Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Odrůdy a Šlechtění

 
kvalita domaciho F2 osiva - Klikni zde pro originální téma
Anuvin
Ahoj, vím že je to asi složitější, než jak si to predstavuju stím slechtenim, ale hrozne by me zajímalo jak je to s kvalitou semen z kontrolovaného opyleni ?

Př. Koupím regular f1 durban poison přímo od DP .
Pak skrizim samecka a samicku :D
Ty semena budou pravděpodobně stejně kvalitní jako ty f1?
Nebo horší ?
Nebo se to nedá říct a zalezi jaky dva fenotypy od rodicu se zkombinovali ?

Jde mi oto, jestli poznám rozdil na susine mezi original f1 semenem za 150kc a f2 semenem od overeneho člena z bazaru za 30kc
Jurgiano
Ja by som povedal že sušina bude stále taká istá, či to to bude z prvého, druhého alebo tretieho crossu stále je to Durban. Tým chcem povedať že chuť či účínok bude stále taký istý.
No rozdiel by som videl v stálosti genetiky, rastlina už nebude taká veľká, vitálna či odolná voči škodcom alebo plesni.
Takto mi to vraví moja logika ktorú by som nebral moc vážne, ale osobne ma tvoja otázka zaujala a donútila porozmýšlať. Sám by som rád vedel ako to naozaj je :)
frek
Naopak! Když za každé kolo skřížíš vždy nejlepší samici a samce, tak budeš mít pak velmi odolné, brzo dozrávající rostliny. A výnos i kvalita by měli být při nejmenším zachovány...:)

Pozoroval jsem u souseda...Který před 3 lety cosi zasadil a sklízel v půlce řijna...Následující rok sklizel už koncem září a minulý rok někdy kolem 24. září. Ale neřešil, jestli se mu zkříží to nejlepší s nejlepším. Ale rozhodně tu byl vidět velký pokrok, co se týče dozrávání a odolnosti...
kaktusx
Na to aby sa zachovali všetky vlastnosti po X generácii by sa muselo jednať o absolútnych homozygotov v každej sledovanej vlastnosti, čo je nereálne. F1 znamená že sa jedna (malo by sa jednať) o uniformných potomkov - vo fenotype sa prejavia iba určité časti genotypu od rodičov...ak skrížiš F1 medzi sebou je len vec štatistiky ako sa gény nakombinujú a ktoré z nich sa "ukážu" vo fenotype. A čím viac generácii takto nakrížiš, tým viac "neprejavených" génov sa prejaví (čisto štatisticky) a tým menej sa potomkovia budú podobať na F1 predkov. Ak ale krížiš F1 odrôd ktoré sú dlhodobo geneticky stabilizované spätnym krížením, tak je dosť veľka pravdepodobnosť že potomkovia zdedia veľkú časť z kladných vlastností (génov) kvoli ktorým bola rastlina šľachtená. Čo sa týka vitality, kríženci na tom budú z pravidla lepšie ako šľachtené rastliny práve z dôvodu vyššej genetickej variability.
Rozdiel na sušine teda je možné spoznať buď veľmi malý alebo aj celkom viditeľný aj keď dáš rastlinam úplne rovnaké podmienky, nemusiš sa ale báť že by F2 z kvalitnych rodičov bola uplne seno - jej vlastnosti budú priamo úmerne štatistike prenosu génov a genetickej stabilite rodičov.
koles
Osobně bych se toho nebál. Jedu z větší části ze semen nakoupených tady a vždycky se ve várce 5-10 semen objevilo něco, co za to stálo. Takže čistě statisticky, jak tu už píše kolega, ti tam něco pěknýho skoro určitě vypadne ;)
Anuvin
Díky za odpovedi, uz vtom mam snad jasněji, hlavně díky kaktusovi.

Pořád mě napadaj další zajímavý otázky ohledně tohohle tématu, ale nejdřiv bych si musel nastudovat základy genetiky aby to mělo smysl.

Názor mam teda pořád stejnej, když to křížení provede někdo kdo nato má... s nějakou selekcí... tak by se i tyhle semena za 30kč měla vyrovnat těm za 150kč
kaktusx
No kľudne tie otázky napíš sem, netvrdim že budem vedieť odpovedať ale možno áno, popripade niekto iný...a keď je už na to založená téma tak prečo nie?
A v podstate je to tak ako vravíš...ak spraviš ešte aj selekciu tak môžeš vybrať potomkov ktorí sú naozaj podobní rodičom, nemôžeš ale čakať že budú s F1 rodičmi fenotypovo zhodní, ani zhodní navzájom (resp. šanca na to je štatisticky bezvýznamná)..ak chceš mať rastliny fenotypovo zhodné (ako keby si pestoval 10 odrezkov z jednej rastliny) sú potrebné F1 semena...aj to však iba teoreticky lebo všetci dobre vieme že vyskyt viacerých podobných fenotypov v balíčku je takmer pravidlo.

A vďaka za K+, rad som pomohol.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma