Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 08.07.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Skateboardisté? Hecíři i komici, co jdou pro cenu s obříma ušima
Mladá fronta DNES 8.7.2003| rubrika: Sport| strana: 8| autor: OLGA POUCHEOVÁ

Sport v regionu

Praha - S hlavou v dlaních, za ohlušujícího řevu, v pokleku na dně skateparku. I tak si někteří skateboardisté vychutnávali úspěch na desátém ročníku Mystic Sk8 Cup, závodě Světového poháru.
Na tři dny ovládli jezdci na "prkýnkách" pražskou Štvanici. A s nimi dunivá hudba, vlasy spletené do dredů nebo copánků, tetování a všudypřítomné aroma marihuany.
Diváci se tísní na tribuně i na železničním mostě nad Vltavou, každý chce vidět triky světových jezdců.
Závod vrcholil v neděli semifinálovými a finálovými jízdami.
Nejdřív na U-rampě, královské disciplíně skateboardingu. Tentokrát se slitovalo počasí. Je pošmourno, ale neprší... Jezdci se tu vyhoupnou ještě dva metry nad okraj vysoké kolmé stěny, zůstávají na okamžik viset v "mrtvém bodě". A když se zdá, že musí spadnout, v pohodě dokončí trik. Diváci šílí. Zvlášť brazilští jezdci jsou rádi v kontaktu s publikem. Mávají a hecují tak přihlížející fanoušky.
Pak se show přesouvá do krytého skateparku. Nad dřevěnými překážkami, jež co nejvíc připomínají ulici, zní hlasitá hudba. Hip hop, metal, rock... Diskžokejové připravují pro každého jezdce jinou skladbu.
Hudbu prořezávají dva hlasy. Anglicky komentuje triky Dave Duncan, tělnatý chlapík s účesem z dredů trůnící v moderátorské židli. Tomáš Ryšavý popisuje umění jezdců v češtině. "Čiky čaaau, čiky, čik!" nevynechá po jediné větě.
Ve streetstylu se jezdci v jednotlivých skupinách předhánějí, aby ve vymezeném čase předvedli to nejlepší. V semifinále se mohou ukázat během 45 vteřin, ve finále mají na jízdu minutu. Hodnotí se lepší výkon ze dvou, mezi pěticí rozhodčích jsou i dva čeští zástupci. Rozhoduje počet získaných bodů, nejlepší a nejhorší hodnocení se nezapočítává.
Zazní výkřik "Last trick!", který ohlašuje poslední vteřiny jízdy. Těsně po ní se ze stran skateparku vrhne desítka závodníků, kteří jako hladoví vlčáci touží ještě vypilovat specialitky jízdy.
A když přijde pád? Někteří závodníci se vztekají, ale divákům to nevadí. Potlesku se dostává i pokaženým trikům. Příznivci skateboardingu si mezi závodníky rychle nacházejí oblíbence. Mezi letošní patří jediný Japonec, precizní Diasuke Mochizuki. Nebo patnáctiletý mladík Dylan Rieder. A také komik mezi jezdci, Brazilec Otavio Neto. Pro peněžní odměnu si přišel s obříma umělýma ušima.

Výsledky, streetstyle: 1. Seaholm (USA), vertikální rampa: 1. Dias (Braz.), best trick streetstyle: 1. Wainwright (Brit.), best trick vertikální rampa: 1. Dias.
________________________________________________________________________

Vacek: Legalizace drog nic nevyřeší
Liberecký den 7.7.2003| strana: 17

Rozhovor o předsednictví, drogách a potratech
Liberec - Za devět let, co je v politice, urazil Jiří Vacek už dlouhý kus cesty. Po dvě volební období usedal v Liberci do křesla městského zastupitele. Liberečané si ho pamatují i jako ředitele městské policie a náměstka primátora. Od minulého měsíce čelí nové funkci - stal se předsedou KDU-ČSL v Libereckém kraji. Nominován byl také na místopředsedu strany.
Jak jste ke své nové funkci přišel?

Byli za mnou zástupci tří okresů a vyzvali mě, abych kandidoval na předsedu krajského výboru. Jako jediného kandidáta mě nakonec i nominovali a krajská konference mě zvolila předsedou čtyřiatřiceti ze sedmatřiceti hlasů.
Čím si myslíte, že jste členy strany přesvědčil?

Chci, aby naše strana byla více otevřená, zbavila se pokrytectví. Lidé o spoustě věcí, které děláme, nevědí a hodnotí nás spíše podle centrální politiky. Přitom v Libereckém kraji zastupují stranu starostové či lidé, kteří pracují v charitativní oblasti. Možná by bylo dobré, kdyby se na nás občané dívali i z tohoto hlediska.
Máte jako nový předseda i svou vizi do budoucna?

Do listopadu bychom měli mít hotovou kandidátku pro krajské volby i velkou část programu. Byl bych rád, kdybychom se zabývali otázkami, jako je nezaměstnanost, protože to není jen celorepubliková záležitost. Domníváme se také, že město Liberec tvoří třetinu Libereckého kraje, a zbývající dvě třetiny jsou při současné politice zanedbávány, a to bychom chtěli napravit. Pokračování na straně 19
Dokončení ze strany 17
Jaká bude vaše další spolupráce s US-DEU?

Kandidoval jsem s tím, že v koalici s touto stranou již nebudeme, protože se domníváme, že ta spolupráce nebyla šťastná a není třeba staré chyby opakovat.
Množství drog nám vyrazilo dech

Nedávno jste byl na protinarkotickém kongresu v Moskvě. V čem vás zaujal?
Dozvěděl jsem se, že od prvního června existuje v Ruské federaci Státní výbor pro narkotika, který sdružuje všechny síly, které se na protidrogové politice podílejí, a to jak složky prevence, tak i represe. Je to něco, co já jsem před roky jako řešení pro Českou republiku navrhoval jako úřad pro narkotika. V Rusku k tomuto řešení přistoupili, protože podmínky u nich jsou nesrovnatelné s našimi. Rusko je totiž velká producentská země, a to hlavně oblast Kazachstánu a Kyrgyzstánu.
Můžete pro představu říci, s jakým množstvím drog se obchoduje?
Ta čísla nám vyrazila dech. Šest a půl tisíce tun drog ročně, a to jenom odhadem. Obrat drog na trhu je deset miliard amerických dolarů ročně. Asi jedna miliarda lidí konzumuje narkotika, mezi kterými je také spousta lidí HIV pozitivních.
Je Ruská federace otevřená, co se týče drog, ke spolupráci s Českou republikou?
Určitě a myslím, že uděláme jenom dobře, když nejenom naše republika, ale celá západní i střední Evropa bude s touto zemí úzce spolupracovat.
Opustíme teď světovou drogovou scénu a zaměříme se spíše na region. Jak to s narkotiky vypadá v Liberci?
Tak jako v jiných velkých městech. Droga je dostupná všude tam, kde je mládež. Na diskotéce i v zábavním centru není problém drogu sehnat. Roky jsme neustále tolerovali, že některé drogy jsou méně, některé více nebezpečné. Dneska už je ten trend, že brát narkotikum je něco normálního a někteří odborníci dokonce k tomu říkají, že je potřeba získat tu zkušenost, aby člověk věděl, o čem mluví. A já se nedomnívám, že tento trend je vhodné potlačovat represí.
Mareš se dostává do pasti
Jak se jako protidrogový odborník a poradce ministra vnitra díváte na zákon, který prosazuje místopředseda vlády Petr Mareš a jímž chce legalizovat marihuanu?
Pan Mareš opomíná tři základní věci. Nelze drogy paušalizovat v jejich vlivu na jednotlivce, a to jak z psychické, tak i ze zdravotní oblasti. Marihuana, tedy konopí jako takové je legální. Nelegální je marihuana s obsahem THC. A pokud zákon neřeší obsah THC, tak je to velice nebezpečné. Je totiž obrovský rozdíl, jestliže někdo bere marihuanu s třemi procenty THC nebo s pětadvaceti procenty.
Co může zabránit panu Marešovi v tom, aby jeho návrh prošel?
Nevím například, jak chce místopředseda vlády zrušit úmluvu, kterou Česká republika znovu podepsala v roce 1993 s OSN a v níž je marihuana na listině zakázaných látek. Pokud tohle pan Mareš ve svém zákoně neřeší, tak je to z jeho strany pouze politický populismus, který nemá žádný podklad.
Návrh na legalizaci takzvaných lehkých drog není prvním.

To souhlasím. Protidrogovou scénu provází celých dvanáct let. Vždy se někdo vynoří, kdo chce diskutovat o legalizaci té či oné látky, ale kupodivu nikdo není ochoten diskutovat o systému státní správy. Můžeme doufat, že ve vládě je dostatek lidí, kteří budou zákonu odporovat. Tímhle návrhem totiž vydáváme signál, že pokud si s nějakým problémem nevíme rady, tak na něj rezignujeme a trestnou činnost jednoduše legalizujeme. Pan Mareš se navíc dostává sám do obrovské pasti, a tím je zákon, který mluví o množství větším než malé. Také on se totiž bude muset jednou rozhodnout, jaké to malé množství pro beztrestnost pěstitelů marihuany je. Těch 250 cigaret, co navrhoval, musím kvalifikovat jako pokus o legalizování obchodu s drogami, protože každý průměrný kuřák s sebou nenosí více jak dvacet cigaret. A to číslo 250 už na obchod je.
Myslíte si, že politici nebezpečí drog podceňují?

To ne, ale dodneška si neuvědomili, že na následky jaderných zbraní zemřelo daleko méně lidí než na drogy. Měli bychom se zamyslet nad tím, že věková hranice dětí, které berou drogy, je neustále nižší. Zaděláváme si tak na generaci, za kterou budeme jednou draze platit nejen po ekonomické stránce, ale i zdravotní.
Potratový zákon odsuzuji

Vlnu rozruchu nevyvolal ale pouze návrh zákona Petra Mareše. Jak se například vy osobně stavíte k návrhu jednoho z vašich stranických kolegů zakázat v České republice potraty?
Návrh zákona, který trestá lékaře za poskytnutí lékařské pomoci, musím v této podobě odsoudit. Myslím, že zvláště naší straně by slušelo, kdybychom nejdříve udělali řadu kroků jak v rodinné politice, tak i v pěstounství a v adopčním zákonu. Pokud totiž žena bude mít jistotu, že o její dítě bude dobře postaráno, tak ho spíše donosí, než když bude jednat pod hrozbou trestu. Podle mého názoru bychom neměli druhým lidem zákonem určovat, jak se mají chovat.
________________________________________________________________________

Deváťačka prodávala drogy
Právo 8.7.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 10| autor: (sil)

LIBEREC - Sáček s obsahem psychotropních látky prodala v květnu letošního roku svým spolužákům žákyně 9. třídy Základní školy Dobiášova v Liberci. Podle informací z Okresního policejního ředitelství v Liberci sdělil policejní rada 15leté školačce obvinění z trestného činu šíření toxikomanie. Vyšetřováním policisté zjistili, že dívka prodala nejméně jeden narkosáček s obsahem marihuany za 150 korun své 15leté spolužačce.
________________________________________________________________________

Svědci byli nevěrohodní
Blesk 8.7.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: (tom)

KRNOV - Obžaloby z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů zprostila včera samosoudkyně krnovské pobočky Okresního soudu v Bruntále Bedřicha Štaigla (26). Svědkové, kteří uvedli, že jim nabízel marihuanu, byli nevěrohodní.
Hezkého dárku se v podobě očištění od cejchu »dealera« dočkal Bedřich den po narozeninách. Jak Blesku řekl, obviněním z dealerství »trávy« se mu chtěli policisté pomstít.
"Stěžoval jsem si, že odložili případ, v němž jsem byl obětí loupežného přepadení. Až po zásahu Inspekce ministerstva vnitra prověřili telefonát, kterým mě jako taxikáře lupiči vydávající se za klienty přivolali. Oba pachatele pak dopadli," připomněl Štaigl.
________________________________________________________________________

V případě pašování heroinu stále není jasno
Haló noviny 8.7.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 4| autor: (ohm, čtk)

PLZEŇ/PRAHA - Čtení listinných důkazů a přehrávka odposlechu telefonátu bývalé manželky jednoho z obžalovaných byly hlavními body včerejšího jednání plzeňského krajského soudu v případu pašování 50 kilogramů heroinu. Soud se případem zabývá již podruhé poté, co ho Vrchní soud vrátil s tím, že se má doplnit několik důkazů.

V kauze se před soudem zpovídají Makedonec Ismail Idrizi a kosovský Albánec Astrit Bityči, stíhání Džavita Selmaniho z Makedonie soud zastavil. Obžaloba muže vinila z toho, že v roce 1999 najali kurýry a zorganizovali převoz bezmála sedmi kilogramů heroinu z Prahy přes Německo do Dánska. Bityči navíc měl zorganizovat dalších pět převozů heroinu, při nichž kurýři dopravili z ČR do Švédska bezmála 35 kilogramů drogy a do Německa dalších sedm kilogramů. Všichni tři muži účast na obchodu s drogami popírali. Obžalovaným hrozí až 15 let vězení. Jako důkazy měl soud k dispozici pouze odposlechy telefonních rozhovorů v albánštině, z nichž mělo vyplývat, že se organizátoři domlouvají na obchodech s drogou. Ukázalo se však, že překlady odposlechů nejsou kvalitní a ani znalci s jistotou neurčili, zda jde o hlasy obžalovaných. Soud dále nemluvil ani s kurýry, kteří si již odpykávají trest v cizině. Vrchní soud proto nařídil krajskému soudu, aby požádal kurýry o výslech a aby nechal doplnit i znalecký posudek ohledně odposlechnutých telefonátů.
________________________________________________________________________

Policisté rozprášili varny na výrobu drogy pervitin
Berounský deník 7.7.2003| rubrika: Berounsko| strana: 18| autor: tar

Nižbor, Žloukovice - Definitivně zlikvidovat tři varny pro výrobu drogy pervitin se ve středu podařilo policistům v Nižboru a v chatové oblasti u Žloukovic na Berounsku. Strážci zákona z několika útvarů, včetně středočeské zásahové jednotky, postupně našli kompletní zařízení pro výrobu drog a také čerstvý pervitin. "Při akci byl zadržen jedenapadesátiletý muž, který má bohatou trestní minulost. Již dříve měl zkušenosti s výrobou drog. Byl umístěn v policejní cele a soudce ve čtvrtek rozhodl o uvalení vyšetřovací vazby," uvedla mluvčí berounského policejního ředitelství Soňa Pfeiferová. Zkušený recidivista byl eskortován do vazební věznice v Ruzyni. Společně s ním policisté zadrželi i dvě dívky ve věku 17 a 18 let, které však později propustili. V letošním roce jsou to první zlikvidované varny v berounském okrese. Jejich odhalení je velmi zdlouhavé a pro zásah proti výrobcům drog se jen těžko získávají informace. Drogy lze bez větších problémů dostat v některých klubech, nočních barech a na stále častějších house party.
________________________________________________________________________

Policie zatkla dealery drog
Deník Litoměřicka 7.7.2003| strana: 15| autor: pol


Litoměřicko - Z trestné činnosti prodeje drog byli v minulých dnech obviněni dva mladíci z Litoměřic a jeden z Ústí nad Labem. Ti v uplynulých měsících prodávali v Litoměřicích a jeho okolí drogu pervitin. Jeden z nich obchodoval i s dalšími návykovými látkami, jako je marihuana a LSD. Dva obvinění získali prodejem pervitinu každý přes 60 tisíc korun, celkem tedy přes 120 tisíc. Všichni tři muži jsou v současné době umístěni ve vazební věznici v Litoměřicích. pol )
________________________________________________________________________

Z okresu
Hradecké noviny 7.7.2003| rubrika: Královéhradecký kraj/Pardubický kraj| strana: 5| autor: si, ep

ZAZNAMENALI JSME
Vyhrožoval, byl ale záhy chycen
Náchod - Anonymní výhrůžky přijal operační důstojník okresního ředitelství policie ČR v pátek ve tři hodiny ráno na lince tísňového volání. Volající muž požadoval částku půl milionu korun, a to do deseti minut, jinak že vyhodí do povětří náchodský podnik Tepna. Do terénu byla ihned vyslána policejní hlídka, která vyrazila na místní nádraží k telefonnímu automatu, z něhož neznámý volal. Poblíž členové hlídky spatřili muže, který se dal okamžitě na útěk. Policisté prchajícího zadrželi a eskortovali na policejní stanici. "Se slovy, že nemá co ztratit, se třicetiletý muž z Náchoda k telefonátu přiznal. Při dechové zkoušce na alkohol přístroj ukázal 1,42 promile, což mužovo chování sice částečně vysvětlilo, ale v žádném případě je neomlouvá," řekla Eva Prachařová, tisková mluvčí náchodského policejního ředitelství. Policie muže nejprve umístila do cely a po zdokumentování případu mu bylo sděleno obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy. Provinilec byl pak propuštěn a další vyšetřování budou policisté vést na svobodě. Za šíření poplašné zprávy muži hrozí až tříleté vězení či peněžitý trest. (ep)

AKTUÁLNĚ
Muži nabízeli pervitin a marihuanu
Ústecko - Zadržením trojice mužů ve věku od 21 do 29 let završili v okrese Ústí nad Orlicí koncem minulého týdne kriminalisté spolu s policisty oddělení hlídkové služby akci zaměřenou proti dealerům drog. Vlastní akce byla připravována několik měsíců a jejím výsledkem je zajištění několika psaníček pervitinu a marihuany. Právě marihuanu policisté našli při domovní prohlídce u hlavního podezřelého. Do dnešního dne kriminalisté vyslechli patnáct stálých odběratelů. Toto číslo ale není zdaleka konečné. "Muže, kteří nabízeli, prodávali a zprostředkovávali prodej především marihuany, pervitinu a tablet extaze, policejní rada obvinil z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, na který trestní zákon pamatuje trestem odnětí svobody od jednoho do pěti let," poznamenala k případu tisková mluvčí okresního ředitelství Policie ČR v Ústí nad Orlicí Eva Sichrová. Na dva muže byl podán návrh na vzetí do vazby, který ve čtvrtek soudce akceptoval. Kriminalisté se tímto případem nadále zabývají. si )
________________________________________________________________________

Ufetovala se na záchodě
Večerník Praha 8.7.2003| rubrika: Krimi| strana: 4| autor: (opz)

ze soudní síně

O tom, kam může vést liknavý a chybný postup policie, vypovídá případ mladé dívky, která po požití drogy zemřela před několika měsíci v restauraci na Národní třídě. Policie udělala během vyšetřování zcela zjevně několik chyb, a není proto jisté, že bude možné strůjce této hrůzné tragédie postihnout. Státní zástupkyně sice v minulých dnech předala soudu obžalobu na ženu, která podle jejího tvrzení drogy dívce podala, avšak soud věc vrátil policii k došetření, neboť pořízení některých důkazů neodpovídalo právu, a tak je ve hvězdách, zda se podaří skutečného lotra, který tyl zneštěstí jiných, potrestat. Loňského 11. října se devatenáctiletá Linda jako již mnohokrát v minulosti vydala zakoupit drogu, konkrétně heroin, který užívala. Rodiče se jí v tom sice dlouhá léta snažili všemožně zabránit, avšak dívka do drogového kolotoče vždy opět spadla zpět. Po cestě na Václavské náměstí, kde hodlala každodenní "lék na všechny bolesti" zakoupit, se setkala s o deset let starším uživatelem heroinu Jirkou. " Přišli jsme do herny ve vestibulu stanice Můstek. Uviděl jsem nějakou cikánku, od níž jsem už dřív něco koupil. Ta řekla, že dneska herák nemá, a tak jsem to s Lindou koupil od jiné cikánky," vyprávěl Jiří. Podle jeho slov si u zhruba padesátileté Romky Linda zakoupila tři dávky heroinu po třech stech korunách.

S nově nabytým bohatstvím se mladá dvojice vydala na vhodné místo k přípravě a aplikaci drogy. Pro tuto činnost si vybrali čínskou restauraci na Národní třídě. V prostorách tamějšího dámského záchodu si každý připravil a píchnul jednu dávku a brzy upadli do blaženého spánku. Jenže poté, co se Jirka probudil, mladá narkomanka již umírala a měla vedle sebe třetí již spotřebované psaníčko. Ani narychlo přivolaný policista a lékařka už nemohli pomoci.
Ještě týž večer policie zadržela pravděpodobnou dealerku osudné dávky. Zrovna prodávala jinému odběrateli heroin a měla u sebe dalších třiačtyřicet psaníček. Teprve po několika dnech pobytu obviněné ve vazbě se policisté rozhodli uspořádat poznávací řízení. Toto však neproběhlo podle základních pravidel takového úkonu a bude proto zřejmě označeno za neplatné. Navíc policisté nebyli jen díky chybnému postupu s to zajistit stříkačku, jíž si dívka drogu aplikovala. Jak celý případ dopadne, se uvidí za několik týdnů.
________________________________________________________________________

V Beneluxu zadržela policie minulý týden přes 20 kilo heroinu
Zpravodajství ČTK 7.7.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: CAS

BRUSEL/HAAG 7. července (ČTK) - Belgická policie zadržela v sobotu při rutinní prohlídce mezinárodního rychlíku z Amsterodamu 16 kilogramů heroinu. Dnes to oznámil policejní mluvčí v Bruselu. Dalších 11,5 kilogramu stejné drogy zajistili o dva dny dříve i nizozemští policisté.

Drogy objevila policie v odhozeném cestovním vaku, když vlak dojel do nádraží v přístavu Antverpy. Majitele zavazadla se nepodařilo odhalit.

Nizozemská policie byla v pátrání po pašerácích drog úspěšnější, když se jí ve spolupráci s britskými kolegy podařilo rozbít mezinárodní gang operující s heroinem mezi oběma zeměmi. Ve čtvrtek zatkli policisté šest pachatelů a zadrželi 11,5 kilogramu heroinu, oznámila dnes prokuratura v Amsterodamu.

Operace následovala poté, co policisté zatkli na předměstí Amsterodamu britského kurýra s deseti kilogramy drogy. Výslech vedl k zadržení dalších tří lidí v Amsterodamu a dvou v Londýně a k zabavení dalšího kilogramu a půl heroinu.

čas šeb
________________________________________________________________________

V Peru zadržen poslední významný šéf Světlé stezky
Zpravodajství ČTK 7.7.2003, rubrika: Politika - Latin. Amerika a Karibská obl| autor: HIT

LIMA 7. července (ČTK) - Poslední člen ústředního výboru maoistické organizace Světlá stezka, jenž byl dosud na svobodě, Florentino Cerrón Cardozo alias soudruh Marcelo, byl o víkendu dopaden ve středním Peru. Oznámila to v noci na dnešek agentura EFE.

Jeho zatčení je výsledkem dlouhodobé operace peruánské tajné služby, vysvětlil šéf protiteroristické policie generál Marco Miyashiro.

Cerrón byl hledán kvůli obvinění z účasti na 122 vraždách, 92 teroristických útocích a 91 případů žhářství na majetcích zemědělských družstev.

Členství jednoho z nejkrvavějších šéfů hnutí soudruha Marcela v ústředním výboru Světlé stezky vyšlo najevo v roce 1986, kdy se policie zmocnila různého materiálu hnutí včetně videokazety, na níž tančí "Řeka Zorbu" po boku zakladatele a vůdce Stezky Abimaela Guzmána. Ten si odpykává doživotní trest vězení v přísně střežené věznici na vojenské základně v limském přístavu Callao.

Společně s Guzmánem byla dopadena a rozprášena většina vedení Světlé stezky, jejíž ozbrojené akce v 80. a na počátku 90. let minulého století stály život kolem 30.000 lidí.

Od poloviny 80. let byl Marcelo pověřen vybíráním financí od drogových mafií v centrálních údolích Alto Huallaga, Ene a Apurímac, kde se soustřeďuje pěstování koky jako hlavní suroviny pro výrobu kokainu, výměnou za ozbrojenou ochranu.

Po dopadení Óscara Ramíreze Duranda v roce 1999 převzal po něm Marcelo nejvyšší velení Stezky.

Světlá stezka byla téměř celá zlikvidovaná po zadržení Guzmána, v odlehlých částech And se však udržely malé skupinky, které zejména v poslední době podnikají ozbrojené útoky. Vůdce těchto pozůstatků zvaný soudruh Martín byl zabit v pátek při střetnutí s vládními vojáky.

Poslední velkou akcí senderistů byl červnový únos sedmi desítek pracovníků argentinské ropné společnosti, který skončil o den později osvobozením zajatců v departementu Ayacucho.

hit
________________________________________________________________________

Situace na české politické scéně
Frekvence 1 7.7.2003 18:15| pořad: Press klub
.
.
.
.
.
Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
Říká poslankyně Hana Marvanová, poslankyně za Unii svobody-DEU a za chviličku budeme pokračovat. Naším hostem je Hana Marvanová, probírali jsme státní rozpočet, reformu veřejných financí. Teď jedno další, takové lehce pikantní téma. Váš předseda pan Mareš si jakoby vzal za své téma snahu o nápravu legislativy týkající se kuřáků marihuany. Měla jste někdy nějakou osobní zkušenost s marihuanou?

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Ne, neměla jsem nikdy žádnou zkušenost ...

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
Ani vás to nenapadlo?

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
... ani s lehkými, ani s tvrdými drogami. I když člověk vlastně by měl příležitost, pokud by chtěl, tak k tomu já mám velmi netolerantní vztah k drogám a nikdy jsem to nechtěla ani zkusit, protože si myslím, že sklouznout k nějaké závislosti, to se může stát každému a že je lepší to vůbec nezkoušet.

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
Dobře. Ovšem právě kuřáci marihuany často argumentují tím, že alkohol je daleko horší droga, než marihuana a to je také podstata toho návrhu pana Mareše, že on chce novou klasifikaci těchto látek, aby se odstranily třeba takové propastné rozdíly právě třeba mezi alkoholem, který je zcela legální a všude na něj vidíme reklamy a marihuanou, která je také samozřejmě droga a dejme tomu není tak strašlivá jako heroin a tak dále. Čili myslíte si, že ten jeho návrh má nějakou konkrétní podstatu, nějaký smysl, jak se díváte na ten jeho návrh?

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Já jsem záměrně uvedla své osobní vyjádření, z něhož plyne, že já nejsem tolerantní vůči drogám. Nicméně každý, kdo žije v této zemi a pokud má vůbec nějaké kontakty s mládeží, zejména s mladými lidmi, tak ví, že většina středoškolské, vysokoškolské mládeže to zkusila a že ...

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
I pan Mareš to zkusil právě, jak se přiznal.

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Tak dobře, on to zkusil jednou, zatímco ...

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
Vicepremiér Rychetský také, i když ten měl smůlu, to byla nějaká špatná rostlina.

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Ale hlavně je třeba připustit, že bohužel většina mladé generace dnes má zkušenosti s drogami, zejména s marihuanou a že je absurdní, aby jednání, kterého se vlastně dopouští ne každý druhý, ale skoro každý mladý člověk a mně je to líto, ale bohužel je to tak, tak bylo zároveň trestným činem a že to je vlastně taková velmi neupřímná situace. A myslím si, že by bylo mnohem lepší, kdyby se stát, represivní složky zaměřily na postih a velmi tvrdý postih dealerů drog, obchodníků s drogami, zejména postih tvrdých drog a všeho, co s tím souvisí a nikoliv na uživatele nebo příležitostné uživatele takové drogy, jako je marihuana. A v tomto smyslu já rozumím přesně návrhu Petra Mareše. Já jsem byla téhož názoru už, když se přijímal ten tvrdý zákon v parlamentu v roce 1997.

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
To množství větší, než malé.

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Ano. Obávala jsem se toho, že to dává do ruky policii nástroj, který umožňuje vlastně postih jakéhokoliv bezúhonného, jinak bezúhonného mladého člověka a že tady by bylo mnohem lepší udělat více pro osvětu, pro prevenci, aby prostě mnohem méně mladých lidí to vůbec zkoušelo, než jim hrozit vězením.

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
To je bohulibý jistě úmysl, nevím, jestli se zdaří. Ale podíval bych se ještě na tu vlastní trestnost toho kroku, protože já bych řekl, že to je to vlastně podle zákona trestné. Ten zákon, jak mi tady říkal minulý týden pan ministr Svoboda, se prostě nepoužívá, použil tohoto výrazu, že zákon se nepoužívá, protože by se musely samozřejmě zaplnit věznice středoškoláky a podobně. Nevytváří tohle právě nějaké pohrdání zákonem a jak to tedy zařídit, aby tohle pokrytectví tu nebylo, zlegalizovat jisté množství nebo jak to udělat?

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Dá se změnou trestního zákona jaksi rozšířit ty mantinely, kdy to jednání je beztrestné.

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
To znamená povolit držení omezeného množství třeba konopí pro vlastní potřebu.

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Třeba pro vlastní potřebu, ano pro vlastní potřebu.

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
Máte představu, kolik by to mělo být?

Hana MARVANOVÁ, poslankyně PS PČR /US-DEU/
--------------------
Tak nejsem odborník na tyto látky, abych to definovala a podle mých informací odborníci nyní právě pro Petra Mareše zpracovávají ten návrh, jak by to mělo být definováno. Zkrátka myslím, že by ten právní nihilismus měl tady skončit, protože kdyby se ten zákon uplatňoval, tak by skutečně každý druhý nebo ještě méně, mladý člověk, musel mít záznam v trestním rejstříku a to prostě není v pořádku.

Ondřej HEJMA, moderátor
--------------------
Říká poslankyně Hana Marvanová. Těch témat by byla ještě celá řada, ovšem náš čas na vzájemnou diskusi vypršel a teď přichází váš čas, kdy se můžete paní poslankyně ptát na co chcete na telefonním čísle 257400999. Elektronické dotazy na adresu dotazy@frekvence1.cz už přicházejí, takže prosím, přichází váš čas.
Naším hostem je poslankyně Hana Marvanová a my máme první telefonický dotaz. Prosím?
.
.
.
.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma