Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 24.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Čech odsouzen v Rusku za pašování drog na 19 měsíců vězení
Zpravodajství ČTK | 23.7.2003 | 20:42 | rubrika: Právo a krimi - Země bývalého SSSR | autor: RBS

MOSKVA 23. července (ČTK) - Šestatřicetiletý Čech Pavel Pavlíček byl v Rusku odsouzen za pašování ani ne gramu hašiše k 19 měsícům odnětí svobody a byla mu nařízena protidrogová léčba. Informovala o tom dnes Česká televize.

"Tak tvrdý trest jsme nečekali," přiznal jeden z moskevských advokátů Pavlíčka. "Podle mého je to nespravedlivé, Pavlíček měl dostat podmínku, protože takové precedenty už tu máme. Myslím, že v našem případě se chtěl soud zalíbit prokuratuře," řekl obhájce.

Pavlíček byl zadržen 25. dubna na letišti v Moskvě, kam přiletěl z indického hlavního města Dillí a odkud chtěl pokračovat po několika hodinách do Prahy. Při celní kontrole však bylo v jeho zavazadle nalezeno 95 setin gramu hašiše.

Jeden z přátel odsouzeného pro Českou televizi uvedl, že šlo o nedorozumění. Pavlíček prý drogu dostal v Indii od svatého muže, schoval si ji na památku a před odletem si na ni nevzpomněl. Vzpomněl si až v Moskvě, když vyplňoval celní deklaraci, tak vyplnil, že drogu nemá, a pak si uvědomil, že ji dal do batohu, řekl Pavlíčkův známý.

Po zadržení se mu snažil pomoci český konzulát a jeho dosavadní bezúhonnost dosvědčila i řada jednotlivců a institucí. Soud však Pavlíčka odsoudil k nepodmíněnému trestu, i když pod dolní sazbou. Za pašování velkého množství drogy totiž ruské právo ukládá vězení v délce od tří do sedmi let. České velvyslanectví chce nyní požádat ruské úřady, aby Pavlíčkovi udělily milost.

Od poloviny devadesátých let je to již třetí případ, kdy byl odsouzen Čech v Rusku za pašování drog. Loni počátkem května byl na moskevském mezinárodním letišti Šeremeťjevo-2 zadržen dvaatřicetiletý A. T., u kterého bylo nalezeno 961,5 gramu hašiše. Zadržený Čech byl též jako Pavlíček na cestě z Dillí přes Moskvu do Prahy.

V roce 1995 byl v Rusku zatčen kvůli pašování drog dvacetiletý Tomáš Martínek z Bruntálu. Drogy se rovněž pokusil převézt přes moskevské mezinárodní letiště Šeremeťjevo-2. Při tranzitní cestě z Nepálu do Švýcarska u něj bylo nalezeno 4680 gramů hašiše připevněného na těle. V listopadu téhož roku byl odsouzen k šesti letům odnětí svobody. V Rusku si Martínek odseděl tři měsíce ve vyšetřovací vazbě a 14 měsíců ve vězení. V lednu 1997 byl předán k výkonu trestu do ČR na základě smlouvy o právní pomoci mezi Českou republikou a Ruskem.

nam rbs hej
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vězení a léčení za hašiš
ČT 1 | 23.7.2003 | 19:15 | pořad: Události

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Ani ne gram hašiše stál v Rusku svobodu šestatřicetiletého Čecha Pavla Pavlíčka. Před necelými třemi měsíci ho zadrželi v Moskvě na letišti, teď ho soud poslal na devatenáct měsíců do vězení s nucenou protidrogovou léčbou. Od poloviny devadesátých let je Pavel Pavlíček třetí Čech odsouzený v Rusku za pašování drog.

Martin JAZAIRI, redaktor
--------------------
Tak tvrdý trest jsme nečekali. Přiznává jeden z moskevských advokátů Pavla Pavlíčka. Případ začal pětadvacátého dubna, kdy Pavlíček přiletěl do Moskvy s indického Dillí, aby po několika hodinách pokračoval do Prahy. Při celní kontrole ale na jeho zavazadlo upozornil služební pes a ruští úředníci objevili devadesát pět setin gramu hašiše. Podle jednoho z přátel uvězněného šlo o nedorozumění. Pavlíček sám řekl, že drogu dostal v Indii od svatého muže, schoval na památku a před odletem si na ni nevzpomněl.

Martin KRAUS, přítel Pavla Pavlíčka
--------------------
No a vzpomněl si na to až v Moskvě, když vyplňoval celní deklaraci, tak vyplnil teda, že to nemá a pak si uvědomil, že to vlastně dal do batohu.

Martin JAZAIRI, redaktor
--------------------
Po zadržení se mu snažil pomoci český konzulát a jeho dosavadní bezúhonnost dosvědčila řada jednotlivců i institucí. Za pašování velkého množství drogy totiž ruské právo ukládá vězení v délce tří až sedmi let, přičemž velké množství začíná na jedné desetině gramu. Podle soudu si ale zasloužil nepodmíněný trest, i když pod dolní sazbou.

Jevgenij ČERNOUSOV, advokát
--------------------
Podle mého je to nespravedlivé. Pavlíček měl dostat podmínku, protože takové precedenty už tu máme. Myslím, že v našem případě se chtěl zalíbit prokuratuře.

Martin JAZAIRI, redaktor
--------------------
K uložení podmíněného trestu nepomohlo ani písemné dobrozdání českého velvyslanectví. To proto nyní chce ruské úřady požádat, aby odsouzenému udělily milost.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Odhalení pěstitele marihuany na Vsetínsku
ČT 1 | 22.7.2003 | 17:50 | pořad: Report

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěstitele marihuany odhalili vsetínští policisté. Muž z Kroměřížska pěstoval konopí na zahradě pronajatého domu v Novém Hrozenkově. V domě pořádal párty a na nich drogu prodával. Policisté nyní vyšetřují, jestli nebyl členem organizované skupiny výrobců a prodejců drog.

redaktor
--------------------
Podle policie zadržený dvacetičtyřletý muž pěstoval konopí k výrobě marihuany v malém skleníku v blízkosti rodinného domu v centru obce Nový Hrozenkov. Pěstováním a prodejem marihuany se zabýval již od roku 2001. Drogu nabízel především svým známým z celého Vsetínska.

František VACHALA, Policie ČR, Vsetín
--------------------
Pokud se týká tohoto případu, byla marihuana zajištěna, poslána na expertízu a po výsledku expertízy bylo jmenovanému sděleno podezření pro šíření toxikománie.

redaktor
--------------------
Podle policie patří marihuana spolu s pervitinem a extází k nejrozšířenějším drogám používaných často mládeží. Jeden gram marihuany stojí na černém trhu několik set korun.

František VACHALA, Policie ČR, Vsetín
--------------------
Pokud se týká šíření toxikománie a výroby psychotropních látek, tak na okrese Vsetín zhruba evidujeme třicet případů od počátku tohoto roku. Co se nám v tomto roce podařilo, tak byla realizace dvou případů pěstování takzvaného "skanku".

redaktor
--------------------
Zadržený výrobce marihuany z Kroměřížska je stíhaný na svobodě a hrozí mu až pětileté vězení.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anketa zjišťuje, jaké drogy užívají návštěvníci tanečních party
Zpravodajství ČTK | 23.7.2003 | 16:29 | rubrika: Kultura a zábava - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: VEB

PRAHA 23. července (ČTK) - Tanec a drogy je název ankety, která má do konce září zjišťovat mezi účastníky klubových hudebních akcí a tanečních party, zda a jaké legální a ilegální návykové látky užívají a jak mnoho. Poprvé se uskutečnila v roce 2000. Vzhledem k tomu, jaké přinesla anketa výsledky, a vzhledem ke změnám, kterými od té doby taneční scéna prošla, bude podle organizátorů její zopakování velmi zajímavé.

Spotřeba drog v Česku neustále stoupá - z letošní zprávy Národního monitorovacího centra při Úřadu vlády vyplývá, že se za posledních pár let zdvojnásobila obliba extáze a LSD. Marihuanu vyzkoušela v roce 2001 polovina mladých lidí od 16 do 19 let. O dva roky dříve to byla jen třetina.

Z návštěvníků hudebních klubů podle ankety uskutečněné před třemi lety vyzkoušelo drogu často nebo pravidelně více než 80 procent respondentů - marihuanu 83 procent a extázi, takzvanou taneční drogu, celkem 65 procent dotázaných. Další v pořadí jsou mezi drogami LSD a lysohlávky. Na prvním místě byl však alkohol, který přiznalo 85 procent mladých.

Díky anketě Semtex Dance 2000 se podařilo udělat největší sondu do rozsahu, způsobu a experimentování s drogami u návštěvníků tanečních akcí, kde se koncentrují rekreační uživatelé, informoval ČTK lékař Pavel Kubů ze společnosti MediMedia Information.

Výsledky podle něj mimo jiné pomohly naplánovat nebo podpořit praktická opatření pro ochranu zdraví návštěvníků hudebních zábavných akcí. Výsledná data sehrála roli i při definování úkolů protidrogové politiky. Jedním z těch aktuálně splněných je předložení legislativních změn navrhujících rozdělení ilegálních drog do tří skupin podle jejich skutečných zdravotních a společenských rizik, připomněl Kubů.

Dotazník Tanec a drogy 03 je zčásti převzat ze zahraničních vzorů, zčásti odpovídá dotazníku z roku 2000 a zčásti se ptá na nové lokálně specifické otázky.

Například pro online vyplnění a odeslání je formulář dostupný na adrese www.drogy-info.cz/tanecadrogy03.

Anketu organizuje občanské sdružení Drogmem společně s vydavatelstvím iMedia, Národním monitorovacím střediskem pro drogy a drogové závislosti a Laboratoří pro výzkum závislostí Psychiatrického centra Praha.

Za držení drog šlo loni v Česku do vězení 900 lidí, třikrát více než například před sedmi lety. Zdvojnásobil se i počet zájemců o protidrogovou léčbu; loni se chtělo léčit 4500 lidí.

Petr Veber kar
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Celníci hledali drogy u návštěvníků trenčínského festivalu
Zpravodajství ČTK | 23.7.2003 | 13:09 | rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj | autor: KOZ

STARÝ HROZENKOV (Uherskohradišťsko) 23. července (ČTK) - Marihuanu, hašiš a houby lysohlávky našli v neděli celníci na přechodu Starý Hrozenkov - Drietoma u lidí, kteří se vraceli do Česka pravděpodobně z hudebního festivalu Pohoda v Trenčíně. Celníci se v uplynulých dnech na česko-slovenské hranici zaměřili právě na posádky automobilů s českými poznávacími značkami, které se vracely z hudební akce. "Věděli jsme o ní a připravili se na větší hraniční kontroly," sdělil dnes ČTK mluvčí olomouckého celního úřadu Václav Link.

Protidrogová akce Pohoda podle něj přinesla výsledky. Při důkladné prohlídce vozidel a cestujících ve věku od 23 do 25 let z Moravy bylo v malých plechových krabičkách a plastových sáčcích zajištěno celkem 3,39 gramu látek neznámého původu. Zkouška narkotestem určila, že jde o známá a často používaná narkotika - marihuanu, lysohlávku a hašiš.

Podle mluvčího uherskohradišťské policie Jaroslava Krejčíře hrozí podezřelým za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů jeden rok až pět let vězení.

Podobný případ převozu drog zjistili celníci již 11. července na česko-slovenském hraničním přechodu Střelná - Lysá pod Makytou. Při výjezdu z Česka důkladně zkontrolovali dva slovenské občany a nalezli u nich 0,2 gramy pervitinu.

Ladislav Koželuha lbn snm
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stavěli jsme na svých vzpomínkách
Lidové noviny | 23.7.2003 | rubrika: Kultura | strana: 24 | autor: Sylvie Petráková

říká Diana Douglasová, která na karlovarském festivalu představila snímek Tak to chodí

Tři generace Douglasů se sešly před kamerou pod vedením režiséra Freda Schepisiho. Film Tak to chodí právě vstupuje do kin.

PRAHA - Herečka Diana Douglasová po dobu natáčení rodinného snímku Tak to chodí zapomněla na svůj padesát let starý rozvod s Kirkem. "Na začátku filmu jsou fotky naší svatby, když jsme se brali v New Orleans, a také fotografie dětí," vzpomínala herečka na karlovarském festivalu. "Na jedné z nich s Kirkem krájíme svatební dort a na jiné spolu tančíme. Půjčila jsem je produkci, ale museli mi je vrátit. Bála jsem se, aby se neztratily. S Kirkem jsme se rozvedli, když dětem bylo pět a dva roky, odstěhovala jsem se do New Yorku. Herci si rádi vypomáhají vzpomínkami a my měli na čem stavět."

Neschopnost komunikovat se dědí z otce na syna

Douglasovi, respektive filmoví Grombergovi, si žijí celkem spokojeně, každý ve svém "malém světě". Neschopnost komunikovat a naslouchat svým blízkým se tu dědí z otce na syna. Praotec Mitchell (Kirk Douglas) nerespektuje svůj věk ani syna Alexe. Úspěšný a šťastně ženatý právník Alex (Michael Douglas) pro samou snahu být prospěšný ve veřejné vývařovně zapomíná doma (nejen) umýt nádobí. Jeho vzorná žena Rebecca (Bernadette Petersová) pracuje jako psycholožka, stará se o dva syny a je schopna se stoickým klidem přijmout šicí stroj ke svatebnímu výročí. Dospělý synek Asher (Cameron Douglas) má plnou hlavu holek, komoru marihuany a o dost moudřejšího jedenáctiletého bratra Eliho (Rory Culkin). Teplo rodinného krbu udržuje babička Evelyn (Diana Douglasová), která i po své smrti zůstává prostřednicí mezi svárlivým otcem Mitchellem a synem Alexem. Pod scénář filmu Tak to chodí se podepsal Jesse Wigutow. Tvrdí, že pracoval nezávisle na skutečnosti, ačkoli jednotlivé role padly Douglasům jako ulité. Kirk Douglas jako houževnatý šestaosmdesátník nemusel předstírat stáří ani následky mozkové mrtvice. Sám prošel trpkou zkušeností, kdy si pod dohledem logopeda znovu osvojoval řeč. "Náhodná" je i podoba Camerona Douglase a filmové postavy Ashera. Cameron vystupuje jako DJ, vlastní hudební label Scared Souls, bouřlivě si užívá mládí a kolem jeho klubu se točily nejasnosti o obchodu s drogami.

Nechtěl jsem být hercem

"Dlouho jsem se snažil vybudovat si vlastní identitu, nebýt hercem jen proto, že se to ode mne očekává," svěřil se českým novinářům, "zajímala mě hudba, ale když přišel otec a nabídl mi roli, rozhodl jsem se to zkusit." Film Tak to chodí chce být rodinnou komedií, alespoň Douglasovi prý strávili během natáčení příjemné chvíle obklopeni rodinnými fotografiemi a dobře se bavili. Do jisté míry odhalili i sami sebe, z kolika procent šlo nakonec o herecký výkon, zůstává utajeno v jejich soukromí. "Každá rodina má své problémy a neshody. Ani ta naše se v tom od ostatních neliší, jen přitahuje více pozornosti," vysvětlil Michael Douglas, když představoval ve Spojených státech svůj nový snímek. "Proto jsme ale film nedělali. Především jsme s otcem vždy chtěli natočit něco společně. Ve scénáři byla dobrá role pro dědečka, vnuka a také pro mne. Natočili jsme osmdesátý šestý film mého otce v době, kdy mu bylo osmdesát šest let."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prázdniny svádějí také k užívání drog Na Litoměřicku se kromě marihuany hodně rozmáhá pervitin. Droga se dá sehnat všude.
Českolipský deník | 23.7.2003 | strana: 21 | autor: PETR POLÁK


Litoměřicko - Marihuana se rozhodně ve smyslu nebezpečnosti nedá s pervitinem srovnávat. Následky pravidelného užívání "péčka" bývají drastické. Není to tak dávno, co bylo v obecném povědomí, že drogy berou jen lidé ze sociálně slabších skupin obyvatelstva. Dnes je alarmující, že v Litoměřicích, Roudnici nad Labem i Štětí prakticky nenajdete střední, ale i základní školu, kde by se pervitin nedal sehnat.  Statistika věku lidí, kteří přijdou do prvního kontaktu s drogou (vyjma alkoholu, který má jako droga ve společnosti svá zvláštní specifika), tento fakt potvrzuje. Mladí lidé začínají kolem 13 let a s každým dalším rokem jejich počet rapidně stoupá.   Je důležité, aby se rodiče v takové situaci snažili svým dětem pomoct. Jak ale u svých dětí problémy s návykovou látkou rozeznat? Mezi drogami se na Litoměřicku vyskytuje především marihuana, pervitin a extáze. Ostatní jako je LSD, heroin, kokain či toluen se pro svou cenu či dostupnost vyskytují v menším měřítku.  Prázdniny jsou pravděpodobně nejrizikovější situací, kdy může mládež s drogou přijít do styku. Dostatek volného času, který často nelze zábavně využít, pracovní vytíženost rodičů a jednoduchost dostupnosti sehnání drogy, je zajisté příčinou toho, že první kontakty s návykovými látkami mají mladí lidé právě o prázdninách.  Naštěstí se pomocí různých změn v chování, stylu oblékání, délce spaní, náladovosti a mnoha dalších příznacích dá poznat, že je vaše dítě drogou ohroženo. "Největší problém je v tom, že k nám rodiče většinou přicházejí pozdě," stěžovala si Petra Lebedová, vedoucí K-centra v Litoměřicích. "Dítě má už velké problémy ve škole, okrádá je a je ve špatném psychickém stavu. Přestože rodiče přesně popisují příznaky, které "pasují" na uživatele drog, přesto tomu nechtějí uvěřit, že by jejich dítě bylo v takové situaci," dodala Lebedová.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Město Čitrál je srdcem Hindukúše
Večerník Praha | 24.7.2003 | rubrika: Volný čas | strana: 1 | autor: ZDENĚK MICKA


Nevelké městečko Čitrál leží ve stejnojmenném údolí na severovýchodě Pákistánu. Ze všech stran jej obepíná hrozivá hradba majestátních horských štítů. Jedním z nich je i 7706 metrů vysoký ledový obr Tirič Mir, jímž právě zde, nedaleko hranic s Afghánistánem, kulminují patrně nejdrsnější a nejméně prozkoumané asijské velehory - Hindukúš.

Oblast Čitrálu byla kdysi jedním zvíce než 500 knížectví na indickém subkontinentu. Díky odlehlosti a nepřístupnosti si uchovala suverenitu i po vzniku Pákistánu v roce 1949. Až když se v roce 1954 její vládce, poddanými nazývaný mehtar (= nejvyšší), zabil při leteckém neštěstí, využila toho vláda v Islamabádu a dosadila do Čitrálu své úředníky. Dosud však rodina bývalého panovníka neztratila v kraji vliv a těší se velké úctě.
Čitrál byl vždy srdcem Hindukúše a zůstal jím dosud. Je tu pošta, nemocnice a dokonce i letiště. Tedy vymoženosti, o kterých se obyvatelům okolních izolovaných údolí ani nezdá. Především je ale Čitrál jedním velkým bazarem, kam přijíždějí nakupovat či prodávat horalé mnoha národností žijících v této odlehlé části světa. Potkat je zde možné divoce vyhlížející vousaté Paštuny, usměvavé Tádžiky a mnoho uprchlíků zblíz kého Afghánistánu. Občas se tu také objeví Kalašové, příslušníci jediné původní nemuslimské komunity v Pákistánu, jejichž ženy nechodí zahalené, ale naopak se zdobí velkými čelenkami a těžkými náhrdelníky s barevných korálků.

Houževnatí lidé z hor

Dominantním etnikem ve městě jsou však Čitrálci, nazývaní někdy též Chovarové. Tito houževnatí lidé mají docela evropské rysy tváře, světlou pleť a mluví jazykem Cho, jenž se vyvinul ze sanskrtu, ale obsahuje i některá perská slova. Staletí se skrývali před početnějšími sousedy hluboko v horách a díky tomu si dosud uchovali svou svéráznou kulturu i mnoho přežitků rodového zřízení. Muži nosí pro region charakteristické placaté čepice, kterým se říká pakol. Vyrobeny jsou zvlněné tkaniny a mají kulaté dno. Okraje srolované po obvodu do tuhé obruby lze libovolně prodloužit, což je v často se měnícím vysokohorském počasí praktické.

Pevnost a královská mešita

Čitrál je zavěšen na pravém břehu řeky Kunar a obklopen svěže zelenými zahradami. Na rozdíl od hektických a přelidněných měst v nížinách na jihu Pákistánu působí poklidným dojmem. Kromě nádherných výhledů na fantastické panorama zasněžených horských velikánů zde mohou turisté obdivovat také několik památek.
Přímo uprostřed města stojí starobylá pevnost, kterou obývají potomci bývalého mehtara. Interiér poněkud zchátralého historického objektu není proto veřejnosti přístupný. Zvenčí zaujme především bohatě zdobená brána.
Nejkrásnější stavbou v Čitrálu je bezpochyby Královská mešita (Shahi Masjid), jež patří ke klenotům islámské architektury. Má dva minarety, několik dekorativních věžiček a její střechu tvoří tři obrovské kopule. Mešita pochází z počátku 20. století, kdy městu vládl mehtar Shuja ulMulk. Kde vzal náčelník chudého horského kraje na tak grandiózní projekt peníze? Z análů koloniálních úředníků spravujících někdejší Britskou Indii vyplývá, že třetinu exportu z Čitrálu tvořil v době jeho vlády hašiš a třetinu opium. Bylo-li tomu skutečně tak, je původ jeho bohatství jasný.

RADY NA CESTU

Nejbližší pákistánská ambasáda: Ul. Staroscinska 1m 1/1, 000 02 Warszawa. Turistické vízum je zdarma. Formuláře najdete na: www.more.at/pakistan
Doprava: Z města Péšavaru léta do Čirálu několikrát týdně malé dopravní letadlo (asi 2500 Kč). Počítejte s tím, že za špatného počasí může být let zbez pečnostních důvodů odložen. Z Péšavaru vyjíždějí do Čitrálu každé ráno také mikrobusy (asi 300 Kč). Náročná cesta přes horské průsmyky trvá v optimálním případě 12 hodin.
Ubytování: Najít ubytování není problém. Za lůžko v pokoji se čtyřmi až pěti dalšími západními cestovateli zaplatíte 1 dolar. Slušný dvoulůžkový pokoj pořídíte za 10 USD. K dispozici jsou i luxusní hotely.
Stravování: Ulice lemují desítky levných lidových jídelen. Většinu provozují přátelští Afgánci. Západní jídla dostanete jen v lepších hotelech.
Peníze: Měnou je pákistánská rupie, jejíž kurs vůči dolaru rychle devalvuje. Cestovní šeky vyměníte bez problémů. Pákistán je levnou zemí. Vyplatí se smlouvat. Kalašské ženy milují barevné ozdoby. Na menším snímku je Královská mešita (Shahi Masjid) .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Protidrogový projekt neuspěl
Olomoucký den | 23.7.2003 | rubrika: Šumpersko a Jesenicko | strana: 12 | autor: Danuše Krčová

na dotaci nedosáhli
Danuše Krčová
Jesenicko _ Projekt s názvem Stop drogám ve školách a na silnicích, jehož smyslem bylo zmapovat na Jesenicku situaci v problematice drogově závislých a experimentátorů, v září neodstartuje. Nová a naprosto ojedinělá záležitost, která doposud v republice nebyla zrealizovaná, nedostala podporu výběrové komise ministerstva vnitra. "Dotaci jsme nedostali, mrzí mě to, ale nic s tím nenaděláme. Zřejmě se tak stalo kvůli omezeným finančním prostředkům. Jsem rád, že nám vyšel alespoň jeden projekt,"řekl ředitel jesenické policie Josef Drábek. Na sociální projekt Policie pro občana obdrželi Jeseničtí padesát tisíc korun a za ně mohou nakoupit propagační materiály potřebné pro besedy s preventivním zaměřením. Více zklamaná je preventistka a autorka projektu Natálie Orlová. Přestože ji od přípravy dokumentu kolegové zrazovali, doufala, že obdrží alespoň část z požadované částky. "Chtěli jsme zjistit, jestli drogy jsou na Jesenicku problémem a zda do prevence v této oblasti máme investovat více peněz. Třeba bychom zjistili, že naše děti jsou na tom z hlediska drog dobře a prevenci můžeme zaměřit úplně jinam,"uvádí Orlová. Mrzí ji, že takto se nedá ani odhadnout, zda se s drogami potýká každé páté, desáté nebo sté dítě či student. Netají však, že obavy z testů měli i rodiče. "Obávali se, že jejich děti chceme do něčeho natlačit, o to ale vůbec nešlo,"říká Orlová. Zdůrazňuje, že cílem projektu bylo zmapovat situaci. Samotné užívání drog totiž není trestným činem. Princip a myšlenka projektu byla podle ní velice jednoduchá. Policisté v rámci přednášek a pouze s písemným svolením rodičů mohli od dětí a mládeže odebrat biologický materiál. Rozborem moči mohli během krátké chvíle zjistit, zda dítě užívá pravidelně nebo jen příležitostně marihuanu, hašiš, pervitinové drogy nebo s pomocí širokospektrálního testu zjistit v těle přítomnost dokonce osmi druhů drog. Stejné testy měly zjistit situaci u řidičů, kteří podle zjištění policistů stále častěji usedají za volant pod vlivem návykových látek. Dosavadní vyšetření v nemocnici je ale velmi zdlouhavé a nákladné a právě nové testy měly celou situaci zjednodušit a zlevnit.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na hranici se objevily drogy
Zlínské noviny | 23.7.2003 | rubrika: titulní strana | strana: 1 | autor: jac


Starý Hrozenkov _ Dvě plechovky marihuany a balíček sušené lysohlávky našli celníci při kontrole na hraničním přechodu ve Starém Hrozenkově. Nezávisle na sobě přivezli drogu ze Slovenska na území naší republiky tři muži. Strážci zákona odhalili pachatele vždy v rozpětí dvou hodin. Muž (25) ze Šternberka měl ve dvou plechových krabičkách ukryto více než dva a půl gramu látky rostlinného původu. Pomocí speciálního přístroje a provedeného narkotestu pak policisté zjistili, že se jedná o marihuanu. O rok mladší muž z Luhačovic přijel ze sousedního státu s necelou desetinou gramu stejné drogy, kterou měl uloženou v igelitovém sáčku. "Třetí muž z Jihlavska převážel přes hranici necelý jeden gram sušené houby lysohlávky, což mladík ve výpovědi i sám přiznal,"upřesnil tiskový mluvčí uherskohradišťské policie Jaroslav Krejčíř. Muži jsou podezřelí z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle zákona za to mohou být potrestáni pobytem ve vězení v délce dvanáct měsíců až pět let. (jac)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MORCHEEBA: Parts Of The Process
Cosmopolitan | 22.7.2003 | rubrika: Na scéně - Hudba na srpen | strana: 88 | autor: Pavel Kučera

Melancholie s ledem

Osvěžte se melancholií Made by Morcheeba a večer si zatančete s protinožci.

Britská trojice Morcheeba, která nedávno vystoupila i v Táboře, se rozhodla potěšit fanoušky i své peněženky a vydala výběr, jenž mapuje nejvýznamnější momenty jejich cesty za slávou. Bratři Paul a Ross Godfreyovi a zpěvačka Skye Edwardsová se potkali na taneční party a ještě téhož večera založili skupinu. Stmelila je záliba ve skládání písniček, filmových soundtracích a kouření marihuany. Oživili skomírající triphopovou scénu jazzovými náladami a prvky převzatými z filmové hudby a stali se na nebi pop-music nepřehlédnutelnou stálicí. Od prvního alba Who Can You Trust? z roku 1996 přes průlomovou desku Big Calm až po loňské Charango se Morcheeba může chlubit pěknou řádkou šlágrů. Většinu z nich najdete na této kompilaci, bez jejíž osvěžující melancholie letošní parné léto nemůžete přežít. (Warner)
UDÁLOST
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

drogami experimentují tisíce teenagerů
Region - Týdeník Ostrava | 22.7.2003 | rubrika: Život v Ostravě | strana: 3 | autor: (jas)

OSTRAVA Ostravu v posledních měsících ovládá nová forma taneční drogy extáze v tekuté formě. Dostává se k nám z Polska a teenageři jí znají pod označením gaba. Počet mladých experimentátorů, kteří tuto či jinou návykovou látku zkoušejí, se dá v Ostravě počítat na tisíce. Mnozí z nich zkusí drogu poprvé právě o prázdninách.

Podle ostravských policistů se tekutá extáze se objevuje převážně v ostravských diskotékách a klubech. Nalévá se do nápojů a dealeři se jí snaží vytlačit z trhu klasickou formu této drogy, která se užívá v tabletkách. Narozdíl od ní dokáže tekutá extáze, která v sobě má mít i přídavek halucinogenních látek, konzumenty pořádně sexuálně rozpálit. I proto si u teenagerů rychle získává oblibu. Počet těch, kteří experimentují například právě s extází nebo marihuanou, je alarmující, protože jen v Ostravě jde do tisíců. "Naše údaje o počtu uživatelů drog se za poslední léta téměř nemění. Pohybují se v úrovni okolo dvou tisíc narkomanů. Existuje ale dvojnásobný počet experimentátorů, kteří drogu pouze zkoušejí, ale nejsou na ní fyzicky ani psychicky závislí. Jedná se především o nižší věkové kategorie," potvrzuje náměstek primátora Zbyněk Pražák. Výsledky průzkumu, který před dvěmi lety prováděl vědecký tým z Brna mezi místními středoškoláky, dokonce hovořily až o pětadvaceti tisících teenagerů z Ostravska, kteří už někdy drogu vyzkoušeli. Mnozí z nich se k první zkušenosti s návykovou látkou dostanou právě o prázdninách. Jednak rodiče odjíždějí na dovolenou a nechávají děti bez dozoru, svou roli hraje i fakt, že teenageři nechodí do školy, mají mnohem více volného času, který často tráví v partě na sídlišti. "Nikdo nesejme zodpovědnost z rodičů, kteří by měli v prvé řadě být informováni, jak jejich děti tráví volný čas. Určitě není možné odfiltrovat z povědomí mladých lidí, že drogy existují, ale je nutné jim nabídnout takové využití volného času, aby měli jinou motivaci jeho naplnění, než hledat zálibu v drogách," míní Pražák. Město proto letos navýšilo dotace a granty na podporu organizací pracujících s mládeží o třicet procent. Na projekty volnočasových aktivit poskytlo přes patnáct milionů a přímo na protidrogové projekty dva miliony korun. "Je třeba si uvědomit, že peníze samotné věci nepomůžou. Je třeba ochotných a obětavých lidí, kteří práci s lidmi věnují svůj volný čas. Takoví lidé naštěstí v Ostravě existují a zejména o prázdninách jsou ochotni se věnovat dětem a mládeži, kdy mnohé městem dotované projekty jsou právě pro prázdninové pobyty a aktivity určeny," dodává Pražák. Zvláštní péči věnují občanská sdružení romským dětem, které se toto léto podívají na řadu letních táborů. Komunitní centra pro ně navíc připravují výlety a další aktivity. Právě Romové patří k rizikové skupině, protože se mezi nimi šíří heroin, který je považován za vůbec nejtvrdší drogu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma