Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 28.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Deníky Bohemia: Policie dopadla důležitého drogového dealera
Zpravodajství ČTK | 25.7.2003 | 08:51 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: IVC

LIBEREC/STARÉ SPLAVY (Českolipsko) 25. července (ČTK) - Detektivové dopadli ve Starých Splavech na Českolipsku jednoho z nejnebezpečnějších drogových dealerů. Podle nich měl významné styky s holandskými mafiány. Rukama mu prošlo více než 91.000 tablet extáze a téměř deset kilogramů marihuany. Čistý zisk odhadují odborníci na tři miliony korun, napsaly dnešní Deníky Bohemia.

Zásahová jednotka ho zatkla ve chvíli, kdy šel se svou přítelkyní do místní restaurace. Díky rychlému zásahu neměl šanci na útěk, píše list.

Po čtyřiatřicetiletém muži pátrala skupina zkušených detektivů téměř deset měsíců. "Jeho dopadení nebylo jednoduché, jednalo se totiž i opravdu velkou rybu, o takzvanou špičku drogového ledovce," řekl deníku jeden z členů protidrogové centrály.

K dopadení dealera přispěla úzká spolupráce národní drogové centrály s holandskými specialisty na boj proti drogám. V minulých týdnech zatkli významné výrobce a dodavatele extáze a při vyšetřování zjistili vazbu právě na české dealery. "Ta spolupráce je pro nás důležitá, právě Holandsko je totiž jednou ze zemí, odkud k nám proudí největší množství drog," řekl deníku šéf národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Dealerovi hrozí až 15 let let vězení. Podle Komorouse si zaslouží nejvyšší trest. Jde o organizátora, který navíc páchal trestnou činnost na území více států, vysvětlil.

ivc kar
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za jeden gram do vězení
Respekt | 28.7.2003 | rubrika: Zahraničí | strana: 11 | autor: Petr Švec

Český turista byl odsouzen v Rusku za to, že si v batohu vezl hašiš

Jeden gram hašiše je kostička, z níž se podle znalců dají připravit tři až šest cigaret. Takové množství měl v batohu Čech, který se před třemi měsíci vracel z putování po Indii. Při přestupu na moskevském letišti u něj drogu našli ruští celníci. Před čtrnácti dny byl 36letý Pavel Pavlíček po rychlém procesu odsouzen: v ruském vězení má strávit 19 měsíců.

Množství větší než velké

Pavel Pavlíček se živí v Praze jako obuvník, kdysi hrával se známou kapelou "Už jsme doma". Se svou snoubenkou Jitkou Hadravovou byl od letošního ledna na dovolené v Indii. Začátkem jara se přítelkyně vrátila do Čech, Pavlíček však ještě chtěl navštívit známé město Varanasí, kam v té době mířili místní věřící vykonat posvátnou koupel v řece Ganga. Od jednoho Inda zde jako dárek dostal zmíněnou kostičku hašiše. Pak ještě měsíc cestoval po Himálaji a v dubnu si koupil letenku domů, s přestupem v Moskvě. Na dárek z Varanasí podle svých slov dávno zapomněl, při celní kontrole však u něj drogu vyčenichal služební pes a Pavlíček putoval rovnou do vazby. Ruské protidrogové zákony jsou podstatně přísnější než ve státech západní Evropy i v České republice. Za "velké množství" drogy hrozí trest v rozmezí tří až sedmi let vězení, přičemž u hašiše či marihuany je tímto velkým množstvím už desetina gramu. Pro srovnání: v České republice by podle tiskového mluvčího Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka hrozila turistovi za dovoz gramu hašiše pokuta do 50 tisíc korun, v očích policie by šlo o pouhý přestupek. Na obranu zadrženého Čecha přišlo k moskevskému soudu několik dopisů z nejrůznějších míst. Ruský poslanec, bývalý disident a obhájce lidských práv Sergej Kovaljev například upozorňoval, že Státní duma, tedy parlament, právě jedná o zmírnění protidrogových zákonů. Podle chystané novely by "velkým množstvím" hašiše bylo teprve deset průměrných dávek. Kovaljev proto Pavlíčkův "zločin" označil za bezvýznamný. Za obžalovaného se zaručil i český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta a stejně tak pražské kulturní sdružení Unijazz. O případu se dozvěděl také poslanec Evropského parlamentu Olivier Dupuis a v dopise moskevské soudkyni upozorňoval, že Pavlíček dosud nebyl trestán a chystal se ženit. "Nevěděli jsme, co dělat, takže jsme se obraceli na všechny strany," vzpomíná snoubenka zadrženého Jitka Hadravová. "Pavel nebyl tři měsíce vůbec venku. Nosila jsem mu do vazby kytky, i když mu je asi nepředali." Ruský advokát, kterého sehnala ambasáda, doufal, že soud vyměří turistovi nanejvýš podmínku. Před čtrnácti dny přišel rozsudek - rok a sedm měsíců nepodmíněně. "Nechtěli jsme tomu věřit," říká Hadravová, která v Moskvě proces sledovala. "Dívala jsem se na tu paní, která ho odsoudila, a ptala jsem se proč. Řekla, že nemám právo s ní mluvit." Podle Pavlíčkova obhájce Jevgenije Černousova, který je znalcem podobných případů, byl trest příliš tvrdý. "Tvrdím, že to je nespravedlivé," řekl minulý týden na tiskové konferenci. "Pavlíček měl dostat podmínku, protože takové precedenty už tu máme."

Ambasáda žádá milost

České velvyslanectví požádalo ruské úřady, aby udělily odsouzenému milost nebo aby ho předaly k výkonu trestu do České republiky. Podle rodinného přítele Martina Krause, který se případem podrobně zabývá, má Pavlíček také šanci požádat o změnu rozsudku, pokud na podzim bude schválena změna zákona v oblasti držení nepovolených látek. "Ať už to dopadne jakkoli, je to pro nás hlavně varování: člověk si při přejezdu hranic ani neuvědomí, že zákony tam mohou fungovat jinak než u nás a že zapomenuté peníze, patrony nebo třeba větvička marihuany může změnit jeho život," říká Jitka Hadravová.

Autor studuje Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Techno duní bez problémů
Nedělní Blesk | 27.7.2003 | rubrika: Aktuality | strana: 8 | autor: Jaroslav Krčál

K Ledkovu na CzechTek 2003 přijelo již 20 000 mladých

JIČÍN - Louky kolem vísky Ledkov poblíž Kopidlna obsadilo zatím 20 000 lidí z celé Evropy. Přijeli na největší technoparty CzechTek 2003, která zatím probíhá bez problémů. Stále však přijíždějí další vyznavači tohoto stylu života.

"Zaznamenali jsme jen jeden případ, kdy si dívka pořezala nohu o sklo. Zasahovat jsme nemuseli, jen jsme policejní páskou ohradili některé soukromé pozemky," řekla nám Dagmar Janošková z jičínské policie.
Situaci na místě zjišťovala i starostka Kopidlna. "Řešila jsem zatím jednu stížnost obyvatel nejbližšího domu. Bojí se, a tak jsem slíbila, že domluvím s policií, aby u jejich domu hlídkovali ve větším počtu. A nyní se půjdu podívat mezi ně," řekla nám starostka Hana Slavíková.
Zpočátku si libovala, že ani ta muzika není moc nahlas. Když se však dostala na hlavní louky, kde znělo nezávisle na sobě na 60 zvukových systémů, začaly její rysy tuhnout. "Nemám slov. Jsem zvědavá, kdo to uklidí," řekla poté, co prošla loukami, kde se technoparty koná.
Mezi mladé se přišli podívat i někteří obyvatelé Ledkova. "Vyrazili jsme tři, sedmdesátiletí dědci. Ale zatím se chovají slušně. Jeden kouřil nějaký to jejich »vyržínko«, nám ho nabídl se slovy »ať se taky pos..e," usmíval se jeden. Jméno říct nechtěl, aby na něho nenadávali sousedé, že party podporuje. I on však vyslovil obavy o úklid lesů a okolí luk, kam všichni chodí za potřebou. Mezi mladými se objevily i měkké drogy a také hašiš.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grossovi rostlo konopí u nosu
Deník IMPULS | 28.7.2003 | rubrika: Události | strana: 4 | autor: Jiří Hráček

Pozorovací talent ostrahy ministra vnitra i premiéra není příliš slavný

ÚSTÍ NAD LABEM Pojď se mnou, ty moje poupě, já ukážu ti opiové doupě. Tam v hustém dýmu omamných jedů uvidíš fialový les a žlutou vodu, zpívá ve feťácké písničce Jaroslav Samson Lenk. V pátek večer po cestě z Ústí nad Labem do Prahy si ji klidně mohl notovat i ministr vnitra Stanislav Gross.
Do Ústí se vydal spolu s premiérem, aby společnými silami napravili hlavu rebelujícímu poslanci Josefu Hojdarovi. Dům, ve kterém jednání probíhalo, byl neprodyšně uzavřen a jeho vchod i okolí hlídala početná jednotka policistů v uniformách i v civilu, posílená navíc Špidlovými a Grossovými tělesnými strážci.
I když okna okolních domů byla pod policejním dohledem, ostraha neodhalila to, co neuniklo reportérům Deníku Impuls. V posledním patře domu přímo proti krajskému sekretariátu ČSSD, kde jednání probíhala, vystavil úspěšný pěstitel ministrovi vnitra a policistům takřka pod nos velký květináč s několika vzrostlými rostlinami Cannabis sativa, česky zvanými konopí seté, známějšími pod názvem marihuana.
I když fotoreportér Deníku Impuls snímal okno s konopím ze všech stran a úhlů, za hlasitého smíchu mnoha novinářů, Grossovi muži nepochopili proč. Nechápavě vrtěli hlavami a dohadovali se, co je na prázdném okně tak zajímavého.
"Třeba je zajímají ty pargonie," řekl jeden z policistů, zřejmě myslel pelargonie.
Grossovi ostří hoši jsou nepochybně profesionálové v hlídání významných osob. Pozorovací talent však mají prachmizerný.

CO VY NA TO?
forum@denik-impuls.cz
Štěrboholská 1404, 102 00 Praha 10
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kolumbijská policie zabavila o víkendu přes dvě tuny kokainu
Zpravodajství ČTK | 27.7.2003 | 22:03 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: KJ

BOGOTÁ 27. července (ČTK) - Přes dvě tuny kokainu, jehož cena by na americkém černém trhu činila přibližně 63 milionů dolarů, zabavila o víkendu při dvou speciálních akcích kolumbijská policie. Oznámilo to dnes kolumbijské ministerstvo vnitra.

Při zásahu v provincii Antioquia přibližně 300 kilometrů severozápadně od hlavního města Bogotá policie zlikvidovala laboratoř na výrobu kokainu, kde byla zabavena 1,1 tuny této drogy. Druhá speciální operace byla zaměřena na likvidaci ilegálního skladu drog a zbraní v provincii Guagira ležícím na karibském pobřeží Kolumbie.

Od začátku letošního roku bylo kolumbijskou policií zabaveno již na padesát tun kokainu.

Kolumbie je největším výrobcem kokainu na světě a většina této drogy se pašuje do Spojených států. Výrobu kokainu kontrolují levicové i pravicové ozbrojené skupiny, s nimiž vede vláda již tři desetiletí válku. Každoročně v této občanské válce přijde o život přes 3000 lidí.

kj jf
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brněnští kriminalisté zlikvidovali pervitinovou laboratoř
Zpravodajství ČTK | 25.7.2003 | 13:38 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 25. července (ČTK) - Kriminalisté zlikvidovali v těchto dnech v Brně laboratoř na výrobu pervitinu, kterou si udělali dva muži v bytě činžovního domu ve čtvrti Komín. Policie při domovní prohlídce našla 25 gramů drogy, větší množství laboratorního skla a léků k přípravě pervitinu. "Na jednoho z mužů byl dokonce před časem vydán zatykač," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jana Šípková.

Oba muži jsou podle dostupných informací závislí na drogách. Dvojice ve věku 49 a 28 let měla již v minulosti problémy se zákonem. Mladšího policie hledala kvůli majetkové trestné činnosti a ublížení na zdraví.

"Cena zabaveného pervitinu se odhaduje na 25.000 korun. Pátráme po případných dalších komplicích dvojice, která je obviněna z nedovolené výroby a držení drog," doplnila Šípková. Upřesnila, že v bytě policie zadržela vedle dvou mužů i dívky ve věku 16 a 17 let, které nedávno utekly z diagnostického ústavu.

Pervitin patří v Brně a na jihu Moravy k nejužívanějším tvrdým drogám. To je také důvod, proč policie odhalí ročně v jihomoravské metropoli až 35 laboratoří na výrobu pervitinu. Letos bude patrně zlikvidovaných výroben mnohem více. Policie totiž od ledna objevila již 28 drogových laboratoří.

Vladimír Klepáč kar
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informace pražské policie
Zpravodajství ČTK | 25.7.2003 | 12:39 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HKM

PRAHA 25. července (ČTK) - Policisté z Prahy 7 zadrželi třiatřicetiletého muže, který ve středu napadl pět lidí a dva z nich zranil. Cizinec zaútočil nejprve na jednačtyřicetiletého muže, kterého kopal do hlavy a poté ho napadl ještě dřevěnou latí. Krátce na to napadl i jeho tři přátele a dvacetiletou ženu. První napadený a žena museli vyhledat lékaře. Násilníka, který byl již v lednu vyhoštěn z republiky na dobu tří let, obvinil policejní rada z pokusu o ublížení na zdraví, výtržnictví a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Policisté z Odboru pro boj s organizovaným zločinem zadrželi ve středu v osmém pražském obvodě osmadvacetiletého muže podezřelého z výroby pervitinu. Při prohlídce mužova bytu kriminalisté objevili větší množství skla a další zařízení potřebné pro výrobu drogy. Mladík, který drogy vyráběl delší dobu, je stíhán za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

hkm kar
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tisíce lidí protančily víkend v rytmu techna
Mladá fronta DNES | 28.7.2003 | rubrika: Z domova | strana: 2 | autor: IVAN TRUHLIČKA

Pořadatelé tvrdí, že na CzechTek 2003 přijelo čtyřicet tisíc lidí. Obyvatelé Ledkova si stěžují na hluk

Kopidlno - Ledkov - Oblaka prachu, štiplavý kouř, udupané louky a na nich stovky aut a stanů. Lidé tancují, polehávají po zemi, pokuřují, jedí a pijí nebo se v dlouhých řadách trpělivě přesunují z místa na místo. A všude duní techno. Taková je atmosféra technoparty CzechTek 2003, na kterou se do osady Ledkov u Kopidlna na Jičínsku o víkendu sjely desítky tisíc vyznavačů taneční hudby z celé Evropy. Policisté odhadují, že do Ledkova s přibližně dvacítkou stálých obyvatel o víkendu dorazilo nejméně pětadvacet tisíc lidí. "Jsem v kontaktu s pořadateli, a ti dokonce hovoří o čtyřiceti tisících návštěvníků," konstatovala starostka Kopidlna Hana Slavíková. Ta se byla osobně na technoparty několikrát podívat, přestože radnice s pořádáním akce nesouhlasí. Smlouvu mezi organizátory a nájemcem městských pozemků, který je vyznavačům techna poskytl bez souhlasu obce, pokládá za neplatnou. "Určitě to nenecháme být, ale budeme to řešit až po skončení akce. Teď nám jde především o to, aby vše proběhlo v klidu a pokud možno bez problémů," konstatovala starostka. "V pátek přijelo tolik aut, že jsme pro ně museli zřídit další tři improvizovaná záchytná parkoviště," uvedla Dagmar Janošková z Okresního ředitelství policie v Jičíně. Kvůli technoparty, jejíž účastníci obsadili plochu o velikosti téměř deseti hektarů, museli jičínské policisty mimořádně posílit jejich kolegové z okolních okresů. Policisté dohlížejí především na dodržování pořádku v okolí rozlehlého stanového města a na plynulost dopravy. Namátkově kontrolují řidiče a technický stav jejich vozidel. "Zastavili jsme už stovky aut a rozdali spoustu pokut," dodala Janošková. Místní lidé se k tisícům nezvaných hostů většinou chovají netečně. Najdou se však i tací, kteří je nechávají parkovat na svých pozemcích. Jiní obyvatelé Ledkova naopak nemohou účastníkům technoparty přijít na jméno. "Celou noc jsem nespal. Jednak kvůli příšernému hluku, jednak i kvůli hlídání zahrady," zlobil se Josef Pekárek, který k odhánění vetřelců neváhá použít i svého černého německého ovčáka. Většina obyvatel osady se však nejvíc bojí o vodu, které je ve studnách kvůli suchu stále méně. "Doma mám studnu vyschlou, tak jsem si chodil pro vodu pro zvířata k obecní pumpě. S tím je teď konec. Jestli nepochodím u sousedů, kterým ještě voda teče, tak nevím, co budu dělat," konstatoval důchodce Jaroslav Stacho př i pohledu na tlupu mladíků, kteří se z obecní studny marně snažili vyždímat víc než jen několik posledních kapek vody. Mladé lidi v centru stanového města o několik stovek metrů dál žádné problémy netrápí. "Na CzechTeku jsem už počtvrté. Je fantastické, že téměř bez organizace se dá něco takového uskutečnit. Nikdo nikoho do ničeho nenutí a každý si může dělat, co se mu zachce. Prostě pohoda," pochvaluje si například Aleš z Frýdku-Místku, který nezastírá, že k technoparty patří i drogy. "Někdo si dá extázi nebo trip. Tvrdé drogy jako pervitin nebo heroin se tady neberou," vysvětluje zkušeně.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEJVĚTŠÍ VÝROBCE OPIA
100+1 zahraniční zajímavost | 21.7.2003 | rubrika: Svět a lidé | strana: 37 | autor: NEWSWEEK, New York

Prvenství ve výrobě opia patří Afghánistánu. Už dlouho - prakticky od osmdesátých let minulého století s výjimkou vlády Talibanu. Ten pěstování máku a produkci opia zakázal, protože to bylo v rozporu s islámským náboženstvím.

Dnes jsou opět obrovské lány pokryty rozkvetlými máky. Už loni byla produkce opia neobvykle vysoká - asi 3400 tun. Letošní úroda je ještě slibnější. Výroba má dosáhnout nejméně 4000 tun opia. Pro představu jsou to tři čtvrtiny celosvětové produkce této drogy. Na situaci nic nemění skutečnost, že i nynější afghánský prezident výrobu opia oficiálně zakázal. Centrální vláda nemá v Afghánistánu silnou pozici. Drogová mafie je velmi silná a podle posledních zpráv je úzce napojena na americké přátele. Pěstování máku se podporuje a značná část afghánských obyvatel z této makové horečky těží. Je to obrovským boom. Opiová bonanza. Dvě nejdůležitější jména, která se uvádějí v souvislosti s výrobou a prodejem opia, jsou Hazrat Ali a Gul Agha Sherazai, který je guvernérem v Kandaháru. Má velký vliv i v sousedních třech provinciích, kde se také pěstuje mák na opium. Tvrdí se o nich, že buď přímo provozují obchod s opiem, nebo jsou upláceni, aby spolupracovali s podloudníky. Říká se také, že konvoje padesáti až sedmdesáti aut přepravující opium často doprovází policejní ochrana, aby nedošlo k incidentům. Farmáři, kteří mák na opium pěstují, odmítají sdělit jména obchodníků, kteří ho od nich kupují. Z loňské úrody jich většina zaplatila dluhy a z té letošní zaplatí školy pro děti, lékaře a podobně. Přiznávají, že drogoví bossové jim dodávají i zbraně, aby mohli svou úrodu na polích ochránit. Oficiální úředníci jsou bezmocní. Konvoje naložené opiem velmi často parkují přímo v pobočkách, které patří k úřadu guvernéra. Ačkoli v řadě případů američtí generálové nad podobnými akcemi zavírají oči, prostředky, které se tak získávají, jsou namířeny proti nim. Místní pašeráci odvádějí část prostředků Talibanu a ten je používá k organizování útoků na americké vojáky v zemi. Kdo se těmto praktikám postaví do cesty, je odstraněn námezdním zabijákem. Podle průzkumů OSN se obchod s narkotiky v Afghánistánu dostává na velmi promyšlenou, dokonale organizovanou úroveň. Je pevně svázán s mezinárodními drogovými kartely a už se nevyváží jen surové sušené opium jako dřív, ale často je chemicky zpracované na heroin. Podle důvěryhodných zpráv z kruhů OSN generál Mohammad Daud, jeden z významných afghánských vojenských představitelů v severní části země, provozuje několik laboratoří na výrobu heroinu ze surového opia. Zaměstnává v nich experty z Barmy, která je druhým největším světovým producentem opia. Heroin i surové opium pak putují na sever do Tádžikistánu a odtud s pomocí středoasijské a ruské drogové mafie do zemí západní a střední Evropy. Letošní zisky budou zřejmě největší v historii.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma