Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 23.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zátah na gang obchodující s hašišem
ČRo 1 - Radiožurnál 21.6.2003 18:00| pořad: Ozvěny dne

Aleš KOUBA, moderátor
--------------------
Speciální policejní komando dopadlo gang prodejců hašiše. Tři Severočechy a dva cizince detektivové zatkli minulou neděli přímo při prodeji drog na parkovišti obchodního domu v Praze 9. Zátahem na dealery ukončila Národní protidrogová centrála operaci s krycím názvem Cinema.
________________________________________________________________________

V Plzni dnes pokračoval církevní Běh za Českou republiku bez drog
Zpravodajství ČTK 22.6.2003, rubrika: Náboženství, víra - Plzeňský kraj| autor: VAP

PLZEŇ 22. června (ČTK) - Plzeň se dnes stala dalším štafetovým místem Běhu za Českou republiku bez drog, který chce upozornit na problematiku drog mezi mládeží a dětmi. Dalším smyslem akce je boj proti legalizaci marihuany, která by prý způsobila, že by mladí začali kouřit "trávu" více než dosud.

Běžci nesouhlasí se změnou trestního zákona, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila pouze pokuta, což navrhuje místopředseda vlády Petr Mareš. ČTK to řekl Vlastimil Špalek ze Scientologické církve, která první ročník běhu připravila.

Šestičlenné družstvo scientologů, kteří si na běh vzali dovolenou, uběhne 520 kilometrů přes 167 obcí v pěti krajích. Aktivisté se zastaví ve více než 50 městech a obcích. Dnes pokračuje běh do Rokycan a Hořovic, v pondělí do Příbrami, Benešova a Vlašimi a skončí 25. června v Pelhřimově. Další den kolem 16:00 navštíví pořadatelé parlament, kde předají své prohlášení. V příštím roce se má závod rozšířit až na Moravu.

Prohlášení Naše město (obec) bez drog podepsali podle Špalka představitelé všech 35 radnic, které dosud běžci navštívili. "Také plzeňská náměstkyně primátora nás podpořila a nesouhlasí s legalizací marihuany," uvedl Špalek. Podle něj vedení měst chápou, že se problém drog musí řešit a že prevence je základním a nejlevnějším nástrojem. "Přístup v západních Čechách už je ale trochu vlažnější než na severu Čech, kde jsou drogy opravdu problémem," dodal. Podle Špalka se k běžcům na trase přidávají lidé z měst a vesnic, zejména děti a mládež.

Špalek upozornil, že podle výzkumů si v Česku dá dvakrát týdně marihuanu 400.000 lidí. Běžci upozorňují mladé lidi na psychické i fyzické problémy spojené s používáním marihuany, jejíž konzumenti často přecházejí na extázi. Jde například o zhoršování paměti a koncentrace, podrážděnost, poruchy růstu, snižování imunity a nemoci mozku.

Scientologie, která má v ČR asi tisícovku příznivců, vznikla v 50. letech 20. století. Zabývá se údajně duchovní podstatou člověka a vztahem k okolí a vesmíru. Zároveň je ale považována za nebezpečný psychokult motivovaný hmotnými zájmy. Mezi příznivce scientologie patří někteří známí lidé, například hollywoodské filmové hvězdy Tom Cruise a John Travolta.

Václav Prokš hš kš
________________________________________________________________________

Pákistán zabavil pět tun drog propašovaných z Afghánistánu
Zpravodajství ČTK 21.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: DK

KVÉTA (Pákistán) 21. června (ČTK) - Více než pět tun drog se podařilo zabavit v provincii Balúčistán pákistánským pohraničníkům, kteří zahnali skupinku pašeráků z Afghánistánu. Oznámila to dnes agentura Reuters.

V kontrabandu bylo 4800 kilogramů morfia a 305 kilo hašiše a cena propašovaných drog by na pákistánském trhu dosáhla 450 milionů rupií (asi 202 milionů korun).

Zátah proti pašerákům provázela ostrá přestřelka, ale všem pašerákům se pod rouškou noci podařilo uniknout, uvedli pákistánští oficiální činitelé.

dk pz
________________________________________________________________________

Policie zatkla v Praze 9 pět prodejců hašiše
Zpravodajství ČTK 21.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 21. června (ČTK) - Policie zatkla minulou neděli odpoledne pětici prodejců hašiše. Tři Severočechy a dva cizince ve věku od 33 do 44 let detektivové zatkli přímo při prodeji drog na parkovišti obchodního domu v Praze 9, řekla dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Zátahem na dealery ukončila Národní protidrogová centrála operaci s krycím názvem Cinema. "Při zákroku bylo přímo na parkovišti v jednom z osobních vozidel, kterým muži na místo činu přijeli, nalezeny a zajištěny téměř čtyři kilogramy hašiše," uvedla Kosinová. Podle ní takové množství představuje asi 4000 dávek, jejichž cena by se na černém trhu pohybovala kolem jednoho milionu korun.

Všichni zadržení byli podle mluvčí obviněni z nedovoleného držení a výroby drog. Ve středu na ně soudce Obvodního soudu pro Prahu 9 na návrh státního zástupce uvalil vazbu. "V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let," dodala Kosinová.

Štěpánka Kučerová kš
________________________________________________________________________

Hostem pořadu Radiofórum bude vicepremiér Petr Mareš z US-DEU
Zpravodajství ČTK 20.6.2003, rubrika: Média, reklama - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: ZR

PRAHA, 23. června 2003

18:20, Český rozhlas 1 - Radiožurnál

Hostem diskusního pořadu Radiofórum bude vicepremiére Petr Mareš z US-DEU. Hovořit bude mimo jiné o tom, zda vládu ovlivňují protesty odborářů, jaký koncept reformy veřejných peněz jsou ochotni unionisté podpořit, proč se staly jeho politickými tématy legalizace marihuany a sudetští Němci a o dalších otázkách.

Zdroj: Petra Sklenářová, ČRo 1 - Radiožurnál, tel./fax: 221 552 150.

ČTK
________________________________________________________________________

Informace severomoravské policie
Zpravodajství ČTK 20.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj| autor: SRD

OLOMOUC/PROSTĚJOV 20. června (ČTK) - Jednačtyřicetiletá žena z Olomouce podle policie poslala v květnu šestadvacetiletému muži do věznice v Ostravě-Heřmanicích marihuanu. Drogu pracovníci věznice našli v tubě od zubní pasty a v obalu od sprchového gelu. Žena byla obviněna z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Chemikálie, chemické sklo a další potřeby pro výrobu drog nalezli policisté v bytě šestadvacetileté ženy ve Šternberku na Olomoucku. Žena je podezřelá z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle policistů v bytě vypěstovala a sušením zpracovávala konopí a získávala z něj marihuanu. Tři rostliny konopí policisté našli zasazené v plastových květináčích, stonky a lístky rostliny byly také v krabici od radiomagnetofonu.

Obvinění z výtržnictví sdělili ve čtvrtek olomoučtí policisté pětatřicetiletému cizinci. Podnapilý muž v úterý ráno v jednom z olomouckých barů rozbíjel sklenice, které házel do barové stěny. Majiteli způsobil škodu 7000 korun. Muži hrozí peněžitý trest nebo až dvouleté vězení.

Elektrické přímotopy, kůže z divočáka a několik metrů čtverečních dlažby odcizil během týdne neznámý zloděj z chaty u obce Kladky na Prostějovsku. Majiteli rekreačního objektu způsobil škodu téměř 16.000 korun.

Na svou neopatrnost doplatil ve čtvrtek v Prostějově řidič nákladního vozidla, který nechal v neuzamčené kabině vozu tašku s peněženkou s 15.000 korun, mobilním telefonem a doklady. Odcizil mu ji neznámý pachatel.

srd orv kš
________________________________________________________________________

Hašiš za milion korun skončil v rukou policie
Mladá fronta DNES 23.6.2003| rubrika: Z domova| strana: 2| autor: RADEK KEDROŇ

Peníze z prodeje drog v Česku putují i k teroristickým skupinám

Čtyři kilogramy hašiše. Tolik drogy zabavili detektivové minulou neděli narkomafii. Experti upozorňují, že dealeři kupují za peníze utržené v Česku ojetá auta, která ze ziskem prodávají v Libyi.

Praha - Téměř čtyři kilogramy hašiše měla u sebe pětičlenná skupina prodejců, kterou policisté z Národní protidrogové centrály pozatýkali minulou neděli na parkovišti u obchodního domu Tesco v Praze 9. "Při závěrečné fázi operace Cinema, kterou prováděl Útvar rychlého nasazení, byli všichni pachatelé zatčeni," uvedla v sobotu policejní mluvčí Blanka Kosinová. Drogu našli detektivové v jednom z automobilů na parkovišti. "Tak velké množství představuje asi čtyři tisíce dávek, jejichž cena by se na černém trhu pohybovala kolem milionu korun," upřesnila Kosinová. Tři ze zatčených pocházejí ze severních Čech, jeden je z bývalé Jugoslávie a poslední ze Srí Lanky. Operace Cinema je podle množství zadrženého hašiše jedna z největších za poslední dobu. Přesto však nepatří k typickým - s hašišem u nás obchodují především Arabové ze severu Afriky.

Vyprat peníze? Co třeba auta...

Podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály za rok 2002, zveřejněné v minulých dnech, se na obchod s hašišem specializují zejména lidé z Tuniska, Alžírska a Egypta. Druhou skupinou, která v tomto narkobyznysu jede ve velkém, jsou Palestinci a Arabové z oblasti Libanonu a Sýrie. "Jak naznačují získané informace, mohou být tito jedinci napojeni na různá teroristická hnutí, například Hizballáh. Výnosy mohou být určeny k podpoře těchto hnutí ve světě," píše se ve zprávě. Tunisané hrají v obchodě s hašišem u nás prim, protože se do České republiky snadno dostávají. Mezi Prahou a Tunisem totiž funguje pravidelná letecká linka, navíc vízum dostává každý, kdo předloží pozvání. "Peníze vydělané u nás obchodem s drogami investují do nákupu ojetých aut, která pak přes Itálii a Tunisko dovážejí do Libye, kde je díky embargu prodávají se značným ziskem," popisuje zpráva vyprání peněz. Do České republiky se hašiš podle policistů a celníků dováží nejčastěji z Holandska a Švýcarska, kde je podstatně levnější a také snadno dostupný díky "měkkým" zákonům. Loni našli celníci drogy například ve speciálně upravených knihách, v obalech od CD nebo v audiokazetách.
***

Hašiš v Česku

* hašiš u nás prodávají především Tunisané

* za utržené peníze kupují ojetá auta, ta prodávají do Libye

* hašiš se vozí do ČR především autobusovými linkami ze Švýcarska a Holandska

* droga se pašuje i letecky v expresních zásilkách
________________________________________________________________________

Žena chtěla do věznice propašovat marihuanu
Mladá fronta DNES 21.6.2003| rubrika: Střední Morava| strana: 2| autor: (šot)

Olomouc, Šternberk - Policisté na Olomoucku obvinili nezávisle na sobě dvě ženy, které podezřívají z pěstování marihuany. Šestadvacetiletá dívka ze Šternberka bude navíc vysvětlovat, proč měla doma látky a nástroje k výrobě tvrdých narkotik.
Mladou ženu detektivové z protidrogového oddělení obvinili z nedovolené výroby a držení drog. „Je podezřelá, že v bytě vypěstovala a usušila konopí, ze kterého získala marihuanu,“ řekla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.
Policisté při domovní prohlídce našli čtyřicet tub od léků naplněných marihuanou, v krabičkách od zápalek byla semínka konopí, bedna od radiomagnetofonu a tři květináče byly rovněž vrchovatě naplněné stonky a lístky konopí. „Kromě toho měla žena v bytě i chemikálie, chemické sklo a další věci, které nasvědčují tomu, že se zde vyráběly i další drogy,“ dodala policejní mluvčí. Až experti určí, jaké drogy se v bytě vyráběly.
Kvůli marihuaně čekají potíže i jednačtyřicetiletou ženu z Olomouce. „Na začátku května zaslala balík šestadvacetiletému muži, který si odpykává trest ve věznici v Ostravě -Heřmanicích. Při kontrole zásilky příslušníci vězeňské stráže zjistili, že v tubě od zubní pasty a v obalu od sprchového gelu se nachází zelená sušená rostlinná hmota,“ uvedla Bednarčíková. Následné testy podle policistů potvrdily, že se žena mladíkovi pokusila do cely propašovat marihuanu. Teď jí hrozí, že skončí ve vězení také.
________________________________________________________________________

U dealera našli hromadu hašiše, ale vazba ho minula
Mladá fronta DNES 21.6.2003| rubrika: Z domova| strana: 5| autor: RADEK KEDROŇ

Obviněný se vrátil a prodává dál, říká policie. Žalobkyně si stěžuje na soudce, který už dříve trestaného muže pustil
Praha - Když předminulý týden pražští kriminalisté zaplnili téměř celou podlahu baru v Praze 1 zabavenými balíčky s hašišem a marihuanou, mysleli si, že majiteli lokálu to zaručuje jedinou jednosměrnou jízdenku do vazby. Muž měl navíc na krku podmínečný trest za dřívější drogový delikt a při zákroku pokousal jednoho z policistů. Jenže se spletli. Soudce podnikatele z Konga a jeho dva pomocníky, kteří drogy prodávali, pustil na svobodu. Ti se vrátili do podniku a podle policistů znovu prodávají drogy.Kauza "hašišového baru" ukazuje, jak rozdílný přístup má justice při stíhání drogových deliktů. Pro srovnání: loni na podzim soud poslal do vazby španělského středoškolského pedagoga, u něhož policisté na ruzyňském letišti našli čtyři gramy hašiše. Před dvouměsíčním pobytem ve vazbě ho neuchránila ani obhajoba, že kouří hašiš, protože mu zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá mu překonat anorexii. Pochybných rozhodnutí soudců při stíhání lidí obviněných kvůli drogám lze najít bezpočet.

Jako v Holandsku
Detektivové z Prahy 1 a z odboru pro boj s organizovaným zločinem sledovali bar delší dobu. Jak zjistili, hašiš se tam prodával zcela běžně. "Číšník peníze za drogy strkal rovnou do kasy. Vlastně to tam fungovalo jako v holandských cofee shopech, kde je prodej marihuany a hašiše legální," říká policista, který je s případem detailně seznámen. Při zásahu přímo v podniku zabavili kriminalisté kilo a půl zahraničního hašiše a marihuany, zabalených ve více než sedmi stovkách sáčků. Za jeden si dealer podle policie účtoval až šest set korun. "Majitel baru se k zabaveným drogám přihlásil a zpočátku spolupracoval. Ale pak náhle začal policistům vyhrožovat, že je zabije, a nakonec jednoho z nich kousl do stehna," popisuje už citovaný policista. Pokousaný policista je nyní v pracovní neschopnosti. Majitel baru si tak kromě obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek vykoledoval paragraf útok na veřejného činitele. "Navrhla jsem vzetí těchto obviněných do vazby, protože jsem nabyla dojmu, že vazební důvody jsou zde jasné," říká dozorující státní zástupkyně Daniela Hanusová. Proč je tedy soudce Pavel Sedláček, známý svou přísností, propustil na svobodu? "Vzhledem k tomu, že máme instituci probačního dohledu, tak si myslím, že to bylo vhodnější. Všichni tři pánové se musí pravidelně hlásit," odpovídá. A dodává: "Všichni tři se zavázali, že se nedopustí žádné další trestné činnosti." Policisté však jejich slibům nevěří. "Máme jasné signály, že v baru opět začali dealovat," tvrdí policista z Prahy 1. "Nyní to dělají konspirativněji a prodávají jen známým," dodává policista. Redaktorům MF DNES, kteří se pokusili drogy v baru zakoupit, aby ověřili tvrzení policie, je totiž nikdo nechtěl prodat. "Byli tady poldové a od té doby u nás nic neseženete," řekl obsluhující. Podle neoficiálních informací nemůže policie najít jednoho z obviněných. Žalobkyně Hanusová podala proti rozhodnutí soudce Sedláčka stížnost, kterou se bude v nejbližších dnech zabývat městský soud.

BALÍČKY HAŠIŠE. Pražští policisté zadrželi podnikatele z Konga, který ve svém baru skrýval kilo a půl hašiše. Soudce přesto podnikatele propustil na svobodu. ILUSTRAČNÍ FOTO: MAFA - RADEK MIČA
________________________________________________________________________

Tanec kolem trávy
Týden 23.6.2003| rubrika: Události| strana: 24| autor: Karel Vrána

Klady a úskalí Marešova "drogového" zákona
Dekriminalizovat marihuanu. Takový je záměr novely, kterou vládě předkládá vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). Návrh již získal řadu příznivců i odpůrců. V palbě ideologických argumentů zanikají fakta. A pokud zaznějí, obě strany je zhusta využívají účelově.

Neoddělitelnou složkou "boje o trávu" jsou diskuse o její zdravotní závadnosti, případně porovnávání, zda je menším zlem než tabák, alkohol nebo "virtuální drogy", jako je televize, počítačové hry či hrací automaty. "Tohle srovnávání nemám rád, protože se míchají hrušky s jablky," říká psychiatr Oldřich Vinař, který se dlouhodobě zabývá účinky chemických látek na lidský organismus. Jediným víceméně exaktním kritériem, kde se dá srovnání provést, je prý riziko závislosti. Ať už psychické či fyzické, protože podle posledních výzkumů se oba druhy mnohdy překrývají. Ze srovnání nejhůře vychází tabák. Z pravidelných uživatelů je na něm závislých 60 procent a závislost je srovnatelná s návykem, který vzniká například u heroinu. U marihuany zatím existuje málo podkladů, odhady se pohybují od nuly do 15 procent. Alkoholiky se stane 8 procent pijáků, bez kofeinu se neobejdou 2-3 procenta konzumentů. Důležitou roli hrají genetické předpoklady. Třeba alkoholikem se snáze stane potomek těch, kdo nestřídmě pili pravidelně. Závislost lze získat na lecčems. Na adrenalinových sportech, sexu, politické moci, práci, lécích. Vinař dokonce v minulosti zaznamenal kuriózní případ pacientky, které se stala závislou na placebu. Tedy na prostředku neobsahujícím žádné účinné látky.

Magická hra čísel
Konopí je momentálně nejoblíbenější nelegální drogou tuzemské mladé generace. Nic na tom nezměnil ani zákon, který vešel v platnost na začátku roku 1999 a zavedl trestnost držení drogy pro vlastní potřebu. S marihuanou má zkušenost každý druhý ve věku osmnácti let a zhruba každý osmý v kategorii 19 a výše. Situace v Česku se v tomto ohledu neliší od západních států. Poněkud hůře jsme na tom s konzumací drogy legální, alkoholu. "V e frekvenci, množství a masovém rozšíření konzumace všech druhů alkoholu, jakož i v předávkování alkoholem můžeme bohužel soutěžit jak s vyspělými, tak s méně vyspělými postkomunistickými zeměmi, jako je Ukrajina, Litva a Lotyšsko," píše se ve zprávě centrálního pracoviště drogové epidemiologie při Hygienické stanici hlavního města Prahy. Stejní "kabrňáci" jsme v kouření tabáku, kde se pohybujeme nad evropským průměrem. Jak zastánci, tak i odpůrci liberálnějšího přístupu k marihuaně se opírají o řadu studií. První skupina, takzvaní liberálové, využívá mimo jiné knihy Lynn Zimmerové a Johna P. Morgana Marihuana - Mýty a fakta, která vychází ze zprávy americké Státní komise pro marihuanu a zneužívání drog (National Comission on Marijuana and Drug Abuse). "Čeští (evropští, australští, američtí) mladiství a mladí dospělí z vlastní zkušenosti vědí, že užití (a dokonce ani užívání) konopných látek nevede zákonitě k přechodu k nebezpečnějším drogám, že mužům ani ženám nezpůsobuje ztrátu potence či libida ani snížení intelektuálního potenciálu," píše v předmluvě k českému vydání výzkumný spolupracovník Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti (NMS) Tomáš Zábranský. Také protistrana má "své" studie. Například Kouření marihuany,deprese a úzkost od Pavla Kostiuka. Touto prací argumentoval šéf Národní protidrogové centrály (NPDC) Jiří Komorous v dopise poslancům, v němž je žádal, aby Marešův návrh nepodpořili. Další prameny, z nichž čerpá podklady pro svůj postoj, už šéf NPDC neuvedl. Na dotazy TÝDNE pouze e-mailem odpověděl: "Vaše otázky, pane redaktore, svědčí o Vaší ,nestrannosti, nezaujatosti a profesionalitě`. Odpovídám Vám následujícím citátem: HONY SUIT QUI MAL I PENSE!." (Správné znění starofrancouzského citátu zní: HON I S O IT QUI MAL Y PENSE! Pochází ze znaku Velké Británie a lze jej volně přeložit jako: "Hanba tomu, kdo jinému podsouvá zlý úmysl!"; pozn. red.) Neshoda panuje i ve výkladu jednotlivých čísel týkajících se počtu uživatelů marihuany, žadatelů o léčbu drogové závislosti, věku a složení konzumentů legálních i nelegálních drog. Zde oba tábory vycházejí ze stejných pramenů: z čísel, která má k dispozici centrální pracoviště pro drogovou epidemiologii, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti nebo meziresortní protidrogová komise. Podle těchto údajů stoupl počet lidí, již mají zkušenosti s kanabisem, od roku 1995 o téměř třináct procent. "Marihuana tady je, je to droga mladých lidí, a proto je ji potřeba dekriminalizovat," vyvozuje "liberál" psychiatr Ivan Douda. "V žádném případě neměnit zákon. Počet uživatelů roste, a kdyby se zákon zmírnil, bude jich ještě více," oponuje hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Politika nade vše
Zmíněný případ jasně svědčí o tom, že oba tábory, ač mají k dispozici stejná čísla, se prostě shodnout nemohou. Dělí je ideová či ideologická propast. Původně odborná diskuse se navíc díky Marešovu návrhu přesunula do politické polohy. Téma drog dělí společnost. Ačkoliv ve veřejnosti postupně roste tolerance k marihuaně, nadpoloviční většina je stále proti dekriminalizaci. Ke špatné informovanosti navíc přispívají zmatené informace týkající se toho, co vlastně ona omílaná dekriminalizace znamená. V kostce jde pouze o to, že by v budoucnu neměli být postihováni lidé, kteří konopí pěstují pro vlastní potřebu. Místo jako na trestný čin by policie na jejich počínání nahlížela pouze jako na přestupek. Momentálně zákon čeká projednání v kabinetu, a pokud projde, tak v obou komorách sněmovny. Jeho osud je převelice nejistý, protože má řadu mocných odpůrců. Lidovci proti němu stojí jako jeden muž, ze sociálních demokratů se nelíbí ministryni zdravotnictví Marii Součkové a šéfovi vnitra Stanislavu Grossovi. Tradičními odpůrci jsou komunisti. V ostatních stranách má novela zastánce i odpůrce. "Možnost, že by zákon prošel, tipuji tak padesát na padesát," uzavírá Mareš.

Plusy a minusy

Marihuana

+ společenská droga, nevede k odcizení konzumenta společnosti
+ nízká návykovost (existují pouze odhady)
+ nevede k agresivitě
+ u pacientů s AIDS povzbuzuje chuť k jídlu
+ není startovací drogou ke tvrdým drogám
+ nevyvolává výrazné změny v lidském chování
+ nelze se smrtelně předávkovat
- vyvolává rakovinu plic
- může způsobovat deprese a úzkosti
- může podpořit vznik schizofrenického onemocnění
- zhoršuje krátkodobou paměť

Zdroj: Lynn Zimmerová, John P. Morgan: Marihuana - Mýty a fakta, Volvox Globator

Alkohol

+ společenská droga spjatá s místní kulturou
+ v malém množství podporuje trávení a zlepšuje krevní oběh
+ není startovací drogou ke tvrdým drogám
- přispívá ke vzniku epilepsie
- vyvolává agresivitu
- ničí játra, slinivku a další orgány, může se podílet na vzniku rakoviny tlustého střeva
- výrazně mění chování
- lze se smrtelně předávkovat

Tabák

+ nemění výrazně chování
- způsobuje rakovinu plic a další formy rakoviny
- způsobuje nemoci oběhového systému
- zcela výjimečně se lze smrtelně předávkovat

Zdroj: Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti

Čeští teenageři a Evropa
aneb kolik procent mladých okusilo legální či ilegální drogu v tu- i cizozemsku

ČR Evropa

91 % alkohol 80 %
poslední rok

54 % opilost 48 %
poslední rok

74 % někdy 67 %
kouřil (a)

34 % kouřil (a) 32 %
poslední měsíc

22 % kanabinoidy 12 %

4 % ostatní drogy 4 %
(bez kanabisu)

11 % sedativa 8 %

9 % alkohol 9 %
s práškem

Zdroj: ESPAD Report 1995, Užívání drog, alkoholu, tabáku a životní styl středoškoláků a učňů v ČR, centrální pracoviště drogové epidemiologie
________________________________________________________________________

Běh za republiku bez drog dorazil také na Mostecko
Deník Mostecka 20.6.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 19| autor: LENKA KABELÁČOVÁ

Most - Tři auta městské policie a dvě doprovodná vozidla ochraňovala včera v Mostě skupinku šesti běžců, kteří se rozhodli během bojovat proti vzrůstajícímu nebezpečí drog, především marihuany. V rámci maratonu, při kterém urazí více než pět set kilometrů, se setkávají se starosty obcí a měst a žádají o připojení k myšlence běhu tím, že se rozhodnout stát městem bez drog. O ratifikaci prohlášení, v němž se hovoří o nebezpečnosti drog, včera běžci požádali také mosteckého primátora Vladimíra Bártla. "Jsem si vědom toho, že i u nás jsou drogy velice závažným problémem a je nutné jej řešit," uvedl při podpisu prohlášení, kterým rozhodl, že Most se stane městem bez drog. Právě rozšířenost drog na severu byla hlavním důvodem, proč si běžci vybrali trasu z České Lípy do Pelhřimova, na níž navštíví kolem sto šedesáti měst a obcí. "Problém drog nám není lhostejný. Vnímáme jej takový, jaký je, a uvědomujeme si, že je velký," vysvětlil kapitán protidrogového týmu Michal Tibitanzl. Podle něj je nějvětší chybou malá nebo vůbec žádná informovanost veřejnosti o drogách. Proto se zastavují ve městech a obcích, debatují s jednotlivými představiteli, rozdávají informační brožurky a diskutují s dětmi. Prohlášení s názvem Běh za Českou republiku bez drog již ratifikovaly více než dvě desítky starostů. "Všichni reagovali velice pozitivně, ale nejen oni. Řidiči nás zdraví troubením a blikáním, lidé mávají," popsal atmosféru Tibitanzl. Podle běžců jsou nyní drogy celospolečenským problémem, který by se měl akutně řešit. "Rozhodně proto nesouhlasíme s navrhovanou legalizací marihuany. Je to stejně nebezpečná droga jako každá jiná, která se navíc rozkládá pouze v tucích a ukládá se tak v orgánech, jako je mozek, slezina či plíce," informoval koordinátor a mluvčí projektu Vlastimil Špalek.
Běh za Českou republiku bez drog odstartoval 16. června v České Lípě a skončí o devět dní později v Pelhřimově. "Akce vyvrcholí 26. června v Den mezinárodního boje proti drogám v Praze, kde bude poslancům parlamentu předána kopie prohlášení měst a obcí. Stejná poputuje také do Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu do Vídně," dodal Špalek. Běh je organizován v rámci protidrogového projektu Scientologické církve s názvem Řekni ne drogám - řekni ano životu. Na Mostecku se běžci kromě Mostu objevili také v Litvínově, Louce, Mariánských Radčicích či Braňanech.
________________________________________________________________________

Hvězdy zákazy nechtějí
Deník IMPULS 23.6.2003| rubrika: Prominenti| strana: 13| autor: (egel)

Poslanci vytáhli do boje proti kuřákům, celebrity jsou proti zákazům

PRAHA Dalším omezením kouření na veřejných prostranstvích by se měli v úterý opět začít zabývat naši poslanci. Pokud jejich návrh projde, tak by například kuřák, který si zapálí u autobusové zastávky, mohl dostat vysokou pokutu. Značně omezeno by bylo také kouření v hospodách a restauracích. Co si o tomto omezování myslí české celebrity? Je to podle nich v pořádku? Většinu známých tváří sice kouření na ulicí obtěžuje a často jim vadí i zadýmené restaurace, ale jít cestou zákazů nechtějí. Zákazy totiž u nás ještě nikdy nic nevyřešily.
***

Janek Ledecký
Myslím si, že omezování kuřáků venku je už dost silné zasahování do občanských svobod. Kam to vede, jsem vidět v Americe, kde se v mrazech před hospodama tísní kuřáci jako žáčci za školou. Myslím si, že správným řešením je rozdělení restaurací na kuřácké a nekuřácké části. Já sám kouřím, ale jsem takový kuřák, který přes den cigaretu nemusí, a zapaluju si až na večer.

Kateřina Průšová
I když sama kouřím a to dost, na večírku třeba i dvě krabičky, nemám ráda, když ženy kouří na ulici. Připadá mi to vulgární. A taky mi vadí, když se odhazují vajgly na chodník. Takže protikuřácký zákon není špatný, ale na druhou stranu mi příjde dost divné pokutovat lidi za kouření na veřejnosti. Stejně se to nebude dodržovat, a policie by se spíš než na kuřáky měla soustředit na vrahy.

Marek Dobrodinský
Jsem odnaučený kuřák, takže mi ted kouř hodně vadí, a když mi někdo čadí pod nos třeba právě na té autobusové zastávce, tak mě to dost štve. Takže trend postihovat kuřáky je správný, ale nevím, jestli zákazy něco vyřeší. Na druhou stranu jsou u nás cigarety a alhokol běžně k dostání, a když si pubertáci dají v křoví marihuanu, hrozí jim málem kriminál. To je podle mě nepoměr.
(egel)
________________________________________________________________________

Na Gibraltaru zabaveno půl tuny kokainu, mezi zatčenými i Slovák
Zpravodajství ČTK 21.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: PZ

MADRID/BRATISLAVA 21. června (ČTK) - Španělská Civilní garda zabavila na plachetnici v Gibraltaru 550 kilogramů kokainu a zatkla tři lidi. Napsal to dnes španělský list El País. Slovenská rozhlasová stanice Expres oznámila, že mezi zatčenými je i jeden Slovák, další jsou Španěl a Britka.

Velitelství Civilní gardy v Alicante, které věc vyšetřuje, se podle El País domnívá, že nynější operací rozbilo mezinárodní síť pašeráků drog, která měla operační centrum v provincii Alicante. Vyšetřování však dál pokračuje.

Podnětem k němu byl loňský nález těla jednoho z členů sítě, který se zřejmě stal obětí neshod s jejími pohlaváry. Síť byla rozvětvena do Kolumbie, Francie a Velké Británie.

pz msk pz
________________________________________________________________________

Informace středočeské policie
Zpravodajství ČTK 20.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: URM

KLADNO 20. června (ČTK) - Policie ve středu zahájila trestní stíhání muže obviněného pro trestný čin nedovolené výroby a držení psychotropních látek a jedů. V loňském roce totiž nabídl a prodal 20 dávek drogy pervitin nezletilému mladíkovi.
________________________________________________________________________

Třebíčská nemocnice ruší lůžka v Jemnici
Mladá fronta DNES 23.6.2003| rubrika: Vysočina| strana: 3| autor: MICHAELA ŠIMOVÁ

Pokud se hospodaření psychiatrické léčebny do konce roku nezlepší, může být uzavřena úplně

Zdravotnictví

Na jemnickou léčebnu, proslulou prací se závislými lidmi, dopadnou nejcitelněji úsporná opatření, kterými se snaží vylepšit své ekonomické výsledky zadlužená třebíčská nemocnice.

Jemnice - Už příští týden se zruší stanice léčby drogově závislých dívek v jemnickém psychiatrickém oddělení třebíčské nemocnice. Odloučené pracoviště tak pocítilo razantní úsporná opatření, k nimž muselo sáhnout vedení zadluženého špitálu. Celkový počet šedesáti psychiatrických lůžek klesne od 1. července na padesát.
Primářka Věra Benešová zatím nehodlá úplně ukončit léčbu drogově závislých dívek. "Stanice zde funguje od roku 1998. Za cenu omezení přeorganizujeme režim tak, abychom mohli pokračovat. Budeme přijímat i nové pacientky," zdůraznila primářka.
Deset lůžek v samostatné části věnované drogově závislým od tohoto týdne prakticky neexistuje. Pacientky byly sestěhovány na oddělení alkoholiček a psychicky nemocných žen. Provoz opouští pět zdravotních sester, dvě kuchařky a snižují se úvazky.
Současný stav kritizují pacientky. "Jedna z nás už odešla uprostřed léčení kvůli tomu, že jsme se musely přestěhovat. Léčím se tady podruhé. Když jsem tady byla před dvěma roky, byla jsem spokojena. Proto jsem chtěla jít znovu do této léčebny a ne jinam," komentovala dvacetiletá Denisa ze Sokolova, která se léčí ze závislosti na pervitinu.
"Stanice se ruší, protože vykazovala obrovské ztráty. Jen v loňském roce to byly 2,3 milionu korun. Letos se dostávají na stejná čísla," konstatoval ředitel třebíčské nemocnice Jaroslav Soukup s tím, že si nemůže dovolit dotovat ztrátový provoz. Špitál totiž dluží zhruba sedmdesát milionů korun dodavatelům po lhůtě splatnosti a faktury hradí s několikaměsíčním zpožděním. Do této situace se dostala nemocnice za předchozího vedení.
Krajský úřad jako zřizovatel nařídil Soukupovi úsporný režim. "Třebíčská nemocnice je na tom tak špatně, že od nás dostala poměrně přísné pokyny. Musí hospodařit s nulovou ztrátou. Uzavření části psychiatrie zaměřené na léčbu drogově závislých jsme doporučili," shrnula Martina Matějková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.
Podle primářky Benešové jde o krok zpět, protože léčebna měla vypracován dlouhodobý program pro drogově závislé. "Na základě projektu jsme měli získat dotaci. Tu jsme nyní museli odmítnout. Mrzí nás to, jelikož jsme nabídli opatření, díky nimž bychom tak za dva roky přestali na léčbě drogově závislých prodělávat," podotkla Benešová.
Sestřičky i primářka navíc nezastírají obavy z dalšího vývoje. "Jsme hodně daleko od nemocnice. Zařízení potřebuje opravy. Máme strach, aby nás nechtěli zavřít úplně," bojí se primářka.
"Záleží na ekonomické stránce. Pokud bude mít léčebna na konci roku kladný hospodářský výsledek, uzavření nehrozí. V opačném případě se bude zvažovat tento krok. Rušení odloučeného pracoviště je jednodušší, než rušit oddělení v nemocničním areálu," připustil ředitel Soukup. Podle krajské radní Matějkové se počítá v budoucnu s jednáním třebíčské nemocnice s jihlavskou psychiatrií o případném převzetí jemnických pacientů.

Foto: MALOVÁNÍ JAKO TERAPIE. Najít duševní pohodu pomáhá pacientkám jemnické psychiatrické léčebny i možnost vyjádřit své pocity prostřednictvím papíru a pastelek.
________________________________________________________________________

Sklenička ohrožuje kariéru řadě vedoucích pracovníků
Hospodářské noviny 23.6.2003| rubrika: Kariéra - kariéra business| strana: 1| autor: Chris Löwer

ZÁVISLOST: Nesprávné řešení stresu snižuje pracovní výkon až o třetinu

* Závislost na alkoholu a drogách ohrožuje více vedoucí pracovníky než ostatní obyvatelstvo. Podle některých odhadů se to týká osmi až deseti procent této skupiny, která často žije neustále pod silným stresem. Dokládají to alespoň příklady ze sousedního Německa.

Zvrat přišel teprve s odebráním řidičského průkazu kvůli opilosti. Investiční bankéř Peter Dudzik (jméno je změněno) má za sebou dvě rychlé kariéry: úspěšného manažera a člověka závislého na alkoholu. Dlouho praktikoval oboje současně. Po téměř 14hodinovém pracovním dnu se toulal městem a dopřával si litry vybraného vína, aby se uklidnil. Bylo toho stále více, brzy až příliš. V noci se budil zcela mokrý potem, vedle něj ležela jeho záchrana - valium. Po téměř čtyřech týdnech se bez něj nedokázal obejít. V práci se stáhl, naštěstí měl vlastní kancelář - i s ledničkou. Jeho partnerka od něj odešla, tlak v práci rostl, hrozilo propuštění. Dudzik stále přidával, až narazil na policejní kontrolu. A ta mu naměřila 2,3 promile. "Musím něco udělat," řekl si a vyhledal pomoc ve speciální klinice. Dudzik je typický případ. "Právě vedoucí pracovníci dokáží často svou závislost skrýt, protože delegují úkoly, čímž zakryjí vlastní nečinnost," říká Heinrich Bents, vedoucí psycholog soukromé kliniky Nexus. "V nejhorším je kryje i osobní asistent. Mnozí z nich sice vědí, že něco nesedí, ale málokdo si troufne něco říci." Vedoucí pracovníci jsou podle něj rizikovou skupinou. Jsou ohroženi více než zbylé obyvatelstvo. Podle některých odhadů se to týká osmi až deseti procent. Nejčastější je nekontrolované pití, následováno medikamenty (uklidňující, povzbuzující) a drogami (nejčastěji kokain) nebo koktejl všeho. "Napětí touto cestou uvolňují spíše muži, kteří tak chtějí odolat stoupajícímu tlaku a konkurenčnímu boji," říká Bents. Hospodářský psycholog Rüdiger Hossiep takové chování označuje jako "coping dopingem" neboli zvládnutí napětí euforizujícími prostředky. Cesta k tomu může vést i přes běžný pracovní den, který téměř vyžaduje, aby se na podnikových oslavách, veletrzích, pracovních obědech zvedla sklenka. To je automatismus, který se může špatně vyvinout, když člověk nechce stát "mimo". "Ze zvyku se rychle může stát závislost," říká Hossiep. "Hlavním problémem této nemoci je, že si člověk myslí, že ji nemá," dodává. Navíc se může rozvíjet díky dobrému maskování. "Obdivuhodné je, jak dlouho to funguje. Pro mnohé je alkohol hnací motor, díky němuž pracují precizněji, protože bez něj již nemohou vůbec," říká Edda Gottschaldtová, primářka kliniky, která se specializuje na léčbu závislých lékařů a vedoucích pracovníků. Další čas navíc uběhne, než manažeři na svou nemoc zareagují. "Životní podmínky vedoucích pracovníků je často mohou dovést k závislosti: jsou extrémně vystaveni komunikačnímu stresu, stojí pod velkým tlakem, pracují znatelně více než normální člověk a musejí čelit velkému očekávání úspěchu ze strany jejich okolí i rodiny," analyzuje Hartmut Stepputtis, kouč pro léčbu závislostí. Samozřejmostí pro manažery je navíc očekávání jich samotných, že dokáží všechny problémy vyřešit sami. Proto často čekají příliš dlouho, než vyhledají cizí pomoc. Kdo ale k takovému bodu dojde, je i tak často sám, protože existuje málo specializovaných klinik. "Do normální poradny takoví lidé nechodí, protože mají strach, že je někdo pozná a protože si vzhledem k své práci myslí, že jsou něco zvláštního," říká Stepputtis. V nejhorších případech pomůže jen speciální klinika. "I když už tělo není otrávené, mozek často střízlivý ještě není," říká Gottschladtová. Narozdíl od normálních center na léčbu závislosti je terapie pro manažery v její klinice koncipována tak, aby odpovídala pracovním možnostem pacientů. Intenzívní terapie zde trvá šest až osm týdnů, zatímco běžně je tři až šest měsíců. I tak je to však tvrdá práce - po detoxikaci a odvykání pacienty provází psychoterapeut, s nímž klienti musejí absolvovat šest až sedm hodin denně - i v neděli a o svátku. Pak následuje terapie na změnu chování tak, aby pacient při dalším problému opět nesáhl po láhvi. "Ten, kdo se chce uzdravit, neplýtvá časem," říká Gottschaldtová. Nejprve je však třeba najít do kliniky cestu. Hartmut Stepputtis se již přesvědčil o tom, že mnozí kolegové závislých lidí dělají v práci, jako že nic nevidí a tím celý problém zhoršují. "To pak má dopad i na podnikovou kulturu a efektivitu práce," říká. Psychoterapeut Helmut Kolitzus, který pořádá semináře, jak pomoci závislým kolegům, odhaduje, že pracovní výkon závislých je o 20 až 30 procent nižší. Navíc 16krát více chybějí a svým často negativním přístupem a nevypočitatelností kazí pracovní klima. Ne vždy však najdou podřízení odvahu něco proti chování představeného namítnout. "Kritika vlastního šéfa by mohla vést k výpovědi," říká Stepputtis. I mezi kolegy ve středním managementu je toto téma vzhledem ke značné konkurenci choulostivé. Kritická věta může být interpretována jako mobbing. Zásadním problémem je však tabuizace tématu. "Atributy, které jsou přisuzovány vedoucímu pracovníkovi jsou síla, zdraví a emocionální sebekontrola a ne - slabiny, nemoc a ztráta ovládání," zdůrazňuje Stepputtis. Psycholog Hossiep je proto skeptický. "U postižených osob by to vyžadovalo, přiznat deficity a slabiny. Při stále horší pracovní atmosféře to bude těžké. Předpokládám proto, že se tento problém ještě zhorší," říká.

Znaky závislosti na alkoholu
* Množí se absence omlouvané krátkodobou nemocí.
* Stoupá i počet dní, které jsou dodatečně deklarovány jako dovolená.
* Dochází k zameškání termínů.
* Po aktivní fázi následuje značný propad výkonu.
* Kolega se častěji stahuje k sobě do kanceláře a vyhledává izolaci.
* Vehementně popírá, že by měl problém s alkoholem.
* Dochází ke změně charakteru: množí se zvláštní a nápadné chování.
* Klepou se ruce, osoba je nervózní, nekoncentruje se.
________________________________________________________________________

Vězení hrozí výrobcům a dealerům drogy
Zlínské noviny 20.6.2003| rubrika: Zlínský kraj| strana: 9| autor: čtk

Uherské Hradiště _ Kriminalisté z Uherského Hradiště zadrželi v minulých dnech tři mladíky, kteří vyráběli a prodávali pervitin. "Pervitin vařili na více místech na Uherskohradišťsku, drogu však šířili do celého Zlínského kraje,"řekla mluvčí policie Jitka Zámečníková. Nejstarší, čtyřiadvacetiletý nezaměstnaný muž z Uherskohradišťska, je ve vazbě. Dvacetiletého muže z Hodonínska a dvaadvacetiletého z Kroměřížska vyslýchají policisté na svobodě. Všichni tři mladíci jsou na pervitinu závislí. Podle vyšetřovatelů prodali výrobci pervitin minimálně stovce lidem. "Větší část z toho tvořili mladiství do osmnácti let,"dodala Zámečníková. Policejní rada celou trojici obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a také z trestného činu šíření toxikomanie. Při prokázání viny jim hrozí až deset let vězení. (čtk)
________________________________________________________________________

Jehly kolovaly, říká narkoman nakažený žloutenkou
Moravskoslezský deník 20.6.2003| rubrika: Regiony| strana: 1

Opava - Dvacetiletý Aleš z Opavska přiznává, že drogy bere od svých čtrnácti let. Pervitin mu zničil život a nyní, jak zjistili opavští lékaři, i zdraví. Nakazil se totiž smrtelně nebezpečnou žloutenkou typu C. Viry zákeřné nemoci zatím napadly játra a postupně je likvidují. Lékaři varují. Tímto druhem žloutenky je totiž nakažen každý třetí narkoman v České republice, který drogy užívá nitrožilně. "V partě jsme si půjčovali stříkačky. Bylo to normální. Jehly prostě kolovaly. Nevím, od koho to mám," svěřil se mladík hospitalizovaný v opavské nemocnici. O nebezpečné nemoci zpočátku vůbec nevěděl."Neměl jsem tušení, že mám žloutenku. Necítil jsem se nemocný," řekl. Teprve později se objevily zdravotní problémy a doktoři vir v jeho těle odhalili."Nedávno jsem si našel přítelkyni. Píchali jsme si i spolu. Doufám, že není také nemocná," doplnil s tím, že už nikdy by si nevzal použitou jehlu. Primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel řekl, že riziko nakažení nečistou jehlou je vysoké."I jediný nevinný experiment a jediná aplikace drogy nesterilní jehlou může skončit tragédií," uvedl. Podle něj každé léto pravidelně přibývají mladí lidé, kteří chtějí drogy vyzkoušet. Lékaři proto varují: "Když už si chcete narkotika vzít, vždy použijte čisté jehly." Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví v České republice žije více než milion lidí, kteří minimálně jednou v životě okusili nějaká narkotika. Žloutenkou je nejvíce ohroženo sedmatřicet tisíc už závislých narkomanů."Podle našich přehledů je dvanáct tisíc z nich nositelem tohoto viru. Jen v Opavě jich je dvě stě," uvedl primář s tím, že léčba je velmi nákladná. "Kdybychom chtěli najednou všechny léčit, zhroutil by se celý zdravotnický systém," konstatoval. Žloutenka se podle něj zpočátku vůbec neprojevuje a pacient s ní může žít až patnáct let. Nemoc se odhalí jen náhodně."I když se nemoc jmenuje žloutenka, tak člověk nezežloutne. Játra, která virus napadá, nemají nervové zakončení, takže nemocného nic nebolí a žloutenka si v orgánu může dělat, co chce. Postupně je ničí a proces může skončit i smrtí pacienta," uvedl. Doplnil, že ještě před rokem 1989, kdy odborníci virus rozpoznali, se nejvíce lidí žloutenkou typu C nakazilo při transfuzi krve."Od určité doby jsou všichni dárci krve testováni a riziko přenosu nehrozí," vysvětlil. Nakazit se podle něj ale i dnes mohou i lidé, kteří drogy nitrožilně neberou."Hepatitida C se přenáší krví. Stačí kontakt s otevřeným poraněním infikovaného člověka. Virus se přenáší z nemocné matky na plod. Nakazit se lidé mohou i při pohlavním styku. Pouze však u krvavých praktik," popsal Kümpel rizika.
________________________________________________________________________

Nalezení heroinu ve Slušovicích
ČT 1 21.6.2003 10:40| pořad: Týden v regionech - JM

Petra ŠPIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Uplynulý týden se nenesl jen v duchu referenda o vstupu do Evropské unie nebo protestů proti reformě veřejných financí. Důležité byly i následující události, které vám nabízím v krátkém přehledu. Začneme na Zlínsku, kde propukl skandál na jedné z tamních škol.

redaktor
--------------------
Jeden a půl kilogramu heroinu spolu se třemi pistolemi a náboji našli o víkendu policisté v domě osmatřicetiletého muže ze Slušovic. Veřejnost je šokována tím, že muž pracoval jako školník v tamní základní škole. Ředitel školy Jindřich Elšík, který je podle slušovických obyvatel rodinným příslušníkem školníka, se odmítl k případu na kameru vyjádřit. Podle vyšetřovatelů je zadržený muž pouze jedním z posledních článků pravděpodobně mezinárodního dealerského řetězce.
________________________________________________________________________

Noční policejní zátah v otrokovických restauracích
ČRo 1 - Radiožurnál 22.6.2003 18:00| pořad: Ozvěny dne

Aleš KOUBA, moderátor
--------------------
Šokující výsledky přinesl noční policejní zátah v otrokovických restauracích a barech. V jednom z kontrolovaných barů pilo alkohol šest dětí mladších patnácti let. U některých návštěvníků restaurací našli policisté také drogy. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček, do akce bylo nasazeno patnáct policistů.

Ivo MITÁČEK, tiskový mluvčí Policie ČR Zlín
--------------------
Policisté prošli celkem šestadvacet restauračních zařízení a zjistili třináct porušení zákona. Nejčastěji se jednalo o poskytnutí alkoholu mládeži kolem patnácti, šestnácti let s tím, že případy byly samozřejmě řešeny na místě, ale část z nich bude řešena také ve správním řízení. Policisté udělali několik blokových pokut v celkovém objemu patnáct set korun a také se podařilo ve dvou případech zajistit podezření na přítomnost drogy.
________________________________________________________________________

Policejní akce potvrdila problémy mládeže s alkoholem a drogami
Zpravodajství ČTK 22.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj| autor: JHM

OTROKOVICE (Zlínsko) 22. června (ČTK) - Problémy mladých lidí s pitím alkoholu a konzumací drog potvrdila sobotní policejní akce v Otrokovicích na Zlínsku a okolí. V jednom z kontrolovaných barů pilo alkohol šest dětí mladších 15 let. U některých návštěvníků restaurací nalezli policisté omamné a psychotropní látky. Při zajišťování jedné osoby museli použít donucovací prostředky.

Bezpečnostní akce se zaměřila právě na podávání alkoholu mládeži a na konzumaci návykových látek mladými lidmi. Do akce bylo nasazeno 15 policistů z pořádkové služby, kteří zkontrolovali 26 restaurací. Ve 13 případech zjistili, že byly porušeny zákony. Akce zlínských policistů potvrdila, že konzumace alkoholu a drog mladistvými je v tuzemsku běžným jevem.

Podle mluvčího zlínské policie Iva Mitáčka akce znovu prokázala, že porušování zákona na ochranu mládeže před alkoholismem a jinými toxikomaniemi je velmi časté. Proto se bude policie v následujících týdnech této problematice více věnovat.

Šířením návykových látek mezi mladistvými se zabývá i vláda, která podpořila návrh zákona o opatřeních na ochranu před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Zákon předložila ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD). Tabákové výrobky by se podle něj mohly prodávat jen ve specializovaným prodejnách. Za prodej alkoholu a tabákových výrobků dětem a mladistvým by hrozila pokuta od 20.000 do 100.000 korun.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví kouří každý pátý patnáctiletý člověk a nejméně 35 procent šestnáctiletých užilo drogu. Zkušenosti s alkoholem má 86 procent jedenáctiletých chlapců a 80 procent stejně starých dívek.

Josef Hampl hš kš
________________________________________________________________________

Velká města si budou v kritických situacích půjčovat strážníky
Zpravodajství ČTK 20.6.2003, rubrika: Parlament, státní správa - Liberecký kraj| autor: USM

LIBEREC 20. června (ČTK) - Velká statutární města si budou mezi sebou půjčovat strážníky, pokud některé z nich postihne živelní pohroma, jakou byly například loňské povodně. Primátoři se na takové výpomoci domluvili během dvoudenního kolegia v Liberci.

"Po přijetí novely zákona o obecní policii mohou strážníci lépe zasahovat i v jiných městech," řekl na dnešní tiskové konferenci prezident kolegia, primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák. Radnice spolu musí pouze uzavřít smlouvy. Například Zlín dokáže ostatním v případě ohrožení poskytnout zvláštní potápěčskou skupinu. Podle primátora Tomáše Úlehly nedávno zasahovala při pátrání po utonulé dívce na Kroměřížsku.

Městští policisté z Olomouce pomáhali vloni při povodních v Českých Budějovicích. Podle zákona však tenkrát neměli ve městě žádné pravomoci a sloužili ve smíšených hlídkách s domácími strážníky. "Bylo jich u nás asi 25," dodal českobudějovický primátor Miroslav Petr.

V kritických situacích by si radnice poskytovaly strážníky zadarmo, hostitelská města by jim platila pouze bydlení a stravu.

Velká města by mohla využívat strážníky odjinud i při velkých sportovních nebo kulturních akcích. Jízdní policie z Ostravy dohlížela již v minulosti na pořádek při slavném dostihovém závodě Velká Pardubická. Do úvahy připadají i podobné velké akce, jako byl nedávný sraz motorkářů v Českých Budějovicích. Do jihočeského města se tehdy sjelo asi 17.000 lidí.

Města se zhruba 100.000 obyvateli mají většinou kolem 100 strážníků. Hradec Králové jich využívá 90, Liberec o tři více, České Budějovice rovnou stovku. Výjimkou je Ústí nad Labem, kde se o pořádek stará 170 policistů. Jejich počet stoupne dokonce na 200. "Potřebujeme jich tolik kvůli problémům s drogovými dealery, nepřizpůsobivými obyvateli nebo s výtržnostmi," řekl ústecký primátor Petr Gandalovič.

Kolegia se v Liberci zúčastnilo 17 z 20 českých a moravských primátorů. Omluvili se pražský, karlovarský a kladenský.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma