Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 21.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Informace pražské policie
Zpravodajství ČTK | 19.7.2003 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: BEN

PRAHA 19. července (ČTK) - Cigarety marihuany za 250 korun prodával v parku v Malešicích v Praze 10 nezletilým dívkám čtrnáctiletý chlapec z Prahy. Kriminalistům se podařilo prokázat, že mladík se touto činností začal zabýval již v lednu. Pokud by byl chlapec zletilý, hrozilo by mu odnětí svobody od jednoho roku do pěti let. Kvůli nízkému věku ale musí policejní rada celou záležitost v souladu se zákonem odložit.
________________________________________________________________________

Informace policie Zlínského kraje
Zpravodajství ČTK | 18.7.2003 | rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj | autor: KOZ

ZLÍN 18. července (ČTK)
Čtyřiadvacetiletého muže z Kroměřížska obvinili vsetínští policisté z výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Od roku 2001 pěstoval v Novém Hrozenkově na Vsetínsku konopí k výrobě marihuany, kterou poskytoval dalším lidem. Hrozí mu až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Mladík se v Novém Hrozenkově staral o malé políčko marihuany
Mladá fronta DNES | 19.7.2003 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: (kam)

Vsetín, Nový Hrozenkov Ačkoli vrchol sezony pěstitelům konopí ještě nezačal, vsetínští policisté už začínají objevovat první políčka s marihuanou.
Před několika dny zadrželi muže z Kroměříže, který si zřídil malé políčko v Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Jedenáct rostlinek konopí mu vyneslo obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a šíření toxikomanie. Marihuanu totiž nejenže opakovaně tři roky pěstoval, ale také ji nabízel kamarádům.
Ačkoli v tomto případě nejde o nijak velkou "rybu", policisté si nedělají iluze, že podobných "zemědělců" na Vsetínsku bude málo. "Doba pěstitelů přichází až v srpnu. Tehdy není výjimkou, že v poli s dvoumetrovou kukuřicí objevíme ještě vyšší rostlinky konopí," poznamenal vsetínský policejní rada Ivo Novák. Pěstitelé si podle něj vybírají pro svá marihuanová políčka poměrně typické úkryty. Volí většinou okraje lesů nebo pole s vysokými plodinami. Pokud chtějí mít větší jistotu, stěhují je do sklepů svých domů, na balkony nebo do skleníků. Odhalit se s ohledem na možnosti podaří jen zlomek míst.
Vsetínsko je v oblasti toxikomanie vůbec v první linii Zlínského kraje. Oblíbený je tradičně pervitin a marihuana. U soudu naposledy skončila skupina mladých lidí, kteří v Zašové a Horní Bečvě pěstovali ve speciálních sklenících hydroponním způsobem vysoce šlechtěnou marihuanu zvanou Skunk.
________________________________________________________________________

Drogu si obstarám do půl hodiny, říká bývalá uživatelka marihuany
Moravskoslezský deník | 18.7.2003 | rubrika: Téma: drogy | strana: 8 | autor: Marie Stypková a Marek Cholewa

Frýdek- Místek - S marihuanou začala v osmnácti letech v jednom z frýdecko- místeckých podniků. Začala poznávat spousty lidí, kteří jí pravidelně dávali "nabít". Postupem času poznala i houby, hašiš a pervitin. Dnes je Hance šestadvacet a mezi své neduhy řadí už jen pivo a cigarety. "Pokud porovnám marjánku s alkoholem, tak alkohol je jednoznačně horší. Za těch pár let jsem to poznala. Doporučovat trávu nikomu nebudu, ale říkat, že to je něco špatného, také ne. Chtěla bych, aby si ji vyzkoušel každý,"tvrdí. Podle ní se pěstitelé a zároveň konzumenti dělí na dvě skupiny. "Ti ve městech to ze začátku mají na balkoně. Pak přejdou na podlampové pěstování. Rostliny jsou tak více šlechtěné. Takoví lidé jezdí často pro semínka do holandských coffee shopů. Druhá skupinka lidí bydlí na vesnicích. Mají tam svoje políčka,"nastínila. Na Jablunkovsku zná člověka, který si svou "úrodu"zakopává pod zem. "Zabalí to do nějaké igelitky a nechá to tam třeba rok. Vím, že míval vždycky prvotřídní kvalitu,"vylíčila Hanka. Ani pro člověka, který trávu nepěstuje, není vůbec problém nějaký ten "model"sehnat. "Kdybych chtěla, tak si za půl hodiny zahulím. Je tady hodně lidí, kteří ji mají. Navíc je tu několik podniků, kde se to dá bez problémů sehnat. Jedna opravdu vyhlášená hospoda je ve Frýdku. Kdo se tady nějakou chvíli pohybuje, tak ví, o čem mluvím,"prozradila. Dále říká, že měkká droga není jen výsadou mladých lidí. "Kouří i starší, kteří jsou ve věku našich rodičů. I policajti. Slyšela jsem o případech, kdy se zabavenou drogou někdo dál manipuloval,"vzpomněla si s tím, že se případy odehrály v jiných městech než ve Frýdku- Místku. Nový zákon, který upravuje držení drogy, nikdy nečetla. "Nikdy vám nemohou dokázat, jestli to kouříte, nebo ne. Prostě to máte, a je to. Tím to pro vás končí. Jsem proti tomu, aby se lidé kvůli pár rostlinkám zavírali. Ale nemyslím si, že by se počet stíhaných nějakým způsobem zvýšil. Policie se chce dostat k marihuaně jako počáteční droze, takže úplně špatně na to nejdou,"míní. Jak je to s tvrdými drogami? "Ti, kterým marjánka nestačí, se stěhují třeba do Prahy. Jsou to většinou lidé, kteří poslouchají techno a mají v oblibě dát si extázi a jít na party. I perník se tu dá sehnat. Je to asi druhá nejrozšířenější droga,"dodala Hanka.
________________________________________________________________________

Experiment s drogou soud nepotrestal
Noviny Havlíčkobrodska - Vysočina | 18.7.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: čtk

Havlíčkův Brod - Bez trestu včera odešli z budovy Okresního soudu v Havlíčkově Brodě dva učni sklářské školy ve Světlé nad Sázavou. Loni v říjnu nabídli cigaretu marihuany nezletilému žákovi základní školy, který po jejím vykouření skončil na jednotce intenzivní péče. Obžalovaný Viktor Telvák však bude devět měsíců pod dohledem úředníka probační a mediační služby. Za nedovolenou výrobu a držení psychotropních látek může soud uložit až pět let vězení. V případě, že pachatel nabízí drogu osobě mladší osmnácti let, až deset let. Soudkyně Hana Doubková však došla k závěru, že ochranná výchova zajistí nápravu mladistvého lépe než trest. Úředník bude dohlížet na to, aby učeň v trestné činnosti nepokračoval. U druhého z obžalovaných soud od trestu upustil. Oba, tehdy sedmnáctiletí učni se k činu doznali. Telvák uvedl, že svému spolužákovi a druhému obžalovanému, Lukáši Holubovi, marihuanu loni poskytl maximálně pětkrát. Spolu pak cigaretu s drogou nabídli i žákovi osmé třídy, který si tak protrpěl první zkušenosti s omamnou látkou.   (čtk)
________________________________________________________________________

Narkomani mají prázdniny - nehledají dealery, ale maková pole
Zpravodajství ČTK | 20.7.2003 | 10:50 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 20. července (ČTK) - Lidé závislí na heroinu mají prázdniny. Začínají v červnu a končí v červenci. V této době totiž odkvétá a dozrává mák. Narkomani nemusejí dennodenně obcházet dealery a utrácet velké peníze. Stačí zajít na pole, oškrábat zelenou makovici a jednoduchým chemickým procesem vytvořit drogu.

"Měl jsem klienta, který když měl mák a nemusel žádnému dealerovi platit, byl sociálně v pořádku. V okamžiku, kdy byl na heroinu, stálo ho to takové peníze, že měl problémy s kriminalitou," řekl ČTK streetworker ze střediska Drop-In Ondřej Novák.

Maková droga narkomanům přinejmenším pomůže vyřešit abstinenční potíže. Navíc heroin v ulicích je velmi často naředěn acylpyrinem, rohypnolem nebo ještě hůře sádrou či omítkou. Čistá droga z máku proto podle Nováka toxikomanům postačí, jsou totiž zvyklí na poměrně malé dávky.

Ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous uvedl, že heroinu je o letošních prázdninách v ulicích dost, ale je nekvalitní. "Kvalita jednotlivých dávek se velmi zhoršila, obsahují stále menší množství samotné drogy," řekl Komorous.

Podle Nováka se dealeři dělí na dvě skupiny. První počítají dodávky na kila a prodávají je poměrně kvalitní dealerům z řad narkomanů. Mezi nimi si již každý trochu vezme pro sebe a zbytek doplní náhražkou a prodá dál. Na ulici se pak dostane droga již velmi naředěná. Narkomanům tak nejen hrozí kolaps kvůli otravě "špinavou drogou", ale ve chvíli, kdy od dealera obdrží "čistou drogu", snadno se předávkují. "Makové" období je tak pro ně relativně bezpečné.

Narkomani na pole vyrážejí ve chvíli, kdy se květ máku zavře a vznikne zelená hlava. Večer, když je chladno, se hlava nařízne, aby z ní vytekla bílá tekutina. Hmota se nechá do rána uschnout a pak se seškrábe, vysuší a jednoduchým chemickým procesem se zbaví nečistot a jedovatých alkaloidů. Vznikne tak surové opium.

Rodiče se ale nemusejí bát, že by malé děti mohly jít na pole a jednoduše si tam obstarat drogu. "Kdo nezná chemický postup, drogu nezíská. Po požití samotné tekutiny by jim bylo jen ukrutně špatně a nikdy víc by to neudělaly," poznamenal Novák.

Štěpánka Kučerová rot
________________________________________________________________________

Kolumbijský prezident slíbil rozsáhlou protidrogovou kampaň
Zpravodajství ČTK | 18.7.2003 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: LCM

ARAUCA (Kolumbie) 18. července (ČTK) - Kolumbijský prezident Álvaro Uribe slíbil ve čtvrtek zahájení mohutné kampaně, která by měla zničit úrodu koky v konfliktní provincii Arauca.

"Nedovolíme povstalcům, aby si zde vytvořili svou základnu...(Rebelové) se stále cítí silní, protože mají peníze z drog. Abychom je porazili, musíme jim příliv těchto prostředků znemožnit," řekl Uribe, který do Araucy přenesl na tři dny sídlo své vlády.

Již v roce 2002 klesla podle údajů agentury Reuters v Kolumbii sklizeň koky, která je surovinou pro výrobu kokainu, o 30 procent. Uribe se nyní snaží získat pro kampaň i místní obyvatele a nabízí jim náhradou za pěstování výnosné plodiny volná pracovní místa.

Ve čtvrtek, v poslední den prezidentova pobytu, byl z provincie Arauca hlášen granátový útok, při němž přišla o život jedna žena a dalších sedm lidí bylo zraněno. Incident se odehrál v městečku Saravena, kde již ve středu povstalci vyhodili do povětří elektrický stožár, a nechali tak hlavní město provincie Araucu odkázanou na energii ze sousední Venezuely.

Lcm
________________________________________________________________________

Policie zadržela tříčlenný drogový gang
Mladá fronta DNES | 19.7.2003 | rubrika: Z domova | strana: 4

Krátce z krajů
Praha

Detektivové Národní protidrogové centrály zadrželi během června tříčlenný drogový gang kosovských Albánců, který nejméně rok zásoboval pražskou drogovou scénu heroinem. Informovala o tom včera mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Podle ní jde o rodinný klan, který distribuoval heroin nejen v Česku, ale také ve Švýcarsku. Čeští policisté začali skupinu sledovat právě z podnětu švýcarských kolegů, kteří pracovníky Národní protidrogové centrály upozornili na časté kontakty kosovských Albánců distribuujících heroin ve Švýcarsku s dealery z Česka.
________________________________________________________________________

O prázdninách přibývá mladých narkomanů
Právo | 19.7.2003 | rubrika: Severní Morava a Slezsko | strana: 18 | autor: Anna Bortlíčková, Foto Alena Sněgoňová

Lidé ve Frýdku-Místku tvrdí, že město se k fetování nezletilých a mladistvých staví spíše laxně

Kritika se snesla z úst obyvatel sídliště Slezská ve Frýdku-Místku, kde se před týdnem ve sklepě jednoho z výškových panelových domů upálil 21letý narkoman zfetovaný toluenem, na městkou policii a radnici. Lidé tvrdí, město se problémem rostoucího počtu mladých narkomanů málo zabývá.

"Nejenže hlídka strážníků městské policie dveře, zpod nichž se valil kouř a za nimiž byl zmíněný mladík, nevyrazila a musel jsem to udělat já, ale myslím, že město dělá málo pro řešení situace mladých narkomanů, kterých tady stále přibývá," řekl Právu domovník Rostislav Pěnčík, který tehdy přivolal městskou policii. "Tak laxní přístup jsem ještě nezažil," dodal. "Můj manžel byl také u toho, když přijeli strážníci. Popisoval to stejně jako pan Pěnčík," tvrdí paní L. Č., která také bydlí v inkriminovaném domě. "Feťáci se uchylují do sklepa, a když domovník zavolá městskou policii, strážníci řeknou, že s fetujícími dětmi stejně nic nemohou dělat, a pustí je," dodala. Jak uvedla, nyní o prázdninách nezletilí školáci ještě večer v deset hodin kouří a popíjejí venku na lavičkách. "Kdyby jim strážníci aspoň domluvili, měla by ta děcka respekt," dodala. "Bojím se o své děti, aby do toho také nespadly," uvedla další žena ze sídliště Slezská. "Už se tady stahují i mladí feťáci z Místku," řekla.

Fetování není trestný čin
Ředitel Městské policie ve Frýdku-Místku Václav Buček podotkl, že sebepoškozování, v tomto případě užívání drog, ze zákona není trestné. "Když přistihneme fetovat nezletilce, zavedeme je k rodičům. Mnohdy jsou to rozvrácené rodiny, rodiče buď nejsou doma, nebo když jim řekneme, že jejich dítě čichá toluen, mnohým je to jedno. Zařízení, kam bychom vozili fetující děti, tady také není a ze zákona nemáme možnost nařídit: fetuješ, půjdeš se léčit, budeš umístěn do nápravného zařízení. To nelze. Informace o fetujících dětech dáváme jako podnět sociálce, ale tam to stejně většinou už vědí." Dodal, že upozorňoval představitelé města a další kompetentní lidi, že v létě se tento problém ještě zhorší a že by bylo dobré zřídit například při nemocnici oddělení, kam by bylo možné zfetované narkomany vozit. "A to nám ještě kraj chce zrušit i záchytnou stanici. Pokud se tak stane, vzniknou další problémy," zdůraznil. Ke svému dřívějšímu vyjádření (Právo 14. 7.), že dveře do sklepa, kde se upálil 21letý mladík, vyrazili strážníci, nyní uvedl: "Ano, dveře skutečně vyrazil domovník," řekl. "Městská policie i my děláme, co můžeme. Nic se však nezmění, i když strážníci přivedou zfetované děcko do rodiny, nebo když feťáky vyženou ze sklepa. Prostě příště půjdou fetovat jinam," uvedl Pavel Matula z kontaktního centra Renarkon ve Frýdku-Místku. "Navíc ani my, ani strážníci nemůžeme být všude. Pro všechny, kdo užívají drogy, máme přes týden v centru otevřeno od 10 do 17 hodin. Počet našich klientů neustále stoupá, roste počet uživatelů marihuany, zvyšuje se i počet uživatelů těkavých látek," podotkl. Dodal, že právě píše zprávu pro radu vlády pro koordinaci protidrogové politiky. "Zdůrazňuji tam, že je nezbytně nutné, abychom k nynějším dvěma mohli přijmout další zaměstnance," řekl Matula. "Byla jsem svědkem, že byla do nemocnice převezena těžce zfetovaná 14letá dívka. Myslím však, že nikde v republice není zařízení, kam by byli umísťovány děti, které fetují, pokud samozřejmě nepáchají nějakou trestnou činnost. Podle mne jsou drogy parketou pro českou policii, která by to měla řešit ve spolupráci s městskou policii. My se budeme snažit dát více peněz do pre vence a také budeme usilovat o to, aby záchytka ve Frýdku zůstala zachována," řekla Právu starostka Frýdku-Místku Eva Richtrová (ČSSD).

Slezská je Bronx
O problémech sídliště Slezská představitelé města samozřejmě vědí. "Na malé ploše tam je koncentrováno 12 tisíc lidí. Je to poměrně mladé sídliště. A je to Bronx. Rodiče jsou do večera v práci, děcka se nudí, volnočasových aktivit se jim o prázdninách nenabízí tolik jako kdysi. Tak se shlukují, zkusí drogy jednou, podruhé a už v tom jedou. Nezletilí i mladiství narkomani mají své úkryty ve sklepích. Když je přistihneme a domluvíme jim, najdou si jiný úkryt," uvedl Buček. "Kolikrát jsem se jich ptal: co z toho máte? Řekli: je to nádhera, růžový svět. Později, jak už mají bolesti, halucinace, končí pro ně smysl života. A pak se stane taková tragédie jako v pátek před týdnem, že se upálí mladý kluk," dodal. Stejně jako on, také mluvčí severomoravské policie Soňa Bradáčová na dotaz Práva uvedla, že samotné užívání drog není z hlediska zákona trestné. "V případě zjištění osoby, která drogy užívá, ji policisté zpravidla požádají k prokázání totožnosti. Pokud policisté zjistí, že osoba má u sebe určité množství drogy, vyzvou ji k jejímu dobrovolnému vydání. Pokud tak narkoman neučiní, drogu mu policisté odeberou," sdělila a dodala, že na základě následné expertizy a zjištění množství drogy pak může být vedeno přestupkové řízení nebo trestní stíhání. "Zfetované osoby jsou podle zdravotního stavu umístěny na Detoxikační a krizové centrum. Tam jsou pod lékařským dohledem. Městská policie zpravidla vyrozumí Policii ČR, která učiní další opatření," dodala Bradáčová.

EVA RICHTROVÁ
Nikde v republice není zařízení, kam by byli umisťováni mladí feťáci.
________________________________________________________________________

Poklesl počet klientů užívajících heroin
Deník Chomutovska | 18.7.2003 | strana: 19 | autor: lm

Chomutov - Výraznou změnu oproti minulému roku zaznamenali pracovníci chomutovského K-centra. Z jejich statistik za první pololetí roku 2003 vyplývá, že znatelně poklesl počet klientů, kteří uvádějí jako základní drogu, již užívají, heroin.  "Nejčastěji uváděnou drogou je dlouhodobě pervitin, to se nezměnilo ani v tomto pololetí,"  uvedla včera Miroslava Chrzová, ředitelka K-centra.
"Zatímco loni za stejné období byl druhou nejužívanější drogou heroin, letos je to marihuana a po ní alkohol."  Převahu pervitinu dokazují konkrétní čísla. Zatímco jako základní drogu ho uvedli klienti chomutovského "káčka" ve 2 479 případech (v minulém roce 2 000), marihuanu v 267 (vloni 120), alkohol ve 256 případech (loni 193), těkavé látky ve 137 (vloni 104) a heroin v 87 případech (vloni 365).  lm )
________________________________________________________________________

Expert na drogovou problematiku: Dealeři měli ještě před nedávnem ideální podmínky
Moravskoslezský deník | 18.7.2003 | rubrika: Téma: drogy | strana: 8 | autor: Marek Cholewa

Frýdek- Místek - Noviny oslovily i experta na drogovou problematiku z řad policistů na Okresním ředitelství PČR ve Frýdku- Místku. Před rozhovorem však dotazovaný upozornil, že poskytnuté informace podléhají určitým režimům. "Není v možnostech policistů detailně a v návaznostech informovat širokou veřejnost,"předeslala okresní policejní mluvčí Jana Posová, která odpovědi experta zprostředkovala.

* Jak moc se změnila česká drogová scéna po roce 1989?
Po otevření hranic k nám začaly proudit všechny druhy drog. Samozřejmě naši toxikomani nezůstávali v ničem pozadu. Náš pervitin se stával čím dál tím známějším a vyhledávanějším. Do České republiky se začali sjíždět toxikomani a obchodníci s drogami z jiných států. Naše benevolentní legislativa jim k tomu dávala a vytvářela ideální podmínky. Držení drogy pro vlastní potřebu nebylo trestné. Nikde nebylo stanoveno množství, které by mohlo být považováno za "množství pro osobní potřebu". Začala se rozvíjet takzvaná drogová turistika. Děravé zákony, lehká dostupnost v podstatě všech drog a dumpingové ceny k nám přilákaly řadu toxikomanů ze všech koutů světa. Přetrvávající liknavost státních úředníků zejména v oblasti zákonodárné moci vytvořila a dodnes tvoří vcelku ideální podmínky k obchodu s omamnými a psychotropními látkami (OPL), jejich výrobě, distribuci a zneužívání.

* Jak se vám jeví znění tzv. lidoveckého drogového zákona, kolem nějž bylo rozpoutáno mnoho diskuzí?
Je nutno s povděkem kvitovat snahu zákonodárců, i když se jedná o pár kapek v moři, v souvislosti s novelizací trestního zákona z roku 1961, která nabyla účinnosti od 1. ledna 1999. Novela konečně uzákonila možnost držení drog pro vlastní potřebu. Kolem ní proběhlo skutečně mnoho diskuzí. Odpůrci nového zákona opomíjejí často fakt, že daná novela nebyla přijata pro usnadnění práce policie, ale především proto, že naše republika přistoupila k mezinárodním dohodám. Ty nás zavazují stíhat držení drogy, byť pro vlastní potřebu. Dalším aspektem je slaďování legislativy s právními normami EU, které podle stanov musejí odpovídat legislativě tamní, a to ještě před vstupem do tohoto společenství.

* V poslední době obsahovaly policejní svodky několik případů zadržených pěstitelů konopí (Karpentná, Vendryně). Téměř ve všech případech se jednalo o minimální počet rostlin. Podle zákona hrozí těmto pachatelům až pět let vězení. Myslíte si, že tento trest je úměrný vině? (Pro srovnání: Nedávno byla ve známé kauze zabití dítěte k tříletému trestu odsouzena Helena Čermáková.)
Nelze srovnávat případy výroby drog a medializovaný případ Heleny Čermákové. Pokud prostudujete trestní zákon a trestní řád, zjistíte, že mezi jednotlivými paragrafy jsou diametrální odlišnosti, zejména v naplnění skutkových podstat jednotlivých trestných činů. Podrobnou analýzou uvedených případů bychom popsali mnoho stran, nicméně nám nepřísluší jakkoliv posuzovat činnost orgánů činných v trestním řízení v případu Heleny Čermákové. Pokud jde o úměrnost hrozícího trestu, není nic snadnějšího, než představit si například třináctiletého nezletilce, který po prvotním požití drogy, třeba marihuany, je ohrožen na životě, hospitalizován v nemocnici s trvalými následky na zdraví po zbytek života.

* Můžete uvést, jak daleko pokročilo vyšetřování ve zmíněných dvou případech týkajících se zadržení mladých mužů ve Vendryni a Karpentné?
K této otázce nemohu podat žádné informace, jelikož jsou nadále prováděny procesní úkony daných případů, které v konečném důsledku budou mít vliv na komplexní posouzení všech zainteresovaných stran v daných kauzách.

* Jak podle vás vypadá drogová scéna na Frýdecko- Místecku v porovnání s ostatními regiony? Objevil se nějaký nový typ drogy? Zvýšil se počet uživatelů, kteří konzumují více typů najednou? Setkáváte se stále s dealery LSD?
Nelze odlišovat a srovnávat jednotlivé regiony v užívání drog, jejich distribuci, oblíbenosti konkrétních druhů omamných a psychotropních látek, jejich množství, druhů a podobně. Je to problém celosvětový, v posledních dvou letech silně se projevující v naší republice. Jde zejména o eskalaci taneční drogy MDMA, dále LSD, hašiše a marihuany. Oblíbené jsou i nadále pervitin, kokain a heroin.
________________________________________________________________________

Mexická policie zatkla bosse významného drogového kartelu
Zpravodajství ČTK | 19.7.2003 | rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN | autor: CAS

MEXIKO 19. července (ČTK) - Zvláštní agenti mexické armády a policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem zadrželi jednoho z bossů nejvýznamnějšího drogového kartelu v zemi, který měl v rukách obchod s narkotiky přes hranice. Dnes o tom informovalo mexické ministerstvo obrany.

Podle těchto informací jde o Josého Manuela Ruelas Martíneze, který v drogovém kartelu Arellano Felix ovládal síť specializovanou na praní špinavých peněz.

Zločince se podařilo zadržet ve městě Guadalajara na severu země. Vzhledem k tomu, že kromě mexického občanství měl i americký pas, páchal velkou škodu na obou stranách hranice a "byl jedním z nejvýznamnějších aktérů praní velkých částek peněz získaných z pašování drog", cituje agentura Reuters z prohlášení ministerstva.

Peníze pral prostřednictvím důmyslného systému směnáren, přes kontrolu a správu realit a také přes investice zejména v mexických státech Baja California a Jalisco na pobřeží Tichého oceánu.

Minulý měsíc vydaly úřady Spojených států zatykače na 12 bossů gangu Arellano Felix s obviněním, že propašovali do USA stovky tun drog a že připravili o život nejen řadu protivníků, ale rovněž novináře a policisty, kteří jim stáli v cestě.

Nejvyššího bosse rodinného klanu, Benjamina Arellana Felixe, zatkly mexické jednotky loni; vedení pak převzal jeho bratr Javier, který organizaci řídí z pohraničního města Tijuana.

Čas
________________________________________________________________________

O první pozitivní test na plaveckém MS se postaral vodní pólista
Zpravodajství ČTK | 20.7.2003 | 17:03 | rubrika ČTK: spz spo | autor: GPA

BARCELONA (Španělsko) 20. července (ČTK) - Prvním dopingovým hříšníkem letošního mistrovství světa v plaveckých sportech je kanadský vodní pólista Andrey Shevtsov. Brankářská dvojka reprezentačního týmu měla pozitivní test na marihuanu po prvním utkání ve skupině s Rumunskem. U mezinárodní federace FINA Shevtsov vyvázl jen s napomenutím.

Brankář, jenž do utkání nezasáhl, měl ve vzorku moči metabolit delta-9-tetrahydrocannabinol, který vzniká při užívání marihuany. Shevtsov funkcionářům přiznal, že měsíc před šampionátem drogu kouřil. Vedení kanadské výpravy ho za to vyloučilo až do konce šampionátu z týmu, pozván nebude ani na srpnové Panamerické hry.

Podle pravidel mezinárodní plavecké federace mohl Shevtsov dostat za první užití látky obsahující cannabinoidy zákaz startů na tři měsíce. Jelikož ho však už potrestal kanadský svaz a hráč se omluvil, FINA se spokojila s varováním.

gpa gi
________________________________________________________________________

Co všechno je v sázce
Právo | 19.7.2003 | rubrika: Publicistika | strana: 7 | autor: Martin Hekrdla

Málokoho napadlo před dvěma lety - po 11. září 2001 - představit si tehdy vyhlášenou "válku proti terorismu" v jejím současném stavu. Nepředstavitelné je zde. Dvacet měsíců po napadení Afghánistánu coby "teroristické základny" (a po svržení tamějšího tálibánského režimu) ovládá prozápadní režim Hámida Karzáího jen okolí Kábulu. Kmenoví náčelníci všude vybírají různé formy výpalného, nikdo neplatí daně, 20 procent HDP tvoří obchod s drogami. Na hranicích s Pákistánem stále operuje Tálibán a ozbrojenci z al-Kajdá, jejichž šéfové - mulláh Umar a Usáma bin Ládin - nadále unikají. Dva měsíce poté, co George W. Bush ohlásil konec války s režimem Saddáma Husajna a začátek budování "prosperujícího a demokratického" Iráku, označil velitel tamějších jed notek USA John Abizaid současnou situaci v zemi za - gerilovou válku! Vše je jinak. Útoky na vojáky okupačních armád jsou v Iráku každodenní, jejich intenzita se spíše zvyšuje (použití rakety země-vzduch přímo v Bagdádu), organizovanost ozbrojeného odporu se prohlubuje. Rozčarování "osvobozeného" obyvatelstva z postsaddámovské éry je již přibližně stejně velké, jak hluboká je demoralizace amerických vojáků píšících stížné dopisy kongresmanům. Jeden obyčejný seržant (Felipe Vega) už vyzval na kameru samotného ministra obrany Donalda Rumsfelda, aby odstoupil. Druhý seržant (Terry Gilmore) se svěřil televizi ABC, jak si po telefonu poplakal se zoufalou manželkou. "Jak nás tu mohou držet poté, co nám řekli, že jedeme domů?" Docela dobrá otázka. Je vůbec dobré si občas připomenout, co všechno vlastně světoví dirigenti mohou, jestliže klidně řekli mnoho nepravdivých slov nejen vojákům, ale i veškeré veřejnosti. Taková připomínka je užitečná v době, kdy má česká vláda od zákonodárců již skoro měsíc souhlas k zapojení čtyř set našich vojáků do - gerilové války. Mají přece přispívat - tak zní jejich mandát - k "uklidnění situace v Iráku". Lidé jsou denně bombardováni zprávami o "nepřesných", "přefouklých" či "zavádějících informacích", které mocní inspicienti tažení na Irák použili jako zdůvodnění své "preventivní války". Pomalu si na to zvykáme; člověk si zvykne i na šibenici, natož na lži. Francouzský deník Le Monde kvůli všem těm nepravdám, které jsou raději nanejvýš označovány za "manipulace", už musel 16. července otisknout přehlednou tabulku. Každou propagandistickou kauzu týkající se Iráku (zbraně hromadného ničení, mobilní laboratoře, uran z Afriky, použití chemických zbraní do 45 minut apod.) redakce deníku rozdělila na dvě části: Co říkali a Co říkají dnes. A prohnala pak uličkou hanby George Bushe, Tonyho Blaira, Donalda Rumsfelda, Colina Powella a další, kontrastem jejich vlastních slov či trapností dnešních, zcela zahanbujících vytáček. Berou si to k srdci? Zdá se, že nikoliv. Když USA popřely slova svého vlastního prezidenta ve dvou jeho oficiálních projevech (o snaze Iráku opatřit si z Nigeru uran), britský premiér Tony Blair se do krve hádá dál. A těší se z toho, že parlamentní komise, vyšetřující "manipulace" jeho tiskového oddělení, dala proti BBC za pravdu jeho vládě o jeden jediný hlas... Dlouho šafáři moci předstírali, že islámští šíité jsou spíše "naši", zatímco sunnité spíše teskní po Saddámovi - dokud nebylo na šíitském jihu šíity zabito šest britských vojáků. Stále předstírají, že gerilovou válku vedou jenom političtí pohrobci Saddáma Husajna. Přestože jim plukovník irácké "kolaborantské" policie Hamíd Muhammad jasně vysvětlil: "Bylo by chybou si myslet, že akty odporu jsou prováděny jen stoupenci Saddáma Husajna a strany Baas. Začíná se projevovat hnutí lidového odporu..." (Le Monde 8. července). Panoptikum "mýlících se", "chybujících", "nepřesné informace" používajících, ba účelově lhoucích politiků, neschopných předvídat důležité následky svých kroků a ustavit na dobytých teritoriích snesitelný pořádek - to vše jsou aktuální výsledky úsilí o zvýšené bezpečí světa. Bývalý poradce pro národní bezpečnost Zbigniew Brzezinski už usoudil, že "důvěryhodnost Spojených států a americké demokracie je v sázce". Kdyby jen Spojených států a demokracie americké! Při tak velkém fiasku je v sázce všechno.
________________________________________________________________________

Pro Litoměřicko je hrozbou pervitin
Českolipský deník | 18.7.2003 | strana: 21 | autor: pž

Litoměřicko - Školní rok skončil a prázdniny si chce každý školák či středoškolák užít co nejvíce. Co však zábava v tomto věku znamená?  Dovolená, koupání, sport, ale také cigarety, alkohol a jiné lehké drogy, při jejichž užívání se náctiletí cítí jako dospělí. Touha zkusit něco nového je lákavá a navíc pokud je něco zakázané, o to víc je vzrušující. Většina rodičů nemá tušení, že jejich dítě se pohybuje ve společnosti drogově závislých, nebo dokonce drogu užívá.  "Tato skutečnost je dána tím, že rodiče nejsou dostatečně informováni o příznacích, které droga způsobuje,"  sdělila vedoucí K-centra v Litoměřicích Petra Lebedová. Někteří rodiče dokonce vědí, že jejich dítě nějakou drogu užívá a situaci se snaží řešit sami. V mnoha případech to končí lhaním a užíváním drogy nadále, i když třeba v menším množství. Pro tyto připady je zde Kontaktní centrum Litoměřice, na které se mohou obrátit jak drogově závislí, tak jejich rodiče. K-centrum se zaměřuje především na snižování zdravotních a sociálních rizik u klientů ohrožených drogou. V průběhu roku 2002 nezaregistrovalo K-centrum u svých klientů výrazné změny.  "Nejvíce zneužívanou drogou zůstává nadále na Litoměřicku pervitin,"  informovala dále Lebedová. K 31. 12. 2002 bylo evidováno 233 registrovaných klientů, z čehož za základní drogu udává pervitin 144 klientů, tj. cca 62% klientely. Na druhém místě jsou uživatelé marihuany (cca 18%) a třetí místo zaujali uživatelé heroinu (cca 7%). Tato čísla a procenta nám udávají počet registrovaných klientů, avšak vedle nich do centra dochází klienti neregistrovaní, kterých bylo v roce 2002 až 182.  "Pokud se vaše dítě chodí domů jen najíst, vyspat a umýt, je to znamení, že pravděpodobně není něco v pořádku,"  dodala Petra Lebedová.
pž )
Re: Mladík se v Novém Hrozenkově staral o malé políčko marihuany
Ohó, strašlivý Skunk! Kdy už někoho konečně napadne zlegalizovat (nebo aspoň dekrminalizovat) ganju, aby se neobjevovaly zprávy tohodle typu?
Nikodym
To Ramon_Dexter: Těžko brzo, když si nějaký přitroublý polda klidně otvírá pusu se slovy: Jak se vám jeví znění tzv. lidoveckého drogového zákona, kolem nějž bylo rozpoutáno mnoho diskuzí?
Je nutno s povděkem kvitovat snahu zákonodárců, i když se jedná o pár kapek v moři, v souvislosti s novelizací trestního zákona z roku 1961, která nabyla účinnosti od 1. ledna 1999. Novela konečně uzákonila možnost držení drog pro vlastní potřebu. Kolem ní proběhlo skutečně mnoho diskuzí. Odpůrci nového zákona opomíjejí často fakt, že daná novela nebyla přijata pro usnadnění práce policie, ale především proto, že naše republika přistoupila k mezinárodním dohodám. Ty nás zavazují stíhat držení drogy, byť pro vlastní potřebu. Dalším aspektem je slaďování legislativy s právními normami EU, které podle stanov musejí odpovídat legislativě tamní, a to ještě před vstupem do tohoto společenství.

Napište mi jedinou větu, která je z toho tvrzení pravdivá ! :(
oton
jo jo, jsou to hrozný sračky, a když čtu jak někomu hrozí za 11 kytkek 5 let, tak na mě zase leze stíha, protože já to mám na chatě a asi mě za chvíli někdo udá bengům...

těch kytek tam mám asi 10, tak to dostanu 4,5 roku... :(
Mě by stačilo, kdyby ten zákon zůstal tak jak je, ale fízlové se na nás (tedy huliče) vysrali a starali se o smážky a podobnej šmejd, protože to je problem
PiosOne
Ten zákon je o ničem. Třeba včera bylo v TV, že nějací rusáci dostali za 15kg heroinu jeden 6 let a druhý 9 let. Sux :(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma