Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 16.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
MARIHUANA
Deník Litoměřicka | 15.7.2003 | strana: 15 | autor: pol

po požití přichází smích, euforie, příjemné rozpoložení mysli, uvolnění a klid vznikají poruchy vnímání, je zpomalené, nastává útlum krátkodobé paměti lidé mají po marihuaně zarudlé oči, občas mívají paranoidní pocit její kouř je cítit podobně jako seno (je odlišný od tabáku) na rozdíl od tabáku není tak intenzivní a dlouhodobý pach kouře z úst marihuanové cigarety jsou ručně balené s nazelenalým obsahem pot uživatele je cítit po spálené trávě
tito lidé bývají unavení, ztrácejí zájem, chuť k jídlu a kolísá jim nálada
________________________________________________________________________

Co je kokain
Blesk | 16.7.2003 | rubrika: Průšvih | strana: 3

Kokain má stimulující účinky na centrální nervovou soustavu. Vzniká pocit euforie, povznesené nálady, přeceňování schopností. Dlouhodobé užívání se může změnit v chronickou otravu - kokainismus. Přicházejí halucinace, tělesná sešlost, dechové potíže apod. "Z krve je možné zjistit jen některé druhy drog. Záleží i na času, který od jejího užití uplynul. Například kokain se dá stoprocentně vystopovat v moči," uvedla lékařka Olga Pecinovská.
________________________________________________________________________

Psychický návyk může člověk získat snadno
Lidové noviny | 16.7.2003 | rubrika: Léto | strana: 15 | autor: oma

Pod vlivem legální drogy

TÝDEN SE ZDRAVÍM

Látky obsažené v kávě, čaji, energetických drincích či čokoládě mohou působit skoro zázračně. Lepší paměť, menší únava, vylepšení nálady. Po odeznění účinků se ale většinou cítíme hůř než předtím.

Ranní "rozjezd" usnadní šálek opravdu silné kávy. Na splín je nejlepší tabulka dobré čokolády. Během dlouhé cesty autem dodáváme do těla energii v podobě různých energetických nápojů, tyčinek nebo tablet. A všechno dohromady konzumujeme především v práci, kde trávíme čím dál více času. Všechny látky, které přijímáme v kávě, čaji, kakau či energetických drincích, nejsou samy o sobě návykové - nevytvářejí závislost. "Určitý zásah do psychiky ale udělají," říká pražská psycholožka Zdeňka Sládečková. Podle jejích slov naši psychiku stimulují. Když si dáme šálek dobré kávy, vypijeme sklenici kokakoly nebo energetického nápoje, kromě zvýšení fyzické výkonnosti nám to zvedne i náladu. "Najednou se cítíme veselejší, uvolněnější, což je v některých případech pro nás výhodné," vysvětluje Sládečková. Káva stále vede žebříček obliby životabudičů. Jen za rok 2001 byla její roční spotřeba v Česku 2,6 kilogramu na hlavu. Proč je káva tak oblíbená? Hlavní obsahovou látkou kávy je kofein, který má psychostimulační účinek. Milovníci kávy mi jistě dají za pravdu: poté, co vypijeme jeden či dva šálky, se zvýší psychická výkonnost, přejde nás únava nebo ospalost a jsme zase schopni pokračovat v práci. Ovšem abychom těchto účinků dosáhli, musíme vypít větší množství nápoje. "Nižší dávky kofeinu mohou totiž naopak únavu a ospalost podpořit," upozorňuje na stránkách zdravotnického serveru Lékárna.cz Hana Šindelářová. Kofein podle jejích slov působí povzbudivě i na srdeční sval. "Proto se doporučuje omezit pití kávy po infarktu myokardu," varuje Šindelářová. Kofein rovněž zvyšuje vylučování žaludečních šťáv - přehánět s pitím kávy by to tedy rozhodně neměli lidé, kteří trpí překyselením žaludku či prodělali vředovou chorobu. Káva má navíc močopudné účinky. Zvlášť v horkém létě může nadměrné pití kávy zhoršit dehydrataci. A ještě jedna nepříliš příznivá zpráva: kofein, který se do těla dostává prostřednictvím kávy, může snížit obsah vitaminů skupiny B v těle. "U vitaminu B1 (tzv. vitaminu dobré nálady) jde až o 50 procent," upozorňuje dietní sestra Věra Králová. Bezprostředně po požití kávy se tedy naše nálada může vylepšit, ovšem brzy přijde "kocovina". Kofein rovněž podporuje vylučování vápníku z těla. Tím se zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.

Čokoláda je chemická továrna

Další oblíbenou pochoutkou, která v nás dokáže vyvolat pocit štěstí a spokojenosti, je kakao a nejoblíbenější výrobek z něj - čokoláda. "Kakao a výrobky z kakaa dodají tělu energii. Jde ale jen o krátkodobý proces, protože kakaové nápoje i čokoláda obsahují velké množství cukru. Ten se vyplaví do organismu, dostane se do krve a je zodpovědný za vlnu energie. Jak rychle se ale do krve dostal, tak rychle z ní zase vyprchá. Následuje pocit hladu a psychický útlum," vysvětluje Sládečková. Kakao a čokoláda se tedy dají využít jen ke krátkodobému výkonu. Proč většina z nás prostě nemůže bez čokolády být? Důvody jsou hned tři. Tím prvním je sladká příjemná chuť. Druhý důvod jsme již popsali výše - čokoláda je rychlým zdrojem energie při únavě. A konečně třetím důvodem je fakt, že čokoláda působí na neurotransmitery v mozku. Jak? Uvolňuje, navozuje pocity klidu, odstraňuje stres. Kofein, který najdete v čokoládě, a tzv. theobromin působí stimulačně na centrální nervový systém. Čokoláda se také nazývá drogou lásky. Kakao totiž uvolňuje endorfiny, přirozené opiáty, které se běžně vyplavují během tělesného cvičení či sexuálního styku. Navíc obsahuje tryptofan, látku zvyšující v mozku hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady. A to ještě není všechno - v čokoládě najdeme i tzv. anandamid, který stimuluje mozkové receptory stejně jako marihuana. Nemusíte se ale bát, opravdovou drogou se všemi důsledky se čokoláda jen tak stát nemůže - jedině kdybyste jí na posezení snědli alespoň 12 kilogramů.

Energie v plechovce

Čaj je již po staletí oblíbeným nápojem prakticky na celém světě. Stejně jako káva nebo kakao i čaj obsahuje kofein. Zatímco kávový kofein povzbuzuje spíše krevní oběh a srdce, ten čajový (obzvlášť ze zeleného čaje) povzbuzuje spíše nervovou soustavu a mozek. Jeho konzumace je tedy zvláště vhodná při mentální činnosti - usnadňuje učení, přináší koncentraci, snižuje únavu (více informací o čaji najdete na straně Oblíbeným nápojem, který přinese povzbuzení ve chvílích únavy, jsou tzv. energy drinky. Kromě kofeinu obsahují ještě řadu dalších látek s povzbudivým účinkem. Mezi ně patří například výtažek z guarany. Guarana má stimulující a termoregulační účinky. Zlepšuje duševní bdělost, působí oddálení nástupu únavy, zvyšuje vytrvalost a tělesnou odolnost. Podobně jako acylpyrin snižuje srážlivost krve. Kromě výtažku z guarany bývá v energy drincích také L-carnitin, který zvyšuje výkon, zlepšuje funkci srdce a ve vyšší koncentraci pomáhá odbourávat tuky. Únavu též odstraňuje výtažek z čínské byliny schizandry. Do mnoha energetických nápojů se přidává tzv. maté. Jde o výtažek z listů stálezeleného stromu Ilex paraguarensis. Jeho účinky jsou podobné jako u kofeinu. Navíc zahání pocit žízně a hladu a pomáhá při redukci hmotnosti. Maté lze koupit i v "čisté" formě. Na trhu je i maté pražené či s příměsí dalších bylin. Pití odvaru má potom povzbuzující účinky citelnější. Můžeme všechny tyto látky do sebe ládovat naprosto bez omezení? "Přestože se nejedná o návykové látky v pravém slova smyslu, jistá zdravotní omezení tu jsou," upozorňuje Sládečková. Na kávu, čaj či kakao totiž vzniká psychická závislost. "Člověk do sebe pravidelně dostává látku, která ho stimuluje. Jakmile její konzumaci vynechá, začne být nervózní a unavený," varuje Sládečková. Dodává, že lidé si většinou neuvědomují, že psychika není "bezedná". Že to, co jste si od těla "vypůjčili", se také musí nějakým způsobem vrátit. "Většinou se přihlásí tělesné příznaky - pocity únavy a vyčerpanosti, k nim se přidávají poruchy spánku. Tělo tím signalizuje, že nejlepším prostředkem proti únavě je pořádný odpočinek. "Je to, jako když se přetíží elektrická síť - po určité době začnou vypadávat pojistky," vysvětluje Sládečková. I když vám káva, čaj nebo energetické nápoje pomáhají v krizových situacích "dobít baterky", nezapomínejte na staré, ale stále platící doporučení: všeho s mírou. Jen tak si budete moci příznivý účinek všech povzbuzujících nápojů doopravdy užít.

***

Pro a proti "životabudičům"

Káva

+ Zvyšuje krevní tlak, stimuluje srdeční činnost, povzbuzuje k vyššímu výkonu, zvedá náladu.

- Účinek kofeinu je pouze krátkodobý. Kofein může snížit obsah vitaminů skupiny B a vápníku. Dlouhodobá konzumace může způsobit bušení srdce, žaludeční potíže a nespavost. Větší množství černé kávy by měli omezit lidé s hypertenzí a kardiovaskulárními chorobami a lidé trpící úzkostnými stavy. Káva může snížit účinek léků proti úzkosti.

Čaj

+ Navozuje duševní pohodu, povzbuzuje nervovou soustavu, usnadňuje učení. Fluor v čaji kladně působí na zubní sklovinu a kosti. Čaj (zvláště zelený) má příznivý vliv na imunitu.

- Při dlouhodobé konzumaci může způsobit nespavost, vyvolat bolesti hlavy a pocity úzkosti.

Čokoláda

+ Působí proti depresím, antioxidanty chrání organismus před rizikem kardiovaskulárních onemocnění, kakaové máslo snižuje hladinu "špatného" cholesterolu. Kofein a teobromin působí stimulačně na centrální nervový systém a srdeční činnost.

- Účinek čokolády je krátkodobý. Čokoláda obsahuje mnoho nenasycených tuků a cukrů, což zvyšuje nebezpečí obezity, zhoršuje cukrovku a přispívá ke kazivosti zubů.

Energetické nápoje

+ Výhodné pro rychlé doplnění energie a zvýšení pozornosti. Guarana odstraňuje únavu a pocit vyčerpanosti, podporuje srdeční činnost, pomáhají předcházet depresím a bolestem. Lecitin snižuje hladinu cholesterolu, pročišťuje cévy, podporuje činnost centrálního nervového systému. Dlouhodobě užívaný může chránit před stárnutím mozku. Taurin příznivě ovlivňuje činnost mozku při pocitech fyzického a psychického vyčerpání, optimalizuje nervový přenos.

- Dlouhodobá nadměrná konzumace může vést k pocitům psychické vyčerpanosti, tělo se brání fyzickými projevy - bolestmi hlavy, pocitem nadměrné únavy, na něž je nejlepší odpovědí důkladný odpočinek.
________________________________________________________________________

Dopravní policie drogy nezjistí
Blesk | 16.7.2003 | rubrika: Průšvih | strana: 3 | autor: (sta)

PRAHA - "Při silniční kontrole nemá dopravní policie zatím prostředky či zkušební testy ke zjišťování, zda řidič je pod vlivem návykových a psychotropních látek. Používání takových přístrojů či testů totiž neřeší legislativa," sdělil Jaroslav Pavelka ze služby dopravní policie policejního prezídia. Řidič, který je podezřelý, že před jízdou nebo při ní užil drogu, může být ze zákona policistou vyzván k lékařskému vyšetření, například odběru krve či slin. Má ale právo to odmítnout.
________________________________________________________________________

V republice jsou odposlouchávány tisíce lidí
Liberecký kraj | 15.7.2003 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 1 | autor: LUBOŠ MIZUN

Chomutov - Odposlech telefonních rozhovorů v posledních letech dramaticky narůstá. Nejsou ho ušetřeni ani poslanci. Také severočeský poslanec Miroslav Ouzký (ODS) tvrdí, že je odposloucháván.
Jak jste se dozvěděl, že je váš mobilní telefon odposloucháván?
Na mítinku ODS vloni na podzim se ke mně přitočil jakýsi muž a sdělil to s podrobnostmi, kdy a kam jsem volal a že nejsem z poslanecké sněmovny jediný. Je nás prý patnáct napříč politickým spektrem.
Jaká byla vaše reakce?

Vznesl jsem dotaz na parlamentní Komisi pro kontrolu používání operační techniky. Ta prohlásila, že nedošlo k porušení zákona, což je diplomatické potvrzení odposlechu. Celý proces funguje tak, že vyšetřující orgán požádá soudce o povolení k odposlechu. V poslední době takovou žádost soud nezamítl.
Co následovalo?

Zjistil jsem další zajímavé údaje. Například že zatímco v roce 1996 bylo v České republice odposloucháváno zhruba 900 lidí, v roce 1997 už 2 000 a vloni dokonce 9 000. Přitom v USA, téměř třistamilionové zemi, dostane FBI za rok povolení ke zhruba tisícovce odposlechů, tedy devětkrát méně než v naší malé zemi. Na rozdíl od jiných zemí se u nás neodlišuje mezi hovory odchozími a příchozími, takže počet lidí, kteří jsou odposloucháváni, je mnohem větší. Na odposlouchávání našich občanů pracuje dnes mnohem víc lidí, než kolik jich bylo za totality. Prý proto, že dnes je mnohem víc telefonů!
V jakých případech je takový zásah do soukromí podle zákonů opodstatněný?
Když je člověk podezřelý z opravdu závažných trestných činů organizovaného zločinu: obchodu s drogami, s bílým masem, se zbraněmi, z teroristické činnosti. Znamená to snad, že v parlamentních lavicích sedí patnáct poslanců, jež policie podezřívá z pašování semtexu, kontaktů s Al-Káidou nebo něčeho podobného? Já jsem schopen dovědět se, že v mém případě odposlouchávání nadále trvá. Navíc, když jsem se tím začal zabývat, mi bylo nabídnuto, že zrovna u mě můžou po dohodě s odposlechem přestat. A co ostatní občané? Před časem bylo zjištěno odposlouchávání ministrů obrany a vnitra. A co se stalo? Ministr Gross místo aby bouchl do stolu, začal neobratně vysvětlovat, že interpretace obsahu zachyceného telefonátu byla zkreslená. Je i on bezmocný?
Co hodláte s touto situací dělat?

Zřejmě vznesu interpelaci na vládu. Možná mi nezbyde než obrátit se na Evropský soud pro lidská práva. Švýcarsko bylo odsouzeno ve stejném případě k peněžité pokutě za porušení lidských práv jednoho svého občana. Pokud nedojde k nápravě, je třeba věc řešit, byť by to mělo znamenat pro naši vládu ostudu.
________________________________________________________________________

ZAHRANIČNÍ MAFIE V ČR
Ústecký kraj | 15.7.2003 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 3 | autor: Zdroj: MV ČR

z Číny
Provozují kasina a nelegální nevěstince. Jsou podezřelí z praní špinavých peněz, organizování nelegálních sázek a z obchodu s narkotiky.
z Arábie
Věnují se pašování drog, obchodu se zbraněmi a finančním machinacím.
z bývalého Sovětského svazu
Orientují se především na finančně trestnou činnost. Stále agresivnější jsou ukrajinské gangy, které se často podílejí na loupežných přepadeních bank.
z Bulharska
Zaměřují se zejména na krádeže motorových vozidel a dodávání bulharských prostitutek do erotických podniků. z bývalé Jugoslávie
Orientují se na provozování erotických podniků, na obchod s drogami a převaděčství.
z Itálie
Skupují nemovitosti, především v hlavním městě.
z Vietnamu
Věnují se zejména organizování nelegální migrace a pašování zboží, především textilu a potravin. Zdroj: MV ČR
________________________________________________________________________

Drogové scéně v kraji dominuje pervitin
Mladá fronta DNES | 16.7.2003 | rubrika: Východní Morava | strana: 3 | autor: (ill)

Zlínský kraj - Především Zlín, Otrokovice a Vsetín jsou centry vařičů a dealerů pervitinu na východě Moravy. Tuto mapu zdejší drogové scény lze ovšem dělit dál: Zatímco ve Zlíně je především hodně konzumentů, v Otrokovicích a ve Vsetíně je poměrně bohatá síť vařičů i dealerů. "Otrokovice získaly svou roli v drogovém řetězci kvůli svojí poloze. Leží v dopravním uzlu, přímo na železniční spojnici mezi severem a jihem republiky. Proto zde často nabízejí drogy i dealeři z jiných měst," říká mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček.
Podle šéfa kontaktního centra Haus Jiřího Klementa, které se zabývá protidrogovou problematikou, je v Otrokovicích situace špatná také kvůli tomu, že je zde málo nabídek volnočasových aktivit. Navíc se město potýká se značnou nezaměstnaností, či velkým počtem rozvodů. "Tyto faktory jsou ideálním podhoubím pro drogy," říká Klement.
Jestliže byla začátkem devadesátých let oblíbená hlavně marihuana a pervitin, v posledních letech se dostává do módy extáze a LSD. Od poloviny devadesátých let se speciálně mezi podnikateli hodně rozšířil kokain.
"Manažeři jej totiž začali používat jako životabudič - a to jak kvůli výkonům v byznysu, tak třeba v sexu," říká Mitáček. Oproti dřívějšku se však drogy stále častěji dostávají i do menších měst a obcí. Týká se to především Valašskokloboucka, Slavičínska a Luhačovicka. Policie však zatím podle Mitáčka celkem úspěšně výrobce a dealery drog potírá.
Ročně jen ve zlínském okrese odhalí až pět větších skupin, které vyrábějí a prodávají drogy. Je to i tím, že zlínská policie má speciální oddělení, které se věnuje výhradně drogám.
S tím souhlasí i Jiří Klement z kontaktního centra Haus. Nicméně dodává, že protidrogová represe není zázračná a neléčí všechno. Alespoň ne v takovém stavu, jak je nastavená dnes. Co mu vadí?
Modelová situace: Dejme tomu, že například v Otrokovicích udělá policie velký zátah a ze sedmi místních vařičů pervitinu chytne čtyři. To je určitě úspěch. Jenže kolem zbývajících tří se brzy vytvoří uzavřená skupina dealerů a konzumentů, která k sobě nikoho nepustí. Ani další uživatele drog, ani "streetworkery".
Stávající klientela, která najednou nemá zajištěný přísun drog, se začne poohlížet po zdrojích v jiných městech republiky a bude dovážet třeba i nové "zboží". Tím se z nich stávají dealeři.
"Když jsou zavřeni vařiči pervitinu, navíc okamžitě naroste spotřeba extáze, nebo se začne víc fetovat toluen. Není také dobré, že s těmi, kdo skončí za mřížemi kvůli výrobě či užívání drog, se žádným způsobem v rámci protidrogové prevence nepracuje," říká Klement.

"V posledních letech se dostává do módy i extáze a LSD. Mezi podnikateli se hodně rozšiřuje kokain. Používají ho jako životabudič - v byznysu i v sexu."

Toxikomanie ve Zlínském kraji - rok 2002

Okres Počet Počet Aktéry Aktéry Aktéry
trestných objasněných byly byli byli
činů činů děti mladiství recidivisté

Kroměříž 10 10 2 1 1
Uherské
Hradiště 14 13 1 5 1
Vsetín 94 86 0 14 18
Zlín 33 28 0 1 19
________________________________________________________________________

Nový hit: tekutá extáze
Mladá fronta DNES | 16.7.2003 | rubrika: Východní Morava | strana: 3 | autor: (ill, rš)

Zlín, Ostrava - Tekutá extáze - tato nová verze takzvané taneční drogy - začíná dobývat diskotéky a kluby. Policisté ji sice zatím do ruky nedostali, přesto mají informace, že se už prodává. Zejména na Ostravsku. Pochází z Polska a je o ni údajně velký zájem.
„Je to látka, která se snaží v současné době cenově vytlačit z trhu klasickou extázi. Někteří lidé tvrdí, že u žen vyvolává pocit sexuálního vzrušení,“ uvedl kriminalista z ostravského Toxi týmu Lukáš Jahoda. Extáze je v poslední době také stále častěji k dostání v klasické formě tabletek, ale s přísadou halucinogenů. To může být pro uživatele, který to nečeká, dost nebezpečné.
„Člověk spolkne pilulku v domnění, že je to čistá extáze a najednou uvidí pochodovat buben. Taková nečekaná halucinace může v psychice nadělat hodně nepořádku,“ říká šéf kontaktního protidrogového centra Haus ve Zlíně Jiří Klement. Výroba extáze je v porovnání s pervitinem mnohem náročnější.
________________________________________________________________________

Pro Litoměřicko je hrozbou pervitin
Deník Litoměřicka | 15.7.2003 | strana: 15 | autor: PETR ŽÁK

Litoměřicko - Školní rok skončil a prázdniny si chce každý školák či středoškolák užít co nejvíce. Co však zábava v tomto věku znamená? Dovolená, koupání, sport, ale také cigarety, alkohol a jiné lehké drogy, při jejichž užívání se náctiletí cítí jako dospělí. Touha zkusit něco nového je lákavá a navíc pokud je něco zakázané, o to víc je vzrušující. Většina rodičů nemá tušení, že jejich dítě se pohybuje ve společnosti drogově závislých, nebo dokonce drogu užívá." Tato skutečnost je dána tím, že rodiče nejsou dostatečně informováni o příznacích, které droga způsobuje,"sdělila vedoucí K-centra v Litoměřicích Petra Lebedová. Někteří rodiče dokonce vědí, že jejich dítě nějakou drogu užívá a situaci se snaží řešit sami. V mnoha případech to končí lhaním a užíváním drogy nadále, i když třeba v menším množství. Pro tyto připady je zde Kontaktní centrum Litoměřice, na které se mohou obrátit jak drogově závislí, tak jejich rodiče. K-centrum se zaměřuje především na snižování zdravotních a sociálních rizik u klientů ohrožených drogou. V průběhu roku 2002 nezaregistrovalo K-centrum u svých klientů výrazné změny. "Nejvíce zneužívanou drogou zůstává nadále na Litoměřicku pervitin," informovala dále Lebedová. K 31. 12. 2002 bylo evidováno 233 registrovaných klientů, z čehož za základní drogu udává pervitin 144 klientů, tj. cca 62% klientely. Na druhém místě jsou uživatelé marihuany (cca 18%) a třetí místo zaujali uživatelé heroinu (cca 7%). Tato čísla a procenta nám udávají počet registrovaných klientů, avšak vedle nich do centra dochází klienti neregistrovaní, kterých bylo v roce 2002 až 182. "Pokud se vaše dítě chodí domů jen najíst, vyspat a umýt, je to znamení, že pravděpodobně není něco v pořádku," dodala Petra Lebedová. Je jen na rodičích, jak brzy rozpoznají, zda má, nebo nemá syn či dcera problémy. Pokud se začnou řešit včas, tím větší šance je na řešení.
________________________________________________________________________

Odborníci: Toluen je zvlášť ničivý
Mladá fronta DNES | 15.7.2003 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 1 | autor: (asi)

Frýdek-Místek - Toluen, který zřejmě přivedl mladíka z Frýdku-Místku k trýznivé smrti upálením, patří podle odborníků na drogy k nejnebezpečnějším návykovým látkám.
Jednadvacetiletý mladík údajně čichal toluen několik let. V pátek večer se ve sklepě, kam chodil fetovat, podle lidí z domu polil zřejmě právě toluenem a zapálil. Když přijeli hasiči a lékař, nemohli mu už pomoci.
„Je to velmi tvrdá návyková látka. Při dlouhodobém užívání ničí centrální nervový systém,vnitřnosti, působí jako silný halucinogen. Dokáže narušit vnímání reality,“ popsal nebezpečí čichání těkavých látek ředitel ostravské společnosti pro léčbu lidí ohrožených drogami Renarkon Martin Chovanec.
Míní, že mladík mohl jednat pod vlivem této drogy ve spojení s alkoholem nebo duševní poruchou. „Možná také chtěl říct, že nemůže dál. Podobný případ nepamatuji,“ řekl Chovanec.
Policisté čekají na výsledky pitvy. „Vyšetřování je teprve v začátcích. Zatím jsou vše jen dohady,“ odmítla sdělit bližší informace mluvčí frýdecko-místecké policie Jana Posová. Uvedla, že mladík nebyl v minulosti stíhaný za drogové delikty, ale policie ho vyšetřovala kvůli krádežím.
Odborníci varují, že toluen je stále oblíbenější mezi stále mladšími lidmi. „Každý si může toluen bez problémů za pár korun koupit,“ upozornila ostravská protidrogová koordinátorka Taťána Niklová.
________________________________________________________________________

Klub, jemuž vládnou gangsteři
Lidové noviny | 16.7.2003 | rubrika: Sport | strana: 27 | autor: jj

PRAHA - Jail Blazers nebo Trail Gangstas. I tak se v kruzích basketbalové NBA přezdívá týmu Portland Trail Blazers. Za trestní rejstřík mnoha bohatě placených hvězd klubu by se nemusel stydět ani Mike Tyson. Koncentrace takových živlů v jednom dresu - to je světová rarita. Konflikty se sportovními i civilními zákony jsou na denním pořádku jednoho z nejbohatších týmů planety, do kterého vlastník Paul Allen (zakladatel firmy Microsoft) ročně investuje rekordních 100 milionů dolarů na platy dvanácti basketbalistů. Anarchie v klubu dosáhla takových rozměrů, že již ohrožuje jeho sportovní budoucnost. Od napadených rozhodčích a fanoušků, záplavy technických chyb na hřišti přes rvačku spoluhráčů během tréninku až po kouření marihuany a bití manželky - to jsou problémy, které jen za poslední sezonu sužovaly Portland. Čtyři hráči, to je třetina soupisky, již tento rok stanuli před soudem a jsou v podmínce. A to ještě z týmu loni odešel Shawn Kemp, který se léčil ze závislosti na kokainu. "Divím se, že Blazers vůbec někdo může ještě fandit," prohlásil slavný trenér Los Angeles Lakers Phil Jackson, jenž v Chicagu vedl známého bouřliváka Dennise Rodmana. "Jenže Dennis byl v našem týmu jediný rebel obklopený samými charakterními hráči, to v Portlandu neplatí," tvrdí Jackson. V dresu Blazers se ale změnil i jeho bývalý vzorný svěřenec Scottie Pippen, jenž na jaře inzultoval při utkání pokřikujícího fanouška. "Takto to dál nejde," bouchl nyní do stolu majitel Allen. "V první řadě za nás budou hrát především charakterní hráči a bezúhonní občané, a ne talentovaní výtržníci," vyhlásil jeden z nejbohatších byznysmenů světa. Ten ještě loni s takovým razantním krokem váhal a vedení Blazers pouze pořádalo mítinky se zhrzenými fanoušky, kteří žádali změny v klubu.

Marihuana za volantem

Jenže na podzim policisté chytili za volantem dvě největší hvězdy týmu Rasheeda Wallace a Damona Stoudamirea, jak se zkouření marihuanou vracejí autem po utkání ze Seattlu. "Nejde o to, že naši hráči kouří marihuanu, to dnes podle výzkumů dělá 60 až 80 procent basketbalistů v NBA a Blazers prostě jen nejsou výjimkou," napsal jeden z fanoušků na stránku oregonlive.com. "Jde o to, že naši hráči jsou tak hloupí a nechají se chytit, čímž poškozují klub," zlobil se příznivec. Hádkami rozklížení Blazers, jejichž týmová krize vyvrcholila na tréninku rvačkou, při které Zach Randolph zlomil Rubenu Pattersonovi lícní kost, vypadli letos již potřetí za sebou v 1. kole play off. "Tenhle tým má pořád velkou budoucnost. Myslím, že velké výměny hráčů by mu uškodily," tvrdil po sezoně rozehrávač Damon Stoudamire. O pár týdnů později byl zadržen na letišti v arizonském Tucsonu se čtyřiceti gramy marihuany v zavazadle. Nyní jeho jméno figuruje první na seznamu hráčů, kteří musejí odejít, aby klub nezahubili úplně.
________________________________________________________________________

Průšová kokain nešňupe
Ring | 15.7.2003 | rubrika: Ringu neuniklo | strana: 16 | autor: MAREK VEJVOD,A Foto: IVAN KAHÚN

Sex, drogy a rock´n´roll

Skvěle namíchaný koktejl z hvězd navštívil křest desek Best of muzikál a Rebelové rokenrolu - "Zas je tu Rock´n´roll". A tak jsme se ptali, jak by známí lidé z hudební, erotické a modelingové scény namíchali svůj pomyslný drink ze sexu, drog a rokenrolu.

Bývalé pornohvězdě, dnes herečce a modelce PAULE WILD je logicky nejbližší sex. "Rock´n´roll trochu, s drogami zkušenosti nemám. Jenom jsem zkusila kouřit marihuanu a nic to se mnou nedělalo. Po deseti letech jsem si to zopakovala a akorát mě bolela hlava." Dnes již bývalá královna krásy KATEŘINA PRŮŠOVÁ by také použila sex a rokenrol. "Co je lepší? Sex! Bez něj to snad v životě nejde." Jenže o Kateřině se mimo jiné tvrdilo, že šňupe kokain. "A co si myslíte, že vám na to řeknu? To samozřejmě můžu jenom popřít. Možná to vzniklo tehdy, když jsem během pár týdnů hrozně zhubla," pátrala po příčinách vzniku fámy Kateřina. "Ale spousta lidí neví, čím jsem v tu dobu procházela, a netuší, že jsem měla velký psychický problémy. Při nich člověk většinou hubne." A jak by svůj drink namíchal bývalý manžel Mahuleny Bočanové a expřítel Kateřiny Kornové MARTIN SVOBODA ? "Asi nejdůležitější je sex. Ten se doplní rokenrolem, a když se k tomu ještě třeba něco polkne, je to naprosto ideální kombinace.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma