Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konvenční Zahrádky

 
R-Man's Chilli - driven by Growduino - Klikni zde pro originální téma
r-man
Ahoj pestitele,

uz delsi dobu jsem si rikal, ze bych zkusil vypestovat nejaky ty papricky. Posledni roky se to celkem rozjizdi na vsech frontach, mno uvidime jak se mi to povede. Doufam, ze to bude pecka, protoze na to mam velkyho pomocnika - Growduino.

Jak to tedy bude vypadat? Budu se snazit naklicit a predpestovat uvnitr ve skrini a az jakmile bude dostatecne teplo, prdnu to ven na zahradku do hliny. Ze zacatku asi pod parnik/minisklenik, ocekavam ze tak v dubnu to tam pujde.

Zatim teda indoor, setup je:
Stan 60x60x140cm, koupeny v Growzone. Mimochodem moc pekne a prehledne udelanej eshop. Jo a diky me milujici zene - dostal jsem ho k vanocum :-)

Lampa je CFL 200W na rust (6400K), ke klasickymu stinitku (kladivkovej plech, je to to vetsi) jsem ji musel jeste lip pripevnit pomoci stahovacek, jinak by se strasne provesila.

Zvlhcovacka klasika SPS-808, lepsi snad ani neexistuje.

A samozrejme malej parnicek, jak jinak.
r-man
Ted asi to nejdulezitejsi...

Celej predpest nez to pujde ven, bude rizen pomoci Growduina. Muzete se podivat na thread v mym podpisu, abyste vedeli jak ta masinka funguje. U Chilli ted ze zacatku ridim/sleduju pouze:

1. Cas osvetleni 6:00-24:00, tedy 18 hodin svetla (sleduju jestli funguje OK pomoci cidla na svetlo)
2. Teplota - je kolem 27°C, zatim nemusim nic resit.
3. Vlhkost - zatim udrzuju 65-70%

Pozdeji pak zrejme pribude:
3. Vetrani - rizeno podle teploty, vlhkosti, + pravidelne vyvetrani
4. Zavlazovani - pravidelne, ale az to presadim do kvetinacu, samozrejme.
5. Teplota zalivky (asi budu jen sledovat, predpokladam ze nebude potreba ohrivat.
6. Mnozstvi zalivky - budu sledovat hladinu abych vedel kdy mi dojde a musim doplnit.
7. Mozna i pH, EC a pokud se stihne vyvoj, tak i v testovacim rezimu CO2.
r-man
Vlastne az ted to nejdulezitejsi - co jsem si vybral?

V pesteni Chilli jsem sice zacatecnik, ale obecne v pestovani zas tak uplne ne, viz muj podpis...proto jsem se nedival na narocnost odrud, proste jsem si vybral co se mi libilo.

Nakoupil jsem u chillipikanterie.cz , taky moc pekne udelanej eshop, tady grafik evidentne vedel co dela. Bohuzel ale chybi trideni, coz v rostoucim poctu nabizenych odrud dela dost zmatek. Mozna by se taky meli naucit jak seminka balit - jsem zvyklej ze seedbank v utesnenym packetu, ale tady to prislo nasypany v papirovejch pytlickach. To myslim neni uplne vhodny, nicneme nerika to nic o tom jak to maj uskladneny u nich (snad lip).

Vse je po dvou rostlinkach, kliceni v Jiffy prej zabere az 3-4 tydny!!!

CR - Carolina Reaper:
Capsicum Chinense
Původ: Jižní Karolína, USA
Pálivost: 1 150 000 ~ 2 200 000 SHU
Doba zrání: 120 dní
Rozměry plodu: 3 - 5 cm
Výška rostliny: 100 - 150 cm

BGJR - Bhut Jolokia Red (Ghost Pepper)
Capsicum Chinense
Původ: Indie (Assam)
Pálivost: 1 001 304 SHU
Doba zrání: 120 dní
Rozměry plodu: 5 - 7 cm
Výška rostliny: 70 - 80 cm

FY - Fatalii Yellow
Capsicum Chinense
Původ: Jižní Afrika
Pálivost: 130 000 - 315 000 SHU
Doba zrání: 100 dní
Rozměry plodu: 4 - 7 cm
Výška rostliny: 50 - 100 cm

JRG - Jalapeno Red Giant
Capsicum Annuum
Původ: Mexiko
Pálivost: 6 000 SHU
Doba zrání: 60 dní
Rozměry plodu: 7 - 12 cm
Výška rostliny: 80 - 120 cm
crazyben
Tak na to sem zvědavej... ani ne tak na papričky jako na growduino v akci. Něco sem o tom načet a do budoucna o něčem takovym uvažuju. Dost mě zaujala verze s UPS... zkoušel jak dlouho vydrží při různejch zátěžích? Měl sem kdysy jednu starší APC (přesnou specifikaci už neznám) a dva servery s nějakýma diskama a příslušenstvim neutáhla víc než 2hodiny, což zas tak moc neni... to ty servery ani zdaleka nežerou tolik jak třeba 400w soda.

Jinak držim palce ať stroj šlape a papričky rostou, budu sledovat.
r-man
Ono je to trosku jinak.

V tomhle Growduinu co je na fotce - varianta Special - je uvnitr klasicka 350VA od APC. Ta vydrzi s 150W lampou jen par minut. Je ale staveny pro LED ktera mela snad jen 28W, s tou uz vydrzi mnohem dyl, urcite vic jak hodinu.

V ostatnich variantach Growduino je mala UPSka, ktera ale drzi pri zivote jen Arduino a cidla, nedrzi vykonovy zarizeni. Ale zas ma vydrz pres 6 hodin, takze pri vypadku proudu aspon probiha mereni a pripadny zasilani alertu, kdyz se neco stane. Teda pokud je zalohovany i pripojeni na internet, tzn. UPSka u routeru treba.
r-man
Dalsi rostlinky v boxu jsou kavovnik a grapefruit.

U kavovniku bohuzel nevim co je to za druh, coz je dost problem, protoze se dost lisi doporucovanej zpusob pestovani:

http://www.cerstvakava.cz/clanky/ka...CFcm6Gwody-ACyw

Bohuzel jsem ho dostal v dost zbidacenym stavu a aby toho nebylo dost, tak moje chyba zapricinila poblikavani osvetleni v boxu v dobe tmy, takze dostal zabrat i ode me. Ale presadil jsem ho do hliny smichane s netopyrim guanem (jeste ho celkem dost mam, kdyby nekdo chtel) a opravil osvetleni, tak se snad spravi. Vyrazily dve patra listku, zatim to vypada nadejne, viz prvni fotka :-)


Grapefruit je klasickej v obchode koupenej cervenej grep a z neho zasazena pecka. Uz ani nevim kdy jsem to udelal, muze mu byt tak rok a pul, mozna dva. Ani jsem nedoufal ze to poroste, ale na to ze byl jen na okne, vypada celkem OK - druha fotka. Nemam absolutne tuseni jak se pestuje, musim neco nastudovat. Kazdopadne mi pripadalo, ze tropy v boxu by mu mohly byt prijemny :-)
r-man
Tak pratele, objevil se prvni problem. Kavovnik mi napadly svilusky. Tech kurev je na povrchu hliny a vsude kolem asi tak bambilion a lezou i po kvetinaci. Jsou evidentne mlady, protoze pred par dny jsem je tam nevidel a jsou dost rychly. Asi se cerstve vylihly.

No nic, postrikal jsem je pripravkem Nissorun 10WP od Agrobio, link treba tady http://www.agromanual.cz/cz/priprav...orun-10-wp.html

Uvidime jak to zabere, zatim to vypada ze chcipaj celkem rychle. Drzte palce.
murmur
A nejsou to smutnice? Svilušky po hlíně ani květináči nelezou a množí se pomaleji.
r-man
citace:
Původní příspěvek od murmur
A nejsou to smutnice? Svilušky po hlíně ani květináči nelezou a množí se pomaleji.


Mno smutnice zas vypadaji uplne jinak, maji kridla a jsou to takovy maly musky. Vcera jsem jednu tu potvoru dal pod mikroskop a vypada takhle:
r-man
Mimochodem, dneska je 151 let od narozeni Wilbura Scovilla, viz

https://www.google.cz/
r-man
citace:
Původní příspěvek od r-man


Mno smutnice zas vypadaji uplne jinak, maji kridla a jsou to takovy maly musky. Vcera jsem jednu tu potvoru dal pod mikroskop a vypada takhle:


Neumim tak hezkou fotku, ackoliv vybavu na to asi mam (spis neni cas si pohrat)...zkusil jsem aspon takhle:
r-man
Tvl ty potvory normalne prezily Nissorun 10WP a vypada to, ze nektery (ne zrovna malo) prezily i Vertimec. Nikde na listech neni nic videt, porad to vypada ze lezou jen v hline na povrchu a po kvetinaci....ze by se po stonku kavovniku nebyly schopny dostat nahoru???

No nic, aspon malej update - kavovniku se zda se dost dari, protoze se rozvetvil!
nasavajtendym
Pokud to máš v hlíně, zkus tabákový výluh použít jako zálivku. Pro parazity je to jed a rostlině se nic nestane. Ale jestli to máš i na květináči i na listech, zkombinoval bych to i s postřikem a určitě bych ten postřik aspoň dvakrát pro jistotu zopakoval.. Plus bych to udělal u všech kvítek co mas doma- může to byt ve všech kvitkach.. Zlom vaz;)
r-man
Tak to decka vypada, ze boj se sviluskama skoncil. Nevidim jedinou. Huraaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!
r-man
Mam obrovskou radost, prvni klicek JRG - Jalapeno Red Giant vylezl. Je to az s podivem, vsude se pise ze kliceni muze trvat 3-4 tydny. Ja to mam 10 dni a uz to leze! Asi dobrej oddil :-)

Mno a tak nastal cas zkusit udelat s timhle threadem neco zajimavyho - co treba Timelapse? Dal jsem tedy do roomu starej dobrej Olympus C-750, presne ten, se kterym se fotilo timelapse co mam v podpisu. Pod stanem je bila skrin, v ni stroj s Win XP (protoze ten program pro foceni pod nicim novejsim nejede), propojeno pomoci USB, nasazen blesk pro foceni v noci - a uz to fici.
r-man
Tezko tomu uverit, ale prvni Carolina Reaper vylezla!!! 11 dni od zasazeni do Jiffy - jipiiii!!!

Zitra se pokusim nafotit, kdyz bude cas. Musim rict, ze jsem s tim svym Growduinem nadmiru spokojenej. Podminky to udrzuje perfektni, vsak posudte sami.

Teplota vzduchu stabilnich 27-29°C, pred rozsvicenim (v 06:00) je v noci nizsi.

Vlhkost vzduchu stabilne 60-70%.

Teplomer na teplotu vody jsem umistil dovnitr Growduina abych vyzkousel jak moc se hreje SSR rele pri zatizeni 200W - je to v pohode, ma to pod 36°C.

No a na grafu pro osvetleni vidite v 6:00 rano narust. Takhle se da kontrolovat funkcnost osvetleni.
r-man
Tak dneska vyjela i druha Carolina Reaper.

Musel jsem vsechny Jiffy nastrikat Kuprikolem - proti plisni. Zacaly se totiz objevovat bily tecky na pomerne dost mistech. Pohledal jsem po internetu a zjistil jsem, ze na tyhle tablety si stezuje hromada lidi, ze proste plesnivej. Ach jo, proc jsem to nevedel driv. Uz nikdy vice Jiffy!!! Navic to bude videt ve videu, ze se vsechny tablety pohnuly, ale co uz.

Foto prikladam, jaxem slibil.
JAHmaican
Ahoj,
pěkně to máš poladěné.
Jen bych tě trochu opravil u té Caroliny Reaper:
oficiální maximální pálivost odrůdy Carolina Reaper je 1,569,300 SHU. Hodnoty 2 200 000 SHU uváděné na wikipedii nejsou ničím důveryhodným podložené a z tohoto zdroje se poté šíří na ostatní internetové stránky.

Nejpálivější tudíž pořád zůstáva Trinidad Scorpion Moruga - až 2 009 231 SHU.
A že je to opravdu masakr. Už ji pěstovat nebudu. I když se sám řadím mezi středně pokročilé a chilli si přidávám takřka do všeho, tyto se opravdu nedají žrát... :flamer: .
r-man
citace:
Původní příspěvek od JAHmaican
Ahoj,
pěkně to máš poladěné.
Jen bych tě trochu opravil u té Caroliny Reaper:
oficiální maximální pálivost odrůdy Carolina Reaper je 1,569,300 SHU. Hodnoty 2 200 000 SHU uváděné na wikipedii nejsou ničím důveryhodným podložené a z tohoto zdroje se poté šíří na ostatní internetové stránky.

Nejpálivější tudíž pořád zůstáva Trinidad Scorpion Moruga - až 2 009 231 SHU.
A že je to opravdu masakr. Už ji pěstovat nebudu. I když se sám řadím mezi středně pokročilé a chilli si přidávám takřka do všeho, tyto se opravdu nedají žrát... :flamer: .


Jj, ja vim. Ono to cislo je vubec dost tezko dohledatelny u oficialnich zdroju s moznosti overeni vysledku. A to i u te https://cs.wikipedia.org/wiki/Trinidad_Moruga_Scorpion - tam proste taky clovek nevi.

http://www.moruga-scorpion.cz/ - tady neni treba napsano ktery univerzity to byly, kde jsou publikovany oficialni vysledky - takovej clanek si umim napsat sam :-)

A napriklad http://www.guinnessworldrecords.com...st-chilli-53033 rika, ze je nejpalivejsi. Guinessum se uz snad trosku verit da, ale zdroje tam taky nejsou.

Stejne tak ze stranky prodejce kde jsem to kupoval -
Carolina Reaper, původním označením HP22B, je v současné době potvrzená jako nejpálivější na světě. Světový rekord získala díky průměrné pálivosti plodů s hodnotou 1 569 300 SHU, avšak Carolina Reaper může dosáhnout neuvěřitelné hodnoty až 2 200 000 SHU, čímž předstihla Trinidad Morugu Scorpion a v roce 2013 byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.
r-man
Dobra zprava - prvni BGJR - Bhut Jolokia Red (Ghost Pepper) vylezla!!!

Zase jsem to ale musel postrikat Kuprikolem, ty Jiffy tablety jsou fakt hnus.
r-man
Psal jsem lidem z Chillipikanterie ohledne tech Jiffy a zkusenosti snima. Odpoved zde:

Dobrý den,
my s jiffy v podstatě problémy nemáme, klíčíme v nich už třetím rokem a zatím jsme ani jednou plíseň nezaznamenali (i přes to, že takové zkušenosti mnoho lidí má, očividně i včetně vás ;) Můžeme vám leda poradit jak s jify pracujeme my. Pravidelně cca 2x denně otevřeme na čtvrt hodiny pařníky a necháme vyvětrat, také se snažíme tablety nepřemokřovat, vlhčíme je pouze rozprašovačem když začínají vysychat. Plíseň může také vznikat když jsou tablety příliš natěsno u sebe, ale co jsme koukali na vaše fotky na groweru tak to nebude váš případ.


Vloni jsme zkoušeli i kokosové tablety, semínka v nich klíčí nádherně a rychle, ale neobsahují žádné další živiny a tak je třeba ihned jakmile prorostou kořínky tabletou přesazovat do substrátu aby se nezpomalil růst. Nicméně na těch jsem při snímání timelapse zpozorovali nějaké bílé potvory :D nicméně rostlinkám to nevadilo, takže jsem to nakonec neřešili. Timelapse je zde, všimněte si bílých teček: https://www.youtube.com/watch?v=MNG2xN1rT_I


Jinak jsme rádi, že vám papričky hezky klíčí, 3-4 týdny co udáváme pro klíčení jsou takové spíše nejvzdálenější intervaly do kterých by měl klíček vylézt, většinou pokud mají dobré podmínky vykouknou mnohem dříve, ale například odrůdy peruánských Rocoto si opravdu ty 3-4 týdny dají na čas. Často si říkáme zda ještě vůbec vyklíčí a najednou jich za den vyleze deset :D


----Takze to vypada, ze jsem je spatne zalival - musim jen rozprasovacem. Mno tezko se tomu veri, ale zkusim to.
anon383596
clovece ja ty jifiny pouzivam radu let na ganju a sou supr akorat fakt moc nezalivat a vetrat dene parnik, rozprasovacem jsem to nikdy nedelal a plisen nikda vzdycky vylejt prebytecnou vodu a zalit fakt az trochec proschnou
semena mi v tom vylezly snad vzdy vsechny bez kliceni predem
rezy do toho taky bez problemu
az mi dorazej semena zeleniny tak to do nich dle planu taky pude chili nevyjimaje tak jsem zvedavej jak to pujde
r-man
citace:
Původní příspěvek od Vemenex
clovece ja ty jifiny pouzivam radu let na ganju a sou supr akorat fakt moc nezalivat a vetrat dene parnik, rozprasovacem jsem to nikdy nedelal a plisen nikda vzdycky vylejt prebytecnou vodu a zalit fakt az trochec proschnou
semena mi v tom vylezly snad vzdy vsechny bez kliceni predem
rezy do toho taky bez problemu
az mi dorazej semena zeleniny tak to do nich dle planu taky pude chili nevyjimaje tak jsem zvedavej jak to pujde


A pouzivas ty kokosovy nebo ty raselinovy? On je to dost zasadni rozdil.
r-man
citace:
Původní příspěvek od r-man


Neumim tak hezkou fotku, ackoliv vybavu na to asi mam (spis neni cas si pohrat)...zkusil jsem aspon takhle:


Tak nakonec to bylo nejaci roztoci, aspon podle fotek na netu, co se mi p[odarilo dohledat. Nevim tim padem, jestli pochcipali sami a nebo jestli strikani pomohlo.
r-man
Ahoj vsichni co muj thread sledujete!

stala se takova velmi nemila vec, ze se zjistilo, ze moje zena na pravdepodobne alergii na neco, co je u nas doma. Z tohoto duvodu jsem musel vsechny kytky z celyho baraku vyhazet.

Jelikoz je mi ale lito vyhodit moje prvni Chilli, ktery navic fotim a vlastne jen predpestovavam, tak se ptam:

Chtel by nekdo z Prahy, nejlepe jih - P-4 pomoct zachranit moje chilli? Podminky akce (co je potreba umistit):

1. Je to 8 Jiffy tablet se sazenickama, zatim vyklicily pouze 4. Velikost maleho parnicku, viz fotky na zacatku.
2. Fotacek se stativem a adapterem a usb kabelem.
3. Externi blesk, kterej je potreba kazdej vecer pred pulnoci nasadit s cerstvejma baterkama a rano zas sundat a baterky nabit.
4. PC s plochym monitorem a win xp pro ovladani fotaku - pod jinejma win to nejede a bylo to dost slozity nastavit.
5. Zaliva se opatrne kazdej den 1-2x, ja to delam injekci aby se s tabletama nepohlo (kvuli foceni).
6. Trvani akce do cca pulky dubna, nez pujdou ven na zahradu.

Jsem schopen k tomu poskytnout i stan+svetlo+Growduino pro rizeni klima.

Prosim ozyvejte se mi do PM, ne sem, diky.
r-man
Tak pratele bohuzel nebudu nakonec umistovat svoje sazenicky k nikomu. Duvodem je ona plisen na Jiffy tabletach - po jednom dni mimo box jen tak na okne se rozrostla natolik, ze si nedovolim to dat k nikomu do jeho boxu.

Tento thread tim konci, o dalsi chilli se mozna budu pokouset pristi rok. Ale Growduino zije!!!

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=76003
crazyben
škoda... sice chilli (nejsem až takovej labužník), ale tohle vlákno mě zajímalo. Tak ať se ti příště vyhnou podobný problémy ;)
r-man
Ale aspon pracuju na tom videu, z toho co se stihlo nafotit. Je to pres 2500 snimku, tak uvidime...
r-man
Tak video nakonec neni nic moc. Je to prilis kratky, ve stredu obrazu nic nerostlo a hodne spatne se odstranovalo blikani zpusobeny nespravnou expozici, resp. pripojovanim blesku i ve dne. Priste se polepsim...

https://vimeo.com/155586201
crazyben
Me spis trosku vadilo maly "cukani fotaku" v druhy puli videa nez blikani asi pohyb s fotakem pri kontrolach?

Jinak je to koukatelny, skoda ze moc nebylo na co. V jakejch intervalech sou ty snimky porizovany a jak rychle si je prehraval?
r-man
citace:
Původní příspěvek od crazyben
Me spis trosku vadilo maly "cukani fotaku" v druhy puli videa nez blikani asi pohyb s fotakem pri kontrolach?

Jinak je to koukatelny, skoda ze moc nebylo na co. V jakejch intervalech sou ty snimky porizovany a jak rychle si je prehraval?


Jo, hnulo se s miskou i s fotakem, proste to nebylo idealni. Interval je 10 minut mezi fotkama, video je 25 fps.
carlos
citace:
Původní příspěvek od r-man
Tak video nakonec neni nic moc. Je to prilis kratky, ve stredu obrazu nic nerostlo a hodne spatne se odstranovalo blikani zpusobeny nespravnou expozici, resp. pripojovanim blesku i ve dne. Priste se polepsim...

https://vimeo.com/155586201


Nahodou sice to neni profi, ale podle mne luxusni!
r-man
citace:
Původní příspěvek od carlos


Nahodou sice to neni profi, ale podle mne luxusni!


Priste to bude profi!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma