Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 12.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
SPORY KOLEM "MÁLA"
Reflex 12.6.2003| rubrika: Reflexe| strana: 13| autor: GABRIELA BÁRTÍKOVÁ - NEZÁVISLÁ OBČANKA TÉTO ZEMĚ,

STOPTIME
V měsíci Láskočase si pan Mareš "usmyslil", že by se ta marihuana mohla dekriminalizovat, a na stůl hodil číslo 250! Doležal křičí ANO! A Gross křičí NE! A já sedím v Kachlíku a Doležal se ptá, proč pan ministr křičí NE a nebere v potaz výzkum P.A.D. (Projekt analýzy dopadů novelizace drogové legislativy). A tak volám Komorouse, jako že jaký je to oficiální stanovisko NPC (Národní protidrogová centrála). A Komorous je drsnej a řve jak tygr v kleci. A nafaxuje mi k tomu asi stostránkový materiál. Nakonec z toho vyplodím odpověď ministra vnitra: "Důvod je jednoznačný. Odborníci ministerstva vnitra na drogovou problematiku se shodují na tom, že je to sice první širší statistická analýza, ovšem s některými naprosto chybnými údaji a závěry, které vycházejí z filozofie autorů P.A.D." Jako že ta studie, co kluci napsali, je prostě "drobet" nadsazená. A tak s tím jdu za Šéfem do Sněmovny a Šéf se stanoviskem souhlasí. A pak dodá: "Ještě vzkaž, že jen přes mou mrtvolu!" Myslím si, že teď, když všichni blbnou s odposlechama a po Praze lítají anonymní bomboví vyděrači, tak bych to ani nevzkazovala. Takže Doležal má to vyjádření bez Grossovy mrtvoly. Napadá mě: Proč se pánové nedohodnou? MALINKO ustoupí a hodí na stůl byť malý, ale NĚJAKÝ ČÍSLO! Co je to málo a co už víc než málo. To se netýká jenom marihuany.
________________________________________________________________________

Jdou do boje s drogami
Právo 12.6.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 19| autor: (ČTK, zr)

BRNO - Již brzy se Jihomoravský kraj dočká vlastní koncepce protidrogové politiky. "K vypracování dokumentu nás donutil rostoucí počet uživatelů drog v regionu," uvedl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (Koalice). Jih Moravy se na celostátním počtu problémových narkomanů podílí zhruba deseti procenty. Těch, kteří si píchají narkotika do žil, jsou v regionu víc než tři tisíce. Trend nárůstu uživatelů drog kopíruje podle hejtmana celostátní vývoj. Zvláštností kraje je podle něj také velmi rozšířené užívání halucinogenních hub lysohlávek, tradici v regionu má i pěstování marihuany. Brno je charakteristické tím, že v něm experti zjistili výrazný nástup tanečních drog, jako je například extáze. V jihomoravské metropoli je však také rozšířené užívání tvrdých drog: heroinu a pervitinu. V loňském roce policisté zaznamenali i první případ prodeje omamného rajského plynu v nafukovacích balóncích.
________________________________________________________________________

Autoři videoklipu se Spejblem uznávají porušení autorských práv
Zpravodajství ČTK 11.6.2003, rubrika: Kultura a zábava - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: BOR

PRAHA 11. června (ČTK) - Podle ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka Heleny Štáchové uznali zahraniční autoři hudebního videoklipu využívajícího bez jejího vědomí populární loutku Spejbla porušení autorských práv. "Sami velmi pokorně přiznali, že jsou si toho vědomi. Uznávají naše autorská práva a mají zájem to napravit. Do konce týdne jim pošleme v tomto znění dopis," řekla dnes po poradě s právníkem ČTK Štáchová, která jednala i se zahraničními producenty.

Vysílání klipu, který se objevil v zahraničních komerčních televizích a měl by být i na hudebním kanále MTV, bude muset být do vyřešení licence pozastaveno. "Nejsme v zásadě proti němu. Viděla jsem ho a pro mě není urážlivý. Není tam nic, co by mně vadilo. Jedinou podmínkou užití je ovšem náš souhlas ve formě licence," dodala Štáchová.

Loutka Spejbla doprovází hiphopovou písničku. Její užití je podle Štáchové známkou toho, že je to loutka populární a hezká. Mladý kanadský hudebník DJ Tigy, který za písničkou se Spejblem stojí, ji před čtyřmi lety získal v Praze v podobě suvenýru, s jehož prodejem divadlo souhlasilo. V klipu Spejbl vystupuje v několika rolích - mimo jiné prý kouří marihuanu a je také převlečen za ženu.

Jiří Borovička kš
________________________________________________________________________

Oběti Udaje Husajna minulost stále pronásleduje
Právo 12.6.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 4| autor: Svatava Hodíková

Válka v Iráku už patří minulosti, obyvatelé se vracejí ke svým běžným starostem i radostem. Pro lidi jako Lahiba Númanová nebo Jahjá Latif as-Salhi ale zůstane svržený režim Saddáma Husajna a jeho kliky černou můrou zřejmě do konce života.

V drobné ženě s utrápenou tváří a neupravenými vlasy by dnes málokdo hledal někdejší dívku z rodiny významného bagdádského obchodníka, členku vládní strany Baas, absolventku právnické fakulty univerzity v Bagdádu, která se v polovině 80. let připravovala na doktorát na pařížské Sorbonně a po návratu se před ní otevírala nadějná kariéra advokátky. Její malý byt v Bagdádu je plný špíny, páchnou v něm tlející odpadky, zdi jsou počmárané. Rtěnkou, kousky dřevěného uhlí či sprejovými barvami vyvedené nápisy v arabštině a francouzštině na nich vykřikují do světa všechnu bolest a frustraci autorky. "Mám toho uvnitř tolik," říká Lahiba a buší si dlaněmi do spánků. "Musím aspoň část dostat pryč, nebo se mi hlava rozskočí."

Advokátka dělala jen svou práci

Na životním dramatu dnes osmačtyřicetileté ženy, jejíž příběh zveřejnil americký časopis Time, se podepsal prvorozený syn Saddáma Husajna Udaj. Svět žasl, co všechno příslušníci americké námořní pěchoty našli v paláci tohoto zhýčkaného plejboje, milovníka rychlých kol a vyhlášeného sukničkáře: od špičkových francouzských vín, americké whisky a kubánských doutníků přes hašiš a pornografické obrázky až k opotřebovanému středověkému mučicímu nástroji, obávané "železné panně". A právě s Udajem proslulým svými výbuchy zuřivosti se v roce 1985 dostala mladá advokátka při obhajobě svého mandanta nechtěně do střetu. Případ se zdál malicherný. Mladý egyptský pikolík zaměstnaný v luxusním bagdádském hotelu Babylon odmítl vpustit dovnitř opilou mladou ženu. Netušil ovšem, že se jedná o jednu z Udajových milenek, která se cítila smrtelně uražena. Krátce nato byl Egypťan obviněn z krádeže videokazet z Udajovy rezidence, zatčen, mučen. "Pomozte mi zabít se," byla jeho první slova k obhájkyni, když ji policie za ním konečně pustila. Lahibě Númanové se podařilo soud přesvědčit o mladíkově nevině. Tím si proti sobě Udaje poštvala. "Přátelé mi řekli, že jsem si podepsala svůj vlastní ortel. Ale já jim nevěřila. Vůbec mne nenapadlo, že by Udaj mohl brutálně zasáhnout proti advokátce, respektované člence společnosti." Do měsíce byla zatčena a obviněna z pohrdání soudem. Kdosi ji prý udal, že řekla, že v Iráku není žádná spravedlnost. Několik následujících dní střídavě zažívala kruté bití, znásilňování, mučení. "Tohle mi nemůžete dělat, jsem právnička," říkala svým trýznitelům. "Když ses postavila proti Udajovi, tak nejsi ničím," vysmívali se jí. V letech, která následovala, zažívala Lahiba střídavě období věznění, nucené hospitalizace na psychiatrii a krátkých pobytů doma. V jedné chvíli si řekla, že když už má takhle trpět, přestane aspoň mlčet na adresu režimu. "Už jsem neměla co ztratit. Nic horšího mi už nemohli udělat," tvrdí. Ve vězení byla vystavena opakovanému mučení a znásilňování policisty a ústrkům a štvaní od ostatních trestankyň. V nemocnici ji "léčili" šoky a medikamenty, které jí pomalu zatemňovaly rozum. Nyní se chystá o svých hrůzných zážitcích sepsat knihu. "Pak snad získám klid," doufá žena, která se stala jedním ze symbolů obětí bývalého iráckého režimu.

Dvojník z donucení

Klid v duši hledá také muž, jehož tvář by na první pohled mohla Lahibě Númanové způsobit šok. Kurd Jahjá Latif as-Salhi je, přesněji byl, dvojníkem Udaje Husajna. Oba se narodili v červnu 1964 a oba dokonce navštěvovali stejnou střední školu. Jejich podoba, ačkoli je nepojilo příbuzenství, bila do očí. Jahju to nijak netěšilo. "Když jsem zjistil, že se hlásím na stejnou fakultu jako Udaj, raději jsem chtěl přejít jinam. Jenže to už za mnou byla tajná policie. Nakonec mne donutili k plastické operaci. Lékaři mi změnili tvar brady a zubů, takže jsem dokonce při výslovnosti dělal stejné chyby jako Udaj." Za války v Perském zálivu v roce 1991 musel Jahjá na frontu, kde měl v roli Udaje povzbuzovat vojáky. "Utrpěl jsem tam vážné zranění. Média se domnívala, že jde o Saddámova staršího syna." Brzy poté se mu podařilo přeběhnout k americkým jednotkám v Kurdistánu a časem se usadil v Irsku. "Už čtyřikrát jsem od té doby unikl atentátu. Své minulosti ale utéct nemůžu," říká trpce Jahjá.
________________________________________________________________________

Vyhýbejte se riziku
Hospodářské noviny 12.6.2003| rubrika: Na cestách| strana: 6| autor: (alf)

Při pobytu v zahraničí je nutné dodržovat některé zásady, jinak by mohly vzniknout problémy s proplacením případné škody. Jedná se vesměs o zásady slušného chování a turista by neměl vyhledávat nepřiměřené riziko.

Pojišťovny neproplatí škody:
* na zdraví či majetku vzniklé v rozporu s dobrými mravy nebo zákony či zvyklostmi navštívené země
* vzniklé úmyslně či takové, o nichž cestovatel věděl, že mohou nastat již v době uzavírání pojistky
* úrazy či onemocnění vzniklé v důsledku omámení alkoholem či jinými drogami
* v důsledku mentální či nervové poruchy pojištěného turisty a také důsledky pohlavně přenosných chorob včetně AIDS

Obecnou povinností pojištěného zpravidla bývá dbát na to, aby škoda vůbec nenastala, případně učinit všechno pro její odvrácení. Z toho důvodu by se turista měl vyhýbat všem rizikovým situacím včetně nebezpečných sportů, jako jsou paragliding, rafting, canyoing, bojové sporty, speleologie, horolezectví či potápění. Pokud chce někdo trávit dovolenou adrenalinovým způsobem, neměl by se spoléhat na běžnou cestovní pojistku, ale přikoupit si speciální připojištění na rizikové sporty.
________________________________________________________________________

Rodiče si ověří, zda dítě nebere drogy
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 11.6.2003| rubrika: jižní Morava - názory| strana: 8| autor: Zdeňka Hřebačková

Zdeňka Hřebačková
Břeclavsko - Od prvního července mohou rodiče na Břeclavsku při preventivních prohlídkách svých 13 a 15letých ratolestí požádat o bezplatný test, který odhalí užívání drog. Ty zjistí speciální test při vyšetření moči. To je také důvod, proč břeclavská VZP nabízí testy pro 13 a 15leté. Právě vyšetření moči v této věkové kategorii je běžnou součástí preventivních prohlídek. Testy jsou rychlé, orientační a dobrovolné. Musejí s nimi souhlasit rodiče. Výsledky testu slouží právě pouze jim. Břeclav přichází s tímto projektem jako druhá okresní pojišťovna VZP v republice. Více než 21 procent dětí poprvé užilo drogu již před patnáctým rokem. Právě nový projekt břeclavské VZP má zajistit na základě jednoduchých testů průkaz drogy v moči. Zatímco z krevního oběhu se drogy rychle vstřebávají, v moči zůstávají jejich metabolity ještě dlouhou dobu. A například marihuanu při dlouhodobém požití lze prokázat ještě týdny. "Praktičtí lékaři pro děti a dorost tento náš projekt vítají. Po souhlasu rodičů budou testy součástí preventivních prohlídek. Rodiče se hned v ordinaci dozvědí výsledek. Je to preventivní program, kdy se rodič může zcela důvěrně obrátit na lékaře a ověřit si, zda jejich dítě nemá nic společného s užíváním drog. Veškeré informace podléhají lékařskému tajemství. My budeme sledovat jen obecná statistická čísla. Tedy kolik testů jsme vydali a jaké procento z nich bylo pozitivních,"řekla Marie Košuličová z Okresní pojišťovny VZP v Břeclavi. Podle jejích slov při zpracování projektu vyšli i z požadavků pediatrů. Ti potvrdili, že přibývá rodičů, kteří se obracejí na lékaře o pomoc v souvislosti s podezřením na užívání drog jejich dětmi. Testy hradí Všeobecná zdravotní pojišťovna z fondu prevence pouze pojištěncům VZP. Projekt bude trvat jeden rok. "Po roce výsledky vyhodnotíme a budeme hledat finanční zdroje, abychom mohli v projektu pokračovat. Přínosem bude určitě zmapování stavu užívání drog nezletilými a nabízíme pomocnou ruku rodičům, kteří bývají často bezradní, když mají podezření, že jejich dítě užívá nějakou drogu,"konstatoval ředitel Okresní pojišťovny VZP v Břeclavi Vladimír Pardík. "I kdyby náš projekt zachránil jen několik málo dětí od užívání drog, splnil svůj účel. Důležitá je včasná informovanost rodičů o nebezpečí drogové závislosti u jejich dětí,"uvedla Marie Košuličová.
________________________________________________________________________

Ministerstvo spravedlnosti požádalo o vydání vězňů z Thajska
Zpravodajství ČTK 11.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 11. června (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti v úterý odpoledne odeslalo faxem do Thajska oficiální žádost o vydání českých vězňů Radka Hanykovicse a Emila Novotného. V Thajsku si odpykávají vysoké tresty za pašování drog. Žádost úřad poslal také přes kurýrní společnost jako diplomatickou poštu, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Součástí žádosti je písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který koncem května potvrdil thajské rozsudky. To byla hlavní podmínka Thajců, aby žádosti vyhověli.

Čtyřiatřicetiletý Hanykovics měl podle thajských úřadů v tamním vězení strávit 25 let, sedmadvacetiletý Novotný 42,5 roku. Český trestní zákon za tento trestný čin ukládá maximálně patnáctileté vězení. V případě Novotného, jenž v thajské věznici strávil již osm let, by to bylo také poprvé, co by někdo v české věznici strávil 34,5 roku. Nejvyšší možný trest je v Česku 25 let za vraždu, pak už je možné uložit pouze doživotí. Česká strana na podmínku uznávání trestů přistoupila podpisem loňské česko- thajské smlouvy o vzájemném předávání vězňů.

O konečném vydání vězněné dvojice rozhodne thajská transferová komise. Přesný termín nejbližšího jednání komise ministerstvo ani český zastupitelský úřad zatím neznají. "Dozvíme se ho až ve chvíli, kdy přepošleme žádost ministerstva spravedlnosti na příslušné úřady," uvedla již dříve pracovnice českého velvyslanectví v Thajsku. Thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj při své nedávné návštěvě Prahy uvedl, že jeden z vězňů by mohl být vydán již za dva měsíce, kdy v Thajsku zasedne transferová komise. To by odpovídalo přibližně začátku července.

Štěpánka Kučerová vb
________________________________________________________________________

Co napsali naši sousedé
Českobudějovické listy 11.6.2003| rubrika: Publicistika - posláno z Českých Budějovic| strana: 15| autor: NMK

NA HRANICI s ČR našla bavorská policie v březnu u 61letého muže ze Salzwegu 80 gramů "speedu", amfetaminu, "který je produkován v Čechách v ilegálních laboratořích a patří k tvrdým drogám," jak píše deník PNP. Při domovní prohlídce byly u podezřelého nalezeny další drogy. Policie zjistila, že 22letý syn obviněného speed distribuuje svým vrstevníkům a do obchodu je zapojena i jeho matka. Trojici stíhala na svobodě - než se ukázalo, že si znovu obstarává drogu v Čechách, pro změnu zasíláním poštou na známého syna. Ač jeho otec tvrdil, že speed užívá k tlumení bolesti při chronické nemoci, putoval i se synem za mříže.
________________________________________________________________________

USA a jejich spojenci chtějí kvůli KLDR změnit námořní právo
Zpravodajství ČTK 11.6.2003, rubrika: Politika - Asie, Austrálie| autor: ZDP

CANBERRA 11. června (ČTK) - Návrh na změny v mezinárodním právu, které by znemožnily volný pohyb podezřelých severokorejských lodí, dnes předložila Austrálie Spojeným státům a Japonsku. Nová úprava by měla podle agentury Reuters umožnit zadržovat lodě podezřelé z přepravy drog, padělaných peněz nebo zbraní na volném moři.

Jak uvedl australský ministr zahraničí Alexander Downer, severokorejské lodě nebo letadla nyní mohou být zadrženy po vniknutí do výsostných vod nebo vzdušného prostoru jiného státu, je však nutné zavést taková opatření, která umožní zadržování plavidel na volném moři.

"V této fázi nehovoříme o blokádě Severní Koreje. Zkoumáme, zda je nutná změna mezinárodního práva, která by usnadnila používání zmíněných opatření proti nezákonnému obchodu," řekl Downer.

Spojené státy a jejich spojenci obviňují Pchjongjang, že svůj jaderný program pomáhá financovat z ilegálního vývozu drog a z padělání peněz a oznámily zpřísnění kontrol zboží, směřujícího z KLDR.

Downer tvrdí, že mezinárodní podpora opatření zesilujících kontrolu námořního obchodu roste, a věří, že se k nim připojí i země jako Čína. Dnes mají australští činitelé o možnostech zastavení ilegálního obchodu s japonskými a americkými diplomaty diskutovat znovu v Tokiu.

O otázce by se mělo hovořit podrobněji ve čtvrtek na konferenci v Madridu, které se navíc zúčastní zástupci Velké Británie, Francie, Německa a dalších zemí.

Australské námořnictvo v dubnu zadrželo severokorejskou loď Pong So s 50 kilogramy heroinu a minulý měsíc policie nalezla zřejmě další část zásilky, 75 kilogramů velmi kvalitního heroinu, v křoví u města Lorne v jižní Austrálii.

Více než 30 členů posádky lodi čeká na soud v Melbourne. Severokorejská vláda jakákoli nařčení ze zapletení do obchodu odmítá a označuje je za americkou propagandu.

zdp mik
________________________________________________________________________

V Chile skončilo valné shromáždění Organizace amerických států
Zpravodajství ČTK 11.6.2003, rubrika: Politika - Latin. Amerika a Karibská obl| autor: HIT

SANTIAGO DE CHILE 11. června (ČTK) - Santiagskou deklarací, která zdůrazňuje zapojení Organizace amerických států (OAS) do překonávání problémů demokracie na kontinentě, v noci na dnešek v chilské metropoli skončilo třídenní výroční zasedání této organizace. Členské země se v dokumentu zavazují především k obraně a posilování demokracie.

Zejména pondělí věnovali zástupci 34 členských zemí a pět desítek pozorovatelů intenzivním formálním i neformálním debatám o všech palčivých problémech, které kontinent sužují. Jak upozorňuje agentura EFE, k těmto problémům patří hlavně korupce, porušování lidských práv, terorismus, obchod s drogami a také beztrestnost.

Tyto problémy "oslabují veřejné i soukromé instituce, ničí ekonomiky a podkopávají společenskou morálku národů", uvádí se v dokumentu. Zodpovědnost a kontrola nad těmito problémy se odvíjí od pravomocí státu ve spolupráci se společností. "Vzájemná spolupráce a pomoc proti korupci na základě stávajících smluv a zákonů jsou základní prvky pro prosazení demokratického vládnutí."

Obrana demokracie "představuje trvalou výzvu pro národy i vlády" amerického kontinentu. Ruku v ruce s ní ale musí jít ekonomický růst, stejné příležitosti přístupu k zaměstnání, zdravotní péči a vzdělání.

V pondělí se pozornost účastníků soustředila zejména na ministra zahraničí USA Colina Powella, který OAS vyzval k tlaku na režim kubánského prezidenta Fidela Castra a následné demokratizaci na ostrově. Kritizoval represe kubánského režimu proti téměř osmi desítkám disidentů, kteří chtějí pouze uplatňovat svá lidská práva, a tvrdé tresty dlouholetého vězení.

Přestože Kuba již přes 40 let není členem OAS, podle Powella není důvodu, aby se mezinárodní organizace nevyslovila k její politické situaci. Washington si "toužebně přeje" pracovat se svými spojenci z OAS na nalezení způsobů, jak urychlit "nevyhnutelný přechod Kuby k demokracii".

Powell propagoval ustavení celoamerické zóny volného obchodu (ALCA) k roku 2005, který je však i podle jeho názoru možná příliš optimistický. Každopádně však může pomoci upevnění demokracií v latinskoamerických zemích.

Demokracie a lidská práva skomírají především na Kubě, ve Venezuele, v Kolumbii a Haiti, poznamenala k tomu předsedkyně Meziamerické komise pro lidská práva (CIDH) Marta Altolaguirreová.

hit
________________________________________________________________________

V Rusku bylo loni zabaveno 76 tun drog
Zpravodajství ČTK 11.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Země bývalého SSSR| autor: BEP

MOSKVA 11. června (ČTK) - Asi 76 tun drog v celkové hodnotě více než 2,7 miliardy rublů (asi 2,35 miliardy Kč) zabavily loni v Rusku bezpečnostní síly. Oznámila to dnes místopředsedkyně ruské vlády Galina Karelovová, která je odpovědná za sociální politiku.

V roce 2002 bylo v Rusku spácháno asi 190.000 trestných činů spojených s drogami, informovala na zasedání vládní protidrogové komise Karelovová, kterou citovala ruská tisková agentura RIA- Novosti.

Ruská vláda letos podle Karelovové zvýšila o 300 milionů rublů (asi deset milionů dolarů) položku rozpočtu věnovanou na boj proti narkomanii, včetně boje s drogovou kriminalitou, léčení a prevence; dosud tato částka činila v přepočtu 90 milionů dolarů.

Dnešní údaje Karelovové nepřímo potvrzuje neradostnou statistiku o šíření drog v ruské společnosti, kterou minulý měsíc zveřejnil ministr školství Vladimir Filippov. Podle ní čtyři miliony ruských dětí a mladých osob ve věku od 11 do 24 let berou drogy a každý čtvrtý z nich je na nich závislý.

bep hej


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma