Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 19.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
POLICIE
Sokolovský deník 18.6.2003| rubrika: Lokální| strana: 16| autor: sa

Za pěstování konopí hrozí muži vězení
Loket - Více než sto rostlin konopí pěstoval podle policistů v truhlíku, kbelíku a květináči jednadvacetiletý muž z Lokte. "Další měl připraveny k vysetí," upřesnila mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. Policisté rostliny a semínka odeslali k expertize, zejména k určení množství drogy po vysušení. Mladík je podezřelý ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Hrozí mu až pět let vězení," dodala Kašparová.

Docházku podcenila

Sokolov - Za neomluvené hodiny tří školaček ze Sokolova může podle policistů jejich třiačtyřicetiletá matka. Ta čelí obvinění z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže za to, že nezajistila povinnou školní docházku svých dcer, a umožnila jim tak vést zahálčivý život. "Matka už byla za stejný čin v minulosti odsouzena," řekla mluvčí s tím, že nyní hrozí ženě až jeden rok strávený za mřížemi. sa )
________________________________________________________________________

Ve školách marihuanu rozhodně nechtějí
Deník Směr 18.6.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: TOMÁŠ ŠÁCHA

Teplicko - Přestože v diskuzi kolem návrhu na dekriminalizaci marihuany padají různé názory, metodikové prevence sociálně-patologických jevů na školách v regionu jsou téměř zajedno. Obávají se, že mírnější přístup by situaci v jejich resortu ještě zhoršil.
Podle navržené změny zákona by kuřákům a drobným pěstitelům marihuany hrozila maximálně pokuta. "Když hranici o kousek posuneme, vzniklé prázdné místo vyplní droga," říká Milena Kučerová z teplické ZŠ Metelkovo náměstí.
Je proti dekriminalizaci měkkých drog, přestože se nedomnívá, že musejí být nutně přestupní stanicí k tvrdším drogovým závislotem. "I kouření marihuany nebo hašiše může mít vážné zdravotní následky," upozorňuje. Dnešní školáci jsou podle ní schopni drogy podle nebezpečnosti rozeznat. Informace o nich jsou totiž součástí učebních osnov. "Je mi líto lidí, kteří s drogou začali před deseti lety, protože jim nikdo nevyvrátil, že se nejedná o něco atraktivního. Dnešní experimentátoři se mohou odvolávat jen na svoji hloupost," dodává.
Že by nový zákon nepřinesl školám nic dobrého si myslí i Hana Žídková ze ZŠ Maršovská v Teplicích. "Obávám se, že naši žáci by si to uvolnění mohli vysvětlit po svém. Žák základní školy by přece neměl kouřit ani cigarety." Pokračování na straně 17
Pokračování ze strany 15
"Myslím si, že zákon by raději neměl být tolerantnější ani k dospělým kuřákům marihuany, protože důsledky uvolnění nedokáže nikdo odhadnou," tvrdí a dodává, že marihuana na základní školy už rozhodně pronikla. "Na druhou stranu je pravda, že zakázané ovoce nejvíc chutná," přiznává důsledky represe. I ona klade důraz na informovanost, která by měla pomoci školákům utvořit si vlastní názor. "Myslím si, že nový zákon by situaci u nás nijak výraz-něji neovlivnil," říká naopak Jana Procházková ze ZŠ Osek. Informace, které žáci ve škole dostávají, je podle ní stejně nejsou schopny přesvědčit, aby se drogám vyhnuli. "Tomu, kdo je chce brát, je úplně jedno, jestli jsou zakázané nebo ne," vysvětluje. Podle jejího názoru záleží spíše na individuální vůli a rodiném prostředí dítěte. Marihuanu považuje za první stupeň ke konzumaci tvrdších drog. Jana Körschnerová z duchcovského gymnazia vidí jako protiváhu své činnosti informace ve sdělovacích prostředcích. "Často se tam mluví například o léčivých účincích marihuany. O důsledcích jejího dlouhodobého užívání se ale média ovšem nezmiňují," stěžuje si. Právě ty podle ní veřejnost většinou podceňuje. "Dekrimiminalizace marihuany? To to tady můžeme rovnou zavřít," říká na adresu navrhovaného zákona.
________________________________________________________________________

Tažení proti drogám zaznamenalo úspěchy
Českolipský deník 18.6.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: MILAN DOLEŽAL

Od kouření marihuany je prý krůček k tvrdým drogám.
Česká Lípa - Návrh vicepremiéra Petra Mareše, který chce měnit přístup státu k uživatelům lehkých drog nesklidil, mimo okruh kuřáků marihuany, velké ovace. V řadách policie obecně panuje názor, že od marihuany není příliš daleko k užívání tvrdších drog, jako je například pervitin. Lidé, kteří si zvyknou na jistý opojný stav při kouření konopí, potřebují časem tento stav více stimulovat a je proto vážné nebezpečí, že sáhnou po tvrdých drogách. Těch je ovšem na Českolipsku mezi lidmi více než dost. "Kriminalistům se koncem března podařilo úspěšně dopadnout dvojici výrobců a distributorů omamných látek a jedů, která si nelegálně zřídila výrobnu přímo v jednom panelovém bytě v obci Ralsko na Českolipsku. Devatenáctiletá dívka přestěhovala do bytu svého známého v době jeho nepřítomnosti zařízení pro výrobu omanných a psychotropních látek. Zde pak společně se svým pětatřicetiletým komplicem z Mladoboleslavska vyráběla a přechovávala drogy," připomenula tisková mluvčí ppor. Ivana Baláková. Oba zadržení pachatelé byli policejním radou obviněni z trestného činu výroby a šíření omamných látek a jedů a hrozí jim až pět let odnětí svobody. Dodejme, že se kriminalisté společně s příslušníky útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zaměřili na výrobce a distributory drog. V obci Skalice u České Lípy byl zadržen také občan SRN, který se podílel na prodeji narkotik. Při domovní prohlídce byly u něj nalezeny navíc falešné doklady, kradené SPZ a věci pocházející z majetkové trestné činnosti. Policisté slavili úspěch i v případě devatenáctiletého mladíka z Mladé Boleslavi, který byl rovněž obviněn z šíření toxikomanie. Obviněný, který přechodně pobývá na Českolipsku, v jednom bytě v Mimoni opakovaně aplikoval nitrožilně pervitin svému stejně starému kamarádovi. Policisté upozorňují, že zásahy proti drogovým mafiím musí být dlouhodobě připravovány. Je nutné mít v ruce maximum důkazů. V loňském roce tak řešila policie Českolipska deset podobných případů a všechny byl objasněny. "Celkový počet našich klientů K - centra v České Lípě se přibližuje počtu čtyř set. Jedná se vesměs o mladé lidi ve věku od patnácti do devětadvaceti let. Jaký je ovšem skutečný počet narkomanů nedokáži odhadnout, jde totiž o skrytou scénu. Jedná se však o mnohem větší počet, než o kterém se oficiálně hovoří. Nejvíce užívanou drogou je u nás pervitin a marihuana, v menším měřítku také heroin," uvedla vedoucí K - centra Magda Joogheová.
________________________________________________________________________

Fotbalu a drogám rozumí každý
Hospodářské noviny 19.6.2003| rubrika: Kariéra - Kariéra start| strana: 18| autor: Vendula Běláčková

* Tomáš Zábranský je drogový epidemiolog. Náplní jeho práce je získávat kvantitativní a kvalitativní data a na jejich základě popisovat drogovou situaci. Působí na univerzitě v Olomouci. Jako stálý výzkumný pracovník Úřadu vlády ČR edituje výroční zprávy o stavu ve věcech drog. Tato oficiální, vyčerpávající a všestranná studie vyjde pro rok 2002 v listopadu. Tomáš Zábranský napsal knihu Racionální drogová politika a podílel se i na mrazivém a lehce kontroverzním dokumentu, který sklízel první ohlasy v době našeho rozhovoru.

Spolupracoval jste na dokumentu "Když musíš, tak musíš", který zvolil velmi otevřený způsob seznámení s drogovou problematikou. Čím jste se na jeho přípravě podílel?

Fungoval jsem jako odborný poradce a spoluautor koncepce, podle níž bylo osloveno sedm režisérů. Četl jsem scénáře a chodil na kontrolní projekce, aby se v nich neobjevilo něco, co není odborně správně. Nejsem filmař, takže jak si to jednotliví lidé udělali, záleželo vesměs na nich. Jsou to náhledy různých dokumentaristů vzešlých z různých škol, každý se na to podíval po svém. Občanské sdružení Rodiče proti drogám na nás obratem podalo žalobu. Podle nich je nejlepší o drogách lhát nebo odstrašovat, lhostejno, zda je to pravda nebo není. Nelze jim vysvětlit, protože to nechtějí slyšet, že používat neregulérní argumenty v populaci, ze které má 1 300 000 lidí s nelegální drogou nějakou zkušenost, je předem odsouzeno k neúspěchu, a že to může působit i kontraproduktivně. Prohlašují, že byla natočena aplikace nebo příprava drogy, což považují za propagaci a šíření. Chtějí jasné, odstrašující sdělení, a co je nad rámec toho, je u nich trestuhodné. Odmítají projekty, které vás přinutí přemýšlet. Já osobně věřím, že je to účinnější než strašení.

V médiích před časem proběhla zpráva, že jsme získali jakýsi primát v konzumaci konopí. Co je na tom pravdy?

Není to první místo, které patří Velké Británii, ale druhé, o které se dělíme s Irskem a Francií. Takže když budeme chtít být úplně přesní, jsme druzí až čtvrtí. Je to odvozeno z celoškolského výzkumu, který se jmenuje ESPAD, Europian School Survey Project on Alcohol an Other Drugs. Týká se absolutní prevalence užití jakékoli drogy včetně konopí mezi šestnáctiletými. Celoživotní prevalence znamená alespoň jedno užití. Drtivá většina lidí to opravdu v šestnácti letech pouze zkusila, část ho užívá pravidelněji, jednou týdně nebo jednou měsíčně. Čili to nic neříká o konzumaci konopí, ale o tom, jak je droga přístupná pro šestnáctileté v České republice. Neříká to nic o tom, jestli se tady na hlavu zkonzumuje více konopí než v Nizozemsku nebo USA, a já samozřejmě tvrdím, že tomu tak není.

Vyšla i hezká reakce čtenáře, který argumentoval, že konopí je ze stejné rostlinné třídy jako chmel a má ve své drogové kategorii srovnatelně sedativní účinky. . .

Lehce halucinogenní. Myslím, že to nemá logiku, protože účinná látka v pivu není lupulin, chmelový výtažek, ale alkohol. Lidi chlastají, protože se chtějí přiopít, aby povzbudili buňky po těžkém obědě, hospodští konzumenti třeba kvůli chuti, ale zaručeně nikdo nepije pivo kvůli lupulinu.
Podle výroční zprávy za rok 2001 se na území České republiky pohybuje přibližně 37 tisíc závislých. Dlouhodobě převažuje pervitin nad heroinem.

Pokračuje trend, podle kterého se rozšířenost těchto dvou drog začala vyrovnávat?

Nejsem si jistý, jestli tento trend pokračuje a přesná čísla v rukou ještě nemám. Policii se nadále daří líp a líp, v uvozovkách nebo bez, rozprašovat malé skupinky. V poslední době to zřetelně nabralo akceleraci, velké zátahy zrovna proběhly v Brně. Nezdá se ale, že by to změnilo dostupnost pervitinu. Minimálně v Praze se jeho hladina srovnala s rokem 1998 a 1999, kdy silné policejní akce začaly. Zkrátka proto, že se trhu víc a víc chápe organizovaný zločin. Skupiny, které už nepotřebují chodit s falešnými recepty na léky obsahující efedrin a pseudoefedrin, si ho z ukrajinské efedrinky dovezou kilo. Scéna je velice turbulentní a dynamická, protože drog není moc - v rozporu s tím, co si lidé myslí. Drog je málo a jsou drahé. Takže, když se vám podaří dostat na trh zásilku okolo pěti tun, mění to veškeré poměry. Když se pervitin přesouvá od malých skupinek k organizovanému zločinu, staví se na rovinu heroinu a pravděpodobně dojde k soutěži. Situaci určuje nabídka, tedy to, na co se zaměří výrobci a dodavatelé. Tohle je odjakživa amfetaminová nebo stimulanciová země, takže tady vždy bude lehce víc lidí na pervitinu. Heroin poroste, když se rozšíří po celé republice, protože je stále problémem pouze velkých měst, tedy v severních Čechách, v Praze, Brně a trochu v Ostravě s její romskou populací. Hledat ve vývoji zákonitosti a dlouhodobé trendy je zavádějící, obzvlášť s naší krátkou historií otevřených drogových scén.

Stejně ale, jakou lze předpovídat České republice v této oblasti budoucnost?

Počet tvrdě závislých, tedy problémových uživatelů, se už patrně měnit nebude. Pokud se nějak dramaticky neposune situace v této zemi, ať už v sociální nebo drogové politice, neměl by nastat žádný velký nárůst a paradoxně ani žádný velký pád. Půl procenta populace je nižší evropská norma. A není nejmenší důvod myslet si, že když se spojujeme se zbytkem Evropy v jiných ohledech, vyhnou se nám trendy, které se nám nelíbí.

Proč nemá stát racionálnější drogovou politiku?

Fotbalu a drogám v této zemi rozumí každý. Každý ví, jak by měla vypadat sestava národního týmu, a každý ví, jak by se stát měl chovat k drogám. V postoji k drogám se navíc na rozdíl od všech jiných oblastí obvykle moc nedává na hlasy odborníků, alespoň ne u nás. Rozhodují o tom lidé, kteří problematiku vůbec nestudovali a vlastně je vůbec nezajímá, jak vypadá scéna doopravdy. A předstírají jednoduchá řešení typu do dolů nebo postřílet, bez ohledu na to, že už se to taky zkoušelo. Droga jako psychotropní látka se pro spoustu lidí stala zosobněním zla. Trochu to souvisí s křesťanstvím a katolicismem, který jakoukoli formu ovlivňování vědomí a vůbec většinu radostí označil za hřích. Třetí je přirozená lidská obava z něčeho, co neumím kontrolovat. Lidé, kteří berou drogy, se nechovají normálně. Nejsou vypočitatelní a společnost je naprosto logicky vnímá jako nebezpečí.

Mělo by se podle vás legalizovat konopí?

Myslím, že plná legalizace by byla nešťastná. Zažíváme ji s cigaretami a s alkoholem a je nepochybné, že se zvýšenou dostupností se zvyšuje konzumace. Konopí je sice ve spektru návykových látek relativně méně škodlivé než většina ostatních, ale není to droga bez rizik. Zejména pro mladé lidi a pro děti. Bojím se, že plná legalizace by byla kontraproduktivní. Stoprocentně nejsem spokojen se současným stavem, kdy klademe marihuanu na roveň heroinu a jiných drog. Podařilo se nám tak udělat z ní naprosto dostupnou generační drogu, pro mladé lidi téměř rovnocennou alkoholu, a v mnoha ohledech výhodnější, protože potom nebolí hlava. Považuji to za selhání současné regulace, když máme 40 000 lidí, kteří alespoň jednou týdně kouří trávu. Cílem by asi mělo být snížení dostupnosti pro lidi pod určitou hranici, kterou si můžete určit na šestnáct nebo osmnáct let, já bych se možná přimlouval za těch osmnáct, a regulovaně umožnit, aby si ji ti starší prostě obstarat mohli.

Nechybí nám narozdíl od západních zemí morálka, která by v případě legalizace zajistila prodej pouze věkem způsobilým? Odkazuji tím na prodej alkoholu a tabáku nezletilým.

Není to o tom, že bychom měli tradici nalévat dětem. Obchodník se chová racionálně, spočítá si rizika, která jsou tady poměrně nízká. Asi před třemi lety šel do připomínkového řízení poprvé, a od té doby už několikrát, návrh zákona o návykových látkách. Já jsem navrhl, a pak to ještě udělalo pár lidí nezávisle na mně a na sobě, aby byl prodej alkoholu a tabáku licencovaný. Argumentoval jsem dokumentem, ve kterém reportéři poslali dvanáctiletého kluka pro flašku rumu. Šel asi do patnácti obchodů, a můžete hádat, kolikrát uspěl. Je za to pokuta asi pět tisíc korun, což je pro Julia Meinla, pro pana Tesco nebo pro pana Hypernovu směšné. Kdyby jim hrozilo, že přijdou o licenci a už nikdy nebo po určitou dobu nebudou moci prodávat alkohol, zamysleli by se, co to udělá s jejich obratem. Hospodskému by nehrozilo, že zaplatí pět tisíc nebo sto tisíc, ale že rok nebude hospodským. Víc než na represe věřím na ekonomické sankce. Ministerstvo průmyslu to torpédovalo jako neprosaditelné a nesystémové. Moje interpretace je, že to lobby obchodníků nepustila. Model je ale vyzkoušený, je prostě fakt, že funguje.
Autorka je spolupracovnicí redakce
________________________________________________________________________

Sekta chce vymýtit drogy
Mladá fronta DNES 19.6.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 2| autor: FOTO: MAFA - MARTIN ADAMEC

BĚH PROTI MARIHUANĚ. Do Ústeckého kraje včera dorazilo pětičlenné družstvo scientologů, které se v úterý vydalo z České Lípy na pět set kilometrů dlouhý běh proti drogám. Na trase přes více než sto šedesát měst a obcí České republiky běžci rozdávají materiály o drogách a přesvědčují, že není možné legalizovat marihuanu. Představitelům obcí nabízejí možnost podepsat protidrogovou výzvu, kterou hodlají předat parlamentu. Běh ukončí 25. června v Pelhřimově. Scientologická církev, pocházející z USA, je považována za sektu, která zájemcům nabízí prostřednictvím placených kursů „osvobození z šedi normálního života“.
________________________________________________________________________

Krajské peníze na prevenci drog jsou záplatou na přežití, nic víc
Zpravodajství ČTK 18.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj| autor: DAS

ČESKÉ BUDĚJOVICE 18. června (ČTK) - Jeden a půl milionu korun, které Jihočeský kraj vyčlenil z přebytku z loňského hospodaření na protidrogovou problematiku, pomůže systému maximálně se udržet na nohou, ale žádné nové projekty nebo investice neumožní. Na to by bylo třeba vynaložit mnohem více, řekl dnes ČTK krajský drogový koordinátor Štefan Schwarc.

Peníze podle něj umožní přežít sedmi kontaktním centrům v rámci kraje a uskutečnit jejich letošní projekty. Doslova zachrání kontaktní centrum v Českém Krumlově, které bylo ve velmi svízelné finanční situaci a hrozilo omezením činnosti. Vyšší částka, která půjde do Krumlova, ale ubere peníze ostatním střediskům v kraji.

"Peníze umožní centrům, aby sehnala 30 procent prostředků na své projekty, které potřebují, aby od státu získala zbývajících 70 procent," vysvětlil situaci Schwarc. Podle něj v současné době je téměř nemožné, nalézt na protidrogové projekty sponzory.

Krajský úřad v rozpočtu vyčlenil původně asi 0,5 milionu na prevenci v rámci kapitoly zdravotnictví a sociálních věcí. Další peníze tečou na prevenci ve školách. Podle Schwarce však není k dispozici tolik peněz, jako poskytovaly v minulosti zrušené okresní úřady.

Podle odhadů je přitom na území jihočeského kraje zhruba 6000 závislých narkomanů a několikanásobně vyšší počet lidí drogy bere příležitostně, nebo například v podobě marihuany. Jihočeská kontaktní centra podle statistik za loňský rok vyměnila narkomanům 13.000 injekčních stříkaček, aby je chránila před šířením přenosných chorob včetně AIDS. Centra pomáhají narkomanům nejen řešit problémy, ale zprostředkovávají také následnou péči a různé odvykací terapie.

David Sládek mal
________________________________________________________________________

Nepokoje v Benton Harboru
Prima TV 18.6.2003 19:00| pořad: Zpravodajský deník


Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Divoké nepokoje a násilnosti zmítají městem Benton Harbor v americkém státě Michigan. Několik set lidí zapaluje domy, pere se a bojuje s policií. Byl vyhlášen výjimečný stav. Nepokoje a anarchii vyvolala smrt muže, který zahynul při honičce s policií.

Jan KUDLÁČEK, redaktor
--------------------
Policista předevčírem pronásledoval mladého muže na motorce. Ten ve stošedesátikilometrové rychlosti narazil do budovy a zahynul. Policie u něj našla marihuanu a propadlý řidičský průkaz. Incident rozpoutal dvoudenní nepokoje, jaké Benton Harbor nepamatuje. Až tři stovky lidí zapalovaly domy, ničily auta, z jiných vytahovaly řidiče a mlátily je, někteří stříleli po policistech.

Samuel HARRIS, velitel policie, Benton Harbor
--------------------
Házeli cihly, napadali chodce, několik lidí bylo postřeleno, několik pobodáno, zbito. Všechno bez důvodu. Nemá to žádnou logiku.

Jan KUDLÁČEK, redaktor
--------------------
Rozhořčení lidé požadují stažení policisty, který motocyklistu pronásledoval.

Belinda BROWNOVÁ, obyvatelka města
--------------------
Už ho na ulici nechceme, protože nechceme, aby si vybral a zabil nějakého dalšího mladíka.

Jan KUDLÁČEK, redaktor
--------------------
Policisté jednají na vlastní pěst, nerespektují naši kulturu, naše tradice, náš původ, naši existenci. Policisté v Benton Harboru mají zásadu, podle které se do divokých honiček nezapojují. To ale neplatí pro městskou policii, jejíž vůz byl do pondělní honičky zapleten. Její šéf slíbil, že to změní. Město vyhlásilo výjimečný stav, aby bylo možné povolat Národní gardu a zvažuje se, že v noci bude zákaz vycházení.
________________________________________________________________________

10 důvodů, proč navštívit Amsterdam
Playboy 17.6.2003| rubrika: na cestách| strana: 82| autor: Freddy Föhr

Koupit si lístek, vyrazit do Amsterdamu, tam si vypůjčit kolo - a na světě je skvělý plán na letní víkend. Ještě váháte? Přinášíme celou řadu důvodů, proč navštívit toto evropské velkoměsto.

Amsterdam je daleko víc než jen marihuana a "magická houba", která se tu dá běžně koupit a je k mání na pultě. V tomto městě se totiž setkávají architekti a designéři z celé země. Právě tady jsou nejexkluzivnější bary a hotely. Panuje tu milá, přátelská a nenucená atmosféra, která působí příznivě na psychiku lidí a jako magnet podněcuje jejich fantazii a kreativitu. Výsledky můžete vidět v celém městě. Přináší tak možnost klidného multikulturního soužití. V tom je příkladem celé Evropě.

1. velkoměstečko

"Největší vesnice na světě," nazývají Holanďané láskyplně svou metropoli. A Amsterdam je in: bydlí zde nejlepší a nejslavnější architekti a designéři - zde jsou vyhlášené bary a módní kavárny. V Amsterdamu se mísí kulturní a kulinářské zvyklosti více než stovky národností - proto má toto světové město vesnické zvyky: zde připadá na každého obyvatele (je jich asi 700 000) jedno kolo a tím zvládnou cestu městem v klidu a pohodě. To, čím se vyznačují všechna velkoměsta - stresem a nervozitou -, to všechno v Amsterdamu chybí. A léto je nejlepší období k návštěvě.

2. tramvaj

Amsterdamská tramvaj je nejen dopravní prostředek, kterým se dostanete nejrychleji napříč městem, ale je to také velice příjemný prostředek. Tramvaj je komunikační centrála číslo 1, kde spolu cestující komunikují a povídají si, namísto toho, aby si třeba četli noviny nebo se dívali z oken. A průvodčí hlásí takové věci, jako že v muzeu právě dnes dají každému návštěvníkovi koláč zadarmo.

3. ARCHITEKTURA

To nejsou jen pamětihodnosti, starobylé domy s jejich krásnými štíty. Ve starobylém východním přístavu jsou k vidění také dílka, na nichž se vydováděli mladší architekti. Existuje pro ně jediná omezující podmínka: nové domy musí mít stejné proporce, jako mají starobylé stavby v okolí. A výsledek? Pozoruhodný svazek nejrůznějších kostek, seskládaných jakoby podle náčrtu, který již dnes patří k pomníkům architektury a vytvářejí jedinečnou čtvrť, typickou právě pro toto město.

4. VLA

Pudinkový nápoj z chladných regálů. Co to je? Jen puding? Nedá se popsat. Je ale pravda, že je velmi vyhledávaný a žádaný. A také nóbl, takže Vla najdete dokonce na jídelních lístcích v místních restauracích, ale nikoli v supermarketech. Ochutnejte!

5. jordaan

Nejstarší čtvrť města mezi kanály Singel a Herren se proměnila z chudinské části na část vyhledávanou bohatými lidmi. Je hezké ztratit se v úzkých malebných uličkách. Unavené nohy si žádají odpočinek, a tak zavítáme buď do pohostinné prastaré hospůdky, nebo zvolíme některou z kaváren, ve kterých nabízejí mimo jiné úžasné Latte Macchiato.

6. DESIGNÉRSKÁ SCÉNA

Nespočet designérských obchodů se ukrývá v klikatých uličkách metropole. V jednom z nich, jenž nese název Droog Design (www.droogdesign.nl), uvidíte třeba regál, který je tvořen jen dvěma šrouby ve stěně, mezi nimiž je natažena guma z dob našich babiček (vypadá to velice dobře, pokud jej člověk používá jen na lehké věci a lepí na něj třeba papír se vzkazy či fotografie svých blízkých). Amsterdam je jednoznačně centrem kreativity celé země a lidé zde bydlící přímo hýří vynikajícími nápady.

7. TRHY

Bleší trh, květinový trh, knižní trh... Výměny, směny, trhy mají v Amsterdamu velkou tradici a zvou vás, abyste se v různém zboží také "prohrábli". Největší turistickou atrakcí je každodenní květinový trh ve Stingelu, dále pak trh s názvem Dappermarkt (denně mimo neděle, Albert Cuypstraat). Tady je doslova všehochuť - ovoce, ryby, látky, hudba různých žánrů.

8. cyklistika

"FIETS" (kola) jsou v Amsterdamu velice oblíbeným dopravním prostředkem. Neplatí to jen pro místní obyvatele, ale i pro návštěvníky města. Díky množství zvláštních stezek a speciálních parkovišť se totiž můžete po městě pohybovat velice snadno, často se na druhý konec města dostanete daleko rychleji než jiným dopravním prostředkem a v neposlední řadě vás cestování vyjde daleko levněji. Příjemné je, že vás řidiči aut nevytlačují, naopak, často si stáhnou okénko a s cyklisty si poklábosí. Pokud se jich chcete přeptat na cestu, není problém. Jestliže byste si přáli absolvovat takovou prohlídku Amsterdamu na kole, také to není problém. Můžete si totiž pronajmout nejen stroj, ale zaplatit i speciálního průvodce, s nímž projedete metropoli křížem krážem. Například u agentury Bikecity zaplatíte za takovou službu přibližně 6 Euro za jeden den (www.bikecity.nl).

9. STAŘÍ MISTŘI

Kéž by pršelo! Pak totiž člověk nemá chuť poznávat krásy okolí a snáze si najde cestu do míst, kde se nechází Rijksmuseum. Kdo se zadívá do Rembrandtova díla "Nachtwache", může se už za několik minut přenést alepoň na chvíli v čase o 350 let zpátky. Skutečné skvosty starého umění najdete v místní sbírce. V kolekci proslulých holandských mistrů je 22 děl Rembrandta a dále nejznámější díla Werke von Vermeera, Franse Halsa a Jana Steena. Celkově se tu nachází na tisíc exponátů, a to z období od patnáctého do sedmnáctého století.

10. TOLERANCE

Lhostejnost obyvatel Amsterdamu je až příslovečná - s trochou nadsázky lze říci, že je přímo cítit na každém kroku. Vzduch je jí nasáklý. Jestliže se jedná Canabishandel, sexuální orientaci nebo morální otázky, tabu takřka neexistuje. Jediným tabu, které tady platí, je nějaké tabu vůbec mít. "Žít a nechat žít" to je tady základním heslem, kterým se všechno a všichni řídí. Možná je to hlavní důvod, proč 79 procent obyvatel tohoto města bez uzardění a přemýšlení tvrdí, že jsou šťastní.

nákupy
* DE BIJENKORF
Dam 1, Altstadt
www.bijenkorf.nl
Nejlepší amsterdamský obchodní dům, který se nachází v historické části města. Nabízí obvyklý sortiment, potřebami pro domácnost počínaje, značkovým zbožím a šperky konče. Restaurace La Ruche je dobrý tip, ale rozhodně byste měli zajít i do Bijenkorf na světově proslulé dorty.

* AMERICA TODAY
Spuitstraat 137
www.americatoday.nl
Proč cestovat pro americké oblečení do New Yorku? Tento obchod nabízí skutečnou americkou klasiku (Levis, Timberland atd.), navíc za nižší ceny.

* HAJENIUS
Rokin 92-96
www.hajenius.nl
Senoritas, Havanna, Corona - vše kolem doutníků a cigár najdete v tomto obchůdku, který nabízí své zboží již od roku 1826.

Noční život
* IT
Pátky a soboty od 23 hodin
Amstelstraat 24
www.it.nl
Legendární Gayclub byl renovován a po nějakém čase opět začal fungovat. Říká se, že je zde nejlepší diskotéková hudba v celém Amsterdamu.

* Vakzuid
Ve všední dny od 10, víkendy od 15 hodin
Olympisch Stadion 35, ausserhalb der Stadt
www.vakzuid.nl
Mix tvořený restaurací, klubem, barem a ještě má něco navíc. Lze tu v klidu poklábosit a přitom sedět v pohodlném nábytku od špičkových designérů. V zimě se přitom můžete dívat do plamenů v krbu. V létě se pro změnu můžete usadit na terase.

* nl-lounge
Denně od 20 hodin
Nieuwezijds Voorburgwal 169
www.czar.com/NL
Když sem vstoupíte, musíte se dobře rozhlédnout, kam vstoupíte. Snadno se dostanete do jiné části, než chcete. Můžete totiž buď tancovat, nebo v klidu odpočívat v plyšových křeslech.

* Mazzo
Denně otevřeno od 23 do 04 hodin
Rozengracht 114 www.mazzo.nl
Vyhlášený klub ve čtvrti Jordaan. Atmosféra i publikum jsou velmi různorodé. Je to rozhodně báječný tip na pohodový večer.

RESTAURACE/Cafe
* BOND
Otevřeno vždy odpoledne a večer
Valeriusstraat 128b
Tel. +31 20 676 46 47
Ve starodávném interiéru vládne mladý kuchař ovládající pochoutky mezinárodní kuchyně. Kdo se sem přijde jen napít, může si být jist, že bude muset odolávat velkému pokušení.

* DE KAS
Otevřeno denně s výjimkou neděle
Kamerlingh Onneslaan 3
www.restaurantdekas.nl
V bývalém skleníku servírují především vynikající ryby se zeleninou a skvěle upravená masa. Excelentní kuchyně, ovšem jen dle jídelního lístku.

* Supper Club
Otevřeno každý večer, nutná rezervace!
Jonge Roelemsteeg 21
www.supperclub.nl
Vždy více báječné posezení v kombinaci restaurace, baru a klubu. "Supper Club" patří mezi nejpopulárnější místa tohoto druhu Amsterdamu. Menu za 60 Euro se mění každý týden.

* christophe
Otevřeno vždy večer od úterka do soboty
Leliegracht 46
www.christophe.nl
Jednu hvězdu v proslulém průvodci Michelin má kuchyně, v níž vládne Christopher Royer. Servírují se tu speciality středomořské francouzské kuchyně. Báječnější než jídlo je jezero a výhled na panorama Amsterdamu.

HOTELY
* arena
Gravesandestraat 51
www.hotelarena.nl.
Šik a přesto přijatelný. Klasický, pohostinný, zdaleka ne jen noclehárna. Pokoje jsou několika kategorií.

* Winston Art Hotel
Warmoesstraat 123-129
www.winston.nl
Půvabný hotel na okraji "vykřičené čtvrti". Zde je vše umělecké. Každý pokoj je jiný, každý má svou tvář. Místní umění "Winston Art" není ale pro každého. Pokud nejste slavící typ, běžte si raději brzy lehnout. V hotelovém baru se totiž velice často
a vehementně slaví.

* blakes
Keizergracht 384
www.blakes-amsterdam.com
Nad památkově chráněnou fasádou upravovala designérka Anouska Hempel pokoj číslo 41 a apartmá plné historických orientálních motivů. Je to úžasné. Velmi exkluzivní, velice stylové. Patří do sítě exkluzivních hotýlků tzv. Small Luxury Hotel, které se nacházejí na celém světě. Navíc je tu jedna z nejlepších restaurací ve městě. Dvoulůžkový pokoj stojí od 350 Euro.

pamětihodnosti
* plavba kanály
Jedna z mnoha možností, jak se pohybovat po městě, jsou lodě. Například Prins Hendrikkade je za hlavním nádraží.Cestu 165 kanály města najdete jako běžnou součást programu v každém turistickém průvodci Amsterdamu. Pohled z vody na město je vždycky jeden z nejkrásnějších.

* Van gogh-museum
Paulus Potterstraat 7
denně 10-18 hodin
Největší sbírka Van Gogha na světě. Na návštěvníky tu čeká než 200 obrazů a na 500 kreseb.

* bloemenmarkt v singelu
Ulice Leidsestraat
Od pondělka do soboty 9.30-17 hodin
Je pravda, že zde necháte dost peněz, pokud si tu něco koupíte. Cibulky tulipánů, slunečnice či puget růží, to všechno je zde podstatně dražší než na kterémkoli jiném místě. Ale... Na druhou stranu zase můžete doma říci, že máte květiny z jediného trhu v Evropě, který plave na vodě.

Malé Benátky
Typickou zajímavostí v Amsterdamu je nespočet malých kanálů. Stejně jako v Benátkách i tyhle vodní cestičky proslavily své město. Foto: Malota Media/Grazia Neri, Malota Media/TG2, Profimedia.cz/Topham Picturepoint, Profimedia.cz/Creative Pictures, Keystone
________________________________________________________________________

Jehly v partě kolovaly, říká narkoman nakažený žloutenkou typu C
Zpravodajství ČTK 18.6.2003, rubrika: Zdravotnictví - Ostravský kraj| autor: DVC

OPAVA 18. června (zpravodaj ČTK David Moravec) - Dvacetiletý Aleš z Opavska přiznává, že drogy bere od svých čtrnácti let. Pervitin mu zničil život a nyní, jak zjistili opavští lékaři, i zdraví. Nakazil se totiž smrtelně nebezpečnou žloutenkou typu C. Viry zákeřné nemoci zatím napadly játra a postupně je likvidují. Lékaři varují. Tímto druhem žloutenky je totiž nakažen každý třetí narkoman v České republice, který drogy užívá nitrožilně.

"V partě jsme si půjčovali stříkačky. Bylo to normální. Jehly prostě kolovaly. Nevím od koho to mám," svěřil se mladík hospitalizovaný v opavské nemocnici.

O nebezpečné nemoci zpočátku vůbec nevěděl. "Neměl jsem tušení, že mám žloutenku. Necítil jsem se nemocný," řekl. Teprve později se objevily zdravotní problémy a doktoři vir v jeho těle odhalili. "Nedávno jsem si našel přítelkyni. Píchali jsme si i spolu. Doufám, že není taky nemocná," doplnil s tím, že už nikdy by si nevzal použitou jehlu.

Primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel ČTK řekl, že riziko nakažení nečistou jehlou je vysoké. "I jediný nevinný experiment a jediná aplikace drogy nesterilní jehlou může skončit tragédií," uvedl. Podle něj každé léto pravidelně přibývají mladí lidé, kteří chtějí drogy vyzkoušet. Lékaři proto varují: "Když už si chcete narkotika vzít, vždy použijte čisté jehly."

Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví v České republice žije více než milion lidí, kteří minimálně jednou v životě okusili nějaká narkotika. Žloutenkou je nejvíce ohroženo 37.000 už závislých narkomanů. "Podle našich přehledů je 12.000 z nich nositelem tohoto viru. Jen v Opavě jich je 200," uvedl primář s tím, že léčba je velmi nákladná. "Kdybychom chtěli najednou všechny léčit, zhroutil by se celý zdravotnický systém," konstatoval.

Žloutenka se podle něj zpočátku vůbec neprojevuje a pacient s ní může žít až 15 let. Nemoc se odhalí jen náhodně. "I když se nemoc jmenuje žloutenka, tak člověk nezežloutne. Játra, která virus napadá, nemají nervové zakončení, takže nemocného nic nebolí a žloutenka si v orgánu může dělat co chce. Postupně je ničí a proces může skončit i smrtí pacienta," uvedl.

Doplnil, že ještě před rokem 1989, kdy odborníci virus rozpoznali, se nejvíce lidí žloutenkou typu C nakazilo při transfuzi krve. "Od doby jsou všichni dárci krve testováni a riziko přenosu nehrozí," vysvětlil.

Nakazit se podle něj ale i dnes můžou i lidé, kteří drogy nitrožilně neberou. "Hepatitida C se přenáší krví. Stačí kontakt s otevřeným poraněním infikovaného člověka. Virus se přenáší z nemocné matky na plod. Nakazit se lidé mohou i při pohlavním styku. Pouze však u krvavých praktik," popsal Kümpel rizika.

David Moravec mal
________________________________________________________________________

Drogy si vyráběl doma
Děčínský deník 18.6.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: bobo

Děčín - Obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů si vyslechl muž z Děčína. Policisté u něj při domovní prohlídce objevili zařízení, které sloužilo k výrobě drog. "Podomácku si vyráběl pervitin," uvedl policista, jenž je s případem obeznámen. Dodal, že v letošním roce zdaleka nejde o první případ výroby drog. "Od začátku roku jsme zadrželi už několik podezřelých. Dva jsou dokonce ve vyšetřovací vazbě," dodal policista. bobo )
________________________________________________________________________

Narkomané obchodují s náhražkami drog, které dostávají od lékařů
Zpravodajství ČTK 18.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj| autor: DAS

ČESKÉ BUDĚJOVICE 18. června (ČTK) - Mezi narkomany na jihu Čech se v poslední době rozmáhá nový obchod s náhražkami drog, které mohou dostat na předpis od lékaře. Z lékáren mizí zahraniční lék Subutex. Nekontrolované manipulaci s lékem by zabránilo zřízení specializované ordinace, která by přípravek narkomanům vydávala v řízeném množství a kontrolovala jeho užívání, řekl dnes ČTK krajský drogový koordinátor Štefan Schwarc.

Podle něj narkomané nezřídka obcházejí i více lékařů, kterým líčí svůj zdravotní a psychický stav, aby získali co nejvíce předpisů na Subutex. "Lékaři z lidského přístupu nebo jen proto, aby se jich zbavili, často předepíší i určité množství navíc," soudí Schwarc.

Narkomané za balení středně silného Subutexu zaplatí v lékárně necelých 270 korun. Za kolik jej potom na černém trhu prodávají, zatím není známo. Podobný výrobek české provenience, známý pod názvem Metadon, je o několik řádů levnější. Není však k dostání v lékárnách a používá se při ústavní léčbě závislosti.

Některé lékárny dokonce kvůli zvýšenému zájmu o Subutex přestaly tento lék vést. Chtějí se tak vyhnout zájmu narkomanů.

Podle Schwarce je nárůst odběru Subutexu záležitostí především posledního roku, za který se nyní postupně shromažďují data od lékáren.

Řešením by podle něj bylo vytvoření specializované ordinace s lékařem, který by se soustředil pouze na drogovou problematiku a osobně vydával narkomanům léky v řízeném množství. Současně by kontroloval jejich užívání. Podle Schwarce by se kraj měl pokusit v příštím rozpočtu nalézt finance na zřízení tohoto centra.

Substituční léky jako Subutex či Metadon pomáhají narkomanům nahrazovat návykové opiátové drogy. Uživatelé sice neprožívají pocity, které jim přinášejí tvrdé drogy, ale lék jim umožní po určitou dobu normálně fungovat bez příznaků abstinence.

David Sládek jpt
________________________________________________________________________

Třetina Afghánistánu pro OSN nepřístupná z bezpečnostních důvodů
Zpravodajství ČTK 18.6.2003, rubrika: Politika - USA, Kanada a OSN| autor: ML

NEW YORK 18. června (ČTK) - Třetina Afghánistánu je nyní pro OSN nepřístupná vzhledem ke zhoršení bezpečnostní situace v zemi, která se opět stala největším producentem opia na světě. Vyplynulo to v úterý z pravidelné veřejné debaty o Afghánistánu, která se každý měsíc koná v Radě bezpečnosti OSN.
Autorita prozatímní vlády je mimo Kábul stále velmi omezená, řekl náměstek generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jean- Marie Guéhenno. "Třetina země je nyní pro OSN nepřístupná."

V Afghánistánu je přitom na 10.000 vojáků koalice, která koncem roku 2001 svrhla v Afghánistánu talibanský režim. Kromě toho je v Kábulu a okolí 4800 mezinárodních jednotek ISAF.

V dopise generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi vyzvalo v úterý 80 nevládních organizací působících v Afghánistánu k rozšíření mandátu ISAF. "Bude-li pokračovat prudké zhoršování bezpečnostní situace, obnova země se zablokuje, mírový proces se zhroutí a uspořádání svobodných voleb bude nemožné," uvádí dopis v souvislosti s tím, že volby by v Afghánistánu měly být uspořádány příští rok.

Rada bezpečnosti také na závěr jednání přijala prohlášení podporující záměr prozatímní afghánské vlády zlikvidovat do roku 2013 produkci drog v Afghánistánu. Poté, co byla výroba za talibanského režimu prakticky vymýcena, dosáhla v roce 2002 podle údajů OSN 3422 tun. To jsou asi tři čtvrtiny celosvětové produkce.

Afghánistán je a v příštích letech zůstane největším světovým producentem opia, řekl šéf Úřad OSN pro drogy a kriminalitu Antonio Maria Costa. "Zbavit Afghánistán drogové ekonomiky vyžaduje mnohem více politického, bezpečnostního a finančního kapitálu, než jaký je nyní k dispozici. Je ho zapotřebí na pomoc venkovským oblastem a zejména ke zlepšení kapacit ústřední vlády prosazovat zákaz výroby opia," řekl.
________________________________________________________________________

Dealer kšeftoval s Extází
Region - Týdeník Ostrava 17.6.2003| rubrika: Stíny Ostravy| strana: 5

Ostrava letmo

OSTRAVA - Ostravští policisté přistřihli křidýlka dalšímu prodejci drog, kterým je tentokrát osmatřicetiletý maník z Hrabůvky. Prakticky celý rok vesele obchodoval s omamnými látkami kupříkladu v klubech Fabric a Větrák, kde nabízel populární drogu Extázi. Jednomu ze svých zákazníků třeba prodal asi sto kusů tablet za celkovou částku přibližně dvanáct tisíc korun.
________________________________________________________________________

Alkohol a zaměstnání k sobě nepatří
Mladá fronta DNES 19.6.2003| rubrika: Zaměstnání| strana: 1| autor: ZDENA VINŠOVÁ

Popíjení alkoholu v práci je i po pracovní době porušením zákona

Dát si skleničku vína nebo jedno pivo v pracovní den třeba jen po obědě může být za určitých okolností zrádné.

Kdo se zúčastní například oslavy kolegových narozenin, která spočívá v popíjení u pracovního stolu nebo třeba na stavbě, riskuje, že přijde o práci. "Zaměstnanec nesmí požívat alkoholické nápoje na pracovišti jak v pracovní době, tak i mimo pracovní dobu," připomíná advokátka Dana Kolaříková z plzeňské advokátní kanceláře Skopeček Kolaříková Burianová.

Zákon zakazuje alkohol i drogy

Zákoník práce výslovně ukládá: nepít alkohol a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště. Zaměstnanec také nesmí přijít pod jejich vlivem do práce, a to bez ohledu na to, kdy a kde si opojení přivodil. Osudnou se tak v další pracovní kariéře může stát i pouhá sklenička vína, kterou si pracovník dal jen na přípitek. A nemusela by jej zachránit ani omluva, že se napil na výzvu nadřízeného, aby si s ostatními přiťukl na jeho zdraví. Zaměstnanci sice musí svého šéfa poslouchat, ale jen když jeho pokyn není v rozporu s předpisy, či dokonce se zákonem. Stejně tak by byly zbytečné výmluvy, že kolegové rovněž pili alkohol, aniž je za to stihl trest.

O postihu rozhoduje zaměstnavatel

Jen na zaměstnavateli záleží, koho z účastníků mejdanu potrestá a jaký trest za popíjení alkoholu či požívání jiných návykových látek pracovníka stihne. U některé profese a za určitých okolností může být takové počínání jen méně závažným porušením pracovní kázně, kde zákon připouští nejméně tři taková pochybení, než může zaměstnanec dostat výpověď. V jiném případě to zaměstnavatel posoudí jako závažné porušení kázně a dá výpověď, rovněž s dvouměsíční výpovědní lhůtou, za jediný takový prohřešek. V nejhorším případě se konzumace alkoholu či drog může stát i zvlášť hrubým porušením kázně, což vede k okamžitému rozvázání pracovního poměru. "Vždy se musí postupovat individuálně podle okolností konkrétního případu," zdůrazňuje advokátka Kolaříková. Přísněji bude zřejmě posuzováno alkoholové opojení u řidičů z povolání, protože konzumace alkoholu či omamných látek může v jejich případě zavinit značné škody na majetku nebo zdraví lidí. Tam přichází v úvahu i výpověď na hodinu - pokud nejde o osamělého muže, který trvale pečuje o dítě mladší tří let. U něj totiž zákon možnost okamžitého rozvázání pracovního poměru nepřipouští. Podle Dany Kolaříkové by v tomto případě zaměstnavatel byť by řidičův skutek posoudil jako zvlášť hrubé porušení pracovní kázně - byl nucen přistoupit pouze k výpovědi dle ustanovení § 46, odstavec 1, písmeno f) zákoníku práce. Tedy s dvouměsíční výpovědní lhůtou, přičemž zákon umožňuje zaměstnavateli převést na tu dobu řidiče na jinou práci, aby se nestalo, že vznikne škoda na majetku či zdraví lidí, kdyby svůj prohřešek zopakoval.

Odmítnutí testu je porušením povinnosti

Někteří lidé se mylně domnívají, že jim zaměstnavatel nemůže v práci prokázat, že pili nebo fetovali. K záchraně jim nepostačí ani to, kdyby odmítli test na alkohol či drogy. "Mezi povinnosti zaměstnance stanovené zákoníkem práce patří i povinnost podrobit se na pokyn příslušného vedoucího zkoušce, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek," připomíná advokátka Vladana Tikalová z pražské Advokátní kanceláře JUDr. Jana Křečka. "Pokud se zaměstnanec tomuto vyšetření odmítne podrobit, dopustí se porušení pracovněprávní povinnosti, a to i v případě, že alkoholický nápoj nepožil," dodává Vladana Tikalová. Postih za takové odmítnutí opět záleží jen na zaměstnavateli a na okolnostech konkrétního případu. Člověk, který trpí nemocí, jejíž příznaky připomínají stav opilosti, se vyhne zbytečným testům na alkohol a omamné látky, když bude hrát s otevřenými kartami. "Bylo by vhodné, aby zaměstnavatele o svém zdravotním stavu informoval a podpořil svá tvrzení předložením lékařské zprávy," doporučuje Tikalová. Test na alkohol či drogy však nemůže nařídit každý vedoucí pracovník smí tak učinit jen člověk, který je k tomu určen v pracovním řádu. "Nepostačí, když je uveden v jiném vnitřním předpisu zaměstnavatele," upozorňuje plzeňská advokátka Kolaříková.
Autorka je spolupracovnicí redakce

***
Anketa
zamestnani.idnes.cz

Pili jste někdy na pracovišti alkohol?

ano 223
ne 39

Kdo může pít v práci alkohol:

* zaměstnanci horkých provozů, pokud požívají pivo se sníženým obsahem alkoholu

* zaměstnanci, u nichž je požívání těchto nápojů součástí pracovních úkolů (degustátoři)

* zaměstnanci, u nichž je požívání alkoholu obvykle spojeno s plněním pracovních úkolů (manažeři při obchodním jednání a podobně)
________________________________________________________________________

Kouříte? Pijete? Mohou za to zřejmě i vaše geny
Mladá fronta DNES 19.6.2003| rubrika: Ze světa| strana: 12| autor: (ČTK, Reuters)

Londýn - Vědci z britského střediska pro výzkum rakoviny Cancer Research UK při oxfordské univerzitě nevylučují, že geny mohou ovlivňovat lidské chování, a že dokonce mohou, byť částečně, nést odpovědnost za nezdravý životní způsob a návyky. "Naše studie naznačuje, že některé druhy rysů osobnosti mají genetický základ. To může být významné, pokud jde o to, zda lidé mají také návyky, jako je kouření, či zda se jich následně vzdají," cituje agentura Reuters doktora Marcuse Munafa z výzkumného střediska. Podle tohoto vědce to neznamená, že by lidé byli vydáni napospas svým genům, protože svou nemalou úlohu hraje rovněž výchova a také vliv rodiny a přátel. K závěru, že geny mají nějaký vliv na lidské návyky, dospěli vědci po opětném prozkoumání 46 studií, které zahrnovaly údaje o 20 000 osobách. Marcus Munafo a jeho tým zjistili, že genetická skladba může ovlivňovat sklon osobnosti k jistým závislostem. "Zaměřili jsme se na hledání spojnice mezi geny a nezdravým chováním," dodal. Podle vědců hrají významnou roli geny kontrolující takzvané neurotransmitery (buňky přenášející informace) - serotonin a dopamin. Serotonin je spojován s náladou a dopamin je podle všeho spojen se závislostí. Podle Munafa může výzkum pomoci odborníkům při léčbě alkoholismu a drogové či tabákové závislosti.
________________________________________________________________________

Londýn vyzval k blokádě KLDR
Právo 19.6.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 8| autor: (hof, CNN, AFP)

SOUL - Británie včera vyzvala prostřednictvím ministra obrany Geoffa Hoona svět k blokádě Severní Koreje, země, jejíž režim poprvé veřejně přiznal, že vyvíjí jaderné zbraně. Britský postoj na konferenci zemí bloku ASEAN v Kambodži podpořil i šéf americké diplomacie Colin Powell a označil severokorejský jaderný program "za nejnaléhavější otázku, kterou musejí USA řešit" v souvislosti se šířením zbraní hromadného ničení. Britský ministr žádal, aby byly zadržovány lodě a letadla podezřelá z toho, že by mohla převážet materiál pro zbraně hromadného ničení. Zároveň by měly být prohledávány, zda nepašují drogy a podobné zakázané zboží, jehož prodejem by Pchjongjang mohl své jaderné ambice financovat. Na blokádě by se mohlo podle Hoona podílet 11 zemí, mj. Japonsko či Polsko, nikoli však Rusko, Čína nebo Jižní Korea. Severokorejci již dříve prohlásili, že by blokáda či mezinárodní sankce proti jejich zemi vedly k válce. Powell vyvíjel tlak na účastníky setkání, aby se semknuli proti severokorejské hrozbě. Nejde o bilaterální otázku, řekl. "Týká se to všech zemí, které spadají pod balistickou křivku severokorejských střel," zdůraznil. Podle AFP se Powell v Kambodži krátce setkal se severokorejským diplomatem Ho Čonem. Potřásl si s ním rukou a vyměnil si několik slov. Zhruba v době, kdy Powell hovořil v Phnompenhu, zveřejnila severokorejská agentura KCNA stanovisko: "KLDR dále urychlí zvyšování své jaderné odstrašující síly sebeobrany, a to jako opatření na vlastní ochranu proti strategii USA izolovat a udusit KLDR..." Pchjongjang dal zároveň veřejně najevo, že je ochoten jaderný program zastavit, ale žádá za to řadu ústupků ze strany USA. Ty ale projevují jen minimální ochotu ustupovat.
TommyBoy
citace:
monitoring médií


Tohle je kus moc dobry prace kamo, skoda ze ti k tomu prispevku nemuzu pridat K+.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma