Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
pár noticek k paragr. 187-188 - Klikni zde pro originální téma
Dude
Sedim si tak u nás v AK, nemam co dělat (flákam se), tak sem nakoukl do komentáře k TrZ z C.H. Becka a narazil jsem na pár zajímavých komentářů k paragrafum, který nás tak zajímaj (BTW: věděli jste v jakej jsme dobrej společnosti - par.186 Nedovolená výroba a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky; par. 189 - Šíření nakažlivé choroby (úmyslné)) :)
tečky znamenaj že jsem něco vynechal, snažim se nevytrhávat z kontextu, spíš jsou to věci, který nás až zas tak nezajímaj

je to trošku delší, ale doporüčuju

187

Nabízením se rozumí jednání, kterým pachatel projevuje ochotu některou omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující om. látku .... nebo jed poskytnout jinému. Je jím jakýkoli, ať výslovný, nebo konkludentní návrh směřující vůči jiné osobě. Nabídka bude nejčastěji směřovat k prodeji, ale může to být i nabídka obdarování, "půjčení" apod. .... Pro dokonání trestného činu není třeba, aby k akceptaci nabídky vůbec došlo.

omamné látky a psychotropní látky jsou takové látky, u kterých vzniká nebezpečí chorobného návyku nebo psychických změn nebezpečných pro společnost pro toho, kdo je opakovaně bez odborného dohledu používá, a jsou uvedeny.......

Trestný čin podle par. 187 odst. 1 je spáchán ve ve větším rozsahu ..... vyrobí li, nabízí, zprostředkuje nebo opatří jinému omamnou nebo psychotropní látku v množství, které je způsobilé k použití pro více lidí. Mimo množství je třeba hodnoti i druh a kvalitu látky, způsob provedení činnu apod. .......

Značným prospěchem je prospěch ve výši nejméně 500.000 Kč. ......

Vztah k jiným ustanovením
Nepřekažení trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle par.187 je trestné podle par. 167.

187a Přechovávání pro sebe

Ustanovení je značně problematické vzhledem k tomu, že tato skutková podstata dopadá především na ty, kteří jsou pouhými konzumenty drog, včetně těch, kteří jsou na droze natolik závislí, že je na ně třeba nahlížet jako na nemocné. V těchto případech nelze podle našeho názoru očekávat, že ustanovaení bude skutečným řešením drogové problematiky, tedy že přispěje ke snížení poptávky po drogách..... V některých případech ... zvláště u mladistvých, je možné očekávat i opačný účinek, neboť trestním zákonem postihované držení drog budou chápat jako trestní postih vlastní konzumace drog, která u nich získá na atraktivnosti "zakázaného ovoce". ............

Přechováváním je jakýkoli způsob držení omamné nebo psychotropní látky nebo jedu bez povolení. Pachatel nemusí mít takovou látku přímo u sebe, ale postačí, že ji má ve své moci (např. uloženou v bank. sejfu, zakopánu v zemi, uloženou u známé osoby apod.) ............

Zákon, pokud jde o množství omamných nebo psychotropních látek nebo jedů, vyžaduje ke spáchání tohoto trestného činu množství větší než malé , jež však žádným způsobem nespecifikuje a ponechává stanovení konkrétního množství, které u jednotlivé látky je takovým množstvím, na juridikatuře. Vzhledem k počtu látek, které jsou .... považovány za omamné nebo psychotropní nebo jedy, bude zřejmě stanovení množství nikoli malého u každé takové látky látky jež by bylo obecně v juridikatuře uznáváno, dlouhodoubou záležitostí.

Z účelu tohoto ustanovení, které by nemělo postihovat držení jedné běžné dávky konzumentem drog, neboť jinak by šlo skutečně o trestní postih konzumace drog, a nikoli postih přechovávání, vyplývá, že k trestnímu postihu postačí takové množství, které znamená zvýšené nebezpečí pro zdraví nebo život člověka Trestní kolegium Nevyššího soudu k této problematice uveřejnilo rozhodnutí s těmito právními větami:

Za množství větší než malé ve smyslu par. 187a odst. 1 je třeba považovat takové množství přechovávané om. nebo psychotropní látky látky nebo jedu, které vícenásobně - podel ohrožení vyplývajícího pro život a zdraví lidí ze škodlivosti jednotlivých látek - převyšuje běžnou dávku průměrného konzumenta .... . Při posuzování otázky, zda je naplněn tento zákonný znak, nelze činit rozdíl mezi prvokonzumentem a uživatelem těchto látek v pokročilém stadiu závislosti.

(Pro naplnění znaku přechovávání ve smyslu par.187a odst. 1 ) .... Musí jít však o držení takové látky v množství převyšujícím dávku potřebnou pro držitel (podle stupně jeho závislosti), neboť držení jen jedné dávky konzumentem drog před jejich použitím není přechováváním, ale jen tzv. spotřební držbou, byť by šlo o množství jinak splňující znak množství větší než malé (R46/2000)

tohle už nakousl myslim Olo v jinym threadu, ale abych byl kompletní
Orientační hodnoty množství většího než malé - závazný pokyn policejního prezidenta č.39/98 (upravuje postup příslušníků Policie ČR)

.....
MDMA - 1,0 g (asi 10 dávek)
LSD - 0,0005 g (asi 10 dávek)
THC (marihuana) - 0,3 g (asi 20 cigaret)

Pokyn obecné povahy Nejvyššího státního zástupce č.6/2000 (upravuje podrobnosti postupu státních zastupitelství při postihu tr. činu del par. 187 odst.1)
(1. hodnota "množství větší než malé", 2. hodnota "větší rozsah")

.....
THC (marihuana, hašiš) - 0,3 g (asi 10 dávek), 7,5 g (asi 250 dávek)
LSD - 0,0005 g (asi 10 dávek), 0,006 g (asi 120 dávek)
psylocybin (lysohlávky) - 0,05 g (asi 5 dávek), 3g (asi 300 dávek)

Tato množství jsou jen orientační, a proto nejsou pro soudy závazná. Přesto velmi významně ovlivňují praxi, neboť orgány činné v přípravném řízení trestním z nich zpravidla vycházejí.


Tak 188ku, až někdy jindy, je toho nějak moc, du na cígo:smoker:

Přijde mi to, že jsou tam docela zajímavý věci, ale teď fakt konec.
Dude
Víš co - odkazuje to na odst.3 par. 187 - Odnětím svobody na osm až dvanáct let bude pachatel potrestán a) získá-li činnem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch

a potom ještě - "odst. 4 Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán b) získá-li takovým činem prospěch velkého rozsahu" a to je nad (myslim) 5.000.000 Kč, ale to už by si potřeboval skříň jak kráva:)
Taker
Už aby tam byla přidána taková ňáká věta: "Přestupkem či trestným činem se nerozumí pěstování rostliny konopí pro vlastní potřebu ani držení produktů z této rostliny získaných, rovněž pro vlastní potřebu....."
Drsnejmuzik
Už aby byla legalizace *4*
Taker
Hele Dude, tak co ta slibovaná stovosumdesátvosmička a ty zajímavý vjeci tam? Nijak nenaléhám jenom by mě to docela zajímalo no.:crazy:
Dude
mam zápal plic - možná to ještě chvilku potrvá:( ale vim vo tom
Taker
Držim palce aby ses z toho fpoho dostal. Tohle nespěchá...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma