Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 15.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Plán na distribuci marihuany
Střední Čechy | 14.7.2003 | rubrika: Panorama | strana: 6 | autor: red

Ottawa/ Bratislava - Pěstování marihuany je v poslední době stále více rozšířené a ilegální marihuanová políčka se většinou skrývají ve středu velkých polí s kukuřicí nebo slunečnicí, používají se však i nepřehledné skleníky. Na Slovensku zakazuje přechovávání, výrobu a prodej jakéhokoliv množství drog paragraf 187 trestního zákona. Okruh uživatelů marihuany neustále roste a podle statistik z roku 2002 kolem 23 procent Slováků přiznalo, že mělo zkušenost s nějakým druhem ilegální drogy. Kanadská vláda oznámila prozatímní plán na distribuování marihuany pro léčebné účely u pacientů, kteří k tomu dostanou doporučení lékaře. Jednalo by se však jen o několik set lidí postižených rakovinou, artritidou, epilepsií a dalšími nemocemi. Tisíce Kanaďanů přitom už dnes navštěvují tzv. compassion clubs ve Vancouveru a dalších městech. V těchto " klubech soucitu" je marihuana zdarma distribuována lidem, kteří si s sebou přinesou lékařskou zprávu potvrzující, že droga může přispět k jejich uzdravení. Policie v těchto zařízeních sice občas provede razii, ale většina klubů funguje nerušeně dál. Gram marihuany by měl přijít na 4 americké dolary ( asi 110 českých korun), což je polovina ceny na kanadském černém trhu. Pacienti, kterým lékař předepíše marihuanovou léčbu, si podle kanadského ministerstva zdravotnictví budou moci zakoupit měsíčně maximálně 30 gramů sušené drogy nebo vypěstovat 30 semínek ročně. Odpůrci zákona tvrdí, že pozitivní léčebné účinky marihuany nebyly vědecky prokázány.
________________________________________________________________________

Drogová mafie mění způsob práce
Mladá fronta DNES | 15.7.2003 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (rak)

Praha - Ilegální obchod s drogami se minulý rok změnil. Nezvýšil se sice dramaticky počet lidí, kteří omamné látky užívají, a nevzrostla ani cena drog. Ovšem zvyky drogové mafie berou za své. Jak vyplývá z výroční zprávy Národní protidrogové centrály, dealeři se snaží co nejvíce skrývat a vymýšlejí stále složitější a utajenější způsoby prodeje. Příklad: už dříve obchodníci s drogami měnili po čase předplacené karty v mobilech, aby je kriminalisté nemohli odposlouchávat. "Nyní ji dealeři nahrazují i několikrát týdně," tvrdí policejní specialisté na boj s drogami. A co víc - prodejci vyměňují nejen karty, nýbrž celé mobily, protože si uvědomili, že je dnes možné sledovat i jejich přístroj. I proto si stále častěji dealeři domlouvají schůzky se zákazníky přes telefonní budky (hovor se uskutečňuje v předem dohodnutý čas). Prodejci z arabských komunit pak nabízejí drogy v autech z půjčoven nebo za chůze v přeplněné ulici. "Předání drog a peněz se odehraje během několika vteřin," upozorňuje zpráva. Cizinci, kteří se v narkobyznysu angažují, podle policistů našli také jednoduchý způsob, jak nelegálně vydělané peníze převést domů - využívají poboček Western Union, jejichž prostřednictvím mohou rychle doručit i velké sumy kamkoli na světě. V roce 2002 přibylo také experimentátorů, kteří zkoušeli těkavé látky. Policisté uvádějí afrodiziaka a plyn do zapalovačů. "Je to ale jen móda," komentuje tento trend Ivan Douda z Drop In.
________________________________________________________________________

Pro drogový hit si chodí do sexshopu
Mladá fronta DNES | 15.7.2003 | rubrika: Z domova | strana: 4 | autor: RADEK KEDROŇ

Narkomani objevili novou "čichací" drogu: prodává se jako afrodiziakum za tři stovky v sexshopech

V prodejnách s erotickým zbožím jdou na dračku. Pornokazety či sexuální pomůcky? Nikoli, afrodiziakum. O povzbuzení potence však kupujícím většinou nejde.

Praha - Nenápadná malá lahvička, kterou si lidé experimentující s drogami chodí kupovat legálně do sexshopů. Oficiálně se jmenuje Poppers a prodává se jako afrodiziakum. Na drogové scéně je známa jako Zlatá voda, Zdvihák nebo Povzbuzovač. Podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály je to jedna z novinek, která se loni v Česku objevila a získala si oblibu především u mladých. "Narůstají případy experimentování s těkavými látkami, například nitridy, prodávanými v sexshopech pod obchodním názvem Poppers," píše se v dokumentu.

Je to herda

Přípravek si může koupit každý, komu je víc než osmnáct let a má v kapse víc než tři stokoruny. "Nevím, jestli si je u nás kupují zrovna narkomani, každopádně je neužívají tak, jak se píše v návodu," říká prodavač v sexshopu Rial v Praze 6 Martin Braun. Lahvička se má totiž otevřít a nechat samovolně vypařovat v místnosti. "Oni si ale ucpou jednu nosní dírku a druhou silně natahují. Tuhle mi dva kluci říkali, že je to herda, jako když si šlehnou," popisuje Braun. Účinky při zneužívání popisuje jeden z dovozců látky takto: "Během chvilky se dostaví pocit tepla, které se rozlévá po těle, rychleji se rozbuší srdce a na celém těle máte pocit zvýšeného vnímání dotyku. U někoho vzniká pocit, jako by létal, jinému se začnou dělat mžitky před očima." Experti upozorňují, že vysoce hořlavé afrodiziakum, jež obsahuje nitráty užívané kardiaky, může i ublížit - zejména pokud se užívá současně s kokainem, pervitinem či extází. "Původním účelem těchto ampulek s nitrátem je léčba srdeční slabosti, ale už od šedesátých let se to používalo jako afrodiziakum. Pro lidi s nemocným srdcem je to docela riskantní záležitost," varuje Tomáš Zábranský, výzkumný spolupracovník Národního monitorovacího střediska pro drogy.

Módní vlna z Ameriky

Zároveň si myslí, že jde o módní vlnu, která brzy opadne. Souhlasně přikyvuje i Ivan Douda z organizace Drop-In: "Není to žádná velká hrozba. S plyny se experimentuje různě. Ale Poppers, pokud vím, tak rozšířené není. Je za tím touha po experimentu. Před lety se s tím experimentovalo v Americe, a tak ta vlna jde po světě." Jak uvedl jeden z detektivů Národní protidrogové centrály, uživatelé jsou mladí lidé mezi dvaceti až třiceti lety, kteří látku zkoušejí především na tanečních párty. Nejde přitom o jedinou novou drogu, s níž loni začali lidé v Česku experimentovat. Kromě plynu ze zapalovačů, jímž se předávkoval čtrnáctiletý chlapec z Prahy, byla hitem na severu Moravy takzvaná Gaba neboli tekutá extáze. "Jako výchozí surovina jsou různé druhy čistidel, z nichž se během dvaceti minut i v domácích podmínkách vyrobí Gaba. Distribuuje se ve víčkách od plastových láhví a v ostravských klubech se jedna dávka prodává za sto korun," píše se ve zprávě protidrogové centrály. Nejvíce narkomanů však stále užívá pervitin a heroin.

***

Drogy v regionech

Praha a střední Čechy - V Praze narkomani seženou cokoli. Kriminalisté co chvíli objeví nelegální výrobnu drog. Gangy stále častěji přesouvají varny do zapadlých vesniček ve středních Čechách.

Jižní Čechy - S drogami se tu obchoduje jen po malých dávkách. Zejména pervitin distribují romské gangy mezi prostitutkami.

Západní Čechy - Kvůli nedostatku heroinu přešli loni kosovští Albánci na prodej extáze a pervitinu. V okresech Cheb a Aš se drogy prodávají především ve vietnamských tržnicích.

Severní Čechy - Obchod s heroinem ovládá romská a vietnamská komunita napojená na kosovské Albánce. Snaží se drogy ředit, aby zvětšili zisk. Na Mostecku, Teplicku a Ústecku přibývá varen pervitinu, často mobilních.

Východní Čechy - Dealeři a narkomani se objevují i v menších městech a obcích, což byla dřív výjimka. Drogy se dovážejí hlavně z Prahy a Brna. Policisté se obávají přílivu drog přes špatně střeženou zelenou hranici se Slovenskem.

Jižní Morava - V Brně obchod s heroinem ovládají kosovští Albánci. Zisk investují do nemovitostí. Ve velkém se v regionu užívá pervitin i extáze.

Severní Morava - S heroinem obchoduje hlavně romská komunita, jejíž členové jsou velmi často i uživateli drog, ale také vietnamští dealeři. Jedničkou je pervitin, na černém trhu se objevila i takzvaná Krajovka - látka obsahující pervitin a kofein, dovážená z Polska.

Zdroj: Výroční zpráva Národní protidrogové centrály, 2002

TVRDÉ DROGY DÁL VEDOU. Čeští narkomani občas experimentují s novými omamnými látkami. Nejrozšířenější drogou však nadále zůstává pervitin a heroin.
________________________________________________________________________

Typický "feťák": vyučený bez práce
Mladá fronta DNES | 15.7.2003 | rubrika: Z domova | strana: 4 | autor: (jav)

Most - Na Mostecku jsou podle odhadů místního K-centra stovky narkomanů. Řadu lidí přivádí k drogám mizivá šance získat práci. Nezaměstnanost tu přesahuje dvacet procent. "Typickým uživatelem drog je u nás vyučený mladík ve věku 19 až 24 let, který buď nedávno ztratil práci, nebo ji vůbec nenašel," říká Lubomír Šlapka, šéf mosteckého K-centra.

Skutečně hraje nezaměstnanost tak velkou roli?

Znát to je. Máme kolem šesti set klientů. Jejich osud se pochopitelně v detailech liší. Nejčastěji jde ale o učně, kteří nemají zaměstnání.

Drogy přece neberou jen vyučení.

Uživatelé drog jsou pochopitelně různí. Máme několik případů, kdy s drogami začali dokonce rodiče mladých narkomanů. Chtěli zjistit, proč jejich dítě začalo něco brát, a sklouzli do toho také. Vím také o několika případech, kdy drogy začaly brát ženy ve středním věku. Po první dávce se jim zlepšila pleť, zhubly. Myslely si, že do závislosti nespadnou. Bohužel se stal opak. Nejčastěji však skutečně berou drogy vyučení.

Které drogy se nejčastěji na Mostecku prodávají?

Heroin, ale dohání ho pervitin. Hodně záleží na tom, které dealery se podaří policii zadržet. Pokud to jsou prodejci pervitinu, začne se prodávat heroin a naopak. Řada narkomanů také obě drogy míchá.
________________________________________________________________________

Nuda děti přivádí k drogám
Boleslavský deník | 12.7.2003 | rubrika: MLADOBOLESLAVSKO | strana: 16 | autor: SOŇA FRAŇKOVÁ

Závislých na drogách každým rokem přibývá. Nejrizikovějším obdobím je právě léto, kdy děti mají spoustu volného času, který často tráví na ulici.
Mladá Boleslav - O tom, jak dítě využije volný čas, nerozhodují často rodiče, ale děti samy. Pokud nemají stanovený zajímavý program, často se nudí a nuda je může přivést třeba k drogám. "Rodiče by se měli dětem postarat o vhodný program. O prázdninách je vše dostupnější. Co je přes rok zakázáno, přes léto se špatně hlídá. Děti vyrazí na diskotéku, do klubu, na rockový koncert a pak se třeba nechají vyhecovat kamarády. Léto je také obdobím zklamaných lásek. Ne každý je natolik silný, aby odolal," řekla pracovnice protidrogové prevence na 6. základní škole v Mladé Boleslavi Jana Syrůčková. Příznaky toho, že dítě si začalo s drogou, jsou těžko rozpoznatelné. V tomto věku jsou obvyklé změny nálad i únava, které stejně tak mohou ukazovat na požívání drogy. Dalším ukazatelem může být nošení dlouhého rukávu v parnech, spánek ve dne, nadměrné veselí a zejména když se začnou ztrácet peníze. Jak řešit situaci, kdy rodiče zjistí, že jejich dítě začalo brát drogy? "Základem je vždy komunikace mezi rodiči a dětmi. Mluvit spolu o všem. V žádném případě nedoporučuji dítěti vyhrožovat. Spíše být za všech okolností oporou. Samozřejmě začít s ní, když je dítěti třináct nebo čtrnáct, je už trochu pozdě, ale pořád stojí za to se o to alespoň pokusit," podotkla Syrůčková. Na začátku školního roku následky letních experimentů přejdou na bedra i škole. Na boleslavské šesté základní škole už pět let funguje speciální program zaměřený na prevenci zejména u mladších žáků. Lektory jsou starší děti, které mladším vysvětlují, jak se drog vyvarovat.
________________________________________________________________________

Přečkají prázdniny děti při toluenu?
Českolipský deník | 14.7.2003 | strana: 19 | autor: dol

Česká Lípa - Trestnímu stíhání se z největší pravděpodobností nevyhne mladík, který je nyní důvodně podezřelý z šíření toxikomanie mezi mládeží. "Strážníci městské policie, kteří během své preventivní činnosti kontrolovali bývalý objekt pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé občany na sídlišti Špičák v České Lípě, zjistili závažnou skutečnost. Schází se zde totiž mládež, která holduje například drogám. Na místě byl tak zadržen čtyřiadvacetiletý mladík, který tu v ústraní učil svoje mladší kamarády fetovat jedovatý toluen. Případ jsme proto předali po zadokumentování státní policii s podezřením na spáchání trestného činu," uvedl včera pro Českolipský deník zástupce ředitele Městské policie v České Lípě Antonín Doležal. Podle policistů zabývajících se právě drogovou problematikou, je toluen jednou z nejrozšířenějších drog s vysokou návykovostí. dol )
________________________________________________________________________

Na síti je drogová poradna
Sokolovský deník | 14.7.2003 | rubrika: Lokální | strana: 8 | autor: MARTIN KASAL

Otázky o narkotikách a závislosti mohou zájemci směrovat na protidrogová centra. Nově se mohou obrátit také na on-line anonymní poradnu na internetu.
Sokolovsko - Projekt anonymních testů na drogy před nedávnem představilo Středisko prevence kriminality v Sokolově. Pokud rodiče či přímo uživatelé omamných látek chtějí ale pouze znát odpověď na nějakou otázku, nemusí navštívit středisko prevence ani jinou protidrogovou poradnu. Stačí zadat svůj dotaz na Internetovou anonymní drogovou poradnu na adrese www.drogovaporadna.cz.
Tu provozovuje občanské sdružení Sananin a je určená nejen uživatelům drog a experimentátorům, ale i jejich rodinám, partnerům a celému sociálnímu okolí. Dotazy zodpovídají odborníci sdružení z řad lékařů, psychologů či terapeutů. V současné době je na stránkách poradny dostupný archiv s více než 4 000 zodpovězenými dotazy. Na stránkách poradny lze také nalézt kvalitní a užitečné informace nejen o drogách, ale i rubriku pro rodiče, drogovou legislativu, informace o možnostech léčby závislostí i o nejčastějších nemocech spojených s užíváním drog a mnoho dalších. Cílem této poradny je účinné působení jak v oblasti prevence, tak i v oblasti tzv. harm reduction, což znamená minimalizaci zdravotního a sociálního poškození uživatelů nealkoholových drog. "Její velkou výhodou je anonymita, která umožňuje pomoci i těm, kteří by se na běžnou odbornou instituci neobrátili," vysvětlila Jana Marečková ze sdružení Sananin. Své služby poskytuje drogová poradna zdarma. Občanské sdružení Sananin (www.sananin.cz) je největší a nejstarší nestátní organizace zabývající se prevencí a léčbou závislostí na nealkoholových drogách v České republice.
________________________________________________________________________

V Dubí už mají k dispozici drogové testy
Deník Směr | 12.7.2003 | strana: 15 | autor: KAREL OTCOVSKÝ

Dubí - Dubská protidrogová komise, jejíž činnost je cílena především na místní děti a mládež, dostala do ruky další mocnou zbraň v boji proti tomuto rozšířenému nešvaru v podobě testů na přítomnost drogy. Komise má nyní k dispozici 45 drogových testů na příto-mnost marihuany, a shodně 31 testů na odhalení požití pervitinu či heroinu. "Testy budou případným zájemcům k dispozici v Centru volného času, v informačním centru městského úřadu a v sídle městské policie. Koncem prázdnin dodáme testy také do všech dubských základních škol a do místního gymnázia," přibližuje způsob distribuce Tomáš Pykal, velitel Městské policie Dubí a kontaktní osoba protidrogové komise v jedné osobě. "Zájem o testy by měli projevit zejména rodiče dospívajících dětí, kteří často nemají tušení, jak jejich ratolest tráví volný čas. Při sebemenším podezření na užívání drog, by proto neměli váhat a zakoupit si test v jednom ze zmíněných míst," slibuje si od projektu Pykal s tím, že jeden test stojí 40 korun. Dubí se s drogovou problematikou potýká v podobné míře jako většina jiných měst v severočeském regionu. Je to dané demografickou skladbou obyvatelstva. "Drogy mezi dubskou mládeží jsou a my jsme povinni se tímto problémem zabývat," uvedl před časem mluvčí dubské radnice Jindřich Pech s tím, že největším problémem je v současné době užívání toluenu, z tvrdých drog je rozšířený heroin a pervitin. Právě v rámci protidrogové prevence dojíždějí od začátku května do Dubí terenní pracovníci z teplického krizového centra, aby pravidelně poskytovali pomoc drogově závislým osobám. Zpočátku měnili použité injekční stříkačky za nové, a přidali spoustu užitečných rad, přímo v ulicích města. Nyní už mají k dispozici místnost v budově pro neplatiče, v takzvaném Parlamentu, kde "ordinují" každou středu v čase od 13 do 17 hodin.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 15.7.2003 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 7

* Vyrostl problém

OHAŘ (kli) - S konopím, které si pěstoval na zahradě rekreační chalupy v Ohaři na Písecku a v nedalekém lese, vyrostl pěstiteli (21) z Prahy problém. O případ se zajímá policie pro podezření z nedovolené výroby a držení omamných látek.
________________________________________________________________________

Soud usvědčil cizince z pašování drog
Plzeňský deník | 12.7.2003 | rubrika: KV kraj, Plz. kraj | strana: 11 | autor: TEREZA MAIXNEROVÁ

Plzeň - Cesta soudce do německé věznice a kybernetická expertiza pomohly usvědčit dva drogové dealery, kteří pašovali padesát kilogramů heroinu do Švédska a Dánska. Makedonci Ismailu Idrizimu včera soudce vyměřil 10,5 roku vězení, kosovský Albánec Astrit Bityči si má odsedět o dva roky více. Loni je přitom musel soud kvůli pochybnostem a nedostatku důkazů zprostit viny. Vrchní soud loni případ vrátil k dalšímu prozkoumání a nařídil zajistit další důkazy. Ani nynější rozsudek ale není pravomocný, protože se oba muži odvolali. Podle obžaloby byli šestatřicetiletý Idrizi a osmadvacetiletý Bityči členy sítě distributorů drog působících v Německu, Dánsku, Švédsku a Polsku. Složitá organizace se uskutečňovala po mobilních telefonech. "Soud prokázal, že se oba muži podíleli na dovozu necelých sedmi kilogramů heroinu do Dánska. Bityčiho jsme navíc usvědčili ze dvou převozů dvanácti kilogramů drogy do Švédska," říká předseda senátu Jan Špeta.
Dva hlavní důkazy se podařilo získat až nyní.
"Idriziho usvědčilo srovnání nahrávky telefonického hovoru, z něhož bylo zřejmé organizování vývozu, s jeho hlasem. Druhý důkaz jsme získali po vyslechnutí Karima Daudiho, který je ve vězení v Německu. Ten identifikoval na fotografii Bityčiho, a tak vyvrátil minulé pochybnosti o totožnosti obžalovaného," popisuje Špeta. Soud ale nedokázal mužům všechny skutky. Pokud by se to podařilo, mohli vyfasovat až patnáctileté tresty. Bityči nyní tráví čas ve vydávací vazbě na základě zatykače z Německa. Idrizi je zatím na svobodě, protože už vypršela tříletá vazba. Dokud vrchní soud nerozhodne o odvolání, smí se pohybovat volně. Druhý z mužů si musí počkat, zda jej české úřady vydají do Německa. Pokud se tak nestane a vrchní soud potvrdí včerejší rozsudek, odpykají si oba pachatelé tresty v českých věznicích. Případ byl podle Špety neobvyklý rozsahem důkazního materiálu i velkým množstvím drog, jejichž převoz muži organizovali. "Padesát kilogramů, to je docela síla," komentuje Špeta. Připouští, že méně obvyklé je i to, že soudce musí cestovat do zahraničního vězení, aby vyslechl svědka.
________________________________________________________________________

Mladíci pašovali kilo marihuany
Plzeňský deník | 14.7.2003 | rubrika: Západní Čechy | strana: 14 | autor: der

Bublava - Více než kilogram marihuany se pokusili propašovat z Německa do České republiky tři mladíci z Chodova na Sokolovsku. Čtyřiadvacetiletého muže policisté se zásobou marihuany chytili hned u státní hranice, pro jeho dva společníky ve věku 25 a 27 let si později došli do jejich domovů. V sobotu začala policie mladíky stíhat pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Mladíci přijeli ke státní hranici u Klingenthalu, kde se rozdělili. Nejmladší s celkem 1190 gramy marihuany přešel hranici po turistické stezce mezi Klingenthalem-Aschbergem a českou Bublavou," informovala mluvčí západočeské policie Jolana Číhová. "Hned na hranici jej ale čeští policisté zadrželi," doplňuje. Zbývající dva muži přejeli hranici autem přes hraniční přechod Klingenthal - Kraslice. Odkud mladíci marihuanu vezli, policie zatím neupřesnila. Vyšetřovaní jsou na svobodě. der )
________________________________________________________________________

Basketbalista Stackhouse čelí obvinění z napadení
Zpravodajství ČTK | 14.7.2003 | 09:06 | rubrika ČTK: spz spo | autor: CR

ATLANTIC BEACH (USA) 14. července (ČTK) - Skandály basketbalistů z NBA neberou konce. Po Kobem Bryantovi a Damonu Stoudamireovi čelí obvinění z trestného činu i Jerry Stackhouse. Rozehrávač Washingtonu měl údajně napadnout zástupkyni majitele nemovitosti, kterou si pronajal.

Osmadvacetiletý basketbalista se s přáteli na dovolené zabydlel v domku na pobřeží v Severní Karolíně. V den, kdy vypršel pronájem, za nimi přišla zástupkyně majitele domu a požádala je, aby dům vyklidili. Stackhouse ale žil v domnění, že si domek pronajal na delší dobu a ženu napadl.

Basketbalista musel na policejní stanici, kterou opustil v doprovodu svého právního zástupce a po zaplacení kauce 2000 dolarů. Teď mu hrozí obvinění z napadení.

Hvězda Los Angeles Lakers Bryant možná stane před soudem kvůli tomu, že koncem června údajně obtěžoval zaměstnankyni hotelu v Coloradu. Stoudamire byl potřetí v rozmezí několika měsíců zadržen s větším množstvím marihuany.
________________________________________________________________________

I jasmínový čaj může mít účinky jako droga
Mladá fronta DNES | 15.7.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 12 | autor: (Florida)

Panama City (ČTK) - Deset šálků lahodného jasmínového čaje si dopřával denně Gilbert Walker z Floridy a pak se mu zdály podivuhodné sny. Jedné noci se však Walker rozzuřil. Zdálo se mu totiž, že v sousedním domě strašně štěká a vyje smečka porcelánových psů. Rozbil proto skleněné dveře, vtrhl do domu a chtěl psy umlčet. Vyděsil majitelku domu a rozbil jednoho psa. Gilbert se řinčením střepů skutečně probral u sousedky a policie ho pak našla s vyděšeným pohledem na ulici. Jeho obhájce Mike Hunter kontaktoval toxikology, kteří mu vysvětlili, že určitý druh jasmínu může mít halucinogenní účinky. Soudce obvinění stáhl, když mu psychologové dosvědčili, že Walker trpěl psychózou.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma