Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

Stránky: [1] 2 
Automatická závlaha konečně profesionálně a srozumitelně - Klikni zde pro originální téma
Jaguar
Zalévání kytek, obzvlášť když se jim daří, je příjemná činnost. Člověk může "vypnout" a být ve svém světě. Ne vždy je to ale tak idilický. Třeba chceš jet na týden či 10 dní na dovolenou, nebo tě zlobí pH/EC a ty potřebuješ všechno propláchnout, před sklizní nemluvě a ucpanej odpad ve vaně není nic extra. Možná si taky chceš zvýšit výnos a nebo by jsi prostě tu energii co vynaložíš na zalévání radši investoval do vylepšování boxu, nebo máš špatný kolena či nedosáhneš na konec boxu, ani si nechceš polejvat spodní části rostlin. Ať je to jakejkoliv důvod, jsi tu správně.

Jak může automatická závlaha stabilizovat úrodu, zvýšit výnos a zajistit aby se dařilo? Rostlina s vodou zachází podobně jako lidské tělo. Když jí má nedostatek, tak se snaží snížit její spotřebu (na úkor fotosyntézy), aby přežila. Naopak když ví, že jí má neomezené množství a dostává napít 4x denně, tak sní zachází docela jinak. Vysoušení média vede k zasolování, kolísání pH i EC a odumírání kořenových vlásků, skrze které rostlina přijímá vodu i živiny.

Většina automatických systémů, které jsem viděl, měly mouchy. Nejčastější problém byl, že se ke každé rostlině nedostávalo stejné množství zálivky. Druhý nedostatek byl, že zálivka směřovala do jednoho bodu a tím horší distribuce a rozložení živin.

Systém zde popsaný se dá využít pro pěstování v hlíně, kokosu i RW pro libovolné množství rostlin. Za mě je to mix kokos/perlit 50/50 v 6L květnících, naskládaných po 4 nebo 5 v libra truhlících kvůli odtoku odpadu.

Skvělěj TIP, který jsem před lety dostal od šikovného growera z Moravy, je dávat si na dno květníku bílou netkanou textilii, která zabrání vyplavování média z květníku a zanesení odpadního systému.
Jaguar
V běžném systému je zvykem, že rostliny na začátku zavlažovacího potrubí dostávají více zálivky, než ty na jeho konci, nemluvě o tom že každá kapilára (hadička), která vede ke každé rostlině, je jinak dlouhá a je veliký rozdíl když k jedné rostlině vede 10cm dlouhá hadička a k druhé třeba 6x delší, jelikož kapilára klade velký odpor kvůli jejímu malému vnitřnímu průměru 3-4mm. V takovém systému chybí důležitý prvek: Omezovač průtoku (kapkovač) pro každou rostlinu zvlášť.

Omezovač průtoku (na fotce) je plastový váleček ve kterém je silikonová membrána, která pomocí fyzikálních zákonů o tlaku přesně dávkuje množství protékající kapaliny v nějakém funkčním tlakovém rozmezí, zpravidla 1 až circa 5 atmosfér, baru...
Vyrábějí se různé typy s různými průtoky, většinou 2 - 8L za hodinu. Podle mě čím větší průtok, tím lépe, čerpadlo pak běží krátkou dobu. Omezovače průtoku se dají sehnat od 8 korun za kus (viz. níže, v growshopech však 20-30kč/ kus).

Vyrábějí se různé typy, včetně samočisticích, které fungují tak, že když do nich vnikne nečistota do určitého rozměru a zablokuje membránu, tak se dočasně v omezovači zvýší tlak a membrána se automaticky "prostříkne" a pročistí.

V systému s omezovači průtoku není potřeba používat zpětný ventil, bez kterého by jiné systémy samovolně vytekly, rozhodně však není na škodu a kdo chce mít jistotu, tak ho může použít, protože pokud nebudeš mít celý rozvod dokonale utěsněný, mohl by buď samovolně odkapávat někde na zem, nebo se bude pomalinku z potrubí vracet zpět do nádrže a při každém spuštění čerpadla bude muset nejdřív vytlačit zbytky vzduchu. Pečlivost se ti vrátí! Není potřeba ani regulovat průtok ventily (pouze v případě nouzového použití nadměrně velkého čerpadla, a na to se hodí spíše omezovače tlaku pro celý systém za čerpadlem, podobné jakými jsou ukončeny reverzně-osmotické jednotky).

Na fotce jsou omezovače průtoku, zavlažovací/kapkovací jehly a rozbočovače.

Rozbočovač je malý křížek, který se nasunuje na vývod z omezovače průtoku, rozděluje vytékající kapalinu do 2 směrů. Psal jsem tu o nevýhodě systémů v podobě přivádění zálivky do jednoho bodu. Díky tomuto rozbočovači, přivádíme ke každé rostlině závlahu do 2 bodů a ne do jednoho a zálivku aplikujeme rovnoměrněji. Další výhoda je, že každá rostlina dostává zálivku z 2 omezovačů , protože hadičky zapojíme na střídačku z jednoho omezovače do dvou protilehlých květníků na každé straně rozvodného potrubí (jinak to ani nejde). V případě ucpání jednoho omezovače neuschne žádná rostlina, ale 2 rostliny budou dostávat poloviční množství oproti normálu, toho je možné si všimnout zpomaleným růstem a provést nápravu, v případě bez rozbočovačů, by jsi našel už jen zvadlou nebo uschlou rostlinu. Toto ještě upřesním níže, v praktické části.

Jehly slouží k upevnění hadičky do substrátu.
Jaguar
Další důležitá část je výběr správného čerpadla.
Osobně mi nejde do hlavy proč všechny growshopy nabízejí čerpadla co nabízejí.

Buď to jsou akvaristická čerpadla, která se prakticky hodí na občasné rozhánění živného roztoku v nádrži aby se nezkazil.
Nebo to jsou (větší) kalová čerpadla s maximálním tlakem 1 Bar, která jsou k ničemu. Jedině pro přečerpávání třeba ze sudu... Ani na zahradě si sním nic nezalejete, kvůli nízkému tlaku takového čerpadla, byť o výkonu 600W, které prostě neprotáhne ani 20 metrovou zalévací hadici, natož takové čerpadlo používat do závlahového systému. Mají vysoký průtok, ale nízký tlak.
Naopak tlaková čerpadla mají nižší průtok za jednotku času ale zato vyšší tlak a schopnost čerpat vodu i do vysokých výšek.

Je v tom podobný rozdíl, jako ve ventilátoru na ofuk rostlin a potrubním ventilátoru pro filtraci a výměnu vzduchu. Ventilátor na ofuk fouká vysoký objem vzduchu, ale pod nízkým tlakem, naopak potrubní fouká menší objem vzduchu, ale pod vyšším tlakem, díky kterému je schopný protáhnout pachový filtr a celé potrubí.

Tlaková čerpadla dělíme na vibrační (membránová) a odstředivá (s odstředivým kolem/tělesem). Tato čerpadla se nabízejí v nejrůznějších výkonech a jejich ceny jsou stejné jako u nevhodných čerpadel z growshopů.

Na 1. fotce vibrační čerpadlo Comet Geo Duplo Plus s průtokem 1020 L/hod, výkonem 80W a tlakem 1.9 Bar (tlak vodního sloupce vysokého 19 metrů). Cena 820Kč . Pro systém, který zde popisuji naprosto dostatečné, i pro větší. Je to čerpadlo do obytného vozu, na čerpání vody do umyvadla, nebo nějakou podobnou aplikaci. Funguje na 12V, proto je k jeho provozu potřeba zdroj o napětí 12V a minimálním výkonu 80W, bohatě poslouží starý zdroj z PC. Čerpadlo na fotce se vyrábí i v inline verzi - to znamená, že hadice jde přidělat jak samozřejmě na vývod, tak i na přívod vody a čerpadlo může být umístěno mimo nádrž (pouze v případě trvalého zaplavení). Nedoporučuji, protože voda v nádrži tlumí jeho hluk a má opravdu malé rozměry, je však možné přívod vody opatřit sacím košem a tím eliminovat počáteční nečistoty a chránit i filtr od velkých nečistot a jeho předčasnému zanášení.

Na 2. fotce odstředivé čerpadlo Aquacup Mouse 60 s průtokem 2400 L/hod, výkonem 370W a tlakem 4.0 Bar (tlak vodního sloupce vysokého 40 metrů). Cena 1100Kč. Na fotce jsou i 2 redukce, aby bylo možné k čerpadlu připojit 3/4" hadice. Funguje na principu odstředivého kola hnaného elektromotorem, na jeho střed je přiváděna voda a jeho rotací je malými otvory v tělese odstředivou silou čerpána voda, podobný princip jako odstředivka na salát...Toto čerpadlo se umisťuje vně nádrže a na jeho přívod je příhodné zvolit sací hadici (vyztužená spirálou která se nedeformuje podtlakem) opatřenou sacím košem na konci, o kterém jsem psal již výše.

Obě 2 jsou spolehlivá a tichá.
Jaguar
Další důležitá část závlahového systému je vodní filtr, který filtruje nečistoty jako prach, vlasy atd.. Bez tohoto prvku se systém může časem zanést, stačí aby se nějakým způsobem dostalo trochu substrátu do nádrže. Kdo si dá práci se stavbou systému, tak by neměl ani uvažovat nad tím, že v něm nepoužije vodní filtr.
Filtry se vyrábějí v různých variantách, jako filtrační prvek slouží válec z nerezového sítka, polyurethanová pěna, aktivní uhlí (pro nás nepoužitelné), nebo válec složený z plastových lamel s podobným efektem jako filtrace přes písek, nebo válce s vrstvou z jemné bavlny, které jsou schopny pohlcovat nečistoty větší než jen pár mikronů.

Na první fotce filtry AZUD s lamelovou vložkou, asi nejekonomičtější řešení, filtr který uvidíš v popisovaném systému je ve velikosti 3/4" a seženeš ho od 200kč. Filtr má vnější závit, proto spojka pro připojení hadice musí mít vnitřní závit, nebo to můžeš vyřešit tak, že na filtr našroubuješ nátrubek a použiješ spojku s také vnějším závitem, v příspěvku níže. Tento filtr filtruje nečistoty větší 130 mikronů, což odpovídá jeho ceně. Pro větší a nákladnější systémy bych pro jistotu volil variantu níže v kombinaci s vložkou schopnou filtrovat nečistoty větší 20-50 mikronů.

Druhý filtr je velmi častý typ, s průhledným vnějším krytem pro kontrolu, většinou se prodávají bez vložky a stojí od 400kč, můžete si vybrat jakou vložku si do filtru zvlášť přikoupíte (circa od 200kč). Tyto filtry mají naopak vnitřní závit a pro jejich funkčnost je potřeba do nich zašroubovat spojky/redukce s vnějším závitem jaké můžete vidět na fotce s oranžovým čerpadlem.

Je potřeba přizpůsobit velikost filtru velikosti sytému, pro jaké průtoky jsou které filtry určeny většinou uvádějí prodejci na svých stránkách. Čím menší nečistoty je filtr schopen zachytit, tím lépe.
Jaguar
Na stavbu závlahy budeme potřebovat 3 nebo 4 druhy hadic.

1) Kapilára - tenká hadička která vede roztok ke každé rostlině, je zakončena jehlou, která se k ní připojuje, část popisované a zde používané jehly, která je vsunuta do kapiláry je protkaná malým labyrintem, který dotahuje rovnoměrnost závlahy téměř k dokonalosti. Druhý konec je nasunut na omezovač průtoku, respektive rozbočovač na něm nasazený.

2) Černá plastová hadice - slouží jako hlavní rozvod vody, dělají se do ní děrovačkou díry a vsazují omezovače průtoku. Tato hadice je neohebná a tvaruje se pomocí fitinek - kolena, rozbočovače, Téčka, koncovky,... Vyrábí se v průměrech 16, 20, 25mm, atd...
Co je však klíčové, je síla stěny této hadice. Vyrábí se totiž tenkostěnné a tlustostěnné.

Tenkostěnné, bez úprav je možné do nich ručně dělat děrovačkou díry pro umístění omezovačů průtoku, jejich nevýhoda je, že se skladují svinuté do spirály (ostatně jako všechny hadice) a zachovávají si svůj ohlý tvar, při pokoušení ohýbat hadici na druhou stranu aby se srovnala se akorát láme, nezkoušel jsem, ale myslím že horkovzdušná pistole by tenhle problém vyřešila.

Silnostěnné mají tu výhodu, že drží svůj tvar a když je ručně narovnáme, tak už tak zůstanou, dobré hlavně z estetického, ale i praktického hlediska. Kvůli síle stěny (u hadice s průměrem 25mm je síla stěny 3.5mm) je nemožné hadici ručně propíchnout děrovačkou. Musel jsem do vrtačky upnout brusný kámen ve tvaru kuličky, vyznačit si kde chci mít díry, 1mm vrtáčkem si je navrtat a pak v tomto bodě brusnou kuličkou vybrousit důlek a snížit sílu stěny zhruba na polovinu, poté propíchnout děrovačkou jako u tenkostěnné hadice.

3) Gumová hadice - vedoucí od čerpadla k filtru napojeném na rozvodnou hadici. Je důležité, aby byla ohebná a nelámala se. Samozřejmě musí vydržet tlak čerpadla. Na obrázku je hadice A a B. A je potravinářská hadice s průměrem 10/15mm, zvolil jsem tuto protože jediná šla upnout na čerpadlo Geo Duplo Plus. Hadice B je zahradní 3/4" hadice, kterou by byla nahrazena červená hadice v případě, že by se jednalo o větší systém a bylo by nutné použít odstředivé čerpadlo Aquacup Mouse 60.
V závislosti na použité hadici je nutné si ohlídat redukci pro napojení hadice, která se montuje na vodní filtr, na obrázku je redukce pro 3/4" hadici. Je evidentní, že červená hadice vedle se na tuto redukci nenasouká, pro červenou hadici jsem zvolil redukci 16mm.

4) Sací hadice - o té jsem psal v příspěvku o čerpadlech výše, je potřeba pouze v případě použití většího čerpadla.

Fitinky - že to jsou tvarovky pro potrubí už víš, vyrábějí se buď v rychlospojovací a rozebiratelné verzi které používám, nebo jednoduché vsouvací nerozebiratelné, zejména pro menší průměry hadic (konkrétně 16 a 20mm) a tím pádem i malé systémy, pro zajištění se používají hadicové svorky. Jsou řádově levnější, než ty rozebiratelné. Rozebiratelné jsou navíc určené pro vyšší tlaky a je pohodlnější s nima pracovat.

Na obrázku jsou vidět všechny komponenty rozvodného potrubí, které se skládá ze šroubovací spojky pro napojení hadice s rozměrem závitu 3/4". Dále je to nátrubek, který se přišroubuje z jedné strany na filtr a z druhé se do něj zašroubuje spojka. Dále je to filtr který je našroubovaný do "téčka" a ukončené je to šroubovacími zátkami. Dále je na fotce svinutá kapilára 3,3/5 mm a nerezová hadicová svorka pro zajištění gumové hadice ke spojce na filtru.
Jaguar
Teď už ke konkrétnímu případu
Na obrázku je rozvodná část závlahového systému, určeného pro závlahu 16 rostlin na 32 bodů do boxu 1x1m.

Tato část se skládá z:

2 stejných kusů silnostěnné plastové hadice průměru 25mm (1")
16x omezovačů průtoků AZUD PCR 8L/hod
16x dvoucestných rozbočovačů nasazených na omezovače
1x T kus 90° s vnitřním závitem 3/4", z boků pro hadici 25mm (1")
1x vodního filtru AZUD 3/4" s lamelovou vložkou našroubovaného do T kusu
1x nátrubek 3/4"
1x spojka 16mm s vnějším závitem 3/4"


K tomuto dále potřebuješ:

32x kapková jehla AZUD 70° (nebo 24 zahnutých a 8 přímých)
circa 8m kapiláry 3,3 x 5mm


Poznámka: Je lepší zahnuté jehly, které jsou umístěny nejblíže rozvodnému potrubí a mají nejkratší kapiláry vyměnit za jehly s přímým napojením, usnadní to instalaci. V mém případě by mělo být 8 jehel přímých a zbytek (24 dostatečně vzdálených od rozvodné hadice) by měly být zahnuté.
Jaguar
Není potřeba moc nářadí, ale kromě ostrýho nože, kterým si nařízneš hadice budeš potřebovat taky děrovačku hadic (modrá věcička na fotce). Tato je obyčejná, stála cca 200kč a poslouží , ale propíchnout s tím plastovou hadici taky není zrovna sranda. Prodává se ještě několikrát dražší pohodlná páková verze pro komerční užití.
Děrovačky mají různé průměry hrotů, na to o čem tu píšu je potřeba ta s průměrem hrotu 3mm.

Silnostěnnou hadici děrovačkou sotva poškrábeš, proto je jak jsem psal potřeba vyznačit si body, vyvrtat co nejmenším vrtáčkem dírky jen pro kontrolu a vedení brusné kuličky, kterou zbrousíme sílu stěny zhruba na polovinu, poté použijeme děrovačku. Je to důležitý krok, protože pokud tě napadne vynechat děrovačku a dírky si vyvrtat vrtákem, tak ti to následně nebude těsnit a bude to kapat všude kolem. Dělat dírky děrovačkou je trochu dřina, ale má to svůj význam - hrotem se stěna hadice pouze vytáhne a protrhne, následně pak spoj těsní. Vrták z hadice odebere materiál a spoj už zdaleka tak dobře netěsní, především v mnou popisované tlakové závlaze.
Pro jistotu jsem ještě spoj mezi hadicí a omezovačem utěsnil vylepením epoxidovým dvousložkovým lepidlem (na fotce vpravo), není to nutné, ale chtěl jsem to mít napevno.

Nezbytným pomocníkem je také teflonová páska, kterou je potřeba neskromně omotat vnější závity na vodním filtru, aby nic nekapalo ze spoje.

A další pomůckou se mi nečekaně stal silikonový lubrikant. Po 1. pokusu nasadit jehlu do kapiláry a jejím zlomení bylo jasné, že bez namazání to nepůjde. Jehla má koncovku s labyrintem a je nutné, aby byla celá koncovka zasunutá v kapiláře až po její konec. Stačí kapka silikonu do víčka a tyčinka na čištění uší, mazat stačí opravdu nepatrně. Je potřeba máznout koncovku jehly (labyrint), ale také oba vývody z rozbočovačů nasazeného na omezovačích. Zkrátka místa, kde kapilára začíná a končí. Dávej si pozor, aby ti na jehle nezůstala žádná vlákna z vaty!

Kdo bude postupovat správně, ten dostane systém, ze kterého neunikne ani kapička!
Jaguar
Jako nádrž je ideální plastový sud s víkem nebo textilní skládací sud (např. aquatank). Pro menší systémy, kde je navíc nutno nádrž umístit přímo do pěstebního prostoru dobře poslouží plastový box nebo akvárium (nepraktické pro manipulaci).

Plastové boxy se vyrábějí v nejrůznějších provedeních. Jejich výhoda je v nízké ceně ale hlavně v malé výšce oproti jejich objemu. Docela častá značka je Heidrun, jako nádrž jsou boxy od této značky nepoužitelné, protože jsou vyrobené z tenkého plastu, který se při naplnění nebezpečně prohne do stran a je poměrně křehký, časem by mohl samovolně prasknout. Jedině si z prken sešroubovat jakousi ohradu těsně kolem stěn plastového boxu, aby se neprohýbaly stěny. Dobrá volba jsou Samla boxy z IKEA, jsou vyrobeny z o poznání kvalitnějšího a masivnějšího plastu než Heidrun. Vyrábí se průhledné a zatmavené.

45L verze má rozměry 57x39x28cm(výška) a 65L je stejná, akorát je jeho výška 42cm. Oba 2 se v pohodě vejdou pod konstrukci popsanou o 2 příspěvky níže.

Viděl jsem, že někdo používá jako nádrž zednické nádoby, tzv. kalfasy... vyrábí se i o objemu 90L, ale jsou vyrobeny z nějakého méně kvalitního znečištěného plastu, který by neměl přijít do kontaktu s pitnou vodou a jsou proto určeny pouze pro zednické účely. Určitě bych se téhle variantě vyhnul.
Nejinertnější běžný materiál je samozřejmě sklo, proto v některých případech, kdy nehrozí rozbití, nebo to není na obtíž může být zatmavené akvárium dobrá volba, obzvlášť když se někomu válí na půdě.

Živný roztok by neměl přicházet do kontaktu se světlem, proto je vhodné, aby byl ve tmě. Zatmavené Samla boxy nejsou úplně černé, jsou průhledné. Nejlepší zatmavení průhledné nádrže na vodu je ji dobře nastříkat zvenčí bílou barvou, pak černou a pak zase bílou, ale spreje se musí snášet. Výsledek je, že se dovnitř nedostane žádné světlo a přitom je zevnitř bílá a dobře se kontrolují nečistoty nebo povlak.

Aby se živný roztok nekazil, je vhodné ho občas promíchat. Skvěle to za nás udělá menší akvaristické čerpadlo umístěné do nádrže, na časovač o kterém je ještě něco níže se připojí rozdvojka. Vždy, když se zapne čerpadlo, tak se zapne i akvaristické čerpadlo, které roztok promíchá.

K víku se prodávají 4 svorky za 15kč, aby bylo zajištěné, ikdyž to není potřeba. Vhodné však je opatřit víko boxu plnícím otvorem. Praktické řešení je vyříznutí eliptického otvoru do víka na který pod úhlem přilepíme odpadní trubku (20-40mm aby do ní šel vložit trychtýř), která vede až na stěnu boxu a dotýká se nebo je těsně u stěny se zipem odkud k ní máme dobrý přístup a pouze vložíme trychtýř a naplníme. Vhod příjde taky konec plnící trubky opatřit víčkem.

Roztok v nádrži je potřeba čas od času hlídat, udržovat ho čerství a hlídat pH. Podle hnojiv a fáze květu je vhodné roztok měnit jednou týdně podle hnojícího schématu. Na růstu záleží pouze na tom, jak dlouho roztok vydrží čerství.

Na fotce komplet s dosud nepřipojenou hadicí k filtru, zdrojem z PC pro čerpadlo a zatím nezatmavený 45L Samla box s černým víkem, který bude vyměněn za zatmavený 65L. Stojí 99kč + 49kč víko + 15kč příchytky víka (65L box stojí 149,-). Do víka je udělaná v rohu díra pro hadici a kabely čerpadel a je proříznutá až na okraj. Pak stačí víko ohnout a vložit hadici do díry. Snad je to z fotky patrné.
Jaguar
Tady už se cesty trochu rozcházejí. Zavlažování pro hlínu, RW, kokos a jeho mixy je rozdílné. Také záleží na osvětlení, odtahu, vhkosti, teplotě.. Tuhle část si musí každý vychytat sám. Hlína je méně vzdušná, než ostatní media, proto se zalévá méně. Taky je to jinak s pH, ale tohle vlákno není o pěstování...

Pro příklad můžu uvést, že v kokosu nebo mixu kokos/perlit, je po přesazení sazenic lepší zálévat méně, aby se vytvořil dobrý kořenový systém. Jak rostliny rostou, tak je možné zvyšovat množství zálivky, respektive její četnost. Pod 440W na ploše 1m2 16 rostlin pije uprostřed květu kolem 5-7 litrů denně, samozřejmě záleží na všech těch podmínkách.

Jako časovací prvek je možné použít digitální spínací hodiny, je to nejlevnější a nejjednodušší řešení, není to však nejvhodnější už kvůli jejich nespolehlivosti, může se stát, že se hodiny zaseknou v zapnuté poloze (už mnoha lidem se to stalo) a pak v případě že ovládají čerpadlo se celá nádrž vyčerpá a co nepojme odpadní nádoba (pokud jí vůbec máte) se vyleje na podlahu. Něco jiného jsou recirkulační systémy, kde se roztok vrací zpět do nádrže. Osobně nejsem příznivcem cirkulace živného roztoku, tudíž ani pěstování v RW, ale nikoho neodrazuji.

Zde popisovaným systémem proteče během 4 minut circa 6,5 litru zálivky. To je spotřeba během fáze květu + aby z květníků při každé zálivce vytékal nějaký odpad (důležité pro stabilitu pH a EC, píšu o kokosu, perlitu a RW. Hlína by se přelévala, možno aplikovat až v pokročilejších fázích květu). 4 minuty rozdělím na 4 jednotlivá zavlažování. Pro příklad: Lampa se zapíná v 18:00, 1. zálivka v 18:00 1 minuta, 2. v 21:00, 3. v 00:00, poslední ve 3:00 a v 6:00 se lampa vypíná.

Lepší je použít časovač sestavený z průmyslových komponent jako jsou (multifunkční) časová relé, spínací hodiny nebo cyklovací relé. Jejich výhoda je ve spolehlivosti a možnosti časování po vteřinách.

Tato průmyslová relé která se upevňují na DIN lištu jsou dimenzována pro dlouhodobý provoz v řádů desítek let a vysokou spolehlivost. To se podepisuje na ceně těchto prvků, která je od 600,- do 2000,- za kus. Pro naše účely je vhodná buď kombinace spínacích hodin a časového relé, nebo pokročilejší digitální spínací hodiny s možností nastavování po vteřinách. O nějakém konkrétním příkladu bych se tu v budoucnu mohl rozepsat více.

Na fotce jsou zleva digitální spínací hodiny s možností nastavování po vteřinách a spínání 2 okruhů samostatně, pak je tam pouze pro představu relé, které sice slouží pro spožděný rozběh 2 okruhů (vhodné pro ochranu lamp po výpadku proudu), ale pro představu stejně vypadá cyklovací relé a bez jednoho spodního knoflíku vypadá jako časové relé. Vyfotil jsem co bylo po ruce. Dále tam jsou mechanické hodiny v mini verzi a nakonec větší mechanické spínací hodiny. Mechanické mají nejmenší spínaný úsek 10 nebo 15 minut. Použiješ je tak, že zamáčkneš jeden segment v každou hodinu v kterou chceš zalévat, např ve výše zmiňovaných 18:00, 21:00, 00:00 a 3:00, když by jsi použil pouze samostatné hodiny, tak by však čerpadlo běželo minimálně 10 nebo 15 minut, proto je na tyto hodiny připojeno časové relé, které daných 10 nebo 15 minut zkrátí na přesný čas jaký si nastavíš, např 70 nebo třeba 20 sekund, podle toho, jak jsi si to spočítal a kolik rostliny spotřebovávají vody. Na multifunkčním relé je potřeba přepínač otočit do správně funkce - aby se sepnulo když přivedeš do relé proud a po nastaveném času se vypnulo. Relé mají totiž různé funkce, když jej přepnete např. na funkci "blikač", tak se podle nastaveného času relé na střídačku spíná a rozpíná ve stejných intervalech.
Jaguar
V úvodu jsem psal o použití kombinace 6L květníků a Libra truhlíků.

Na prvním obrázku je konstrukce/stůl, který jsem si pro závlahu vyrobil.

Jeho rozměry jsou 90 x 90 x 45 cm, délka nejdelší strany vzpěry je 28cm.
Jako materiál byla použita smrková podkladová lať 40x40mm, metr stojí kolem 30kč.
Vše kromě nohou a 2 příček je uříznuto pod úhlem 45 stupňů. Pokosová (úhlová) pila ti zde bude velkým pomocníkem, úhly je potřeba udělat přesně, jinak se budeš při montování trápit a výsledek nebude podle očekávání. Horní část je možno udělat bez úhlů (použiješ 2 latě dlouhé 90cm a 2 dlouhé 82cm). Rohy jsou pro bytelnost vyztuženy kovovými úhelníky. Sešroubováno je to vruty do předvrtaných děr.
Poté byla konstrukce namořena proti plísni a 3x natřena silnovrstvou glazurou, díky které je konstrukce životností předurčena, aby ji podědili ještě tvoji potomci (na první fotce bez glazury). Navíc jsem obě příčky zajistil 8 kovovými sedlovými spojkami do každého rohu (také není na fotografii).

Poté se umístí do boxu 1x1m, aby byly příčky příčně a svisle se na ni položí 4 libra truhlíky pro systém s 16 rostlinami, nebo 5 truhlíků pro systém s 25 rostinami, tak aby byly výtoky z truhlíku směrem k tobě.
Samozřejmě je možné si to vymyslet i jinak, jde pouze o princip. Jak jsem již psal, na dno květníku použijeme bílou netkanou textilii, naplníme květník mediem, zasadíme a umístíme do libra truhlíků po 4 nebo 5 kusech. Do výtoků libra truhlíků nacvakneme odtoky, které provizorně otočíme nahoru a vyrobíme si trubku, nebo okap do kterého bude z odtoků téct odpad, který bude veden do odpadní nádoby.

Aby se odpadní roztok nedržel v truhlících, je vhodné celou konstrukci naklopit tak, že se vzdálenější nohy podloží 2cm vysokou podložkou, například kousek uříznuté a dostatečně pevné hadice.

Hotová konstrukce bez problémů unese dospělého člověka stojícího na jedné noze v jakémkoliv bodě konstrukce.

Na druhé fotografii je konstrukce již natřená a umístěná do boxu, kde jsou mimochodem umístěny rámy (96x70cm) potažené ORCA folií pro maximální efektivitu a využití světla. Navíc se stan nemá jak vcucávat a prostor zůstává poctivý metr čtverečný. Distribuci světla a příjemná klima zajištuje Adjust Awing Original v kombinaci s cooltube 125x490mm.
Jaguar
Run To Waste:

Tak zní název tohoto systému, jeho veliká výhoda je přesnost pěstování a snížení vzniku nemocí rostlin na minimum, protože pokaždé dostávají čerství roztok, který obsahuje všechny živiny. Pokud roztok cirkuluje, může se kontaminovat chorobou, kterou může trpět jediná rostlina přenést ji na všechny, další nevýhoda je, že rostliny si z cirkulovaného roztoku berou jen to, na co mají chuť a i když může být EC stejné, už v roztoku může chybět některá "vyjedená" složka a rostliny začnou strádat. Nemluvě, že zálivka poté obsahuje jemný kal, který je nepřítelem závlahového systému. Jediná nevýhoda RTW systému je, že zhruba 20% živného roztoku vyteče pryč a vyleje se, v porovnání se všemi výhodami, které tento systém nabízí, je to zanedbatelná muška.

RTW není použitelné pro hlínu, jelikož by byly rostliny přelité a následně by uhynuly.
Hlínu je lepší nechat čerpadlo zalévat jednou denně, bez zbytečného přelévání a protékání, které si můžete dovolit pouze, když má rostlina nejvyšší spotřebu vody a je schopna za dobu svitu lampy spotřebovat velké množství vody.

Hlínu rozhodně nezavrhuji, pěstování v ní má svoje kouzlo a květy v ní profesionálem vypěstované mají specifickou přirozenou chuť. Kdo chce však ze svého systému dostat maximum a sklízet v podobném 1x1m, 400W systému 500g, ten by ji měl zkusit vyměnit za kokos nebo mix kokos/perlit, kromě znatelného zvýšení výnosu je výhoda i menší riziko vzniku plísní a napadení škůdci, lehké nastavování pH, lehká proplachovatelnost, absolutně čistý koncový materiál.
Jaguar
Ještě se vrátím zpět k funkci rozbočovačů a zapojení.
Pokud to dosud nebylo jasné, z fotky snad už bude. Omezovače jsou na fotografii uprostřed a jsou všechny za sebou. 16 kusů, označeny písmeny A, B, C, D... tak jak jdou za sebou. Na všech jsou nasazeny rozbočovače, to znamená, že máme 16 vývodů pro levou stranu boxu a 16 vývodů pro pravou stranu boxu. Každý omezovač zalévá 2 květníky a každý květník je zaléván 2 omezovači. Z každého omezovače vedou 2 stejně dlouhé hadičky (1 do leva a 1 doprava) a jsou vedeny do 1 ze 2 zalévaných rohů květníku, které leží zrcadlově naproti sobě.

Rozvodná část systému je ve vzduchu, leží na 2 bambusových tyčkách, které jsou propleteny mezi rostliny 2. a 3. řady. Na fotce jsou vyznačeny místa, kde vede tyčka, je vidět pouze ta, která vede 2. řadou.

Na fotografii chybí odpadní systém, proto jsou kolena/elka otočena nahoru. Je to plastová odpadní trubka průměru 40mm, s 8 přesně vyvrtanými dírami na každé koleno. Je nakloněna na pravou stranu a je ukončena kolenem směřujícím odpad dolu, dalším kolenem napojeném na předešlé, které "zatáčí" doleva a 3. kolenem, které směřuje k zadní stěně boxu, kde je umístěna (ve přední části) odpadní nádoba. Stačí zapojit představivost, opět je možné to řešit mnoha způsoby, například jedním téčkem uprostřed trubky a jedním elkem napojeným na téčko. Důležité je však zachovat si přístup k rezervoáru i odpadní nádobě.

Kalkulace nákladů:

čerpadlo - 825,-
filtr - 200,-
fitinky - 190,-
hadice - 60,-
16x omezovač - 130,-
16x rozbočovač - 25,-
32x jehla - 80,-
45L nádrž - 165,-
----------------------------
1675,-


K čerpadlu Comet Duplo je potřeba zmiňovaný zdroj od PC nebo jiný 12V stabilizovaný zdroj. Dále potřebuješ popisovaný spínač. Náklady na dřevěnou konstrukci (dřevo, spojovací materiál, nátěry) byly necelých 500,- a odpadní systém bez nádrže, kterou může být klidně starý velký kýbl byly do 150,-.
Jaguar
Omezovače průtoku, kapiláru, rozbočovače, jehly a fitinky pořídíte za super ceny na eshopu www.zavlahy-jerabek.cz

Vodní filtr mají nejlevněji na www.cerpadlazavlahy.cz

S vyhledáním zmiňovaných čerpadel za aktuálně nejnižší ceny pomůže Heureka.

Celé vlákno jsem se snažil napsat tak, aby ho mohl pochopit i člověk bez předchozích znalostí. Systém je jako stavebnice, je jen na tvojí fantazii, jak si to vymyslíš. Rozvodná část systému co tu vidíš jde vyřešit i jednodušeji, já si pouze rád hraju.
Téčko, které je uprostřed lze vynechat a zadní zátku vyměnit za koleno, které bude směřovat dolů, filtr je možné zapojit i po cestě v jakémkoliv místě hadice za čerpadlem. Jedná se o tlakovou závlahu, takže v celém potrubí vzniká přetlak a stejný tlak působí i na membrány v omezovačích, proto není nezbytně nutné, dělat systém symetrický, jako vidíš tady. Já do něj chtěl rovnou našroubovat filtr, aby nikde nepřekážel, proto bylo téčko na středu nejvhodnější. Závlahu je možné udělat libovolně členitou. Např do XXL boxu a metodu SoG si můžeš vymyslet rozvodné potrubí ve tvaru obráceného písmene "U" nebo "E" s omezovači na 2 (v prvním případě), nebo 3 větvích.

Mnohokrát všem děkuji za K+ s vřelými vzkazy :) :cool: doufám, že vlákno poslouží. Kdyby někdo něco, tak je tu prostor.

"Vivat, crescat, floreat!"
BomberOne
Prvně chci pochválit precizní zpracování threadu.

Jen bych doplnil MOZNA užitečnost - o zavlahu se už nějakou dobu zajímám a Cetl jsem, ze krásně se Da případně ucpání kapilár vyřešit tak, ze se nezapichne "jehla" do substrátu, ale na konci rozvodovy hadičky se da T-ecko, ustipne se cca 5cm vzduchovaci hadičky, do který se udělá vždy stejný počet direk a tato hadicka se v kruhu pripoji do tečka okolo stonku, takže voda kape vlastně kousicek nad substratem. (To už je fuk, jestli jde voda jehlou nebo kousek nad hlínou). Výhodou je to, ze je vidět, zda systém funguje (teče) a neucpe se to.

Názor odborníka?
Moltres
Čau, chápu to správně, že máš různé délky kapilár na na každém rozbočovači? (foto č.1)
Dostávají tak kytky stejné množtví vody každou zálivku? Je přece rozdíl, když máš kapiláry dlouhé 75cm a 25cm. Díky za info.
Jaguar
BomberOne - Děkuji. Zatím nemám zkušenost s jediným ucpáním jehly, když se o to člověk správně stará, tak se to ani stát nemůže. Důležitý je bejt opatrnej, když to člověk vyndává před sklizní a když to tam pak zase instaluje. Samozřejmě po každém kole řádně vyčistit vodní filtr a nechat to celé chvíli proplachovat ve vaně s čistou vodou s trochou octa nebo i peroxidu vodíku aby se odstranily případný usazeniny.
Co se týká kroužku, když bude mít dostatečnej průměr a poteče to z něj rovnoměrně, tak je to fajn alternativa. Nezkoušel jsem, ale myslím že bude problém vychytat právě to, aby to z něj teklo rovnoměrně, stačí totiž když bude nakřivo a bude to stékat jen z jedné strany do 1 bodu a mě šlo o praktičnost a spolehlivost.

Moltres - Ahoj, chápeš. Na délce hadičky nezáleží díky omezovači průtoku a ukončení jehlou s labyrintem, který taky klade odpor, takže se dá říct, že i v kapiláře vzniká mírný přetlak. Z každého omezovače teče 8L/H rozdělených do 2 vždy stejně dlouhých hadiček a to je ten podstatný prvek. Žádnej rozdíl v množství zálivky jsem nespozoroval. Možná že by byl trochu vidět, když by byl rozdíl v délce hadiček třeba 1 metr což už by byl systém, který by potřeboval více větví, takže se do takové situace ani člověk nedostane. Zde na fotkách je rozdíl mezi nejkratšími a nejdelšími kapilárami 30cm a vše je rovnoměrné.
r-man
Skoda ze jsem si tohodle threadu nevsiml driv - tohle resi hromada Groweru, jak udelat zavlahu poradne a spolehlive!
olduser
K4you za tenhle trýd
jelinekjelinek
Dík za info, hlavně o těch typech čerpadel. Má někdo nějaký tip na ponorný vibrační nebo odstředivý čerpadlo, ale normálně na 230V?
Moltres
citace:
Původní příspěvek od jelinekjelinek
Dík za info, hlavně o těch typech čerpadel. Má někdo nějaký tip na ponorný vibrační nebo odstředivý čerpadlo, ale normálně na 230V?


To, co uvádí Jaguar, Comet Geo plus funguje parádně. Imho zbytečná otázka, nejdřív ho pochválíš za info o čerpadlech a pak se zeptáš na tipy, které tu už jsou :D
Jeraldino
Mohu se zeptat zde na radu? Pořídil jsem omezovač průtoku 8l/hod a takto jsem je na zkoušku připojil na kohoutek. No, hadička skoro vilitla ale omezovač jen pokapkaval. Pochybuji že to protože skrz kapiláry někam. Je špatný nebo to je normální? Teď se mi ho nechce moc používat...
crazyben
To je přece správně... systém se "natlakuje" a z každý kapiláry s timhle omezovačem to bude kapat uplně stejně... bez něj to pude cestou nejmenšího odporu a někudy prostě vyteče víc.
Jeraldino
Myslel jsem že to má téct :-) Opravdu se mi zdá nějaký zasekli, a hlavně ve vodovodním řadu je snad tlak větší než dá čerpadlo hailea 2500L/Hod?
crazyben
Samozřejmě to funguje v nějakém rozmezí tlaku (to sis asi měl zjistit než si to koupil)... moc nízjej to neprotlačí moc vysokej to zas zničí (nebo ty s tlakovou pojistkou prostě zablokuje)... ale v tom funkčnim rozmezí jim dáš pokaždý stejně vody ikdyž bude tlak u horní nebo spodní hranice (toho bys nikdy nedocílil kdyby to teklo).

P.S. je vidět že si to vlákno moc poctivě nečetl ;)
Jeraldino
Měl jsem zato že to propustí 8l/hod při jakémkoliv vstupním tlaku. Vlákno jsem přečetl ne jednou, určitě víc vláken :-)
Ale jako vždy realizace je jiná než to číst. Složim to komplet a dám vědět jak to funguje :-)
Mard
citace:
Původní příspěvek od Jeraldino
Mohu se zeptat zde na radu? Pořídil jsem omezovač průtoku 8ml/hod a takto jsem je na zkoušku připojil na kohoutek. No, hadička skoro vilitla ale omezovač jen pokapkaval.


Ty asi nechápeš co znamená 8ml/ hodinu. To znamená že za celou hodinu to z toho vyteče jen 8 mililitrů vody. To musí jen kapat. Jinak by to nebyl omezovač na tuto hodnotu.
Jeraldino
Tak podezření správné, zapojil jsem to a neprotece ani kapka. Tak nevím...
Asi špatné omezovače... Průtok chápu, chtěl jsem napsat 8l/hod..
Kupoval jsem na Keramzitgrow.cz...
crazyben
Zjisti jakej maj funkční tlak ty omezovače a jakej čerpadlo... vsadim se že tam je ten zakopanej pes, omezovač bude dobrej.
RENE.2
Čau omezovače budou ok máš špatné čerpadlo má malý tlak ty omezovače potřebuji tlak min 0,7 bar jinak to ani nekápne.
RENE.2
Jo crazyben byl rychlejší pracovní tlak omezovače jo 0,7 - 4 bar.
Jeraldino
Mám hailea hx8830, tlak jsem nenašel. Tak v tom případě na to mohu zapomenout, to čerpadlo bude tedy spíš na ebb.flow
Děkuji za rady. Kolik má tlak vodovodní řád? Že to přes něj taky neteče?
Jaguar
Ahoj kamarádi, dlouho jsem sem nepřispíval. Děkuji za pochvaly :) Některé první příspěvky brzy vyedituju a připíšu další užitečné informace a poznatky, takže to nezapomeňte skouknout :)



Jeraldino: Možná jsi to četl, ale asi se málo soustředil... Už v 3. řádku v příspěvku o čerpadlech vysvětluju, k čemu je ti akvaristický čerpadlo o kterým tu píšeš. Taky je tam znázorněno jak je to s tlakem čerpadla, takže by sis odvodil, že pokud má tvoje čerpadlo výtlak 2,3m, tak dosahuje tlaku max 0,23 Baru ! Jak už tady správně hoši psali, pod 0,7 Bar si žádný omezovač ani neuprdne. Tlak ve vodovodu je hodně závislej na přesným míste kde bydlíš, ale pod 1,5 Bar snad nikde není, klasika je řekl bych tak 2,5-4 někde ale i 6... jinak z omezovače 8L/H připojenýho na jehlu v praxi teče tenkej pramínek, není to žádný pomalý kapání, 8L už nějakej objem je a hodina není zas taková doba.
Pitrsuck
Cus, nemuzu nikde najit Omezovac průtoku, kterej uvadis. Nemůžes dat odkaz?
Filo-9
Super čtení. Já používám autopoty a musim říct že je to nejlepší systém co sem kdy měl. Používám ho sice jen na matky a to teprve cca rok, ale musim říct že je s tim fakt minimum práce.
Pravda je že na kvetení to asi nebude úplně ideální, protože tam není úplně možný kytky propláchnout.
schutzesan
Skvely thread, jen by me zajimalo jak se pocita jaky je dostatecny vykon cerpadla?

nasel jsem tohle cerpadlo, tlak 0.5bar a 8l/min, 12v napajeni

http://www.karavan.cz/_300_147-vodn...4v-8ltr-min.htm

bude to stacit na 16PE trubku s vodnim filtrem pak druha cast PE trubky a na ni 5 kapkovacu (2L/hod), kazdy kapkovac ma 2 trubky zakoncene kapilarami...

mym cilem je obstarat vodu do hliny, do kazdeho kvetniku (je jich 9) tak 1L za den... tj 10ta kapilara pujde zpet do nadoby s roztokem...


myslite ze je dostatecny vykon toho cerpadla? je jeste potreba nejaky filtr pred nasavani do cerpadla...?
r-man
citace:
Původní příspěvek od schutzesan
Skvely thread, jen by me zajimalo jak se pocita jaky je dostatecny vykon cerpadla?

nasel jsem tohle cerpadlo, tlak 0.5bar a 8l/min, 12v napajeni

http://www.karavan.cz/_300_147-vodn...4v-8ltr-min.htm

bude to stacit na 16PE trubku s vodnim filtrem pak druha cast PE trubky a na ni 5 kapkovacu (2L/hod), kazdy kapkovac ma 2 trubky zakoncene kapilarami...

mym cilem je obstarat vodu do hliny, do kazdeho kvetniku (je jich 9) tak 1L za den... tj 10ta kapilara pujde zpet do nadoby s roztokem...


myslite ze je dostatecny vykon toho cerpadla? je jeste potreba nejaky filtr pred nasavani do cerpadla...?



Ja si myslim ze tohle neni cerpadlo pro pestebni systemy, podle me nema dostatecnej tlak. Navic je 24V a ne 12, ale to uz je malickost.
hulibrcko
Zdar, možná nebudu jedinej komu se nedařilo s děrovačkou, tak jestli bys to nemohl víc rozvést?
Princip je mi jasnej, ale po zbroušení kamínkem a zapíchnutí děrovačky s následným protrhnutím je do toho otvůrku nemožný dostat o poznání větší omezovač(kolík), na to máš nějakej fígl?
I když jsem si bokem zkusil zvětšit otvor tak, že jsem tam poslal děrovačku na doraz, tak to bylo pořát málo a při většim otvoru už by to těžko těsnilo...Rval jsem to tam na sílu, ale je to přece jen plast a odpor by mohl udělat svoje...
Dneska zkusim ještě hadici se slabší stěnou, tak pak kdyžtak edituju poznatky.
Bitir
Na PE hadici z grow shopu to jde krasne zacvaknout. Lehce ji promacknes pac neni tak silna.
Jaguar
Pitrsuck: Ahoj, zavlahy-jerabek.cz

Filo-9: Díky :) Já si taky myslím že jsou autopoty fajn, ale jak píšeš tak právě na matky v hlíně nebo na běžný plodiny jako pariky a rajčata. Na kvetení a jiný médium než hlínu bych je ale taky nepoužíval, na druhou stranu je to lepší než nemít nic a mít pucláky na zemi :)

Schutzesan: Děkuju :) Myslím si, že těch 0,5 baru je málo. Výrobce omezovačů uvádí minimální pracovní tlak 0,7 Bar v místě kde je omezovač napojen. Nemám vyzkoušeno s takto nízkým tlakem.
Dostatečný výkon čerpadla je takový, kde čerpadlo poskytne v místě omezovače tlak minimálně 0,7 Bar a maximální průtok čerpadla je alespoň cca 2x vyšší než průtok všech použitých omezovačů dohromady.

hulibrcko: Ahoj, doporučil bych ti použít tu tenkostěnnou PE hadici 20mm, ta se dá propíchnout ručně, jsou levnější spojky a méně to překáží v boxu. Taky bych doporučil, pro lepší těsnění zobáček omezovače omotat kouskem po délce přehlé teflonové pásky před vsunutím do hadice a vyhnout se používání epoxidového lepidla, o kterém jsem psal (časem stárne, nemá moc rádo vodu).... Tlustostěnná hadice jde použít taky, jak jsem o tom psal, ale je to o dost náročnejší a je potřeba přesnost. Když tu stěnu zbrousíš na tlouštku tenkostěnný hadice, tak už by jsi jí měl děrovačkou propíchnout.

Přemýšlím, že si nechám téma administrátorem otevřít k editaci, kterou už nemůžu provádět, abych s odstupem, který jsem získal doplnil informace a dal nějaký další užitečný rady podle toho na co se mě lidé ptají v PM a co jsem vypozoroval. Každopádně jestli někoho něco zajímá, nebo by chtěl něco vysvětlit, poradit, tak ať se ptá tady, ať si to přečtou i ostatní co by mohli mít stejný problém. Jen žádám, aby jste si důkladně přečetli celé vlakno, než se budete ptát. Pokud ti příjde něco nesrozumitelně napsané, tak se taky ptej.
Kazo
Filo-9: proc bys autopoty nemel sanci proplachnout? Jsou to preci kvetinace, ktere vytahnes a klasicky proplachnes. Do nadrzi das vodu a hotovo. Nevidim v tom problem. Ja mam taky autopoty a normanle to tak delam.
spachal
Zdar, cenove docela slusna cerpadla jsem nasel treba zde: https://www.karavan.cz/cerpadlax0-c...a-vrtulkova.htm . Napriklad tohle cerpadlo by mohlo take stacit, tlak 1bar, cena vcelku lidova :]
https://www.karavan.cz/_300_107-vod...9-litru-min.htm
Jaguar
Kazo: Myslím, že Filo-9 to myslel tak, že kytky musíš vyndat z boxu, stejně jako když jedeš obyč květináče bez ničeho. Když jedeš víc kytek a sít (která je super) , tak by jsi to neměl jak propláchnout.

spachal: Ahoj, koukám, že nabízejí několikrát víc čerpadel než v době, kdy jsem psal tohle vlákno. Ten obchod můžu doporučit, kupoval jsem tam před lety svoje čerpadlo comet geo duplo plus. To na který jsi sem dal odkaz vypadá fajn a dostatečně, za tu cenu pecka.
spachal
Dik za odsouhlaseni :] .. Ono o par korun vice tam jsou i vetsim vytlakem, takze na vyber je dost moznosti. Osobne bych v tomhle smeru byl lehce paranoidni a pokud uz bych stavel 'automaticky system', tak radeji to postavit na dvou nezavislych cerpadlech, s nezavislymi kapilarami, do kazdeho kvetinace zavlahu z obou dvou cerpadel. A pak uz bude rozdil, zda bude jedno cerpadlo za litr nebo za tu cenu dve :]
Jaguar
Paranoidní bejt nemusíš, když koupíš kvalitní komponenty a budeš se o to starat, tak je to bezporuchovej systém na roky. Mluvíš prakticky o dvou nezávislých závlahách, to není rozdíl 2 čerpadel, musel bys mít všechno 2x, flitr, fitinky, rozvodný trubky, hadice, omezovače...nemluvě o tom, že by jsi měl box narvanej hadicema. Smyslem je praktičnost, tohle by byl opak.
r-man
Jagu pokud chces doplnovat postupne info, tak jsem kdysi s Carlosem vyjednal upravu, ze prvni post lze editovat vzdy...zkus to teda davat tam. Ja to tak treba u vlakna s Growduinem delam, viz muj podpis.
spachal
citace:
Původní příspěvek od Jaguar
Paranoidní bejt nemusíš, když koupíš kvalitní komponenty a budeš se o to starat, tak je to bezporuchovej systém na roky. Mluvíš prakticky o dvou nezávislých závlahách, to není rozdíl 2 čerpadel, musel bys mít všechno 2x, flitr, fitinky, rozvodný trubky, hadice, omezovače...nemluvě o tom, že by jsi měl box narvanej hadicema. Smyslem je praktičnost, tohle by byl opak.


Ja uz technice neverim, ani za mak ;] .. A pokud bych potreboval system, od ktereho se muzu relativne bez obav vzdalit treba na tyden, nechavat to vse na jednom cerpadle a casovaci mi prijde .. nerozumne.
Ja neumim posoudit, jestli je to cerpadlo kvalitni nebo neni. Preci jen je pouzivame na trochu jine ucely, nez vetsina lidi, takze moc referenci asi nebude. Zatim se mi asi nejvice libi COMET VIP Plus 20l/min 1,1bar, cena lehce nad 400Kc, na napajeni staci 4A zdroj.

Zatim jsem pouze ve stadiu uvah, DTW system bez recyklace, zadna slozita fiiltrace. Stejne bych chtel do kazdeho kvetinace dva omezovace, z kazdeho jednu jehlu, nenechat kvetinac zavisly na jedne mrnave mikrotrysce. Takze ony ty naklady, v mem pripade, by se uplne nezdvojily, treba nadoba staci jedna. A relativne nejde zrovna v tomhle pripade o nic nakladneho, bude s tim jen trochu vice prace, to je cele :]
MatesMaty
Zrovna jsem nakoupil ty growshopacky cerpadla a zjistil jak jsou k hovnu. Ted mi bylo doporuceno v jednom obchode na zavlahu, ze musim mit domaci vodarnu s nadrží protoze jinak by se mohlo klasicky odstredivy cerpadlo spálit, protoze kompenzator ti pusti 4L/h do každy kapilary ! Objednal jsem vodarnu Gude ( 2300 kč, 4 bary, 3000 l/h ), a kdyz se naplni ta 19ti litrova nadrž, tak se vypne to cerpadlo a kapilary si berou z te nadrže.
Ajtaktak
páni, prosím Vás. Ponorné Čerpadlo na 220v vhodné na závlahu formou kapilár do jednotlivých kvetináčov v počte 32+ ? prietok na jednej kapiláre max 8l/h. Nejaké odporúčania ? ďakujem.
Johnny Blaze
citace:
Původní příspěvek od Ajtaktak
páni, prosím Vás. Ponorné Čerpadlo na 220v vhodné na závlahu formou kapilár do jednotlivých kvetináčov v počte 32+ ? prietok na jednej kapiláre max 8l/h. Nejaké odporúčania ? ďakujem.


Citacia Jaguara "Dostatečný výkon čerpadla je takový, kde čerpadlo poskytne v místě omezovače tlak minimálně 0,7 Bar a maximální průtok čerpadla je alespoň cca 2x vyšší než průtok všech použitých omezovačů dohromady."
blazini
Mam taky problem,pouzival som cerpadlo https://www.tsbohemia.cz/ponorne-ce...in_d195686.html s adapterom 12v 2A a 20ks obmedzovacmi 3l/h.
Ked zapnem cerpadlo tak sa pretoci o kusok a vypne,potom znovu pretoci a vypne a takto dokola. Myslite ze je to nevhodny typ cerpadla na takyto system,alebo som len jednoducho natrafil na zly kus? Cca 3 mesiace fungovalo spolahlivo.

Ps. dufam ze niesom OT ale v tomto topicu sa riesili podobne veci tak snad by to aj niekomu pomohlo,ak teda niekto poradi.
ivanski123
Ahoj tak jsem se taky do toho vrhnul myslel jsem teda, ze to bude o dost jednodusi :) Mam par veci na ktere bych se rad zeptal. Na zaver i nektere moje poznatky z vyroby.

Stavim system pro 10 kvetinacu, Comet Geo Duplo Plus 19l/min, 1,5 BAR

Trubka 25mm silnostenna od Tcka cca 50 cm na kazdou stranu s 5 omezovaci 8l/h taktez na kazde strane.

Pri testovani systemu doma v koupelne jsem nejdrive zapojil na omezovac pouze hadicky, co omezovac to 2 hadicky. Kdyz jsem to zapojil tak to teklo strasne nerovnomerne a bylo to nachylny na polohu - kdyz jsem cely system trochu naklonil tak vzdy tekly jen hadicky na te strane kam bylo nakloneno. Mel jsem za to, ze by tam mel byt dostatecny tlak na to aby to nemelo vliv? Naklanel jsem to tak zhruba 30 stupnu coz v realu nikdy nebude. Stejne se to chovalo i kdyz jsem jenom treba prizvednul jednu hadicku tak to prestalo tect a teklo pouze z druheho vyvodu toho Tecka na omezovaci.

Pak jsem pripojil kapilary a prislo mi, ze to cely problem vyresilo. Vypadalo to ze to tece vsude stejne. Bud dal testovat.

Dalsi problem ktery jsem mel bylo, ze mi netesnilo napojeni u privodu k filtru od cerpadla. Je to ta redukce 3/4" ==> na 16mm hadici ktera vede k cerpadlu. Mel jsem to dotazeny uplne na krev a stejne netesnilo. Pouzival jsi tam nejake tesneni? Zitra se pokusim koupit a vyzkousim znovu.

Moje poznatky z vyroby
----------------------------
25mm tlustostenna hadice je BITCH. Popisovanou metodou se mi to nepodarilo derovackou protrhnout. Nakonec jsem to provrtal 2mm vrtakem, trochu vybrousil kaminkem a pak dopropichnul derovackou.
Pri prvnim testu to vypadalo, ze to tesni, v kazdem pripade to posychruju zalitim silikonem v miste napojeni omezovace.

Myslim ze pro svoji potrebu pridam rychlospojky u hadice pred fitrem a tesne za cerpadlem aby se to dobre rozdelavalo.

V kazdem pripade dekuji za navod a budu informaovat jak se to dal vyviji.
ivanski123
Tak dalsi update:
Provrtana hadice tesni i bez silikonu, testoval jsem 3 x vzdy cca 20min. Netece to.
Napojeni NA filtr a Z filtru doporucuji omotat teflonovou tesnici paskou. T kus jsem vymenil za stejny ale.od Gardeny, je drazsi ale lepe se rozebira, takze cisteni bude super easy
blazini
citace:
Původní příspěvek od blazini
Mam taky problem,pouzival som cerpadlo https://www.tsbohemia.cz/ponorne-ce...in_d195686.html s adapterom 12v 2A a 20ks obmedzovacmi 3l/h.
Ked zapnem cerpadlo tak sa pretoci o kusok a vypne,potom znovu pretoci a vypne a takto dokola. Myslite ze je to nevhodny typ cerpadla na takyto system,alebo som len jednoducho natrafil na zly kus? Cca 3 mesiace fungovalo spolahlivo.

Ps. dufam ze niesom OT ale v tomto topicu sa riesili podobne veci tak snad by to aj niekomu pomohlo,ak teda niekto poradi.


Update: Do cerpadla natiekla voda,bud zospodu tadial kde vedie oska z motorceka alebo sa vnom vyzrazala. Zamna barwig cerpadlo neodporucam.
Bucket
Zdravím Growery, rychlý dotaz. Mám homemade Drip ve stylu Wilmy jen s tím rozdílem že místo jehel tam mám zavlažovací kruhy z akvarijních hadička, médium je keramzit. Nu, vzhledem k tomu že jsem neměl další spínací hodiny, tak jsem nechal jet čerpadlo na vodu nonstop. Jede to tak už 7 týden. Nepozoroval jsem žádné známky přelití nebo nedostatku či přebytku hnojiv, tudíž moje otázka zní - z jakého důvodu to dávat na intervaly?
Ajtaktak
Caute. Uz som v konecnom stadiu. Jedna sa o drip 40 kapilar. Pouzite silnejsie cerpadlo.
Mam problem ze v spoji medzi regulatorom prietoku 8l/h a hadicou slzi resp. Kvapká a unika voda. Je mozne ze to je sposobene tym ze nemam spevnenu hadicu ale tenkostennu ?
Bolo to robene klasika dierkovac a napichnutie regulatoru. Na to je napichnuta hadica s ihlicou.
Ajtaktak
Skusim teda povyberat regulatory. Predierkovat novu trubku. Tenkostennu. S tym ze kolik regulatoru omotam teflonkou a po nasunuti nanesiem okolo kontaktu akvaristicky silikon. Snad to pomoze..
ivanski123
Ahoj ja to tedy vyrabel z tlustostene hadice, je to.zmineno v navodu. Blbe se s tim dela doporucuju provrtat skrz na skrz (rozdil oproti navodu) cca 3m vrtackem, pak vybrousit kaminkem trochu a doproderavet derovackou na hadice.
psyweed
ahoj, jak riesite tieto detaily:

1. automatizovanie hnojiv

Povedzme ze je sud na 100l to je tak cca 5 poliati , tekute hnojiva by sa mali pridat do kazdej zalievky pred polievanim a zamiesat (to mam v plane robit dalsim ponorenym cerpadielkom co len rozviri vodu a tym to premiesa).
Len liat to do 100l suda neni spravne riesenie, spravit mensiu nadobu 20l a tam to dokola naplnat zase neriesi ked sme na par dni prec...

2. v pripade prazdnej nadoby este asi doplnim nejaky senzor nieco taketo:
https://www.aliexpress.com/store/pr...2640898209.html

https://www.aliexpress.com/store/pr...2810186605.html


nejake napady? dik
r-man
Ja bych teda utcite nedaval do vody cidlo z ciny, ktery jede na 220V. Muze se to podelat a aby to pak nekoho nezabilo nebo nevyhodilo na tyden pojistky.

Ja u Growduino pouzivam ultrazvukovy cidlo na hladinu a v software je ze se doplni pomoci solenoidu normalne z domovniho rozvodu voda do barelu. Neresi to sice primichani hnojiv, ale to v nouzi na 2-3 zaliti zas tak nevadi. V barelu je na zacatku namichano a je plnej kdyz se odjizdi, tohle automaticky dopusteni je az ve chvili, kdybych se nevratil vcas a zalivka dosla.
psyweed
r-man: growduino rele, senzory atd mas tiez cina, resp cela elektronika sa tam produkuje. Taktiez ten chip co arduino ovlada sa tam robi. Alebo tvrdis ze vsetky komponenty su made in EU? :) Growduino ako celok tiez nebude mat certifikat od statnej skusobne...takze myslim je nepodsatne viest tieto debaty.

ak pouzijes napr ten plosak , riesi to len 2 stavy plna a prazdna nadrz (spaja to vlastne obvod cez vodu s nejakym nizkym napatim). Nikde neni dane ze to musis riesit cez 220v , mozes mat cerpado 12/24v, alebo cez dodatocne rele, takze neni sa coho bat.

Pripadne to dalsie cislo das len niekde na spod nadrze a ked klesne hladina pod uroven X vypne cerpadlo alebo ho nespusti.

Ultrazvuk funguje od min 20cm a realne ma nezaujima kolko tam presne je ked napr pouzijem 100l sud tak viem ze to staci cca na 5-6 poliati a chcem vediet stav je malo vody, cerpadlo sa nepusti a treba doliat.

Ked riesim automatizaciu, tak treba tie hnojiva pretoze kvoli tomu treba k tej zalievke zakazdym chodit , cize tym padom system nie je plne automaticky a dat niekolko tisic za system co to nezvlada poliat a dat hnojiva, su vyhodene peniaze.

Do 100l barelu nemozes namiesat bio hnojivo dopredu, miesat by sa malo pred zalievkou aby sa nekazilo (resp max 2-3dni biobizz , ine firmy to bude podobne), takze je to nezmysel.

Nasiel som ze niektori to riesia cez akvarijne davkovace hnojiva, ale cena je troska overkill http://www.akvaria-aquascape.cz/aut...-grtoech-mcs-1/ alebo mozno toto Arduino DIY http://fishtankprojects.com/diy-aqu...d-dosing-pumps/ , http://www.sgreefclub.com/forum/top...ium-controller/
Nasiel som aj hotove riesenie za rozumnu cenu https://www.aliexpress.com/store/pr...2775561416.html asi nieco take objednam

Jedine riesenie co mi pripada v uvahu je zatial 100l sud , ten nacapuje 20l sud a tam sa nejakym sposobom nacapuje hnojivo, pripadne u praskovych by sa to tam len vysypalo davkovacom (krmitko pre ryby https://abc-zoo.cz/25-automaticke-krmitko )

No skusim este par dni pohladat na nete moznosti urcite to ma uz niekto vymyslene ako na to ;)
r-man
Ahoj,

vidim ze si myslis, ze dat nekolik tisic za zarizeni, ktery neumi namichat hnojiva, se zrovna tobe v tomhle pripade nemusi vyplatit, dokonce rikas ze je to blbost. Pravda je ale jinde, par argumentu:

1. Chipy a soucastky jsou vyrabeny v cine - ano, v dnesni dobe uz skoro vsechny. Vyhoda je, ze u me prochazi testem, narozdil od Aliexpressu, kde nemas zadnou jistotu co jsi koupil a testujes az v zivym provozu sam.

2. Certifikat od statni zkusebny zatim nemam (je to prilis drahy v tuhle chvili), ale veskere komponenty ktere pouzivam a ktere to vyzaduji, maji certifikaci CE. Tzn veskere ktere pracuji s 220V. U toho cidla co jsi postoval pisou, ze pracuje s 110-220V, proto jsem na to upozornil.

3. Cokoliv co pousti elektriku do vody, at uz je to nizky nebo vyssi napeti, je kravina. Treba uz kvuli tomu, ze to znemoznuje pracovat se stalym merenim pH a EC. Coz Growduino mimochodem umi, zapisuje do grafu a posila mail kdyz se eco podela (za ty samy tisice :-) ).

4. Ultrazvuk (HC SR04 nebo 05) funguje od 2 cm az do 400cm papirove, osobne mam otestovany desitky cidel a spis bych rekl ze od 7cm do 180cm. V barelu ale zrejme nikdy nebude vetsi rozdil od hladiny nez 10-100cm, takze tohle je uplne v pohode. A Growduino dela presne co pises - pokud je malo zalivky, posle ti mail ze mas dolit. NAVIC si ho muzes nastavit tak, ze kdyz je jeste min zalivky, tak se prestane zalivat. A JESTE NAVIC si ho muzes nastavit tak, ze kdyz je malo zalivky, ma se doplnit aspon trosku obycejnou vodou, aby kytky neuschly nez prijedes.

5. Pokud mas barel na 5-6 zaliti, na kolik dni to vydrzi? Pokud 2-3 dny a jedes pryc na tyden, tak se s BIO hnojivama stejne neda delat nic jinyho, nez davkovac s perislaltickyma pumpama. Velmi drahej a slozitej system, navic ne moc spolehlivej ohledne rizeni pH, ale to uz jsi mozna na netu zjistil.


Ale zkus to poresit jak potrebujes, nechci nikomu nic nutit, to je kravina. Pravda je, ze mam sam vymysleny jakudelat davkovani hnojiv a zaclenit to do Growduuino systemu, ale driv jak za rok to mit nebudu.

R

citace:
Původní příspěvek od psyweed
r-man: growduino rele, senzory atd mas tiez cina, resp cela elektronika sa tam produkuje. Taktiez ten chip co arduino ovlada sa tam robi. Alebo tvrdis ze vsetky komponenty su made in EU? :) Growduino ako celok tiez nebude mat certifikat od statnej skusobne...takze myslim je nepodsatne viest tieto debaty.

ak pouzijes napr ten plosak , riesi to len 2 stavy plna a prazdna nadrz (spaja to vlastne obvod cez vodu s nejakym nizkym napatim). Nikde neni dane ze to musis riesit cez 220v , mozes mat cerpado 12/24v, alebo cez dodatocne rele, takze neni sa coho bat.

Pripadne to dalsie cislo das len niekde na spod nadrze a ked klesne hladina pod uroven X vypne cerpadlo alebo ho nespusti.

Ultrazvuk funguje od min 20cm a realne ma nezaujima kolko tam presne je ked napr pouzijem 100l sud tak viem ze to staci cca na 5-6 poliati a chcem vediet stav je malo vody, cerpadlo sa nepusti a treba doliat.

Ked riesim automatizaciu, tak treba tie hnojiva pretoze kvoli tomu treba k tej zalievke zakazdym chodit , cize tym padom system nie je plne automaticky a dat niekolko tisic za system co to nezvlada poliat a dat hnojiva, su vyhodene peniaze.

Do 100l barelu nemozes namiesat bio hnojivo dopredu, miesat by sa malo pred zalievkou aby sa nekazilo (resp max 2-3dni biobizz , ine firmy to bude podobne), takze je to nezmysel.

Nasiel som ze niektori to riesia cez akvarijne davkovace hnojiva, ale cena je troska overkill http://www.akvaria-aquascape.cz/aut...-grtoech-mcs-1/ alebo mozno toto Arduino DIY http://fishtankprojects.com/diy-aqu...d-dosing-pumps/ , http://www.sgreefclub.com/forum/top...ium-controller/
Nasiel som aj hotove riesenie za rozumnu cenu https://www.aliexpress.com/store/pr...2775561416.html asi nieco take objednam

Jedine riesenie co mi pripada v uvahu je zatial 100l sud , ten nacapuje 20l sud a tam sa nejakym sposobom nacapuje hnojivo, pripadne u praskovych by sa to tam len vysypalo davkovacom (krmitko pre ryby https://abc-zoo.cz/25-automaticke-krmitko )

No skusim este par dni pohladat na nete moznosti urcite to ma uz niekto vymyslene ako na to ;)
r-man
Jeste mozna jednu uplne zasadni informaci k tem davkovacum hnojiv - je potreba vzdycky michat do ciste vody s upravenym pH (popripade doupravit pH po namichani), tzn. nelze jednoduse vyuzit davkovace zavisle pouze na nastaveni "mililitr-cas", tedy za jak dlouho maji nadavkovat kolik mililitru. Potrebujete tedy nejen dva zasobniky vody (jeden velkej na cistou nebo solenoid na rozvody v dome) a druhej na namichani. Idealne jeste pred kadym namichanim ten druhej vyplachnout od zbytku. Jak rikam, aby to fungovalo dobre, je to slozitej system.

Ukazka jak se to da delat spravne:
https://www.youtube.com/watch?v=VhsCcR7YEXI
psyweed
1. test si spravim predsa sam ...nieco odide vymenim komponenty stoja par korun, takze proste kupim 2-3ks pripadne pouzijem na ine projekty

2. CE tlaci aj cina , odchadzaju aj EU komponenty takze 100% nie je nic ;)

3. tych meracov hladiny je viac typov , ak ten s prudom nevyhovuje tak mozes dat ten plavak hore a dole

4. senzory ktore uvadzas nie su vodotesne, odporucim ti tieto :
https://www.aliexpress.com/store/pr...2763160997.html

Pouzivam ale je tam ten limit 20cm, co moc nevadi.
Ak by som pouzival take ako uvadzas napr v skleniku v sude, po dopusteni alebo cez den tam dost kondenzuje voda na viku, takze behom par dni by bolo KO

Je mi jasne ako Growduino funguje, fajn system pre ludi co si to nevedia dat sami dokopy a spravit na to UI.
Mam nieco podobne ale adruino je ako Slave pre SmartHome jednotku Loxone, takze len upravim zdrojak arduina aby cez UDP komunikoval a potom to pridam do systemu, takze mam usetrenu pracu s programovanim kazdej funkcie a podmienky. Uz len pouzijem konkretne hotove funkcie ako uznam za vhodne. Vygeneruje to aj UI pre web , mobil takze vidim live stav

5. 100l barel som ratal cca 15-20l na zalievku a to je tak kazde 2-3d.
Snazim sa liat dazdovkou , takze Ph absolutne neriesim a ide to ako ma, u tej z vodovodu by to bolo asi potrebnejsie. Tento vychadza celkom ok https://www.aliexpress.com/item/Jeb...2843191987.html len to treba upravit aby komunikoval s nejakym Mastrom, alebo aj za menej ak si to zlozis sam, len by asi nebola taka pekna krabicka ;)

6. jj tie zasobniky na vodu bude treba 2 ako som pisal vyssie lebo inac by to miesalo v celom objeme a tym padom by sa to hnojivo kazilo...

Jj na to video som tiez narazil , troska over kill , takto to az netreba.

Proste co mam za ciel nechodit k tomu, staci raz za tyzden , tak ako funguje uzitkova zahrada s kapacmi (len bez hnojiv), usetreny cas vyuzijem niekde inde ;)
r-man
1. Ano, ty jsi toho schopen, vetsina groweru ne.
2. To mas uplnou pravdu, stale je to jen technika, pokazit se muze i Rolls Royce.
3. Co jsem zkousel, tak nic neni tak spolehlivy, jako USND. A hlavne kdyz meris centimetry, mas data pro graf s historii, zatimco plovak jen zahlasi zmenu stavu a nazdar.
4. Jj, o vodotesnych uvazuju, zatim ale staci ty co jsem psal. Jeden jsem mel ve skleniku v aquaponii, kde se porad bublalo, cca rok a pul a nic se mu nestalo. To co odeslo byly pripajeny dratky v te telefonni krabicce, takze od te doby to buzirkuju a lakuju urethanem https://www.ges.cz/cz/sprej-urethan...ES08003217.html .
To Loxone vypada suprove, ale to uz jsme v uplne jiny cenovy kategorii. Kdyz uz to ale mas a umis si to napojit, tak je to bomba!
Ta JEBAO pumpa je prave potreba napojit na nejaky inteligentni davkovani, rizeny prave dohromady s dopoustenim do michaci nadoby, pak promichanim a az pak zavlazovanim. Napsat logiku i UI a vsechno to propojit neni hrani na jedno odpoledne, ale to asi tusis. Pokud to zvladnes, docela rad se s tebou domluvim na nejake uzsi spolupraci :-)

5. Pockej, moc nerozumim...100L mas na 2-3 dny a tim ho spotrebujes? A co zbylych 4-5 dni do konce tydne, pokud chces jet na dovcu aspon na tyden?

6. Ano, presne tak.


citace:
Původní příspěvek od psyweed
1. test si spravim predsa sam ...nieco odide vymenim komponenty stoja par korun, takze proste kupim 2-3ks pripadne pouzijem na ine projekty

2. CE tlaci aj cina , odchadzaju aj EU komponenty takze 100% nie je nic ;)

3. tych meracov hladiny je viac typov , ak ten s prudom nevyhovuje tak mozes dat ten plavak hore a dole

4. senzory ktore uvadzas nie su vodotesne, odporucim ti tieto :
https://www.aliexpress.com/store/pr...2763160997.html

Pouzivam ale je tam ten limit 20cm, co moc nevadi.
Ak by som pouzival take ako uvadzas napr v skleniku v sude, po dopusteni alebo cez den tam dost kondenzuje voda na viku, takze behom par dni by bolo KO

Je mi jasne ako Growduino funguje, fajn system pre ludi co si to nevedia dat sami dokopy a spravit na to UI.
Mam nieco podobne ale adruino je ako Slave pre SmartHome jednotku Loxone, takze len upravim zdrojak arduina aby cez UDP komunikoval a potom to pridam do systemu, takze mam usetrenu pracu s programovanim kazdej funkcie a podmienky. Uz len pouzijem konkretne hotove funkcie ako uznam za vhodne. Vygeneruje to aj UI pre web , mobil takze vidim live stav

5. 100l barel som ratal cca 15-20l na zalievku a to je tak kazde 2-3d.
Snazim sa liat dazdovkou , takze Ph absolutne neriesim a ide to ako ma, u tej z vodovodu by to bolo asi potrebnejsie. Tento vychadza celkom ok https://www.aliexpress.com/item/Jeb...2843191987.html len to treba upravit aby komunikoval s nejakym Mastrom, alebo aj za menej ak si to zlozis sam, len by asi nebola taka pekna krabicka ;)

6. jj tie zasobniky na vodu bude treba 2 ako som pisal vyssie lebo inac by to miesalo v celom objeme a tym padom by sa to hnojivo kazilo...

Jj na to video som tiez narazil , troska over kill , takto to az netreba.

Proste co mam za ciel nechodit k tomu, staci raz za tyzden , tak ako funguje uzitkova zahrada s kapacmi (len bez hnojiv), usetreny cas vyuzijem niekde inde ;)
psyweed
1. tiez som nejako zacinal ;) ale dolezite je nebat sa a skusat ...
2. jj
3. s plavakom samozrejme nejde na CM merat, jedine ich dat na viacej pozicii a to je zbytocna komplikacia tiez. Ak niekto chce CM tak jedine ultrazvuk , ak len stav plny/prazdny tak plavak.
Tym ze mi to v skleniku rosi , tak to asi takto skace : https://imgur.com/a/nwTvRRg (neviem ako sa tu vklada foto do galerie) , v miestnoti kde sa nemeni takto vyrazne teplota by to malo byt ok...
4. jj Loxone je drahy aj tie dalsie komponenty na to, ale ak to das cez tu UDP branu na Arduino tak je to za zlomok ceny, hlavne ak mas vacsi system alebo viac veci na automatizaciu, usetri ti kopu casu programovania kazdej funkcie a UI.
Skus mrknut na toto: http://www.domoticz.com/ je to opensource a mohlo by si to ulahcit ovladanie a kopu kodovania - sice som to este moc neskumal ale predpokladam ze to bude podobny system. Vytvoris si nejaky projekt a ten uz len podla priania zakaznika mierne upravis. RPi stoji sice o par kc viac ale ak to pojde ako si predstavujem skocis do dalsieho levelu ;)

4.1 JEBAO pumpa bud kupim tu (alebo len slave jednotku, stoji menej) , alebo len tie jednotlive pumpy , musim este pohladat ake mam moznosti. Hlavne som este nenasiel ako to vyzera vnutri, ale myslim ze to bude len pumpa+rele, kable, nejaka doska co to riadi. Logiku ovladania zase cez loxone:
1. pusti pump rele X sekund
2. pusti cerpadlo co napusti XX litrov zo 100l do 20l
3. volitelne pusit dalsie cerpadlo 20l premiesaj X min
4. polej


Tym ze v loxone config len prepajam jednotlive vstupy a definujem podmienky tak vlastne nic neprogramujem uz nic.
Programovat to cele cez arduino by som s mojimi skusenostami nedal, na taketo veci alebo ked som v koncoch mam kamosa :D

5. 100l sud a zalievka kazde 2-3dni (zalezi jak rychlo vysycha), takze je to na cca 5 poliati. 20l x 5 cize ak by som dal 5 x 3d = 15dni
psyweed
1. tiez som nejako zacinal ;) ale dolezite je nebat sa a skusat ...
2. jj
3. s plavakom samozrejme nejde na CM merat, jedine ich dat na viacej pozicii a to je zbytocna komplikacia tiez. Ak niekto chce CM tak jedine ultrazvuk , ak len stav plny/prazdny tak plavak.
Tym ze mi to v skleniku rosi , tak to asi takto skace : https://imgur.com/a/nwTvRRg (neviem ako sa tu vklada foto do galerie) , v miestnoti kde sa nemeni takto vyrazne teplota by to malo byt ok...
4. jj Loxone je drahy aj tie dalsie komponenty na to, ale ak to das cez tu UDP branu na Arduino tak je to za zlomok ceny, hlavne ak mas vacsi system alebo viac veci na automatizaciu, usetri ti kopu casu programovania kazdej funkcie a UI.
Skus mrknut na toto: http://www.domoticz.com/ je to opensource a mohlo by si to ulahcit ovladanie a kopu kodovania - sice som to este moc neskumal ale predpokladam ze to bude podobny system. Vytvoris si nejaky projekt a ten uz len podla priania zakaznika mierne upravis. RPi stoji sice o par kc viac ale ak to pojde ako si predstavujem skocis do dalsieho levelu ;)

4.1 JEBAO pumpa bud kupim tu (alebo len slave jednotku, stoji menej) , alebo len tie jednotlive pumpy , musim este pohladat ake mam moznosti. Hlavne som este nenasiel ako to vyzera vnutri, ale myslim ze to bude len pumpa+rele, kable, nejaka doska co to riadi. Logiku ovladania zase cez loxone:
1. pusti pump rele X sekund
2. pusti cerpadlo co napusti XX litrov zo 100l do 20l
3. volitelne pusit dalsie cerpadlo 20l premiesaj X min
4. polej


Tym ze v loxone config len prepajam jednotlive vstupy a definujem podmienky tak vlastne nic neprogramujem uz nic.
Programovat to cele cez arduino by som s mojimi skusenostami nedal, na taketo veci alebo ked som v koncoch mam kamosa :D

5. 100l sud a zalievka kazde 2-3dni (zalezi jak rychlo vysycha), takze je to na cca 5 poliati. 20l x 5 cize ak by som dal 5 x 3d = 15dni
psyweed
nejako som to sem omylom dal 2x ked tak jedno zmazte, dik
DanWalk
velmi pekne si to mal :) beriem inspiraciu :)
r-man
Ja jsem se te nastval a konecne jsem se pustil do sestaveni zavlahy podle vlhkosti hliny. Pro kazdej kvetinac zvlast.

Zatim je to v plenkach, ale potrebuju jen Arduino, display, relatka na spinani a mikropumpy. A samozrejme napajeci zdroj. a to nejdulezitejsi - indukcni cidla na vlhkost do hliny. A nejaky hadicky a kabliky teda :-)

Koncept je takovej, ze kazdej kvetinac/truhlik (potrebuju to na balkon v lete) bude mit jedno nebo dve cidla. Ty budou nejak zkaluibrovany, aby umely rozpoznat jestli je hlina uz sucha, nebo je OK nebo je uplne durch cerstve zalita (nebo do ni naprselo). A podle nastaveni (jeste v tom bud figurovat cas a mozna svetlo aby se nezalejvalo v pravy poledne na slunci) se spusti cerpadylko, od kteryho vede jedna jedina hadicka primo do danyho kvetinace.

Timhle zpusobem lze ridit zalivku individualne, tzn. kytky nebudou nezality a jiny prelity, vzdy to bude tak akorat.

Prvni testy budu delat v pristim tydnu, dam sem report pak.

Jeste nevim jak by se to mohlo jmenovat, nejaky napady?
psyweed
Jak chces polievat kazdy kvetinac zvlast?

10 kvetinacov / 10 ventilov a cidiel?
r-man
citace:
Původní příspěvek od psyweed
Jak chces polievat kazdy kvetinac zvlast?

10 kvetinacov / 10 ventilov a cidiel?


Presne tak. Bude to pro system az 16 kvetinacu, takze 16 cidel a 16 relatek co spinaji 12V minicerpadla. Mam predstavu, ze se to bude upevnovat na viko barelu do nejakyho pripravku z 3D tiskarny. Je potreba vyresit par veci, treba jak vest kablik k sensoru podel hadicky az ke kvetinaci tak, aby to nebylo otravny a neprekazelo a zaroven aby to bylo dostatecne spolehlivy. Nebo jak to udelat az bude v barelu malo zalivky a hadicky se zavzdusni a cerpadlo to nenatahne. Tech problemu tam vidim dost, ale neni to neresitelny.

Treba postaci maly zpetny ventily?
https://www.aliexpress.com/item/33047504620.html
r-man
Asi na to zalozim novej thread, ale prvni pokus funguje. Je to teda spaghetti kod jaxvina, protoze ja roste nejsem programator, ale na pokusy s cerpadlama a dalsim HW to postaci.

Ma to zatim dva sensory, na display to vypise namereny hodnoty a k nim priradi podle nejakyho rozsahu jak moc je to vlhky/suchy, a kdyz je to suchy, tak to zapne rele - to ted simulujou ty cerveny LEDky.

Co vy na to?

:-)
spachal
Zdar, na tomhle zatím co já vím kdekdo ztroskotal, neb buď senzory jsou levné a stojí za prdlajs, nebo jsou dobré a níkdo to nekoupí.. Plus další věc k úvaze, pokud budeš mít jeden senzor, netušíš, zda funguje jak má anebo ne. Pokud tam dáš dva senzory, pak když bude každej hlásit něco jiného, jaký z nich je funkční? Takže alespoň tri senzory .. atd.
Ale držím palce, já do toho zatím nešel (není důvod), ale jediné blbuvzdorné řešení, které mě napadlo, je DTW, prostě tam toho vždy nalít tolik, že spolehlivě bude zalito a výtok toho navíc, co vyteče, někam zachytávat. A to samozřejmě na vysokotlaku s omezovači, aby bylo zajištěné, že bude všude zálivka v požadovaném množství.
r-man
Ja se toho nebojim. Zkousel jsem ted ty indukcni sensory skoro pul roku a fungujou prekvapive spolehlive. Zaklad je mit moznost kalibrovat kazdej zvlast. a taky se budu muset poprat s tim, ze meri trosku jinak kdyz je v hline tyden a nebo kdyz je v hline mesic a totalne obroste korenama. Takze moznost kalibrace to opet resi :-)
HVR
citace:
Původní příspěvek od r-man
Asi na to zalozim novej thread, ale prvni pokus funguje. Je to teda spaghetti kod jaxvina, protoze ja roste nejsem programator, ale na pokusy s cerpadlama a dalsim HW to postaci.

Ma to zatim dva sensory, na display to vypise namereny hodnoty a k nim priradi podle nejakyho rozsahu jak moc je to vlhky/suchy, a kdyz je to suchy, tak to zapne rele - to ted simulujou ty cerveny LEDky.

Co vy na to?

:-)


Zdar,
jasne,urcite to bude fungovat.Ja mam takhle pres leto zautomatizovany cely system;-)
Jedu to pres Arduino v kombinaci s ESP8266.Vsechno mi jede perfektne, krom regulace odtahu..to je znama moucha jak to ovladat nizkym napetim a zaroven vyresit indukcni zatez...neco mam vymysleny a porad to testuji.
Vsichni to delaji pred PWM, ale to jak vime nefunguje pri vyssich napetich spolehlive,vnasi to do obvodu na jedne fazi neodfiltrovany bordel a hlavne zivotnost ventilatoru jde rapidne dolu ;-)
Hlavne je super,ze to jde vse udelat v C+ a pres Blynk applikaci perfektne ovladat ;-)
spachal
Ono těch cest je opravdu hodně, také záleží na tom, zda si to člověk staví pro sebe a rozumí tomu, nebo tomu musí dodat i nějaký blbuvzdorný frontend, bohužel.
Já se už poučil a jdu cestou nejmenšího odporu :]. Raději v případě zálivky obětovat trochu hnojiva a řešit to přebytkem (plus si ještě propláchnout trochu zeminu, to také není na škodu), než to 'zautomatizovat k dokonalosti'.

Ohledně ovládání, sice se dá vše postavit na ESP/Arduino, ale zjistil jsem, že pro klid duše je lepší koupit jeté Siemens Logo! (u mě cca 600Kč včetně kabelu, neb starší generace se mimořádně blbě programuje přes tlačítka) a k tomu jeté průmyslové stykače (u mě za 100kč na kus třífázové Moellery ER-40). Logo! má čtyři 10A výstupy, zátěže přes stykač, malý příkon klidně na přímo.
Přes ESP8266 s RaspPi mám už jen monitoring, reporting a logování, na to je to výborné a levné řešení.

Ta ventilace řešitelná je, ale jsme už lehce OT. Řešitelná je spolehlivě, ale ne levně. Frekvenční měniče se dají také řídit vzdáleně, ale to už docela leze do peněz. Ale řešení to je. Anebo to prostě nechat jen naplno, což také není na škodu.
Jinak všichni to dělají přes triak, pulsní regulace u AC moc dobře z principu nefunguje a vhodné DC větráky zase pro nás moc nejsou dostupné :]. Také jsem si myslel, že profi výrobce to bude mít nějak ošefované a přestanu trápit odtah přes levný triak, kdy motor dává nelibost najevo i zvukově a funguje jako přídavné topení ;]. A koupím 'profi řešení' od NTS s regulací.. a co myslíte, že je unitř regulace? Správně, triak a motor zase bzučí jak ovád v parném létě.

Prostě levně a kvalitně se to dá očůrat jen výjimečně, bohužel.
psyweed
r-man: napad zaujimavy, ale zlozite na realizaciu a potom udrzbu.
Hlavne tie kable okolo...
kolko by mal vydrzal ten soil senzor? kazia sa / koroduju z tych hnojiv roznych
Pri biohnojkach treba este potom pustit vodu na preplach hadiciek aby tam neuschli...
Ked chemo mineral tak je to jednoduchsie a moze sa pouzit nejaky Autopot system


HVR: to regulujes EC odtah ci AC?

za mna sa na AC vyprdnut a ist do EC , nizka spotreba, nebzuci , spokojny som mam PK 250 EC s RJ45 portom
HVR
Zdar,
k tomu odtahu..jak psal vyse spachal.I drahe ventasy s ruznymi regulacemi pouzivaj jen triaky a podobne bzucaky :-D.Ja mam prave nejvetsi problem,ze tim jak nepestuji v mistnosti,ale venku,tak pro me je i orisek frekvencni menic,jelikoz i ten ma urcity min. rozsah,ktery ten ventilaor dokaze rozbehnout a u menicu co jsem zkousel ta frekvence je uz dost vysoka a ventilator jede moc rychle,kdy mam pak zimu v boxu..pres PWM to ted v zime jede ok,jelikoz to jedu jen na 83V coz je napeti kdy se mi ventas rozjede na min otacky,ale jak jsme uz psali, ventilator stejne dostava zahul,jelikoz na tyhle stmivace ty motory nejsou staveny.
EC jsou celkem problem,alespon pro mne.Nikdo nedela takovy EC motor,ktery mi pri nejnizsich otackach bude tahat jen minimum vzduchu..Ja jsem opravdu limitovany okolni teplotou,kdy mam ted okolo boxu 3C ;-) Jakmile to zacne tahat u tahovyho ventasu i na min. otacky ta teplota tam silene kolisa.Uz nad tim sedim 8 mesicu a nejaky navrhy uz mam co musim odzkouset a urcite se mi to povede,ale je to hodne testovani a zkouseni a objednavani atd.ted na to moc nemam cas.
Jakmile to poresim,dam vedet,urcite se bude hodit i jinym lidem treba pro mikropesty atd,jelikoz tam moc velky prutok nepotrebujes.
Jak jsem psal zkousel jsem uz par menicu co jdou ridit vzdalene i nizkym napetim 3.3V ,ale nebylo to uplne ono..
Jediny co mi fungovalo na vetrak co mam byla tyristorova regulace a ta slapala fakt suprove ..zadny bzuceni ani ventas na osciloskopu neukazoval zadny kraviny.Je to muj konicek,celkem se v tom hrabu a urcite na to dojdu..
Pouzival jsem ovladac RS-1-400 ,ale ten uz se nevyrabi a verze co je ted v prodeji ma nejmensi mozny rozsah od 15W coz by pro me bylo porad hodne :-D
https://www.ventilatory.cz/ovladani...AiABEgLJY_D_BwE

Jinak pokud se mi to nepovede mam zalozni reseni na DC ventilator ten uz mam koupeny.Dava 4A pri 2200 otackach /min 12cm vrtule a prutok 320M3 za hodinu...
Zkousel jsem to zapojit do redukce k potrubi a filtru a ztraty v normalu..Je to fakt vykonny DC vent,ale dela strasny kraval...Musel bych to odhlucnit a na 3D tiskarne udelat nejaky modul,abych to mohl zaboxovat atd a to se mi ted faakt nechce kreslit :-)

Urcite na to prijdu,bavi me to a jak jsem psal..elektronika je muj konicek,kdysi jsem to studoval..ale to uz je daavno
Tak asi tak

Edit:tady je ten vent co jsem pouzival ,vcera jsem blbe hledal https://www.ventilatory-online.cz/r...ru-rs-1400.html
Pavel.k77
Přičítám toto vlákno a napadlo mě jedno řešení. Co udělat regulaci ventilátoru klapkou a pomocí serva škrtit potrubí? Jen takový návrh do diskuse.
r-man
Chlapi pls...tohle vlakno se jmenuje "Automatická závlaha konečně profesionálně a srozumitelně " - Odtah reste jinde, dik.
r-man
citace:
Původní příspěvek od psyweed
r-man: napad zaujimavy, ale zlozite na realizaciu a potom udrzbu.
Hlavne tie kable okolo...
kolko by mal vydrzal ten soil senzor? kazia sa / koroduju z tych hnojiv roznych
Pri biohnojkach treba este potom pustit vodu na preplach hadiciek aby tam neuschli...
Ked chemo mineral tak je to jednoduchsie a moze sa pouzit nejaky Autopot system


HVR: to regulujes EC odtah ci AC?

za mna sa na AC vyprdnut a ist do EC , nizka spotreba, nebzuci , spokojny som mam PK 250 EC s RJ45 portom


Neboj, vsechno se da vychytat.
Soil sensor je nalakovanej, jsou to ty indukcni, tzn. nekorodujou vubec. Vyzkouseno. Bez nich by to neslo, tohle byl jeste nedavno zasadni problem - s tema klasickejna cidlama to proste nebylo vubec mozny uskutecnit.
Kabelaz se da resit bezdratovejma cidlama, je to v planu. Existuji chipy s BlueTooth a ultra low spotrebou, vydrzi na jednu 3V CR2032 klidne celej rok. U zalejvani nepotrebujes merit kazdou minutu, bohate ti staci jednou za hodinu. Jen musis mit dobre vyreseno jak dlouho ma trvat cas behu cerpadla a jak dlouho ma trvat "cooldown" nez se bude zalejvat znova, aby se substrat mel sanci nacucat. Ale v prvni fazi tam ty kabliky budu mit, dokud nevyresim zbytek systemu. Az pak budu resit bezdrat :-)

Pruplach neni potreba resit, pokud hadicky nevysychaji. Tzn. dat na konec kousek pred jehlu zpetnej ventil a mas po problemu.
psyweed
Ktore cidla na SOIL teda mas?

Ja mam tieto:
https://www.aliexpress.com/item/32961667956.html

a pozeram ze uz spravili novsiu verziu
http://aliexpress.com/item/32959352428.html

Problem ale je ze nieco ukazuju ale tym ze mas kvetinac 20cm+ vysoky tak sa vlhkost drzi dole a nie hore kde to senzor mera.

Asi by to slo hlbsie zatlacit ale neni to ono
r-man
Ja pouzivam tyhle:
https://www.aliexpress.com/item/32908693444.html

Myslim ze nebude problem navrhnout si vlastni, uplne stejny, jen udelat delsi ten tistak aby byl i pro hlubsi kvetinace.


Pak jsem jeste na testovani objednal:
https://www.aliexpress.com/item/32842054964.html
a
https://www.aliexpress.com/item/32841582669.html
psyweed
dik ale vsetky su v podstate kratke...ten posledny ma vlastne cele arduino na sebe ;)

Plosak na ktory to napajas je univerzalny tento? https://www.aliexpress.com/item/32666789455.html


U tejto novsej verzie pojde asi lepsie napajat nejaky kus tycky/drotu co to predlzi a bude to hlboko jak treba
http://aliexpress.com/item/32959352428.html
r-man
Ano, bohuzel jsou relativne kratke. Na 4-6L kvetniky staci, na ty velky uz pak ne. Na truhliky na balkone staci bohate, coz je ucel pro ketrej to delam zatimpro sebe.

Plosnak - nee, ten sensor ma na sobe vsechno co je potreba, zapojuju to primo do Arduina mega 2560 (ma 16x analog vstup, proto muzu mit 16 cidel).

Ten tyckovej co postujes je naprd, bude korodovat, neni lakovanej (funguje na bazi vodivosti, ne indukce).

Foto: Pokus z patku co uz funguje :-)
spachal
Máte nějaký tip na kapacitní čidlo s digitálním výstupem? ESP8266 se s analogovým vstupem moc nekamarádí, sice jeden pin na boardu bývá, ale jsou z toho spíše starosti a jeden pin stejně moc nepomůže ..
Například I2C s možností změny adresy, nebo zcela ideálně 1wire s vlastní adresou, třeba jako DS18b20 a hodit to vše na jedno GPIO.

Tim myslím nějaké řešení za rozumné peníze, 40euro za senzor je už moc (https://shop.hardwario.com/soil-sensor/)

Sice jde seriove propojit nějaké arduino s ESP a připojit čidla na něj (pár UNO nebo MEGA doma ještě mám), ale je to další komplikace, už jsem línej se v IDE s tím drbat :].. Dík za info!
r-man
citace:
Původní příspěvek od spachal
Máte nějaký tip na kapacitní čidlo s digitálním výstupem? ESP8266 se s analogovým vstupem moc nekamarádí, sice jeden pin na boardu bývá, ale jsou z toho spíše starosti a jeden pin stejně moc nepomůže ..
Například I2C s možností změny adresy, nebo zcela ideálně 1wire s vlastní adresou, třeba jako DS18b20 a hodit to vše na jedno GPIO.

Tim myslím nějaké řešení za rozumné peníze, 40euro za senzor je už moc (https://shop.hardwario.com/soil-sensor/)

Sice jde seriove propojit nějaké arduino s ESP a připojit čidla na něj (pár UNO nebo MEGA doma ještě mám), ale je to další komplikace, už jsem línej se v IDE s tím drbat :].. Dík za info!


Ja to nejspis budu resit super low power BlueTooth chipem primo na sensoru. Chci, aby na jednu CR2032 vydrzel minimalne celou sezonu (1 rok).
spachal
Olala, s tou baterkou jsi mě navedl asi na řešení, teď jen, zda se bude moci změnit I2C adresa na každím čidle a je vyřešeno, pokud půjde přes 'konektor' i napájení (VCC+GND)! A pokud, snad ta CR2032 chvíli vydrží to celé napájet.
Cena je perfektní, senzory jsou zde v podstatě dva, ideální věc a hned objednávám, bude si zase s čím hrát.

https://www.aliexpress.com/item/32842054964.html (odkaz výše od r-man)
https://wemakethings.net/chirp/

Díky! :]
r-man
Ten chirp mam taky, jeste jsem ho ale nezkousel. Ale je na nem ATtiny44a , to ma nadeji!

A na Ali nestoji 15usd+ postovny, ale 2usd. Pritom je to uplne to samy.
spachal
Vezmu pár kousků z AE a uvidí se, zajímá mě, zda se povede zmenit I2C adresu, jestli to pojede s espeasy a zda se to dá napájet přímo z ESP. Ale snad všechno by mělo jít, jsem zvědavý, zda 10x levnější verze bude použitelná. Pak to jen dobře zaizolovat a jedeme! :]
r-man
Damy a panove,

taky jste vzdycky chteli mit zalejvani pro kazdej kvetinac zvlast? Aby kazda kytka dostala presne to co potrebuje, i kdyz muze bejt klidne nektera mensi a nektera vetsi, nektera chlasta vic a jina min?

Tak ja jsem to za poslednich par tydnu dal dokupy a sestrojil s kamosem programatorem prototyp.
r-man
Akorat zatim resim jak to udelat s cerpadlama...

Ty mikrocerpadla JT-160 totiz nepretlaci zpetny ventily, takze se to zavzdusnuje.

Vsechny ty zpetny ventily, at uz jsou pruzinkovy nebo membranovy - a zkousel jsem jich snad 10 ruznych - potrebuji prilis velkou silu aby je obycejny obehovy mikrocerpadylko pretlacilo.
DC 6~12V 280L/H Micro Aquarium Submersible Water Pump Mini Fish Tank Pump 1.5~4W Max Lift 2.2M|Pumps| | - AliExpress
https://www.aliexpress.com/item/32990517830.html

Kdyz jsem to rozlousknul a zkratil tu pruzinku na polovinu, tak ani tak to neslo a navic uz to nedokonale tesnilo, takze se voda pomalu ale jiste samospadem vracela.

Reseni musim udelat jkinak a mam asi dve moznosti:

1. Dat do systemu jedno velky silnejsi cerpadlo, za nej dat manifold a za nej nejaky malinky solenoidy, abych mohl ridit zavlazovani kazdyho kvetinace zvlast. A samozrejme to hlavni cerpadlo porad pobezi, takze musi mit bezpecnostni pretlak/odtok, aby neshorelo kdyz treba nekolik hodin nebude zadnej solenoid sepnutej. Nasledkem toho ale bude ohrivajici se voda v nadrzi, coz v lete, kdyz bude treba blizko k vycerpani a bude vedro, muze mit kriticky nasledky pro rostliny. Nebo nejak spinat hlavni cerpadlo jen kdyz je to potreba. Ve vysledku dost drahej a slozitej system nachylnej na problemy.

2. Udelat sifon. Proste umistit mikrocerpadla tak, aby sice nemusely byt potopeny primo v zasobniku s vodou (k tomu mam nekolik duvodu, nechci to tak), ale aby vyskove byly vzdy pod hladinou. Zaroven ale cela nadoba a vedeni hadicek musi byt umisteny tak, aby rostliny byly vzdy nad hladinou, aby se nezalejvaly samospadem. To by melo bejt spolehlivy, ale zas je to slozitejsi na instalaci. Ne kazdej ma v byte/na balkone/ve skleniku na tohle dostatek vhodnyho prostoru.

Vidite nejaky jiny, dostatecne spolehlivy, univerzalni pro vice useru a zaroven levny reseni? Nechci stavet masinu za desitky tisic. Zalejvali musi stat pod 3000,-/8 kvetinacu koncova cena.
spachal
Asi už chápeš, proč ten drip to waste není zcela blbej nápad? :] .. Jinak automatika mě napadá opravdu jen ke každému květináči solenoid a ve chvíli, kdy se bude otvírat, se také spustí čerpadlo. Časovat to a kontrolovat po nějakém intervalu (2x denně?), kde bude malá vhlkost, tam to otevřít vždy najednou. A ideálně vysokotlace a s omezovači.
Z mého pohledu zcela zbytečné, maximálně mít nějaký ten trigger z čidla, že květináč je suchej, ale proč ne ..
r-man
Jako jo, drip-to-waste je ale moznej jen kdyz mas dobre vyresenej odtok, nevadi ti ze plejtvas (nebo to musis filtrovat a lejt zpatky). To je nerealny ve chvili kdy tenhle system muj chces pouzit na normalni kytky na balkone, v obyvaku...proste kdyz chces odjet na dovcu a bejt v klidu.

Solenoid a cerpadlo jo, ale zas to ma nevyhodu, ze je to furt pod tlakem, to se mi taky nelibi.

Ja to proste vyresim tim sifonem, chci mit cerpadlo/cerpadla mimo nadobu s vodou.
indician
Ja mam nadobu s roztokem nad kytkama. Maly, ponorny cerpadlo, hadice 16mm a na kazdou kytku kapak 8l/hod, z nej kapilaru bez jehly. A v nejvyssim bode hadice je gardena kapacek 4l/hod a z nej hadicka nad nadrz (slouzi tam coby ventil). Takze cerpadlo pusti, zavodni cely system, zaleva kytky. Prestane cerpat a pres ten gardena kapacek, co v tuhle chvili funguje jako ventil se hadice zavzdusni, takze voda netece samospadem.

Necetl jsem jsem cely tema, ale mozna je to to, co potrebujes.
r-man
Jo, podobne to udelam ja. Hadice se proste zavzdusni, ale jen tak, aby se nezavzdusnilo cerpadlo (= bude pod urovni hladiny). Takovej sifon, no :-)
r-man
Kua kdyby nemrzlo a nesnezilo, tak uz to mam na balkone nainstalovany a uz to tady mate nafoceny :-)))
r-man
Tahle paradicka mi dneska dorazila, snad to k necemu bude :-)
spachal
Dotaz: mam cerpadlo s výstupem 10+12mm a filtr, na ktery se cerpadlo napojuje, ma 3/4" samce. Jak to nejlepe spojit s minimem spoju? Idealne i s kulovym uzaverem, ale to neni podminka. Vsede jsou jen redukce na 16/20mm hadice, mozna jen blbe hledam..
Jedine, co me zatim napadlo, je redukce 3/4" samice - 1/2" samice a pak pulcouloveho zavitu nasroubovat redukci z Ali, nasel jsem 1/2" samec na 10-12mm. Pripadne nejaka 16mm/12mm spojka pouze na hadice, ale take jsem bohuzel nenasel.
Cerpadlo je "karavanove", 12V / 45W, 19L/min, pretlak 1.1bar. Ale vystup ma na pouze uzkou hadicku, bud 10mm nebo 12mm.

A dalsi dotaz, u 16mm rozvodne PE trubky (1.4mm stena), jak resit spoje? Pouze trnem, nasadit hadici na nej a stahnout paskou, nebo je lepsi system s prevlecnou matkou? Chci napichovat kapkovace primo do PE hadici, potrebuji samozrejme, aby to nikde neteklo, ani na spojich, ani na kapkovacich. Celkovy pretlak bude 1.1 bar.

Plus jeste jeden dotaz, souvidejici s tematem, resil jste uz nekdo odtok z podmisek, napojeni na nejaou hadicku? Chci se hlavne v kvetu vyhnout prilisne vlhkosti, takze bych to rad resil takto, nez samospadem z kvetniku na nejakem plate. Proste drip-to-waste system, nechat nejakou cast zalivky odtect. Muzu sice podmisku nejak navrtat, vsunout hadicku a spoj zalepit, ale neexistuje nejaka pruchodka s minimalni vyskou, aby mohlo odtect co nejvetsi mnozstvi vody z podmisky?
Rozmer trnu idealne 4/7, u tenci hadicky 3/6 pro kapilary by se to uz asi mohlo casem ucpavat..

Dik za info!
psyweed
pozri tu:
https://www.cerpadlazavlahy.cz/zavl...ry-47-1061.aspx
https://www.cerpadlazavlahy.cz/spoj...y-306-1061.aspx
https://www.cerpadlazavlahy.cz/plas...y-302-1061.aspx

Hadice by som zvolil radsej 20mm a do toho napichovacie Tcko a na to tenka hadicka a kapac, ked das na priamo kapac moze to tiect aj bokom a pri vymenene / cisteni to musis z tej diery vytahovat...zle to potom tesni.

Najdes tam vsetko...

Ja mam 20mm hadica, srobovacie T, hadicka 8mm, kapac 8l/h, hadicka, Arrow (drzi to na mieste a ide ku korenom)

https://www.aliexpress.com/item/32851869366.html
https://www.aliexpress.com/item/4000791366465.html

Tie 20mm hadice je lepsie spajat tymi zavytovimi spojkami, lebo tie nasuvacie L,T atd mozu mierne kapat

Cina je fajn na viac KS resp bola teraz uz vsade postovne k tomu , takze uz to tak super nevychadza, plus k tomu cakanie bude teraz 2m a viac


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma