Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Výroba 85W(150W) LED lampy červená/modrá - Klikni zde pro originální téma
lenin04
Delší dobu jsem si chtěl vyrobit několik LED lamp a konečně jsem se k tomu rozhoupal :) Zatím mám hotový prototyp.
Použil jsem 50x0,7A diody (ostatní je uvádí jako 3W), asi 80% červená 650-660nm, 20% modrá 430-450nm a 460-465nm, plus jedna bílá pro doplnění spektra.
Celkový odběr zařízení je 90W, prodejci toto světlo označují za 150W.
Pro usměrnění světla na 90° jsou použity čočky(ukázka na zelené diodě).
Světelný výkon asi 3900 lumen.
Rozměry 25x20x18cm další verze budou menší asi 25x20x12cm.
A to že jedna větev diod nesvítí vím :D Bude opraveno.
Brzo bych ho chtěl vyzkoušet, snad se to povede a já vám budu mít co ukázat :)
http://www.imagehosting.cz/?v=3aua.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=8aca.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=2ele.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=1kxk.jpg

Pod jedním světlem
D0
http://www.imagehosting.cz/?v=dscn00tet.jpg
D7
http://www.imagehosting.cz/?v=dscn00dsd.jpg
D15 přidáno druhé světlo
D35
http://www.imagehosting.cz/?v=dscn03rkr.jpg
D42
http://www.imagehosting.cz/?v=1ege.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=2wsw.jpg
breakbeat
zajimavy ze 90w svetlo vyrobce prodava jako 150w, kazdopadne jestli je to homemade tak klobouk dolu fakt povedena prace, ted jenom aby tam byla i ta efektivita...nejaky fotky budou jak to roste? btw. jaky byly vyrobni naklady? pocitam okolo 1000,- ? je docela zajimavy totiz kolik jsou lidi schopny zaplatit uz za postavenej komplet, pritom je to brutalne predrazeny a vicemene neni az tak slozity to postavit pro cloveka se zakladama z elektra...
alesh
Předpokládám, že jsi použil (resp. byly použity) noname čínský diody? Nějaký relevatní data? Optický výkon? PPFD?

a.
lenin04
breakbeat: Mám pár fotek, ale byl to můj první pokus a nevím přesně kdy jsem to zasadil :) Jsou to dvě kytky v kýblu od barvy.

Pod jedním světlem
D0
http://www.imagehosting.cz/?v=dscn00tet.jpg
D7
http://www.imagehosting.cz/?v=dscn00dsd.jpg
D15 přidáno druhé světlo
D35
http://www.imagehosting.cz/?v=dscn03rkr.jpg
Víc fotek nemám, ale časem snad nějaké přidám.
150W je maximum co diody snesou. Dost se poškozují, ale získá se nějaký výkon navíc. Málo kdy se to používá, ale pro označení zařízení se to hodí :) Náklady rozhodně nejsou 1000Kč, tolik stojí jenom zdroj napětí :) Ale i tak je to slušná úspora oproti tomu za kolik se normálně prodávají.
lenin04
alesh:Ano použil jsem noname čínský diody, ale nevidím v tom problém. Optický výkon by měl být asi 3900 lumen a když jsem koukal na vzoreček pro PPFD tak to fakt počítat nebudu :)
alesh
"OK".
Výkon se sice neměří v lumenech, ale ok. Ale tak když nevidíš problém...Ať se ti daří.

a.
lenin04
Až tak se v tom nevyznám, rád se nechám poučit. A jaký je rozdíl v noname diodách a např. od Epistar, nebo jiného známého výrobce?
spachal
Odpovim s dovolenim za aleshe, muze byt vcelku velky. Pri stejnem prikonu treba 4-5x vyssi ucinnost ..
lenin04
spachal: může a nebo je? Pokud mají moje noname dioda světelný výkon 80lm(údaj výrobce) tak značkové mají 300lm? To je podle mě technologicky nemožné. Spíš že by noname výrobce uváděl 80lm a dioda měla doopravdy třeba 20lm, ale to se mi taky nezdá. Spíš bych očekával že u nich bude kratší životnost. Ale pokud mi vydrží 20.000h tak i to pro mě bude úspěch :)
alesh
Jsem tady na to zapomněl. Shrnul jsi to celkem dobře.
Několik bodů:

- Rozdíl v účinnosti může být i pětinásobný, reálně bude alespoň dvojnásobný.

- Opravdu se nedá na noname výrobce (tohle je nepřený, zkreslení vzniká na straně prodejce) spolehnout (přesně jak píšeš, 80 x20...), ale s tím už počítám v předchozím bodě.

- Špatně řešená pouzdra, interní přehřívání a tím ještě horší reálný výkon. A samozřejmě zkrácená životnost. Nespolehlivost. 20000h ti nevydrží ani omylem a to se nebavíme o LM70. Spíš tak LM>1.


Dobrý zdroj je CPF (candlepowerforums.com). Je tam dost profíků, kteří mají vybavení na měření a rukama jim projdou stovky diod. Je tam xx reportů, kdy různé noname diody selhávají/mají po několika set hodinách méně než 70% původního výkonu. Naproti tomu jsem tam v životě neslyšel o diodě Cree, která by byla vadná nebo po čase odešla.

Pointa je taková, že nemůžeš čekat, že laciný LED světlo 1) bude při stejným příkonu lepší než sodík a/nebo 2) vydrží.

BTW - spousta - a dokonce bych si troufnul tvrdit, že většina - "noname" diod má čipy právě od Epistaru (čipy - balení dělá xx opravdu noname továren).

Jo a ještě jedna taková zajímavost, abys věřil, že to je technologicky možný. Porovnání poměrně běžného čipu Epileds EP-B4545V-A3 (bývá v různých baleních často dostupný na Ebay, jako 3W 660nm grow LED apod.) a Cree XP-E photo red. Jednoduchou matematikou můžeš zjistit, že Cree je minimálně 7,5x účinnější, pravděpodobně 13,5x účinnější a teoreticky až 29x krát účinnější. K tomu musíš připočíst, že Cree má nepochybně lepší obal a tedy i provozní vlatnosti a v reálu poběží ještě lépe, než jsem napsal. Obrázek je screen z ofic. datasheetů.

a.
breakbeat
skoda ze tyhle stranky nenavstevuje nekdo, kdo se v tom opravdu vyzna (napriklad to ma vystudovany na vejsce)... mam totiz taky svou teorii a to je takova, ze stejne jako u sodiku, tak ani u ledek se ty wattaze prece nescitaji ne? takze kdyz pouziju 3W diody a dam jich tam 100, tak budu mit celkovej odber samozrejme 300W, ovsem dospeju jenom k tomu ze budu mit vykon 3W a vetsi plochu pokryti ne? dalsi vyhoda je sice takova, ze na ne muzu palit z vetsi blizkosti jelikoz tolik netopi, ale dozenu na tom tu ztratu lumenu a vykonu oproti sodiku?
alesh
@breakbeat:
Je fakt, že VŠ v tomhle oboru nemám. Každopádně je píčovina, že 1) by to platilo u sodíku, 2) by to platilo u LED. Vlastně je to úplně píčovina.

a.
spachal
Koukam, ze nejake to navrhovane FAQ ohledne ledek bude asi vice nez vhodne :] .. Alesh jeste nezminil dalsi podstatny 'detail' a to jednotlive biny u ledek. Asi velmi nepresne receno, nektere emitery se povedou vyrobit lepe, nektere hure (pripadne je to uz zamer pri vyrobe, napr. kvuli nakladum). Podle toho vznikaji i pak ruzne BINy stejnych diod, kde rozdil muze byt take znacny. Takze i kdyz mate konkretni typ diody a neznate bin, vite opet docela malo.
Aleshi, muzu sem hodit tu moc peknou tabulku z icm, s porovnanim binu? :]

Plus se jeste zapomina na CRI, ledky se daji povazovat za zdroj monochromatickeho svetla (presneji tedy luminiscencniho), ktery se nasledne ovlivnuje luminoforem. Cim vyssi ucinnost ledek pri stejnem prikonu, tim obvykle nizsi hodnota CRI. CRI nam dava predstavu o spektralni care svetla z ledek. Takze pokud budeme mit diodu s vysokym CRI, bude 'mnozstvi barev' ve svetle vyssi, krivka urci mnohem vetsi cast (treba) viditelneho svetla, lepe se priblizime simulaci toho prirozeneho, denniho. Bohuzel vykon v lumenech bude nizsi.

Pokud se bavime o 'lumenech na watt', je dobre vedet nejmene dve veci.
- bezna vybojka je v tomhle srovnani docela vitez, 110lm/W dosahnete naprosto bez problemu
- ucinnost lm/w je u diod tim vyssi, cim mene proudu do nich poustime. Stahnete si jakykoliv datasheet napr. od cree, uvidite to vcelku pekne, Cim vice proudu do diody pustime, tim vice ji zatezujeme a klesa jak ucinnost lm/W, tak zivotnost. Co naopak roste, je teplota. Vse opet velmi pekne ve krivkach, viz. vyse.
Je tedy sice hezke 'narvat' do ledky treba 3A, ale pro nas pozadovany vykon nebude ani zdaleka 10x, nez kdybysme pouzili 10 stejnych diod napajenych jen 300mA. Coz bohuzel uz zase je kontraproduktivni vzhledem k cene svetla, ze ..
Neverte prodejcum LEVNYCH ledkovych svetel, kteri uvadeji treba vykon 130lm/W. Lzou jak kdyz tiskne, pokud se snazi tvrdit, ze tahle ucinnost je realna u daneho svetla. Mohli by byt VELMI radi, kdyby polovicni hodnota byla pravdiva.

Souhrnem z meho pohledu je tedy porovnavani LEDkovych svetel jen na zaklade prikonu (zduraznuji PRIKONU, ne casto vymysleneho vykonu) nebo lumenu je spatne. Pokud svetlo pro grow ma 'za neco stat', bude drahe. Pokud bude levne, nekde se setrilo, vetsinou hodne nespravne a pouziti vybojky je vhodnejsi.
Nerikam, ze pod levnymi LEDkami se neda pestovat. Da a vcelku dobre, sam jsem toho prikladem :]. Tvrdim jen, ze pouziti vybojek bude v tomto pripade lepsi. Poznatelne lepsi ..
breakbeat
citace:
Původní příspěvek od alesh
@breakbeat:
Je fakt, že VŠ v tomhle oboru nemám. Každopádně je píčovina, že 1) by to platilo u sodíku, 2) by to platilo u LED. Vlastně je to úplně píčovina.

a.


u sodiku se wattaze nescitaji, muzes akorat dosahnout vetsiho pokryti prostoru pouzitim vice lamp ale nedostanes se k vyssi efektivite... prosim nekoho nezavisleho o jeho nazor, ale tohle jsem tady vycetl uz kdysi pred lety a dava to smysl...
spachal
Jak to myslis, ze se nescitaji? :] Jako ze stejny vysledek je se 150W sodikem jako s 600W? Nebo treba (teoreticky samozrejme) stiniko se dvema vybojkami bude ve vysledku jako s jednou? :]

Platilo, plati a platit bude "kolik svetla dodas, takovy bude vysledek". At uz to jsou vybojky, LEDky nebo slunicko ..
breakbeat
wattaze se scitaj akorat na elektromeru, ale lumeny se nescitaj... jednoduse kdyz dam dohromady 3x150w (celkem 450W) vybojky vedle sebe tak akorat pokryju vetsi prostor, ovsem nedoshnu tolik lumenu jako u jedne 400W vybojky, takze tam ztracim tu efektivitu... ale to je jen muj nazor kterej si drzim od te doby co jsem tady neco vycetl par let zapatky z nejake diskuze, nemusi to bejt uplne pravda proto bych rad kdyby se k tomu vyjadril nekdo kdo opravdu VÍ...tot vse
lenin04
alesh: Došlo tu trochu k omylu :) Já tu celou dobu uváděl že používám 0.7W diody, ale byl to překlep :) Jsou 0.7A, takže asi 1.7W :) Rozhodně taky nemají LM>1, teď jsem přidal další fotky a myslím si že pod 300LM světlem by to takhle nerostlo.
alesh
citace:
Původní příspěvek od lenin04
alesh: Došlo tu trochu k omylu :) Já tu celou dobu uváděl že používám 0.7W diody, ale byl to překlep :) Jsou 0.7A, takže asi 1.7W :) Rozhodně taky nemají LM>1, teď jsem přidal další fotky a myslím si že pod 300LM světlem by to takhle nerostlo.

To máš jedno, možná ještě horší. Při vyšším proudu se spíše projeví nedostatky.
Jinak LM samozřejmě není zkratka lumenu, ale "lumen maintenance". LM70 je veličina udávaná v hodinách. Vyjadřuje, za jak dlouho bude mít LED při daných podmínkách 70% výkonu, co měla na začátku. LM1 byla nadsázka a narážka na to, že do 20000h ti ty diody všechny odejdou nadobro. Osobně bych si vsadil, že ještě mnohem dřív.

citace:
Původní příspěvek od breakbeat
wattaze se scitaj akorat na elektromeru, ale lumeny se nescitaj... jednoduse kdyz dam dohromady 3x150w (celkem 450W) vybojky vedle sebe tak akorat pokryju vetsi prostor, ovsem nedoshnu tolik lumenu jako u jedne 400W vybojky, takze tam ztracim tu efektivitu... ale to je jen muj nazor kterej si drzim od te doby co jsem tady neco vycetl par let zapatky z nejake diskuze, nemusi to bejt uplne pravda proto bych rad kdyby se k tomu vyjadril nekdo kdo opravdu VÍ...tot vse

Tak to je v pohodě, protože já to opravdu VÍM a není to tak, jak píšeš.
Mrkni tu po groweru, určite tady je něco s 4x150W nad 1m^2 a je to vcelku srovnatelný 600W nad stejnou plochou.

a.
breakbeat
nojo ale ve vysledku proc kupovat 4x predradnik 4x stinidlo a 4x vybojku?
alesh
Hele to není otázka na mě, já to nikdy takhle nejel. Ale řekl bych, že to má co dělat s faktem, že 150W výbojka a předřadník jsou výrazně levnější než 600W.

Důležitý je, že to funguje a tím pádem se snad shodneme, že ta tvoje teorie byla špatná.

a.
breakbeat
urcite pokryjes vetsi prostor ale nejsem si jistej jestli budou ty palice mit poradnej objem... navic nikoho jsem tu 4x 150w nevidel jet, takze tezko muzu srovnavat ale neverim tomu
alesh
Tady máš porovnání 400W x 2x150W x 300W (shit) LED.
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1

Pokud to nejsi ochoten vidět ani tady, nemáme se o čem bavit.

a.
breakbeat
nojo kdyz pod tim ctyrkilem neudela ani 250g tak je to holt docela bida, porad je tam hodne faktoru ktery ovlivnujou napriklad objem palic a celkovou dobu rustu/kvetu... mam za to ze ledkari sice maji usporneji svetlo ale sviti v prumeru o cca 100-200 hodin delsi dobu nez u sodiku, takze pak sice palis min wattu ale delsi dobu a ty palice nemaj ani zdaleka takovej objem jako u sodiku... hele urcite si to svoje lidi najde ale pri tech porizovacich nakladech je to fakt ulet davat za jeden 300w led panel cca 10 000-15 000 kč (za to koupim komplet ds120+600w sodik+vent+pachac atd...)
alesh
Hele, jde mi o to porovnání 2x150W x 400W sodík. Podobný palice, podobný výsledek. Proto mi tady nevykládej hovna jakože se to u sodíku nesčítá a tak.

Ta LEDka z toho odkazu je špatná, drahá a nikdy bych ji nikomu nedoporučil. O tom se ale nebavím.

Taky by mě zajímalo, kde jsi přišel na to, že je třeba svítit s LED "v prumeru o cca 100-200 hodin delsi dobu nez u sodiku". To je taky blbost.

Celkově mi z toho vychází - víc přemýšlet, míň psát.

a.
lenin04
alesh: nějak se mi při kliknutí na náhled fotky otvírá úplně jiná fotka... nebudu se hádat o tom že se na eBay... se prodávají různé sračky, a že i většina diod je velice nekvalitních. Ale rozhodně si nemyslím že to tak špatný jak říkáš, uvěřím ti až si to sám vyzkouším :) Zatím mám diody v provozu +- 1500h a nepozoruju nějaký pokles, ale to zatím není důkaz :) Uvidíme co se stane po 10000h. A za měsíc budu moct porovnat i úrodu pod tímhle "shit" světlem:)
breakbeat
citace:
Původní příspěvek od alesh
Hele, jde mi o to porovnání 2x150W x 400W sodík. Podobný palice, podobný výsledek. Proto mi tady nevykládej hovna jakože se to u sodíku nesčítá a tak.

Ta LEDka z toho odkazu je špatná, drahá a nikdy bych ji nikomu nedoporučil. O tom se ale nebavím.

Taky by mě zajímalo, kde jsi přišel na to, že je třeba svítit s LED "v prumeru o cca 100-200 hodin delsi dobu nez u sodiku". To je taky blbost.

Celkově mi z toho vychází - víc přemýšlet, míň psát.

a.


jednoduse - kdyz svitis o 10dni dyl (kazdej den12h) tak to da dohromady 120h sviceni ne? s tim ze pod ledkama urcite budes svitit dyl, jinak sklidis kulovy... a ten test 2x 150w vs. 400w bych nejradsi udelal sam abych ti ukazal ze se vysledek ma lisit oproti tomu co se povedlo tomu typkovi z toho tveho odkazu
lenin04
breakbeat:"sviti v prumeru o cca 100-200 hodin delsi dobu"? Jsem úplnej amatér, ale pokud vím tak tohle jde použít jenom na automaty? Nebo se pletu? Ale i tak je to asi blbost. Chce to jednou udělat pořádnej test a vyřešit jak to doopravdy je :D
breakbeat
lenin: vubec jsem te nepochopil, tak jako asi ty me...
alesh
Že 10x12h je 120h, o tom nepochybuju. Že musím svítit s LEDkama o 10 dní déle, o tom ano.
U mě byly kytky pod LED hotový přesně jak matkář řekl. A on to měl vyzkoušený z pod sodíku.

Tak ten test udělej. Dokud ho neuděláš, bude to jen tenhle. A, upřímně řečeno, týpek vypadá, že o pěstování ví víc než ty :)

a.
breakbeat
uprimne receno udelat pod ctyrkilem jenom 206g je pekna bida, kdyby jak rikas o pestovani vedel vic nez ja tak udela aspon 280g a ten test s prehledem vyhraje 400w hps... no nic jdu to ubalit tahle diskuze je o nicem kdyz vim jaka je pravda
alesh
OK, taky ubalím a vykašlem se na to, co říkáš?
lolo
Ale to co spravil ten typek je idealny pripad porovnavania, lebo ak by vyplnoval priestor, tak nikdy sa mu to nepodari vsade rovnako,ale ked zasadil klony a hned prepol, tak bez debaty vsetky si pojdu svoje podla genov a na tom sa urcite vsetci zhodneme. A to ze bol vynos aky bol neznamena,ze je na hovno grower,ale ze obetoval cast urody aby spravil test,ktory dokaze alebo aspon priblizi nam co a ako sa oplati. Bez debaty je jase,ze ak by priestor vyplnil, tak vynos by bol vyssi, mozno aj g/w. A ako hovori alesh, su to "nahovno" Ledky. Moj pohlad je,ze si nejak velmi zatazeny proti Ledkam a vsetko iba ofrfliavas okolo Led. Ja som uplne nestranny,lebo pestoval som pod clf,hps a teraz sa chystam iba led a ak po vyskusanibude vysledok na hovno, potom mozem povedat,ze su to sracky,ale nie ked to nemam vyskusane a vidim iba ako sa nedari ostatnym a neviem ani dovody. Ak uz si stojis za HPS a nedas na nich dopustit, ok nikto ti nazor neberie ale ta pekne prosim, nevrtaj sa do kazdeho ledkara, kym nebudes mat za sebou aj ty nejaky poriadny piest s poriadnymi ledkami, lebo plno ludi co chcelo kupil Led sa kvoli tebe na to vyserie a mozno by nam dokazali aj 1,5g/w ... a som presvedceny,ze ak clovek chce,bavi ho to a robi to s radostou, tak aj z CFL dokaze spravit pekne vysledky. Ja osobne som aj napriek nie velmidobrej propagande spravil velmi slusne vysledky pod usporkou a dokonca porovnatelne so sodikom. Ale ja idem iba micro pre zabavu, radost a nepouzivam velke vataze aby som vypiestil pol kila. Prajem vela zdaru chalani a nech to rastie vsade :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma