Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 
LED Vero 29 vs HPS 600W - Klikni zde pro originální téma
fikus37
Tak dnes jsem dostavěl NFT ,podle zdejšího člena Hodináře.
Doufám ,že to bude vše fungovat.
Náklady byly docela malé cena bez světel kolem 8tis + ph a Ec metr.
Po 10 letech jsem vyzkoušel místo hlíny systém NFT.
Chtěl bych vám ukázat panel spider Vero 29.Tento panel jsem ještě nezkoušel,ale podle parametrů by měl udělat 400-500g.
Na druhé straně proti němu stojí klasika HPS AgroLite 600W růst i květ,nový reflektor a digitální předřadník Sunmaster s funkci super Booster ,přepinatelný 200w,400w,600w a super Booster.
Vše budu hnojit Plangronem dvousložkovým hydro A a hydro B,dále jsem dokoupil na PH+ a PH- ,pure enzym,green sansation a power roots.
Klony budu mít od klučiny přes bazar,tak nevím jestli to nebude nachytávka.Pokud budete mít někdo volných 8 kusu ,tak bych koupil. Jinač klučina mi dává Ultimate Medicine,tak jsem zvědav.
Jedu NFT poprvé,tak bych uvítal každou radu.Mám jen jednu otázku ohledně kalfasu.Mám kalfas 45Litrů,není to málo?
fikus37
HPS 600W spotřeba 654 watt(zapnut super booster).Na růst nechám 400W a pak tomu dám plnou palbu.
Spider Vero 29 spotřeba 316W a na růst 156W.Jsou tam 4 čipy na růst a další 4 čipy se zapnou na květ + 10 x osram oslon 660nm.
Obrázek spotřeba Spider vero 29
fikus37
Spotřeba HPS AgroLite 600W(super booster)
fikus37
Vana má rozměry 100x110 a spotřeba ventilace a pump+ventilátor a čerpadílko na vhánění vzduchu do kalfasu by neměla přesáhnout 70W.
Mám starý foták a to datum jsem tam nenastavoval,tak ať si někdo nemyslí ,že to je s roku 2007.
spachal
No, vypada to slusne, pokud bude prime srovnani, stejne podminky, stejna genetika, bylo by to idealni :]. Bude to v jednom boxu, nebo kazda vana a svetlo oddelene (kvuli srovnani)?
crazyben
no ja nevim... 400 - 500g pri odberu 300w. Nerikam ze to nejde, ale budes jim muset dat jinak idealni podminky a i genetika k tomu bude muset mit potencial... a pak sem zvedavej jakej rozdil bude oproti 600w (ve stejne dobrejch podmninkach).

Zatim to vypada na prvi poctivy srovnani LED vs. HPS tady na groweru. Držim palce a budu sledovat... jak rikal kolega, dej tam stejny geny a udelej jim stejny podminky. Drzim palec :)
Balon
ahoj, chválim pokus o test, snad se podaří co nejlepší srovnáníčko. zkus napsat hodinářovi o řízky, big bud by byl celkem ideální a určo bude potěšenej, že ta jeho tvorba stále pomáhá...
budeš to mít ve stanech nebo to bude takhle na volno?

a nech si to přesunout do fotogalerie indoor
fikus37
Mezi oběma systemy je 60cm ,tak to asi necham tak.Chtěl jsem tam puvodně dat polystyrenovou desku,ale chci fotit každý den 3 fota a pak udělat časové foto na youtube a každý den ji vytahovat a znovu davat na místo se mi nechce.Davam tam stejné geny,jen mam strach aby jsem se nenachytal,protože od toho klučiny beru poprvé.
Jinač měl jsem panel 4xVero 29 se spotřebou 320W a udělal jsem 1g/watt.V NFT by měl být výnos větší.
Já pod 600W HPS v hlině dělal max 400g,tak jsem zvědav kolik udělám v NFT.Pokud to bude 1g/watt budu spokojený.
Pod led jsem začínal v roce 2014 a docela mě to chytlo i když výsledky ze začátku byli 0,3g/watt.Minulý rok jsem se dostal na 1g/watt a ted doufám ,že překonám 1,7 g/watt.
!ZAU!
Zdravim te...
Tohle presne tu chybelo.Budu to sledovat.
Jak velkej mas ten prostor na pestovani?
Od koho budes mit ty rizky?nepodcenuj to.Tady na g je hodne osvedcenych matkaru.
fikus37
Plocha je velká 290x230cm.Psal jsem tady v bazaru jednomu klučinovi o klony ,ale neozval se a ja chci už o víkendu začít.Tak prosím kdo má nějakou prověřenou kvalitu ať písne do PM.Celá morava(dojel bych si).Určitě se domluvíme.Dík
fikus37
Dnes měli přijít holky ,ale ještě nejsou pořádně vyvinutý ,takže jsem jen prubnul systém a mám jeden podstatný problém.Voda mi stříká na zem.Tím jak padá tak kapky stříkají na zem.Zítra musím koupit trubku a dát to na odtok. Ještě ,že jsem to prubnul.Druhý problém vznikl při teplotě vody.Teplota byla jen 13 stupňů ,mám v místnosti celoročně 13 ,ale když zapnu světla tak to vytáhnu na 22 stupňů.Pro jistotu jsem dokoupil topné těleso pro akvarijní rybky a dal jsem tam 22 stupňů. To je ,ale dalších 2x50Watt.
fikus37
Jelikož NFT jedu poprvé,tak jsem se chtěl zeptat jestli máte nějaké zkušenosti s Plangronem hydro A+B a mám dávat pure enzym od začátku?
Použiváte někdo topné těleso? viz foto.
MethodMan
Ahoj fikusi,

plagron a+b a enzymy = zadnej problem. =)
flyfish215
OOOOO super konečně někdo rozumný.Budu sledovat.Děkuji
fikus37
Konečně jsem sehnal par klonu a můžem začít.PH v jednom kalfasu 5,9 a v druhém 6,1.Trochu mi dělá problém teplota.Myslel jsem ,že to HPS vyhřeje,ale pořád je 16 stupňů.Totiž je tam odvod do komína a přívod přes okno které nemůžu zavřít.Alespoň je přísun čerstvého vzduchu.Dal jsem do okna tepelný kabel a vzduch byl hned teplejší.Uvidíme zítra kolik bude teplota.
spachal
Ahoj, nechci strasit, ale 16°C je malo .. To uz bude mit docela vliv na rust i kvet. Radeji jednou denne rychle vyvetrat a mit teplotu alespon 20°C nez tohle ..
fikus37
Uvidím zítra.Dal jsem tam ten tepelný kabel co se používá na vyhřívaní terrarii a vzduch pře to proudí.Uvidíme zítra na kolik to vyhřeje.Je to ,ale dalších 50W.Pokud to nebude stačit ,tak dám přímotop.Ta cirkulace vzduchu je docela důležitá.
Ještě jedna otázečka.PH jsem měřil při teplotě vody 16 stupňů.Změní se PH jakmile mi to topitko tu vodu ohřeje na 22 stupňů?
spachal
pH opravdu zavisi na teplote, v tomto pripade ale bude rozdil relativne velmi maly. Viz graf: http://web-material3.yokogawa.com/image_10938.jpg
fikus37
Tak jsem dal do komínu polystyrén a nechal tam jen malé díry pro odtah.Okno jsem zadělal ,ale stejně fučí kolem dřevěných oken.HPS jsem přepnul na 600W(abych měl větší teplotu) a teplota je 19,4(pod Verem a 20,1 pod HPS).PH kleslo na 5,9 a 5,8.Zítra uvidím na kolik teplota klesne ,až holky půjdou na kutě.
fikus37
Tak jsem dnes změřil Ph a vylítlo mi na 6,2.Dodal jsem od Plangronu PH- a mám PH 5,5.Dnes jsem poprvé změřil EC a mám 2,2.Jak to ku...
Že jsem se do toho pouštěl.Zlatá hlína!
Zkusím dolít vodu a uvidíme.Jinač budu muset vodu vypustit a namíchat roztok znovu.Jinač teplota 19,6 a přes spánek 16.
Edit:dolil jsem do každého kalfasu 3L čisté vody a ph mám 5,68 a 5,65.
EC 1,8 a 1,9.
Nechám to tak a uvidím tak za 3 dny co bude.
spachal
Teplota je na hrane, ale mohlo by to jet, az se venku otepli :] .. V kazdem pripade takove teploty uz ovlivnuji jak rust, tak i kvet (samozrejme negativne).

EC 1.8 je v pohode, pH alespon 5.7 by take mohlo vyhovovat. V kazadem pripade radeji pH6.2 nez 5.4 ..
crazyben
20 přes den tak strašný neni, já měl asi čtyřy dny asi 22 u vrchů, 20 ve zbytku boxu a přijde mi že jeli líp než u horní hranice když sem měl u vrchů 30.

Ale těch 16 přes noc už asi bude znát.
fikus37
Dnes jsem se díval na přímotop a v elektrech mají s potenciometrem,ale není tam na kolik stupňů se má vypnout.Chtěl jsem na noc dát 19.Asi ho budu muset koupit i když těch 16 stupňů(noc) je podle některých uživatelů docela v pohodě.Voda má 21,6 stupňů,tak taky v pohodě.
V@ly
EC 1,8 je v pohodě? na takhle malý holky? kurva co já se tady nedozvím :D
V@ly
já mám vstup vody 0,3 a takový holky mají po nahnojení ec 0,5.. ale asi to dělám blbě.. a zároveň bych to stínidlo dal trochu níž když nato koukám.. a možná bych měnil i tu černou folii.. nevím z čeho to máš, doufám jen, že to není pytel na odpadky plnej ftalátů.. sleduju a držím palce :)
MocnyOkurek
Ahoj vsiml sem si ze se ptas na ten vyhrivac akvarii. Tak ja jej pouzivam na odstatou vodu aby mela 22. V zime se hodi jebnou primo i do nadrzet pokud mas otevreny okno. Sam mam 75W z termostatem. Jinak pekny pokus budu sledovat.
fikus37
Ta folie černá je odrazová převracená co mám na zdi.Doufam ,že to nebude na chu...Kupovano v Gs.Jinač s tím topidlem jsem myslel ,že má termostat a dneska jsem díval na teplotu a je tam 25 stupňů.Tak jsem to vypnul.Otevřené okno nemám ,protože mi fuči kolem oken průvan a tahá to díra do komína.Měl jsem 18 a teď mám pod LED 20,6 a pod HPS 24 stupňů.V noci min je 16,8.To EC mi taky dělá problémy,ale postupně budu dolívat čistou vodu upravenou na PH 5,9,tak doufám ,že to EC srazím na 1 a v květu tak 1,6-1,9.
Některé holky vypadají moc pěkně a některé mají konce listu zahnuté dolů.Jakmile vyrovnám to EC tak by to mělo být v pohodě.O víkendu hodím foto.
MocnyOkurek
Ty teploty mas fakt nikzy. Hlavne vecir. Tim si uplne dojebes sklizen. Zkus s tim neco vymyslet. Treba jestli jde brat zvduch z normlani mistnosti nebo tak.
fikus37
Tak holky pod 6 dnech se rozjely. Ph 6,10 LED a 6,12 HPS u LED mi EC kleslo na 1,7 a u HPS na 1,6(pomohlo odsátí vody s kalfasu a dolití převařené vody s upraveným Ph.Převařil jsem vodu nechal vychladnout a naměřil jsem EC=0,3.Nevím jestli je to v pohodě,když tak napište jestli převařená voda má mít EC 0,3.Jestli není špatně zkalibrovaný EC metr.
Teplota světlo-pod HPS 24,3 LED 21,2.V noci teplota klesne na na min 16,9 stupňů.Teplota vody v kalfasu HPS 22,1 a LED 22,3 stupňů.
Holky vypadají docela v pohodě a kořeny se už pěkně rozlízaj po vaně.
Jen dvě holky mají listy jak přehnojeny viz dole.
fikus37
Je zajímavé ,že jak u HPS ,tak u LED v prostřední řadě vpravo má holka ty samé problémy(asi Karma).Asi to velké EC.Dával jsem si pozor na přehnojení,tak nevím čím to může být.(žádné železo ve vaně ani v kalfasu nemám a čerpadla jsou koupeny ve zverimexu,tak by měli být v pohodě.)
Dělá mi to jen u jedné na každé vaně v tom samem místě.
Musel jsem kvůli teplotě zapnout HPS na plno tj,650watt.
U LED spotřeba 154watt
Brejk2013
koukam ze ti to nedela jen jedna, ostatni maji taky chyceny konecky....mas to spaleny od hnojek....to znam....
fikus37
Je to trochu chycene. Nechápu proč. Plangron a +b jsem dával ještě min než je uvedeno na obale. 1 ml na1 litr. Já dával do 45 litrů 30 ml. Teď jsem přidal vodu, tak by to melo byt v pohodě. Mám vyměnit celou vodu, nebo stačí tak až týden až budu přepínat na květ?
12 jich je bez známek prehnojeni. U 4 jsou jen na pár listech (konečky) a dvě jsou poznat dost.
Brejk2013
Vymenit roztok hned.....nechat je vzpamatovat...tzn. EC tak okolo 1 mozna i min....( EC 1.7 co mas ty je kurevsky vysoky na takovy prcky)....s NFT nemam zkusenost jel jsem jenom bublaky a tam jsem mel max EC 1.4 Hesi komplet hnojky....a jeste neco drz Ph tak aby ti co nejmin litalo...napr. kdyz vylitne hodne nahoru a srovnas to treba 0.8 dolu, tak jdou kytky taky do kytek heh. Lepsi je treba i vyssi Ph ale stabilni treba i 6.2. (moje zkusenost z bublaku)...tak at se dari budu sledovat
fikus37
EC 1,1 ale jakmile přidám hnojiva 1 ml na 1 litr vody, stoupne mi EC na 2,1. Dal jsem jen 0,3 ml na litr Plangron A a 0,3 ml na litr Plangron B. Samozřejmě ještě kořenový stimulátor, taky jen 30%. Ph 6,1 nechám tak,abych to zase nesnížíl moc. Nechám ještě tak 5-6 dní růst a pak to přepnu. Kořeny už pěkně lezou po vaně
fikus37
Tak pod LED EC 0,8 a pod HPS EC 1,1.Teplota přes den 23,7 a noc je minimum 17,9 st. PH jsem snížil na 5,89 u LED a u HPS na 5,94. V sobotu to přepnu na 12/12.Holky jsou dost zakořeněny a už pěkně jedou.
To NFT není zas tak složité jak na začátku. Jakmile chytneš ten správnej grift ,tak to jede samo-).
Potřebuji jednu radu.Nikde jsem se nedočetl kdy vyměnit vodu v kalfasu. Můžete někdo kdo jel NFT poradit.Dík a tady připojuji foto.
fikus37
Tak holky jsou od soboty v tanečních na 12h.Chtěl jsem se zeptat jestli nevadí že některé kořeny mi prorostly do kalfasu.
fikus37
Foto až ted.
franta62
Dobrý den,
chtěl bych se vás zeptat jestli to světlo máte od ledideal.cz
Já mám taky od nich ,ale jen dvou čip.Budu sledovat.Ten system hydro je lepší?A v čem oproti hlíně.
Děkuji za odpověd franta
fikus37
Zdarec,jo je to od firmy ledideal, a NFT systém si zajdi pro info za nějakým zkušenějším. Jedu to poprvé, ale dá se to pochopit
Efendy
tak jak to jede, nějaký UP?
fikus37
Zdarec,tak po 16 dnech v květu.PH udržuji mezi 5,5-5,9 a EC mam u LED 17 a HPS 18-19.Teplota min 17,6 a max 22,2.Foto prostřední rostliny pod LED.
fikus37
Teplota vody v kalfasu od 19-23.Nevím jak ted usadit sít pro paldy.Jinač HPS se více táhne do výšky a LED jde do šířky Palice jsou "ZATIM" větší u LED.
Fotka prostřední kořen od HPS:
fikus37
Nestíhám fotit,jsem dělám teď dvanáctky.Foto krajních palic pod HPS
fikus37
V kalfasu(LED) už mám ranec kořenu,tak jsem pod ně dal bublátor vzduchový.Doufám ,že to kořeny přečkají.Pod HPS v kalfasu je jen pár kořínku.Foto hodím příště.
Celkově je na to zatím lépe LED,ale HPS ukáže sílu až v tom 3-4 týdnu,tak jsem zvědavý.Listy vypadají celkově velmi krásné bez skvrn a nemocí jak u HPS tak u LED.
Foto krajních palic pod LED
fikus37
Ještě foto spolu.Pod HPS se to vytahuje do výšky a paldy zatim jsou menší.Myslel jsem ,že to bude naopak.Minulou sezonu se pod Vero 29 (bez červené) tahalo hodně do vrchu. Spider Vero 29 jde spíž do šířky.Uvidíme jaký bude výsledek.
fikus37
4 týden v květu.Nevím co se děje ,že pod HPS je taková bída.kupoval jsem klony přes bazar,tak uvidíme.Moc rozdíl mezi hlínou a NFT zatím moc nevidím.Ph držím mezi 5,8-6,1jak u HPS ,tak i u LED.EC u LED 1,7 a u HPS 1,9.Teplota přes noc 17 a přes svit 23.Měřeno 20 cm nad vanou.U HPS je teplota 25 stupňů.
fikus37
Díky Crazyben příspěvku o teplotě a vlhkosti,tak nechávám vlkost 70 a teplotu 23.Mělo by to být ideální.Jak jsem jel hlínu,tak jsem měl problém při tak vysoké vlhkosti s havětí.Nechám tak a uvidím jestli to bude v pohodě.V sobotu mi odešla HPS i předřadník,tak jsem musel investovat do nové lampy a předřadník mám půjčený.Holky byli pod HPS 5 hodin bez světla,tak to nebyl takový problém.Doufám,že pod HPS se to ještě rozjede,protože zatím pod LED jsou palice jednou tak větší.
Foto pod HPS prostřední rostlina
fikus37
Pod HPS se to strašně tahá do výšky a paldy jsou menší.Nechápu jak to.
Pod led jsou všechny paldy stejné jak u krajů,tak uprostřed.
Ted by se to mělo vyrovnat(10-14 dní).
Foto pod LED krajní rostlina
Mard
citace:
Původní příspěvek od fikus37
Pod HPS se to strašně tahá do výšky a paldy jsou menší.Nechápu jak to.
Pod led jsou všechny paldy stejné jak u krajů,tak uprostřed.
Ted by se to mělo vyrovnat(10-14 dní).
Foto pod LED krajní rostlina


Já mám pod LED taky mnohem nižší kytky než pod lampou. Nižší a víc olistěné. Proto můžu mít LED světlo poměrně dost vysoko nad holkama.
spachal
Mel jsem to podobne, dokonce jsem musel lampu i zvedat 'zbytecne moc' (230W prikon, plocha 1m^2, vyska lampy 55-60cm), abych vubec donutil slecny k rustu ..

V kazdem pripade, ty LEDky porad jedou na prikon 320W a ta HIDka na 650W? :]
Mard
citace:
Původní příspěvek od spachal
Mel jsem to podobne, dokonce jsem musel lampu i zvedat 'zbytecne moc' (230W prikon, plocha 1m^2, vyska lampy 55-60cm), abych vubec donutil slecny k rustu ..


Jo já taky těch 50-60 aby se trochu vytáhly.
Fruddy
Ahoj, můžeš mi trochu rozepsat to světlo? Zajímá mě hlavně kolik tam máš čipů Vero 29 podle fotek to vypadá na 8, jaké barvy chromatičnosti? Jaký používáš napájecí zdroj? Myslím si že pro objektivní srovnání jsi si zvolil moc silného soupeře... přecejenom 600w soda má 90 000lm, z těch 300w vero vytáhneš max. 48 000, při započtení efektivity napájecího zdroje (předpokládám že jsi použil HLG - 95%) je to ještě míň. Každopádně budu sledovat, nemám už možnost to odskoušet na trávě ale teď jedu ve třech skříních test LED Vero, Cree CXA, a plnospektrální fialový, zatím nemohu posoudit, jedu to týden na salátech :-D
fikus37
Nechápu co se děje.Pod HPS jsou palice menší.Ta genetika nic moc.Pod HPS by to mělo být už jak pul litr a nic.Pokud nemáte dobrou genetiku,tak celý test je o ničem.31 den v květu a normálně jsem měl kdysi palice jak pěst(jel jsem hlínu) u NFT by to mělo být ještě větší.Opravdu nevím co se děje!!
Mám druhou novou lampu,stinidlo je taky uplně nové a kytky stagnujou. Teplota je v pohodě(50 cm pod lampou je 25 stupňů) EC 1,7 PH 5,8-6,1 ,teplota v noci min 17stupňů.Kytky vypadají velmi pěkně ,listy jsou zdravé.Jen ty paldy nejsou jak půl litr!!!
Fruddy, zatím HPS prohrává na plné čáře.(spotřeba/výnos) ještě není konec,ale jsem docela zklaman. Takové palice jsem měl pře rokem jak jsem začínal s 4x Vero29.
Na druhou stranu mám už dost těch PR keců,kolik má kdo lumenu,učinnost atd...Výrobci jak LED tak HPS jsou pěkní šmejdi. HPS od fhilipsu má napsáno 90,000lm(měřeno v IK 56,000lm) na Canafestu byl výrobce HPS(ted už nevím značku) a ten měl dokonce napsáno 120,000 lm při spotřebě 600W -toto už je fakt vrchol,klamání spotřebitele.To samé bude i u driveru.MW má továrny na Thaiwanu a v Číně(tak jako 90% výrobců).Normální smrtelník nemá šanci přesně spočítat ůčinnost těch zdrojů a výrobci toho zneužívají a to ve velkém měřítku.
Vero 29 a CXA,CXB jsou dobre čipy ,ale salát roste i pod Mars hydro.
Proto už nevěřím nikomu a nejlépe je to vyzkoušet sám,nebo u nějakého kámoše.
Ta červená má něco do sebe ,ale nesmí se to moc přehánět a navíc červených je asi 8,tak zvolit tu správnou červenou(opět pokud nevyzkoušíš v IK ,tak nemáš šanci zjistit jaká je ta červena je) je docela pakarna.Někteří výrobci trdí ,že 700nm ,další 660nm,další 640nm atd.Na netu je stovky zaručených červených.
Jak jsem kupoval panel,tak mi bylo řečeno ,že ta červená co mají je uplně jiná červená,než co uvádí na netu (asi kvůli konkurenci a plagiatorství).
Já pod HPS 600W(spotřeba 650W) dělal pruměrně kolem 430g(v hlině).
Jak tady čtu tak každý druhý dělá pod šestikilem 650-700g.Boužel mě se to nikdy nepovedlo a proto nevěřím ,že pokaždé uděláš 700g pod jedním šestikilem. Neříkam ,že to nejde,ale potřebuješ fakt luxusní genetiku a vše aby klapalo jak má.Možná jednou za 5 let se ti podaří udělat takový masakr,ale určitě ne pokaždé.
Pod LED Vero 29 jsem pokaždé udělal 1-1,1 g/watt a věřím že i začátečník,který dodrží určite pravidla to dokáže.
Tady pod tímto světlem při paradní genetice by měli zkušení groweři(co pod HPS dělají 1g/watt) udělat v pohodě přes 2,1 g/watt.
Uvidíme jak toto kolo dopadne.Každopádně pokud se to pod HPS tento týden pořádně nerozjede,tak to vypadá,že konečně HPS bude mít konkurenci.
Už samotné Vero 29 a CXB3590 jsou na tom velmi dobře.Pokud jich budeš mít puštěné do 1000mA (dostatečné množství na m2),tak můžou konkurovat HPS uplně v pohodě.
Spachal HPS spotřeba 650W ,pořád.Ten digi předřadník odešel i s tou lampou.Mám ted obyčejný předřadník(s takovým jsem začínal před 10 lety,lol..)
Kvakos
Ahoj, moc zajimavej testik. Ale kdyz nebudu pocitat,ze setup se da sotva povazovat za objektivni ( neoddelene boxy, velmi shitove stinitko u HPS, porouchany predradnik i vybojka, buh vi co to svitilo, nehlede ze dosvicovat budes klasik el.-mag. predradnikem ) i ty uznavas,ze to co se deje u HPS neni normalni, tudiz zavery testu nebudou mit zadnou vypojidajici hodnotu co se porovnani a vynosu tyce.

I tak musim rict,ze tento LED panel je jeden z prvnich, ktery se mi zamlouva :) Udelat 400-450W verzi za polovicni cenu a ze sodiku se stanou dinosauri :D

Good Luck, Kvakos :frog:
fikus37
Lampy jsou dost daleko od sebe,aby neměli na sebe žádný vliv.Stínidlo není nejlepší,ale je nové.97%
http://www.growshopjamaica.pl/produ...ered-97/?id=692
Takže odrazivost je v pohodě.Předřadník s lampou odešli naráz a holky byli bez světla zhruba 5 hodin(každodenní kontrola),takže si myslím ,že 5 hodin neznamená vůbec nic.Lampy jsou úplně nové.Největší problém je ta genetika.Na druhou stránku,je genetika stejná jak u LED ,tak u HPS.
Jedu NFT poprvé ,tak nevím jak vypadá květ po 30 dnech.U hlíny jsem měl pod HPS větší paldy po 30 dnu v květu.
Nevím jestli je tam nějaký rozdíl.Co jsem se díval do galerie,tak by se to u HPS v tom NFT ještě rozjet.
Fruddy
fikus37:

chápu tvoje rozhořčení :-) každopádně jsem se moc nedozvěděl o tom světle co máš, co tam máš za napájecí zdroj? spektrum světla se dá velmi lehce změčit spektrometrem, se svítivostí to už je horší, né každý si může dovolit dávat ty světla furt někomu měřit :) ale tak či onak si myslím že bridgelux, cree a meanwell určitě parametry nezkreslují, pokud nekupuješ Fake... u meanwellu to mám vyzkoušený z tou účinností, a je moc pěkně vidět že třeba LED panel mars má účinnost napájecího zdroje kolem 75% :-D. Jak řikáš že saláty rostou pod vším, to máš pravdu, ale pod vším jinak, jsou svitidla a když testuješ ve stejných podmínkách jiný druhy zdrojů tak přece poznáš co je lepší :-)

S údajem 2,1g/w je to trochu přestřel :-) nebo máš zdroj? já hledal na rollitup.org i na icmagu kde jsou poměrně otevřenější k LED a je tam dost povedencýh growů, ale s takovým údajem jsem se ještě nesetkal...

Ať se daří a díky za info :-)
masuro
no zrovna jsem to někde četl, týpek psal CXB 3590 ověřený výnos který videl na vlastní oči- 1,5G/W a reportovaný 1,8G/W
Efendy
Ono, je v tom stále dost zmatek, výrobce uvádí např. LED 200W co nahrazuje 400W HPS takže někdo počítá sklizeň (400g) 1g/w no a někdo to může počítat zase jako 2g/w protože jede vlastně pod 200W
masuro
počíta se dycky reálný výkon. a když to někdo udáva tak že sčítá nominální výkon tak takovému bych se obloukem vyhnul.
Efendy
Nechci tu zasírat téma, ale pokud něco nahrazuje něco, očekávám, že to nahradí, takže já se přikláním k tomu,že pod LED s udávaným výkonem 400W (přesto že je příkon třeba 230W) bych měl sklidit 400g abych mohl napsat 1g/w. Ono je počítání to celé divné i u HPS.
masuro
to vidíš špatne. třeba ty cree chipy když je valíš na max proud dají 150W jeden. takže by se udávalo že 4 chipy mají výkon 600W a udelal by si pod nima 300g a řekl že to je 0.5g/W

reálně by si je ale valil jen na 50W tj panel by žral 200W. Takže by si měl 1,5g/W

https://www.youtube.com/watch?v=iT5ivLc3ZFY
anon383596
mrskate tu gramama watama ale vetsina vas vubec nebere v potaz cas to me fascinuje sory za ot
fikus37
Proto mám watmetr, abych v tom měl přehled. Pokud si přečtěte první dvě stránky, tak to pochopíte. Je to úplně jednoduchá rovnice. Prostě spotřeba já celková u tohoto světla 316 wattů. U HPS je to 650 wattů. Teď jak mám ten obyčejný předřadník, tak jsem ještě spotrebu neměřil. Tento týden to změřím, ale myslím si, že se to nebude moc lišit +-5 watt. Pak spočítam celý komplet. Tj. u LED světlo, bublator, čerpadlo a u HPS světlo, bublator, čerpadlo, ventilátor. U LED není potřeba ventilátoru, neboť ty větráčky ofukuji palice s vrchu. Nepotřebuji ani pritah a odtah. Vzduch koluje přes komín. Kolem okna jde cítit, jak přichází vzduch s venku. To je výhoda sklípku. Akorát, že už je docela smradek, ještě, že soused ztratil čich.
Squer
No já myslím, že jde o produkci gram na watt, což znamená nominální příkon (opravdová spotřebovaná energie) versus výsledná gramáž. O to přece "vždy" šlo :D

Čili LEDky by v tomhle měly mít náskok a pravděpodobně i mají :)
fikus37
Fruddy, já to myslel trochu ironicky s tím 2,1 g/watt. To bylo přirovnání, že pokud někdo napíše že pod jednou lampou HPS 600watt udělá 650g,tj1g na watt, protože reálná spotřeba je 650 wattů ,tak pod tímto LED panelem udělá taky 650 gramů. Dokonce jsem tady četl, že pod HPS není problém udělat 1,5 g/watt. To už mě frajer úplně dostal. By musel udělat pod jednou lampou kilo sušiny a to je už nesmysl.
masuro
ten týpek z youtube growmau5 v tom videu tvrdí že udelal 1,91 GPW.
ono to tak nereálné nebude. myslím že těch 1,5 by grower když to nedojebe genetikou nebo spatným zaléváním tak by se to mělo dát dosáhnout.
Fruddy
Fikus37,

nepochopil jsem tu tvoji ironii.

Sorry když uděláš z 600W HPS 650g je to 1g/w (tomu rozumím s tím strátovým výkonem 50w navíc) ale odkud pořád bereš ten údaj že někdo dá pod 316W LED 650G? tomu už nerozumím. To jsem tak nechápavej nebo to je údaj vycucanej z prstu? :-D

BTW, co to tvoje světlo, jaký je tam napájecí zdroj? Klidně řekni že je to výrobní tajemství, nebudu se dál ptát.
spachal
Hadam, ze to neni tajemstvi, fikus37 psal uz na zacatku, ze je to Spider Vero 29 (http://ledideal.cz/www/led-grow-vero29/), takze to budou Lumotech :]

Jsou lide, co udelaji pod 850W (32x CXB3590@700mA) pres 1600g, takze takovy extrem to zase nebude ..
Kvakos
fikus37 : delat skoro kilo pod 600w hps neni zadnej nesmysl http://grower.cz/forum/showthread....250#post1082250
vubec nemam problem se opakovane k tomu cislu ze clanku velmi slusne priblizit a to mam o 1/6 mensi prostor a zlomek sazenic,GE index 1,65

1,8-2g/w u ledek beru jako velmi realny vysledek pri vyborne souhre okolnosti, akorat nechapu tech 850w LED,na konci pocita GE index pouze z energie na kvet, zminenych 6 tydnu rustu nema zapocine,asi to mel venku,ale pokud svitil dejme tomu polovicni wattazi, sel by GE index tezce do haje.
fikus37
Kvakos, já neříkám, že je to nesmysl, ale že se mi to nikdy pod HPS nepodařilo udělat. (ani po 10 letech). Nesmysl je že se dá udělat pod 600 watt vybojkou kilo sušiny. Mám pár známých co jedou HPS už nějaký ten pátek a nikdy jsem u nich neviděl víc než 500g pod sestikilem.
Fruddy, jsem zapomněl ti odpověďet, ale spachal ti to už napsal. (dostal jsem od kámoše novej vzorek, tak....) Ty lumotech drivery mají pozvolný náběh. Takže pokud by někdo chtěl pěstovat jak vietnamská komunita, tak je to dělalo přímo pro ně. Jde o to,že vám to nehodí takovou ránu při spínání, takže můžete použít klasické spínací hodiny za pár kaček a nemusíte mít strach že vám odejdou.
Kupoval jsem HLG sérii od MW a jakmile to strcis do zásuvky, tak se rozjedou hned. U Lumotechu to nějakou tu ms trvá, ale jde to poznat lidským okem.
Já si světlo dokážu postavit sám, ale chtěl jsem zkusit Made in Czech. Prodávají to jako stavebnici. Se ani nedivím, protože by na to nikdy nedostali certifikát o shodě výrobků. Tady na groweru co dělají světla je alesh a f...(zase jsem zapomněl jak se jmenuje -).
Fruddy
fikus37:

děkuji za odpověď, s tímto zdrojem se člověk jen tak často nesetká :-), vypadá to dobře, jen škoda té blbé efektivity 82%.... spínání bych řešil přes relé, ty startovací proudy u napájecích zdrojů jsou šílený, někdy nestaší ani normální jistič když chceš mít například 4x 250W zdroj a zapneš to naráz... BTW, certifikát o shodě je kus papíru kterej může vydat víceméně kdokoliv, ale pak za to ručí když ti to třeba doma chytne :-)
fikus37
Fruddy,pokud dobře čtu ,tak maj 90% efektivitu.
Vyrobeno v Holansku.
http://www.lumotech.com/getattachme...331c699f/L05055
Fruddy
Aha :-) pokud máš přímo tento zdroj tak už to chápu, a kolik jich tam máš?
crazyben
Fascinuje me jak se resi gramy a watty, vynosy daleko pres g/w a nikdo neresi co pod tou lampu vubec je... jakoby ten potencial udelat 2g/w mel kazdej model (dobra genetika ani zdaleka neznamena pouze vysoky vynos... zalezi na prioritach, radsi sklidim pul kila opravdovy kvality nez kilo prumeru).

Měly by sme se bavit o tom jak to pod tim kvete, o rozdílech ve struktuře a četnosti palic, spodky i vršky hodnotit zvlášť. O rychlosti nakvétání i době samotného květu (na to taky nějaký malý vliv může být). A v neposlední řadě i o rychlosti a struktuře růstu což nakonec bude s květem přímo souviset.

Ty čísla sou sice hezký, ale pro mě nicneříkající. Sleduju dál jak se to bude vyvyjet...
anon383596
naprostej souhlas bene svete div se ja mel na chroniku na 1,2 m pod vlastovkou v hline 64 kytek rovnou na kvet pri selekci z 11 regularu zalejvany ruco v light mixu 600g na 27 rostlinach z celkoveho poctu 64 zbytek byl cnko ktery jsem nevazil resite chujoviny jde o kvalitu predevsim az budete zapocitavat celkovej prikon /g / time pak bude mit ten index nejakou vahu takhle je to vo hovnech a vo zasirani treadu kteryho se ucastnim za to se omlouvam
pritom ten chronic byl celkem slusny kurivo zadnej zazrak ale fajne sice vic phenotipu ale v poho
masuro
to je jasný že Tao automat nemůžeš srovnávat s Mr.Nice Critical Mass :-)
Podmínka těch vysokých výnosů je právě dobrý a kvalitní model.

Co se týče struktury palic tak jak HPS dělá donkey dicks tak LED spíš golfové míčky. Co je ale rozdíl je že HPS máš spodek k ničemu, u LED je ten průsvit lepší a v podstatě i ty spodní paličky u kytky cca 80-100 jsou použitelné.

kdysi jsem dokonce i videl video jak to dva borci srovnávali.
crazyben
citace:
Původní příspěvek od masuro
to je jasný že Tao automat nemůžeš srovnávat s Mr.Nice Critical Mass :-)
Podmínka těch vysokých výnosů je právě dobrý a kvalitní model.


Ale to je presne ten omyl! Na trhu je spousta modelu slechteny pro svoji exkluzivni chut nebo aroma... nebo i dohromady, ktery nedosahujou takovejch vynosu o jakejch pisete ani zdaleka (i pri sebelepsich podminkach). Pak tu sou "komercni" modely kde jde predevsim o vynos... a samozrejme spousta variant mezi tim...
masuro
bene, kdyz se delá takový test jak dělá fikus, tak způsobem že veme dvě stejné genetiky a prdne to pod různý světla...
bavit se tady o genetikách a chuti je trošku OT.
fikus37
Tento test má ukázat,že moderní čipy(konkretně Vero 29,ale i CXB3590) ,mají potenciál. Nechci nikomu kázat pod čím má pěstovat,nebo jak má pěstovat,ale jen ukázat ,že to opravdu funguje.
Na konci udělám krátké video a ukážu v detailu jak jsou patra prosvícená,strukturu kořenového systému,spodky,vršky atd.
Efendy
Perfekt, ceníme si tvé ochoty
masuro
tak tak, všechna čest fikusovi že se na něco takového podujal.
Kifo
tiez davam klobuk dole...Vnimam tento pukus ci porovnanie ako taky prelom velky. Dakujem fikus
crazyben
citace:
Původní příspěvek od masuro /
bene, kdyz se delá takový test jak dělá fikus, tak způsobem že veme dvě stejné genetiky a prdne to pod různý světla...
bavit se tady o genetikách a chuti je trošku OT.


No jasně to ani nepopírám, jen do toho, mě se tenhle test taky líbí, ale dopředu říkám že mě nezajímá g/w (což tady všichni tak horečně řešíte), ale to jak ten výsledek bude vypadat (struktura palic, aroma, chuť, kvalita high). Zrovna ste tu ale řešily jak někdo jinej udělal 1,8g/w bo kolik a že 1,5 by pod stejnym světlem měl dát i amatér (1,5 čeho? a sme u toho)... nevim hoši mam pocit, že moc prožíváte jaký čísla vám ukazuje váha a málo vychutnáváte :)

Jinak jak uz psal kvakos, uplne dokonalej ten test ani zdaleka neni... dva boxy, poradny stinitko, dat blizko sten... to uz by bylo zajimavejsi sledovat. Takhle moc se nahoru pod tim HPS tahaj jen proto ze to svetlo neni spravne vyuzity. Vzdyt je uplne videt jak se kytky nataci primo k ty vybojce. Za to nemuze pouzity svetlo, ale spis okolnosti za kterejch je pouzivany...
fikus37
Nevím co máte pořád proti tomu stínidlu? To stínidlo je nové a docela dobré reference.Důležite je ,že je nové!Takže odrazivost je lepší než u starších stínidel co stojí ranec.
K věci:Ph v kalfasech u HPS 6,1 a u LED 5,95.EC u HPS 19 a u LED 17.
Holky sosají jako blázen.Musím dolívat co 3 den,tak 10L do každého kalfasu.
Pod HPS se to konečně rozjelo.Pod LED to fičí taky parádně.
Foto pod HPS
fikus37
Pod LED jsou všechny palice stejnoměrné.Pod HPS je to jedna větší ,jedna menší.HPS se teď rozjela,tak si myslím ,že dotáhne LED během týdne.
Foto krajní rostliny pod LED.
fikus37
Jinač ,vlhkost držím na 70% a teplota je přes den 20 u spodku rostlin pod LED i HPS.U HPS je u vršku(50 cm pod lampou),teplota 26 a u LED u vršku(30 cm pod lampou),teplota 23,7 stupňů.
Foto celkově pod HPS
fikus37
Poslední foto celkově pod LED.Jsem zvědav,tento týden by to mělo pukat jak pod LED,tak pod HPS.
Kvakos
Co se tyce rozptylu,myslim ze tohle mluvi samo za sebe.

Jinak holky pod Led vypadaji opravdu krasne ;)
Squer
Tohle mluví samo za sebe.
Kvakos
celkem jo, sisky co byly primo pod stinidlem prerostly oproti zbytku :D a prestan to krmit steroidama :punk:

edit:
to squer : pokazde kdyz se nekdo ozve jak sou hobby stinitka super, hodi odkaz na pest kde sou 2 roztahle vedle sebe :D asi nevite jak funguje rozptyl svetla ze? a ze 2 x 600w pod hobby je vlastne takovy A-Wing---- LOL a stejne je to vzdy u hobby primo pod vybojkou prepaleny. Takze jestli ses spokojenej klidne si pouzivej treba i profi HOBBY :D ale rozptyl nikdy nebude mit dobry. Good luck :frog:

Kolikrat me zarazi i v zahranici apod., kdyz testujou, vezmou 1x1000w a 60x50cm sputnik, oproti LED panelu kterej ma 2x1m. To nema logiku, je to temer absurdni. Pro objetivni test se snad musi pouzit osvetleni,ktere ma podobne parametry, jako napr. 4x250w na zhruba stejne plose. Lidi proste nepremysleji nebo je to reklama....:(

i tak musim fikovi podekovat,ze nam tu ukazuje takovej panel,ktery je prinejmensim zajimavy.

To fikus: ty dalsi 4 cipy co se roznou na kvet,prijde ti ze maj jinou teplotu chromatickosti ci spektrum bo sou stejny a jen s cockama? dik
kcb
neprestanu )
fikus37
Další 4 čipy + ty červené se zapínají na květ.Mají Barevnou teplotu 3000K,jde to poznat i lidským okem (jsou žlutější).
No,jinač jestli jsem dobře pochopil ,tak zrovna padla poslední výhoda HPS a to jsou malé pořizovací náklady.
Pokud dobře počítám,tak náklady na osvětlení pod HPS jsou už skoro stejné jak na pořádný panel LED.
Digi předřadnik 600W :5,000 kč
http://www.specialnizahradnictvi.cz...matek-600w.html
Stínidlo(profi) 4,690 kč
http://www.specialnizahradnictvi.cz...ings-velke.html
Výbojky růst:1,690 Kč
http://www.specialnizahradnictvi.cz...re-600w-mh.html
Výbojka Květ :1,349 Kč
http://www.specialnizahradnictvi.cz...t-600w-hps.html
K tomu dobrý větráček a popřipadě cooltube :1,499 kč
http://www.specialnizahradnictvi.cz...or-typhoon.html
Cooltube ,kdyby náhodou se nám kytky vytáhli 3,600 kč
K tomu nepočítám dopravu.
To dělá částku přes 16,000 Kč.Životnost HPS lamp jsou 3 kola(aby byl test vyrovnaný ,tak nejlépe každé kolo nové)
LED světlo mě vyšlo taky na 16 tis. Když k tomu spočítate,že životnost by měla být 40-50 tisíc hodin,tak my vychází,že není o čem mluvit.
Nevýhoda v LED byla jen jedna.A to vyšší počáteční náklady na pořizení.Výhody tady nemá cenu psát,to asi víte všeci.
Já osobně ,používám lampu a stínidlo levnější,asi proto mám tak malej výnos.Lampu jsem použil i 4x a stínidlo jsem měnil za celou dobu jen 2-3x..U toho testu jsem použil dokonce dvě nové lampy(lampa mi odešla i s předřadníkem) a stínidlo jsem taky kupoval nové.
Bohužel ,dozvěděl jsem se tady ,že když nemáš stínidlo Adjust-A-Wing ,tak výsledek poh HPS bude na pikaču.
No,nevadí příště by jste mohli udělat nějaký testík s nejlepším stínidlem.Aby to bylo fér-)
masuro
v podstate ani ty vyšší pořizovací naklady už nejsou tak proti LED. Dyt jsto secetl sám, kdyz chces high tech HPS setup, tak te stoji 16K. No a plus musis do neho dalsich min 20K navalit na vymenu stinitka a vybojky, spis i vice...o provozních nákladek , ventilaci atd nemá smysl psát. co jsem se bavil s panel builders tak dávam HPS tak rok, nez se z ní stane vytápeč sklepů...tam bude její místo, než tam valit přímotop tak to můžes svítít jednym sestikilem :-)
Kvakos
No,az tak horke bych to z temi naklady nevidel, muj setup me vysel na 7 600kc. s a-wing defender medium, digi. balast, 420/505m3 vetrak a vybojkou. viz muj thread jak na indoor.

Ale led se nezastavitelne vyviji a ceny pujdou dolu, je to jen otazka casu,nez po vsech smerech prekonaji sodiky.

jinak tech 40-50tisic hodin se u ledek udava take pokles svitivosti az o 20%,ale i tak je to hromada hodin :)
crazyben
tuba za 3,6? to nestoji ani spudnik :D mi netvrď že bys to koupil když máš sám hobby za čtyři kila z polska (podle ty fotky obycejnej hammer kterej se da sehnat i za 250 a 97% odrazivost nema ikdyz lepsi nez stuco, ja bych tem polakum moc neveril). Jestli teda mas to co si odkazoval...

Vetrak budes potrebovat i pod ledkama, nebo ty jedes bez ofuku? Jestli jo tak good luck a hlidej plisne. Takze ten taky nepocitej. Plus profi stinitko za 4,7 (da se koupit i mnoohem levnejc) dve vybojky taky nejsou treba ale prosim, mimochodem sou taky slusne predrazeny... no jeste ze tu dopravu si vynechal.

Jak pise kvakos.. je tam za mensi pulku i s odtahem :D Nemam nic proti LEDkam, ale takhle balamutit lidi... jeste vydrz, jednou to pride, ale jeste se ten zlom nekona ;)

Ted si jeste predstav kdybys chtel 1000w SET... kolik bude stat HPS a kolik LED?
Squer
Kvakos: To je zase kydů :D Já hobby stínidlo nemám tak co to meleš :D Jen jsem poukázal na to, že i s hobby stínidlem jdou pěkný výsledky, thats all :D
Prostě to, že budeš mít výbavu za desítky tisíc ti dobrý výnosy nezajistí. A když dáš kytkám to co potřebujou tak rozdíl mezi hobby stínidlem a awingem za 4k5 bude minimální.
pankytka
Crazyben: myslim, ze Fikus ofuk nema, prtze mu na kytky foukaji vetracky, ktery chladi LED...
crazyben
To mi chces rict ze to profoukne takovy keriky? néééé neblázni... jinak mi to pride jako blby reseni, jestli to fouka okolo chladicu az dolu na kytky. Vetsinou se totiz snazime o opacny proudeni vzduchu a to odspoda nahoru a neni to zrovna nahodou (teplej vzduch totiz stoupa vzhuru jaksi prirozene).
crazyben
citace:
Původní příspěvek od fikus37
Tento test má ukázat,že moderní čipy(konkretně Vero 29,ale i CXB3590) ,mají potenciál. Nechci nikomu kázat pod čím má pěstovat,nebo jak má pěstovat,ale jen ukázat ,že to opravdu funguje.
Na konci udělám krátké video a ukážu v detailu jak jsou patra prosvícená,strukturu kořenového systému,spodky,vršky atd.


A já si toho cenim... jen trochu objektivně a né že najdeš to nejvíc předražený na trhu navíc podle mě v nesmyslný kombinaci a tim se budeš snažit dokázat že pořizovací náklady na kvalitní LED světlo sou stejný jako na kvalitní HPS světlo... to je přece blbost, nemyslíš? Navíc to pak přímo vybízí k dalším spekulacím. Radši to už nebudu rozváďět... sleduju dál a těšim se na výsledek.
Efendy
Pokud se nepletu tak jsi dnes nějaký 34den květu?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma