Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 16.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Kolda: Prázdniny lákají mladé lidi k užívání drog
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 13.6.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 8| autor: Ivana Vyhnálková

Břeclav - Okresní pobočka VZP v Břeclavi přišla těsně před prázdninami se projektem nazvaným Monitorování drogové závislosti u nezletilých. V jeho rámci mají rodiče dětí od 13 do 15 let možnost vyžádat si při preventivní prohlídce u lékaře navíc speciální test moči, který jednoznačně prokáže přítomnost toxických látek. O snižování věkové hranice uživatelů drog i o situaci na Břeclavsku jsme hovořili s vedoucím Kontaktního centra a terénního programu Břeclav Jaroslavem Koldou.
Jaká je situace na Břeclavsku v počtu nezletilých narkomanů? U spousty klientů nemáme tušení, jestli jsou zletilí nebo ne, protože K- centum je založeno především na anonymitě. Z různých signálů a rozhovorů však rozeznáváme, že drogy berou i žáci základních škol a stále častěji dochází i k nitrožilní aplikaci. Před pěti lety byl u žáků základních škol velmi oblíbený toluen. V současné době se stále více rekrutují uživatelé marihuany, a to nejen pěstované u nás. Stále častěji se dováží velmi silná marihuana ze Švýcarska, z Rakouska a Holandska, kde její nákup a užívání nejsou kriminalizovány. Rovněž se stále snižuje věková hranice nitrožilního užívání pervitinu. V souvislosti s toluenem k nám přicházejí i devítileté děti a z výpovědí našich klientů se dozvídáme, že poprvé experimentovaly injekčně s pervitinem již ve třinácti letech.
Obracejí se na K- centrum s žádostí o pomoc také rodiče?
Rodiče k nám velmi často chodí s tím, že by chtěli zjistit, jak daleko jejich dítě v drogové kariéře je. Zda dosud jen kouří marihuanu nebo už užívá i tvrdé drogy. My sami naše klienty testovat nemůžeme, neboť by to bylo v rozporu s naším programem, a tak je odkazujeme na lékárnu, ve které je možné koupit močové testy na jednotlivé typy nealkoholových drog. Někteří rodiče, kteří jsou ve svém odhodlání důslední a už jim ani příliš nezáleží na tom, co na to veřejnost, požádali obvodního lékaře o odebrání krve a moči a vzorky pak poslali do laboratoře břeclavské nemocnice. Tehdy měli potvrzeny nebo vyvráceny své obavy.
Blíží se prázdniny. Mají i ony na četnost požívání drog vliv? V létě jde narkomanie rapidně nahoru u žáků od základních až po vysoké školy. Jednak mají mnohem více času a objevuje se mnohem více lákadel, ale také většina zájmových kroužků přes prázdniny přerušuje svou činnost a o letní tábory již také není takový zájem. Ti, co mají problémy s prospěchem, se navíc po vysvědčení často pohádají s rodiči, vezmou spacák a na dva měsíce někam zmizí a pak je zde reálná možnost, že se oddají drogám. Mnohdy se stalo, že naši klienti, kteří už se s narkomanií dobře vypořádali, v létě sklouzli zpět k drogám. I proto chystáme pod oblastní charitou rockový večer s podtitulem Do prázdnin s odvahou, ale i s rozvahou, na němž promluví bývalí uživatelé drog, psychiatrička - odbornice na závislosti, vysvětlíme význam testů na HIV a hepatitis C a podobně.
Bude mít testování v rámci preventivních prohlídek u lékaře ten správný účinek? Rozhodně může prospět tomu, že nebude narkomanie na Břeclavsku podceňována, protože jde skutečně o velký problém. Z ledovce vyčnívá jen ta nejmenší špička. Přestože se na Břeclavsku v poslední době tolik nekonají taneční party, na kterých jsou drogy nejčastěji soustřeďovány, ani náš okres není v ničem pozadu. I přes snahu policie, školních preventistů či peer- programů požívání drog narůstá a do popředí se dostává velmi nebezpečný heroin. Znatelně zde v regionu chybí centrum primární prevence, které by se zaměřilo právě na práci s rodiči a na využití volnočasových aktivit a působení na mladší populaci, která je teprve nahlodávána pokušením drog, aby z nastražené smyčky včas vycouvala. Za velké minus považuji také zánik okresní protidrogové komise. Doufám, že brzy bude ustanoven orgán, který na její dosavadní aktivity naváže.
________________________________________________________________________

Nespecifický streetworker
Hradecké noviny 13.6.2003| rubrika: Lokální| strana: 7| autor: JARKA VÁCLAVÍČKOVÁ

Hradec Králové - Asi před deseti lety začínal v Jaroměři jako "nespecifický streetworker" se zaměřením na děti a mládež. Posledních pět let pracuje s uživateli drog. "Terénní práce má nejblíž k sociální oblasti. Důvodů, proč jsem si ji vybral, je řada a časem se mění. Především mi připadá zajímavé pracovat s lidmi přímo v prostředí, kde se pohybují a žijí," říká Jiří Staníček. Na východě Čech má pověst člověka, který o terénní práci s uživateli drog ví nejvíc. I proto vede terénní program občanského sdružení Laxus, koordinuje práci jiných a také učí. Povolání streetworkera by podle něho nemohl vykonávat každý, ale zase z toho není třeba dělat velkou vědu. "Platí tu totéž jako v jiných pomáhajících oborech. Člověk musí mít nějaké vzdělání, praktický výcvik a komunikační schopnosti. Musí se umět orientovat v nových situacích, odečítat zákonitosti prostředí, chránit sebe i klienta před zvýšeným rizikem. Musí respektovat klientovo soukromí, nesmí ho obtěžovat a vnucovat mu vlastní představy o tom, co je pro něho dobré." Nejhorší je údajně rutina, kvůli které streetworker ztrácí postřeh a cit pro změny. Terénní pracovník nejen slovy, ale hlavně chováním přináší zprávu o zařízení, které ho do terénu vysílá. "Náš zájem není držet klienty na ulici, ale otevřít jim cestu do světa standardních zdravotních a sociálních služeb," zdůrazňuje Jiří Staníček. V Hradci Králové žije odhadem 500 až 700 lidí, kteří užívají drogy injekčně. Sdružení Laxus je ročně v kontaktu s více než 400 z nich. Do K-centra na Pospíšilově třídě dochází kolem 250 klientů, s ostatními se stýkají terénní pracovníci. "Asi třetina klientů se ročně obmění - odstěhují se, přestanou brát drogy nebo se jdou léčit. V poslední době jich hodně mizí do vězení, proto jsme služby rozšířili i tam. Drogy se dají sehnat i za mřížemi, někteří klienti s nimi začali právě tam," konstatuje streetworker. Proč není dobré ponechat narkomany jejich osudu?
"Jsou tu v prvé řadě důvody humánní. Vedle toho se dá vyčíslit, kolik společnost stojí náklady na trestní stíhání, na vazbu, léčbu infikovaných narkomanů nebo na invalidní důchody. Prevence je určitě levnější." Aspoň jednorázovou zkušenost s drogou má prý 14 procent, což je neuvěřitelných 1,5 milionu lidí. "Nevidím to až tak tragicky. Absolutní čísla sice ohromují, ale přibývá spíš uživatelů konopných produktů a tanečních drog. Populace uživatelů nejproblémovějších drog stagnuje a stárne. Vidím to i jako výsledek preventivní práce, kdy se lidem dlouhodobě říká, že není totéž kouřit marihuanu a užívat heroin."
________________________________________________________________________

Program Free Teens se ve škole ujal
Deník Jablonecka 12.6.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 19| autor: dab

Jablonec n. N. - Program Free Teens, který byl v roce 1993 odstartován ve Spojených státech amerických, se úspěšně uchytil i ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v jablonecké Belgické ulici. Program se zabývá především prevencí před nákazou virem HIV a onemocnění AIDS, pohlavními chorobami a předčasným těhotenstvím. "Pohlavními, sexuálně přenosnými chorobami je nejvíce ohrožena skupina 16 až 24letých. Nemají daleko k tomu dát si skleničku alkoholu navíc. Ruku v ruce s tím pak nastupuje uvolněné chování a promiskuita," uvedl učitel Martin Šverma, který ve škole v Belgické ulici zastává funkci metodika primární prevence sociálně patologických jevů již tři roky. Pro místní žáky připravuje besedy o problematice drog, sexu, alkoholu a o pohlavních chorobách. "Každoročně dělám mezi učni průzkum týkající se drogové problematiky. Žáci odpovídají na otázky o kouření, konzumaci alkoholu, vyjadřují své názory na homosexualitu, na skinheady, zamýšlejí se nad soužitím s Romy, vyjadřují se k šikaně," přiblížil Šverma.
Výsledky ankety jsou podle něho občas velmi překvapivé. Vyšlo najevo, že více než polovině z pěti set dotázaných žáků již byla droga nabídnuta, především marihuana. Čtvrtina z nich nabízenou drogu přijala. Šverma mluví se svými žáky velmi otevřeně. Navíc program Free Teens oslovuje dospívající mládež velmi vhodně a působivě zpracovanými diapozitivy. "Dává názornou představu o infekcích, které postihují pacienty s AIDS, uvádí příběhy lidí, kteří se virem HIV nakazili už v dospívání, a popisuje zbývající roky života," doplnil učitel. V druhé části besedy vede žáky k zamyšlení nad budoucností každého mladého člověka a nad životními plány, které může pohlavní choroba od základu změnit. "Projevený zájem učňovské mládeže je důkazem toho, že není třeba házet všechny náctileté do jednoho pytle. Zdaleka nejsou tak silní, jak se navenek staví. A právě přednášky v rámci Programu Free Teens dávají nahlédnout do jejich pravého já," dodal učitel.dab )
________________________________________________________________________

Sýr = morfium
Týden 16.6.2003| rubrika: Glosář| strana: 13| autor: -mafy-

Americký lékař Neal Barnard tvrdí: sýr vyvolává stejnou závislost jako morfium. Také čokoláda, cukr nebo maso. Závislost vzniká následkem biochemie trávení. Například sýr podle Barnarda obsahuje vysokou hladinu bílkoviny zvané kasein, jež se v trávicí soustavě mění v kasomorfiny, opiové směsi podobné morfiu. Co po tomto odhalení bude u nás následovat? Zákaz sýrů a dalších jídel vyvolávajících závislost. Novou náplň pro protidrogový útvar policie. Konec "smažáku". Sýra se nebude smět prodávat množství větší než malé. Poslanec Pavel Severa (KDU-ČSL), známý marihuanobijec, který po Miloslavu Výborném minulé úterý nastoupil do sněmovny, najde věc, za niž bude moci další tři poslanecké roky bojovat.
________________________________________________________________________

O Tomášovi hozeném přes palubu a maminkách slavných sportovců
Lidové noviny 16.6.2003| rubrika: Sport speciál| strana: 27| autor: Lukáš Tomek

Sportovní diář Lukáše Tomka

Nečekaně ostře vystoupil v minulém týdnu proti svému chráněnci Tomáši Engemu manažer a velkopodnikatel Antonín Charouz. Automobilový závodník trénoval na trati Rallye Bohemia, i když je to zakázané. Od svého mecenáše za to dostal pěkně přes prsty. Navíc veřejně. "Distancujeme se od jeho jednání... Měl by být osobnost. Udělat si takovou ostudu - to si nemůže dovolit... Čeká ho tvrdý trest," hřímal Charouz v oficiálním prohlášení. Na první pohled na tom není nic tak zvláštního. Podřízený udělal chybu, švindloval, tak dostane od šéfa vyčiněno. Tak to má být. Jenomže Charouz k Engeho prohřeškům nebýval v minulosti tak nekompromisní. Když se například loni v září okolo závodníka rozhořela marihuanová aféra, stál Charouz pevně za ním. "Tomáš je nevinný, nic si vědomě nevzal," opakoval zarputile. Neváhal se dokonce zesměšnit tvrzeními typu, že "marihuanu mohl někdo Tomášovi přimíchat do lupínků müsli". Co vlastně znamená změna Charouzova přístupu k jezdci? To, že se poučil, že trapné vymlouvání každý malér ještě zhorší? Nabízí se spíš jiné vysvětlení. Je to přesně měsíc, co Charouz představil svou novou naději pro formuli 1 - 18letého Jaroslava Janiše. To je teď jeho hlavní kůň. To je teď jezdec, který by měl naplnit Charouzův sen o Čechovi ve formuli 1 (když Enge se stal s marihuanovým škraloupem pro tento cíl dál nepoužitelný). A co bude s naším švindlujícím Tomášem? Nikdo mu už sice nevezme primát prvního Východoevropana v nejprestižnějším a také nejvýnosnějším automobilovém podniku. Jinak je z něj ale tak trochu muž přes palubu. I když s pořádnou dávkou vlastního přičinění.

I slavní sportovci mají rádi své maminky. Zhruba to mohlo napadnout v minulých dnech pozorného čtenáře sportovních stránek. Velká vítězství, ale i porážky, totiž byly s maminkami překvapivě pevně spjaty. O svých maminkách mluvili s pohárem nad hlavou a slzami dojetí v očích oba vítězové tenisového French Open Španěl Ferrero i Belgičanka Heninová. V jejich případě to bylo krasosmutné vzpomínání, protože po světě už chodí nějaký čas bez mateřské lásky. Pro svou nemocnou maminku chtěl vyhrát hokejový Stanley Cup i brankář Anaheimu Jean Sebastian Giguere. Když pak jeho tým rozhodující finále prohrál, obr s tváří dřevorubce se rozplakal. "Tolik jsem se s ním chtěl mámě pochlubit," vzlykal na ledě. Někomu třeba může připadat "nová sportovní móda" trochu sentimentální. Na druhou stranu, co je na ní špatného? Určitě je daleko upřímnější a přirozenější než například nekonečné děkování hollywoodských hvězd při přebírání Oskarů. *
________________________________________________________________________

Gangy dětí se stahují do centra
Mladá fronta DNES 16.6.2003| rubrika: Praha| strana: 3| autor: PETR LINK

Školáci kradou, loupí a vydírají, protože si tak velmi často shánějí peníze na drogy

Téma

Dětští gangsteři. Tak se dají nazvat party nezletilců, kteří ve městě přepadají své vrstevníky, vykrádají auta i byty. Žene je k tomu nuda a někdy i touha po dobrodružství. Řada z nich si takhle shání peníze na drogy.

Praha - Podvečerní ulicí kráčí centrem města dvanáctiletý chlapec. U sebe má jen klíče od bytu, peněženku, v níž je šedesát korun, a mobilní telefon. Zatím ještě netuší, že ho sleduje dvojice jeho vrstevníků. Za okamžik na vlastní kůži zažije loupežné přepadení.
Ve vhodnou chvíli se k němu oba chlapci vrhají. Jeden oběť chytá za ruce a druhý ji několikrát praští pěstí do břicha, až nemůže popadnout dech. Věci, které přepadený hoch nesl u sebe, mu vytrhávají a mizí.
Vypadá to jako scénář nějakého thrilleru, ale je to realita jednoho letošního únorového dne v centru města. Případ totiž vyšetřovali kriminalisté z Prahy 2. Neuplyne ani týden a před nimi stojí dvojice podezřelých pachatelů. V případu však není koho trestně stíhat. Jednomu útočníkovi je čtrnáct, a druhý je dokonce ještě o dva roky mladší.

Nezletilí dealeři drog

Před základní školou na Vinohradech postává čtrnáctiletý Aleš. Čeká na své kamarády, ale zároveň i zákazníky. Jeho obchodním artiklem je marihuana. Společně pak s kupci, od kterých denně utržil stovky korun, mizí do blízkých Riegrových sadů, kde si společně jointy zapálí. Takhle to probíhá několik týdnů, až do doby, než celá věc praskne.
"Na prodejce drogy upozornili místní učitelé," uvedla tehdy k loňskému případu mluvčí pražské policie Eva Miklíková.
I tenhle případ museli policisté odložit, stejně jako prodej drog třináctiletým chlapcem na Roztylském náměstí v Praze 4. Malý dealer na svém místě u kostela postával a pokouřeníčko pro své spolužáky a kamarády prodával dokonce několik měsíců.
"Drogy a následná kriminalita dětí, to je známý koloběh," vysvětluje vedoucí odboru prevence kriminality pražského magistrátu Alena Šindlerová. "Zejména na pražských sídlištích se vytvářejí smíšené party dětí a mládeže. Některým není ještě patnáct, ti druzí tuhle věkovou hranici nedávno překročili. K drogám a následným přepadením či krádežím je obvykle přivede nuda," poznamenala.

Pachatelé nebo třeba tipaři

S drogami samozřejmě souvisí peníze. S jejich sháněním má ale starosti dlouholetý narkoman, natož teprve školák. Kapesné od rodičů na to samozřejmě nestačí.
Krádeže v autech, bytech, na ulicích. Pouliční přepadání a vydírání. Kořistí jsou peníze a věci, které se dají dobře prodat. Proto je tolik zajímají cizí mobilní telefony, autorádia nebo třeba jízdní kola.
"Ti, kterým je nad patnáct, dobře vědí, že jestli je někdo chytí, už jsou trestně odpovědní. Proto za sebe často posílají právě děti," říká Alena Šindlerová. "Ale děti někdy v partě fungují také jako tipaři při vloupání do bytů," podotkla.

Gangy láká centrum města

Velká pražská sídliště, ale i čtvrti, kde je stará zástavba jako Smíchov či Žižkov. Odtud pochází nejvíce podobných partiček. "Je tu velká koncentrace lidí. Na sídlišti i tahle mláďata brzy poznají výhodu jeho anonymity," uvedla magistrátní protidrogová koordinátorka Nina Janyšková.
I mladý člověk však záhy přijde na to, že nejvíce příležitostí k pořádnému lupu má především v centru města.
"Stahují se přirozeně tam, kde je větší koncentrace movitějších lidí. V centru je dostatek turistů, ale zároveň i další příležitosti, jak si peníze nezákonně obstarat," podotkla.
Přestože v průběhu let se v Praze objevila řada center, která se starají o volný čas dětí, prozatím se situace s dětskou kriminalitou výrazně nezlepšila. Navíc drogám rok od roku propadají čím dál mladší děti. "Podle mě je center dostatek, ale bohužel zájmy všech dětí nemohou podchytit," uvedla zase Alena Šindlerová.
V mnoha případech se o volný čas svých ratolestí nezajímají ani rodiče. "Škola na to nestačí. Mnozí rodiče se někdy spokojí i s tvrzením dítěte, že jde někam do kroužku, ale už se nezajímají, jestli tam skutečně bylo," dodala.

Kde řádí dětské gangy

Praha 1: Staré Město, Nové Město - Je tu mnoho movitých lidí, turistů a dostatek příložitostí ke krádežím.

Praha 2: Nové Město, Vinohrady - I v těchto čtvrtích parkuje na ulici dostatek aut a pohybuje se tady dostatek chodců.

Praha 3: Žižkov - I tady se tvoří dětské party, které mají na svědomí trestné činy.

Praha 4: Jižní Město Anonymita sídliště vyhovuje dospělým pachatelům stejně jako těm nezletilým a mladistvým.

Praha 5: Smíchov, Jihozápadní Město: Ve staré zástavbě Smíchova bydlí mnoho problémových rodin a s tím samozřejmě souvisí i problémy s dětmi. Na sídlišti je pak zase obrovská koncentrace obyvatel, jejichž děti nevědí co s volným časem.

Příklady dětských zločinů

Letos v dubnu vydíral čtrnáctiletý chlapec sedmdesátiletou ženu v jejím bytě v Oldřichově ulici v Praze 2, tím že jí pustí plyn. Mladý vyděrač po ní chtěl tisícikorunu.

Loni v červnu trojice čtrnáctiletých postupně okrádali důchodce v jejich domku v Praze 5. Dvě dívky a chlapec jim ukradli věci za 174 tisíc korun.

Teprve dvanáctiletý chlapec oloupil na Kubánském náměstí v Praze 10 o rok staršího školáka. Ukradl mu mobil za 4 tisíce korun.
________________________________________________________________________

Cyklista je zranitelný. Jak se má chránit?
Mladá fronta DNES 14.6.2003| rubrika: Víkend - rozhovor| strana: 2| autor: Lída Holmerová

Smrt Vladimíra Tesaříka opět otevřela téma bezpečné jízdy na kole. Ač se to možná nezdá, i takový nevinný sport skrývá značné RIZIKO.

1. Přilba
Na žádnou vyjížďku na kole by se nemělo vyrazit bez přilby. Přesto mnoho dospělých lidí ochranu hlavy podceňuje. Nošení přilby přitom může zabránit těm úplně nejtěžším úrazům, které vás na kole mohou potkat: zlomeninám lebky a poraněním mozku. „Můj kamarád dělá medicínu a od té doby, co viděl úrazy na kole, nevyjede bez přilby... Řeči o opatrné jízdě jsou nesmysl,“ napsal cyklista s přezdívkou Miras v diskusním fóru na stránkách www.bikeforum.cz.

2. Rychlost
Mnoho cyklistů se zraní prostě proto, že jedou příliš rychle. „Většina pádů na lesních cestách se odehrává při nezvládnutí přejezdů odtokových žlábků, které vedou příčně přes dráhu kola, nebo v zatáčkách na štěrku a šotolině,“ říká primář chirurgie ve vrchlabské nemocnici David Havel. Právě k němu často vozí cyklisty, kteří se zranili v Krkonoších. Ale ten, kdo přeceňuje své schopnosti, si může ublížit i při sjezdu na asfaltu nebo na jakémkoli jiném terénu.

3. Chrániče
„Pro sjezdovou cyklistiku v terénu, downhillové nebo cyklokrosové trasy jsou nezbytné chrániče holení, kolen a loktů či krunýř na páteř. Velice doporučuji i full face přilbu,“ říká Aleš Trávníček z prodejny Cyklosport 69 v Řeznické ulici v Praze. Této přilbě se říká také „integrálka“ a je podobná helmě, jakou nosí motorkáři. Ale ani „full face“ nedokáže podle primáře Havla z vrchlabské nemocnice zamezit tomu, aby si cyklista při nárazu ve velké rychlosti poranil páteř. „Přilba nezabrání tomu, aby se energie z nárazu hlavy přenesla do krční páteře,“ říká Havel. Za svou dvanáctiletou praxi se setkal s dvanácti cyklisty, kteří svou nehodu nepřežili nebo pro ně měla trvalé následky.

4. Alkohol a drogy
Stejně jako za volantem auta, i na kole alkohol zabíjí. Zmírňuje totiž pocit strachu, podobně jako například kouření marihuany. Zejména je nebezpečné pít nebo si „dát jointa“ před náročným sjezdem.

5. Pozor na silnici!
„Plechoví vrazi“, tak říkají „bikeři“ neodpovědným řidičům. Ne nadarmo, ročně jich jen v České republice zemře kvůli nezaviněné srážce s autem několik desítek. V Praze je například běžné, že auta nedávají cyklistům přednost zprava a vytlačují je ze silnice při předjíždění. „Řidiči, kteří na kole nejezdí, si nedokážou představit, jak vám zamává s kolem, když ho těsně minete stovkou nebo stodvacítkou,“ říká Aleš Trávníček z prodejny Cyklosport 69.
________________________________________________________________________

Prodejci zbraní nabízeli samopaly
Mladá fronta DNES 14.6.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 1

Bratry z Teplic zatkla policie u supermarketu

Prodejce zbraní, kteří nabízeli také samopaly, policie dopadla v Teplicích

Teplice - Přímo na parkovišti supermarketu Interspar v Teplicích, aniž by to vyvolalo nějaký rozruch, zadržela speciální policejní jednotka dva bratry, kteří se pokoušeli prodat osmnáct samopalů Škorpion. Zatčení se odehrálo už v dubnu, o měsíc později si došli i pro otce mladých mužů. První informace však policisté zveřejnili až včera.
Všichni tři zadržení patří k rodinnému klanu, který je mezi policisty na Teplicku poměrně dobře známý. Zdejší kriminalisté se o členy rodiny ale zajímali zatím především kvůli majetkovým trestným činům. Jeden ze zadržených bratrů se měl podílet i na krádežích aut. "Vím, že ta jména se u nás ve spisech objevují. Jde ale o majetkové delikty. Že by byli zapleteni do prodeje drog či zbraní, nevím. Musel bych to prověřit ze spisů," konstatoval včera Jaroslav Jedlička, zástupce ředitele teplické policie.
Rodina je na Teplicku dobře známá nejen mezi policisty a má dobré konexe. Zřejmě i proto se prodejem zbraní a drog zabývali kriminalisté z pražského útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Akce byla velmi pečlivě připravena a tajena," sdělil jeden z pražských kriminalistů.
Rodina má i rozsáhlý majetek. Kromě několika bytů jí patří statek poblíž Teplic, kde mimo jiné chová i pštrosy. Vlastní také průmyslový objekt, ve kterém byla nalezena výrobna drog.
Rodina se přitom na prodeji pervitinu, hašiše, heroinu a dalších omamných látek podílela už v minulosti.
Několik let už totiž leží u Krajského soudu v Ústí nad Labem případ, kde hrál hlavní roli právě otec.
V roce 1996 byl obviněn za nedovolené držení drog. Policii se tehdy podařilo odhalit skupinu kurýrů, kteří převáželi drogy ze skandinávských zemí. Muž celou záležitost organizoval. Nyní se již mělo konat hlavní líčení.
"To, že od obvinění již uplynula tak dlouhá doba, a soud ještě nezačal, zřejmě dávalo rodině pocit, že lze řadu trestných činů provádět beztrestně," míní policista.
Všichni tři muži jsou ve vazbě. Před jejich zadržením je policisté dlouho sledovali.
"Bylo to asi půl roku. Jeden samopal nabízeli zájemcům za pětatřicet tisíc korun," uvedla Blanka Kosinová, mluvčí policejního prezidia.
Bratry i jejich otce už policisté obvinili z nedovoleného ozbrojování a držení zakázaných bojových prostředků a podle neoficiálních informací je navíc jeden z bratrů a otec stíhán i pro přechovávání a prodej drog.
Policista, který je o případu dobře informován, navíc uvedl, že nalezené drogy byly velmi kvalitní. "Měli je rozdělené v sáčcích a připravené k prodeji," řekl policista.
________________________________________________________________________

Spejbl: Porazil jsem Gotta
Deník IMPULS 14.6.2003| rubrika: Kulturní scéna| strana: 14| autor: IVANA RUŠČINOVÁ

Dřevěná loutka dokázala vstoupit na MTV, což se Zlatému slavíkovi nikdy nepodařilo

Kus "dřeva s duší" vyvolal zemětřesení na domácí scéně populární hudby. Dosavadního lídra Karla Gotta totiž předstihla populární loutka Spejbla ze známého dua Josefa Skupy Spejbl a Hurvínek. Spejbl totiž narozdíl od několikanásobného zlatého slavíka pronikl do nejpopulárnější hudební televize MTV a zahrál si v klipu kanadského DJ Tigyho. Zatímco Karel Gott tak bojuje o přízeň českého posluchače, Spejbl získává fandy v celém světě prostřednictvím MTV. "Spejblovi to rozhodně nezávidím," reagoval s úsměvem na možné druhé místo Karel Gott, kterému při dobývání MTV nepomohla ani Včelka Mája. "Klip by měl být o zpěvákovi. Nebyl bych rád, kdybych účinkoval v nějakém klipu jenom proto, že jsem populární. Musí to být přece moje dílo. Spejbl asi není taky nadšený." Odsun "božského Karla" na druhé místo české hudby přitom vznikl v podstatě náhodou. Před čtyřmi lety si kanadský návštěvník Prahy odvezl ze svého pobytu Spejblovu loutku a DJ Tigy tuto postavičku použil pro svůj videoklip. V Česku spořádaný otec Hurvínka se tak ve své kanadské podobě pro MTV převléká za ženu nebo kouří marihuanu. Právě tyto převleky se pak nelíbily současné pokračovatelce Skupovy tradice Heleně Štáchové. "Budu ho bránit, chci bojovat proti zneužití loutky na MTV," prohlásila ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka pro Lidové noviny, které kauzu otevřely. Po týdnu nicméně Štáchová změnila názor: "Domluvili jsme se na tom, že po umělecké stránce dáváme klipu zelenou. Autoři nám však musí napsat návrh licenční smlouvy, do té doby jsme vysílaní klipu pozastavili. Chceme dostat do rukou text, protože jsem ho neuměla přeložit. Zdálo se mi ale, že tam sprostá slova nepadají. Můj syn poslouchá hip hop a to je tam samé fuck you." Sama Tigyho videoklip popisuje jako parodii na všechny hip hopové písničky, která se odehrává v městečku Spejblů. "Umělecky mě to neurazilo. Autoři si ale nebyli vědomi toho, že by se na loutku mohlo vztahovat autorské právo," řekla Deníku Impuls Štáchová. To, že DJ Tigy by měl v Kanadě se Spejblem vystupovat v travesty show, ale připustit nehodlá. "To už je moc, už je to přehnaný," prohlašuje, ale vedle toho si uvědomuje, jak velikou propagaci jejím svěřencům DJ Tigy udělal. "Pro paní Štáchovou je to určitě reklama a podobné štěstí, jako kdyby vyhrála milion," komentoval celou situaci Karel Gott. Reklamu nejznámějšímu českému loutkovému divadlu ovšem v zahraničí nedělá pouze kanadský DJ. Na obal svého alba je využila i jedna irská supina, jejíž desku zdobí přebal, na němž Spejbl pózuje na kameni. Ani v divadle se kvůli Spejblově uměleckému vytížení žádné vzpoury nechystají, podle Štáchové Hurvínek na svého populárnějšího otce nežárlí. Vysvětlení k popularitě starší poloviny loutkového dua přitom podal syn Heleny Štáchové. "Vysvětlil mi to jednoduše. Mladí prý mají potřebu dělat si pořád legraci z dospělých. A Spejbl je tatínek," dodala Štáchová.

Spejbl není jediný, kdo několikanásobného Zlatého slavíka porazil. Povedlo se to kapelám A-tak, Lety mimo, Buty, zpěvačce Iloně Csákové nebo zpěvákovi Petru Rajchertovi. "Nevím, kdo je DJ Tigy, ale Spejblovi úspěch v zahraničí přeji. Hurvínek musí být ale zklamán, chudáček malinký," vyjádřil se Braňo Polák z chlapecké kapely A-tak.
________________________________________________________________________

Noviny Náchodska: Děti v Náchodě čichají toluen v partách
Zpravodajství ČTK 14.6.2003| rubrika ČTK: dhk mnt| autor: SJA

NÁCHOD 14. června (ČTK) - Skupiny mladých, které čichají toluen, mohou zahlédnout v náchodských ulicích tamní obyvatelé. Děti s igelitovými sáčky či hadry, na kterých je látka nalita, se scházejí například v zastřešené autobusové zastávce v Náchodě- Bělovsi, informuje dnešní vydání Novin Náchodska.

"Čichání těkavých látek u nezletilých není trestné. V takovém případě nastoupí odbor sociální péče. Nad 15 let je to bráno, jako užívání, případně nabízení drog," řekla listu náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová. Policisté zaznamenali za celý loňský rok jediný případ čichání toluenu.

Toluen vyvolává podle listu příjemné halucinogenní stavy, které odezní zhruba za půl hodiny. "Toluen je lákavý pro svoji snadnou dostupnost. Je volně ke koupi v drogeriích a finančně není náročný," řekla okresní metodička preventivních aktivit Naděžda Macounová.

Užívání toluenu především dětmi je podle listu velmi nebezpečné. "Vzniká velmi rychlý úpadek nervových buněk a dějí se různé změny na mozku, což se projeví rychlým úbytkem duševních schopností spějícím k následné demenci," řekla lékařka Marcela Dvořáková.
________________________________________________________________________

Neobvyklý úlovek pařížského rybáře
Zpravodajství ČTK 14.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: KF

PAŘÍŽ 14. června (ČTK) - Pařížský rybář, který se pokoušel o štěstí na břehu řeky Yvette na jižním okraji Paříže, se může pochlubit úlovkem i na francouzské poměry vskutku neobvyklým: rovných 30 kg totiž vážil nikoliv sumec nebo jiná říční obluda, ale hašiš, který objevil pod hladinou.

Při bližším pohledu na podivnou věc, která se rýsovala pod vodou, zjistil, že jsou tam jakési podezřelé balíčky. Okamžitě alarmoval policii, která z řeky vylovila 28 balíčků v igelitu, z nichž každý obsahoval přes jeden kilogram hašiše.

Zřejmě šlo o skrýš, ze které si měl hašiš vyzvednout někdo z pašeráků drog nebo jeho zákazníků, řekl jeden z místních policistů. Bylo ale velké vedro, hladina řeky klesla a balíčky se ocitly pouhých půl metru pod hladinou. Je to ale stejně neobvyklé, aby pro tak velkou zásilku byl použit takový úkryt, dodal policista.

kf hej
________________________________________________________________________

Lékaři: Rakouská mládež propadá alkoholu, cigaretám a drogám
Zpravodajství ČTK 13.6.2003, rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO| autor: BOA

VÍDEŇ 13. června (zpravodaj ČTK) - Rakouští lékaři bijí na poplach: mladí Rakušané propadají alkoholu, cigaretám a drogám. Užívání návykových látek je navíc rozšířenější než se dosud předpokládalo. K takovému závěru dospěla studie dolnorakouské lékařské komory, jejíž zástupci ve spolupráci s vojenskými lékaři provedli zdravotní testy branců.

"Téměř každý šestý 18letý Rakušan splňuje kritéria alkoholismu, a proto by jim měla být přístupná psychoterapeutická pomoc," zdůrazňuje studie. Výrazné většině respondentů alkohol chutná a nezanedbatelná část sahá po sklence s cílem dosáhnout uklidnění či uvolnění. To jasně naznačuje, že mladí obyvatelé alpské republiky své problémy řeší nepřiměřenými prostředky, které mohou vést k závislosti, varují lékaři. Více než starší spoluobčany lákají mladé Rakušany cigarety, když každý čtvrtý jich denně vykouří více než deset. Nebrání se dokonce ani drogám, nejčastěji sahají po marihuaně. Konzumace heroinu a jiných opiátů je přitom téměř třikrát rozšířenější než udávaly dosavadní průzkumy.

Kuřáci mají větší sklon k požívání alkoholu a drog, ukázaly výsledky testů uskutečněné mezi téměř čtyřmi procenty všech mladých mužů ve věku 18 let. "Přetrvávající názor, že marihuana je vstupní drogou, není správný, protože ve stejném měřítku jako marihuana i konzumace cigaret a alkoholu přímo souvisí s nelegálními drogami," konstatuje studie. Závislost na alkoholu a tabáku označili lékaři v této souvislosti za největší problém Rakouska.

Výjimečné na této studii je podle autorů právě to, že se poprvé v takovém rozsahu uskutečnilo zkoumání nikoli jen na základě dotazníků, ale i "tvrdých biologických údajů", tedy například testů krve a moče. Proto výsledky považují za reálné a nevyvratitelné.

boa vk hej
________________________________________________________________________

Rekordy českého zločinu
Nedělní Blesk 15.6.2003| rubrika: Krimi| strana: 10| autor: (jj)

Neuvěřitelné, co všechno se u nás může stát! Matka tří dětí se klidně nechá prohlédnout mužem, který jí zaklepe na okno a tvrdí, že je zkušený gynekolog. Další chytrák ukradne tři kilometry kolejí, aniž by si toho kdokoliv všiml. A jeden vlakvedoucí zase v klidu odveze tři parní lokomotivy do Prahy a prodá je zdejšímu Kovošrotu. To všechno jsou kriminální případy, které se u nás skutečně odehrály. Jaké jsou tedy vlastně rekordy českého zločinu?

Gynekolog amatér

Ctihodní pánové v soudních síních se musejí zabývat i tak neuvěřitelnými případy, jako byl ten z Olomouce. Do zdejší fakultní nemocnice přišel v roce 1999 třicetiletý lesník. Dokráčel až na gynekologii, kde se převlékl do lékařského plášťě a provedl »odborné« gynekologické vyšetření jedné nic netušící pacientce. Pak v klidu odjel domů. Podobná kauza se stala ještě za bývalého Československa v Bratislavě. Opilý učitel autoškoly (26) zazvonil náhodně na zvonek rodiného domku a mladým manželům se představil jako gynekolog, který provádí vyšetření matek. Manželé ho pozvali dál, on si od nich vypůjčil polévkovou lžíci a ženu pak zhruba deset minut pečlivě vyšetřoval. Zajímavé je, že čtyřiadvacetiletá »pacientka« (mimochodem matka tří dětí, která už absolvovala řadu skutečných gynekologických vyšetření) nezpozorovala na chování »gynekologa« nic podezřelého. Gynekolog amatér byl nakonec odsouzen k desetip r o c e n t ním srážkám z platu na dobu sedmi měsíců.

Nejdelší věznění

Rekordmanem v počtu let strávených za mřížemi je muž z Řícmanic v okrese Brno-venkov. Bylo mu 47 let a už měl za sebou 10 trestů a ve věznicích všech stupňů si poseděl celkem 22 let. Na základě rozsáhlé amnestie v lednu 1990 byl z vězení propuštěn, ale okamžitě vykradl několik obchodů a nakonec i zastřelil vojáka, který ho po jedné vloupačce začal pronásledovat. Za to dostal dalších 23 let za mřížemi. Z vězení by měl vyjít v 75 letech, takže celkem by ve věznicích strávil 45 let. Dalším vězněm s nemilou perspektivou života za mřížemi je Radek Hanykovics, který dostal v Thajsku 25 let za pašování drog (na snímku).

Čalfova nejdražší večeře

V našem přehledu českých zločinných rekordů figuruje i jméno předposledního federálního premiéra Mariána Čalfy. Právě on si vychutnal nejdražší večeři v dějinách českého zločinu. Během jídla mu byl totiž ukraden kufřík z pštrosí kůže za 60 tisíc korun, ve kterém bylo 40 akcií IC banky v hodnotě 40 miliónů. Špatné trávení musí mít ještě dnes i čtyřiapadesátiletý muž z Prahy 2. Když do sebe soukal párek v jedné pražské jídelně, někdo mu ukradl koženou tašku s doklady a 750 tisíci korunami.

Nejtěžší lup - tři lokomotivy

Ani se tomu nechce věřit, co všechno lidé dokáží ukrást na dráze. Například takový vlakvedoucí z lokomotivního depa v Havlíčkově Brodě - v roce 1995 ukradl tři parní lokomotivy a prodal je pražskému Kovošrotu za necelých 810 tisíc korun! Parní krasavice jednoduše připojil k elektrické lokomotivě a bez povolení projel trať až do Prahy. Není bez zajímavosti, že podle drážních předpisů měl být v každé stanici zastaven, ale pánům v kancelářích zřejmě nepřipadalo na projíždějících parních lokomotivách nic podezřelého, a tak se nenamáhali zvednout plácačku. Trestní stíhání muže, který měl tuhle kuriózní krádež na svědomí, bylo nakonec zastaveno pro nedostatek důkazů... Jinou kuriózní zlodějnou na drahách bylo zcizení plných 3,5 kilometru kolejnic na trati mezi Litvínovém a Jiřetínem. Na to, že na železničních pražcích cosi schází, upozornil železničáře až pozorný občan. V roce 2001 zase neznámý poberta sesbíral z vlaku v Novém Městě nad Metují přesně 720 ruliček toaletního papíru. Železničáři spočítali, že pokud netrpí nějakými obzvláště zapeklitými střevními problémy, má zloděj zásoby »toaleťáku« až do roku 2008.

Proboha, k čemu jim to může být?

Terčem zlodějů bývají i věci, nad kterými zůstává rozum stát. V listopadu 2001 třeba někdo ukradl z olomouckého muzea hlaveň starého děla. "Vážila 30 kilogramů, takže nás vůbec nenapadlo, že by se ji někdo snažil vzít," vysvětlovali později šéfové muzea. Další poberta zase ukradl z rodinné hrobky ve Veliši u Jičína lebku hraběte Jáchyma Ondřeje Schlika, který byl roku 1621 popraven na Staroměstském náměstí v Praze. Podle soudního znalce měla lebka cenu zhruba 100 tisíc korun.

Nejkrvavější zabijáci

Za vraha s největším počtem obětí je dosud neprávem považován Václav Mrázek, popravený v roce 1957 ve svých 28 letech. Soudem byl uznán ze spáchání šesti vražd a dalších 127 převážně majetkových trestných činů. Prvenství v tomto smutném žebříčku však dodnes patří Martinu Leciánovi (26), popravenému 6. 10. 1927 v Olomouci. K hrdelnímu trestu byl odsouzen za celkem 10 vražd a pokusů o vraždu a dalších 94 skutků, včetně čtyř vojenských dezercí. K tomuto počtu vražd je nutné připočítat i vraždu spáchanou po vynesení rozsudku trestu smrti. Za zvláštních okolností se totiž zmocnil zbraně, kterou pak zastřelil strážného vojenské věznice. Mezi nejhoršími zabijáky je i žena - mladičká Olga Hepnarová (22), která v roce 1973 najela nákladním vozem na nástupní ostrůvek tramvajové dráhy na dnešní ulici Milady Horákové v Praze 7. Na místě zemřeli tři lidé. Dalších pět těžce zraněných zemřelo později v nemocnici. Kromě těchto obětí bylo dalších 12 osob zraněno. Hepnarová byla odsouzena k trestu smrti a k úhradě 31 060 korun. V této částce je zahrnut i účet za pět kilogramů zničeného rybízu (63 korun).

Karlštejn na prodej!

Asi nejslavnějším podvodníkem v našich dějinách je Harry Jelínek, syn vlašimského zubaře. Povedl se mu totiž kousek, na který by si nikdo další asi netroufl. V období před druhou světovou válkou se mu podařilo prodat hrad Karlštejn jednomu zbohatlíkovi z Ameriky. Jeho podvod byl vypilovaný do nejmenšího detailu. Harry kupce přivedl i na Karlštejn, kde jim podstrojovali Harryho služebníci - ve skutečnosti kamarádi z pražské galerky. Harry Jelínek byl vůbec podvodník první třídy. Dalším Američanům zase s klidem prodal celou jednu tramvajovou linku v Praze. Za podvod s Karlštejnem přitom nebyl nikdy odsouzen, protože za druhé světové války kolaboroval s nacisty a po roce 1945 uprchl...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma