Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 18.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie objevila na ubytovně v Lokti přes sto rostlinek konopí
Zpravodajství ČTK 17.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj| autor: MOL

LOKET (Sokolovsko) 17. června (ČTK) - Přes sto rostlin konopí nalezla v pondělí policie na pokoji v ubytovně v Lokti na Sokolovsku. Jednadvacetiletého obyvatele bytu policie podezřívá z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, sdělila dnes ČTK její sokolovská mluvčí Blažena Kašparová.

Muž podle ní rostlinky pěstoval v truhlíku, kbelíku a květináči od poloviny března. Některé vyrostly do půlmetrové výšky. Další desítky semen měl připraveny k vysetí.

Konopí i semínka policie odeslala na expertizu, aby zjistila, kolik marihuany mohl muž po usušení rostlinek získat. V případě, že to bude větší množství drogy, mladíka obviní. Hrozí mu za to až pět let vězení.

mol kš
________________________________________________________________________

Policie zabavila pěstiteli marihuanu
Mladá fronta DNES 18.6.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 1| autor: JOSEF ŠORFA

Loket - V malou ilegální botanickou zahradu proměnil svou místnost v loketské ubytovně jedenadvacetiletý mladík. Na malém prostoru dokázal vypěstovat v truhlíku, kbelíku a květináčích celkem sto čtyři rostliny konopí, z nichž některé dorostly až půlmetrové výšky. Jeho práci překazili policisté, kteří se ho nyní chystají stíhat za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Rostliny i semena, která mladík ještě nestačil zasít, odeslali policisté na expertizu. Z ní zjistí, kolik by droga vážila po vysušení. Podle výsledku pak rozhodnou, zda se mladík dopustil trestného činu, nebo přestupku. "Podezřelému muži hrozí až pět let vězení," uvedla mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. Šéfa sokolovského střediska prevence kriminality Rudolfa Volfa pěstitelské úsilí mladíka nijak nepřekvapuje. "Bohužel, pěstování konopí i v tak velkém počtu na malé ploše není neobvyklé. Mezi mladými jde o oblíbenou drogu," konstatoval Volf. Jeho slova dokazuje i zájem rodičů o bezplatné testy moči, z nichž lze zjistit přítomnost drogy. "Testy nabízíme teprve krátce, a už se na nás obrátilo devětadvacet rodičů. Doporučujeme jim, kam se obrátit, pokud je potomek pozitivní. Spolupracujeme s oddělením soudního lékařství a toxikologie v místní nemocnici," řekl Rudolf Volf. Jak doplnil, testy si lze koupit i ve vybraných lékárnách.
Podstatně větším problémem se ale na Sokolovsku stávají tvrdší drogy. "Když jsem před rokem a čtvrt přišel do Chodova, myslel jsem, že to bude toluen, ukazuje se ale, že perník všechno přebíjí. Sokolov je už blíže k Chebu, takže tam se dostává víc heroin," konstatoval streetworker Patrik Banga.
________________________________________________________________________

a ňáky scientobuzny - V České Lípě začal církevní Běh za Českou republiku bez drog
Zpravodajství ČTK 17.6.2003, rubrika: Zdravotnictví - Liberecký kraj| autor: USM

(ČTK vydá ke zprávě foto)
ČESKÁ LÍPA 17. června (ČTK) - V České Lípě začal dnes dopoledne Běh za Českou republiku bez drog. Mezi jeho hlavní cíle patří boj proti legalizaci marihuany. "Kdyby se prodej marihuany legalizoval, neměli by z ní mladí lidé obavy a začali by ji brát víc než dosud," řekl dnes ČTK Vlastimil Špalek ze Scientologické církve, jež běh připravila.

Jeho slova potvrdila pracovnice Krizového centra pro drogově závislé v České Lípě Lucie Kadeřábková. Podle ní není česká společnost na legalizaci marihuany připravená. "Marihuana je nyní zakázaná, přesto si o ní někteří mladí lidé myslí, že je léčivá a prospívá zdraví," uvedla. Změnu trestního zákona, aby uživatelům uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila nanejvýš pokuta, navrhuje místopředseda vlády zodpovědný za protidrogovou politiku Petr Mareš.

V České Lípě se marihuana stala nejrozšířenější drogou mezi mladými lidmi od 14 do 20 let. Občas ji kombinují s extází nebo s LSD. "Není však vždy pravidlem, že by z marihuany lidé přecházeli na pervitin a další tvrdé drogy," konstatovala Kadeřábková.

Špalek upozornil, že podle výzkumů si v České republice dá dvakrát týdně marihuanu 400.000 lidí. Organizátoři běhu by rádi upozornili mladé lidi na tělesné i duševní problémy, spojené s kouřením marihuany - zhoršování paměti, změny nálad, podrážděnost, poruchy dědičnosti, nemoci mozku nebo jater a sleziny. Po skončení akce předají pořadatelé proklamaci českému parlamentu a Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu ve Vídni.

Pětičlenné družstvo běžců tvoří scientologové, kteří si na běh si vzali dovolenou. Trasa měří přes 500 kilometrů, vede přes pět krajů a zastaví se v 50 až 60 městech a obcích. "Jejich představitelé mohou podepsat proklamaci, že se chtějí stát takzvaným Městem nebo obcí bez drog," dodal Špalek.

Běh skončí 25. června v Pelhřimově. Pořadatelé při něm rozdají 2000 brožur a 10.000 letáků. Potřebných 100.000 korun jim dali členové scientologické církve.

Scientologie vznikla v 50. letech 20. století na základě prací amerického spisovatele Rona Hubbarda. Tvrdí o sobě, že se zabývá duchovní podstatou člověka a jeho vztahem k okolí a vesmíru. Současně však také čelí názorům, že jde o nebezpečný psychokult, který je motivován hmotnými zájmy. Scientologové uvádějí, že mají po světě na osm milionů členů. V Česku počet členů a příznivců odhadují na 1000.

Miloslav Lubas skm lbn vb
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk 18.6.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7

* Našli hašiš

PRAHA (sta) - Čtveřici podezřelých osob, z toho jednoho cizince, zadržela policie před obchodním centrem Tesco v Praze 9. Detektivové našli při akci dva kilogramy hašiše. Případ se dále šetří.
________________________________________________________________________

Z Lípy běží proti drogám
Právo 18.6.2003| rubrika: Liberecký kraj| strana: 10| autor: Barbora Silná

V rámci boje proti drogám vyběhli v úterý dopoledne z České Lípě běžci, kteří budou na své 500 kilometrů dlouhé trati bojovat proti drogám. Právo o tom informoval Vlastimil Špalek ze společnosti Řekni ne drogám - řekni ano životu. "Družstvo se vydá na trať, která povede přes více než 160 měst a obcí, v rámci běhu za Českou republiku bez drog 2003," uvedl Špalek. Trasa běhu je vedena přes pět krajů, což je více než třetina republiky, a skončí 25. června v Pelhřimově. "Cílem běhu, který je organizován v rámci Mezinárodního dne boje proti drogám, je upozornit na problematiku drog, a to hlavně ve spojitosti s mládeží a dětmi. Běžci navštíví představitele měst a obcí, které se mohou připojit k proklamaci a stát se tak Městem bez drog ," přiblížil náplň akce Špalek. Sportovci budou v průběhu trasy rozdávat informační materiály o drogách, především leták s názvem Pět důvodů, proč je marihuana droga. "Reaguje na současnou diskusi o této droze a uvádí důvody, které nenechají nikoho na pochybách ohledně legalizace této nebezpečné a vstupní drogy," pokračoval Špalek. Běh bude završen předáním proklamace Měst bez drog ústavním činitelům v Parlamentu ČR ve čtvrtek 26. června a dále pak rovněž prezentací proklamace Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu ve Vídni.
________________________________________________________________________

Město se zapojí do běhu proti drogám
Deník Lučan 17.6.2003| strana: 16| autor: kas

Žatec - Do boje proti drogám se zapojí po boku dalších 160 měst a obcí i Žatec. Učiní tak v rámci Běhu za Českou republiku bez drog 2003 aneb Legalizace drog není řešení. Tak zní název akce, která začíná právě dnes. Organizuje se v rámci protidrogového programu Scientologické církve. Dnes v 10 hodin vyběhne z České Lípy pět běžců, kteří budou zdravým pohybem a letáky varovat před legalizací marihuany. Tým absolvuje celkem pět set kilometrů dlouhou trasu po 160 obcích a městech ČR; do Žatce dorazí v pátek. V polovině z nich se přitom zastaví, aby představitelé radnic a obecních úřadů podepsali proklamaci a zapojili tak obce a města do rozsáhlé akce. Proklamace pře-dají organizátoři ústavním činitelům, ale i Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu ve Vídni. V Ústeckém kraji zamíří běžci například do Ústí, Teplic, Litvínova, Mostu, Chomutova a Kadaně. kas )
________________________________________________________________________

Běh za Českou republiku bez drog dorazí brzy na radnici
Příbramský deník 17.6.2003| rubrika: PŘÍBRAMSKO| strana: 17| autor: fž

Příbram - Občanské sdružení Řekni ne drogám - řekni ano životu, pořádá Běh za Českou republiku bez drog. Jeho cílem je upozornit na problematiku drog, a to především ve spojení s mládeží a dětmi. Více než týdenní běh bude zahájen dnes v České Lípě a bude pokračovat přes větší města, mezi nimiž je také Příbram. Sem dorazí běžci v pondělí a budou hovořit na radnici s představiteli města o problematice drog a jejím řešení, které spočívá hlavně v primární prevenci. "V první fázi je důležitý postoj. Chtěli bychom, aby se zástupci měst připojili k myšlence běhu tím, že se rozhodnou stát se městem bez drog,"uvedl Jiří Voráček, předseda občanského sdružení. Myšlenka Běhu za Českou republiku bez drog protne na 170 měst a obcí. Trasa měří přes 520 kilometrů. Poběží se štafetovým způsobem. Ukončení běhu se plánuje na 26. června, v den Mezinárodního boje proti drogám, kdy organizátoři předají v Parlamentu ČR prohlášení měst, která vyjádří přání být městem bez drog. Na akci vyrazí pořadatelé vyzbrojeni informačními letáky o drogách jako jsou marihuana, extáze, heroin nebo kokain. V rámci primární prevence podle nich může dobře posloužit také brožurka s názvem Jak mluvit s dětmi o drogách. (fž)
________________________________________________________________________

Marihuana rozdělila Čechy na dva tábory
Severočeské noviny 17.6.2003| strana: 1| autor: PETR NOVÁK

Ústecký kraj - Návrh na dekriminalizaci užívání marihuany má oddané zastánce i zarputilé odpůrce. Vicepremiér Petr Mareš chce změnit přístup státu k uživatelům tzv. lehkých drog. Kuřákům a drobným pěstitelům marihuany by, podle jím navržené změny zákona, hrozila maximálně pokuta. Marešův návrh vyvolal bouřlivé reakce. Odpůrci drog se chytají za hlavu, uživatelé marihuany a někteří odborníci by však změny zákona uvítali. "Hlavní zásadou v návrhu zákona je změna filozofie pohledu na drogovou problematiku. Jde o to, rozlišit drogy podle nebezpečnosti a nekriminalizovat uživatele měkkých drog," říká Petr Mareš. V médiích často uváděné množství 250 marihuanových cigaret jako tolerovanou hranici však odmítá. "O ničem takovém se nehovořilo. Povolené množství musí být výsledkem seriózních diskuzí," dodává Mareš. V řadách policie ovšem Marešův návrh příliš velké ovace nesklidil. Obecně panuje názor, že od marihuany není příliš daleko k podstatně tvrdším a nebezpečnějším drogám. "Neznám sice ten návrh konkrétně, jen jsem to zaslechl, ale jsem přesvědčen, že pro bude u policie jen menšina," říká ředitel Severočeské policie Jiří Vorálek. Podle něho je možné hledat různé cesty, jak se vypořádat s problémem konzumace drog, ale současný zákon vyhovuje a policie znění zákona, ve smyslu přechovávání většího než malého množství drogy, nezneužívá. "Jsem přesvědčen, že nějaké hony na kuřáky marihuany nepořádáme, nejde nám jen o zbytečnou represi," uzavírá Vorálek.

Návrh rady pro koordinaci drogové politiky, řízené Petrem Marešem, zcela odmítá ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. "Je dlouhodobě ověřeno, že 70 procent uživatelů tvrdých drog začínalo na marihuaně," říká Komorous.
Kuřáky marihuany připravovaný návrh zákona určitě potěšil. Mnozí se řídí heslem "co si vypěstuju, to vykouřím" a jakékoli prodávání drogy rozhodně odmítají. Existuje ovšem také řada pěstitelů, kteří se prodejem své úrody velmi dobře živí. "Já bych byl pro úplnou legalizaci trávy s tím, že by se postihoval její prodej. Nebo ať její prodej řídí rovnou stát jako u alkoholu a tabáku. Marihuana je přátelská droga, která vám vyroste na zahrádce a nevím, proč by měl kvůli tomu být někdo stíhán," říká mladý Ústečan, který si však nepřeje být jmenován.

"Pokud návrh znamená dekriminalizaci pro uživatele, pak s tím musím souhlasit a platí to o všech drogách. Ovšem co se týká nějakého "drobného" pěstování konkrétně u marihuany, tak to odmítám," říká ředitel mosteckého K-centra Luboš Šlapka.
"Druhou věcí je, že řada uživatelů je také dealery a tím si na svou dávku vlastně vydělávají, a to už je problém," dodává Šlapka.
Odborníci upozorňují, že kouření marihuany není o nic méně škodlivé než kouření obyčejného tabáku. Marihuanové cigarety mají, stejně jako tabákové, karcinogenní účinky. "Žádná jiná droga navíc nezůstává v těle déle než kanabis. Navíc napadá všechny tělesné orgány, doslova každou buňku," říká americký vědec Carlton Turner z mississipské univerzity v USA. O případných pozitivních účincích marihuany při léčbě například Parkinsonovy nemoci, roztroušené sklerózy či rakoviny vedou odborníci spory. Její využití k léčení je povoleno pouze v Kanadě.
________________________________________________________________________

Experimentování může zkazit život
Severočeské noviny 17.6.2003| strana: 3| autor: lm

Chomutov - Kategorizaci ilegálních drog odborníci vítají. Podle tohoto návrhu by byly ilegální drogy rozděleny do tří skupin. Zneužívání nejvíce rizikových drog (heroin, pervitin, kokain) by bylo trestáno ještě přísněji než dosud, naopak hodnocení užívání konopných látek (marihuana) by bylo benevolentnější.
"Návrh Miroslava Mareše vidím jako pozitivní věc,"
vyjádřila se k problematice Miroslava Chrzová, ředitelka kadaňského a chomutovského K-centra, která ze zabývají pomocí lidem ohrožených různými závislostmi. "Zneužívání návykových látek je individuální záležitostí, a v dnešní době je velmi rozšířeno. Taková je realita. Kriminalizace drog může spoustě mladých experimentátorů s drogou zkazit celý život."
Jak Chrzová zdůrazňuje, tento její postoj neznamená, že by s činy experimentátorů souhlasila, ale vychází z oficiálních údajů, podle nich přibližně padesát procent středoškoláků za sebou zkušenost s drogou má. lm )
________________________________________________________________________

Konopí může lidem i pomáhat
Severočeské noviny 17.6.2003| strana: 3| autor: PETR POLÁK

Litoměřice - Konopí je všeobecně považováno pouze za zdroj látky zvané THC, zneužívané jako droga. Málokdo už ale ví, co všechno je z konopí možno vyrábět. Kromě klasické formy existuje také tzv. technické konopí, které je geneticky změněno a obsah THC v něm je prakticky nulový. Právě na tento druh se soustředil ekolog Petr Žáček.
"Konopí je tu od dob dinosaurů a je to jedna z mála rostlin, která přežila," řekl na úvod.
"První papír byl z konopí, první americká ústava je na konopném papíře a i první džíny byly pro svou schopnost nepropouštět vodu a nehnít z konopí," hovořil o variabilitě použití Žáček. Vlákno má oproti bavlně tu výhodu, že je dlouhé až tři metry. Ze semen se dá vyrábět potravinářský olej, perfektní jednak na vaření, jednak k dalšímu zpracování, například k výrobě mýdla. Z vylisované drti se dají vyrobit různé druhy pečiva, jako chléb nebo rohlíky. Je nepřeberné množství věcí, které se dají z konopí vyrobit, neboť obsahuje až třicet procent celulózy, která se využívá v řadě odvětví. Obaly, izolace, pružné plasty do aut, skoro vše.
"Jsem proti zneužívání jakýchkoliv drog,"
dodal ekolog Jiří Žáček.
________________________________________________________________________

Lékárník: tráva z lékárny, proč ne?
Severočeské noviny 17.6.2003| strana: 3| autor: lib

Turnov - Pokud by byla marihuana státem uznána jako legální droga, nevidí lékárníci v jejím řízeném prodeji problém.
"Marihuana by musela mít atest Státního ústavu pro kontrolu léčiv jako všechny léky, které se smějí v lékárnách prodávat," řekl Jaroslav Řezníček, lékárník z Turnova. Doplnil, že by se tak snížilo riziko požití nekvalitního materiálu.
Taktéž podle Jitky Smutné, kolegyně Jaroslava Řezníčka, by byl regulovaný prodej marihuany v lékárnách méně nebezpečný než současný pokoutní prodej na černém trhu. "Názor na kouření marihuany je vedlejší. Pokud by splňovala atesty SÚKL jako bylinkové čaje, nevidím důvod, proč ji neprodávat," uzavřela Jitka Smutná.
lib )
________________________________________________________________________

Odborníci na prevenci se nedokáží shodnout
Severočeské noviny 17.6.2003| strana: 3| autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Návrh zmírnit postihy uživatelů konopných látek jako je marihuana, který chce vládě předložit vicepremiér Petr Mareš (US-DEU), vyvolal ostré diskuse.
Odborníci na protidrogovou prevenci však tuto myšlenku vesměs odsuzují. Lékaři dokonce ostře protestují. Marie Reitingerová ze sdružení Sokrates tuto snahu radikálně odmítá. "Je to špatně. Jde o drogu jako každou jinou. Navíc je od tohoto druhu látky jen malý krůček k jiným drogám," řekla.
Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky chce, aby se zmírnil zákon, díky kterému dnes může soud poslat kuřáka marihuany za mříže již za deset cigaret lehké drogy. Vicepremiér Mareš tvrdí, že hranice se má posunout z deseti na 250 kusů. Radka Kobližková z Kontaktního centra pro drogově závislé míní, že je nutné rozlišit dealerství měkkých a tvrdých drog. "Pokud jde o tresty, například sazba za heroin a marihuanu, musí být výrazně odlišná. Už vzhledem k rozdílné společenské nebezpečnosti."
Podle studie ministerstva zdravotnictví údajně nejsou důsledky kouření marihuany o nic horší, než pití alkoholu či kouření klasických cigaret. I o ní se opírá zmíněná rada vlády. Člověk, zadržený s 250 cigaretami marihuany, by se měl dopustit jen přestupku. Škodlivost alkoholu, marihuany a cigaret je podle odborníků přibližně na stejné úrovni. Petr Biskup ze sdružení Sokrates 2 na represi v této souvislosti nevěří. "Přísný přístup ke kuřákům marihuany nikam nevede. Chyba je v prevenci, ale také v samotné společnosti," řekl.
Podle odbornice na léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové kouřením marihuanové cigarety člověk vdechuje zplodiny obsahující tisíce škodlivých látek. Zastánci Marešova návrhu, mezi které patří i řada vysokoškolských studentů, tvrdí, že se zpřísňující novela zákona z roku 1999 neosvědčila a neomezila obchod s tvrdými drogami.
________________________________________________________________________

Zemědělci objevují technické konopí
Severočeské noviny 17.6.2003| strana: 3| autor: oh

Žatecko - Zemědělci na Žatecku zkoušejí stále častěji pěstovat konopí. Osetá plocha se za poslední tři roky vždy zdvojnásobuje. Srdce kuřáků marihuany a hašiše však plesat nemusí, jde pouze o technickou odrůdu.
"Evidujeme v oblasti Lounska, Žatecka a Podbořanska přes 22 hektary plochy oseté konopím," sdělil František Janačík z ústeckého krajského úřadu. Vloni se v oblasti pěstovalo kolem 12 hektarů této rostliny, rok předtím jen polovina. Jde o technickou plodinu. Konopí, které obsahuje více než 0,3% látek ze skupiny THC, je zakázáno pěstovat. "Rostliny, které se na polích objevují, se k výrobě drog použít nedají," potvrdil Pavel Bartošek, ředitel žateckého K-centra.

"Málokdo ví, že konopí má nejpevnější přírodní vlákna na světě. Některé lékařské výzkumy potvrdily, že léky z konopí patří mezi nejšetrnější léky s minimem vedlejších účinků," uvedl Jiří Kassl z občanského sdružení Banda Exist, jež vloni pořádalo sklizeň technického konopí v Buškovicích na Podbořansku. oh )
________________________________________________________________________

Eminemova bývalka má problémy
Deník IMPULS 18.6.2003| rubrika: Prominenti| strana: 13| autor: (čtk)
*drogy*
perličky

Policie začala kvůli drogám vyšetřovat bývalou ženu rapera Eminema. Policejní hlídka ji zastavila minulý týden časně ráno v Detroitu a zjistila, že řídí bez řidičáku. Navíc měla v autě kokain. Eminema tento incident pořádně naštval. Jeho bývalá žena se totiž stará o jejich pětiletou dcerku Haillie a svým chováním jí nedává zrovna nejlepší příklad.
________________________________________________________________________

Soud s prodejci drog bude opět pokračovat
Moravskoslezský deník 17.6.2003| rubrika: Moravskoslezský kraj| strana: 7| autor: (šle)

Ostrava - Více než rok se zabývá Krajský soud v Ostravě případem skupiny čtrnácti výrobců a prodejců pervitinu z Karvinska, která se údajně obohatila od roku 1999 do roku 2000 o částku ve výši dva miliony korun. Senát musel případ několikrát odročit, protože se nedostavili někteří obvinění. Dokazování je velmi složité. Další kolo výslechů začíná před soudem dnes. Kriminalisté odhalili tuto skupinu výrobců a prodejců drog na základě razie, kterou provedli v roce 2000 v jejich bytech. Dva z obviněných mužů vyráběli drogu v Bohumíně v pronajatých prostorách soukromé firmy a v garáži v Havířově- Bludovicích. Podle kriminalistů byla skupina dobře organizovaná, každý její člen měl speciální úlohu, a aby byli překupníci s heroinem hůře odhalitelní, někteří z nich se mezi sebou dokonce vůbec neznali. Na případu je zvláštní to, že mezi obžalovanými je také čtyřiapadesátiletý lékárník Ladislav V. z Havířova. Ten měl ve skupině obchodníků s heroinem důležitou úlohu. Dodával totiž svým komplicům suroviny, z nichž se drogy vyrábějí. "Jednotliví obvinění byli navzájem propojeni do řetězce, jehož konečným výsledkem byly prodej a distribuce pervitinu," uvedl státní zástupce Jaroslav Kandráč.
________________________________________________________________________

Opium je islámská bomba proti Západu
Haló noviny 18.6.2003| rubrika: Ekonomika| strana: 6| autor: (Lš)

Náznaky ani v Afghánistánu neklamou: bazary oblastních středisek jsou plné spotřebního zboží od zábavné elektrotechniky přes potřeby pro domácnost až po hračky. Vše v moderních obalech, žádné ležáky. Co financuje tento spotřebitelský boom? V zemi neexistují továrny a v zemědělství není na obzoru žádná velká úroda s výjimkou máku. Afghánská produkce opia opět dosáhne rekordních ukazatelů a to již loni byla rekordní sklizeň 3500 tun. Letos by to mohlo být 4000 tun, což stačí pokrýt velkou část světové spotřeby heroinu. Vládní protiopiový program byl diletantský. Vláda pohrozila, že všechna pole s mákem budou rozorána nebo spálena. Zemědělce to nevystrašilo. Naopak, bylo to výzvou. Program, podporovaný britskými penězi, byl špatně koncipován. Kompenzační odměny za pěstování pšenice místo máku zmizely v kapsách vládních úředníků. Výnos z hektarového pole u pšenice činí asi 1500 dolarů, u opia je to desetinásobek. Nejúspěšněji produkci opia napomáhal zpopularizovaný, téměř vlastenecký slogan: »Opium je islámská atomová bomba proti Západu.« Zisky opiových monopolů se jen malou měrou vrací afghánské ekonomice, ačkoli nadbytek moderního zboží v Kandaháru, Džalalabádu a v jiných oblastních střediscích jakoby sugeroval opak. Hodně ze zisků připadá na pašování opia a korupci. Oblastní guvernéři a ministři v Kábulu, kteří by měli obchod drogami potírat, mají malý zájem na silném a stabilním právním státě. Starý sociální řád se hroutí: kmenový pořádek zkušených stařešinů rodu ustupuje vládě peněz a hrozbě zbraněmi, kterými si mladí získávají vliv. Odhaduje se, že loni zemědělcidostali jen za úrodu máku asi 1,2 miliardy dolarů, což je dvojnásobek státního rozpočtu. Hodnota mezinárodního trhu opiem dosahuje až 25 miliard dolarů. Ministr financí Ashaf Ghani již v březnu 2003 varoval, že Afghánistán se stává »státem opiové mafie«, pokud problém nebude rychle vyřešen ve všech hospodářských, politických a sociálních důsledcích. Také Západ by se mohl zapojit přísnějším postihem opiových mafií a především též konzumentů opia.
________________________________________________________________________

Lékárníci: Přísnější režim zneužití Rohypnolu nezabrání
Olomoucký den 17.6.2003| rubrika: Olomoucko| strana: 9| autor: Egon Havrlant

Olomoucko _ Rohypnol bude zřejmě zařazen mezi opiáty a režim jeho vydávání se zpřísní. Novela zákona o návykových látkách už prošla poslaneckou sněmovnou, posoudit by ji měl ještě Senát a prezident. Čeští narkomani toto hypnotikum podle odborníků čím dál více zneužívají. Lékárníci na Olomoucku jsou ale přesvědčeni, že přísnější režim jim v tom nezabrání. V současnosti se Rohypnol dá získat na běžný lékařský předpis, musí být ale vypsán samostatně. Lékárny mají povinnost předpisy pět let uchovávat. "Píšu tento lék pacientům jen výjimečně, už celá léta se jim snažím nabídnout jinou, ne tak návykovou alternativu. V cizině by člověka s Rohypnolem zavřeli coby narkomana. Lékaři jej asi přestanou předepisovat, bude to pro ně zřejmě zpočátku znamenat více vysvětlování a přesvědčování,"konstatovala olomoucká lékařka Zdenka Hrubanová. Lék podle ní vyžadují pouze starší lidé, kteří jej berou na spaní. Podobné zkušenosti má i lékárnice z Lutína Zdeňka Beranová. "Nesetkala jsem se s tím, že by chtěl Rohypnol někdo z mladších. Myslím, že si jej shání jinou cestou, možná od výrobce. Přístup k němu tedy budou mít zřejmě dál. Zpřísněním režimu jeho prodeje utrpí spíše staří lidé. Často jim na spaní pomůže jako jediný. Lékaři ale Rohypnol nebudou chtít tolik předepisovat. Měl by totiž být jako jiné opiáty na zvláštní recept s modrým pruhem a lékaři by jej museli evidovat v opiátové knize na jméno pacienta,"vysvětlila Beranová, která je předsedkyní olomouckého sdružení lékárníků. Částečně s ní souhlasí i olomoucká lékárnice Helena Lexová. "Pro lékaře bude zřejmě předepisování Rohypnolu nezajímavé a budou spíše psát jiné prostředky. Nakonec, proč prodej Rohypnolu neomezit, je přece silně návykový. Pravdou ovšem je, že k nám si pro něj chodí jen starší lidé, narkomani ho získávají jinak. Ale jak, to netuším,"dodala. Pohyb Rohypnolu sleduje i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). "Když se režim zpřísní, lékaři ho nebudou předepisovat. My kontroly provádíme týdně, prodává se samozřejmě více ve městech než v malých obcích. Někde to bývá jedno, jinde dvacet balení za týden. Až bude Rohypnol na zvláštní předpis s modrým pruhem, jeho prodejnost se sníží,"konstatovala Marie Lavrinčíková ze SÚKL Olomouc.
Víte, že...
_ Rohypnol je lék používaný při nespavosti, kterou nelze zvládnout odstraněním její příčiny. Mezi jeho nežádoucí účinky patří možnost vzniku závislosti při opakovaném podávání. Narkomani jej konzumují v kombinaci s alkoholem, kdy silněji utlumuje centrální nervovou soustavu, což může vést až k oslabení či ztrátě paměti. V některých státech je veden jako droga a bývá tam pašován ze zemí bývalého východního bloku, kde je snadněji dostupný. ZDROJ: JAROSLAV ZIKMUND, ZNALEC V OBORU TOXIKOLOGIE (ZIKMUND. WZ. CZ)
________________________________________________________________________

Brazilské Rio se pouští do boje proti kriminalitě
Zpravodajství ČTK 17.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: HIT

RIO DE JANEIRO 17. června (ČTK) - Na 1100 nových policistů bude hlídkovat v ulicích a na náměstích brazilského města Rio de Janeiro, aby pomohlo nejen v boji proti prudce se zvyšující zločinnosti, ale také dostat z nich bezdomovce, žebráky a tuláky. Oznámily to dnes místní úřady.

Působištěm nové jednotky bude zpočátku především jižní část města, kde se nachází velké množství turisty navštěvovaných atrakcí. Z ulic čtvrti, kde leží také nejznámější pláž Copacabana a kam se podle agentury AP soustřeďuje 80 procent riodejaneirského cestovního ruchu, budou odsunuty bezprizorní děti, pouliční prodavači, kteří obchodují s kradeným zbožím, a žebráci. Z pláží by takto měly zmizet celé rodiny.

Největším problémem budou tisíce opuštěných dětí, protože podle starosty města Césara Maiy existuje zákon, podle něhož nelze bránit dítěti, aby žilo na ulici, pokud si to samo přeje. Dosavadní pokusy o jejich odsun z ulic byly neúspěšné. Je zapotřebí aktivit vlády a sociálních hnutí, aby přesvědčily tyto děti, že je lepší například chodit do školy. A samozřejmě jim pomohly začít nový život, třeba i mimo rodiny, z nichž často utíkají před násilím, nebo je ony samy často na ulici vyhánějí.

"Začneme v jižní části s ohledem na její ekonomickou důležitost," vysvětlil ministr bezpečnosti státu Rio de Janeiro Anthony Garotinho při slavnostní přísaze nových policistů. Postupem času budou další policisté rozmisťováni i v ostatních částech města, dodal.

Mnohamilionové Rio má jeden z nejvyšších ukazatelů zločinnosti na světě. Například počet loupeží se za posledních šest let ztrojnásobil na 1294 případů na 100.000 obyvatel. Na stejný počet osob připadá 285 násilných úmrtí, zatímco v celostátním měřítku je jich 175.

V posledních měsících k tomu drogové gangy rozsévají teror po celém městě, nutí školy a obchody zavírat a podpalují městské autobusy. Obyvatelé se nevyhnuli ani zraněním.

Ministerstvo také podepsalo kontrakt za 35 milionů dolarů s telekomunikační společností, která po celém městě nainstaluje kamery u turistických hotelů a jiných veřejných místech.

hit hej
________________________________________________________________________

Mimo budovu školy za děti zodpovídají rodiče
Severočeské noviny 17.6.2003| strana: 3| autor: jaš

Jablonec n. N. - Situace je velmi složitá, protože mimo školní budovu nesou odpovědnost za děti jejich rodiče. Učitelé mají za žáky zákonnou odpovědnost pouze v budově školy, co se děje v jejím okolí není legislativně ošetřeno.
"Dnes nejsou vztahy mezi školou a rodiči takové, jaké bývaly dříve. Navíc se i sami děti často ohánějí lidskými právy. Pak jsou učitelé vzhledem k chybějící legislativě většinou bezbranní," říká Jaroslava Fojtíková, vedoucí oddělení sociálních služeb a zdravotnictví městského úřadu, která v Jablonci zastává funkci protidrogové koordinátorky.
"S marihuanou jsme se u dětí zatím nesetkali, ale kouření je řešeno přímo školním řádem," uvádí učitelka Základní školy v Mozartově ulici, Jitka Kopalová. Na většině školách jsou pedagogové, kteří se zabývají patologoickým chováním žáků. "Nejlepší je, obrátit se přímo na odborníka, který ví, jak navázat kontakt s rodinou," říká Jarmila Polmanová, zástupkyně ZŠ Arbesova.
jaš )
________________________________________________________________________

Sk8 proti drogám splnil očekávání
Sokolovský deník 17.6.2003| strana: 17| autor: LUCIE BALAŠTÍKOVÁ

Sokolov - Počasí i přízeň publika přály pořadatelům akce Sk8 proti drogám, která se uskutečnila v Sokolově uplynulý víkend vůbec poprvé. Mezi diváky, kteří ten den zavítali do skateparku sokolovského stadionu, převažovali zejména mladí lidé. Magnetem pro ně byla nejen jezdecká akrobacie, kterou předvedlo několik desítek "skejťáků" z celého kraje i z Prahy, ale i vystoupení hudebních skupin. O průběhu nultého ročníku jsme si povídali s hlavním organizátorem Ondřejem Čáslavským. Z reakcí návštěvníků bylo patrné, že se jim odpoledne líbí. Jak jsou spokojení pořadatelé? "Odhadujeme, že přišlo přes 400 lidí. Pro nás je to velký úspěch, proto budeme akci příští rok určitě opakovat. Letos všechno klaplo podle plánu, nemuseli jsme řešit žádné nepříjemnosti." Chystáte na příští rok nějaké organizační změny?
"Další exhibici bychom chtěli uspořádat ve větším formátu - pozvat více kapel a protáhnout ji například až do večera. Součástí by mohl být i bazén, kde by se měli možnost návštěvníci vykoupat. Také se budeme poohlížet po lokalitě, kde by se dalo vybírat vstupné, abychom část nákladů mohli uhradit ze vstupného a nemuseli tolik doplácet ze svého." Kolik vás tedy exhibice stála a kdo se na jejím financování podílel? "Dohromady akce přišla na 35 tisíc korun, z toho 15 000 přispěla sokolovská radnice. Zbytek jsme dopláceli ze svého. Věcné ceny věnovali sponzoři." Akci jste zaměřili proti drogám. O masivnější kampaň se ale nejednalo... "Hlavním posláním bylo ukázat mladým lidem, jak mohou trávit volný čas. Toho, kdo má takového koníčka, pak drogy nelákají. Dohodli jsme se také s karlovarským K - centrem, které by s námi chtělo v příštím roce spolupracovat." U - rampu jste si dovezli z Prahy. Je reálné, že bude mít Sokolov v budoucnu svoji vlastní? "Rozhodně bychom ji tady chtěli vybudovat. Oslovíme město a pokusíme se zažádat o nějaký grant. Také uvažujeme o betonovém skateparku, který by nebyl finančně příliš nákladný. Pak by se v Sokolově mohl konat i Český pohár, což v současnosti není vzhledem k vybavení možné."
________________________________________________________________________

U školníka našli heroin
Blesk 18.6.2003| rubrika: Morava| strana: 4| autor: Slávka Červená

Zaměstnanec pedagogického zařízení měl drogu za dva milióny

SLUŠOVICE - Dosud největší množství drogy na Zlínsku zabavili zlínští kriminalisté s celníky. V rodinném domku ve Slušovicích našli bezmála 1,5 kilogramu látky, u které orientační test potvrdil přítomnost heroinu. Dům patřil školníkovi (38), který pracoval v jednom z výchovných ústavů.

Drogy za téměř dva milióny korun policisté našli v obývacím pokoji pod sedačkou. Našly se i věci na dávkování do psaníček k pouličnímu prodeji, informoval mluvčí policie Ivo Mitáček. Zadržený školník uživatelem drog není. Podle policie se látku chystal distribuovat. Policisté v bytě zabavili i tři nelegálně držené krátké střelné zbraně různých ráží naší i zahraniční výroby. U nich bylo 40 nábojů. "Muž byl obviněn z nedovoleného ozbrojování a výroby a držení omamných a psychotropních látek. Dosud byl bezúhonný," dodal mluvčí. Podle našich zdrojů dělal školníka. "Tady s ním rozhodně za osm let žádné problémy nebyly. Nic konkrétního ale nevíme," tvrdí ve škole, kde byl Slušovčan zaměstnán. Ve Slušovicích mají místní docela jinou verzi. "Nevěříme tomu. Měl známého cizince, do domu měl přístup, myslím, že tam i bydlel. To patřilo všechno jemu," řekl nám zdroj, který si nepřál být jmenován. "Další informace prověřujeme," komentoval náš zdroj Mitáček.
________________________________________________________________________

Narkoman si v "rauši" upekl svůj vlastní prst
Deník IMPULS 18.6.2003| rubrika: Zprávy| strana: 5| autor: (čtk)

LINEC Že drogové opojení může vést ke skutečně bizarním excesům, se dnes přesvědčili policisté v hornorakouském Kirchdorfu. Nad ránem byli přivoláni k 35letému muži, který si pod vlivem drog usekl palec levé nohy a snědl jej.
Narkoman si kousek vlastního těla před konzumací připravil na pánvičce a podle svých slov jej dobře propekl. Podivný "autokanibal", který předtím inhaloval plyn z butanové láhve, byl převezen do nemocnice ve Štýrském Hradci.
Feťák byl natolik omámen, že ani v době příchodu policistů ještě necítil bolest a byl podle jejich slov "dobře naladěn". Prohlašoval, že má na nohou tolik prstů, že "o jeden víc nebo míň už nehraje roli".
________________________________________________________________________

Narkoman si v "rauši" upekl svůj vlastní prst
Deník IMPULS 18.6.2003| rubrika: Zprávy| strana: 5| autor: (čtk)

LINEC Že drogové opojení může vést ke skutečně bizarním excesům, se dnes přesvědčili policisté v hornorakouském Kirchdorfu. Nad ránem byli přivoláni k 35letému muži, který si pod vlivem drog usekl palec levé nohy a snědl jej.
Narkoman si kousek vlastního těla před konzumací připravil na pánvičce a podle svých slov jej dobře propekl. Podivný "autokanibal", který předtím inhaloval plyn z butanové láhve, byl převezen do nemocnice ve Štýrském Hradci.
Feťák byl natolik omámen, že ani v době příchodu policistů ještě necítil bolest a byl podle jejich slov "dobře naladěn". Prohlašoval, že má na nohou tolik prstů, že "o jeden víc nebo míň už nehraje roli".
________________________________________________________________________

TK Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
Zpravodajství ČTK 17.6.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: TJA

PRAHA, 24. června 2003

11:00, Úřad vlády, nábř. E. Beneše 4, Praha 1

TK Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky za účasti místopředsedy vlády pro výzkum a vývoj, lidská práva a lidské zdroje Petra Mareše. Tématem tiskové konference bude Světový den boje proti drogám, který byl OSN vyhlášen na 26. června. Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, jehož součástí je Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, letos při příležitosti tohoto dne spouští informační server o drogové problematice. Webové stránky byly vytvořeny jako součást projektu Phare Twinning. Nový informační server o drogách na adrese http://www.drogy-info.cz, spravovaný Národním monitorovacím střediskem pro drogy a drogové závislosti, bude v plném provozu od 26. června.

Zdroj: Eva Škrdlantová z Úřadu vlády, e-mail: skrdlantova.eva@vlada.cz.

ČTK


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma