Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

 
Luhování konopí a škodliviny - Klikni zde pro originální téma
AppleMan
Ahoj parto, mám takové téma k zamyšlení.
Bylo tady napsáno spousta o léčitelství, o prospěšnosti konopí a jeho využití.

Napadla mě taková myšlenka.

Chceme vyrábět fenixovy slzy, hašiše přes butan, nebo cokoli jiného, kde se využívá rozpouštění THC v nějakém rozpouštědlu.

Jde o to, že každá rostlina nějak roste v nějakém ať už kontrolovaném prostředí, nebo venku. Snažíme se jí sice propláchnout, ale vždy něco zbyde.

Jde o to: vyrábím slzy, rozpustím THC v lékařském benzínu a spolu s ním pak i všechno všeho co rostlina do sebe dostala (hnojivo, těžké kovy, postřiky a vlastně všechny látky z okolí atd) rozpustím spolu s THC. Rozpouštědlo odpařím a zůstane mi koncentrát dejme tomu z 0,5 kg rostliny. Které poté ve velké koncentraci podáváme pacientovi.

Otázka zní: Může tedy podávání takto vyrobeného "léku" pacientovi ublížit.
Mard
No kolego, existují polární a nepolární rozpouštědla. Takže ne vše dokážeš rozpustit jednou látkou. To co je rozpustné ve vodě - polárním rozpouštědlu (například hnojiva, cukr, atd.) nebývá rozpustné v benzínu a naopak.
Zedy
Popř by tě mohl zajímat Pozdravův postup na výrobu Pegasových kapek, což je více méně dost podobná záležitost. Hlavní rozdíl je v době rozpouštění a čištění oproti přípravě FS.

citace:
Původní příspěvek od Pozdrav
Pegasovy kapky je sterilní roztok bez nečistot (díky filtrování, čištění Fullerovou hlinkou a vaření).


citace:
Původní příspěvek od dexda
Rozdíl je v čištění. Jak píše autor - Pozdrav - jedná se v podstatě o sterilní a čistý výtažek, na rozdíl od Fénixových slz, které se nečistí vůbec. Vzhledem k tomu, že výroba např z venkovní sklizně může obsahovat spoustu nečistot a tím i škodlivin, nalepených během dozrávání do pryskyřice květů, preferuji výrobu co nejčistšího výtažku. Ten používám pro všechny druhy aplikace, lze jej použít ve vyrobeném stavu k orálnímu užití, naředit např alkoholem jako tinkturu (i když tu lze vyrobit i rovnou louhováním v alkoholu po několik týdnů), nebo přidáním do masťového základu.

Také jsem se už dočetl, že prof. Hanuš důrazně doporučuje nenechávat louhovat, ale výrobu maximálně urychlit, má dojít k vyšší výtěžnosti účinných látek. Takže přichystané dvě dávky dekarboxylovaného a najemno nadrceného (promnutím v ruce) materiálu jen proliju rozpouštědlem 2x a odpařím. Pokud bude třeba, bude následovat čištění, jako u klasické výroby.
Rozhodně budu i nadále vždy čistit výtažek pro orální užití po kapkách, na tinkturu a masti pro venkovnímu užití možná nebude třeba. Odpadne pak fáze s použitím a následným nezbytným odpařením vody, což výrazně zrychlí výrobu.
Charter
Připojím se sem s jednou teorií, protože nejsem chemik ani náhodou. Jestliže po extrakci lihem zůstal na filtračním papíře slaný odpad, tedy ne zbytky kytek - mohou to být právě soli ze zbytků hnojiv, protože se v lihu nerozpustily? Pletu se?


citace:
Původní příspěvek od Mard
No kolego, existují polární a nepolární rozpouštědla. Takže ne vše dokážeš rozpustit jednou látkou. To co je rozpustné ve vodě - polárním rozpouštědlu (například hnojiva, cukr, atd.) nebývá rozpustné v benzínu a naopak.
Mard
citace:
Původní příspěvek od Charter
Připojím se sem s jednou teorií, protože nejsem chemik ani náhodou. Jestliže po extrakci lihem zůstal na filtračním papíře slaný odpad, tedy ne zbytky kytek - mohou to být právě soli ze zbytků hnojiv, protože se v lihu nerozpustily? Pletu se?



Pokud jsi něco rozpouštěl lihem, což je obvykle roztok etylalkoholu ve vodě, tak to má vlastnosti i polárního rozpouštědla díky té vodě v roztoku. Čím méně je etylalkoholu (tedy např. 40% vodka) tím více to rozpouští i sole. Můžeš to otestovat tak, že do trošky alkoholu dáš pár zrnek kuchyňské soli a uvidíš že se to rozpustí. Po odpaření pochopitelně zůstane jako zbytek sůl. Ale určitě dost solí ti proteklo i přes filtrační papír, rozpuštěné v alkoholu.
Pro je správný postup extrakce bezvodým rozpouštědlem, třeba že extrahuješ benzínem nebo petroletherem a tato rozpouštědla rozpustí jen kanabinoidy a nikoliv vodou rozpustné sole a minerály pro výživu. Ba ani cukry se v tom nerozpouštějí dobře, takže výsledný výtažek obsahuje vosky, terpeny, pryskyřice a kanabinoidy. Protažením přes vodu lze vysrážet ty vosky a pryskyřice a výsledný extrakt je poměrně čistý. Viz návod na výrobu Pegasových kapek.
Charter
to Mard: Jakože i při extrakci lihem 96%, stačí ty 4% vody? Po první filtraci a odpaření zbylo něco na dně, tak se udělal další oplach a další filtrace i nové odpaření. Trochu se to zlepšilo, ale pořád tam něco bylo. Že jsou to soli, mě napadlo jen díky chuti toho bordelu. No a pak dedukce, že s outdoorem se mi to nikdy nestalo a teď kámoš donesl svůj indoor a pak z něj vypadlo, že tam něco přidával i další člověk, kterej nejspíš neví co je to proplach :( Ach jo, do benzínu se mi nechce, petrolether ani neznám. Někdo radil ještě isopropyl alkohol?
Mard
Isopropyl je jako normální alkohol (tedy nepolární rozpouštědlo) a obsahuje málo vody. Ten sole nerozpustí! Tudíž je vhodný.
Charter
to Mard: díky za tvůj čas. Ch.
Medicin
Otázka je krátká, jasná a dobrá, odpověď je dlouhá, nejasná a leckdy špatná.
Největší problém je že nezjistíme kolik reziduí je ve vyýsledném výtažku, pak se dají jednoduše najít hodnoty které jsou ještě ok.
Takže takhle odpověď těžko dát, ale z tvého postupu je jasné že na čistotu výtažku dbáš, takže pokud jste to nepěstovali ve vyloženě špatné půdě, a použiješ čisté rozpouštědlo které potom řádně odpaříš tak by to SNAD MOŽNÁ mělo být ok.
Osobně jsem fanoušek spíš alkoholových rozpouštědel než benzínu.

Někde jsem četl zajímavé porovnání kolik kanabinoidů se vstřebá při inhalaci a kolik přes žaludek, zkusím to najít, myslím že výtažky nejsou jediná správná cesta.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma