Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 30.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Sdružení: Spolupráce odborníků může zastavit růst počtu narkomanů
Zpravodajství ČTK 27.6.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MBC

PRAHA 27. června (ČTK) - Jen spolupráce různých institucí může zastavit nárůst počtu lidí závislých na drogách. Po dnešním semináři o drogové problematice určeném pro vedoucí sociálních a zdravotních odborů krajských úřadů to ČTK řekl Jindřich Vobořil z pořádajícího sdružení Podaná ruka. Zatímco například v Británii a Nizozemsku tuto strategii s úspěchem využívají, v České republice neexistuje, dodal.

Drogová problematika podle Vobořila není pouze věci sdružení, která se narkomanům věnují. Nutná je spolupráce krajů, sociálních pracovníků, zdravotníků i policie.

Ze zprávy Národního monitorovacího centra při Úřadu vlády vyplývá, že spotřeba drog v Česku neustále stoupá. Například marihuanu vyzkoušela v roce 2001 polovina mladých lidí od 16 do 19 let. O dva roky dříve to byla jen třetina. Zdvojnásobila se obliba extáze a LSD, které zkusilo sedm, respektive devět procent středoškoláků.

Dnešní seminář za účasti britských odborníků měl podle Vobořila seznámit státní úředníky se zahraničnímu zkušenostmi. Zájem o spolupráci v protidrogové problematice přesto prý velký není. "Je to v plenkách. Je celá řada lidí, kteří se o to snaží, ale není to strategie," dodal.

Michal Burian rot
________________________________________________________________________

Krajský soud udělil za prodej drog podmínku
Mladá fronta DNES 28.6.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 1| autor: (im)

Hradec Králové - Dva roky vězení s podmínečným odkladem na pět let udělil krajský soud v Hradci Králové Vladimíru Krámskému. Ten čelil obžalobě, že v Hradci Králové a v dalších městech prodával drogy, zejména marihuanu, extázi, hašiš, či dokonce kokain.
Třicetiletý bývalý bankovní úředník z Hradce Králové se hájil tvrzením, že s drogami neobchodoval, ale měl je pouze pro vlastní potřebu.
„S drogami jsem začal experimentovat přede dvěma lety. Tablety extáze jsme si se známými mezi sebou půjčovali. Když jich někdo nakoupil víc, nabídl druhému,“ uvedl Krámský.
Jeho tvrzení státní zástupkyně Hana Flídrová zpochybnila. „Stupeň společenské nebezpečnosti je v tomto případě velmi vysoký. Distribuci tablet extáze obžalovaný bagatelizuje,“ řekla státní zástupkyně.
Soud Krámskému zakázal vlastnit jakoukoli drogu i v tom nejmenším možném množství, který zákon pro vlastní potřebu povoluje.
Případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze. Rozsudek totiž není pravomocný. Žalobkyně se proti němu odvolala na místě, Krámský si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
________________________________________________________________________

Mareš: Kuřáci trávy k volbám nechodí
Mladá fronta DNES 28.6.2003| rubrika: Názory| strana: 7| autor: JINDŘICH ŠÍDLO

Sobotní rozhovor

S vicepremiérem a předsedou US o marihuaně, umělém strachu z Němců, společnosti oceláren a nutném zlu

Před pěti lety vstoupil do politiky a teď je zřejmě na vrcholu své politické kariéry. Před rokem se stal místopředsedou vlády „pro lidské zdroje“ a letos v lednu stanul v čele Unie svobody. Teď musí vymyslet, co udělat, aby se svou stranou v politice přežil: Petr Mareš.

Chcete vládě navrhnout takovou změnu zákonů, aby už nebylo možné trestat lidi, kteří si sami pro sebe pěstují marihuanu. To si Unie svobody chce vylepšit své volební šance díky hlasům kuřáků marihuany?

Ne, s jejich hlasy příliš nepočítám - většinou jsou příliš v pohodě, než aby si všimli, že jsou právě volby... Tohle téma se neobjevilo jako něco, čím by Mareš chtěl změnit politický image Unie svobody. Vyplývá z popisu mé práce. A z mého osobního přesvědčení. Na druhé straně, to snad může oslovit ty, kteří o světě přemýšlejí liberálně.

Stále se bráníte tomu říci, jaké je tedy to tolerovatelné množství marihuany „pro vlastní potřebu“. Nebo už to řeknete?

Ne, ještě ne. Chtěl bych, aby to bylo číslo, na němž bude jistá shoda mezi těmi, kteří se problémem zabývají z hlediska zdravotního, policejního a soudního. Je důležité najít hranici, kde už je jasné, že je ten produkt určený k obchodu. Upřímně řečeno, to číslo, které z těch diskusí vzejde, není úplně klíčové. Profesionální dealer si většinou umí zařídit, aby u sebe neměl víc, než je legální. Pro mě je důležité, aby se příležitostný uživatel do kontaktu s dealerem nepotkal. Tedy aby si mohl vypěstovat svou rostlinku nebo si říci kamarádovi. A ne aby šel na Václavák k dealerovi, který pak sáhne i do druhé kapsy, kde má i jiné věci, než je marihuana.

Teď jako byste dal za pravdu těm, kteří tvrdí, že od marihuany vede přímá cesta k tvrdým drogám.

Já mluvil o nebezpečí na straně nabídky. Pro tvrzení, že užití marihuany je vstupenkou do pekelného světa tvrdých drog, pak pro to není jediný doklad, na němž by se odborníci skutečně shodli. Vychází to obvykle z jednoduché statistiky, že 90, možná 100 procent uživatelů tvrdých drog má zkušenost s drogou lehkou, s marihuanou nebo hašišem. Nevím, kolik uživatelů tvrdých drog má zkušenost s alkoholem nebo tabákem... Předpokládám, že bude stejná jako u marihuany. Tak proč pak netvrdíme, že vstupenkou do světa drog je obyčejná cigareta nebo půllitr piva?

Už jste několikrát připustil, že máte s marihuanou osobní zkušenost. To je vzpomínka na mládí?

Ne, bylo to až po roce 1989, ale spadá to období před mým vstupem do politiky.

Jaké to na vás zanechalo stopy?

Protože je to zkušenost ojedinělá, nechtěl bych to příliš popisovat, protože vím, že by to bylo matoucí.

A teď už neexperimentujete?

Ne, teď experimentuji s pokusy přestat kouřit. Tedy tabák.

Znáte ve svém okolí někoho, kdo má s drogami opravdu problém?

Ano, znám lidi, kteří mají s tvrdými drogami hodně negativní zkušenosti, a ani v jednom případě si nemyslím, že k tomu vedla cesta, jak ji popisuje pan plukovník Komorous (velitel protidrogové centrály, známý tvrdým přístupem k lehkým drogám - pozn. redakce).

Mimochodem, řešil jste nějak celkem neobvyklou situaci, když proti vám pan Komorous uspořádal speciální tiskovou konferenci?

Ptal jsem se pana ministra vnitra, jestli takový postup považuje za normální. Ale z reakce pana ministra Grosse jsem pochopil, že existují někteří policejní důstojníci, kterým úplně nevelí.

Určitě už jste zjišťoval, jakou může mít váš návrh šanci na úspěch.

Vzhledem k tomu, že kromě KDU-ČSL žádná strana nemá stranicky jednotný názor, je to těžké odhadovat, myslím, že je to tak půl na půl. Podobné je to mezi soudci, zdravotníky.

Ministři by měli číst

V pondělí budete předkládat vládě návrh humanitárního gesta vůči českým Němcům, kteří po válce zůstali na našem území a byli nějakým způsobem poškozeni. Jaké dáváte šance tomuhle tématu?

Větší než v případě prvního tématu. Uznávám, že v případě lehkých drog neexistuje jedno správné řešení. Ale tady je to jinak. Žádám vládu, aby pověřila některé ministry a mě, abychom přezkoumali požadavky našich Němců. Velké části bychom vyhovět měli. Zcela na místě je stížnost na to, jak s nimi bylo nakládáno po válce: nasazení na nucené práce, rozptýlení po celém území, odebírání části příjmů, komplikovaný přístup ke vzdělání.

Jste si úspěchem opravdu tak jistý? Třeba takový ministr Škromach nevypadá, že byste ho moc přesvědčil.

Někteří ministři by si předtím, než se začnou vyjadřovat k některým věcem, měli o tématu něco přečíst, dost to pomáhá. Neexistuje tu žádná vazba mezi tímto mým návrhem a požadavkem vyhnaných sudetských Němců. Je však mimořádně lákavé využít tuhle situaci k politické argumentaci. Půl století tu byl budován strašák německé revanše. Když se komunisté rozhodli zdražit rohlíky, v Rudém právu ve stejnou dobu vyšly desítky článků o německém revanšismu. Každý, kdo na tuhle strunu zahraje, si může být jistý, že mu to přinese úspěch. Pánové Grebeníček a Zahradil mají další šanci tuhle temnou strunu rozeznít.

Kdy přijde chvíle, kdy česká politická reprezentace odsoudí poválečné vyhnání Němců jako takové?

Myslím, že stanovisko prezidenta ze 14. března i vyjádření vlády ke vstupu do EU jsou důležitými kroky. I když já osobně mám pocit, že ty formulace jsou až příliš opatrné, debata se posunula dopředu. Doba, kdy budeme schopni mluvit ještě otevřeněji, je tak blízká, jak velká je ochota obou stran odpovídat si vstřícnými kroky. Když na vstřícná slova německého kancléře odpoví parlament tím, že přijme zákon „Edvard Beneš se zasloužil o stát“, je to špatně. Stejně jako když na náš vstřícný krok odpoví Spolková rada odkazem na jedno jediné usnesení Evropského parlamentu o Benešových dekretech.

Proč se Unie svobody loni na jaře účastnila ve sněmovně jednotné národní obrany Benešových dekretů ve stylu Národní fronty?

My jsme se toho neúčastnili.

Hlasovali jste pro to usnesení.

Jste si tím jist? To je smutné. Ten krok nepovažuju za moudrý, předvolební atmosféra však dokáže leccos. Učíme se z vlastních chyb...

Někde jste říkal, že i teď vám někteří spolustraníci vytýkají, že se zabýváte v Česku tak nepopulárními tématy, jako jsou právě Němci.

Není to nic masového, ale občas se mě někdo zeptá, zda je moudré, aby se strana, která se potlouká kolem hranice volitelnosti, přicházela s takovými tématy. Ale ta otázka před námi prostě stojí nejen jako vnitřní etický problém, ale i jako problém země vstupující do EU.

V pondělí vláda také rozhodne, kde všude seškrtá dvacet miliard korun, aby mohla rozjet reformu veřejných financí. V jednom z návrhů se objevil škrt 3,8 miliardy na vědu a výzkum. Řekl jste, že byste v takovém případě rezignoval. Platí to?

Nevíme ještě, jak to dopadne. Nemyslím, že bychom už v pondělí dospěli k definitivnímu závěru. Ale stále si myslím, že by takový krok byl neuvěřitelný omyl a že bych osobně nebyl schopen dál ve vládě pracovat.

Jak velký by ten škrt musel být, abyste řekl: Tohle už nemá cenu?

Opravdu ještě nejsme tak daleko. Ale já stále považuji za platný závazek z programového prohlášení, že budeme na vědu dávat 0,7 procenta HDP. Doufám, že se mi povede vysvětlit to ministru Sobotkovi.

Jak se stane, že vláda, která škrtá, kde může, bude dotovat dvěma miliardami soukromé, a ještě navíc prosperující ocelárny?

Jsou jistě lepší způsoby, jak investovat. Ale argument pro podporu nebyl úplně nelogický. Že totiž některým jiným firmám na trhu byly vytvořeny podmínky a že tohle je vlastně vyrovnání konkurenčního prostředí.

Vy jste přece nedávno říkal, že se teď rozhoduje o tom, jestli bude Česko zemí vzdělání a moderních technologií, čemuž byste dával přednost vy, anebo dálnic a oceláren. Nemíříme spíš k těm ocelárnám?

Tenhle spor se vede v každé vládě napříč Evropou. Ve Francii se takhle hádají o zemědělské dotace, v Německu taky o ocelářství...

Falkon je nutné zlo

Ještě v opozici kritizovala Unie svobody způsob, jakým Zemanova vláda prodala část ruského dluhu zcela neprůhledné firmě Falkon. Dokonce jste vládu žalovali, aby vám vydala smlouvy. Jak soud dopadl?

Myslím, že soud ještě neskončil.

Vláda teď znova hodlá prodat Falkonu další část dluhu. Unie svobody s tím už problém nemá?

Rozhodnutí ještě nepadlo. Ale vidím tam jasné rozdíly. Tentokrát bylo normální výběrové řízení a nabídka Falkonu je podle mých informací ta nejvýhodnější. Pokud bude Falkon skutečně vybrán, pak smlouva s ním nesmí být tajná.

Proč si česká vláda vybírá k miliardovým obchodům zcela neprůhlednou firmu, jejíž majitelé sídlí v unimobuňkách na okraji provinčního švýcarského městečka?

Dokážou si získat dlužníka. Na ruské straně dávají vždycky přednost Falkonu. Proč, to netuším. Ještě v opozici jsem se k tomu snažil dobrat, dokonce jsem zmobilizoval své kontakty v Moskvě, ale marně. Vymáhání dluhů je podivný byznys a nejsem si jist, jestli v něm efektivně mohou působit firmy, které vypadají lépe než Falkon.

Takže je to vlastně nutné zlo?

Možná, že je. Ale vláda o tom ještě bude jednat, není to rozhodnuté.

PETR MAREŠ (50) je vzděláním historik, za normalizace pracoval i jako montér i archivář. Od roku 1990 až do svého vstupu do politiky učil na Fakultě sociálních věd UK. Zakládající člen Unie svobody, v letech 19982002 předseda školského výboru sněmovny. Mandát loni neobhájil. FOTO: MAFA - DAN MATERNA
________________________________________________________________________

Léčení drogové závislosti nehradit
Právo 28.6.2003| rubrika: Publicistika| strana: 7| autor: jatrn@volny.cz

Z redakční pošty

V Právu jsem si přečetl soubor názorů na užívání marihuany a v této souvislosti o přípravě změn v návrhu trestního zákoníku. V článku je napsáno: "V Nizozemsku je sice držení konopí dle legislativy trestné, přesto se, jak známo, toleruje." To je ale jen polopravda. V Nizozemsku na podporu boje proti používání jakýchkoliv drog, ale nejen drog, mají jednoduchou, zákonem podepřenou metodu. Spočívá v systému zdravotního pojištění. A sice: 1) pokud má někdo napadeny plíce rakovinou a je-li bezpečně zjištěno, že je to kouřením, pojišťovna léčení nehradí nebo jen minimum. 2) pokud má někdo potíže s játry a je-li bezpečně zjištěno, že je to alkoholem, pojišťovna léčení nehradí nebo jen minimum. 3) pokud má někdo jakékoliv problémy s drogami a posléze v této souvislosti i se zdravím, pojišťovna léčení nehradí nebo jen minimum. To je ta druhá část pravdy, která se u nás zamlčuje, a která je nejen podle mého názoru, ale i názoru nizozemské vlády účinnější než cokoliv jiného. Uvedené návyky jsou tedy jen pro velmi bohaté, ale těch není zase tak mnoho. Přál bych si, aby se kdokoliv staral o postižené jakoukoliv jinou nemocí, s jakou se s dojetím starají některé organizace o drogami postižené lidi slabé vůle, kteří z principu opovrhují vším, co je jim v jejich prospěch doporučováno.
________________________________________________________________________

Festival: Tanec a drogy
Blesk 30.6.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 6| autor: (jad)

BRANDÝS NAD LABEM - Tisíce mladých lidí z Čech, Německa, Holandska a dalších zemí ovládly v noci z pátku na sobotu letiště v Borku poblíž Brandýsa nad Labem u Prahy. Konal se zde taneční festival Open Air Field. Na sedmi scénách se vystřídalo přes 70 českých i zahraničních kapel a diskžokejů. "Přijeli jsme si užít. Potkáme kamarády a poslechneme si dobrou muziku," řekl Roman V. (19) z Frýdlantu. Vůně marihuany byla cítit na každém kroku. "Jdem si zahulit," prohlašovali mladí ještě před vstupem do areálu.
________________________________________________________________________

I Pardubice bojují s drogami
Pardubické noviny 27.6.2003| rubrika: Lokální| strana: 7| autor: hm, saf

Sotva odjela z Pardubic mobilní laboratoř pro odvykání kouření, již se odehrála další akce proti mnohem nebezpečnější závislosti. Tentokrát Světový den boje proti drogám.
Pardubice - Včera si téma drogové prevence připoměl celý svět. Již více než pět let je 26. červen Světovým dnem boje proti drogám. Také v našem kraji jsou témata snižování rizik a související otázky, problémy a mýty aktuální.
Kouřením to začíná

Ministerstvo zdravotnictví připravilo a počátkem června spustilo program s názvem "Projekt 37", zaštítěný Českou společností podpory zdraví při Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. V krajském městě se na projektu podílí Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích ve spolupráci s centrální lékárnou na třídě Míru. V mobilní konzultační laboratoři každý mohl pohovořit s odborníkem o způsobech odvykání a o léčbě náhradními nikotinovými přípravky, dokonce si i otestovat míru své závislosti na kouření nikotinu. Jana Nedbalová z poradny pro odvykání kouření nám řekla: "Zájemcům jsme nabídli desetiprocentní slevy a ti, kteří budou docházet tvale do poradny slevu dostali na tři měsíce. Víme, že má-li někdo motivaci a pevně se rozhodl, závislosti se zbaví." Z jiného soudku jsou již poznatky o drogové závislosti. Tam je přímá úměra mezi tvrdostí drogy a možností odvyknout si od ní. Michal Zahradník, vedoucí Kontaktního centra - zařízení občanského sdružení Klub hurá kamarád nám řekl: "Pro Světový den boje proti drogám žádnou speciální akci nechystáme, protože náš program funguje pro rizikové uživatele celoročně. Většina našich klientů bere drogy delší dobu a mnozí intravenózně a v tomto případě je odvykání velmi těžké realizovat. Od začátku našeho programu v roce 1999 jsme v Pardubicích poskytli služby již zhruba 400 mladým lidem."
Problém drog řeší i OSN

Výzva Kofi Annana ke světovému dni boje proti drogám "Lets talk about drugs" - mluvme o drogách, dorazila včera mailem i do Pardubic. Otevřená komunikace a diskuse je prvním, avšak nezbytným krokem k naplnění pragmatických cílů národní politiky i Evropského akčního plánu drogové prevence. "V našem centru máme anonymizované klienty se kterými o jejich problému diskutujeme. Během letošního roku jsme pomáhali 120 lidem. Každý rok vyměníme drogově závislým na 30 tisíc injekčních stříkaček," dodal Michal Zahradník. Podle policie nejsou drogy v Pardubicích až tak velikým problémem. Spíše se jedná jen o jakousi "zkoušku". Nejčastěji se pak mezi mládeží objevuje marihuana. Podle kriminalistů ale právě kvůli drogám dochází bohužel k dalším trestným činům. Narkomani, závislí na tvrdých drogách, potřebuji třeba několik dávek denně. Podle policejních specialistů se denní výdaje "feťáků" na drogy odhadují na několik tisíc korun. "Samozřejmě, že potom ty peníze musejí někde sehnat. To nutkání na drogu je tak velké, že narkoman pak jde do čehokoliv, jen aby ty peníze získal," uvedl nejmenovaný policista. Na důležitosti tedy nabývají aktivity směřující ke snižování rizik, jejichž hlavní úlohou je minimalizace negativních důsledků užívání drog pro uživatele a zároveň ochrana společnosti drogami nezasažené. Závislost zaměstnává bohužel stále více lidí. hm, saf )
________________________________________________________________________

GLOSA
Táborské listy 27.6.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 18| autor: KATEŘINA NIMRICHTROVÁ

Větší než malé množství
Konečně. Konečně někdo přišel s tím, že dekriminalizovat držení měkkých drog pro vlastní potřebu a naopak zostřit postihy za dealování drog tvrdých je jediné řešení, jak nemít kriminály a diagnostické ústavy plné vystrašených dětí a mladých lidí, kteří si to chtěli třeba jen tak zkusit a "čapli" je zrovna v momentě, kdy si balili své usmolené "brčko". Kdykoli se tím v mysli zabývám, vybavuje se mi název desky skupiny Lucie "Větší než malé množství lásky". Co není psáno, není dáno, a tak větší než malé množství může být pro někoho zimní zahrada obsypaná konopím a pro někoho jen pyl napadaný z rostliny na sousedův balkón. Děsí mě jakákoli závislost - nejen na drogách ale i na výherních automatech či na internetu. Léčba stejně náročná a zdlouhavá, ale nikoho by ani ve snu nenapadlo zavírat lidi kvůli tomu, že ve dne v noci čučí do počítače, nebo že se mu klepou ručky nad banány a melouny na displeji automatu. A teď žádná novinka: všechno je to o lidech, které potkáte, o síle vůle, o prevenci, výchově . . . Dealera, který nabídne drogu mému dítěti, přizabiju. A do kriminálu půjdu já. Ale budu přesně vědět za co.
________________________________________________________________________

Scientologové jsou proti drogám
Vysočina 27.6.2003| rubrika: Zprávy z Vysočiny| strana: 2| autor: čtk

Pelhřimov _ Petici proti snahám legalizovat užívání drog, včetně marihuany, předali včera v Poslanecké sněmovně scientologové, kteří kvůli tomu organizovali běh Českou republikou. Poslední, devětapadesátý podpis na ni připojil ve středu starosta Pelhřimova Leopold Bambula (ODS). Signatáři se zároveň zavazují, že se jejich města budou razantněji podílet na protidrogové prevenci. Šest běžců ze scientologické církve na trasu dlouhou 520 kilometrů vyběhlo 17. června z České Lípy. "Protagonisté proběhli celkem 160 městy a obcemi, v jednotlivých etapách pak o problému drog diskutovali s představiteli radnic,"říká mluvčí projektu Řekni ne drogám, řekni ano životu Vlastimil Špalek. Za nejtíživější považují drogovou problematiku v severních Čechách a ve vesnicích kolem Prahy. Cílem projektu jsou města a obce bez drog. Příští ročník bude vyhlášen opět před Mezinárodním dnem boje proti drogám, který připadl na včerejší den. (čtk)
________________________________________________________________________

Rozprášení gangu dealerů drogy extáze na Moravě
ČT 1 26.6.2003 17:50| pořad: Report

Šárka BEDNÁŘOVÁ, moderátorka
--------------------
Policisté z Národní protidrogové centrály zlikvidovali patnáctičlenný gang dealerů drogy extáze. Řetězec obchodníků, který zásoboval extází především mladé lidi na jižní a severní Moravě, sledovali policisté od poloviny loňského roku. Hlavní dodavatel drogy a jeho tři komplici jsou už v brněnské vazební věznici. Hrozí jim až patnáct let vězení.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Hlavním podezřelým je čtyřicetiletý Američan žijící v České republice. Policisté ho zadrželi v polovině června na hraničním přechodu v Rozvadově. Tehdy k nám pašoval téměř patnáct tisíc tablet extáze.

Robert ŠLACHTA, vedoucí brněnské expozitury Národní protidrogové centrály
--------------------
Vyjížděl do Holandska, Belgie, odkud přivážel sem na území České republiky drogu extázi, kde docházelo k další distribuci.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Drogu Američan prodával čtyřem hlavním odběratelům - třem mužům a jedné ženě ve věku od devatenácti do pětadvaceti let.

Robert ŠLACHTA, vedoucí brněnské expozitury Národní protidrogové centrály
--------------------
Tablety v Holandsku nebo v Belgii nakupoval za půl eura a tady dále k distribuci těm nižším článkům to docházelo od padesáti do sedmdesáti korun.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Na černém trhu zájemci za jednu tabletu extáze platí sto padesát až tři sta korun. Určit cenu zajištěné zásilky tedy podle policistů přesně nelze. Odhadují ale, že dosahuje částky tří až pěti milionů korun. Extáze je oblíbená zejména mezi mladými lidmi na technoparty a diskotékách, navozuje totiž příjemnou náladu. Její užívání ale může způsobit zdravotní problémy.

Jiří VALNOHA, sdružení Podané ruce Brno
--------------------
Člověk snadno se stane dehydrovaným, může zkolabovat, je tady riziko zvýšené tělesné teploty.

Hana OROŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Po marihuaně je extáze v České republice druhou nejoblíbenější drogou. Odborníci odhadují, že například jen v Brně se její spotřeba pohybuje kolem dvaceti tisíc tablet týdně.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Hlavou severní pašerácké větve, která zajišťovala dovoz drogy extáze z Brna do Ostravy, byla třicetitříletá žena z Ostravy. Se svým dvacetišestiletým komplicem z Frýdlantu nad Ostravicí údajně nakoupili během roku od brněnských dealerů více než třicet šest tisíc tabletek extáze. Pak je prodali dalším dealerům.

Dagmar BEDNARČÍKOVÁ, tisková mluvčí Správy Policie ČR Severomoravského kraje
--------------------
Osm z obviněných je stíháno vazebně, jeden je stíhán na svobodě. Většina obviněných využila svého práva nevypovídat.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Dealeři měli taneční drogu extázi prodávat především v klubech ve Stodolní ulici v Ostravě na nejrůznějších haus a technoparty. Jednu extázi prodávali za dvě stě padesát korun.

Dagmar BEDNARČÍKOVÁ, tisková mluvčí Správy Policie ČR Severomoravského kraje
--------------------
Prodejem jedné tablety získali zhruba částky pětatřicet korun. Policisté odhadují, že celá skupina si za dobu, po kterou páchala trestnou činnost, přišla na nejméně milion korun.

David KONDĚLKA, terapeut z doléčovacího centra pro narkomany
--------------------
Mezi mladými lidmi v současné době se ta extáze stává čím dál tím víc populárnější. Užívají ji lidé, kteří běžně chodí jinak normálně do školy a je to takzvaně "rekreační droga".

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Policisté říkají, že zatčením skupiny dealerů citelně ochromili prodej extáze ve Stodolní ulici, zároveň přiznávají, že nová skupina dealerů na sebe nenechá dlouho čekat.
________________________________________________________________________

Břeclav: Muž vyráběl na půdě pervitin
Mladá fronta DNES 28.6.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 4| autor: (jč)

Kriminalita DNES

Pervitin vyráběl ve středu dopoledne na půdě domu svého známého v Břeclavi sedmadvacetiletý muž. Policisté našli na půdě chemikálie a předměty k výrobě drogy. Muž je stíhán pro nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Německo: Fetuji, fetuješ, fetujeme
Týden 30.6.2003| rubrika: Svět| strana: 45| autor: -pp-

Odborná analýza zjistila, že téměř každá nižší eurobankovka nese stopy kokainu.

Uvěříme-li odborníkům z Ústavu pro biomedicínský a farmaceutický výzkum v Norimberk u, konzumace kokainu v Německu je velmi rozšířená. Média hovoří o "zneklidňujícím", některá dokonce o "děsivém zjištění": Mnohonásobně se totiž zvýšila kontaminace bankovek drogou. Ještě loni v létě nalezli vědci stopy kokainu na devíti z deseti eurobankovek, nyní je zasažená téměř každá. Důvod je prostý. Srolované bankovky zastrkávané do nosu jsou oblíbeným způsobem šňupání "koksu". Čím mají papírové peníze nižší nominální hodnotu, tím častěji jsou na nich zbytky drogy. Kokain se sice z bankovky na bankovku přenáší i v počítacích strojích peněžních ústavů, ale i tak je podle odborníků zjišťování jeho přítomnosti na papírových penězích dobrým "detektorem chování společnosti". Ve zmíněném ústavu v Norimberku zkoumali výskyt kokainu na bankovkách národních měn před zavedením eura roku 2002. Tehdy byla evropským rekordmanem španělská peseta.
________________________________________________________________________

Sobě i přítelkyni obstarával drogy
Deník Chomutovska 27.6.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 19| autor: TOMÁŠ VOTAVA

Chomutov - Dalšího výrobce drog zadrželi chomutovští kriminalisté. Tentokrát byl zatčen šestatřicetiletý muž z Chomutova, který previtin vyráběl v bytě v Dukelské ulici. Drogu měl nejen pro svoji potřebu, ale užívala ji i jeho přítelkyně.
"Pervitin vyráběl dotyčný z léku Modafen, a to nejméně v šesti případech. V domě navíc přechovával předměty sloužící k nedovolené výrobě drogy. Byl proto obviněn z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," řekl včera por. Martin Turis z Okresního ředitelství Policie České republiky v Chomutově. Stejnému obvinění čelí také o rok starší Jirkovák, který v laboratoř přeměnil svou domácnost v Mládežnické ulici. "Metamfetamin měl nejen pro sebe, ale jednou jej i daroval," dodal por. Martin Turis.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma