Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 26.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Mareš přiznal, že kouřil marihuanu, závislý na trávě prý ale není
Zpravodajství ČTK 25.6.2003, rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: REM

PRAHA 25. června (ČTK) - Vicepremiér a šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš dnes v internetové diskusi přiznal, že zkusil marihuanu. Na dotaz čtenáře serveru iDnes odpověděl, že marihuanu "zkusil a do závislosti neupadl". Předseda unionistů, kterého je nyní málokdy vidět bez cigarety, v této souvislosti naznačil, že by přes prázdniny chtěl omezit své kouření.

Místopředseda vlády zodpovědný za protidrogovou politiku navrhuje uvolnit pravidla nakládání s marihuanou. Podle jeho návrhu trestního zákona by v budoucnosti neměli být trestáni drobní pěstitelé konopí a kuřáci marihuany. Od změny si slibuje zmizení marihuany z černého trhu, kde dealeři nabízejí tuto lehkou drogu spolu s podstatně nebezpečnějšími artikly.

Návrh na změnu trestního zákona v otázce marihuany leží na ministerstvu spravedlnosti, které má do konce července připravit obsáhlou novelu kodexu. Prodej a předávání marihuany by bylo podle Marešova návrhu nadále trestné. Každý by si ale mohl pěstovat konopí pro svou potřebu v omezeném množství.

V diskusi se čtenáři serveru iDnes Mareš nezastíral, že užívání marihuany nemusí být bez následků. Odmítl také názor, že diskusí o její legalizaci chce získat pro svou stranu hlasy voličů. "S hlasy huličů příliš nepočítám - většinou jsou příliš v pohodě, než aby si všimli, že jsou právě volby...," uvedl.

rem rot
________________________________________________________________________

Portugalská policie se zmocnila 4,5 tuny hašiše, 16 osob zatkla
Zpravodajství ČTK 25.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: HIT

LISABON 25. června (ČTK) - Portugalská policie se v úterý zmocnila na jedné z pláží na jihu země 4,5 tuny hašiše. Zároveň se jí podařilo zadržet 16 pašeráků. Oznámila to v noci na dnešek agentura Lusa.

Dva policisté, kteří na pláži u Sagres v provincii Algarve konali rutinní pochůzku, překvapili skupinu osob, které překládaly velké balíky ze dvou lodí do devíti vozidel. Přivolali posily, kterým se podařilo zadržet dvě vozidla se španělskými poznávacími značkami a jedno z plavidel.

Několika pašerákům se podařilo uniknout, přesto policie zadržela 16 mužů - 11 Španělů, čtyři Portugalce a jednoho Maročana.

hit
________________________________________________________________________

Scientologové předají poslancům petici proti legalizaci drog
Zpravodajství ČTK 25.6.2003, rubrika: Náboženství, víra - Jihlavský kraj| autor: MI

(ČTK k této zprávě vydá foto)
PELHŘIMOV 25. června (ČTK) - Petici proti snahám legalizovat užívání drog, včetně marihuany, předají ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně scientologové, kteří kvůli tomu organizovali běh Českou republikou. Poslední, devětapadesátý podpis na ni dnes připojil starosta Pelhřimova Leopold Bambula (ODS). Signatáři se zároveň zavazují, že se jejich města budou razantněji podílet na protidrogové prevenci.

Šest běžců ze scientologické církve na trasu dlouhou 520 kilometrů vyběhlo 17. června z České Lípy. Z okraje Pelhřimova k radnici je doprovázelo kolem stovky studentů.

Protagonisté proběhli celkem 160 městy a obcemi, v jednotlivých etapách pak o problému drog diskutovali s představiteli radnic, řekl ČTK mluvčí projektu Řekni ne drogám, řekni ano životu Vlastimil Špalek. Za nejtíživější považují drogovou problematiku v severních Čechách a ve vesnicích kolem Prahy, shrnul.

Cílem projektu jsou města a obce bez drog. Příští ročník bude vyhlášen opět před Mezinárodním dnem boje proti drogám, který připadá na 26. června. Petice bude předána ve sněmovně v 16:00, uzavřel Špalek.

Scientologické náboženské společenství má podle dostupných informací ve světě kolem dvou milionů stoupenců. Církev vznikla v roce 1954 v USA a jejím cílem je dovést člověka k úplné svobodě pomocí studia a duchovní konzultace. Tvrdí o sobě, že se zabývá duchovní podstatou člověka a jeho vztahem k okolí a vesmíru. Současně však čelí názorům, že jde o nebezpečný psychokult, který je motivován hmotnými zájmy. Scientologové uvádějí, že mají po světě na osm milionů členů. V Česku počet svých členů a příznivců odhadují na 1000.

mi skm jpt
________________________________________________________________________

Za pobodání muže kvůli odmítnutí cigarety padlo osm let
Zpravodajství ČTK 25.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: IB

PRAHA 25. června (ČTK) - Na osm let za mříže poslal dnes Vrchní soud v Praze dvaadvacetiletého Radima Poce, který loni pobodal o čtyři roky staršího muže, který mu odmítl dát cigaretu. Vrchní soud tak v odvolacím řízení Pocovi snížil desetiletý trest, který mu v březnu vyměřil pražský městský soud, o dva roky. ČTK o tom dnes informoval jeho mluvčí Jan Fořt.

Podle soudního verdiktu se mladík dopustil pokusu vraždy a výtržnictví. Odvolací soud dnes ze dvou let na jeden rok také snížil trest Zdeňku Urbanovi, který se na násilí podílel. Jejich spolupachatelka, třiadvacetiletá Pocova družka Ilona Vránová, se vůči rozsudku městského soudu neodvolala. Pražský soud jí vyměřil roční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtyř let.

Tragická událost se odehrála loni v červnu v Orelské ulici v Praze 10. Poc časně ráno přistoupil k procházejícímu páru a muže požádal o cigaretu. Oslovený mu ji odmítl dát. Poc poté začal muži nadávat a strkal do něj. Na pomoc si navíc zavolal Vránovou, která byla těhotná, a Urbana. Všichni tři pak muže bili pěstmi, povalili ho na zem a kopali do něj.

Konflikt vyhrotila Vránová, když začala na napadeného muže křičet, že mlátí těhotnou ženu. Poc poté vytáhl zavírací nůž a bodl ho do hrudníku a do zad. Kdyby náhodný svědek nepřivolal lékařskou pomoc, zraněný muž by patrně zemřel.

Všichni tři odsouzení byli v době činu opilí. V krvi jim lékaři našli i stopy po drogách - marihuaně a hašiši. Poc podle trestního spisu v minulosti také užíval heroin.

Martin Kajan ib kš
________________________________________________________________________

Dealerům marihuany soud vězením jen pohrozil
Mladá fronta DNES 26.6.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 2| autor: JIŘÍ PIRNÍK

Plzeň - Pouze pohrůžkou vězení uzavřel včera plzeňský krajský soud proces s osmnáctiletým Michalem Šírem a šestadvacetiletým Petrem Černíkem, kteří obchodovali s marihuanou. Šíra soudci potrestali ročním vězením, ale tam nebude muset, pokud se ve stejně dlouhé zkušební době osvědčí. Černík odcházel od soudu s dvouletým podmíněným trestem a s tříletou zkušební dobou. Oba prohlásili, že drogu prodávali kvůli tomu, aby jim zisk pokryl náklady na marihuanu, kterou sami vykouřili.
„Soud přihlédl k míře společenské nebezpečnosti a k tomu, že se oba přiznali,“ uvedl předseda senátu Zdeněk Minařík.
Šír, kterému coby mladistvému hrozilo nejvýše pětileté vězení, zásoboval kamarády v Mariánských Lázních. Za gram účtoval tři sta korun. Až desetiletý trest mohl stihnout Černíka, který vypověděl, že marihuanu získával z Prahy od prodejce, jehož jméno neznal. Seznámil se s ním v herně Luxor na Václavském náměstí a dal mu své číslo mobilního telefonu. „Vždy mne zavolal, představil se jako Tomáš z Prahy, a pak jsme si dohodli schůzku. Marihuanu nosil v batohu nebo v bundě,“ řekl vyučený číšník, který takto postupně odkoupil sto gramů marihuany. Zhruba šedesát procent nakoupené drogy prodal, zbytek si nechal pro sebe. Jeho největším odběratelem byl právě Michal Šír.
„Oba řekli, že už drogy neberou a že se vystříhají podobného jednání. Na soud působili solidním dojmem. Proto se jeví podmínečné tresty jako dostatečné. Pokud by se opět pustili do prodeje drog, vězení by je neminulo,“ prohlásil Zdeněk Minařík.
________________________________________________________________________

Pelhřimovští běželi proti drogám
Mladá fronta DNES 26.6.2003| rubrika: Vysočina| strana: 2| autor: (lik)

Foto: BĚH PROTI DROGÁM. Včera v poledne byl na náměstí v Pelhřimově ukončen Běh proti drogám. Ten začal již 17. června v České Lípě a šest aktérů má za sebou celkem 520 kilometrů dlouhou trasu. Zhruba dva kilometry před cílem se k běžcům připojila ještě stovka pelhřimovských dětí. Všichni pak doběhli před radnici, kde byli přijati starostou města Leopoldem Bambulou. "Tento běh se uskutečnil v rámci projektu Řekni ne drogám, řekni ano životu, který chce upozornit na vzrůstající problém drog v naší společnosti. Chceme zamezit snahám o legalizaci jakýchkoli drog včetně marihuany," vysvětlil účel akce Vlastimil Špalek, mluvčí běžící skupiny.
________________________________________________________________________

Mareš přiznal, že kouřil marihuanu
Hospodářské noviny 26.6.2003| rubrika: z domova| strana: 3| autor: (čtk)

Vicepremiér a šéf US-DEU Petr Mareš včera v internetové diskusi přiznal, že zkusil marihuanu. Na dotaz čtenáře iDnes odpověděl, že marihuanu "zkusil a do závislosti neupadl". Místopředseda vlády zodpovědný za protidrogovou politiku navrhuje uvolnit pravidla nakládání s marihuanou. Podle něho by drobní pěstitelé konopí a kuřáci marihuany neměli být v budoucnu stíháni.
________________________________________________________________________

Hulils, tak nenavrhuj
Hospodářské noviny 26.6.2003| rubrika: názory a komentáře| strana: 8| autor: Pavel Tomášek

Návrh vicepremiéra Petra Mareše, aby kuřáci a drobní pěstitelé marihuany nebyli posíláni do vězení, to měl nahnuté od počátku. Po včerejšku, kdy se Mareš přiznal k tomu, že sám trávu zkusil, už je asi po tomto racionálním nápadu veta. Místopředseda vlády nabil všem bdělým ochráncům mládeže mezi zákonodárci, chystajícími se jeho návrh odstřelit. "Á, tak je to! Odrostlý hulič hodlá amnestovat mladší následovníky," zvolají. Petr Mareš svou upřímností předkládané novele sice nepomohl, za nesenzačnost, s níž na konkrétní dotaz odpověděl, si však zaslouží uznání. Ušetřil nás clintonovských vytáček ve stylu "kouřil, ale nešlukoval", hrdé konstatování, že neupadl do závislosti, doplnil upozorněním, že ani konopí není bez rizika. Víc nebylo třeba říct.
________________________________________________________________________

Ministr Mareš přiznal, že kouřil marihuanu
Lidové noviny 26.6.2003| rubrika: Domov| strana: 6| autor: čtk

PRAHA - Vicepremiér a šéf US-DEU Petr Mareš dnes v internetové diskusi přiznal, že zkusil marihuanu. Na dotaz čtenáře serveru iDnes odpověděl, že marihuanu "zkusil a do závislosti neupadl". Předseda unionistů, kterého je nyní málokdy vidět bez cigarety, v této souvislosti naznačil, že by přes prázdniny chtěl omezit své kouření. Místopředseda vlády zodpovědný za protidrogovou politiku navrhuje uvolnit pravidla nakládání s marihuanou. Podle jeho návrhu trestního zákona by v budoucnosti neměli být trestáni drobní pěstitelé konopí a kuřáci marihuany. Od změny si slibuje zmizení marihuany z černého trhu, kde dealeři nabízejí tuto lehkou drogu spolu s nebezpečnějšími.
________________________________________________________________________

Mareš kouřil marihuanu
Blesk 26.6.2003| rubrika: Politika| strana: 2| autor: (ČTK)

PRAHA - Vicepremiér a šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš včera přiznal, že zkusil marihuanu, ale do závislosti neupadl. Předseda unionistů, kterého je nyní málokdy vidět bez cigarety, v této souvislosti naznačil, že by přes prázdniny chtěl omezit své kouření.
________________________________________________________________________

Pražské pověsti
Ekonom 26.6.2003| rubrika: Perspektivy| strana: 66| autor: DRB

Českomoravská konfederace odborových svazů se ostře ohradila proti zkresleným údajům o počtu účastníků demonstrace před Úřadem vlády 23. června. Viní policejní službu na Úřadu vlády, že nebezpečně a záměrně manipuluje s čísly, aby zmátla veřejnost. Policie sdělila ČTK, že se demonstrace zúčastnilo zhruba 1500 lidí, ale odboráři jsou přesvědčeni, že jich bylo více než pět tisíc.

Zákonodárcům zřejmě nestačila mediální přestřelka kvůli tomu, jak si rozdělovali byty v Nerudově ulici. Nyní požadují výstavbu podzemních garáží pod nádvořím Kolowratského paláce senátoři. Několik milionů by měl stát jen archeologický průzkum před vlastní stavbou. Kde je vzít? Ministerstvo financí přes naléhání ministra Dostála nedalo ani korunu. Celý průzkum budou zřejmě nuceni financovat pražští památkáři, kteří budou archeologické práce provádět. Národní památkový ústav byl přitom jediný, kdo z pětatřiceti oslovených institucí se stavbou nesouhlasil.

Microsoft vyslal do Česka speciální delegaci přímo z ústředí z Redmondu. Ta má za úkol obhlédnout investiční terén v tuzemsku a okolních zemích. Společnost zvažuje rozšíření svých vývojových aktivit mimo Spojené státy, Indii a Izrael, kde dosud výhradně výzkum probíhal. Firma utratí každoročně za výzkum a vývoj miliardy dolarů. Česko má prý ve srovnání s okolními státy velkou šanci.

V Poslanecké sněmovně vyvolal směsici zvědavosti, nadšení a zděšení nově nabízený výrobek pro kuřáky. Krabička cigaret snad chorvatské provenience láká s přiloženým letáčkem na "pokuř" bez jakýchkoliv škodlivých následků, neboť cigarety prý neobsahují žádné nebezpečné látky ani nikotin. Kdo by odolal cigaretě vyrobené z máty peprné, lesní jahody, podbělu a mařinky vonné, jak se píše na krabičce? Kdokoliv si zapálil v prostorách Sněmovny určených pro kuřáky, byl okamžitě okolím označen za feťáka. Téměř všichni tvrdili, že jde o nezaměnitelný pach marihuany.
________________________________________________________________________

Výraz týdne
Reflex 26.6.2003| rubrika: Labyrint kultury - BPM| strana: 58

Spejbl
Jedna z nejslavnějších českých loutek sehrála hlavní roli v novém videoklipu DJ Tigy ke skladbě Hot In Herre. Režisér klipu jej údajně zakoupil před několika roky během své návštěvy Prahy a pro poslední singl kanadského šiřitele směru Elektroklash nechal Spejbla nejen tančit, ale i převléknout do ženských šatů a potáhnout z jointa marihuany. Pro Spejbla jde jistě o nevítaný mediální objev: v posledních letech totiž spolu s Hurvínkem prosluli především účinkováním ve výchovných pořadech pro děti s protidrogovým zaměřením.
________________________________________________________________________

Běžci připojili město do boje proti drogám
Deník Lučan 21.6.2003| strana: 15| autor: kas

Žatec - Město Žatec se stalo městem bez drog. Alespoň podle oficiálních písemných prohlášení. Vyplývá to z dokumentu, který včera podepsal starosta Jiří Farkota. Žatec se tak zařadil po bok dalších 160 obcí a měst v ČR, které se připojily k iniciativě občanského sdružení Řekni ne drogám - Řekni ano životu. Sdružení bojuje proti legalizaci marihuany, ale i všem dalším omamným látkám. Svůj boj propaguje ve spolupráci s týmem běžců, kteří od úterý 17. do středy 25. června uběhnou trasu dlouhou 500 kiolometrů. Při ní navštíví všech zmíněných 160 měst a obcí. "Na silnicích jsme se setkali s podporou řidičů, kteří si přečtou nápis na tričku a pak nám fandí," uvedla včera sedmičlenná skupina běžců před radnicí. Ze Žatce se vydali do Rakovníka, denně urazí od 50 do 60 kilometrů. "Proklamaci občanského sdružení jsme podepsali. V takové věci nemůžeme jednat jinak," dodal starosta Jiří Farkota. Občanské sdružení spolupracuje na projektu se Scientologickou církví. Náklady na celou akci jsou hrazeny z jejích příspěvků a sponzorských darů. kas )
________________________________________________________________________

NEKOMPROMISNÍ BOJ
Metro 26.6.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 3| autor: (ČTK)

Policejní úředník vhazuje do pece pytel s marihuanou v průmyslovém městě Tangerang nedaleko indonéské metropole Jakarty, kde včera policie likvidovala zabavené drogy.
________________________________________________________________________

Během demonstrují proti drogám
Střední Čechy 25.6.2003| rubrika: STŘEDNÍ ČECHY| strana: 22| autor: rou

Benešov - Dalším štafetovým místem Běhu za Českou republiku bez drog, který chce upozornit na problematiku drog mezi mládeží, se včera stal Benešov. Smyslem akce, kterou pořádá Scientologická církev, je boj proti legalizaci marihuany. Krátce před třináctou hodinou je před radnicí přivítal místostarosta Roman Lajpert s velitelem Městské policie Benešov Miroslavem Zamrzlou. Během krátkého setkání podepsal Lajpert prohlášení Naše město bez drog. "Problémy s drogami jsou asi jako všude, ale není to tragické. V našem městě s tím bojujeme, zvláště dobře funguje K-centrum," řekl místostarosta Lajpert. Aktivisté Scientologické církve zavítají do více jak padesáti měst a obcí v pěti krajích. Myšlenka běhu protne přes 160 obcí (520 km). Včera vyběhli dvacet minut před desátou hodinou ze Sedlčan. Dalšími zastávkami byly Křečovice, Neveklov a Vlašim. V příštím roce se počítá s rozšířením až na Moravu. Běh je součástí protidrogového preventivního projektu Scientologické církve s názvem Řekni ne drogám - řekni ano životu. (rou)
________________________________________________________________________

Odposlechy ukazují, že svědkové lhali
Střední Čechy 25.6.2003| rubrika: STŘEDNÍ ČECHY| strana: 22| autor: MARTIN BRADÁČ


MARTIN BRADÁČ
Kladno - Pošesté se včera u Okresního soudu v Kladně sešla skupina lidí obžalovaných z výroby a prodeje pervitinu. Přestože se nedostavil žádný z předvolaných svědků, kauza pokročila do fáze čtení listinných důkazů. Odposlechy telefonů svědčí o tom, že někteří svědci i obžalovaní ve svých výpovědích lhali. Senát v čele s Tomášem Jurečkou rozhodl udělit svědkovi, jenž se k soudu nedostavil, pokutu deset tisíc korun. Další z předvolaných svědků se předem omluvil. Výpověď svědkyně, která je hospitalizována ve slánské nemocnici, byla čtena tak, jak ji uvedla v přípravném řízení. Obhájci však požadují, aby vypovídala osobně. Záznamy hovorů a krátkých textových zpráv z mobilního telefonu jednoho z obžalovaných dokazují, že obchodu s pervitinem věnoval veškerý svůj volný čas a rozhodně to nebyla charitativní podpora drogově závislých kamarádů. Podle odposlechů je zřejmé, že pervitin kupoval od svého známého, který drogu vyráběl a také mu pomáhal shánět základní suroviny. Otevírací doba jeho ´soukromého obchodu´ nebyla omezená ani noční dobou či svátky. Drogy prodával a nakupoval i o Vánocích. "Šťastnej Novej rok a hodně drog,"zněl jeden z mnoha telefonátů od jeho zákazníků. Soudce protokol s jeho záznamem četl hodinu a půl. V drtivé většině telefonátů se obžalovaní domlouvali na ceně v rozmezí od tří set do šesti set korun za gram pervitinu. Mezi další obchodní artikly jejich trhu patřilo LSD a geneticky upravované konopí nazývané skunk. Odposlechy však ukázaly, že prodej a výroba drog nebyly jediný trestný čin, kterého se obžalovaní dopustili. V jednom případě se snažili prodat odcizený automobil. Rozhovory plné vulgarismů také naznačovaly neshody uvnitř skupiny. Nejčastějším problémem byly vzájemné dluhy. Spis s odposlechy je natolik obsáhlý, že soudce musel jednání opět odročit, tentokrát na dvanáctého srpna.
________________________________________________________________________

Mareš kouřil marihuanu
Večerník Praha 26.6.2003| rubrika: Události| strana: 7

krátce

Praha - Vicepremiér a šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš včera v internetové diskusi přiznal, že zkusil marihuanu. Na dotaz čtenáře serveru iDnes odpověděl, že marihuanu zkusil a do závislosti neupadl.
Předseda unionistů, kterého je nyní málokdy vidět bez cigarety, v této souvislosti naznačil, že by přes prázdniny chtěl své kouření omezit. Mareš nezastíral, že užívání marihuany nemusí být bez následků. Odmítl také názor, že diskusí o její legalizaci chce získat pro svou stranu hlasy voličů.
________________________________________________________________________

Do boje proti drogám vyrazí centrum Haus hudbou
Zlínské noviny 25.6.2003| rubrika: Zlínský kraj| strana: 11| autor: taz

Zlín _ Ukázkami tvorby keramiky na hrnčířském kruhu, seznámením se s technikami kresby a vystoupením skupiny Woodoo tronic se zítra pracovníci zlínského kontaktního centra Haus zapojí do celorepublikového Dne boje proti nezákonnému šíření drog. Akci, která začne od třinácti hodin v altánku parku Komensk


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma