Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 09.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Legalizace drog nic nevyřeší, tvrdí Jiří Vacek
Deník Jablonecka 8.7.2003| strana: 20| autor: JANA ŠRŮTKOVÁ

Liberec - Za devět let, co je v politice, urazil Jiří Vacek už dlouhý kus cesty. Po dvě volební období usedal v Liberci do křesla městského zastupitele. Liberečané si ho pamatují i jako ředitele městské policie a náměstka primátora. Od minulého měsíce čelí nové funkci - stal se předsedou KDU-ČSL v Libereckém kraji. Nominován byl také na místopředsedu strany.
Jak jste ke své nové funkci přišel?

Byli za mnou zástupci tří okresů a vyzvali mě, abych kandidoval na předsedu krajského výboru. Jako jediného kandidáta mě nakonec i nominovali a krajská konference mě zvolila předsedou čtyřiatřiceti ze sedmatřiceti hlasů.
Čím si myslíte, že jste členy strany přesvědčil?

Chci, aby naše strana byla více otevřená, zbavila se pokrytectví. Lidé o spoustě věcí, které děláme, nevědí a hodnotí nás spíše podle centrální politiky. Přitom v Libereckém kraji zastupují stranu starostové či lidé, kteří pracují v charitativní oblasti. Možná by bylo dobré, kdyby se na nás občané dívali i z tohoto hlediska.
Máte jako nový předseda i svou vizi do budoucna?

Do listopadu bychom měli mít hotovou kandidátku pro krajské volby i velkou část programu. Byl bych rád, kdybychom se zabývali otázkami, jako je nezaměstnanost, protože to není jen celorepubliková záležitost. Domníváme se také, že město Liberec tvoří třetinu Libereckého kraje, a zbývající dvě třetiny jsou při současné politice zanedbávány. To bychom chtěli napravit.
Jaká bude vaše další spolupráce s US-DEU?

Kandidoval jsem s tím, že v koalici s touto stranou již nebudeme, protože se domníváme, že ta spolupráce nebyla šťastná. Není třeba opakovat staré chyby.
Nedávno jste byl na protinarkotickém kongresu v Moskvě. V čem vás zaujal?
Dozvěděl jsem se, že od prvního června existuje v Ruské federaci Státní výbor pro narkotika, který sdružuje všechny síly, které se na protidrogové politice podílejí, a to jak složky prevence, tak i represe. Je to něco, co jsem já před roky jako řešení pro Českou republiku navrhoval jako úřad pro narkotika. V Rusku k tomuto řešení přistoupili, protože podmínky u nich jsou nesrovnatelné s našimi. Rusko je totiž velká producentská země, a to hlavně oblast Kazachstánu a Kyrgyzstánu.
Můžete pro představu říci, s jakým množstvím drog se obchoduje?
Ta čísla nám vyrazila dech. Šest a půl tisíce tun drog ročně, a to jenom odhadem. Obrat drog na trhu je 10 miliard amerických dolarů ročně. Narkotika konzumuje asi jedna miliarda lidí, mezi kterými je spousta HIV pozitivních.
Je Ruská federace otevřená, co se týče drog, ke spolupráci s Českou republikou?
Určitě a myslím, že uděláme jenom dobře, když nejenom naše republika, ale celá západní i střední Evropa bude s touto zemí úzce spolupracovat.
Opustíme teď světovou drogovou scénu a zaměříme se spíše na region. Jak to s narkotiky vypadá v Liberci?
Tak jako v jiných velkých městech. Droga je dostupná všude tam, kde je mládež. Na diskotéce i v zábavním centru není problém drogu sehnat. Roky jsme neustále tolerovali, že některé drogy jsou méně, některé více nebezpečné. Dneska už je ten trend, že brát narkotikum je něco normálního a někteří odborníci dokonce k tomu říkají, že je potřeba získat tu zkušenost, aby člověk věděl, o čem mluví. A já se nedomnívám, že tento trend je vhodné potlačovat represí.
Jak se jako protidrogový odborník a poradce ministra vnitra díváte na zákon, který prosazuje místopředseda vlády Petr Mareš a jímž chce legalizovat marihuanu?
Pan Mareš opomíná tři základní věci. Nelze drogy paušalizovat v jejich vlivu na jednotlivce jak z psychické, tak i ze zdravotní oblasti. Marihuana, tedy konopí jako takové, je legální. Nelegální je marihuana s obsahem THC. A pokud zákon neřeší obsah THC, je to velice nebezpečné. Je totiž obrovský rozdíl, jestliže někdo bere marihuanu s třemi procenty THC nebo s pětadvaceti procenty.
Co může zabránit panu Marešovi v tom, aby jeho návrh prošel?
Nevím například, jak chce místopředseda vlády zrušit úmluvu, kterou Česká republika znovu podepsala v roce 1993 s OSN a v níž je marihuana na listině zakázaných látek. Pokud tohle pan Mareš ve svém zákoně neřeší, tak je to z jeho strany pouze politický populismus, který nemá žádný podklad.
Návrh na legalizaci takzvaných lehkých drog není prvním.

To souhlasím. Protidrogovou scénu provází celých dvanáct let. Vždy se vynoří někdo, kdo chce diskutovat o legalizaci té či oné látky, ale kupodivu nikdo není ochoten diskutovat o systému státní správy. Můžeme doufat, že ve vládě je dostatek lidí, kteří budou zákonu odporovat. Tímto návrhem totiž vydáváme signál, že pokud si s nějakým problémem nevíme rady, tak na něj rezignujeme a trestnou činnost jednoduše legalizujeme. Pan Mareš se navíc dostává sám do obrovské pasti, a tou je zákon, který mluví o množství větším než malém. Také on se totiž bude muset jednou rozhodnout, jaké to malé množství pro beztrestnost pěstitelů marihuany je. Těch 250 cigaret, co navrhoval, musím kvalifikovat jako pokus o legalizování obchodu s drogami, protože každý průměrný kuřák s sebou nenosí více jak dvacet cigaret. A to číslo 250 už na obchod je.
Myslíte si, že politici nebezpečí drog podceňují?

To ne, ale dodneška si neuvědomili, že na následky jaderných zbraní zemřelo daleko méně lidí než na drogy. Měli bychom se zamyslet nad tím, že věková hranice dětí, které berou drogy, je neustále nižší. Zaděláváme si tak na generaci, za kterou budeme jednou draze platit nejen po ekonomické stránce, ale i zdravotní.
Vlnu rozruchu nevyvolal ale pouze návrh zákona Petra Mareše. Jak se například vy osobně stavíte k návrhu jednoho z vašich stranických kolegů zakázat v České republice potraty?
Návrh zákona, který trestá lékaře za poskytnutí lékařské pomoci, musím v této podobě odsoudit. Myslím, že zvláště naší straně by slušelo, kdybychom nejdříve udělali řadu kroků jak v rodinné politice, tak i v pěstounství a v adopčním zákonu. Pokud totiž žena bude mít jistotu, že o její dítě bude dobře postaráno, tak ho spíše donosí, než když bude jednat pod hrozbou trestu. Podle mého názoru bychom neměli druhým lidem zákonem určovat, jak se mají chovat.
________________________________________________________________________

Prázdniny přinášejí drogy a volný sex
Deník Mostecka 8.7.2003| strana: 15| autor: LENKA KABELÁČOVÁ

Most - Letní prázdniny dětem nepřinášejí pouze spoustu volného času, sluníčko a koupání, ale také ohrožení ze strany drog a sexuálně přenosných chorob. Rodiče by proto podle ředitele mosteckého K-centra Luboše Šlapky měli své děti více kontrolovat a komunikovat s nimi. "Prázdniny jsou dobou, kdy jsou děti a mladiství ze strany drog nejvíce ohroženi," tvrdí Šlapka. Hlavním důvodem je nadbytek volného času a nedostatečná kontrola ze strany rodiny, odpadá také vliv institucí, jako je škola či družina. Děti pak nuda často dožene k experimentům s nelegálními drogami, jimiž jsou v letních měsících kromě marihuany také taneční drogy, například extáze. "Jako otec bych rodičům doporučil v tomto období zvýšenou kontrolu ratolestí, promluvit s nimi a na případná nebezpečí upozornit. Je nutné vysvětlit, že se mohou s problémy svěřit, a ne křičet, že pokud se dotknou drogy, tak jim utrhneme hlavu," konstatoval Šlapka. Ohroženy jsou podle něj především děti zaměstnaných a rozvedených rodičů, a to především ve věku 14 až 19 let. Z dětí, experimentujících s nelegálními látkami, se přitom poměrmě snadno mohou stát závislí toxikomané. Pokud rodiče, sourozenci či přátelé mají podezření, že jejich blízký s drogami experimentuje, měli by si s ním promluvit a obrátit se na odborné instituce. Jednou z nich je například pedagogicko-psychologická poradna či právě K-centrum. "Naše dveře jsou otevřeny všem rodičům, kteří mají podezření, že jejich potomek zneužívá drogy. Můžeme mu udělat testy, a pokud by byl výsledek pozitivní, tak s ním i dále pracovat," informoval Šlapka.
Během léta však na děti nečíhá nebezpečí pouze ze strany drog, ale také pohlavně přenosných nemocí. "O prázdninách většinou vládne poměrně velká sexuální volnost, a proto roste riziko pohlavních chorob. Rodiče by proto měli své potomky upozornit, že když už sex, tak pouze s kondomem," upozornil Šlapka s tím, že AIDS nechodí po horách, nýbrž po lidech.
________________________________________________________________________

Během léta je více času na experimenty s drogami, upozorňuje ředitel K-centra
Deník Lučan 8.7.2003| strana: 14| autor: OLDŘICH HÁJEK

Žatec - Výrazný nárůst ani úbytek klientů nezaznamenává o prázdninách K-centrum v Žatci. Ředitel poradenského a kontaktního zařízení Schody pro lidi ohrožené drogou Pavel Bartošek přesto upozorňuje na nebezpečí, které na děti a mládež ve dvou letních měsících může v podobě zákeřných látek číhat. "Během prázdninového volna je samozřejmě více času na konzumaci drog. Pokud však někdo pouze experimentuje, mohou to rodiče poznat velice obtížně," myslí si ředitel. Že mají mladí lidé problém s drogou, se dá podle jeho slov poznat s větším úspěchem v době školního roku. "Tehdy je skutečně více šancí na poznání, že děti tyto látky užívají. Záleží ale na přístupu rodičů ke svým dětem a vztahu mezi nimi," poznamenal včera terapeut.
"Změna se projevuje například ve čtvrtletních hodnoceních, kdy může rodič podle zhoršujících se výsledků ve škole poznat, že něco není v pořádku," řekl.
Kdo má podezření a obavy z užívání drog, může svého potomka podrobit testu, jenž se dá zakoupit v lékárnách. "Úspěšné provedení testu, které může potvrdit, nebo naopak vyvrátit podezření na požívání drog, není jednoduché. Proto kdokoliv by potřeboval poradit, může se na naše K-centrum obrátit," vzkázal P. Bartošek. Mezi klienty Káčka patří kromě uživatelů omamných a psychotropních látek právě i rodiče, kteří využívají poradenství centra. Mezi drogami má v regionu výsadní postavení marihuana. Její stálí uživatelé a ti, kteří kouří příležitostně, tvoří zhruba 70% veškeré mládeže starší 15 let, odhaduje Pavel Bartošek.
________________________________________________________________________

Na dovolenou s marihuanou
Blesk 9.7.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7| autor: (mach)

HORNÍ LIDEČ - Cesta za hranice všedních dnů nevyšla dívce (20) z Kroměřížska. Na přechodu v Horní Lidči na Vsetínsku ji zadrželi celníci. Při prohlídce u ní totiž našli plechovou dózu se sušenou marihuanou. "Děvče se přiznalo, že si trávu samo vypěstovalo a že má ještě doma nějakou zásobu. Tu následně její rodiče vydali," uvedl kriminalista. Za výrobu a držení psychotropních látek by dívce hrozily dva roky vězení. Protože se drogu pokoušela vyvézt do ciziny, zpřísňuje se sazba na pět let.
________________________________________________________________________

Basketbalista Stoudamire pašoval marihuanu
Zpravodajství ČTK 8.7.2003| rubrika ČTK: spz spo| autor: CR

PHOENIX (USA) 8. července (ČTK) - Se skandály hráčů ze zámořské basketbalové ligy NBA se roztrhl pytel. Po hvězdě Los Angeles Lakers Kobem Bryantovi, který čelí obvinění ze sexuálního obtěžování, má opletačky s policií i rozehrávač Portlandu Damon Stoudamire. Policisté u něj už potřetí našli marihuanu a ne malé množství. Podobně jako začátkem loňského roku měl u sebe několik desítek gramů sušených rostlin, které uschoval do aluminiového obalu a pokoušel se s ním projít do letadla.

Jenže kontrolní prohlídka za pomoci detektoru kovů balíček se zhruba čtyřiceti gramy marihuany odhalila. Stoudamire byl na místě zadržen a předán policii. Ta uvědomila vedení jeho klubu, který hráči okamžitě uložil pokutu ve výši 250.000 dolarů (bezmála sedm milionů korun).

Stoudamire nezapíral a nechal se odvést k výslechu, po němž slíbil, že se za třináct dní dostaví k soudu. Policie jej na základě toho propustila.

Rozehrávač Portlandu měl kvůli marihuaně potíže už před rokem. Policie tehdy objevila velké množství drogy v jeho domě, ale soudce nakonec od basketbalistova stíhání upustil s tím, že k němu policisté vnikli neoprávněně, bez povolení k domovní prohlídce. Koncem roku byl pak Stoudamire zadržen ve vozidle, kde spolu s ním seděl jeho spoluhráč Rasheed Wallace; v autě byla rovněž nalezena marihuana.

cr nkr
________________________________________________________________________

Informace severomoravské policie
Zpravodajství ČTK 8.7.2003, rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj| autor: ORV

OLOMOUC/ŠUMPERK 8. července (ČTK) - Olomoučtí policisté stíhají pro trestné činy nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek dvacetiletého mladíka z Olomouce. Muž podle policistů přechovával ve sklepě domu poblíž centra města přístroje a chemikálie určené k výrobě pervitinu.
________________________________________________________________________

Němečtí celníci prodali automobil - s deseti kily kokainu
Zpravodajství ČTK 8.7.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: CAS

HAMBURK (Německo) 8. července (ČTK) - Překvapení čekalo na jednoho obyvatele severoněmeckého Hamburku, když v zakoupeném ojetém automobilu nalezl deset kilogramů kokainu. Vozidlo dala do prodeje celní správa jako zabavené zboží, píše dnešní list Hamburger Morgenpost.

Vůz pocházející z Mexika zabavili celníci koncem roku 1999 v hamburském přístavu. Při prohlídce objevili v rezervní pneumatice a v nádrži 54 kilogramů kokainu. Při kontrole ale použili rentgenové zařízení s nedostatečným výkonem, takže se nepodařilo odhalit dalších 11 balíčků drogy po 900 gramech, konstatovala dnes k případu celní správa.

Nový majitel objevil drogu ukrytou pod kufrem vlastně jen díky tomu, že chtěl upravit vozidlo, aby vyhovovalo novým technickým normám, jak to vyžaduje německá legislativa.

čas šeb
________________________________________________________________________

Panamská policie zabavila 1,5 tuny kokainu
Zpravodajství ČTK 8.7.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: KO

PANAMÁ 8. července (ČTK) - Panamská policie zadržela při nedělní razii nedaleko hlavního města 1,5 tuny kokainu. Droga pocházející z Kolumbie byla podle policie určena pro severoamerický trh.

V únoru panamské jednotky bojující proti pašování drog zabavily tři tuny kokainu, který byl uložen v obchodních prostorách nedaleko metropole Panamy.

V roce 2002 bylo zadrženo 7,5 tuny kokainu a několik set kilogramů heroinu a konopí pocházejících z Kolumbie.

Podle amerického ministerstva zahraničí je přes středoamerické země každoročně přepravováno 300 až 500 tun kokainu pocházejícího z andských zemí a určeného pro severoamerický trh.

ko
________________________________________________________________________

Policie zlikvidovala v Brně-Ivanovicích pervitinovou laboratoř
Zpravodajství ČTK 8.7.2003, rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj| autor: VTK

BRNO 8. července (ČTK) - Letos již podruhé na stejném místě zlikvidovali kriminalisté v Brně-Ivanovicích laboratoř na výrobu pervitinu. Umístěna byla v jednom z domů. Od června v ní vzniklo přes sto gramů pervitinu za 100.000 korun. Při razii zajistila policie i dva pytle marihuany. "V objektu jsme zasahovali již v únoru," řekla dnes ČTK mluvčí policie Jana Kozárová.

Před pěti měsíci zadržela policie v Ivanovicích nejen padesátiletého uživatele domu, ale i jistý mladý pár. Ten v pronajatém bytě vyráběl pervitin. Drogou platil domácímu za nájem. Při zátahu našla policie 50 krabiček od léků, které lze použít k přípravě drog, a dva kilogramy marihuany.

"Dva pachatele i s uživatelem domku jsme začali stíhat za nedovolenou výrobu drog. Nyní se v celá situace opakuje," uvedla mluvčí. Doplnila, že po prvním odhalení byl padesátiletý uživatel domu stíhán na svobodě. Byt pronajal o tři roky mladšímu muži, který byl za výrobu pervitinu již čtyřikrát odsouzen.

Při nové prohlídce domu našla policie v těchto dnech opět větší množství laboratorního skla a krabiček od léků. Oběma mužům tentokrát hrozí až pět let vězení a policie již podala soudu návrh na jejich vzetí do vazby.

Vladimír Klepáč kš
________________________________________________________________________

Kvůli drogám čeká mladého muže vazba a soud
Listy Jindřichohradecka 8.7.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 15| autor: pol, nov

Dačice - Na vazbu čeká osmadvacetiletý mladík z Dačicka, který je obviněn z nedovolené výroby a držení omamných látek. Podle policejní zprávy od loňského léta opatřil a dodal nejméně pěti osobám mladším osmnácti let marihuanu a extázi za minimálně 30 000 korun. (pol, nov)
________________________________________________________________________

Důkazy obstaral odposlech mobilu
Plzeňský deník 8.7.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 13| autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Pokud policie odposlouchává mobilní telefony, zpětně dokáže s velkou přesností zmapovat místa, po kterých se sledovaný pohybuje. Včera to u soudu použila jako jeden z důkazů akce s krycím názvem Vodník státní zástupkyně Věra Brázdová v případu organizování vývozu 50 kilogramů heroinu do Německa, Dánska a Švédska. Před soudem proto stanuli Makedonec Ismail Idrizi a kosovský Albánec Astrit Bityči, který je ve vydávací vazbě. Stíhání třetího původně obžalovaného Džavita Selmaniho z Makedonie krajský soud zastavil, za stejnou činnost je ve vězení v Německu. "Hovory muže sledovaného v operaci Vodník byly 1. října 1999 vedeny ze základnových stanic v Praze 1, Praze 4, v Plzni u vodárny, v okolí Škroupovy, Americké, Vejprnické a Solní ulice," vyjmenovávala žalobkyně místa i s přesným časem a číslem volaného nebo volajícího. Podle odborníků je základnovou stanicí vysílač, v jehož buňce je aktivovaný mobilní telefon. "Plzeňská expozitura útvaru zvláštních činností pak do map Plzně a Prahy zaznamenala pohyb sledované osoby v konkrétním čase," upřesnila soudci Brázdová, když mu mapy předávala jako další důkaz k založení do spisu. Sledovaným mužem byl podle všeho Idrizi. Soudce a žalobkyně budou zítra pokračovat u okresního soudu v německém Torgau. "Ani jeden ze čtyř svědků vězněných v cizině není ochoten vypovídat před českým soudem. Jen svědek Daudi chce vypovídat před německým soudem nebo státním zástupcem," vysvětlil soudce Jan Špeta, proč jedou do zahraničí. Loni v září plzeňský soud zprostil všechny tři cizince obžaloby pro nedostatek důkazů, ale státní zástupkyně se proti tomu odvolala. Vrchní soud případ vrátil k novému projednání. Hrozí jim až 15 let vězení.
________________________________________________________________________

Policie: Automobily vykrádají hlavně narkomané
Ústecký kraj 8.7.2003| rubrika: Ústecký kraj| strana: 2| autor: PETR NOVÁK

Ústecký kraj - Sedmnáct automobilů denně je v současnosti vykrádáno na území Libereckého a Ústeckého kraje. Situace je prakticky navlas stejná jako v předchozím roce. Drtivá většina pachatelů vloupání do automobilů jsou narkomané. Policistům se přitom daří objasnit jen jednu čtvrtinu těchto trestných činů. Nenechavci mají nejčastěji spadeno na škodovky, ale nežádoucí pozornost věnují i značkám Volkswagen, Audi, Renault či Peugeot. Pokud odcizí celé vozidlo, to je pak ve velmi krátkém čase vyvezeno ilegálně za hranice nebo je rozprodáno na součástky. "I když motorista opustí vůz jen na chvilku, neměl by v něm nechávat klíčky ani doklady. Totéž platí o cenných věcech, zavazadlech, mobilních telefonech, fotoaparátech a podobně," řekla policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Oblíbeným terčem zlodějů jsou stále autorádia. Pokud nejde o přenosný přístroj, aparát se snímatelným krytem nebo kódované rádio, může být přístroj odcizen během okamžiku. "Já snad ty zloděje přitahuju, rádio mi ukradli šestkrát a další věci ani nepočítám, vzali třeba i iron na čištění oken, propisky, prostě všechno, co jsem v autě nechala," stěžovala si Eva Krejčová z Ústí nad Labem. Pachatelé vyhledávají vozidla, která nejsou chráněna alarmy či imobilizéry, a při krádežích nejčastěji vylomí zámek u dveří nebo rozbijí boční okénko. Používají však ale i vybranější metody. Vnikají do automobilů za pomoci provázku nebo drátem vyháčkují zámek ve dveřích. "Drtivou většinu pachatelů tvoří narkomané. Odhaduji to na 95 procent," řekl vedoucí skupiny odhalování policie ČR Jiří Machek. Podle něj už dnes nikdo nevykrádá auta, protože má hlad, ale toxikomané potřebují neustále peníze na drogy. "Je jim úplně jedno, zda je to ve dne nebo v noci, na náměstí nebo v zapadlé uličce. Pokud uvidí cokoli ve voze, třeba jen igelitovou tašku, vloupají se dovnitř," dodal kriminalista.
Policisté proto motoristy nabádají, aby ve vozech nenechávali nic na očích. Jakákoli cennost nebo jen malé zavazadlo přímo vybízí pachatele k vniknutí do vozu. Pokud jde o zcizení věci ležící například na sedačce, není obvykle nic platný ani alarm, jelikož pachatel během několika vteřin s lupem zmizí. Podle informací policie bylo v roce 2002 vykradeno na území obou severočeských krajů 6225 vozů, což je o plných 30% více než v předchozím období.
________________________________________________________________________

Matka čelí obvinění, že nutila nezletilou dceru k prostituci
Ústecký kraj 8.7.2003| rubrika: Ústecký kraj| strana: 4| autor: PETR NOVÁK

Ústí nad Labem - Z kuplířství a ohrožování mravní výchovy mládeže je obviněná Magdalena Giňová, která včera stanula před Krajským soudem. Slovenka, žijící v ústecké Matiční ulici, měla podle obžaloby nutit svou dvanáctiletou dceru k prostituci. Čtyřiatřicetiletá Giňová před soudem odmítla, že by v letech 2000 až 2002 nutila svou dceru Zuzanu k podobnému jednání. "Její kamarádky mi říkaly, že chodí stopovat Němce a že si píchá drogy, ale já jsem to nevěděla," bránila se žena. Z její zmatené výpovědi před soudem vyplynulo, že nijak neřešila ani dceřinu absenci ve škole, ani její nepřítomnost doma. "Přišla domů a hned šla někam ven. Vrátila se až v noci, když já jsem už spala," uvedla včera Giňová. Ta také odmítla, že by dceru bila nebo nutila k prostituci. "To dělala ona sama, chodila ven s kamarádkama a mě neposlouchala. Mně žádné peníze nedávala, ty mi dával manžel," bránila se žena na lavici obžalovaných. Dnes patnáctiletá Zuzana Giňová měla tehdy za pohlavní styk inkasovat od německých řidičů kamionů 10 až 50 marek. Kvůli prostituci a záškoláctví byla sociálními pracovníky z rodiny odvedena a umístěna v dětském diagnostickém ústavu. Pro svůj věk vypovídala včera před soudem s vyloučením veřejnosti. Magdalena Giňová, o jejíhož syna se stará babička na Slovensku, označila sama sebe za dobrou matku, protože svou dceru prý nebila. Proč s ní nešla k lékaři, když se dozvěděla o tom, že bere drogy, zdůvodnila tím, že jako cizinky neměly kartičku pojišťovny. Soud pokračuje výslechem dalších svědků a pokud bude vazebně stíhané ženě vina prokázána, hrozí jí až dvanáct let vězení.
________________________________________________________________________

Salvador: země, kde vládnou gangy
Mladý svět 8.7.2003| rubrika: Zápisník| strana: 12| autor: Josef Konáš

Salvador, nejmenší stát Střední Ameriky, je druhou zemí na světě s nejvyšší zločinností. Operuje tu kolem 300 000 členů gangů, kteří se rekrutují převážně z mladistvých ve věku od 13 do 25 let. O nadvládu svádějí nelítostný boj dva největší gangy: Mara 18 a Mara de Salvador.

V šestimilionovém Salvadoru řeší policie čtyři a půl tisíce vražd ročně, což je vzhledem k počtu obyvatel průměr, který předstihuje pouze Jihoafrická republika. Drtivou většinu násilných trestných činů mají na svědomí Las Maras, mladiství gangsteři. Kultura gangů přišla do Salvadoru ze Spojených států, kam ročně ilegálně emigrují desetitisíce mladých Salvadorců. Většina z nich se soustřeďuje ve španělsky mluvících čtvrtích amerických velkoměst se silnou zločinností, kde jsou po čase vypátráni policií a nakonec vypovězeni z amerického území. Dříve než se tak stane, mnoho z nich získá zkušenosti v některém z pouličních gangů, jejichž strukturu, filozofii a způsob řízení přejímají a přizpůsobují podmínkám ve své zemi. Některé salvadorské gangy jsou řízeny z Los Angeles nebo San Franciska, jiné, například Mara 18, mají mexické kořeny. Mara 18 svůj název odvozuje z kombinace čísel 666, která symbolizuje ďábla. Gang vedený třiadvacetiletým "veteránem" Shaggym se specializuje na vydírání, krádeže aut, únosy a pouliční prodej drog. V organizaci panuje tuhá disciplína - její členové například nesmějí mimo víkendové "relaxační" party konzumovat alkohol a drogy, z nichž je ale vůbec povoleno pouze pivo a tzv. primos, marihuana s lehkou příměsí cracku. Mara 18 si zakládá na pozitivním image gangu, který si získává respekt místních obyvatel nikoli terorem, ale "klidnou silou". Mara de Salvador naopak uplatňuje teror. Život v gangu poskytuje chudým chlapcům, často sirotkům z dlouholeté občanské války, pocit ochrany a sociální jistoty. Mnozí tento pocit zaplatí životem v bojích mezi znepřátelenými organizacemi o ovládnutí sfér vlivu. Pokud k takovému střetnutí dojde, policie většinou zasáhne, až když je po všem - nechce se jí riskovat příliš velké ztráty. Gangy jsou totiž vyzbrojeny arzenálem, jehož síla odpovídá výzbroji regulérních vojenských jednotek. Různé osvětové a sociální programy vlády zatím nepřinesly větší výsledek - možná i proto, že spolupráce mezi gangy a zkorumpované salvadorské policie není ničím výjimečným.
________________________________________________________________________

Marná válka
Mladý svět 8.7.2003| rubrika: Svět| strana: 32| autor: Text: Josef Konáš , Foto: Malota Media/Corbis

Protidrogoví experti se shodují v tom, že rozsáhlá opatření přijatá v rámci boje s pašeráky kokainu dopravovaného z Kolumbie měla mizivý účinek. Kolumbijské drogové kartely v současné době obcházejí zákon pomocí nejvyspělejší počítačové technologie a pašují tak po světě mnohem více drog, než tomu bylo v nedávné minulosti.

Téměř osmedesát procent kokainu a devadesát procent marihuany, které se dostanou do oběhu ve Spojených státech, pocházejí z Jižní Ameriky. Plán Kolumbie, u jehož zrození stály Spojené státy, byl zatím posledním z řady, nutno podotknout, že marných, pokusů zlikvidovat jihoamerický obchod s narkotiky, jehož největším odbytištěm je severoamerický kontinent.

Příprava na zátah

Kolumbijská vláda obdržela od USA finanční pomoc ve výši 1,6 miliardy dolarů, s jejíž pomocí se měl realizovat scénář známý z Peru a Bolívie. Jeho podstatou bylo posílení oddílů kolumbijské armády nasazených do boje proti narkomafiím, které jsou částečně tvořeny mezinárodními drogovými kartely, částečně domácími partyzány z gerilových organizací FARC a ELN. Následkem toho se počet kolumbijských vojáků téměř zdvojnásobil, armáda dostala stovku nových vrtulníků, čtyřicet říčních brigád vybavených rychlými čluny, obrněné transportéry a další vojenskou techniku. Speciální výcvik zajišťovalo čtyři sta amerických poradců a vojenských instruktorů. Další součástí plánu bylo systematické ničení polí koky spolu s vyplácením finanční kompenzace malým rolníkům, pro něž je její pěstování jediným způsobem obživy.

Represe nikam nevedou

Jak se ukázalo, represivní politika, která slavila relativní úspěchy v Peru a v Bolívii, nepadla v Kolumbii na úrodnou půdu. Chemikálie rozprašované z letadel ničily nejen pole koky, ale i základní spotřebitelské plodiny, bez nichž nemohou farmáři přežít. Katastrofu dovršila neschopnost kolumbijské vlády zavést slibovanou zemědělskou reformu, která by rolníkům přinesla stabilní příjmy. Strategie leteckého rozprašování chemikálií měla za následek jen další zbídačení rolníků a vehnala je zpět do náručí "Cocaleros". Narkomafie se postarala o založení dalších ilegálních polí, stabilizovala trh a zvedla ceny. Podle údajů zveřejněných americkým ministerstvem zahraničí se plocha osetá kokou navzdory intenzivním postřikům nezmenšila a americká vláda musí čelit kritice, že poskytování obrovských částek Kolumbii v rámci takzvané Andské iniciativy se zcela míjí účinkem. Na mezinárodním fóru jsou navíc USA obviňovány z toho, že jim boj proti jihoamerickému narkoobchodu poskytuje záminku, aby si v této oblasti zajistily politickou, ale hlavně vojenskou hegemonii (na logistické podpoře latinskoamerických zemí se podílí CIA, Pentagon i pobřežní hlídky vojenského námořnictva). Vše nasvědčuje tomu, že narkoprůmysl, který tradičně tvoří jeden z hlavních hospodářských pilířů Kolumbie, neztratil nic na své síle.

Mafiánská síť

Svou roli hraje i fakt, že drogové kartely investovaly miliardy dolarů do vytvoření jedné z nejsofistikovanějších počítačové infrastruktury na světě. Prvním výstražným signálem bylo zabavení počítačového centra, které objevili v roce 1994 agenti protidrogové jednotky v sídle bosse drogového kartelu Josého Santa-Cruze Londona - počítač IBM AS400 v hodnotě půldruhého milionu dolarů, propojený s několika dalšími terminály. Jeho databáze obsahovala služební i soukromá telefonní čísla diplomatů a agentů tajných služeb USA, působících na území Kolumbie. Soukromá telefonní ústředna mohla bez problémů monitorovat veškerý telekomunikační provoz mezi Američany, kolumbijskými tajnými službami a protidrogovými složkami. Stručně řečeno, London věděl všechno, cokoliv se kde "šustlo." Dnešní počítačová centra využívaná narkomafiemi jsou ještě dokonalejší. Možnosti kolumbijského kartelu North Valley jsou natolik rozsáhlé, že je v některých případech neodhalí ani špičková špionážní technika amerického letectva. Jeden z posledních odhalených velínů řídil počítačovou síť rozprostírající se v karibské oblasti a téměř v polovině Jižní Ameriky. Jejím prostřednictvím byly piloti letadel a kapitáni lodí, kteří byli informováni o aktuální situace na trasách, jimiž proudily zásilky drog.

Zradili čest

Zejména kolumbijští ochránci zákona mají pocit boje s větrnými mlýny a mnozí z nich přecházejí na druhou stranu. O tom, že v boji proti drogám selhávají přímo bezpečnostní složky, které jsou proti "narcos" nasazeny, svědčí i nedávný skandál, kdy kolumbijští vojáci z praporu určeného k boji proti partyzánům objevili 14 milionů dolarů pocházejících z prodeje drog a neodevzdali je. Na celou věc vrhla podezření nenadálá skutečnost, kdy - zprvu z neznámých důvodů - začalo velké množství vojáků z těchto dvou čet odcházet z armády, někteří jednoduše dezertovali, a zcela neúměrně ke svému platu, který je zhruba 175 dolarů měsíčně, si koupovali luxusní automobily, televize, ledničky a další vybavení a utráceli po barech a v nevěstincích. Při vyšetřování vyšlo najevo, že si peníze rozdělili podle hodností, a dokonce vyhrožovali smrtí těm, kteří by chtěli případ oznámit nadřízeným či policii. "Zradili, podvedli armádu, zradili důvěru Kolumbijců a zradili čest Kolumbie," prohlásil pateticky kolumbijský ministr vnitra Fernando Londono. Měl však spíše říci: "Je to sice smutné, ale na jejich místě byste možná udělali totéž."
________________________________________________________________________

Aféra stála Friedmana reputaci
Mladá fronta DNES 9.7.2003| rubrika: Ze světa| strana: 8| autor: ZITA SENKOVÁ

Berlín, Praha - Rezignací na všechny funkce, veřejnou omluvou a vyznáním lásky své družce skončil skandál s kokainem a prostitutkami, jehož hlavním aktérem byl Michel Friedman, místopředseda Ústřední rady Židů v Německu. Aféra ho stála ztrátu reputace a finanční pokutu. U televizního moderátora a advokáta, který využíval služeb východoevropských callgirls, byly před měsícem nalezeny tři balíčky se zbytky kokainu. Drogu měl prominent nabízet jedné z ukrajinských prostitutek. "Ano, udělal jsem chybu, omlouvám se všem, jejichž důvěru jsem zklamal," uvedl před médii Friedman ve svém prvním veřejném vystoupení od začátku aféry a k omluvě přidal i vyznání lásky své životní družce Bärbel Schäferové, rovněž televizní moderátorce. "Nechci své chování zlehčovat, ale jsem jenom člověk, který dělá chyby, a prosím o druhou šanci," uvedl člen CDU Friedman. Jeho advokát Eckart Hild včera rovněž potvrdil, že mandant akceptoval pokutu ve výši 17 400 eur za držení kokainu. Finanční pokuta je udělována často při menším deliktech, aby se předešlo velkému procesu. Sedmačtyřicetiletý Friedman byl jedním z nejvyšších a velice angažovaných představitelů židovské obce v Německu, která se tam těší vážnosti a pozornosti. Vyšetřování, které nařídila berlínská prokuratura, bylo ukončeno. Policie narazila na Friedmana náhodně při vyšetřování bandy pasáků, kteří v Německu nutili k prostituci ženy ze zemí východní Evropy, především z Ukrajiny a Polska. Při odposlechu telefonických hovorů pasáků bylo zaznamenáno telefonní číslo Friedmana, který si jejich služby objednával pod jménem Paolo Pinkel. Porovnání nahrávky s hlasem moderátora potvrdilo identitu prominenta. Michel Friedman, angažovaný předseda Evropského židovského kongresu, se ke kompromitující aféře ani jednou nevyjádřil a až do včerejšího prohlášení se zdržoval v Itálii. Podle zpráv médií i další vysoce postavení politici a prominenti měli využívat služeb východoevropských prostitutek. Posledním německým prominentem, kterého bílý prášek stál kariéru, byl fotbalový trenér Christoph Daum.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma