Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 24.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Scientologové běželi proti marihuaně
Plzeňský deník 23.6.2003| rubrika: Lokální| strana: 23| autor: JITKA ŠRÁMKOVÁ

Plzeň - Plzeň se včera stala dalším štafetovým místem Běhu za Českou republiku bez drog, kterým chce scientologická církev upozornit na problematiku drog mezi mládeží a dětmi. "Marihuana je jako všechny další drogy, například extáze, pervitin nebo heroin, jed. A proto marihuanové opojení není nic jiného než otrava," sdělují ve svém protidrogovém letáku scientologové. Zástupci zatracované i vyzdvihované církve také nesouhlasí se změnou trestního zákona. "Nechceme, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila pouze pokuta, což navrhuje místopředseda vlády Petr Mareš," sdělil mluvčí scientologů Vlastimil Špalek. Šestičlenné družstvo scientologů, kteří si na běh vzali dovolenou, uběhne 520 kilometrů přes 167 obcí v pěti krajích. Nakonec předá své prohlášení v parlamentu. Scientologie je náboženská filozofie vycházející z učení Američana L. Hubbarda. "Stane se jen, co budeš sám chtít," vzkazují ve svém časopise scientologové. Mezi jejich příznivce patří někteří známí lidé, například hollywoodské filmové hvězdy Tom Cruise a John Travolta.
________________________________________________________________________

Byt připomínal malou továrnu na výrobu drog
Olomoucký den 21.6.2003| rubrika: TITULNÍ STRANA| strana: 1| autor: io

Šternberk Malou továrnu na výrobu drog nalezli policisté v bytě šestadvacetileté ženy ze Šternberka na Olomoucku. Za výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů jí nyní hrozí až pětileté vězení. "Žena je podezřelá z toho, že ve svém bytě pěstovala, sušila a dále zpracovávala marihuanu," prozradila severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Jak dodala, policisté navíc při domovní prohlídce nalezli i chemikálie, chemické sklo a další věci nasvědčující tomu, že se zde vyráběly omamné a psychotropní látky. "Zajištěno bylo čtyřicet kusů skleněných lékovek a filmovek obsahujících zelenou sušenou hmotu," popsala mluvčí. V několika krabičkách od zápalek objevili kriminalisté semínka s nápisem "skank". Tři rostliny už vedle rašily v plastových květináčích. Krabice od magnetofonu byla zase až po povrch naplněna stonky a lístky konopí. "V koženkové tašce policisté našli další nádobíčko a chemikálie k výrobě drog," upozornila Bednarčíková. Všechny zajištěné věci budou podrobeny expertize, na jejímž základě bude stanovena další právní kvalifikace případu. (io)
________________________________________________________________________

Pěstírna a výrobna drog se ukrývaly v bytě ženy
Zlínské noviny 21.6.2003| rubrika: Morava a Slezsko| strana: 6| autor: io

Šternberk Malou továrnu na výrobu drog nalezli policisté v bytě šestadvacetileté ženy ze Šternberka. Za výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů jí nyní hrozí až pětileté vězení. "Žena je podezřelá z toho, že ve svém bytě pěstovala, sušila a dále zpracovávala marihuanu," prozradila severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Jak dodala, policisté navíc při domovní prohlídce nalezli i chemikálie, chemické sklo a další věci nasvědčující tomu, že se zde vyráběly omamné a psychotropní látky. "Zajištěno bylo čtyřicet kusů skleněných lékovek a filmovek obsahujících zelenou sušenou hmotu," popsala mluvčí. V několika krabičkách od zápalek objevili kriminalisté semínka s nápisem "skank". Tři rostliny už vedle rašily v plastových květináčích. Krabice od magnetofonu byla zase až povrch naplněna stonky a lístky konopí." V koženkové tašce policisté našli další nádobíčko a chemikálie k výrobě drog," upozornila Bednarčíková. (io)
________________________________________________________________________

Balík pro vězně ukrýval drogu
Olomoucký den 21.6.2003| rubrika: Olomoucko| strana: 9| autor: io

Olomouc/ Ostrava Balík plný výtažků z marihuany zaslala v květnu jedenačtyřicetiletá Olomoučanka svému šestadvacetiletému známému do věznice v Ostravě- Heřmanicích. "Vězeňská služba při kontrole zásilky zjistila, že se v tubě od zubní pasty a v obalu od sprchového gelu nachází sušená rostlinná hmota," uvedla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Při následném detekčním testu policie určila, že ve hmotě je zastoupena psychotropní látka THC, kterou obsahuje marihuana. Bude- li žena obviněna z nedovolené výroby a držení drog, hrozí jí až pětileté vězení. (io)
________________________________________________________________________

Muž z Oloví nutil svou družku k prostituci bitím a drogami
Zpravodajství ČTK 23.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj| autor: JKG

SOKOLOV 23. června (ČTK) - Osmatřicetiletý muž u Oloví na Sokolovsku nutil svou družku bitím a drogami k prostituci. Stejně starou ženu posílal devět let nabízet sexuální služby na okraj Sokolova na hlavní silnici spojující Karlovy Vary s Chebem. K větší ochotě se ženu snažil přimět fackami a v poslední době také zřejmě pervitinem. Všechny peníze musela žena doma odevzdat.

"V posledních měsících ženě opakovaně nasypal do pití přesně nezjištěnou látku, zřejmě pervitin. Žena po požití nápoje nemohla spát, měla sucho v ústech a necítila se dobře," řekla dnes ČTK mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. Muž ženu již několikrát také zbil tak, že musela vyhledat lékaře. "Ze strachu ale neuvedla, kdo ji napadl," řekla mluvčí.

Policie muže stíhá za kuplířství, vydírání, nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikománie. Hrozí mu až pětileté vězení.

Jelena Kriegelsteinová kar
________________________________________________________________________

Lidé přicházejí otupělí, říká terapeutka
Mladá fronta DNES 24.6.2003| rubrika: Střední Čechy| strana: 2| autor: RADEK PLAVECKÝ

Komunita v Mukařově na Mladoboleslavsku patří podle statistik mezi nejúspěšnější v Evropě

Mukařov, Mladá Boleslav - Slzy, smích, vztek, všechny emoce se v Mukařově na Mladoboleslavsku prožívají dvojnásob. Ne v celé obci, ale v terapeutické komunitě pro drogově závislé rozhodně. Jedenáct mladých lidí, kteří se tady léčí, má za sebou obrovskou zkušenost. Několik let zápasili s heroinem či pervitinem, tady jejich boj pokračuje, ale bojují hlavně sami se sebou.
"Lidé sem přijdou citově zcela otupělí. Tady se pak vážou jeden na druhého, jsou v neustálém kontaktu, vzniká mezi nimi něco jako sourozenecké pouto. Pro ně není problém se obejmout, držet za ruku," vysvětlovala terapeutka Lenka Nedvědová při včerejším Dni otevřených dveří v komunitním centru občanského sdružení Helianna. Musejí ale také vydržet kritiku a mnohdy tvrdou a nepříjemnou. To klienti potvrzovali.
"Po večerních sezeních, kdy se odhalí spousta vlastních chyb, mluví se o nepříjemných osobních věcech, to hodně bolí. To pak všichni brečí a člověku je z toho špatně celý týden," přiznal jeden z klientů.
Ačkoli to včera nevypadalo a někteří příchozí studenti středních škol si tady připadali jako na pěkném výletě, jen tak někdo takovou terapii nevydrží. Dostat se sem je opravdu pro vybrané, pro ty, kdo chtějí skutečně s drogou skončit, mají za sebou úplné dno. Je to pro ty, u kterých lékaři bojovali i o jejich holý život po odejmutí drogy. Režim je zvláště v prvních měsících tvrdý, přitom do Mukařova jdou lidé dobrovolně. Budíček, rozcvička, ranní komunita, práce, po obědě chvíle volna, zase práce, sport, večerní komunita, napsat deníček a večerka.
Zní to jako režim na letním táboře, ale o dovolenou skutečně nejde. V první fázi je důležité přerušit veškerý kontakt s vnějším světem, aby se člověk soustředil sám na sebe. Znamená to žádný telefonát, žádný dopis, žádná návštěva, žádný sex, žádný alkohol. Několik prvních týdnů nemá člověk peníze, doklady, nesmí sám z areálu, pouze za doprovodu terapeuta či služebně staršího kolegy smí například k lékaři. Za neumytý hrníček, neustlanou postel a jiné prohřešky se platí hodinou práce navíc.
"Lidé sem přijdou nedisciplinovaní. Musejí se naučit pravidla a režim. Proto je důležité, aby třeba všude byli včas," uvedla ředitelka Helianny Helena Bartoňová.
Někteří klienti, než si zvyknou na režim, pracují od rána do noci. Ve výjimečných případech to po týdnu vzdávají. Většina ovšem zapadá do režimu, v němž má každý svou funkci, ty se po nějaké době střídají. Sami klienti se starají o celý chod komunity, zahradu a několik domácích zvířat. Topí, vaří, perou, žehlí. Učí se být zodpovědnými za sebe, za ostatní. Po několika měsících se klienti dostávají do další fáze. "Musíme si sehnat brigádu, pak trvalou práci. Spousta z nás má venku dluhy, takže je musíme splácet. Postupně navazujeme nové kontakty venku, s rodiči, aby to bylo připravené, až odtud odejdeme," uvedla další klientka, jak si postupně buduje zázemí v okolním světě, do něhož se asi po dvou letech v centru vrací.
Mukařovská komunita přitom patří podle statistik mezi nejúspěšnější v Evropě, což je dané i tvrdými podmínkami při vstupu. "Dostat se sem je štěstí a chci tu vydržet, protože chci žít," řekla další klientka a z jejích úst a v atmosféře terapeutické komunity to rozhodně neznělo jako fráze.

PROGRAM TÝDNE BEZ DROG

ÚTERÝ 9.00 na hřišti 1. ZŠ: Turnaj ve fotbale středních škol a učilišť o pohár Helianny

STŘEDA Abstinenční běh Štěpánkou (park v Mladé Boleslavi) 10.00 ve Škoda Auto Muzeu: pro střední školy divadelní představení v provedení klientů Helianny 16.00 až 17.00: Beseda s odborníkem pro dospělé (rodiče) - prevence proti drogám

ČTVRTEK 10.00 v Městském divadle Mladá Boleslav: Divadelní představení 9.00 až 18.00 Linka důvěry SOS: Den otevřených dveří (Dukelská 198, Mladá Boleslav)
________________________________________________________________________

Muži chtěli vyloupit dodávku kvůli drogám
Mladá fronta DNES 24.6.2003| rubrika: Praha| strana: 4| autor: (pha)

Kriminalita v hlavním městě

Žižkov - Dva muži jsou podezřelí, že se v sobotu v noci pokusili v ulici Pod Lipami vyloupit dodávkový automobil naložený věcmi na delší cestu. Podle policie stačili vypáčit okénko dveří a vzít kuchyňské nádobí a potraviny. Pak je překvapil a zadržel majitel vozu a přivolal policisty. Při vyšetřování se zjistilo, že se mladší z dvojice před činem posilnil dávkou pervitinu, kterou mu druhý muž prodal.
________________________________________________________________________

Případ Friedmann: víc než pád legendy
Právo 24.6.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 9| autor: Vladimír Plesník

Skandál, který začal jako pouhé osobní selhání televizního moderátora považovaného v Německu za morální korektiv, nabobtnal natolik, že hrozí přerůst v jednu z nejvíce zničujících afér v dějinách Spolkové republiky. "Jestli se stavidla nakonec opravdu uvolní, rozbouřené vody smetou možná i významné činitele politické scény," věští bulvární Bild am Sonntag. Michael Friedmann (47) je výjimečný muž a ví to. Mimořádně inteligentní, oblečený jako manekýn, s nadbytkem sebevědomí. Místopředseda Ústřední rady Židů v Německu, obdivovatel izraelského premiéra Ariela Šarona a především neúprosný moderátor prestižního diskusního pořadu Hesenské televize. S otázkami natolik ostrými, ironií tak břitkou, že se mu neřeklo jinak než Inkvizitor. Od poloviny června to však je už minulost. Oddělení pro boj s organizovaným zločinem Spolkové ostrahy hranic odposlouchávalo telefony Borise B. (32), šéfa gangu ukrajinských a polských obchodníků s bílým masem, a prostitutek. V síti uvízl iFriedmannův mobil, i když on sám se do něj představoval jako italský obchodník Paolo Pinkel. Ne dosti na tom. Kriminalisté našli u něho doma tři balíčky s kokainem a prostitutky vypověděly, že jim v luxusním berlínském hotelu InterContinental drogu nabízel. Friedmann se zhroutil, o propuknutí aféry nesoucí jeho jméno nepromluvil a zdeptaný a u konce s nervy se skrývá pod jménem Frisch ve vile v Quartier Montrose v jihofrancouzském Cannes. Týdeník Focus ve svém posledním čísle uvedl, že přes tisíc telefonátů na mobil 0175-7635 přišlo ze Spolkového sněmu. Číslo je součástí inzerátu v berlínských novinách, který zní: "Novinka, ukrajinské nymfy, superslužby, návštěvy doma iv hotelích." Volající muži si objednávali osm žen, cena za jednu na hodinu: 90 euro (asi 2850 korun). Při čtyřech hodinách platil tarif šťastné hodinky: zaplatit tři hodiny, užít si čtyři. "V hotelu se s dívkami na zavolání objevovali prominentní politici, televizní hvězdy a velikáni ze sportu," napsal Focus. V německém parlamentu je více než sedm tisíc telefonních přípojek. Přesně 603 poslanci, 1500 jejich spolupracovníků a 2400 zaměstnanců má přístup k telefonům. Ale jen spolupracovníky a zaměstnance může šéf Spolkového sněmu Wolfgang Thierse pohnat k odpovědnosti za případné telefonáty prostitutkám. Právě tyto dvě kategorie musí hlásit a hradit z vlastního soukromé hovory. Poslanci nikoli.
________________________________________________________________________

Analýza vlasů potvrdila, že předák německých Židů bral kokain
Lidové noviny 24.6.2003| rubrika: Zahraničí| strana: 8| autor: ran

BERLÍN - Podle výsledků analýzy odebraného vzorku vlasů bral Michel Friedman, mediálně známý místopředseda Ústřední židovské rady v Německu, pravidelně drogy. S odvoláním na zprávu hesenské justice to napsal list Bild. Ve Friedmanově bytě našla policie nedávno zbytky kokainu. Pak se zjistilo, že Friedman zřejmě využíval služeb prostitutek z východní Evropy. Aféra je médii ostře sledována, protože funkce místopředsedy židovské rady je velmi váženým postem.
________________________________________________________________________

KRIMi-MIX
Kladenský deník 21.6.2003| rubrika: Kladensko/Slánsko| strana: 16| autor: rob

K drogám sváděl mladistvého
Zvoleněves - Policisté zahájili trestní stíhání šestadvacetiletého muže z Kladenska. Podezírají ho, že loni ve Zvoleněvsi a okolí prodal ve dvaceti případech za částku dvě stě korun sedmnáctiletému mladíkovi drogu pervitin. Věděl, že jeho ´zákazník´ ještě nedosáhl plnoletosti, navíc mu řekl, že po požití pervitinu mu bude dobře. Nyní byl obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
Zloděj ukradl rošty na silnici
Žilina - Neznámý poberta zcizil v noci ze středy na čtvrtek v Žilině na Kladensku devět roštů silniční vpusti. Zdejšímu obecnímu úřadu způsobil škodu deset tisíc korun.
Ukradl zboží za dvě stě tisíc korun
Kladno - Bezvýsledné je zatím pátrání po nenechavci, který se v Kladně vloupal do specializované prodejny nářadí. Z ní ukradl zboží za více než dvě stě tisíc korun, mobilní telefon a sedmnáct tisíc korun v hotovosti.
Na střelnici vzal elektroniku
Unhošť - Dosud nezjištěný lotr se ve čtvrtek vloupal do areálu střelnice v Unhošti. Uvnitř vše prohledal a zcizil televizor, video, digitální kameru, radiomagnetofon a travní sekačku. Za sebou zanechal škodu téměř sto dvacet pět tisíc korun. (rob)
________________________________________________________________________

Patnáctiletý mladík se přiotrávil odvarem z durmanu
Zpravodajství ČTK 23.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj| autor: DVC

OSTRAVA 23. června (ČTK) - Na jednotce intenzivní péče skončily pro patnáctiletého školáka experimenty s drogami. V polovině června totiž s kamarády na břehu rybníka v Ostravě- Radvanicích popíjel odvar z durmanu, rostliny, která má halucinogenní účinky. "Chlapec vypil asi tři decilitry a musel být převezen do nemocnice," řekl dnes ČTK policejní mluvčí Milan Klézl.

Policie v této souvislosti stíhá devatenáctiletého mladíka, který vyrobil z durmanu téměř dva litry odvaru. Drogu pak pil s dalšími třemi chlapci ve věku od 15 do 17 let. V péči lékařů skončil jen nejmladší z nich.

Policejní rada mladíka obvinil z nedovolené výroby, držení omamných a psychotropních látek a jedů, šíření toxikomanie a ohrožování mravní výchovy mládeže. "Obviněný je vyšetřován na svobodě. Ve vězení ale může strávit až pět let," zakončil policista.

David Moravec kar
________________________________________________________________________

Dýcháním k sebepoznání
Žena a život 20.6.2003| rubrika: Reportáž| strana: 40| autor: Simona Škodáková

"Lehněte si. Představujte si části svého těla, jak se plní světlem. Pusťte světlo do pravé ruky, od ramene až do prstů. Tam ho nechtě a pusťte ho do levé ruky, nohou, hlavy... Máte pocit, jako by mizela hranice mezi tělem a zemí."

Slova, kterými začínala praktická část třídenního semináře holotropního dýchání, mohli slyšet ti, co se rozhodli pomocí změněného vědomí řešit své psychické problémy, závislosti i zvědavost. Po procitnutí už nikdo nebyl stejný jako dřív. Jsme v Nesměni u Českého Krumlova. Přijíždíme na statek tři sta metrů za vesnicí, k němuž vedou šipky označené slovem Nadace. Už z dálky se ozývá hlasitá a působivá hudba smíšená s bolestnými, táhlými výkřiky. Přečetla jsem kde co, mluvila s kde kým, přesto však ve mně kombinace zvuků vyvolává strach. Jsem rozhodnuta odolat všemu pokušení, dýchání se nezúčastnit a svou roli omezit na diváckou. Vcházíme dovnitř. Za chvíli vychází pořadatelka a současně lektorka, PhDr. Ludmila Chrášťanská, která tu s dalšími dvěma lektory, Mudr. Jaroslavem Kursou a Ing. Petrem Pacovským, vede seminář holotropního dýchání. Mým rozhodnutím nepodstoupit dýchání není příliš nadšena, ale u člověka, jako jsem já, který se celý život snaží povýšit rozum nad emoce, je zvyklý se stále ptát a dopátrat se logického vysvětlení, není záležitost tak jednoduchá.

Příčinu změněného vědomí nikdo přesně nezná

V tomto případě se totiž něčeho příliš konkrétního dopátrat nelze. Ani psychiatři nemají ve všem jasno, a kdyby jen to. V momentě, kdy se pokusíte zjistit alespoň přesný fyziologický výklad, dojdete ke zjištění, že ani ten neexistuje. Jistý psychiatr z Bohnic mi tvrdil, že se jedná o otravu kyslíkem, patofyziolog z I. interní kliniky v Praze 2 tuto teorii zamítl a změny mozkových funkcí vysvětloval změnou pH v krvi. Co tedy víme? Na počátku nebyla žena, ale muž. Jmenoval se Stanislav Grof a byl pražským psychiatrem pracujícím na výzkumu tehdy nové psychotropní látky vyráběné pod názvem LSD. Psala se šedesátá léta dvacátého století a v módě byly květinové děti. Prof. Grof zjistil, že člověk ovlivněn touto psychotropní látkou se dostává do stavu transu a jeho psychika je schopna pracovat nejen na úrovni vědomí, ale i podvědomí a nevědomí. Zjistil, že k dosažení stejného efektu vedou i jiné cesty.

LSD, nebo holotropní dýchání?

Vyberte si! Jednou z nich je také práce s dechem. Proto se pokusil o vytvoření alternativního způsobu vyvolání změněného stavu vědomí, jehož třemi částmi jsou prohloubené a zrychlené dýchání, speciálně vybraná hudba a cílená práce s tělem. Tato metoda může dát lidem to, co lze očekávat od látek měnících lidské vědomí - fantastické, neobvyklé prožitky. Zatímco ale droga vede ke zkáze osobnosti, holotropní terapie směřuje k jejímu rozvoji. Prostřednictvím této metody se dá pomoci lidem s neurózou, depresí, stavy úzkosti, vyčerpanosti, žaludečními vředy, nespavostí, migrénami a bolestmi zad, ale také odbourat různé psychické bloky či strach. Často přicházejí i ti, kteří se jen sami o sobě chtějí něco dozvědět. Na statku, kde působí Lída Chrášťanská (dále pouze Lída), se na onen třídenní květnový seminář sešlo třicet poznání chtivých adeptů. Někteří dýchali už poněkolikáté, většina však poprvé. Jaké pohnutky je vedly k tomu, aby za čtrnáct set korun podstoupili tuto metodu alternativní terapie? Pavel, muž středního věku, zadumaně sedící na lavičce před statkem, odpovídá: "Mám už hrozně dlouho potíže s alkoholem. Nějak se mi holt život nevydařil. Zbavit se závislosti mi nejvíc pomáhá právě holotropní dýchání. Jsem na něm dnes už poněkolikáté."

Problémy se prý dají doslova vydýchat

Mladá, krásná blondýnka Martina, posedávající za stolem ve dvoře, zase tvrdí, že je v péči psychologa, který jí doporučil právě tento způsob terapie. U ní je to pouhá součást širší léčby. "Já už toho měl plný zuby," rozhořčeně vykřikuje její soused Libor. "Celej život jsem pořád dělal jen to, co ode mě chtěli ti druzí. Nikdy jsem se nedokázal vzepřít a dělat věci podle sebe. Došlo to tak daleko, že se mi neurotické problémy vrazily do zad a já skončil na operačním stole s páteří. Léčil jsem se i z neurózy, ale nepomáhalo to. Holotropní dýchání se ukázalo jako to pravý. Poprvé mám taky pocit, že se řídím tím, co chci já, a ne někdo jiný."

Lidé chybují, že nežijí přítomností, tvrdí lektorka

Lída k tomu říká. "Chybou současného světa je to, že se lidé stále snaží žít buď minulostí nebo budoucností. Vlastní život tak zmeškají, protože ten není o tom, co bylo nebo bude, ale o tom, co je v tomto okamžiku." Abychom nezmeškali ani my, vcházíme spolu s fotografem do rozlehlé místnosti, kde se má již za okamžik odehrát praktická část holotropního dýchání. Na velkých matracích tu leží zhruba patnáct do spacáků a dek zabalených postav, ze kterých jsou patrné pouze hlavy s šátky na očích. Vedle každého "dýchače" sedí jeho sitter, neboli přísedící, který má dohlížet na bezproblémový průběh. Odpoledne se jejich role vymění. Usedám vedle piána u zdi a ani nedutám. "Vem si raději vatu do uší, ta hudba bude hrozně hlasitá," podává mi balíček jeden ze sitterů a zároveň přichází Lída se dvěma dalšími lektory, aby bděli nad zdařilým procesem sebepoznávání. Mně oznámili, že pokud mi z toho bude špatně, mám jít raději na vzduch. Okna se zatahují tlustými dekami. V místnosti se setmělo. Je ticho. Náhle začíná hrát klidná relaxační melodie. "Představujte si části svého těla, jak se plní světlem. Pusťte světlo do pravé ruky...," začíná odříkávat lektor Petr. Po deseti minutách hudba zesiluje. "Váš dech se prohlubuje, dýcháte zhluboka a pravidelně..." Deky a spacáky se začínají nezvykle vzdouvat, jak se "dýchací" snaží uvést se do stavu rozšířeného vědomí. Po několika minutách se počne jeden spacák zmítat. Padá na stranu a žena středního věku, skrývající se pod ním, zvedá nohy i ruce, aby je nechala v divokém rytmu splynout s burácením hudby, jež se v té chvíli ozývá z reproduktorů a tříští se o ušní bubínky.

Pláč, zvracení, křik, tanec i smích nic neznamenají

Mám vatu pevně v uších. Jsem tu vlastně také v roli sittera, i když nemám na starost žádného člověka. Žena, kterou pozoruji, má zavřené oči, divoce tančí a její tanec připomíná dětský projev radosti. Zhruba po dalších deseti minutách se k ní začínají přidávat další. Dívka přede mnou se schoulí do klubíčka a rozpláče se. Chvílemi se nešťastně zmítá, lomí rukama a mně jí je nesmírně líto. Představuji si, co asi prožívá. Trauma z dětství, bolest, smrt nebo strach? V tu chvíli chci věřit výkladu holotropních přívrženců, kteří tvrdí, že opětovným prožitkem svého, mnohdy už zapomenutého, neštěstí se mysl odblokuje a člověk v sobě najde klid a smíření. Hudba mění rytmus i hlasitost a většina "dýchačů" jí intenzitu svých projevů přizpůsobuje. V rohu se Pavel, bojující o vítězství nad alkoholismem, zvedá na všechny čtyři. To, co následuje, připomíná jedinou věc. Divokou, dvouhodinovou soulož s imaginární partnerkou, občas proloženou pokusy o zvracení, vysokými tóny křiku a pláčem. Vyděšená nejsem. Pravděpodobně je to přesně to, co si potřebuje prožít. Jsem jen zvědavá, co o svém transu večer poví. Tančící žena se evidentně ocitá v době svého dětství. Cvičí prostná, houpe se na zádech a nakonec si začne svlíkat tričko. Naštěstí má pod ním jiné.

V transu se můžete ocitnout ve virtuální realitě

Muže, jenž mi je nejblíže a který své vize prožívá takřka bez pohnutí, odvádí sitterka na toaletu. Má stále zavázané oči a jeho odchod připomíná hru na slepou bábu. Během tříhodinového dýchání ho následuje stejným způsobem ještě mnoho jeho souputníků. K dramatickým projevům zdaleka nedochází u všech, ale zhruba jen u jedné třetiny účastníků. K této skupině se přidává i jeden z mladíků. V bdělém stavu vypadá dost nešťastně, nyní je zoufalost sama. Po delší době, kdy se křečovitě svíjí na podložce, se mu vymrští ruce kolmo k tělu. Posléze se jeho strnulost mění v projevy zoufalého pláče a po rychlém vstyku, při kterém si zhluboka přidýchává, aby neztratil kontakt se svým podvědomím, i úporné zvracení. Tři hodiny uběhly jako voda. Hudba se zpomaluje, její hlasitost slábne. Lektoři, kteří celou dobu dohlíželi a pomáhali "trpícím", mimo jiné i občasným protitlakem na tu část těla, z které se uvolňovala energie, agresivita a smutek, zjišťují, zda jsou všichni, co už nabrali reálného vědomí, v pořádku. Návrat k vědomí totiž někomu trvá dost dlouho. Ti, co to už mají za sebou, se chápou připravené čtvrtky a pastelek a hned začerstva kreslí takzvanou mandalu, což je výtvarné zachycení prožitých vizí a pocitů. Potom sedí na dvoře u stolu a s nepřítomným výrazem v očích se mlčky dívají před sebe a zpracovávají zážitky. "Jsem jak zbitej pes," prohodí jeden a další dva souhlasně přikyvují. Je 20.00 a všichni jsou plně při vědomí. Na louce za statkem si sedají do velkého kruhu, aby zahájili sharing, neboli veřejné sdělování vlastních prožitků transu.

Výpovědi vydají na knihu fantastických povídek

František: "Začalo to světlem. Byl jsem Sluncem, ale pak mě to vyždímalo jako mokrý hadr. Vznášel jsem se jen jako existence bez těla, bez času a prostoru. V závěru jsem cítil tolik sil, že bych přestěhoval tenhle statek vlastníma rukama nejmíň o půl kilometru." Karel: "Po probuzení jsem byl tak plný lásky, že jsem nevěděl, zda to ukočíruju." Tamara: "Víc jsem si užila sittrování. Žádné velké emoce jsem nepřežila, jsem jen hrozně unavená." Jan: "Měl jsem tak velké křeče, že jsem je nedokázal zvládat. Při nich se mi připomínaly staré rány na duši, ale mám i příjemné zážitky. Křeče byly třikrát za sebou vystřídány tak slastně božským pocitem, že to rozhodně stálo za to." Pavel: "Z jednoho bodu na zádech mi vycházely příběhy. Po probuzení jsem byl celý rozhozený. Připadá mi, že jsem se křikem pokoušel zbavit nějakých mindráků. Teď jsem hrozně unavený." Petra: "Měla jsem sen, že jsem v tunelu a chci ven. Tlačila jsem do něj hlavou, najednou jsem cosi rozhrnula a zalilo mě silné světlo. Měla jsem při tom takový svíravý pocit, ale pak jsem si uvědomila, že jsem právě prožila svůj porod." Jana: "Byla mi zima a bolela mě páteř, ale přitom nebyla moje. Měla jsem křeče a škubaly mi svaly. Hodně jsem křičela, až se mi nakonec ulevilo..." Co člověk, to jiný příběh. Všichni se však shodli na jednom. Už nikdy nebudou tím samým člověkem, jako byli dřív. O autentičnosti a síle prožitku nikdo ze zúčastěných ani v nejmenším nepochyboval...
________________________________________________________________________

Kladno: U soudu stanou dealeři drog
Mladá fronta DNES 24.6.2003| rubrika: Střední Čechy| strana: 1| autor: (ČTK)

Dnes se děje

U Okresního soudu v Kladně začíná v 8.30 odročené hlavní líčení s dealery a výrobci drog, které zadržela policie v březnu loňského roku při akci, jež měla krycí název Expert.
________________________________________________________________________

Vězeňská psycholožka obchodovala s vězni
Mladá fronta DNES 24.6.2003| rubrika: Z domova| strana: 4| autor: PETRA SASÍNOVÁ

Ostrava - Bývalá psycholožka věznice v Ostravě-Heřmanicích je podezřelá, že jako zaměstnankyně nápravného zařízení pašovala odsouzeným do věznice alkohol, potraviny, cigarety, mobilní telefony se SIM kartami a nabíječkami. "Při terapiích předávala věci jednomu odsouzenému, který jí za ně dával peníze. Na jeho žádost nechávala dobíjet i kredity k telefonům," informoval mluvčí ostravské policie Milan Klézl. Ředitel ostravské věznice Ladislav Mička potvrdil, že nyní padesátiletá žena pracovala ve vězení jako civilní zaměstnanec od roku 2000 do roku 2002. "Výpověď podala sama, když se objevilo podezření, že vězňům dodává různé věci," řekl ředitel. Dodal, že první informace o její činnosti přišly anonymně od vězňů. Vedení věznice pak předalo případ policii. Ta začala mezi současnými i bývalými vězni zjišťovat rozsah jejich obchodů s odsouzenými. Policejní rada minulý týden ženu obvinil z maření výkonu úředního rozhodnutí. Hrozí jí až šest měsíců vězení. Mička uvedl, že jde o výjimečný případ. "Dříve jsme už měli dva případy, kdy zaměstnanci přinesli vězňům zakázanou věc, ale nikdy se nejednalo o dlouhodobější činnost, kterou by si přivydělávali, jako zřejmě v tomto případě," uvedl Mička. Dodal, že nyní by při vstupu do ostravské věznice alkohol nebo telefon už těžko unikl pozornosti, neboť bezpečnostní opatření se od doby působení obviněné ženy zdokonalila. "Všichni musí projít detekčním rámem a rentgenem, který jsme instalovali na počátku letošního roku," sdělil Mička. Podotkl, že hůře odhalitelné stále zůstávají například v oděvu ukryté drogy nebo bankovky, na které tato zařízení neupozorní.
________________________________________________________________________

Policie: Nebyl důvod, proč by muž neměl mít zbraň
Listy Jindřichohradecka 21.6.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 15| autor: nov

Jindřichův Hradec - Měl třiatřicetiletý Martin B., který před týdnem dvěma výstřely ze zbraně těžce zranil muže u restaurace Jitřenka, vlastnit legálně zbraň? Odpověď zní "ano" . . . Vyplývá to ze závěru šetření, které provedli policisté. "Prověřovalo se, zda nedošlo například k chybě a konečný verdikt je, že odpovědní policisté, kteří povolení vydali, nepochybili," sdělil včera policejní tiskový mluvčí Jaroslav Beran. Mezi lidmi se stále živě diskutuje o tom, proč člověk, který byl v minulosti souzen a dokonce i spáchal přestupek právě s plynovou pistolí, může legálně držet zbraň. Zákon však podle J. Berana taxativně vymezuje trestné činy, které jsou překážkou pro vydání zbrojního průkazu. Jedná se především o násilné delikty a nebo spojené s drogami a podobně. V ostatních případech bohužel nic legálnímu držení zbraně nebrání.
"Pachatel měl sice před pěti lety přestupek s plynovou pistolí, ale vzhledem k tomu, že uplynula zákonem daná promlčecí lhůta, vydání zbrojního průkazu nestálo nic v cestě. I kdyby policisté žádosti nevyhověli, tak se žadatel obrátí na soud a nakonec stejně povolení získá," uvedl tiskový mluvčí. nov


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma