Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Nemoci Rostlin a Problémy

 
Nemocný list - vstupní brána pro virózu - Klikni zde pro originální téma
kořenářka
Zdar zahradníkům. Pokusím se nakousnout téma, které tu, myslím, není příliš zastoupeno. Naopak jsou zde trýdy plné fotografií defektních listů s voláním o radu a pomoc - které však nezřídka zůstává nevyslyšeno. Pravděpodobně i z toho důvodu, že se nenajde nikdo, kdo by problém identifikoval.
Část z prezentovaných chorob nejspíš spadá do kategorie viróz, jejichž obraz je velmi pestrý a často zejména u "tabu" cannabis neurčitelný.
Napadené rostlinky pravděpodobně nějak dorostou - oslabeny viry - s úrodou mnohdy nevalnou.
Problém: Virózy jsou prakticky neléčitelné a jak již bylo řečeno obtížně identifikovalné. Jsou mnohdy mezidruhově přenosné a neznáme jejich obraz u cannabis, ačkoliv u jiných kulturních rostlin je známý.
Jedinou cestou je tedy prevence. Rostlina (na rozdíl od živočicha) nemůže být napadena virem - to je značný bonus v boji proti virózám - pokud nedojde k narušení a poškození jejích tkání, nečastěji buněk listu. Po poranění samozřejmě záleží na době, po jakou je rostlna expozici patogenu vystavena. Každý střet s virem nekončí virózou, neboˇrostlina disponuje obrannými mechanismy.
Důležité: Pečlivě detekovat výskyt škůdců - mnozí z nich jsou přenašeči viróz- a každý SEBEMÉNĚ napadený list či část rostliny odstranit. Odstraňovat i listy, kde důvod poškození není jasný, a to hned v zárodku. Zaschlá a následně odlomená část listu může být místem pro vstup infekce. Myslím, že zaklínadlo "ztracená respirační plocha" musí těmto zásadám ustoupit. Rostlina má stran dýchání značné rezervy a odstraněný list rychle nahrazuje. Přínosem pro ni tedy je ztráta listu a ne ztráta energie investovaná do "hojení" nemocného listu. Nějakých těch pár molekul stavebních látek, které "si kytka z toho listu vezme" je zanedbatelných. Základním mechanismem je kontinuální čerpání všeho potřebného kořeny - list není primárně určen jako zásobárna čehokoli. Naopak má nedravý list narušenou hormonální rovnováhu a ovlivňuje negativně celou rostlinu.
Mr.MEN
A z toho vyplývá tedy co? :) Nějak nad tím přemýšlím a nějak se nemůžu dostat k čemu mi to je?
doxenon
Mám stejnej pocit jako kolega nade mnou, počtený pěkný ale co jako s tím???
Můj osvědčenej recept je že čím víc člověk do kytek štárá, tím je to horší. Dát jim co potřebují a hlavně se úzkostlivě neupínat na nějakou tečku nebo nažloutlý či ulomený lístek.:cool:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma