Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Komunita > Přípravka pro nováčky

 
Výška a umístění boxu - Klikni zde pro originální téma
kukiess
Zdravím
potřebuji poradit. Mám dilema. Chci se pustit do stavby nového boxu. Jako ideální místo se mi jeví nepoužívaný sklep, co mám doma. Je v něm poměrně vlhko, stalá teplota, nikdo tam nechodí, šance, že to nebude dráždit manželku. Ovšem sklep je poměrně nízký. Box by mohl mít maximálně 167 cm. Když uvážím, že musím odečíst výšku květináče, dále svítidlo, mezera mezi nim a kytkou..zbude mi cca metr pro samotné kytičky. Není to příliš málo? Navíc ve sklepě mám strach z plísní.
Dále mám možnost dát box do dílny. Je zde místo do výšky acca 2m, ale není tam moc diskrétní, navíc v zimě je tam fakt zima..bude zde i trochu problém s připojením odtahu.

Co myslíte vy? Kam jakou možnost by jste zvolili? Já se pořád ne a ne rozhodnout.
celek
Ahoj, však si pohledej příspěvky o tom jak lidi bojujou se sklepem... Ti úspěšní nakonec sklep ještě víc vykopou, vynosej spoustu bordelu, zaizolujou proti vlhkosti, vysanujou,pořešej teploty a už to jede. (Ale moc práce). No v tý dílně se mi to zdá výhodnější,ale nejspíš jen přes léto, do budoucna bys to tam asi taky musel zaizolovat proti zimě a řešit vzduchotechniku. No zdá se mi, že přípravný práce moc nejde očůrat... Ale co by člověk neudělal pro to svoje kytí. Přeju pevný nervy a svaly :-)
karlos120
cus, na tu vysku ve sklepe bych ti doporucil slabsi vybojky max do 400w ale klidne i mene. Pak odrudy spise indikovite aby nerostly do vysky. Poradnou vzduchotechniku a vypestujes i tam dobre modely. Jen se musis naucit drzet ty keriky nizke ale vse jde
kukiess
Zdravíčko všem,
po dlouhé době jsem se sem opět připojil, abych malinko poreferoval, jak moje snažení dopadlo.
Nakonec jsem se rozhodl pro umístění boxu v dílně. Sehnal jsem si skříň, výhoda, je, že se dá kompletně rozmontovat (bez použití násilí) a poměrně snadno přestěhovat, kdyby bylo třeba. Její rozměr je cca 82x60cm. Zároveň jsem objednal i instalaci do skříně. Výbojky 250W, komplet elektro nutné k výbojkám, odtahový ventilátor Dallap prům. 100, velmi tichý, odtah jsem vyřešil vyříznutím díry ve stropu skříně a dále zkrz strop dílny, kde na půdičce je samotný ventilátor. Ten pak odtahuje vzduch ven, nebo zpět do dílny. Má úvaha - ven v létě, dovnitř v zimě.. Na půdě je proto, aby se dále minimalizoval hluk.
Ventilátor jsem dal do plechovky od laku obalil skelnou vatou. Ono totiž není půda, jako půda, ta má je plná sena, takže obavy ze vzplanutí nejsou bezdůvodné.
kukiess
Přítah je pasivní a je vyřešen čtyřmi vyříznutými otvory ve dveřích skříně, osazené slušivými mřížkami. Do boku jsem dále vyřízl další díru, kam jsem osadil aktivní přítah, ventilátor ze staré digestoře, myšleno, spíše, jako nouzový ochlazovací..
Abych dokončil výčet ventilátorů, tak o pohyb vzduchu se v boxu stará velký klasický ventilátor, vypadá brutálně, ale na nejnižší stupeň je použitelný..
viz. fota (jejich kvalita je úměrná kvalitě mého telefonu)
kukiess
Přisávaný vzduch jde mřížkami do skříně pod takové plato, kterým prostupuje vzhůru k rostlinám.. Plato jsem polepil hliníkovou folií, krásně pak odráží. Skříň je uvnitř polepena diamantovou folií.
Pod ono plato umisťuji takové ty mystičky z podlouhlých truhlíků na muškáty. Jsou naplněny vodou a slibuji si tím alespoň nějaké zvýšení vlhkosti.
kukiess
Po dokončení konstrukce, jsem se různě zaobíral testováním.. Problém jsem měl zpočátku s udržením přijatelné teploty. Nakonec vyřešeno zakoupením výkonnějšího odtahového ventilátoru, zvětšením průměru na 125 a dokonce se mi podařilo sehnat levnou cooltubu.
kukiess
Celkově to nakonec vypadalo takto.
Svítidlo je zavěšeno na ramínkové tyči, jejíž otáčením, lze nastavit aktuální výšku svítidla.
kukiess
Teď bych se rád dostal k popisu regulace teploty.
Udělal jsem si takový ovládací panel (zde na fotce ještě základní verze)
Teplotu měří a regulují dva elektronické regulátory, jeden jsem zakoupil, druhý jsem dostal, prý jako nefunkční, stačilo to jen trochu obejít a funguje.
Jeden regulátor je nastaven a spíná při teplotě 28 stupňů u vršku rostliny. Spíná samozřejmě odtahový ventilátor. Jakmile se teplota stahne pod 26,8 stupně, vypne.
Druhý ventilátor spíná při teplotě 31 stupňů ochlazovací boční ventilátor (toto léto to bylo určitě třeba). Vypíná při zchlazení na 26 stupňů. Zároveň je u tohoto regulátoru využit alarmový výstup, který při teplotě 34 stupňů sepne bezpečnostní relé a celý box se odpojí od elektřiny. Nahození je možné pouze manuálně.
Všechny ventilátory, výbojka, i samotné regulátory jsou jištěny pojistkami. Výbojka navíc jističem.
Zde byl největší problém. Již zde ve fóru zmíněno, nahození výbojky přes spínací hodiny a velikost potřebného jističe. Já se jako někteří nedostal (aby tedy byla sepnutí stoprocentní) pod hodnotu 6A. Navíc jsem kvůli tomu zakoupil i SSR relé, pro hladší náběh a šetření bezpečnostního relé, myšleno ohledně spínání vysokých proudů a možným opalováním kontaktů.
jak bylo řečeno, jde mi hodně o bezpečnost skříně, takže teplota je hlídaná regulátorem, dále je v okruhu bezpečnostního relé zapojen okruh tepelných pojistek, rozmístěných po stěnách boxu a po prvním kole mám v plánu pokusy s požárním hlásičem.
Hledal jsem i možnost nějakého jednoduchého monitoringu, nakonec trochu úsměvné řešení:
starší mobilní telefon, nastaven nad displeje regulátorů. Jedna aplikace každých pět minut pořizuje foto a posílá na cloudové uložiště, takže se mohu kdykoliv přesvědčit o aktuální teplotě (+- nějaká minutka). Telefon je připojen na nabíječku a za je zapojena v zásuvce, která při sepnutí bezpečnostního relé bude bez proudu. Druhá aplikace toto odpojení registruje a ihned posílá sms.
K panelu jen dodávám, že další spínací hodiny zapínají občasně ventilaci vzduchu v boxu, třetí hodiny zapojují odtah občasně v noci, kdy odtah není spínán vysokou teplotou.
kukiess
Zkušenosti z prvního pěstu doplním záhy, dnes již ne.
Jakmile doženu současnost, budu se snažit o pravidelné příspěvky a ne jednorázová nášup. :-)
kukiess
Tak po nějaké době se opět dostávám sem, abych mohl poreferovat o svém prvním indoor pokusu.
Takže sehnal jsem si klony Critical Mass, sháněl jsem cca 6 - 7 ks, což by velikosti mého boxu zhruba odpovídalo (60x90) Avšak jistý mecenáš mi nakonec dovezl za stejnou cenu kusů deset.
Řekl jsem si, že při mých zkušenostech se nakonec stejně nějaký umoří, tak jsem jich nakonec do skříně dal všech deset..
Foto: 16.11.2015 - přesazení klonů
kukiess
Omlouvám se za foto s pruhy.. až poté jsem si přečetl rady ve FAQ.
K samotnému pěstu... samozřejmě jsem se musel popasovat s různými problémy... Zpočátku jsem třeba asi tři dny svítil nonstop.. Chyba spínacích hodin, už to zde taky bylo řešeno.. (spíná se nulák, fáze mi stále držela SSL relé sepnuté) Další problém jsem měl s teplotou, takže nakonec do boxu putoval i malý přímotop. Není nejrozumnější pěstovat v zimě, když mrzne. Box mám v nevytápěném prostoru, takže se i stalo že v boxu za tmy bylo kolem osmi stupňů..
Během velkých mrazů... i při svícení teplota dole u květníků taky nebyla nic moc..
Kytkám leccos asi moc neprospělo, ale kupodivu, nějak prosperují.. a v prvním mém indoor pokusu budu rád za každý výsledek..
Foto: 9.12.2015
kukiess
Předem prozradím, že vydrželo všech deset kusů... což v budoucnu silně komplikovalo místo v boxu...

Foto: 12.12.2015
kukiess
Další foto je již po přesazení. Myslím, že příště by bylo vhodnější sázet přímo do velkých květináčů... Nakonec jsem přesadil 7ks, 3 zůstaly v původních, neměl jsem již větší. Výška kytek k tomuto datu je cca 80cm. Další věc která je asi zbytečná.. Možná zbytečně dlouhá doba růstu... No jo začátečník, bloumám.

Foto: 27.12.2015 - přepnutí na květ
kukiess
Už se pěkně chlupatí.. :-)
Mimochodem další kiks, který mohl být docela podstatný je, že jsem omylem nesvítil v růstu periodu 18/6, ale 16/8... opravil jsem až na posledních pár dní..

Foto: 12.1.2016
kukiess
V době předchozího příspěvku jsem trochu bojoval s přelitím.. to jen tak pro úplnost..
Koukám, už by bylo na čase pořídit nové foto :-)

Foto: 12.1.2016
kukiess
Trochu novější foto.. Paličky jsou již větší.. Už se mají tendenci holky ohýbat..
Ještě tři týdny a měla by být sklizeň.. :-)

Foto: 3.2.2016
kukiess
Kvalita fotek je opravdu děs.. k čertu s foťákem na mobilu.. :-(

Foto: 3.2.2016


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma