Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 14.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Tři mladíci pašovali přes hranici kilogram marihuany
Zpravodajství ČTK | 13.7.2003 | 13:02 | rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj | autor: TJA

BUBLAVA (Sokolovsko) 13. července (ČTK) - Více než kilogram marihuany se pokusili propašovat z Německa do České republiky tři mladíci z Chodova na Sokolovsku. Čtyřiadvacetiletého muže policisté se zásobou marihuany chytili hned u státní hranice, pro jeho dva společníky ve věku 25 a 27 let si později došli do jejich domovů.

V sobotu začala policie mladíky stíhat pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Mladíci přijeli ke státní hranici u Klingenthalu, kde se rozdělili. Nejmladší s celkem 1190 gramy marihuany přešel hranici po turistické stezce mezi Klingenthalem - Aschbergem a českou Bublavou," řekla dnes ČTK mluvčí západočeské policie Jolana Číhová. Hned na hranici jej ale čeští policisté zadrželi.

Zbývající dva muži přejeli hranici autem přes hraniční přechod Klingenthal - Kraslice. Odkud mladíci marihuanu vezli, policie neupřesnila. Vyšetřovaní jsou na svobodě.

Jelena Kriegelsteinová tja rot
________________________________________________________________________

Policie stíhá tři muže za dovoz marihuany
Mladá fronta DNES | 14.7.2003 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 2 | autor: (red)

Chodov - Sokolovský policejní rada zahájil trestní stíhání tří mužů z Chodova ve věku 24, 25 a 27 let pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. „Obvinění se společně pokusili dovézt na území ČR celkem 1190 g marihuany, ale byli zadrženi,“ řekla policejní mluvčí Jolana Číhová. Expertiza zjistila, že vzorek obsahuje tetrahydrokanobinol v množství 14,6 procenta, přičemž obsah zjevně přesáhne množství většího rozsahu. Všichni muži byli umístěni v cele, ale na příkaz státního zástupce je policie propustila.
________________________________________________________________________

Pašerák marihuany přebíhal hranici
Blesk | 12.7.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: (ben)

BUBLAVA/PLZEŇ - Pes a dalekohled na noční vidění pomohli hlídce cizinecké policie včera ráno lapit muže na zelené hranici poblíž Bublavy na Sokolovsku. Muž před nimi začal utíkat. Hlídce neušlo, že muž během úprku odhodil batoh, který měl na zádech. Teprve po dvou výzvách k zastavení se nechal zadržet.

"Mladík u sebe neměl žádné doklady. Zajímavý byl obsah jeho batohu. Uvnitř totiž byly čtyři balíčky obsahující sušenou rostlinu. Na první pohled bylo zřejmé, že jde o marihuanu," řekla včera mluvčí cizinecké a pohraniční policie Helena Fertšaková. Podle jejích slov zadržený český občan na oddělení policie přiznal, že v balíčcích se silným aroma je zhruba kilogram sušené a slisované marihuany. Pašerák marihuany dále vypověděl, že vozidlem taxi se vracel ve společnosti dalších dvou mužů z Holandska, kde drogu nakoupili. Na německé území muž vystoupil s batohem napěchovaným marihuanou a přes zelenou hranici pokračoval do České republiky. Měl dojít na předem určené místo, pomocí mobilu potvrdit splnění úkolu a počkat, až pro něj ostatní zase přijedou. Za riskantní akci měl inkasovat 10 000 Kč.
________________________________________________________________________

Kanada bude léčit marihuanou
Právo | 12.7.2003 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 10 | autor: Iveta Kramešová

Kanadská vláda chce povolit užívání marihuany pro léčebné účely. Ve čtvrtek představila plán na distribuování této lehké drogy pro pacienty, kteří k jejímu užívání dostanou doporučení lékaře. Podle amerického deníku The New York Times (NYT) by si léčebné účinky marihuany mohlo vyzkoušet několik set lidí trpících rakovinou, artritidou, epilepsií a dalšími těžkými nemocemi. Kanadskou vládu přiměl k rozhodnutí Nejvyšší soud v provincii Ontario, který v lednu došel k závěru, že federální zákony jsou protiústavní, protože neposkytují pacientům legální distribuční systém. Dal vládě čas do středy 9. července, aby situaci napravila. Vláda se proti rozhodnutí soudu nejprve odvolala, ale mezitím se rozhodla soudu podvolit. Do vyřízení odvolání proto bude marihuanu pacientům s lékařským povolením prodávat. Někteří lékaři se však proti tomu ohradili. Podle nich nebylo provedeno dostatečné množství testů prokazujících léčebné účinky marihuany.

Názor na drogu rozdělil vládu

Názory na distribuci marihuany pro léčebné účely se ve vládě různí. "Chybí dostatečné důkazy, že marihuana má léčebné účinky. Vláda provede vlastní klinické testy," řekla ministryně zdravotnictví Anne McClellanová. Právě ona patří mezi výrazné kritiky legalizace marihuany. Pacienti, kterým lékař předepíše marihuanovou léčbu, si podle kanadského ministerstva zdravotnictví budou moci zakoupit měsíčně maximálně 30 gramů sušené drogy nebo vypěstovat 30 semínek ročně. NYT uvádí, že gram marihuany bude stát čtyři americké dolary (asi 110 českých korun), což je polovina ceny na kanadském černém trhu. Sáček semínek přijde na 15 dolarů (přes 400 Kč). "Je to malé vítězství, ale přece jen vítězství," neskrývala radost nad rozhodnutím vlády Alison Lyrdenová, pacientka s roztroušenou sklerózou. Naopak zklamání projevovali odpůrci zákona. Obávají se, že pozitivní léčebné účinky marihuany nebyly dostatečně vědecky prokázány. Jedna věc je však jistá. Odborníci se shodují na tom, že látka tetrahydrocannabinol (THC) obsažená v konopí pomáhá tišit bolest.
________________________________________________________________________

Marihuana a domácí palírny
Týden | 14.7.2003 | rubrika: Dopisy | strana: 4 | autor: Lenka Martinková

TÝDEN č. 24/03

J sem na mateřské dovolené a pročítám TÝDNY poněkud se zpožděním. Tolik na vysvětlení, proč jsem až teď narazila na komentář Šnečím tempem k prosperitě. I když ne úplně se vším souhlasím, v otázce legalizace trávy máte pravdu. Proboha, jenom doufám, že si to všichni zákonodárci nevyloží špatně a nezakážou i ten alkohol. Ale snad ne. Když budu parafrázovat jednu vaši větu: "Nikdo jim (kuřákům marihuany) nenatluče do hlavy, že jejich oblíbená tráva sice víc než pití neškodí, ale zakázat se musí, protože si ji všichni dokáží vypěstovat doma, a tak by se těžko hledala cesta, jak ji zdanit." To je, myslím, jedna z překážek legalizace měkkých drog. U alkoholu vyřešená, domácí palírny jsou v porovnání s celkovou produkcí neškodný koníček.
________________________________________________________________________

Svoboda: Brácha na třetí
Týden | 14.7.2003 | rubrika: Periskop | strana: 11 | autor: Martin Fendrych

KDU-ČSL pátrá po kandidátovi na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Předseda lidovců Cyril Svoboda navrhl své dvojče, bratra Josefa. "Nehorázná drzost!" křičel nejmenovaný účastník zasedání (jedináček). Proč by měl Josef trpět za to, že se narodil jako bratr Cyrila? Mohl si snad při početí vybrat? Důležitější je, zda má ke kontrole dispozice. Rodové jistě. Jeho dvojče Cyril, jak známo, denně kontroluje své děti, zda pod peřinou nedrží větší než malé množství drog. Pokud by objevil balíček marihuany, šupem by je hnal na četnickou stanici. Podle ministra zahraničí existují pádné argumenty, jež ukazují, že příbuzenství nesmí hrát roli. Žena Václava Klause Lívia taky léta zasedala v dozorčí radě České spořitelny. "Nebo tohle, Pepo," vysvětloval bratrovi, "nejen Michael Schumacher, ale i jeho brácha Ralf vyhrává velké ceny formule jedna! A nikdo na něj neukazuje prstem." Odbor ministerstva zahraničí pro příbuzenské vztahy vyhrabal další případ. Předseda americké Federální komise pro komunikace (FCC) Michael K. Powell je synem ministra zahraničí USA! Na předsednictvu KDU Cyril hájil aprobaci dvojčete prostě: "Vypadá jako já!" Dál: vystudoval polygrafickou školu v Lipsku, u nás ekonomku, na financích vede odbor kontroly a je jazykově vybavený. "Ať to předvede!" ječel lidovec považující kandidaturu Josefa za nehoráznou drzost. Josef vyběhl na pódium, otevřel ústa vybavená hned dvěma jazyky a vyplázl je až k první řadě předsednictva. Lidovecké vedení však Josefa odsouhlasilo až po Cyrilově posledním argumentu: "Bratři a sestry, všichni jsme bratry a sestrami. Takže můj bratr je vlastně bratr bratr. A protože jsme jednovaječní, je bratrem na třetí." Ruce vyletěly nahoru.
________________________________________________________________________

Plán na distribuci marihuany
Večerník Praha | 14.7.2003 | rubrika: Panorama | strana: 16 | autor: (sm)

Ottawa/Bratislava - Pěstování marihuany je v poslední době stále více rozšířené a ilegální marihuanová políčka se většinou skrývají ve středu velkých polí s kukuřicí nebo slunečnicí, používají se však i nepřehledné skleníky. Na Slovensku zakazuje přechovávání, výrobu a prodej jakéhokoliv množství drog paragraf 187 trestního zákona. Okruh uživatelů marihuany neustále roste a podle statistik z roku 2002 kolem 23 procent Slováků přiznalo, že mělo zkušenost s nějakým druhem ilegální drogy.
Kanadská vláda oznámila prozatímní plán na distribuování marihuany pro léčebné účely u pacientů, kteří k tomu dostanou doporučení lékaře. Jednalo by se však jen o několik set lidí postižených rakovinou, artritidou, epilepsií a dalšími nemocemi. Tisíce Kanaďanů přitom už dnes navštěvují tzv. compassion clubs ve Vancouveru a dalších městech. V těchto "klubech soucitu" je marihuana zdarma distribuována lidem, kteří si s sebou přinesou lékařskou zprávu potvrzující, že droga může přispět k jejich uzdravení. Policie v těchto zařízeních sice občas provede razii, ale většina klubů funguje nerušeně dál.
Gram marihuany by měl přijít na 4 americké dolary (asi 110 českých korun), což je polovina ceny na kanadském černém trhu. Pacienti, kterým lékař předepíše marihuanovou léčbu, si podle kanadského ministerstva zdravotnictví budou moci zakoupit měsíčně maximálně 30 gramů sušené drogy nebo vypěstovat 30 semínek ročně. Odpůrci zákona tvrdí, že pozitivní léčebné účinky marihuany nebyly vědecky prokázány.
________________________________________________________________________

Bahamská policie zadržela 40 pytlů s kokainem
Zpravodajství ČTK | 13.7.2003 | 02:17 | rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN | autor: RV

NASSAU (USA) 13. července (ČTK) - Policie na amerických Bahamách zadržela 21letého muže se 40 pytli plnými kokainu. Informovaly o tom v sobotu místní úřady, které nebyly s to sdělit, o jak přesné množství drogy šlo.

Policie objevila kokain v jednom domě na ostrově Bimini. Přitom zadržela i mladíka, který příští týden stane před soudem.

Bimini leží asi 90 kilometrů východně od Miami, je z bahamských ostrovů nejblíže americké pevnině a slouží jako překladiště drog.

rv
________________________________________________________________________

Policie obvinila muže, který v nákupních centrech prodával heroin
Zpravodajství ČTK | 13.7.2003 | 15:22 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 13. července (ČTK) - Ostravští policisté zatkli dva cizince, kteří jsou podezřelí z prodeje heroinu. Se svými klienty se od loňského prosince scházeli především ve velkých ostravských nákupních centrech a hypermarketech. ČTK to dnes řekla policistka Ilona Branžovská.

Muže ve věku 30 a 37 let kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. "Pokud budou odsouzeni, hrozí jim až pětileté tresty," doplnila.

Kriminalisté zatím neznají počet lidí, kteří od obviněné dvojice nakupovali heroin. "Síť odběratelů ještě odhalujeme. Například sedmadvacetiletý muž z Ostravy-Mariánských Hor od nich postupně koupil deset psaníček heroinu za 4000 korun," uvedla Branžovská.

Jde o další úspěšný zákrok ostravských policistů proti výrobcům a dealerům tvrdých drog. Během minulého týdne zatkli čtyři muže. V rámci akce s krycím názvem "Street 1" se jim podařilo dopadnout lidi, kteří pervitin a tablety drogy extáze nabízeli především v oblasti Stodolní ulice v centru Ostravy, kde jsou desítky klubů, barů a restaurací.

David Moravec rot
________________________________________________________________________

Inkvizitor přiznal chybu
Respekt | 14.7.2003 | rubrika: Zahraničí | strana: 12 | autor: Daniel Kaiser

Ještě šedesát let po holocaustu se o Němcích traduje, že mají křečovitý vztah k Židům. Buď víceméně latentní antisemitismus, nebo naopak velmi okázalý filosemitismus. Vzestup a pád televizního moderátora Michela Friedmana ale naznačuje, že situace se dostává do normálních kolejí. Pohledný frankfurtský advokát Friedman (47) se během kariéry dobral mnoha funkcí. Ještě minulý týden zasedal ve spolkových orgánech konzervativní CDU, držel místopředsednický post v Ústřední radě Židů v Německu, předsednický v Evropském židovském kongresu, pracoval jako televizní rada v ZDF (něco jako česká ČT 2) a byl členem Česko-německého diskusního fóra, kterého se nicméně nezúčastňoval. Hlavně ale jednou za čtrnáct dní moderoval talk-show "Friedman" na veřejnoprávní ARD, kde si za své nekompromisní mravokárné soudy vysloužil přezdívku Inkvizitor. K roli moderátora ho předurčovalo temperamentní vystupování a pohotový, ostrý jazyk. Protiváhou byla jeho nápadná sebestřednost, teatrálnost a těžko stravitelný patos. Když napsal článek nebo vyplnil dotazník do společenského magazínu, text se jen černal vykřičníky. Autor si živě vzpomíná na Friedmanovo vystoupení ve vídeňském Burgtheatru, když se před třemi a půl lety Rakousko kvůli účasti xenofobních Svobodných v kabinetu lidovce Wolfganga Schüssela ocitlo pod evropskou karanténou a do Vídně se sjížděli pokrokoví intelektuálové. Michel Friedman se na prknech nejslavnější vídeňské scény držel za ruku s francouzským filozofem Bernardem-Henrim Lévym a ohnivě varoval před mocenskou renesancí hnědých myšlenek. Zveličenost této obavy byla zjevná i přirozeným odpůrcům Jörga Haidera, ale protože to říkal Friedman, publikum tleskalo. Před měsícem přišel zlom. Policie prohledala Friedmanův frankfurtský byt i jeho advokátní kancelář. Celebrita se ocitla v hledáčku vyšetřovatelů, kteří pátrali po skupině pasáků a zachytili Friedmanovy telefonáty. Moderátor si patrně objednával východoevropské prostitutky, což pochopitelně není trestné. Při prohlídce ale policie objevila tři sáčky se zbytky kokainu. Jedna z dívek také vypověděla, že jí Friedman drogu nabízel. Večer ještě advokát stačil odmoderovat svůj pořad, ale pak se zhroutil a stáhl do soukromí. Mlčení skončilo až minulý týden. Michel Friedman přijal pokutu 17 tisíc eur a v úterý vystoupil před novináři. Uznal, že udělal chybu, oznámil, že se vzdal všech svých funkcí, nedospělou část populace přes novináře varoval, že drogy škodí zdraví, a své přítelkyni vzkázal, že ji stále "miluje z celého srdce". Bylo to melodrama par excellence, jedno se ale Friedmanovi musí přiznat: k nelehké životní situaci se po jistém váhání postavil čelem a uznal chybu s chvályhodnou otevřeností. A ještě něco stojí za pozornost: přestože hned na začátku aférky věštili někteří pesimisté výron protižidovských nálad, k ničemu takovému nedošlo ani náznakem. Prezident Ústřední rady Židů Paul Spiegel suše prohlásil, že Friedmanovy komplikace jsou jeho osobní záležitostí, a tak to zůstalo. Pád celebrity - patrně dočasný - proběhl podle rasově slepého scénáře a to je dobrá zpráva.
________________________________________________________________________

Jak se může z jídla stát skutečná droga
Mladá fronta DNES | 14.7.2003 | rubrika: Ze světa | strana: 9 | autor: MICHAL MOCEK

Některé pokrmy mohou vyvolat závislost jako opiáty, naznačuje výzkum amerických vědců

Brusel (Od našeho zpravodaje) - Pro mnohé z nás je jídlo jen nutností nebo jedním ze životních potěšení. Přibývá však lidí, pro něž je to stále větší, doslova životní hrozba - a není to jen jejich vina. Po celém světě přibývá obézních lidí. Dnes je jich 300 milionů - o sto milionů více než před pouhými sedmi lety. Spolu s tím přibývá nemocí, které jsou s obezitou či nadváhou spojeny. Obezita či štíhlost však podle amerických vědců už nejsou jen otázkou vůle a kázně. Výzkumy ukazují, že určité potraviny mohou být stejně návykové jako nikotin či tvrdé drogy - kdo se jednou "chytí", ten se jen stěží vrátí ke zdravému jídlu. Shodou okolností to platí právě pro nejméně zdravé poživatiny. Profesorka Anna Kelleyová z Wisconsinské univerzity sledovala, co taková potrava "a la McDonald's", tedy s vysokým obsahem tuků a cukrů, udělá s krysami. Její výsledky jsou alarmující: krysy, které dostávaly tučnou potravu, se na ní stávaly závislé. Když jim byla odňata, objevily se u nich úplně stejné příznaky jako u drogově závislých. Potrava u nich navíc vyvolala změny na mozku. "Výzkum svědčí o tom, že dieta s vysokým obsahem tuků mění biochemii mozku s podobným účinkem, jaký mají silné opiáty," tvrdí Matthew Will, který s Kelleyovou spolupracoval. Problém však není jen v tuku. Takový cheesburger se bude tvářit jako "zdravá" obměna hamburgru - ale fakticky může být stejně nebezpečný jako on. Podle vědců vyvolává sýr "opiový" efekt. Potlačuje pocit sytosti a zároveň podněcuje touhu jíst více. "Sýr obsahuje velké množství kaseinu, bílkoviny, která se při trávení rozpadá a vytváří opiátové sloučeniny podobné morfiu, zvané casomorfin," vysvětluje celý mechanismus americký expert na výživu Neal Barnard a otevřeně varuje před vznikem závislosti: "Lidé se bez problémů obejdou bez potravin jako jablka, nikoli však bez potravin jako sýr." Stejný účinek má i cukr a čokoláda. Ve všech případech jde o poživatiny, v nichž si libují rychlá občerstvení jako McDonald's či KFC a také výrobci předpřipravených jídel a všech těch lákavých a lákajících "mléčných" tyčinek, sušenek či lupínků.

Biochemická monstra

Vědci pracující pro Nestlé a Unilever už řadu let zkoumají, proč určité druhy potravin vyvolávají sklony k přejídání. Firmy samy tvrdí, že není žádný důkaz, podle nějž by jejich výrobky podněcovaly k obezitě. Podle listu Daily Telegraph však jeden z vědců, který pro ně pracuje, o těchto výrobcích prohlásil: "Vytvořili jsme biochemická monstra." Právníci pomalu začínají zjišťovat, zda sítě rychlého občerstvení a obří potravinářské koncerny jako Nestlé, Unilever či Kraft náhodou nevěděly o "drogovém" účinku těchto potravin - a zda s ním už předem nějak nepočítaly. Pokud ano, bude to zlatý důl pro právníky. Ti byli ještě před rokem terčem posměchu, když podali jménem dvou obézních Američanek žalobu na firmu McDonald's kvůli újmě na zdraví. Nové výzkumy jim dávají nové trumfy. "Výrobek, který je jak nebezpečný, tak návykový, se dá jen těžko hájit," konstatuje John F. Banzhaff, profesor práva z univerzity George Washingtona. V Americe je jeho jméno známé - právě on stál za vlnou procesů, které donutily tabákové koncerny k příslibu vyplatit 204 miliard dolarů jako odškodnění pro své oběti. Profesor Neal Barnard je přesvědčen, že potravinářské kolosy záměrně zneužívají návykových účinků cukru a některých dalších poživatin. "Není to tak drzé jako u tabákových koncernů, ale má to k tomu blízko," tvrdí. I když se tu neprokáže zlý úmysl, kritici McDonald's a všech těch sušenkových a tyčinkových gigantů mají v ruce další esa: reklamu zaměřenou na děti a velké, "královské" porce, které tyto firmy nabízejí. Stačí si sednout k jednomu mcdonaldovskému menu s cheesburgrem, velkou porcí hranolků, čokoládovým doughnutem a milk-shakem - a člověk má v sobě hned 1800 kalorií. To je tolik, kolik pro dospělou ženu stačí na celý den. Naprostá většina z toho jsou tuky a cukry - tedy poživatiny, jejichž podíl v potravě by neměl překročit hranici 45 procent. Už to stačí k obhajobě stále více přijímaného názoru, že potravinářské kolosy svými nezdravými výrobky podněcují šíření obezity. Před tou navíc nijak nevarují. Každá z těchto firem vás ujistí, že třeba její vdoleček, muffin, je "bez tuků" a "se sníženým obsahem cukru". Ale už neřekne, že jeden takový vdoleček obsahuje stejné množství kalorií jako celý koš jablek. Lákavé záběry na štíhlé rodiny, šťastně konzumující své hamburgry, muffiny, tyčinky, lupínky či sušenky, přitom v dětských pořadech tvoří polovinu všech reklam. Koncerny však pomalu začínají dostávat strach. McDonald's nyní ve Francii vyzval, aby děti, pokud nejsou fyzicky aktivní, jedly jeho produkty jen jednou týdně. Koncern Kraft i další zase slibují, že sníží obsah tuků ve svých výrobcích. Mluvčí Kraftu přiznal, že tyto kroky mají hlavně odradit lidi od podávání žalob a stát od "neférové legislativy".
________________________________________________________________________

Vláda rozhodne, zda ČR bude vydávat své občany ke stíhání do EU
Zpravodajství ČTK | 13.7.2003 | 11:20 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: STK

PRAHA 13. července (ČTK) - Ministři ve středu rozhodnou, zda Česká republika bude po vstupu do Evropské unie vydávat své občany k trestnímu stíhání či výkonu trestu do členských zemí. Dosud platí, že stát občany ke stíhání v cizině nevydává. Novelu trestního řádu, která tuto praxi ve vztahu k zemím unie mění, předloží vládě ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

"V rámci unie budeme vázáni nařízením, které říká, že jeden členský stát EU nemůže druhému státu odmítnout vydat osobu k trestnímu stíhání proto, že jde o jeho vlastního občana," řekl ČTK první náměstek ministra Vladimír Král. Novela tak v podstatě umožní, aby na Čecha mohl být vydán evropský zatýkací rozkaz, který může vydat jakýkoliv soud členského státu.

Dalším důvodem novely je závazek vyplývající z takzvaného římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Požaduje, aby občanství nebylo důvodem k odmítnutí podezřelého vydat. Česká republika podepsala statut v dubnu 1999 jako 81. stát v OSN, ratifikační listiny však v New Yorku dosud neodevzdala, tudíž pro ni zatím neplatí. Cílem statutu je stíhání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti, genocidy a zločinu agrese.

Evropský zatýkací rozkaz na českého občana bude moci být po vstupu do unie vydán jen v případě stíhání za vybrané trestné činy. Jde v podstatě o všechny těžké zločiny, například terorismus, obchod s lidmi, drogami, zneužívání dětí a vraždu.

Král upozornil, že Česká republika bude moci i po vstupu odmítnout vydat svého občana ke stíhání do zemí unie, ale pouze z jiného důvodu, než je občanství. Takovým důvodem podle něj například je, že byl za stejný skutek již pravomocně odsouzen či zproštěn viny. Pokud tedy bude například český občan zproštěn obvinění z vraždy spáchané ve Francii a francouzské úřady požádají o jeho vydání, Česká republika ho vydat nemusí.

Štěpánka Kučerová kar
________________________________________________________________________

Pašeráci heroinu dostali 10,5 a 12,5 roku vězení
Zpravodajství ČTK | 11.7.2003 | 12:41 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ 11. července (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes poslal na 10,5 a 12,5 roku do vězení dva cizince, kteří byli obžalováni z pašování 50 kilogramů heroinu. Rozhodl tak zcela jinak než loni v září, kdy je obžaloby pro nedostatek důkazů zprostil. Nyní si soud opatřil další důkazy, takže rozhodl o jejich vině.

Makedonec Ismail Idrizi půjde do vězení na 10,5 roku a kosovský Albánec Astrit Bityči na 12,5 roku. Rozsudek není pravomocný, protože se oba odsouzení odvolali. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Obžaloba vinila cizince z toho, že v roce 1999 najali kurýry a zorganizovali převoz bezmála sedmi kilogramů heroinu z Prahy přes Německo do Dánska. Bityči navíc podle spisu zorganizoval dalších pět převozů heroinu, při nichž kurýři dopravili z Česka do Švédska bezmála 35 kilogramů drogy a do Německa dalších sedm kilogramů. Soudu se podařilo prokázat, že se muži podíleli na pašování 20 kilogramů heroinu.

pokr. mfi kš

Soud měl původně k dispozici pouze protokoly o výpovědi kurýrů zadržených v cizině, v nichž se někteří z nich o obžalovaných zmiňovali. Protože si kurýři již odpykávají tresty ve vězeních v cizině, soud ani s jedním z nich nemluvil, a nemohl si tak udělat vlastní závěr. Nyní osobně vyslechl v Německu jednoho z nich, který muže z obchodování usvědčil.

"Když rozhodoval soud poprvé, měl pochybnosti o vině obžalovaných, a proto musel rozhodnout v jejich prospěch. Nyní dospěl k závěru, že s drogami obchodovali," zdůvodnil verdikt předseda senátu Jan Špeta.

V případu byl obžalován ještě Džavit Selmani. Jeho stíhání soud před časem zastavil, protože si odpykává trest v Německu za podobnou trestnou činnost.

Marie Fialová kš
________________________________________________________________________

Dívky zažily erotické galeje
Blesk | 14.7.2003 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: Jaroslav Fikar

Jugoslávský kuplíř odměňoval prostitutky psaníčky heroinu

CHEB - Z trestných činů kuplířství, šíření toxikomanie a nedovolené výroby a držení drog obvinili chebští policisté Jugoslávce Azrema (38). Protřelý světák sváděl a pak kupoval po Čechách a Moravě naivní pohledné děvy. Sliboval rychlé zbohatnutí, luxusní spodní prádlo, parfémy a do roka nové auto. Místo toho dívky čekaly erotické galeje.

Jednou z těch, které mu naletěly, byla brunetka Monika (18) z Kynšperka na Sokolovsku. Od březnu ji násilím nutil, aby se nabízela cizincům po Chebu. "Z provozování prostituce mu musela denně odevzdávat nejméně sto eur. Za to jí celý měsíc poskytoval heroin," řekla mluvčí chebské policie Martina Hrušková.
Ve spárech zpustlíka Azrema neskončila jen Monika, ale i další ženy. Od června do května dodával třeba heroin pro dvě požitkářky (obě 21). Pro ženy z Nového Jičína a Litoměřic nakupoval v Chebu každý měsíc narkotika za téměř 40 tisíc korun. Obě zaučil, jak si mají drogu nitrožilně několikrát denně aplikovat.
"Při domovní prohlídce bylo v bytě cizince zajištěno 13 psaníček o váze 2,67 gramu světle hnědé látky. Rozbor potvrdil, že jde o heroin. Cizinec skončil v policejní cele a bude podán návrh na jeho vzetí do vazby," dodala mluvčí.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma