Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 13.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Marihuana: proklínaná i obdivovaná
Mladá fronta DNES 13.6.2003| rubrika: Zdraví| strana: 2| autor: Martina Riebauerová

Konopí může být lékem na tělo i na duši. Ale jako každý lék má vedlejší účinky

Na neurologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze léčili pacienta s Parkinsonovou chorobou, který užíval konopí. Když se s ním lékaři domluvili, že marihuanu na čas vysadí, jeho pohyblivost se zhoršila. Jakmile se pacient vrátil k pravidelnému užívání rostlinného přípravku, byl na tom opět lépe. To bylo před třemi roky. Od té doby bádání neurologů na pražské klinice pokročilo. "Udělali jsme dotazníkovou studii mezi 630 pacienty, 85 z nich se svěřilo, že užívá konopí a 53 z nich sdělilo, že díky němu mají méně potíží spojených s nemocí," uvedl docent Evžen Růžička. "Ale dokud nebudeme moci udělat oficiální studii, nelze nic víc říct a ani pacientům konopí doporučovat. Osobně se nicméně domnívám, že je řada důvodů pro solidní hypotézu, že marihuana může těmto lidem pomáhat. Myslím, že jestli si dá člověk příležitostně sklenku alkoholu, jednu cigaretu nebo marihuanu, je to celkem jedno," uvažuje lékař.

Ty dobré zprávy...

Nejdůležitější látkou v konopí je delta9-tetrahydrocanabiol neboli THC, který ovlivňuje komunikaci mezi jednotlivými nervovými vlákny. THC vyvolává nejen příjemné pocity uvolnění na duši (pocit euforie a příjemné zasněnosti), ale uvolňuje i svalstvo. To pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou či roztroušenou sklerózou, pro které jsou svalové křeče a mimovolné stahy typické. Podle jiných studií se THC osvědčuje při léčbě nitroočního tlaku u zeleného zákalu a tlumí také nevolnost, jíž trpí například lidé s AIDS či rakovinou. V Americe se z konopí legálně vyrábí lék Marinol. Farmaceuti však zatím nedokázali vyvinout takový medikament, který by fungoval úplně stejně jako přírodní konopí. Léčivě tedy působí buď kombinace více látek, nikoli jen THC, nebo velkou roli hraje psychika pacienta při konzumaci rostliny jako takové. Kanada před dvěma lety jako první země na světě legalizovala použití marihuany u některých pacientů, v Česku jim to lékaři poradí nanejvýš hodně neoficiálně. "Problém je v tom, že lze jen obtížně stanovit vhodnou dávku. Pacienti se mi svěřují, že si rostlinu prostě nasypou na chléb s máslem," podotkl psycholog Ivan Douda z centra Drop In.

... a ty špatné

Teď jiný příklad: nadprůměrně inteligentní muž studoval zároveň dvě vysoké školy. Jak byl chytrý, tak byl i dost nepraktický a často se doslova "zhulil trávou". Nebýval po ní veselý, nýbrž nesnesitelný a dovedl vést mnohahodinové monology. Pak se přidala těžká závislost na počítačových hrách a paranoidní představy. Skončil nejprve v Bohnicích, pak v sanatoriu v Praze na Ondřejově. Diagnóza: schizofrenie. Není sice dokázáno, že by marihuana sama vyvolala schizofrenii, lékaři se však shodují, že může sklon k duševní chorobě rozjet. "Je to složitý problém. Pacienti, kteří kouří konopí, mají navenek horší projevy nemoci, více záchvatů, konopí jim urychluje bludy. Na druhé straně jsme si všimli, že jim dodává nějakou vnitřní jistotu a že se s ní cítí subjektivně líp," uvedl lékař z Ondřejova Petr Příhoda. Užívání drog z konopí přináší rizika nejen pro psychicky labilnější lidi. Intenzivní pravidelné užívání marihuany může způsobit dočasné poruchy paměti, ztížit komunikaci i učení. "Dlouholetá konzumace ve vysokých dávkách poškozuje intelekt, člověk ztrácí motivaci k čemukoli včetně sexu," uvedl Ivan Douda. Dále, jedna marihuanová cigareta obsahuje asi čtyřikrát větší množství dehtu než běžná tabáková, a tím zvyšuje riziko rakoviny. Marihuana kromě toho otevírá bránu k jiným závislostem je to prostě droga. Hodně nebezpečná je zejména v kombinaci s alkoholem, protože její účinky jsou pak neodhadnutelné.

Alkohol by neprošel

Podle řady expertů je nicméně marihuana v mnoha ohledech méně nebezpečná než například legální alkohol. Smrtelné předávkování prakticky nehrozí. Pokusy dokázaly, že až čtyřicettisíckrát silnější dávka účinného THC, než je obsažena v jedné marihuanové cigaretě, by zabila myš. "Myslím, že kdybychom teprve teď stáli před rozhodnutím, zda legalizovat alkohol, nebo konopí, konopí by dostalo přednost," říká Douda. Za největší zlo považuje fakt, že přísné, ale stejně neuplatňované tresty za užívání marihuany vedou mladé lidi k tomu, že si ze zákonů dělají dobrý den. "Oni to cítí jako svoji pravdu a vyhlásili válku nám, kteří jedeme v alkoholu," uvedl.

***

Zápory a klady marihuany

- dehet obsažený v kouři z marihuany je třikrát rakovinotvornější než v cigaretách
- krátkodobě vyvolává poruchy psychomotoriky, paměti a soustředění
- nevypočitatelnost reakcí, zvláště u psychicky labilních osob hrozí, že místo euforie přijde deprese
- při dlouhodobém užívání ve vysokých dávkách těžce poškozuje mozek
+ minimální riziko předávkování
+ na rozdíl od alkoholu nevyvolává agresivitu
+ nižší riziko závislosti než u řady jiných drog včetně alkoholu či nikotinu
+ v léčbě se osvědčil, nadále však zkoumá efekt marihuany proti bolestem a zvracení (rakovina, AIDS), svalovým napětím a křečím (roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba) a vysokému nitroočnímu tlaku (zelený zákal)

Slavní vyznavači "trávy"

Napoleon Bonaparte, Charles Baudelaire, George Washington, Thomas Jefferson. Kontroverzní studii letos v lednu zveřejnil - v časopise vyhledávaném příznivci marihuany - americký vědec Chris Bennet. Při zkoumání biblických textů údajně zjistil, že Ježíš Kristus léčil těžce nemocné konopím.

Typická rizika známých drog

droga abstinenční touha nutnost závislost otrava
příznaky ji mít zvyšovat
dávku

1. heroin 5 5 6 5 5
2. alkohol 6 4 4 3 6
3.4. kokain 3 6 3 4 4
nikotin 4 3 5 6 2
5.6. marihuana 1 2 1 1 3
kofein 2 1 2 2 1

škála od 6 nejvyšší riziko po 1 nejnižší riziko
Zdroj: National Institut of Drug Abuse, USA, 1994
________________________________________________________________________

Kam s tím Českem, když ne do Evropské unie?
Lidové noviny 13.6.2003| rubrika: Horizont| strana: 12| autor: Jiří X. Doležal

Nikdo z těch, kdo používají mobilní telefon, počítač či auto na benzin, nemá právo zavírat oči před faktem globalizace a integrace. Žijeme ve světě, který se stále více integruje, a šanci mají jen velké ekonomiky. Technologicky jsme totiž už na polomanufakturní výrobu "klasického evropského státu" příliš daleko. To je realita, kterou nezbývá než akceptovat. Stejně tak je neměnnou realitou geografická poloha naší země - na hranici "Západu" a "Východu". Položíme-li otázku "kam s Českem" euroskeptikům, uslyšíme chvalozpěv o Švýcarsku, které v EU není. Česká ekonomika se stejnou výkonností, bohatstvím a prosperitou, jakou má ta švýcarská, byla až donedávna snadno představitelná. Stačilo přeorientovat ekonomiku naší země na pěstování "zelené ropy" (t.j. šlechtěná marihuana, skunk) a změnit naši vlast, výhodně umístěnou v srdci Evropy, na jeden velký cofeeshop. Země by vzkvétala z peněz konopných turistů. Nyní, když země EU jako Belgie začínají trávu legalizovat, můžeme od projektu jednou provždy upustit - lidé ze Západu si budou nyní pohodlněji hulit doma. To nám vzalo poslední naděje postavit se na roveň Švýcarska. S tak pracovitou, skromnou, šetrnou, spořádanou, spořivou, vytrvalou a svobodomyslnou populací, jaká žije v českém kotlíku, totiž na ničem jiném než na drogách prosperující ekonomiku izolované země nezačleněné ve větší ekonomice vytvořit nelze. Proto máme před rozhodováním o vstupu do EU svobodu jen v tom smyslu, že jde o poznání nutnosti. Pro pohoršené antikomunisty: Za to, že podobnou opovážlivost vyslovili, vyhnali při kvílení trub z obce Spinozu, Marx to od něj jen opsal. Máme-li zůstat zemí v evropském civilizačním a hodnotovém okruhu, nemáme de facto jinou volbu nežli říci ano. Protože ona euroskeptiky nezodpovězená otázka - kam s tím Českem při jeho poloze v éře integrace Evropy, když ne do EU - má alternativní odpověď. Jen to euroskeptikové nechtějí říct nahlas a spřádají sny o švýcarské cestě. Když ne do EU, spadne naše země do "nárazníkového pásma" mezi integrovanou Evropou, Ruskem a arabským blokem. Mezi země balkánsko-postsovětské, země jako Albánie, Bělorusko či Ukrajina. Jsme prostě v centru Evropy, historicky Rakousko-Uhersko, a s tím sebeskeptičtější euro ani jiný skeptik nehne. Byrokratický styl a socialistické rysy EU jsou odpudivé, ale přijatelnější než styl řízení společnosti polostátními mafiemi a kalašnikovy. Proto lépe s ním, s Českem, do bruselského ouřadu než do kosovoalbánského klanu. Nerudo, promiň. *
________________________________________________________________________

Preventivní bezpečnostní program pro děti
ČT 1 12.6.2003 18:05| pořad: Večerníky plus Čechy

Světlana ZÁRUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Policisté v Českých Budějovicích uzavřeli první ročník preventivního programu pro děti s názvem Malá policejní akademie. S dětmi mluvili o drogách, šikanování nebo záškoláctví. Další preventivní akce nazvaná Po zebře bezpečně, pokračuje na jihočeských přechodech pro chodce. Více informací má Kristýna Vrkočová ve Večerníku plus.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Pracovnicím informačně preventivní skupiny českobudějovického okresního policejního ředitelství se jako prvním podařilo zařadit prevenci sociopatologických jevů do učebního programu základních škol. V rámci občanské a rodinné výchovy tyto pracovnice ve spolupráci s policisty z Národní protidrogové centrály odučily dvě stě vyučovacích hodin.

Lucie PTÁČKOVÁ, OŘ PČR České Budějovice
--------------------
My jsme jim chtěli prostě poskytnout informace i od jiných odborníků než jenom od pedagogů.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Postupně děti z druhých stupňů tří základních škol na Budějovicku seznámili například s problematikou šikany, drog, alkoholové toxikomanie, záškoláctví nebo agresivity. Od klasického vyučování se ale hodiny s policisty značně lišily. Děti volily diskuse, soutěže, využívaly okamžitých nápadů, situací a her.

Lucie PTÁČKOVÁ, OŘ PČR České Budějovice
--------------------
Zkoušely si některé situace, kdyby se ocitly třeba v roli oběti nebo agresora, jak by reagovaly, co by dělaly.

Veronika GRILLOVÁ, Základní škola Suché Vrbné
--------------------
Všechno se mi hodilo. Hlavně ty drogy, které prostě se teď hodně berou a co všechno mohou udělat.

Aneta FALCOVÁ, Základní škola Lišov
--------------------
To bylo velmi dobře udělané, hlavně ty besedy, že jsme se mohli i na něco zeptat, co nás třeba zajímá, že to nebyly jen přednášky.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Zatímco primárním účelem Malé policejní akademie je předcházet kriminalitě, akce Po zebře bezpečně je zaměřena na dopravní nehodovost. Hlavním cílem bylo působit na chodce. Děti ze školy v Nové Bystřici ale stihly apelovat i na řidiče.

Alice BOŠOVÁ, Základní škola v Nové Bystřici
--------------------
Zjistili jsme, že moc nezastavujou, ale víc jsme rozdali sluníček.

Barbora JESENSKÁ, Základní škola v Nové Bystřici
--------------------
Rakušáci jo, ale Češi ne.

Lenka PEŠKOVÁ, Základní škola v Nové Bystřici
--------------------
Říkali, že se příště polepší, ale nevím.

Zdeňka NEJEZCHLEBOVÁ, Základní škola v Nové Bystřici
--------------------
Já myslím, že to jenom naslibují, že to nebudou splňovat.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Porušení vyhlášky děti netolerovaly ani našemu štábu ani neopatrným chodcům.

Zdeňka NEJEZCHLEBOVÁ, Základní škola v Nové Bystřici
--------------------
Já jsem si všimla jenom jedné pani tam dole s kočárkem, že se skoro vůbec nerozhlédla a měla ještě dvě děti.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Přímou účast dětí v preventivních aktivitách považují policisté za nejúčinnější způsob boje proti kriminalitě, drogám i nehodovosti. Pořekadlo: "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš," ale bohužel platí oboustranně a nástrah je daleko víc.

Jiří KOMOROUS, ředitel Národní protidrogové centrály
--------------------
Marihuana se dneska vyskytuje běžně, běžně, u velmi mladých lidí pod patnáct let.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Zkušenosti policistů hovoří jasně. Mladiství, kteří páchají trestnou činnost, jsou velmi často pod vlivem drog, anebo zákony přestupují, aby drogy získali.

Milan RŮŽIČKA, kriminalista, České Budějovice
--------------------
Není to jenom majetková trestná činnost, dokonce se objevuje násilná trestná činnost. Hlavně ta nejzávažnější je loupež, kde dochází k dost těžkým zraněním.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
I dopravní akce mají svůj zřejmý důvod. V loňském roce zahynuli v jižních Čechách při přecházení tři lidé. Devatenáct osob bylo zraněno těžce, devadesát šest lehce. Děti od počátku letošního roku zavinily už devatenáct dopravních nehod. Z akcí, jako je Po zebře bezpečně, si podle policistů odnášejí zážitky, které nenásilnou formou vyvolávají potřebné reakce. Smysl mají i pro dospělé.

Jaroslav BERAN, OŘ PČR Jindřichův Hradec
--------------------
Ani ta pokuta kolikrát není tak účinná jako to slovo dítěte, kdy připomene řidiči tu okolnost bezpečného chování a dodržování předpisů.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Jak účinné jsou preventivní policejní akce zaměřené na děti, bude jisté, až v době, kdy dospějí. Už teď ale tyto metody dosahují prokazatelných úspěchů. Výzkumná šetření před začátkem a po skončení prvního roku Malé policejní akademie prokázala zlepšení znalostí o jedenáct procent.

Lucie PTÁČKOVÁ, OŘ PČR České Budějovice
--------------------
Ty děti, které vzhledem k tomu, že získaly řadu informací, mohly se na cokoliv zeptat, tak začaly měnit i své postoje a názory.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Stejně důležitým důvodem těchto aktivit je ukázat, že policie není jen orgánem represivním. Preventivních programů pro děti i dospělé je mnoho. Bezpečně po zebře nebo Malá policejní akademie jsou jen malým zlomkem.
________________________________________________________________________

Marihuana boří některá tabu
Mladá fronta DNES 13.6.2003| rubrika: Zdraví & životní styl| strana: 1| autor: (rea)

Když se dospělý člověk zeptá někoho, komu je zrovna kolem osmnácti let: "Už jsi někdy kouřil marihuanu?", bude šest až osm z deseti odpovědí znít: "Jasně, že ano." A na údiv: "Ty bereš drogy?" se objeví nejspíš věta typu: "Tahle droga je méně nebezpečná než ty vaše oficiální alkohol a cigarety." Kouření marihuany je pro dnešní mládež normou. Nová debata o rizicích a užitku marihuany se rozpoutala poté, co rada vlády navrhla netrestat lidi za užívání marihuany neboli konopí. na se někdy využívá i k léčebným účelům. To ještě neznamená, že neškodí. Krátkodobě zhoršuje paměť, zvyšuje riziko rakoviny, u psychicky labilních lidí může rozjet deprese či schizofrenii. Karel Nešpor, primář oddělení pro léčbu závislosti v bohnické léčebně, prohlašuje: "Říkat, která droga je méně nebezpečná, je cynismus. Porovnávání s alkoholem a cigaretami se tváří, jakože tedy o nic nejde. Jenže kouření je největší zabiják a alkohol krátí plnohodnotný život."
________________________________________________________________________

V Austrálii jdou na dračku mobily s vůní marihuany
Zpravodajství ČTK 12.6.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Asie, Austrálie| autor: PEK

PAŘÍŽ 12. června (ČTK) - V Austrálii už skutečně nikdo nemusí kouřit marihuanu. Tomu, kdo jí propadl, stačí, když si zatelefonuje. Místní firma Crazy Covers totiž vtrhla na trh s výměnnými kryty na mobily s pravou vůní této drogy poté, co musely být před pár týdny staženy z veletrhu informačních technologií v Sydney. Jejich vystavení vzbudilo značnou nevoli tamních politiků.

Kryt, na kterém je zobrazen list indického konopí, si firma nechává vyrábět v Číně. Vůni získává podle francouzského deníku Le Monde tím, že výrobek z umělé hmoty ponechá určitou dobu v prostoru plném kouře z pálené marihuany.

Novinka jde v obchodech na dračku. Prodej těchto krytů je o 40 procent vyšší než krytů s vůní čokolády, citronu nebo borůvek. Tento mobilní doplněk v ceně 16 euro (asi 500 korun) našel od dubna přes 1500 zájemců, především z řad mužů ve věku 18 až 25 let.

"Je to něco jiného, trošičku šibalského," vysvětluje generální ředitel Crazy Covers (bláznivé kryty) Robert Punch. Někteří místní politici a obyvatelé ale výrobek kritizují. Především soudí, že vše, co banalizuje nebezpečí drog u mladých lidí, je politováníhodné.

pek dr
________________________________________________________________________

Ústeckým problémem jsou především tvrdé drogy
Právo 13.6.2003| rubrika: Ústecký kraj| strana: 11| autor: Rudolf Prchal

Navýšení počtu strážníků o 30 je optimální ve vztahu k činnosti, jakou městská policie na území města zajišťuje. Vyplývá z analýzy činnosti Městské policie v Ústí nad Labem, kterou v období od března do května 2003 provedla společnost NEWICO a kterou vzali na vědomí ústečtí radní. "Za kritické body označila analýza velký počet k pobytu nepřihlášených osob, vysoké zastoupení problémových skupin občanů (odhad činí až 20 000 osob), množství opuštěných nebo vybydlených objektů, přítomnost tvrdých drog, mnoho heren a dalších nočních podniků (gamblerství nezletilých), hustou au tomobilovou dopravu a vysokou nezaměstnanost," sdělil Právu mluvčí ústecké radnice Milan Knotek. Sídlištní zástavba se podle analýzy vyznačuje narušováním občanského soužití, rušením nočního klidu a vloupáními do sklepních prostor. Starší zástavby zase trpí krádežemi vloupáním do bytů a vozidel i rušením nočního klidu. V zahrádkářských a chatových oblastech dochází k páchání krádeží vloupáním do těchto objektů. "Město má velký počet restauračních zařízení, barů, diskoték a heren - v jejich nejbližším okolí registrujeme rušení nočního klidu, ničení majetku, rvačky, krádeže a výtržnosti," dodal Knotek. Stav dodržování dopravních předpisů, převážně ve vztahu k parkování, dodržování stanovené rychlosti motorových vozidel, používání alkoholu při řízení vozidel a respektování světelné signalizace na křižovatkách je katastrofální, konstatuje NEWICO. Analýza dále hovoří o tom, že ústecká městská policie se velmi výrazně podílí na preventivní činnosti, zejména pokud se týká spolupráce se základními a zvláštními školami, školami středními i učilišti. NEWICO doporučuje, aby městská policie realizovala projekt Každý zná svého strážníka. V kapitole Doporučení ke zlepšení je kromě zvýšení počtu strážníků například zmíněno také zpracování souboru variant obchůzek a objížděk pro monitorování oblastí a vybavení neštěmické a střekovské základny větším počtem jízdních kol.
________________________________________________________________________

Soud trestal za smrt starosty
Mladá fronta DNES 13.6.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 1| autor: JIŘÍ PIRNÍK

Ostře sledovaný proces skončil - Rozsudek zní: 18 a 16 let vězení

Plzeň - Proces s vrahy starosty bavorského městečka Röckingen Ericha Kundera včera skončil u plzeňského krajského soudu udělením výjimečných trestů vězení. Miroslav Král zůstane za mříženi 16 let a Roman Čabrada o dva roky více. Jejich společnici Ivetu Köppovou plzeňský krajský soud poslal na čtyři roky do vězení. Její roli prostitutky, která loni v březnu nalákala cizince do bytu v Chebu, označili soudci jako trestný čin loupeže.
Konec procesu přitáhl dav českých i německých fotoreportérů, kameramanů a novinářů. "Přijela alespoň na rozsudek paní Ilse Kunder? Nebo tu opět není?" zeptal se kdosi z novinářů. "Není tu, nedivte se. Je to pro ni společensky tíživé, když vyšlo najevo, že její manžel jezdil za prostitutkami do Čech," řekl policejní detektiv, který případ vyšetřoval. Spolu s dalšími kolegy se také přišel podívat na závěr procesu. "Je to pro nás profesionální záležitost vědět, jak to s nimi dopadne," vysvětlil policista František Konvář.
Strážci přivedli do soudní síně dva muže s želízky na rukou. Tváře Miroslava Krále a Romana Čabrady neměly zdravou barvu. Za posledních deset dnů oba muži absolvovali trasu z věznice před soudce mnohokrát, ale teď věděli, že nadešel osudový okamžik. Nedělali si naděje, že by jejich vina nebyla prokázána. Celou dobu hráli o to, aby ušetřili každý rok pobytu v žaláři. Bývalí kamarádi, kteří se poznali v kriminálu, zapomněli na dřívější pouto. Kvůli naplánované loupežné vraždě mohli za mřížemi strávit i čtvrtstoletí a svobodu by okusili až jako muži, kteří mají penzi na dohled.
Král je proti štíhlému Čabradovi učiněný hromotluk. Ruce jako lopaty, pohled drsňáka. On to byl, kdo poprvé udeřil v chebském bytě Kundera dřevěnou násadou a následně mu přidal pár ran, když Čabrada nemohl z oběti dostat kód, který znamenal cestu ke starostovým bankovním úsporám.
Pokus o loupež Král nezapíral, stejně jako to, že nakonec s Čabradou zakopal Kunderovu mrtvolu v lese. Ale s udušením Kundera nechtěl mít nic společného. "Čabrada ho nejprve škrtil kabelem a když ho začaly bolet ruce, přinesl igelitové tašky, dal mu je přes hlavu a upevnil kolem krku lepicí páskou," vypovídal Král s nadějí, že soudci na něj budou při závěrečném účtování hledět pouze jako na lupiče. Sebe otevřeně označil za grázla a špatného člověka. "Ale vrah nejsem!"
Čabrada byl při celém procesu k soudcům tak neskonale uctivý, až to zavánělo přetvářkou. Možná, že maskoval nálepku, kterou mu dali psychiatři a psychologové. Ti ho označili za osobu agresivní. Vždyť v loupení není žádným nováčkem. V Německu má na svědomí například přepadení klenotnictví. Dostal za to šest let vězení. Navíc je vyšetřován kvůli obchodování s drogami.
Čabrada si ovšem také nechtěl vraždou poskvrnit ruce. Tvrdil, že Král umlčel Kundera v době, kdy se on sám vypravil s uloupenou kreditní kartou starosty vysávat eura z jeho účtu přes bankomat.
O Ivetě Köppové psycholog řekl, že její intelekt je na úrovni dvanáctiletého dítěte. Ji z vraždy soud neviní, protože jejím úkolem bylo nalákat oběť pod záminkou poskytnutí sexuálních služeb do bytu, kde čekali její kumpáni. To splnila a u soudu vzlykala nad představou, že několik let neuvidí svého nezletilého syna.
Když padly tresty, nejprve byli všichni zticha. Až při odchodu ze soudní síně Čabrada za zády soudů zakřičel: "Nesouhlasím!"
________________________________________________________________________

Usvědčení australských sester za pašování drog ve Vietnamu
ČRo 6 12.6.2003 11:00| pořad: Zprávy

Zbyněk ŠTÍBR, moderátor
--------------------
Ve Vietnamu byly dvě australské sestry usvědčeny z pašování narkotik, ale unikly trestu smrti. Mluvčí australského ministerstva zahraničí uvedla, že jedna z nich byla odsouzena na doživotí a druhá, které je pouhých čtrnáct let, stráví ve vězení čtyři roky. Ve Vietnamu jsou pašeráci, kteří přepravují alespoň šest set gramů heroinu, trestáni smrtí. Australanky byly zatčeny loni v listopadu spolu se svou dvanáctiletou sestrou a heroin měly ukrytý v oděvu. Nejmladší z nich byla krátce nato propuštěna.
________________________________________________________________________

Tereza: jen si tak trochu ulítnout na drogách
Deník IMPULS 13.6.2003| rubrika: Prominenti| strana: 13| autor: (jih)

kočičky

DOSAŽENÍ TRANSCENDENTÁLNÍHO STAVU po požití LSD byl největší životní zážitek Terezy Řehákové. Ale to jí nestačí! Chtěla by překonávat hranice nejen sebe sama, ale i ty kontinentální. Kdyby si měla vybrat místo, kam by se ráda podívala, volba by padla na Indii,
Nepál nebo Peru.
Právě v těchto zemích si ale na svém oblíbeném tiramisu asi nepochutná a ani angličtina zde nebude nejlepším dorozumívacím jazykem. Kdyby vyhrála milion, utratila by ho zrovna za cestování. I podle fotek je poznat, že má Tereza ráda teplé barvy. Těmi nejoblíbenějšími jsou fialová, zelená a oranžová. Budoucnost rozhodně neřeší, řídí se totiž heslem: teď a tady! Její oblíbenou celebritou je herečka a modelka Milla Jovovich, ale to jen co se vzhledu týče. Charakterem jí totiž imponuje americký psycholog a spisovatel Timothy Leary. Tereza bere věci tak, jak přicházejí, proto ji v poslední době nic nepotrápilo. Radost jí naopak udělala účast na přehlídce známé francouzské kosmetické firmy a bezva lidi, kterými se obklopuje.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma