Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Základní Pěstitelské Informace

 
Velikost květináče pro kytku - Klikni zde pro originální téma
Mard
Dlouho mne vrtá hlavou jaký má vliv velikost květináče na velikost vypěstovatelné kytky. Nakonec jsem se to rozhodl vyzkoušet od co možná objemově nejmenšího květináče. Za základ jsem vzal rašelinový květináč o průmětu 8 cm, kterého objem substrátu je cca 0,2 l. Je to dostatečně malý květináč na to, aby se ukázalo že pro pěstování je potřeba co největší květináč.
Na hraní doma jsem si vybral autoflower odrůdy. Jak od mohutnějších (auto mazar) až po poslední pokus Micron Auto Tao.
Nepřekvapilo mne že první pokusy končily tak, že od 3-4 týdne začala kytka nechutně žloutnout, na listech nekrotické fleky nezávisle na tom, kolik slunce kytky dostávaly a kolik hnojení bylo aplikováno. 5 týden většinou zůstalo pár listů na vrcholku a kytka byla zralá k odpisu do kulatého šanonu.
Problémem se ukázalo, že na rozdíl od větších květináčů, na které jsem byl zvyklý, jsou miniaturní květináče velmi háklivé na zasolení půdy. Po pár kolech jsem to pokusy snad vychytal. Zalévání spočívá v prolití květináče pořádným objemem vody (cca 0,5 litru odstáté vody s Ph = 5.5 - tudíž prolévám více než dvojnásobkem objemu květináče) a následném zalití zálivkou s hnojivem. Protože jsem používal rašelinové květináče, tak ty prosychají ještě rychleji než normální květináče a tak se nyní proplach koná obden. Za studenějšího a vlhčího počasí mi do vyschnutí vydrží květináč obvykle 3, výjimečně 4 dny. Protože substrát hodně prolévám proti běžným zvyklostem, tak jsem použil hodně lehký substrát s cca 40% perlitu.
Po výše uvedených změnách, jsem došel k tomu, že i v malém květináči lze vypěstovat rozměrnější kytku, jen se více musím starat o zalévání. Poslední pokus, jehož foto přikládám je samec Micron Auto Tao, který sám neroste více než 50 cm ani ve velkém květináči. V květináči 0,2 l se mi podařilo dovést do květu rostlinu cca 37 cm vysokou (porovnejte s pravítkem 30 cm vedle květiny).
Pokud bych měl říct nějaký závěr, tak si dovoluji tvrdit, že pro dosažení objemově bohaté květiny, není nutné mít obrovitý květináč 40-50l, ale měl by stačit i menší květináč. Tento týden jsem zkusmo dal do dalšího 8 cm květináče jeden Taomatic, který by měl tvořit hustší keř až 0,7 až 1,5 m a uvidíme co se z takto malého květináče dá vyrazit. Ale asi budu muset květináč nějak upoutat, aby se kytka nepřevracela, ta hlína nic neváží.
Jurgiano
Ja som toho názoru že veľkosť nádoby so substrátom vo veľkej miere ovplyvňuje veľkosť rastliny. Ja používam 20-30l nádoby a na konci leta sú celé krásne vyplnené koreňovým systémom.

Kebyže mám podnebie na pestovanie stromov tak dávam na kytku aj 200 litrov :D

Alpinestars
... nejspis jsem pod vlivem drogy napsal uplnou picovinu :D
Mard
Tak pokračuji v pokusech týkajících se potřebné velikosti květináče. Jak jsem psal v příspěvku č. 1, další pokus je s Taomatic, což by měla být vytáhlejší kytka než Tao Micron Auto. Použil jsem rašelinový květináč 0,2 dm3, což byla ptákovina, protože když to vyrostlo na 60 cm, tak se to začalo kácet i když jsem to různě fixoval. Takže celý rašelinový květník jsem šoupnul do cca 1dm3 květináče (10x10x11 cm) a pěstoval dále. Dnes už kytka celkem hezky kvete, a předpokládám že ze současných 99 cm (od hlíny k vrcholku) dál už neporoste. Na fotce je vedle pro měřítko 2L PET flaška na odstátí vody.
U takhle malých květináčů je nutné zajistit co možná nejrovnější růst aby se kytka nekácela, proto jsem s ní stále točil aby jí postupně sluníčko osvěcovalo z různých stran a rostla rovně. Bohužel kytka byla na místě, kde má sluneční svit jen ráno cca 5 hodin.
Experiment mi potvrdil že 1 dm3 je dostatečný pro růst kytky nejméně 100 cm vysoké, za předpokladu že se hlína proplachuje aby nedošlo k zasolení a kytka dostává dostatek živin. Pokud bych měl kytku na více prosluněném místě, tak věřím že by byla ještě mohutnější. Závěr - pro mne je pro pěst na balkóně či indoor je dostačující květináč o objemu do 3 dm3, větší květináč přinese jen více pohodlí (nemusí se tak úzkostlivě hlídat zasolení substrátu, není třeba tak často zalévat, kytka se ani ve větru nekácí, atd.)
Kolega Jurgiano má krásný obrázek mohutného keře, ale tohle mít na okenním parapetu bych asi nemohl :frog:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma