Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Předřadník na sodík - Klikni zde pro originální téma
jurasek.h
Zdarec, chlapi mám takový dotaz, pročítal jsem fórum, ale nikde jsem odpověď na můj konkrétní dotaz. Našel jsem doma sodíkovou výbojku 70w a přemýšlel jsem že bych ji využil na předpěst rostlinek, než je dám ven. Je mi jasné že 70w je i pro jednu rostlinku málo, natož tak třeba pro pět, ale na druhou stranu bych je tam měl jen několik dnů, popř. týdnů. Můj dotaz je: má to cenu, nebo je to jenom ztráta peněz?
A druhý dotaz, dočetl jsem se že je k sodíku potřeba předřadník, ale taky jsme se dočetl že se dá udělat podomácky ze startéru, kondíku a tlumivky (?). Má s tím někdo zkušenosti? nechce se mi kvůli jednomu předpěstu kupovat předřadník za xtisíc. Díky moc
zelenymuz
Tak dřív se "po domácku" dalo jedině rozsvítit. Kondenzátor není potřeba, omezuje jenom jalovou složku proudu, takže zaplatíš méně na spotřebě. A jinak to cenu má, 70W má asi 6500 lumenů a osvítí efektivně 40*40 cm plochu i více. Ale je to 2500K, což neni uplně ideální na růst, lepší je 4500K a více, takže třeba coolwhite apod. Doporučil bych ti spořivku 200W/ 125W modrou, ale 100% to taky není. Nejlepší poměr cena/výkon mají kromě LED ještě zářivky, ale to chce alespoň 120 cm (36W)
Squer
No bud koupíš hotovej předřadník, nebo tlumivku, starter a kondík zvlášt a pozapojuješ si to, což vyjde levněji, ale ne o moc. Takže jestli chceš svítit, předřadník potřebuješ. Jinak na předpěst se více hodí MH lampa než sodíková, i když i s tou to poroste, no může se to víc táhnout kvůli jinýmu spektru světla, sodík se přece jen používá hlavně na květovou fázi.

edit: zelenej byl rychlejší :rasta:
Váchy 55
Pokud budeš jen rozjíždět, tak to bohatě stačí. A rozjedeš pod tim klidně i 20 kytek když je dáš do malých kvetinacku. Byla by ale lepší MH vybojka, jak rikaji kolegové. Pod sodikem to ale poroste taky ;-)
jurasek.h
super chlapi, díky moc, ještě o tom načtu, mrknu i na ty mh výbojky a uvidíme co z toho bude, Každopádně díky za rychlou reakci!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma