Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 17.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Chraňte naši zeleň: je zdravá
Redhot | 15.7.2003 | rubrika: Detaily | strana: 11

Nedivte se, že se máme tak dobře...

Vicepremiér Petr Mareš (US-DEU) učinil zásadní rozhodnutí, když navrhl změnu pohledu na drogovou problematiku ve prospěch uživatelů měkkých drog. Nemohl čekat jinou reakci než zápornou, alespoň od protidrogových represionistů. Přestože vzduch zcela legálně otravují kuřáci nikotinových cigaret a večerní ulice se plní odpudivými opilci, uživatele dalších drog staví naše legislativa mimo zákon. Je přitom více než jasné, že nejde o chvályhodný boj za zdraví obyvatelstva, ale o prachy. V drogovém kšeftu by se nikdy netočilo tolik peněz, kdyby šlo o povolené odvětví. Dojemná péče některých drogových odborníků o zdraví mládeže končí i začíná jen a pouze u měkkých a tvrdých drog. Jestli budou školáci chodit do školy zlití nebo vyhulí dvacítku cigaret, už nikoho netrápí. Tady už je ziskovost celého odvětví dávno rozdělená.
________________________________________________________________________

Nejsem přece dojná kráva!
Lidové noviny | 17.7.2003 | rubrika: Horizont | strana: 13 | autor: Petr Tomášek, Praha

DOPISY REDAKCI

Ad LN 27. 6.: Útěk před heroinem

Za nejzajímavější část článku považuji už první příběh Jiřího Vosádky, který od osmnácti let bral heroin, několikrát se léčil a nyní, ve čtyřiceti letech, "žije ze sociální podpory v nezaměstnanosti a čeká na invalidní důchod", protože "vnitřek má jak starej sedmdesátiletej těžce nemocnej chlap". V té souvislosti mě napadá nekonečné množství otázek: Chcete snad dalším mladým lidem ukázat, že stačí, aby si sami úmyslně zničili zdraví drogami, a zajistí si tak bezstarostný život v invalidním důchodu? Že my, kteří jsme poctivě studovali vysokou školu, vždy si chránili své zdraví a díky svému úsilí nyní máme nadprůměrné příjmy, budeme všem Jiřím Vosádkům a podobným lidem díky nesmyslnému sociálnímu systému v této zemi klidně hradit veškerou léčbu spojenou s odvykáním i všemi nemocemi, které díky drogám mají, dávky v nezaměstnanosti a potom ještě doživotní invalidní důchod? Nebo chcete poukázat na iracionální socialistický systém tohoto státu, který živitelům rodin s malými dětmi bere více než 30 % jejich mzdy, aby jejich manželkám na rodičovské dovolené dal 2300 Kč a zbytek rozdal na léčbu feťáků, příspěvky těm, kterým se často jenom nechce pracovat, a důchody zmrzačeným vyléčeným narkomanům? V tom případě byste měli více upozorňovat na nedostatky v systému sociálního zabezpečení, nekvalitní práci vlády a politiků a požadovat nápravu. Protože já, který jsem si na všechno musel vydělat prací, si už v této zemi při čtení podobných článků a poslechu zpráv o očišťování státních bank, prohraných arbitrážích apod. skutečně připadám jako největší dojná kráva, nebo spíš vůl
________________________________________________________________________

.Feťáci okupují dětská hřiště
Plzeňský deník | 16.7.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: TEREZA MAIXNEROVÁ

Na pískovištích v Plzni se povalují použité jehly. Na Roudné nyní narkomani poničili i hřiště, které teprve vzniká.
Plzeň - Dopoledne děti s maminkami, odpoledne party feťáků. Takový je provoz na některých plzeňských hřištích a pískovištích. Použité injekční stříkačky a jehly se objevují čas od času téměř na každém z nich. V uplynulých dnech narkomani zřejmě zdemolovali i teprve připravované dětské hřiště Pod Všemi svatými na Roudné. Radnice prvního obvodu se rozhodla vybudovat hřiště pro děti poblíž mateřské školy. Když se na místě objevili dělníci a začali pozemek pro hřiště oplocovat, vandalové jejich práci zničili. "Už minulý týden vytrhali čtyři sloupky z ještě nezaschlého betonu. O den později, kdy kuny už nebylo možné vytrhat, jich čtrnáct alespoň zohýbali. Celkem způsobili škodu asi za třináct tisíc korun," popisuje starosta obvodu Jiří Winkelhöfer. Na místě se našly prázdné lahve od vína a injekční stříkačky. "Proto usuzujeme, že sloupky zničili narkomani. Hledáme svědky, kteří by mohli poskytnout jakékoliv informace," říká starosta.
Použité stříkačky a jehly se objevují i na jiných místech obvodu. Podle starosty je lidé nacházejí především na Vinicích poblíž střediska sdružení Začít spolu, které se kromě jiné práce věnuje i pomoci mladým narkomanům. Stejné problémy znají ve všech velkých plzeňských obvodech. "Už jsme si na stříkačky a jehly zvykli, je to běžná bezohlednost narkomanů. Nejčastěji se objevují v okolí laviček, na hřištích či uprostřed zeleně. Ihned se je snažíme likvidovat," říká starosta Doubravky Pavel Rödl. Na Slovanech po sobě zanechávají narkomani stopy například na Jiráskově náměstí. Potvrzuje to vedoucí odboru životního prostředí druhého obvodu Lenka Klečková. "Snažíme se stříkačky i jehly co nejdřív uklidit. Kdyby se na některém místě objevovaly ve větší míře, museli bychom asi hřiště zavřít nebo pískoviště zrušit. Zatím ale nic podobného nehrozí," říká Klečková. Také ve třetím městském obvodu, pod který spadají Bory, Skvrňany či centrum města, se občas jehly objevují. "Zatím jsme ale nezaznamenali, že by se na některém z míst scházeli narkomani ve velkém," konstatuje místostarosta Radim Kopáček. Člověk, který se poraní o použitou jehlu, se může nakazit řadou chorob, včetně žloutenky či HIV. Odborníci radí jediné: rodiče by měli svoje děti před cestou na pískoviště či hřiště varovat, aby na jehly nesahaly. Sami by také měli dohlížet, jak hřiště a jeho okolí vypadá, a v případě jakýchkoli problémů se obrátit na strážníky.
________________________________________________________________________

Protidrogoví psi jsou cvičeni formou hry
Zlínské noviny | 16.7.2003 | rubrika: jak se žije...policejním psovodům | strana: 10 | autor: Dana Podhajská a Michal Kratochvíl

v praxi
Použití služebního psa se přesně řídí policejními předpisy. V podstatě pokaždé, když psovod sundá ve službě psovi náhubek, musí zdůvodnit, proč tak učinil. "Prostě pes se bere jako například zbraň. Po každé akci zkoumá oprávněnost jeho použití speciální komise,"doplnil šéf policejních kynologů ze Zlína Milan Smělík s tím, že pes by měl sloužit policistovi především k jeho obraně a ochraně zdraví a života. Proto se třeba při pátrání po vykrádačích chat napřed do napadeného objektu pouští služební pes. Pokud zjistí, že se v prostoru nachází pachatel, nastupují k zásahu i ostatní policisté. Přestože se psi setkávají s nebezpečnými zločinci jako první, zatím se ve Zlíně nestala žádná tragédie. Velitel zlínských psovodů nic takové nepamatuje. Letos již pomohli čtyřnozí policisté zadržet jedenáct kriminálních živlů. "Jsou však také případy, které ani do svých statistik nepočítáme. Například jsme hledali rodině jejich ztracenou matku, která zabloudila v lese. To jsou pro nás takové samozřejmosti. Dvakrát, třikrát do roka se ale účastníme rozsáhlých pátracích akcí, kdy jsme v terénu třeba i celý den,"podotkl Smělík. Poslední taková "pátračka"se konala v Hostýnských vrších. Po několika dnech sledování byli s pomocí psovodů zloději zadrženi. Odměnu za chyceného padoucha volí každý psovod pro svého svěřence sám. Faust jednou dostal dort, černý Ros, podle velitele Smělíka nejlepší ze zlínských svěřenců, zase před několika dny oslavil věncem buřtů své čtvrté narozeniny. Zlínští psovodi také počítají s tím, že do svých řad přijmou jednoho psího specialistu na vyhledávání drog, výbušnin a zbraní. "Již jsme před několika lety takového měli, ale byl to jediný svého druhu v republice a museli jsme ho předat na krajskou správu, aby mohl sloužit celé jižní Moravě. Ale již se poohlížíme po jeho nástupci,"těší se Smělík na výcvik nového člena kynologické skupiny. Prý existují mýty o podivných praktikách při výcviku protidrogových psů. "Psi nejsou v žádném případě vedeni k návyku na drogu. Naopak celý výcvik je veden formou hry s balonkem, a samotné drogy se používají jen zprostředkovaně k přenosu jejich pachů na kousky látek, které psi hledají,"upřesnil Smělík.
________________________________________________________________________

Odsouzený za šíření drog nadále pracuje v lékárně
Region - Bruntálský | 15.7.2003 | rubrika: Zajímavosti | strana: 3 | autor: (dog)

KRNOV - Krnovský lékárník, který byl letos nepodmíněně odsouzen za nezákonný prodej efedrinu, pracuje stále v lékárně, kde se trestného činu dopustil.

Muž na svém pracovním místě setrvává i přesto, že mu soud uložil zákaz vykonávání zaměstnání, při němž by mohl přijít do styku s omamnými látkami. "Lékárník se proti rozsudku odvolal a dokud není pravomocně rozhodnuto, pohlíží se na něj jako na nevinného. Proto může prozatím pracovat na svém původním místě, i když má zákaz činnosti," uvedl soudce Okresního soudu v Bruntále Lumír Čablik. Krajský soud, který lékárníkovo odvolání řeší, by měl rozhodnout do poloviny srpna. Z právního hlediska je setrvání odsouzeného muže v lékárně v pořádku, z hlediska morálního už tak jednoznačné není. "Osobně mi to vadí, ale i u nás zatím platí pravidlo, že disciplinární řízení může začít až ve chvíli, kdy máme nezpochybnitelný důkaz, že se náš člen provinil. Důkazem je v tomto případě pravomocný rozsudek. Podle mě to je ale špatné a činnost našeho člena by se měla v podobných případech pozastavit okamžitě," sdělil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Krnovský lékárník patřil ke skupině devíti mužů z Bruntálska, kteří byli v únoru odsouzeni Okresním soudem v Bruntále za trestný čin výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Krnovan si vyslechl nejtvrdší verdikt a pokud jeho odvolání bude zamítnuto, stráví ve věznici s dozorem třicet měsíců. Navíc tím bude potvrzen zákaz vykonávání zaměstnání a bude muset opustit svou profesi.
________________________________________________________________________

Kšefty s heroinem
Region - Týdeník Ostrava | 15.7.2003 | rubrika: Stíny Ostravy | strana: 5

OSTRAVA krimi

OSTRAVA - Zejména v hypermarketu Tesco v Třebovicích a obchodním komplexu Futurum operovala od loňského prosince dvojice cizinců, která zde vesele prodávala heroin, jako by se nechumelilo. Mezi jejich stálé zákazníky kupříkladu patřil sedmadvacetiletý feťák, který od nich zakoupil deset psaníček drogy, za což dealeři vyinkasovali asi čtyři tisíce korun.
________________________________________________________________________

V Austrálii zabaveno sto kilogramů heroinu
Zpravodajství ČTK | 16.7.2003 | 06:50 | rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie | autor: PEK

SYDNEY 16. července (ČTK) - Australské úřady zabavily sto kilogramů heroinu, který byl ukryt v kontejneru v přístavu v Sydney. Droga by měla na černém trhu velkou cenu. Oznámila to dnes místní policie.

Operace se uskutečnila ve spolupráci australské a tchaj- wanské policie. Jejím cílem bylo zlikvidovat mezinárodní síť pašeráků drog, kteří se snažili provážet drogy do Austrálie.

"Zadržení drogy znamená významné omezení pašerácké sítě, která se snažila dovážet drogy do země," připustil jen částečný úspěch operace policejní mluvčí Peter Drennan.

pek
________________________________________________________________________

Pornokrál chce vládnout Petrohradu
Lidové noviny | 17.7.2003 | rubrika: Zahraničí | strana: 11 | autor: Petra Procházková

S napětím nahlížejí obyvatelé druhého největšího ruského města do poštovních schránek. Nekonvenční kandidát na post gubernátora totiž slíbil volební letáky se sexuálními motivy.

PRAHA/PETROHRAD (agentura Epicentrum exkluzivně pro LN) Poprvé v ruské historii vstupuje do politiky představitel pornobyznysu. O křeslo gubernátora severní ruské metropole Petrohradu se 21. září tohoto roku bude ucházet i Sergej Prjanišnikov - šéf firmy SP Company, největší producent a režisér pornofilmů v Rusku. Na rozdíl od boje o křesla ve federálním parlamentu se zatím v bitvě o petrohradský trůn nezatýká. Šťávy do předvolební kampaně, která je jinak na ruské poměry dost nudná, přilil právě Prjanišnikov. Kandidátů je už 21. Jsou mezi nimi podnikatelé, poslanci, generální ředitelé, novinář, nezaměstnaný, zmocněnec prezidenta Ruské federace či děkan právnické fakulty. Pornokrál mezi nimi vyniká hlavně vynalézavostí v předvolební agitaci. Lidé se s napětím každý den dívají do schránek, zda tam nenajdou slibované předvolební materiály se sexuální tematikou.

Orgie před křižníkem Aurora

Prjanišnikov se proslavil pod pseudonymem E. Rasputin, který užíval jako autor pornoseriálu Bílé noci. Věnoval jej Petrohradu k třístým narozeninám. Už před oslavami prodával 100 tisíc videokazet měsíčně. Orgie se odehrávají v kulturním prostředí, takže divák se kromě nahých těl může kochat i krásou petrohradské architektury. Sex před Nikolským chrámem, u Petropavlovské pevnosti či před křižníkem Aurora podle autora přispívá k popularizaci města. Ostatně Aurora je symbolem revoluce, o které hovoří i Prjanišnikov, jen namísto přívlastku "velká říjnová" používá termín "sexuální". Pokud bude zvolen, ozdobí Prjanišnikov ulice rudými lucernami a pro mladé otevře kavárny s volným prodejem marihuany. Na území Petrohradu budou moci uzavírat sňatky homosexuálové. Rodiště prezidenta Vladimíra Putina se tak stane lákavějším pro turisty, jejichž peněženky z něj vytvoří výkladní skříň země. Tak, jak si to přál už jeho zakladatel car Petr I., kterého lze podle Prjanišnikova také pokládat za revolucionáře v oblasti morálky. Po vzoru Západu, který tak obdivoval, dovolil například ženám v Petrohradu odhalovat více zad i hrudi. Prjanišnikov nemá prý mnoho šancí zvítězit, i když on sám se chlubí podporou Liberálně demokratické strany, vedené podobně extravagantním poslancem dumy Vladimirem Žirinovským. Ovšem peníze, kterými na rozdíl od děkana či novináře disponuje, mohou v Rusku dokázat zázraky.
________________________________________________________________________

Kolumbijská vláda oznámila mírový proces s povstalci
Zpravodajství ČTK | 16.7.2003 | 04:46 | rubrika: Politika - Latin. Amerika a Karibská obl | autor: ZDP

BOGOTÁ 16. července (ČTK) - Kolumbijská vláda a pravicové polovojenské skupiny se v úterý dohodly na zahájení mírových rozhovorů. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na úřad kolumbijského prezidenta.

Polovojenské skupiny v prohlášení podepsaném svými vůdci a členy vládní mírové komise, souhlasily s demobilizací do konce roku 2005.

"Přípravná fáze mírového procesu byla ukončena a byla otevřena cesta k další fázi jednání," uvádí se v prohlášení.

Vůdcové Kolumbijských sebeobranných oddílů (AUC), hnutí sdružující hlavní extrémně pravicové polovojenské skupiny v zemi, oznámili, že chtějí podniknout příslušné kroky k budování "autentického míru, který očekává a který si zaslouží kolumbijský národ."

Hnutí souhlasilo se zachováním příměří, vyhlášeného v prosinci minulého roku, a se zastavením obchodu s drogami.

AUC sdílí vizi Kolumbie bez drog a "podporuje akce Kolumbijského státu proti tomuto jevu, který ničí demokracii, spolužití, hospodářství a životní prostředí," uvádí se dále ve společném stanovisku.

Vláda slíbila pomoc při demobilizaci povstaleckých bojovníků a při jejich integraci do normální společnosti.

V prohlášení se nehovoří o beztrestnosti lídrů AUC, z nichž někteří čelí požadavku na vydání ze strany Spojených států, které je obvinily z obchodování s drogami.

Šéf AUC Carlos Castano a další dva vůdci byli v září minulého roku obžalováni z vývozu 17 tun kokainu do USA a Evropy od roku 1997.

Na počátku měsíce Castano vyzval USA, aby zrušily příkazy k vydání vůdců a aby jim daly šanci prokázat, že se dokáží chovat jako řádní občané.

AUC je jednou ze tří ilegálních kolumbijských skupin, figurujících na americkém seznamu teroristů.

zdp pek
________________________________________________________________________

Strasser: Boj proti drogám si vyžaduje větší nasazení EU
Zpravodajství ČTK | 16.7.2003 | 13:30 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: BOA

VÍDEŇ 16. července (zpravodaj ČTK) - Rakouský ministr vnitra Ernst Strasser usiluje o větší nasazení Evropské unie v boji proti tranzitu drog do západní Evropy. Vybízí zejména k podpoře boje proti produkci opia v Afghánistánu, odkud se drogy dostávají také přes Rakousko na evropský trh.

"Potřebujeme novou strategii boje proti drogám. Dosavadní strategie totiž nebyly tak úspěšné, jak se čekalo," zdůraznil Strasser. V této oblasti je třeba bojovat hlavně v zemích, kde se drogy produkují, dodal s tím, že s lokálními protidrogovými akcemi na náměstích či centrech měst se situaci nepodaří zvládnout.

Týká se to hlavně Afghánistánu, který se po svržení hnutí Taliban stává předním producentem opia; heroin vyrobený v této zemi se dostává do Evropy přes balkánskou trasu, další zásilky směřují přes centrální Asii a kandidátské země EU.

Poslanec Evropského parlamentu Hubert Pirker doplnil, že loni se v Afghánistánu vyrobilo 3400 tun nezpracovaného opia, letos se počítá s nárůstem produkce na více než 4000 tun. Tím se překročí rekordní hodnota z roku 1999 a Afghánistán bude pokládán za největšího producentem opia před Barmou a Laosem, poznamenal.

"Je příliš těžké opravit (v Rakousku), co se pokazilo v Afghánistánu. Pokud se zvýší bezpečnost v Afghánistánu a v centrální Asii, automaticky stoupne bezpečnost v Rakousku," zdůraznil Strasser, který vybídl k podpoře bezpečnostních složek v tamním regionu.

Rakouským policistům se přitom v uplynulé době podařilo odhalit několika případů pašování drog. Potvrzují to i akce během dvou měsíců na přelomu letošního roku, kdy policie zajistila dohromady rekordní množství 65,5 kilogramu heroinu. Zásilky pocházely z Afghánistánu a byly určeny pro švýcarský trh.

V Rakousku je na heroinu závislých 15.000 až 20.000 lidí, čímž se alpská republika nachází ve srovnání s ostatními členskými zeměmi EU ve spodní části pomyslného řebříčku. Loni se rakouským bezpečnostním složkám podařilo zadržet celkem 59 kilogramů heroinu.

Adrian Bobok čas
________________________________________________________________________

OČIMA CYRILA HÖSCHLA
Reflex | 17.7.2003 | rubrika: Reflexe | strana: 15 | autor: CYRIL HÖSCHL, KRESBA MAREK DOUŠA

* Vážený pane Höschle, mohl byste mi sdělit Váš názor na nootropika (tzv. chytré drogy)?
ALEŠ OSTRÝT

Název této skupiny léků poukazuje na poznávací (noetické) funkce a jejich příznivé ovlivnění (trofé=výživa). U nás se léky tohoto typu rozšířily v sedmdesátých letech minulého století a patří mezi ně například piracetam, pyritinol a meklofenoxat. Tyto látky jsou u nás předepisovány pod různými obchodními názvy, jež zde záměrně neuvádím, protože o správné indikaci by měl rozhodnout lékař. Navíc mimoodborná média s sebou přinášejí nebezpečí více či méně skryté reklamy, která může být zkreslující co do objektivity poskytnuté informace - už proto, že tato informace nikdy nemůže být úplná. Nootropika podporují metabolismus nervových buněk, zlepšují přestup kyslíku a glukózy z krve do mozkových buněk, zvyšují efektivitu využití energie neurony, a některá z nich navíc působí příznivě i na prokrvení mozku, například tím, že zvyšují pružnost a snižují srážlivost červených krvinek v drobných cévách mozku. Většinou také chrání neurony proti nadměrné zátěži a toxickému působení hypoxie (nedostatek kyslíku), chemických látek a důsledkům poranění. Piracetam také chrání buněčnou membránu neuronů. Pyritinol, který je chemicky odvozeninou vitamínu B 6 - pyridoxinu, má nadto ještě přídatné účinky ve zcela jiné oblasti - působí protirevmaticky, zřejmě prostřednictvím 5-thiopyridoxinu, na který se v těle částečně mění. Určitým zklamáním pro ty, kdož si od jejich podávání slib ují zázračné zlepšení paměti či inteligence, je zejména to, že subjektivně jejich okamžitý účinek není prakticky cítit. T o má na druhou stranu tu výhodu, že nebezpečí závislosti je u nich nižší než třeba u stimulancií amfetaminového typu. Navíc v klinických studiích se jejich příznivý vliv na poznávací funkce prokázal jenom za určitých okolností (po úrazech, při nedostatečném prokrvení mozku), zatímco v jiných případech (demence) nebo u zdravých lidí jsou účinné buď pouze v kombinaci s jinými léky, nebo vůbec ne. Ačkoliv v rukou lékaře mohou v některých případech velmi pomoci, zejména ve vysokých dávkách, jejich paušální předepisování v běžných dávkách je zlozvykem, který pouze zatěžuje výdaje na zdravotnictví, aniž by mělo jakýkoli prokazatelný efekt, který by se významně lišil od účinku placeba (viz Reflex 22/2003). Proto bych je rozhodně nenazýval "chytrými drogami". Pro pořádek poznamenejme, že nootropika bychom měli odlišovat od stimulancií, jež naopak subjektivně působí velmi výrazně, zrychlují duševní pochody (většinou na úkor kvality a za cenu následného útlumu), mohou zvyšovat úzkost, vyvolat i psychózu a jsou více návyková, a od tzv. kognitiv, což jsou léky podávané ke zmírnění postupu demence, například Alzheimerovy choroby. Tyto léky působí odlišným mechanismem a neměli bychom je ani na laické úrovni paušálně zaměňovat.
Dotazy posílejte na: hoschl@reflex.cz


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma