :/
alesh
citace:
Původní příspěvek od NoStress
na to jak funguje kytka chemicky vnitrne a na jake spektra reaguje? sel jsem na to trochu vedecky... veri mi ze jsem tim stravil nekolik dni a noci.

Na svym panelu 104W(LED ne prikon) mam asi 23 proudovych vetvi. az budou led za prijatelnejsi cenu tak si postavim novy panel, predtim to nemelo smysl kvuli nedostupnosti 3w led, nedostupnosti driveru pro potrebne proudy.

90CRI ma peak bliz k cervene - 630nm nez 80cri, od optima daleko :) Muj nazor je, ze pokud se sviti svetlem ktere ma bilou barvu na pohled, tak nam to sice pripomina slunicko, blemcame energii.

Vědecky, to zní dobře. Aneb vědcem za "nekolik dni a noci".

Takže se znovu ptám, z čeho a proč vycházíš? Co tě vede k závěru, že je to tak, jak tu píšeš a tvrdíš? Jak funguje "kytka chemicky vnitrne" ?

A není to tak, že bych s tebou 100% nesouhlasil. Vadí mi, jak to tu arogantně prezentuješ jako fakta, přičemž opravdu objektivní testy neexistují a zkušenosti lidí s různě bílým spektrem jsou od mizerných až po vynikající.

a.
NoStress
neberte to arogantne ale s usmevem, jenom se vam snazim napsat ze palite zbytecne elektriku. to je jako kdybych vam tvrdil pouzijte digi predradnik a vy nenene civka kondik lepsi :D

podklad pro stavbu panelu byl tento obrázek. no a pak dny práce, studování jak to vlastne vsechno funguje dohromady a počítání (ano skoro všechno se dá spočítat, jenom vedet co a proc). abych se priznal za 5 let se mi toho spousta vyhulila z hlavy, ale stojim si za tim. obzvlast kdyz se panely zacali vyrabet podobne jako to mam ja...

jediny problem v ty dobe byl, ze nebyly kvalitni ledky a hlavne vic vykonne ledky. dneska uz je to jinak, stale se ale vyplati cekat. dneska uz se daji aspon sehnat poradne uv

https://i2.wp.com/www.ledgrowlightshq.co.uk/wp-content/uploads/Photosynthetic-Absorption-Spectrum.png?w=700
crazyben
citace:
Původní příspěvek od NoStress
jenom se vam snazim napsat ze palite zbytecne elektriku


A to postujes ve vlakne, kde typek je uspesnejsi... tedy, naopak ty bys musel spalit vic abys dosahl podobnyho vysledku jako wonis? To mi prave porad vrta hlavou, ze pises o plejtvani energii, pritom ji sam plejtvas jeste vic...
NoStress
nechapu na co narazis? jestli na muj prvvni pest v zivote s nedodelanym panelem, ktery se dodelaval za chodu, bez ph/ec metru?

nebo snad na druhej s auerem, kterej mi nevysel kvuli nezkusenosti a teplote?

nebo snad treti kde jsem na 104W led mel jestli si dobre pamatuju kolem 130g?

vis ono taky ne vsechno neskonci zde na G, tech kol bylo vice a vice
crazyben
3-ti si dosvecoval 400w HPS pokud dobre koukam ;)

citace:
Původní příspěvek od dexda
Tak ty moje jsou 32 dní pod 400 HPS 12/12, z toho 14 dní neměly v noci tmu (já pako nezhasnul 23w CFL, když jsem nastěhoval kytky a rozsvitil), takže na některých jsou povyrostlé šlahouny s květy....


BTW. ph metr je do hliny orientacni, ec metr uplne k hovnu... jo na prvni pest 0,8 neni nejhorsi, to ja s HPS prvni grow ani tolik nedal. Ale prvni s ledkama hned 1,4 (bez dosvecovani HPS, bez ph a ec metru, v hline, hnojeno organikou) - ale pravda to uz sem naky to kolo odjety mel.
alesh
citace:
Původní příspěvek od NoStress
neberte to arogantne ale s usmevem, jenom se vam snazim napsat ze palite zbytecne elektriku. to je jako kdybych vam tvrdil pouzijte digi predradnik a vy nenene civka kondik lepsi :D

"vy čůráci, já vás neurážím" :-D
citace:
Původní příspěvek od NoStress
podklad pro stavbu panelu byl tento obrázek. no a pak dny práce, studování a počítání (ano skoro všechno se dá spočítat, jenom vedet co a proc). abych se priznal za 5 let se mi toho spouzsta vyhulila z hlavy, ale stojim si za tim. obzvlast kdyz se panely zacali vyrabet podobne jako to mam ja...

jediny problem v ty dobe byl, ze nebyly kvalitni ledky a hlavne vic vykonne ledky. dneska uz je to jinak, stale se ale vyplati cekat.

https://i2.wp.com/www.ledgrowlightshq.co.uk/wp-content/uploads/Photosynthetic-Absorption-Spectrum.png?w=700 [/B]

Už se někam dostáváme. Já jsem tedy názoru, že soustředit se na absorpční spektra jednotlivých (a všech) barviv není optimální. Ale jo, je to nějaký základ. Tvrdit z toho ale, že "bílé" spektrum je zbytečné pálení elektriky, bych si nedovolil. A kohokoliv, kdo to z toho vyvodí, nemůžu brát tak úplně vážně.

Spočítat se dá opravdu všechno. Problém ovšem je se vstupními daty.
5 let je v LED oboru opravdu dlouhá doba*, z tohoto hlediska tvůj panel opravdu nemůžeme hodnotit. S moderními LED, jak píšeš, by nepochybně podal výborné výsledky. Lepší ale než kvalitní bílá? Nevsadil bych si na to.

*i když mám tu panel s Luxeony Rebel a XM-L někde z roku 2012 (?), který by byl i v dnešní celkem účinné svítidlo. S malým příkonem a za nekřesťanský prachy.

a.
NoStress
inspiraci pro stavbu panelu jsem mel zde z fora - myslim ze to byl jahudka, diky mu za jeho prvni pokusy.

psal jsem ze to byl jen zaklad, dal jsem studoval se da rict "botaniku", nekolik americkych vyzkumu, for se zkusenostmi apod. bylo to nekolik probdelich noci...

3.kolo jsem nedosvecoval, to jsou fotky nekoho jinyho ;)


VIC UZ SEM PSAT NEBUDU - NEMA TO SMYSL A ASI BYCH NEKOMU KAZIL KSEFTY NA BAZARU...:jumper:
crazyben
koukam blbe, to si nebyl ty ale nekdo ti tam hodil do vlakna... sorry
crazyben
kdyz ale kouknu na realnej prikon toho tvyho panelu... skoro 160w. Takovy ztraty (tretina cca 33,3%) nema ani HPS (+/- 10% u kvalitniho digitalu). Ale energii plejtvame my... ono o necem svedci i to ze si nakonec sam skoncil u HPS.

jako i u myho 200w panelu to bude neco vic, ale pres 300 papat nebude, tomu neverim... (asi si to zmerim i s HPSkou at pak pisu GpW presne).

No nic uz toho nechame :) timhle nejspis kseft nikomu nepokazis
alesh
citace:
Původní příspěvek od NoStress
VIC UZ SEM PSAT NEBUDU - NEMA TO SMYSL A ASI BYCH NEKOMU KAZIL KSEFTY NA BAZARU...:jumper:

Aneb došla mi slova, tak to raději utnu. To je snad ještě horší.

a.
NoStress
kdyby totiz nekdo umel cist tak v ty dobe nesli sehnat drivery (ono totiz jaksi ruzne vlnove delky = ruzne proudy, ruzne napeti!) co jsem potreboval, nebo bych za ne nechal vyplatu. mam tam ztratove regulatory s LM317, coz se se spinanyma CC zdrojema neda rovnat (ztrata se topi na regulatoru, misto toho aby to jelo pwm)! to vy ale neresite kdyz vemete cip kde je 100 minicipu a na to date driver pro 100w bilou

u hps jsem skoncil protoze jenom led me vysli na 8000 na 104w panel...:beer:
wonis
Kluci nezlobte se,ale nezakladal jsem tohle tema z duvodu,aby se tu resili specificke a technicke vlastnosti LED,k tomu uz tu jedno rozsáhlé tema je,myslim ze by bylo lepsi diskutovat tam..
Tohle tema jsem zalozil proto,aby bylo nazorne videt,ze lze i za pouziti vlastních sil,zdroju a možností vytvořit smysluplny pest pod DIY panelem..Takze to berte jako nazornou ukazku,ze to zkratka jede a neni nutnost jit komerční cestou..Samozrejme nemam nic proti tomu si tu porovnavat pinďoury,kdo a kolik toho vypestoval,kdyz vas to baví😄..Jak sam píšu,je spousta veci ke zlepseni,nemyslim si ze zas az tak ve smyslu pouziti jinych LED..ale v ramci pestitelskych schopnosti a rozvrzeni panelu..ale to popisuji v predchozich příspěvcích..tenhle panel byl urceny puvodne do uplne jineho prostoru a jinou techniku pestovani,,micro,,
wonis
Ale kdyz uz jste se tu zapojili do diskuze,tak si take dovolim neco malo k tomu rict..
NoStress..hele nemyslim si,ze jsou vysledky srovnatelne s 600W HPS,uz jen z toho duvodu,ze jednim 6ti kilem určitě nepokrejes tak velkou pestebni plochu jaka je zde uvedena,nehlede na to,ze manik co to odjel,zkousel pred tim 2x400W a jedno kolo jen 600W v puvodnim mensim stanu 0,9x2m a vysledky nebyly zdaleka tak dobré..ani do kvantity a především do kvality,je z LED nadseny,nikdy se mu nepodarilo udelat pod HPS tak kompaktni,prorostle šišky po cele ploše..A ano je to vypovidajici,protoze schopnosti daneho cloveka jsou stejne..rozdil se dá přičítat tudíž jen rozdilnemu svetlu LED,,
wonis
Co se tyce ohaneni se tu probdelymi noci,tak te chci jen trosku ubezpečit,ze tohle se planovalo celkem dlouhou dobu a tusim někdy pred tremi roky jsem s tím začal,kdy uz v te dobe jsem pokorne naslouchal radam napr. aleshe a dalších.Za ty roky jsem samozřejmě prosel i vlastni cestu,nez jsem postavil tenhle LED panel a opravdu za tím byly dlouhe stovky hodin čtení na ruznych forech vcetne všech rubrik zde,ICmag a především RIU..vc. ruznych studii ve vsech moznych ohledech,nejen MJ ale i jiných rostlin(photosynteza,biochemicke procesy a premeny v rostilanch,DLi nasyceni,fotomorfogeneze,vnimani ruznych barevnych spekter,UVa,UVb,teplot,CRi atd a snad všeho možného)..netvrdím,že jsem vsemu porozumnel a vse pochopil správně..nejsem v tomhle ohledu studovany,znalý a veškeré to cteni v eng tomu uplne nenapomáhá..Ale tim jsem chtel jen vlastne říct,ze si myslim,ze už take neco trosku o to vim,bez toho bych do stavby DIY panelu ani nešel..Takze NoStress ooravdu nejsi sam kdo tomu obětoval čas😉
wonis
A jak uz bylo mnohokrát receno,pouziti COB lze chapat vlastně asi jako nejlepsi kompromis pro pouziti LED vzhledem k pomeru vykon,ucinnost,cena takoveho řešení.. včetně celkem vyrovnaného poměru B:R:FR a to se vracim vlastně k oduvodneni toho pouziti vice barevnych teplot a CRi v mem panelu..Dá se za použití různých COB najit dejme tomu vhodne řešení pro individualni potreby, aniz by clovek musel jít cestou monoLED..Navíc bílé světlo obsahuje zelené svetlo,ikdyz vice než by bylo treba,bohuzel..ale i tak jej rostliny dokáží údajně vyuzit zhruba z 20%,přičemž zelene svetlo usnadnuje vyuzitelnost fotosynteticky ucinnych částí spektra B,R..
NoStress
no konecne jsi to napsal, co ti rikam od zacatku - pouziva se to kvuli tomu ze to je jednoduche,lacine ale pali se nejaka elektrika navic (ne zas o tolik). zase to ma lepsi rozlozeni svetla (ovsem 600w s pojezdem by to taky dala si myslim) :guitarist
crazyben
precti si to po nem znova... pomer vykon/cena/efektivita byl ten HLAVNI duvod proc do toho sel :)

Navic vetsina tech "blurple" panelu je nevalny kvality, s nesmyslnym marketingem kterej slibuje zazraky. Ty co za neco stoji sou zase nesmyslne drahy a to malo co mozna sou schopny usetrit proti bilejm stejne zaplatis v jejich porizovaci cene (mozna i vic). A proto sou bily oblibeny, proto se to pouzivaj.

btw. sorry wonis za to "zasrany" vlakno
Danielsan
Wonis : stavíš to i na zakázku? Dik
NoStress
wonis:

heled jeste ted koukam ty poustis do led co ma nominal 1A (a nějaký drobný mA) jenom 500 a 700mA?

crazyben:
asi to tak bude, cela tahle diskuze mi trosku nadhodila temu stavbu panelu... a kdyz jsem uz premyslel, nasel stare tabulky kdyz jsem stavel prvni panel - tyhle COB led preci jen vyuziti budou mit! pouziju je misto modre a normalni cervene, pote jen doplnim spektrum jak potrebuju jednotlivyma barvama. stejne ale jeste pockam, porad je to drahe :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma