Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 
Sklo pod výbojku, jeho aplikace a efekt na rostliny - Klikni zde pro originální téma
bukowski
Znamý mi poradil abych dal pod lampu v pěstírně sklo a tím oddělil lampu od kytek a lampa tím pádem mohla být níž. Pak stačí chladit jenom horní část nad sklem kde je lampa. Máte s tím někdo zkušenosti?
viridis
Jo, ma pravdu - ale i dole budes mit nejake odsavani, trochu tepla se vzdycky vyzari. Nejlepsi je asi lampu sklem (nejsem si zcela jist, ze to obycejne sklo vydrzi) zespoda 'ucpat' a odsavat luft primo z lampy. Ono kdyz Ti to trochu poroste, zvednes hned lampu se vsim vsudy......
Zdar!
grEEnHeAD
cau..hele mam takovou mensi skrin sirka60-vyska180-hloubka50 .mam dole 4vetraky od zdroje z PC. nahore mam dva. mam maly kytky, takze mam lampu bliz knim a je tam docela velky teplo. Prez den 30C. Velky teplo vytvari ta lampa a tak me napadlo ji dat do takove krabice. dno a strany by byly skleneny a nahore nakej plech kterej to uzavre a vnem budou dva vetraky ze zdroje z pc a budou odsavat teplo. celkove BY se teplota mohla snizit.. co si myslite??

a pokud jo,tak jaky sklo je k tomu vhodny? staci normalni sklo? vydrzi tu teplotu u lampy? (110W) .. nebo musi bejt nejaky na vyssi teploty?? :P sorry..fyzika a chemie neni muj konicek ;)

a co naka ztrata paprsku svetla prez to sklo..??

viridis
No - nevim, jestli normal sklo neprdne: cim bude tlustsi, tim vetsi pnuti se v nem bude vlivem nestejnomerneho ohrevu vyvijet. Na druhe strane, tenci sklo bude mit mensi mechanickou odolnost. Original je vetsinou kremicity sklo (neco jako varny nadobi, s vysokym obsahem SiO2), nebo - coz jsem ziral - plexikryt. Dost jsem se tomu divil, kdyz jsem ziskal komplet lampu verejneho osvetleni (bez sloupu<img src="/forum/images/smilies/wink.gif" border=0>), ten dekl zespoda je docela tenky plexi.....
Vyzkousel bych par hodin bez kytek a bez vetrani normal sklo, tak 3 mm tlusty, jestli nerupne, i bych na nej poklepaval - s rozumem. Jestli vydrzi, nechal bych to tak, jestli nee, zkusil bych plexi. To kremicity sklo je nechutne drahy a blbe se shani....<img src="/forum/images/smilies/mad.gif" border=0>
Hodne uispechu a dej vedet, jak to dopadlo !
bukowski
Ten muj znamy prave presne takove lampy pouziva. Jsou to takove velke halogeny co se pouzivaji ve velkych provozech v tovarnach nebo na stavbach. Ze spoda je sklo a ze strany je dira primo na odsavaci trubku, takze vsechno teplo jde ihned pryc
TSUBA
Chcete chladit lampy? Podívejte se sem!!!
http://www.growthtechnology.co.uk/T....asp#Reflectors
http://www.overgrow.com/edge/showth...?threadid=41279
http://www.overgrow.com/edge/showth...07&pagenumber=2
http://www.overgrow.com/edge/showth...0089#post330089
http://www.overgrow.com/edge/showth...1225#post331225
http://www.hanfburg.de/store/detail...sp?img=790.jpeg
http://www.omegagarden.com/gallery2.htm

Spoon
Musel jsem taky dat sklo mezi lampu a kytky.doporucuju odvetravat oba prostory ale ten u lampy vic.Tam mam privedenou od vetraku na odsavani hadici,ktera odsava vzduch ohraty od lampy a ve stejne vysce jako je hadice mam z druhe strany saci otvor chladneho luftu.Sklo je 4mm silne a doporucuju ho dat cca 7cm od lampy aby bylo co nejdal od vršků kytek.Sklo se ohřívá od lampy a pak topí i na kytky.Zaroven se mi takhle udrzuje trochu vyšší vlhkost u kytek v růstové fázi.
Nevím jaký to má vliv na spektrum světla ,ale kytky se tváří v pohodě.
Mam skříň 120cm výška a 45*70cm ,lampa 250w sodík.
Podle svých zkušeností pro menší skříně zatím můžu tohle řešení doporučit.
grEEnHeAD
tak takle nejak sem si to predstavoval. az budou naky $ tak se na to vrhnu.

http://www.overgrow.com/cgi/image.p...ontpage_bkg.gif

grEEnHeAD
no a ted mi rikal jeden znamej (hall) ze na overgrow pisou,ze k tomu staci normalni sklo ... takze by se nemuselo ani shanet to kremikovy ;)
mális
Čau děcka nebere sklo nějaké světelné spektrum?
Jak má být lampa vysoko od vrcholu rostliny u 400w výbojky.
j.josuha
tam se ovšem nejedná o klasické plexi jak se může na první pohled zdát ale o tzv termoplast který je technologicky uzpůsoben vlivům velkých teplot něco na bázi teflonu akorát je to čirý
Muf
Otázka je jasná a přímo ještě nezodpovězená:
?Ovlivní znatelně obyčejné 4mm sklo světelné spektrum výbojky?
hall
hell0 all.

tak uspesne pouzivam obycejne tabulkove sklo zasazene do stinitka s odsavanim, 400w.

prumerne snizeni teploty v boxu po pridani skla: 0.9 st.C

vzdalenost vrsky kytek - sklo: 35cm
vzdalenost vybojka - sklo: ~7cm
teplota u vrcholku: ~ 27 st.C
teplota v prostoru boxu: ~25 st.C


sklo je zavesene ~3mm pod okrajem stinitka, takze touto mezerou se nasava vzduch z okoli, kolem vybojky do odtahu.

a eshte jeden postreh: vymenil sem starou teslu z telocvicny za philips SON-T plus. kromne vyssi svitivosti pozoruju mensi tepelne zareni. v praxi: na to sklo co je 7cm od vybojky si klidne pritisknu ruku a rozhodne me nespali.


bohuzel, a na to bych se chtel zeptat. teplota je samozrejmne dana krome tech. podminek v boxu, teplotou prichozi vzduchu z venku. mam skrin v obyvaku, a vlete kdyz je venku 30+ st.C, tu mam rozhodne tak 25+st.C. Jak tohle resite vy ??
viridis
1. Sklo ovlivni spektrum tak, ze urizne cast UV. Tu vsak nepotrebujeme a sodik ho stejne neprodukuje.
No, mozna jo - na zaver qeteni, ale zatim jsme se neshodli, jestli to UV na zaver kytce pomuze, nebo nee - ale jak uz jsem rikal, ze sodiku UV stejne neleze...

2. co s teplem ? V lete, kdyz teplota preleze pres 30, tezko skrin aktivne chladit. Mam vyreseno tak, ze jednak pres nejhorsi vedra tech 6 hodin je 'noc', at tam jeste nepridavam tepla. Krome toho prisavam studeny vzduch ze sklepa - hodne se to zlepsilo :D
oton
zdar lidi, teplota ve skříni je moc vysoká musim dát před lampu sklo, kámoš sklenář mi může sehnat čirý sklo 1cm tlustý, prej nepraskne, vydrží takový teplo dokuď se neroztavý :-) ale nedokázal mi říct, jestli nebude tak tlustý sklo náhodou pohlcovat světlo z lampy, tak jestli mi někdo můžete fundovaně poradit budu moc vděčnej!
Amík
Zdar hele ten 1 cm je docela hodně tlusý sklo, v okně máš 5 mm a to podle mě stačí. Záleží to ovšem jaký máš světlo. pokud máš stejně nebo min jak 400W tak těch 5 mm stačí. hlavně tam to sklo nesmíš dávat napevno. Musi mít kolem sebe prostor aby se mělo kam roztahovat. když ho nebude mít tak prdne.
Jinak s tim pohlcováním světla nevim. 1 cm je fakt dost, ale řekl bych že je to v klidu.
oton
no lidi tady tvrdili, že obyč sklo praskne, tak se toho bojim, chci to mít hned pod lampu, jako, že tim uzavřu stínítko ze spodu, lampa je 400W
Amík
Jo vim přesně jak to chceš mít. Ještě mít pořádnej odtah rovnou ze stínítka a papá vysoká teploto. Hele jediní co podle mě můžeš udělat je to že prostě prubneš.když to prdne tak se moc nestane, ze skrine to vyberes jak nic. Ono je to totiž o tom že zaleží na jyký sklo narazíš. Hlavně to tam chce mít fakt volně.nejlíp volně položený a na okrajích mit místo.
n.i.t.r.a.m
Ja bych volil to sklo opravdu tenci,protoze cim bude tlustci,tim vetsi rozdily teplot budou na obou povsrsich,vetsi napjatost a tim spise ti to prdne.
To pohlcovani by me taky zajimalo.Ja mam pod stinitkem plexi sklo a kytky sou f poho,ale jake sou ztraty,to fakt nevim.

Jen bych si dal pozor byt tebou,aby to sklo nebylo poskrabany,muze se tam lamat svetlo-me to v nekterych mistech palilo kytku.
A taky si konstukcne vyres,jak to sklo lehce vyndat ... sem tam se na nem musi utrit prach :o))
Srooga
Hele mam sklo 2cm pod výbojku. Je 3mm tenký.
Zatim neprasklo. Jestli máš odtah od stínítka, tak nech mezi sklem a stínítkem mezeru. Vzduch, co de do odtahu ti pak to sklo dobře chladí. Mam ale jenom 250w.
No, zkus a uvidíš. Mě stálo 37 korun :)
oton
konstrukci mam vyřešenou, sklo tam bude volně položený v takových závěsných zobáčcích(packy do "U" otočebý od 90stupňů), které se budou moc otočit a sklo se dá v pohodě vyndat, odtah mam samozřejmě dírou nahoře ve stínítku

nejde mi ani tak o to prasknutí! kámošovi řek technik, že to nepraskne! nezapomeňte, že se výbojka nažhavuje postupně, tak že i to sklo se postupně zahřeje! žádný teplotní skoky

jde mi o to jestli 1cm sklo nebude nějak ničit to světlo???!!!
olik
2 oton:

Před 3 týdny jsem řešil něco podobného. Mám 250W-sodík a dával jsem tam sklo. Po přečtení některých příspěvků tady na groweru jsem zvolil obyčejný sklo 4mm. Lépe je mít sklo tenčí ... nedochází tam k takovému pnutí jako u 10mm tlustýho skla. Pro jistotu jsem v pěstírně ještě pod sklo upevnil mřížku, která sklo měla zachytit v případě prasknutí. Po 3 týdnech "testů" jsem mřížku odstranil a sklo drží. Je 8 cm od výbojky a je tam okolo 50°C ... takže v pohodě.

Taky by mne zajímalo jestli obyčejný sklo bere něco ze spektra sodíkové výbojky. Z vlastní zkušenosti víme, že přes sklo se člověk neopálí, protoře sklo pohlcuje ultrafialové záření ... ale vyzařuje sodík vůbec něco takového ?

[Edited by olik on 06-06-2002 at 03:10 PM]
crazyshit
Nazdarek,potreboval bych poradit stim,jak zmenšit teplotu vzduchu ve skříni bez nějakyho drastickýho zásahu jako např. vyřezání díry do skříně.Vyřešilo by to sklo a u něho třeba stolní větrak?Mam 250W sodík.Skřín: š-73 cm , h-43cm , v-127 cm.Diik moc...:frog:

[Edited by crazyshit on 06-06-2002 at 10:12 PM]
Dlabi
Tak panove,

Ja sam sklo pod vybojkou nemam protoze nemam problem s teplotou.

Studuju VUT v BRNE a prave sem se ucil na zkousku stavebni chemie kde je jedna z otazek sklo ve stavebnictvi.

Obicejne sklo pohlcuje urcite spektra svetla například: sklo o tlouštce 1 mm nepohlti skoro nic. Sklo o tloustce 5 mm (to je to co mate doma v oknech a hadejte proc se dava do oken minimalne 5 min. sklo) pohlti totiz vetsinu UW zareni ktere neni pro cloveka zrovna zdrave.

No o skle o tluostce 1 cm nam ve skriptech nepisou takze nefim. ale urcite ti pohlti UW zareni (no ale ty tam stejne zadne nemas)

poradil bych ti 1. dej tam sklo tak 3mm silne a dej mu vuli na roztahovani toto sklo by nemelo nic pohltit a jestli pohlti tak jen uplne minimum.
2. Doporucil bych ti sklo kremikove (bude asi dost drahe) ale cituji skripta:"sklo kremikove narozdil od normalniho nepohlcuje zadne spektrum svetla (tzn. ani UW zareni) a navic jeho teplotni zoztaznost je 28x mensi nez u skla normalniho pouziva se napr k vyrobe rtutovych vybojek" tak toto se musim ucit ke zkouskam:) z toho vylplyva ze kdys se ti normalni sklo roztahhne o 2,8cm tak to kremikove jen o 1mm. ale jak sem rikal bude asi dost drahe ja nevim jak sem psal ja sklo nepotrebuju:)
crazyshit
2 snark:snad chapes,ze kdyby moji rodicove uwideli,ze mam we skrini diru,tak by asi pekne rwali.myslis,ze bych to mohl wyřeSHIT tak,ze bych ty diry,udelal ze zadni strany skrine,kde je jenom tenka preklizka???newim ale jestli si to bude brat dostatecne mnozstvi wzduchu kdyz budou diry par centatuku od zdi.jo a jak je to teda s tim alobalem???řeší se to tady,ale zadnej konkretni zawer jsem jeste newidel.Kdyz bych ho odstranil,snizi se tim tam teplota,nebo ne?Jo a je tam wubec tak dulezitej???
2 dlabi:pekne ji sto rozebrala myslim,ze spouste z nas si pomohl pri wyberu toho "best" skla.karma je na ceste....:sun:CS:sun:
oton
to snark: jo chlape dík za rady, ale moc si mi teda nepomoh, je pěkný že ses rozepsal o spektru sodíkovky, ale o to tady vůbec nešlo, radit, že si máme dát do skříně pořádnej ventilátor, to taky nic moc, protože ne každýmu může skřín hučet jak turbo :)

zajímalo mě jak se světlo mění po průchodu sklem, vzhledem k tloušce, teplotě a možnosti prasknutí, jestli se světlo bude měnit tak razantně aby byly kytky na hovno a podobně. a tohle sem zatim nikdo nenapsal, teda trochu to nastínil Dlabi
__________________________
to Dlabi: dík trochu si v tom začínám dělat jasno, tak že tam dám sklo 3 / 4mm obyč, snad to nepraskne a kytky budou prosperovat, na křemíkový momentálně nemám

PS: případný další kvalitní redakce jsou vítány, nebo aspoň nějakej odkaz jak sklo+tloušťka+světlo = vliv na kytky, díky všem
TommyBoy
3-4mm ti nepraskne pokud nebude extremne blizko vybojky, ale pouzil jsem 8mm a to prdlo po 2 tydnech...
Jinak samozrejme sklo neco odfiltruje, ale neni to tak drsny...
Nicmene jako jeste luxusnejsi reseni doporucuju tohle protoze to vyresi problemy s teplem skoro uplne

Viz http://grower.cz/forum/showthre...65&pagenumber=2
rolllller
Před nedávnem jsem v knize "Základy skleníkového květinářství" z roku 1991 četl:
- čisté 4 mm tabulové sklo propouští 89-92 % kolmo dopadajícího světla
- 1 % světla navíc znamená asi o 0,5-1 % vyšší výnos

Bohužel nepsali nic o plexiskle nebo křemíkovém skle - zřejmě kvůli ceně.

Takže bych použil raději tak 2 mm tlusté sklo a doporučuju často a pečlivě čistit.


oton
to TommyBoy: díkes za rady, už sem na ten thread taky narazil. jen u toho stínítka neni nic napsaný, jako třeba, to nahoře je z plechu? ve vnitř je skleněná trubka nebo nic??? a podobně, trochu větší rozepsání by neškodilo, z čeho si to vyráběl, kde si sehnal věci a pod, dík

to rolllller: díky za údaje, že budu mít o 1% nižší výnos to mě nijak netrápí! tak že by mělo sklo 4mm vyhovovat, zkusim sehnat 3mm ale nevim jaký tloušťky skel se dělaj
TommyBoy
Tohle napsal breeder, ale myslim ze to sem patri ;)

citace:
Původní příspěvek od breeder
- stínidlo je vyrobeno z naohýbanýho a nalakovaného plechu a místo skla je
osazena speciální fólie, která vydrží extrémní teploty,

- je však nutno u větších systémů než 400W, použít tlačný ventilátor pro chlazení
(což je doporučeno i pro menší výkony, aby lampa zbytečně netopila do pěstírny)

- když napíšete teaboostrovi na PM http://grower.cz/forum/private....message&toid=35,
tak vám dá přesný informace, kdy a kde se bude dát objednat.

- tady jsou další fotky: trochu předělání chlazení (pořád jen dočasně)

78/18



já mám 600W a ventilátor jsem tam vrazil o výkonu 250 m3/h

[Edited by breeder on 10-06-2002 at 02:25 PM]
oton
to TommyBoy: co je to za specialni tepluvzdornou folii??? jak se to menuje a kde se to da sehnat? kolik to stoji? :-))
oton
seru na to :) dneska jdu koupit 3mm sklo do skříně, světelný ztráty minimální a snad nepraskne i když výbojka 400W bude docela blizoučko tak 3-5cm
TommyBoy
Az zjistis ze ti to sklo moc nepomaha tak napis pm teaboosterovi a on ti to vysvetli... Ja to stinidlo nedelal, ale mam ho od nej .
Zdarec T.

[Edited by TommyBoy on 13-06-2002 at 04:41 PM]
oton
to TommyBoy: jo díkes, zatim to funguje dobře tak časem až budu stavět druhou svojí skříň, protože tuhle provozuju u kámoše a nechci mu tam dělat vychystávky
rolllller
to oton:
Možná jsi nerozuměl Ty mě, nebo já Tobě, takže pro jistotu:
Jestliže 1mm skla zeslabí světlo o 2,4% a -1% světla sníží úrodu o 0,75%, pak to znamená, že 1mm skla sníží úrodu o 1,8% a 4mm o 7,2%. Není to mnoho, ale není to ani zanedbatelné. A navíc se tenhle výpočet týká kvalitního skla a rostlin jen průměrně citlivých na dostatek světla. U travky, českého obyčejného skla a jeho průměrné zaprášenosti bude rozdíl větší. Nevím, jak se projeví že většina paprsků dopadá na sklo šikmo, ale mám podezření že negativně. Celkový rozdíl by mohl činit třeba 20%!

Řešením beze skla by mohlo být zabudovat do stínítka kromě odtahu i aktivní přívod vzduchu. Většina odsávaného vzduchu by pak byla zajištěna "dovnitřtilátorem", okruh by byl téměř nezávislý, a díky tomu můžeš lépe regulovat vlhkost vzduchu u rostlin.

to snark:
Vzhledem k tomu, že je vnitřek stínítka natřen na bílo, je rozptyl světla dokonalý. Zvlášť, jestli je to matná barva. Tento způsob ale neřeší problém, že přímo pod svítidlem je 10x (např - záleží na konkrétní situaci) více světla, než na okrajích. Zatím jsem na Groweru nenašel řešení, takže to řeším sám. Pracuji na programu pro návrh reflektoru, který by směroval světlo ke krajům pěstební plochy, podle zadané vzdálenosti výbojky a šířky pole. Výsledkem by mělo být rovnoměrné osvícení celé plochy. Až přijdu na to, kde mám chybu ve výpočtech, tak založím thread a vložím link na stažení. Tak mi přejte štěstí.

nomad
mam 3mm sklo 5cm pod lampou 600w, jednoduše celý s uzavřeným stínidlem, napojeným na odtah ventilátor. můžeš tam vsadit i průběžnej pachovej filtr .maká to x měsíců a s úrodou kolem 1g na 1w si nemyslím že je slabý sklo na škodu. samozřejmě bude křemík. sklo asi vychytávka, ale cena???


[Edited by nomad on 27-06-2002 at 08:03 PM]
WiB
To že se nějaký malý procento světla přes obyčejný sklo odfiltruje sice pravda je, ale vzhledem k tomu, že ta lampa může být daleko blíž kytkám, je sklo vlastně výhodnější.
Protože pokud ze 110% původní svítivosti odfiltruješ 5%, tak to musí vyjít líp, ne. Snad mám pravdu :D
JIPak
Ty vypadas jako ze tomu rozumis, proto jdu na tebe z dotazem. Misto jakychkoliv vetraku jsem se rozhodl nainstalovat do skrine privod z klimatizace, teplota je ve skrini stale idealni, jen me napadlo ze vzduch z klimatizace je urcite jiny nez normalni, nevis jaky a jestli by to mym milackum nemohlo vadit, zatim jsou tak 10cm vysoke a zdaj se ze jim nic nechybi.
Kylik
Fakt zajimavy prednasky, tak mi nekdo z vas svetlologu vysvetlete,
1. o co teda to bezny okno ochudi ty sl.paprsky (pokud se nepletu o UV tu nejde) a estli zrovna ty sou tak strasne dulezity.
2. na jakej fragment svetelnyho spektra raeguje potence kyti.
3. bude kyti, kera poroste jen za oknem, mit aspon neco(kolik)
Ender
Snark> obdivuji tve znalosti.......:) K+
Easton48
Cau prave zacinam se stavbou skrine a nevim jak vyresit ventilaci. Mam 1.1m vysokou skrin a potrebuju vyresit teplotu od sodiku (250w). Bude mit nejaky vliv kdyz dam pred sodik slenenou desku? Mam totiz napad, ze bych uzavrel svetlo sklem a pak odsaval teply vzuch primo od vybojky. Dik :smoker:
hawk.cz
myslim,že i týdle mojí odpovědi je škoda...projdi todle indoor forum..je tu toho na několik knížek :)

určitě to vliv mít bude...takhle se normálně odsává od výbojky , snižuje se teplota ve skříni a chráněj se kytky...určitě to tak udělej ...ale nezapoměn i na ventilaci u kytek...aby se ti tam chuděry neudusily
Easton48
myslel sem jako vliv treba na svetlo(svitivost). vetrani u kytek je zarizeny. a je jedno jaky sklo a jak tlusty to sklo bude??
psilos
na svítivost to vliv mít bude, normální sklo narozdíl os borosilikátu pohlcuje mnohem víc z potřebnýho spektra. Ale neřeš to, tak , jak si to chceš udělat je jedno z pár možných řešení a ztráta není tak citelná. Sklo použij co nejslabší, tlustší skla po ohřátí pnou a praskají. (odzkoušeno)
Sinuhet
plexi nemuzes dat tak blizko k vybojce jako klasicke sklo, zmeklo by. Takze na vybojku pak potrebujes vetsi prostor a ten se zase hure chladi, atd...
Ja hlasuju pro kus skla, co nejtenciho, ktery se vlastni vahou nezlomi.
KABUTO
Sklo může být úplně obyčejný a vůbec nemusí být co nejtenčí.

Skla vám praskaj protože nemáte místo po stranách pro tepelnou dylataci(roztažnost) - ale to se učí už na základce pánové :)

Sklo který má baj oko 40x25 se vlastní vahou určitě nezlomí :)

Plexi které se může dát do cooltube mají prý v G shopu,ale nevim co je na tom pravdy.

Sklo doporučuju ke stínítku přidělat žáruvzdornym silikonem(ozkoušený-dosáhnete těsnosti+možnost rozpínání) (OBI cca100Kč)
Sinuhet
KABUTO: Sklo muze take prasknout proto ze je prilis hrube a vlivem tepelne roztaznosti ruzne teplych oblasti v tom skle, tam vznikne pnuti, ktere ho muze zlomit. Proto radim, radeji sklo tenci, ktere se lepe prohreje. Na zakladce se uci, ze nekdy je svet slozitejsi, nez se na prvni pohled zda.
KABUTO
Sinuhet:OK,čekal jsem co napíšeš :)

A nevíte někdo něco o té fólii,kde by se dala pořídit?
Maestro
Slyšel jsem že křemenné sklo má dobrou propustnost světla a minimálně ovlivňuje spektrum(tedy z těch skel co koupíte v normálním sklenářství). Cena by taky neměla být nějak závratná:beer:
Deda Mraz
citace:
Původní příspěvek od KABUTO
Sklo může být úplně obyčejný a vůbec nemusí být co nejtenčí.

- sice nutně nemusí být nejtenší, ale čím tlustší, tím větší úbytek světla, takže to chce zvolit rozumně...určitě bych nedával silnější než 3mm, 2mm považuji za optimální tloušťku. Já jsem sehnal jen 3mm.

citace:
Skla vám praskaj protože nemáte místo po stranách pro tepelnou dylataci(roztažnost) - ale to se učí už na základce pánové :)

- no tak jestli se to učí už na základce, tak se tam taky určitě učí, že je to s měkk....ale ne, nechám toho ;) :rejp:

citace:
Sklo doporučuju ke stínítku přidělat žáruvzdornym silikonem(ozkoušený-dosáhnete těsnosti+možnost rozpínání) (OBI cca100Kč)

- taky docela dobrý nápad, jenom to trochu stíží údržbu (alespoň mě se na tom skle usazuje dost prachu), takže možnost sklo vyjmout a otřít je určitě užitečná a takhle se jí vzdáš...

P.S. snad se nezlobíš, že kritizuju, krtečka bych si nazlobit nechtěl :)
Deda Mraz
citace:
Původní příspěvek od Maestro
Slyšel jsem že křemenné sklo má dobrou propustnost světla a minimálně ovlivňuje spektrum(tedy z těch skel co koupíte v normálním sklenářství). Cena by taky neměla být nějak závratná:beer:


Každé sklo je křemenné (větší nebo menší obsah Si02) :) to, co potřebuješ ty, je borokřemičité sklo (to je například tzv. varné sklo, výrobce sklárny Kavalier, Sázava). To má obsah Sio2 až 98%. Jestli se pletu, tak mě někdo laskavě po(o)pravte ;) Jenomže tohle sklo (dle mých zkušeností) běžně ve sklenářství neseženeš, teda seženeš, ale ne čiré, což je poněkud na hovno :) Ve sklenářství ho mají pod značkou Helios a používá se na skleníky (proto taky není čiré, ale krupičkové nebo s jinou povrchovou úpravou zvyšující rozptyl, ale také snižující prostup světla)... :(
ganjaboss
sorry že to neni tak úplně k threadu ale vadí když tam to sklo neni ??
Maestro
Deda Mraz: Jasně, ale když si půjdeš koupit sklo do okna, tak řekneš že potřebuješ "sklo", ale když řekneš že potřebuješ "křemenné sklo" se zvýšenou propustností atp. tak ti sklenář dá jiné než obvyklé sklo, si myslím já. Nechci slovíčkařit, chtěl jsem jen poradit:)
kanetz
no a co když bich tam dal igelit? to bi asi nemělo vadit tomu spektrumu, ne ?
Sinuhet
Igelit se roztavi.
ragazzo
zdarte panove.....kdyz to tak procitam mate vetsinou pravdu,tenci sklo je lepsi pac není v něm tolik molekul a tudíž se méně světla odrazí do...něž u skla tlustého......

varné sklo nevím ale já mám na skleníku skla z avie,taky nesou spatný....z varného skla se dělaj zavařovačky,sklenky atd...proč by teda měli dělat tabule,když je dál už nemůžou zpracovávat....tím myslím ohýbat a tak...

jo a kdyz si tu predavate ucivoo ze zakladek tak verte že sklo je amorfní látka -> že postupně teče dolů(řád něklika let)


to ganjaboss: nemusíš podle teho jaký tam maš teplo a jakou ventilaci....
hawk.cz
to ganjaboss: no když tam to sklo nebude, tak budes mit problemy s odvetravanim skrine a snizi se ti taky velikost prostoru v nemž mužeš pěstovat green protože pod sodíkem budeš mít takový teplo, že se ti green bude pálit .... takže ho nemůžeš dát až tak blízko k sodíku ...domluvil jsem ...hawk
ganjaboss
děkuji !!! PEACE
Deda Mraz
citace:
Původní příspěvek od ragazzo
varné sklo nevím ale já mám na skleníku skla z avie,taky nesou spatný....z varného skla se dělaj zavařovačky,sklenky atd...proč by teda měli dělat tabule,když je dál už nemůžou zpracovávat....tím myslím ohýbat a tak...


To s tím varným sklem jsem dal jako příklad, že je to také borokřemičité sklo. Nikde jsem nenapsal, že borokřemičité sklo je jen to, které známe jako varné... Z borokř. skla se toho vyrábí daleko více, například také sklíčka do mikroskopu a jiné technické záležitosti, kde se vyžaduje maximální propustnost. A mimochodem zavařovačky určitě nejsou z varného skla, zkus ji dát na sporák a uvařit v ní vodu...
gr@wer
citace:
Původní příspěvek od Deda Mraz

- taky docela dobrý nápad, jenom to trochu stíží údržbu (alespoň mě se na tom skle usazuje dost prachu), takže možnost sklo vyjmout a otřít je určitě užitečná a takhle se jí vzdáš...

P.S. snad se nezlobíš, že kritizuju, krtečka bych si nazlobit nechtěl :)


Dědo vševědo, když už jsi nechyběl ve škole na i/y, měl jsi možná míň hulit do hodiny, kdy učili, že se ve slově "ztíží" píše na začátku písmeno "z" a ne "s".

Já vím, zas jsi nám všem ukázal, jak seš chytrej... ale je to fakt k smíchu opravovat někoho a sám udělat takovou chybu hned v další větě.

Tohle byl snad nějaký diktát nebo co???
KABUTO
děda : Příště už o škole ani nepípnu :) :) eště by jste mi opravovali i,y
ragazzo
to Deda Mraz: tak já se s tebou nechcu hádat,ale estli si někdy dělal zavařeninu či klobásky či oharky tak si to dal zo zavařovaček a pak co????šupl do hrnce o teplotě vody kolem 100stupňů, teda lehce pod bod varu inak by se hnedka vypařila,toť vše:baby:
Easton48
Diky kluci ja prave mam skrinku pouze 1m vysokou a dam tam 250w sodik takze budu mudet vetrat osto6. Urcite si tyto rady vemu v uvahu a vyberu z toho tu nejlepsi variantu. A nemate nahodou nekdo zmereny jaky teplo vydava sodik?? Salam al-lejkum
Hyena
ragazzo: ono ani tak nejde o počet molekul, jako o složení a povrchovou úpravu. V podstatě by bylo obyč sklo dobrý, ale s nějakou antireflexní vrstvou. Nejlepší je kulatá cooltube, protože světlo na sklo dopadá pod 0 úhlem, takže se odrazí jen 4% (které se navíc vrací do sodíku, takže o energii nepřiídete:)), ale jakmile začneš měnit sklon, odráží se ho víc a víc až dojdeš na krit. úhel, pak se ti všechno odráží do stínítka apod. vlastně jde o jen o index lomu, matreriál a tloušťku...
a s tim tečením - je to spíš v řádu stovek let :)
psilos
to kabuto: místo po stranách jsem skutečně neměl, protože jsem sklo měl zavěšený volně pod lampou. Silnější praská vnitřním pnutím, to proto, že část skla má jinou teplotu než okolí. A protože se silnější sklo neprohřeje najednou tak rovnoměrně jako slabý(prostup tepla materiálem). Měl jsem 2 silný, který praskly, slabý mi neprasklo potom už nikdy. Takže základku si schovej pro lepší příležitosti :-)
ragazzo
přidám eště jeden názor z opačný strany. já sklo nepoužívám ale pokaď svítí slunko na sklo na jaře a létě, tak pokuď se nepletu se slunečním zářením putuje na zemi i tepelná energie a jak to dopadá na sklo tak je za ním větsí teplo než před tím sklem....tak teoreticky by to teplo s paprsky mělo se hromadit pod sklem a tudíž by tam mělo být větší teplo než u sodíku,co?

to hyena: jo to je jasný že zálezží na uhlu dopadu a s tím tačením to si přehnal pač je to okolo 50 let možná něco méně (kolem té 50 je to už znatelně poznat) stovky určitě ne....
Sinuhet
ragazo: Rozhlidni se na ulici, urcite uvidis spoustu oken starsich nez 50 let s puvodnim sklem. Takze asi zalezi jak kdo chapeme vyraz znatelne poznat. :-)
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od stuchly
to sklo je tam opravdu jenom aby se rozdělila skřín a lépe se dalo odvádět teplo ? já mám skřín sice velikou nějaký 2m výška 1,5x1.5 a sklo tam nemám, jelikož je tam 400 W a teplota v pohodě... je to chyba a mám nainstalovat sklo ?


Sklo tam davat nemusis. Ale jak daleko mas vybojku od kytek? Mela by byt co nejbliz. Tak blizko ze kdyby byla bliz tak spali kytky. A kdyz tam mas sklo, muzes dat vybojku bliz a tim padem prosvitit vetsi masu zelene.
ragazzo
to sinuhet: nechci se s tebou hádat, jenže když se podíváš na ně zblízka a změříš tlouštku dole a nahoře zjistíš že to dole je tlusčí.....toť fše
Sinuhet
To je mozne. Vetsinou se to uvadi na prikladu sklenene tyce oprene o stenu. Za nekolik let se prohne.
Easton48
no tou vzdalenosti myslis radove kolik cm??? Bez skla ho muzes dat ta priblizne 20cm od kytek a se sklem je to kolik?? Moc se mi nechce experimentovat s touhle urodou.
DjMeo
Jednoduchý test: dej ruku ke špičkám kytek, a když jí tam v poho udržíš tak to nevadí ani kytkam :-) ...
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Easton48
no tou vzdalenosti myslis radove kolik cm??? Bez skla ho muzes dat ta priblizne 20cm od kytek a se sklem je to kolik?? Moc se mi nechce experimentovat s touhle urodou.


Zalezi na vykonu lampy. Mam 250W a 3 cm od skla je 31 stupnu. Ty 3 cm se daji dokud kytky rostou, ale palicky jsou citlivejsi a zacaly jim belat vrcholky.
Deda Mraz
citace:
Původní příspěvek od ragazzo
to Deda Mraz: tak já se s tebou nechcu hádat,ale estli si někdy dělal zavařeninu či klobásky či oharky tak si to dal zo zavařovaček a pak co????šupl do hrnce o teplotě vody kolem 100stupňů, teda lehce pod bod varu inak by se hnedka vypařila,toť vše:baby:


Já se taky nechci hádat, proto jsem se zeptal odborníků ;) a opravdu tzv. zavařovačky nejsou vyrobeny z tzv. varného skla :) Varné sklo se u nás označuje značkou Simax a při jeho použití by sklenice zřejmě nestála někde kolem 4 Kč... Rovněž vložení tzv. zavařovačky do vařící nebo příliš horké vody vede celkem spolehlivě k jejímu prasknutí.

Dědek Mráz
CHTHC
Taky jsem se tady timhle zaobyral a napadlo me dvojte tabulkove sklo vakuovane.....(dobre izoluje teplo),ale cena skla vysla vysoka s porovnanim stim ze sem misto skla koupil tri vetraky.(60Kc) nez sklo 30x30cm za 400.Dal jsem je do víru a osvecilo se mi to...vyuzivam veskere zareni z vybojky,Kytky maji vetrík....A zanika ryziko pozaru..Shori ti ventilator a v malem uzavritem prostoru ta vybojka umi zatopit :-))).
Easton48
No tak sem to vyresil normalnim sklem a holt udelam u sodiku poradnej průvan.
Maestro
Lidičky ještě mně napadlo....když jsem se zastavil v growshopu v nuslích, tak mi tam ten týpek nabízel difuzér(tepelný štít z ňákého spešl skla) za plusminus300,- Nakonec jsem to nechal být, ale zajímá mně jestli s tím má někdo zkušenosti???
Deda Mraz
Maestro: určitě, kdysi jsem tu viděl i thread s návodem, jak si ten difuzér udělat svépomocí. Zkus to hodit do stroje (dát vyhledat :))
hulibrcko
Cau, kamo jo tak tohle by mne taky zajimalo pac jak tak na to koukam ze to budu muset asi taky udelat ve svy skrini. Mozna ale ze se na vse vy**** a koupim cooltube hned od zacatku. Takze jsem zvedavej kdo ti odpovi.At to roste,cus
Berry
Jaamal
caf
no straty tam budou urcite celkem velke. Jedine ze by to sklo bylo z borosilikatu jako je u CoolTube. Dalsi vec je ze sklenena tabule ti stejne to teplo propusti takze si myslim ze teplotu tady tim moc nevychytas.Teplo musi nekde odchazet. Byt tebou vyrhnul bych se na CoolTUBe s odtahem
jestedman
mám 150, scháněl jsem borosilikátovou desku, sehnal jsem 350*350*3,3 za 1300 bez daně. tak na to kašlu, dal jsem tam 280*380*3 normální sklo, za 30,- teplo to izoluje dostatečně, chce aspon odtah, snížilo mi to teplotu tak o 5 st.
Efektivita, resp. propustnost spektra je jistě horší než u borosilikátu, stejně tak tepelná odolnost. pod 250 bych dal aspon 4mm. Nutná je velmi opatrná manipulace, zvláště s horkým sklem, neumastit, žádné teplotní skoky, žádný vrtání ani nařezávání, jinak to praskne.
Rozdíl v propustnosti zkoušel Co? - podle něj není tak vysoký. tzn. pokud to bude 5-10% je to pro mně snesitelný. Rozdíl byl prý téměř nepatrný.

edit: možná píčovina, ale co tohle: http://www.hrnce.cz/produkt/misa-hr...em-2-8-l-simax/ - trochu to seříznout, ale je to dost tlustý, IMHO simax=borosil.
hulibrcko
1300 za sklo ktery budes muset slozite posouvat dejme tomu po 10cm kvuli rustu kytek.....To dam radsi 1500 za novou cooltubu: http://www.greenhome.cz/katalog/051001 Ale jak myslis
Berry
mam obyc.sklo 50x40cm,tl.3mm,lampa 250w.Sklo uz mam par sklizni,neprasklo,netavi se.Paldy pekne :-)
pepik23
Mám ve skříni celkem vysokou teplotu,až 33st. ,nebude vadit,když oddělím lampu sklem o tloušťce 5mm?má to sklo nějaký velký liv na sílu světla?Svítim 400watt.
Celller
Hele, kdyz das to sklo pod lampu tak to je spis kvuli tomu, aby si ji mohl dat niz ke kytkam, nebo kvuli male vysce roomu, ale teplotu tim nejspis moc nesnizis, spis pak z prostoru mezi sklem a lampou ten teply vzduch rozhanet vetrakem, nebo spis odtahovat pryc, spis mozna nejak predelej pritah, odtah a ofuk:)
Moje
citace:
Původní příspěvek od pepik23
Mám ve skříni celkem vysokou teplotu,až 33st. ,nebude vadit,když oddělím lampu sklem o tloušťce 5mm?má to sklo nějaký velký liv na sílu světla?Svítim 400watt.



jestli je to obyc. sklo tak se okradas o urcity spektrum co to sklo nepropusti,navic ti to od vyssi teploty moc nepomuze.To tam radsi kup borosilikat a pichni k tomu flex rouru na poradnej ventilator a mas klid....:bong:
Vůbec bych obyčejné sklo nedával

Dle technických údajů výrobce propustí borosilikátové sklo tl. 3 mm cca 93% viditelného spektra.
Obyčejné sklo pak slabých 60%


což si myslím že je dost podstatný rozdíl na to že se dá tuba i lecně vyrobit.
OBI - milionkrát zmiňovaný market.
Tam stojí roura z borosilikátového skla tl. 3 mm /dl 600 mm stojí do 400Kč.
Je mi jasné,že když má někdo dát 1500 v growshopu(což je zlodějina)
raději kutí píčovinu jako je tabulka z klasického skla.
Hoj
Tyjo sice pisu trochu pozde :D cca 2 roky a neco ale taky by me zajimalo jak to pokrocilo dodnes ? taky ted stavim skrin a mam stinidlo hamer a uvazuju ho zespodu zasklit a zboku dat odtah ? opravdu propustnost normalniho skla je jen 60% ? ted sem prohlizel a nasel sem cislo 82% ale nezkousel sem tak nevim . Kdyby tenhle thread znovu ozil urcite bych rad vstrebal vase informace a nechci zbytecne zakladat novy thread kdyz uz tady jeden je . diky a peace
krasus
kup cooltube a udelas lip nez z nakym sklem ktery nepropousti vsechno spektrum
cool tube skoda penez spise lepsi sklo kdyz uz . Jen sem chtel info tykajici se propusnosti normalniho skla kdyz je tady tolik koumaku s grafama.
expertos
já mám stínidlo uzavřené s odtahem a mám tam plexi tak se chci zeptat jak je na tom plexi s propustností
Zahradník
mno já sem sklo použil a mám ten názor,že pokud je tabulka skla dost tenká tak to nějaký moc velký vliv mít nemůže.Já jsem měl sklo při 1.growu ale rozdílu jsem si nějak nevšim...ale nevím ...radši bych ale volil cooltubu jeto pohodlnější a luxusnější...a nebo headshield..
expertos
no tedka sem viděl an netu pár cooltubek a některé jsou taky z křemíkového skla a nebo ještě SIMAX teplovzdorné sklo tak že všecky cooltuby se nedělají z borosilikátu myslím že tam dám tenkou skleněnou desku s obyč křemíkovýho skla a bude to Ok......
snuk1
Zdar, já bych zase potřeboval dát něco na adjust winga abych mohl odbádět teplo.. pokud tam dám cooltubu, tak ji nemám jak přichytit, jediná možnost je tam dát tabulku z borosilikátu a repasovat to?
jestedman
SIMAX je komeční značka pro borosilikát

snuk1: vem nerezovou pásku, omotej kolem CT, pevně dotáhni a snýtuj, jeden konec necháš delší - protáhneš ho dírou v A-wingu a nahoře nějak zbastlíš, měl jsem to podobně a no problemo
snuk1
Já bych ale rád zachoval ten držák Wingu se stavitelnou výškou a ten to tuby nenacpu... ???
ancool
Ahoj, hledal jsem tu ale nenašel. Mám v plánu dát pod stínidlo skleněnou tabuli. Důvodem je že mám v plánu v prostoru vytvořit krom obyč zavlažování také mlhovací trysky na pravidelnou výživu a vlhčení květin po dobu růstu. Má to ovšem nevýhodu ze odražená voda by mohla zasáhnout výbojku a to by asi nebylo nic příjemného. Mám proto v plánu přímo pod stínidlo přidělat tabuli o rozměru cca 80x100cm. Toť nastínění situace .... otázka je jestli je potřeba nějaké speciální sklo, které
a) nepohltí část spektra,
b) které vydrží teplotu (i když si nemyslím že bude větší než cca 40 -50°C),


Všechny nápady uvítám :) Děkuji
!ZAU!
ahoj zadej do vyhledavace borosilikátové sklo a cti :D
Tomsio
Já bych to neviděl moc dobře.. sklo něco pohltí a se zaprasí a nebude propouštět moc spektra..
Asi bych nevolil mlhovací trysky ale obyč zvlhčovačku.. ;) jinak pokud vim tak jsem neviděl že by někdo zabraňoval styku mlhy se světlem při použití zvlhčovačky :)
ancool
jasné, zrovna to procitam, urcita ztrata tam urcite bude .. ale nic zavratneho, ve spektru cca 2% ale nevim jak to je s UV (jeste hledam) ... kazdopadne nemel jsem na mysli opravdu mlhovaci trycky co delaji mlhu, uz z duvodu ze nechci investovat do tlakove nadoby a tlakoveho cerpadla ... mel jsem na mysli nejake trisky ktere skropí kvetiny urcitym roztokem. jde mi o to ze mam dlouhy prostor s pristupem jen z jedne strany, tedy na konec cca 2m prostoru se nedostanu efektivne ... bude to "bush" s presne rizenym rustem ... jinak bych to neukociroval


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma