Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
DIY - Pasive Hydro Cloner - Klikni zde pro originální téma
GabberLord
DIY - PASIVE HYDRO CLONER -bubler
Potřeby:
1. 1x Nádoba 15-20 L + víko (v mém případě dlouhý truhlík) - 35,-

2. Kus č/b fólie na utěsnění víka (kvůli světlu, aby se nedostalo ke kořenům) -do 15kč/m2 v GrowShopech

3. Kompresor(vzduchovací čerpadlo) Hailea 2x4,5 l/min -dva vývody - 260,-

4. 2m akvarijní hadičky (6mm) - 20,-

5. Izolepa (20,-), jehla (nebo špendlík)-našel doma a kus drátku taky :))

6. Pruh molitanu/neoprenu/pěnové vystýlky -to jsem taky vyhrabal doma,jako vystýlka krabičky s holícím strojkem :D :D

7. Akvarijní teploměr- ve zverimexu za 25,- :)- pozor!-nepoužívat nalepovací,je dost nepřesný na plastovém boxu/truhlíku!


CELKEM: do 400,- KČ !!!



Postup:
1. Pořádně vymyjeme a vyčistíme nádobu a hadičky

2. Po OBVODU na dno nádoby upevníme pomocí drátku 2 pruhy hadičky (6mm) a jedním rohem vyvedeme ven.

3. Konec v nádrží obou hadiček zatavíme a jehlou nebo větším špendlíkem (alespoň 1mm) uděláme díry po celém obvodu obou hadiček na dnu nádoby -ne ode dna ven!

4. Vezmeme pruh molitanu či pěny a nařežeme/stříháme kolečka nebo čtverečky cca 3x3 4x4 s tloušťkou cca 1cm, do každého čtverečku/kolečka uděláme řez od jedné strany do středu - (slouží k uchycení řízků v cloneru, viz. foto)

5.Do víka uděláme otvory rovnoměrně od sebe a s odstupy, o velikosti 1,5-2cm ,na otvory budou vloženy řezy uchycené v kolečkách/čtvercích, useknutou částí v otvoru směřujících dolů do vody.
Dále otvor na dolévání vody a uchycení teploměru.

6. Víko potáhneme č/b fólií a uděláme otvory o něco menší než jsou ve víku (stačí 1-2mm) ,poté utěsníme a upevníme na nádobu.

7. Nalijeme vodu cca 1-2 cm pod víko. Zapojíme na dně propíchané,na konci zatavené hadičky do vzduchovacího kompresoru a zapneme, hadičky by měli fungovat bohatě jako vzduchovací kameny, či drahé opony nebo disky. Dírky v obou zapojených hadičkách si můžete uzpůsobit dle vlastní potřeby (zakroucení,délka)

8. Roztok by se měl pohybovat kolem 22-26 °C, teplota v prostoru kde se váš propagátor nachází mezi 22-24°C a vlhkost 70-90%,
dále nastavit pH roztoku kolem 5.8, dále můžeme přimíchávat do rozt. trochu Stimulaxu I.-prášku. Také další výhodou je snadná manipulace s řezy, takže každých pár dní když prohlížím řezy,je rovnou smáčím ve stimulaxu.
[b]***Do systémů se povětšinou dává ještě akvarijní filtrace, z důvodu zanášení vzd. kamenů, trysek a celkovému kažení vody (zbytky řízků,prach,řasy,..) ale já ho nepoužívám, stačí vodu v cloneru pravidelně měnit a hadičky hadříkem otřít a opláchnout od slizu a bordelu a máte po problému s filtrem :) ;)



1.Na udržení optimální vlhkosti nestříkejte vodou,stačí prostor utěsnit a řízky si prostor zapaří sami :) optimál je 85%


2.Na nastavení stálejšího pH v cloneru doporučuju používat hydroponní pH minus, osvědčilo se nejlíp jako stabilní. Akvarijního by jste tam prolily zbytečně moc,a kolikrát stále dost kolísá.


***VÝHODY***

* Snadná obsluha a manipulace s řízky

**levná pořizovací cena,snadné sestavené

***řezy zakořeňují o pár dní dříve, 10-14 dní k přesazení

více fotoprezentace...
GabberLord
1. moje řízkovna
2. sestavený cloner v provozu
GabberLord
3. Pěnová/Molitanová kostička na uchycení
4. Truhlík/Nádoba
GabberLord
5.Další foto cloneru...
GabberLord
Příště se vrhneme na DIY drip hydro systém za fér pořízení tak max do 500 :) ve stylu Wilma systémů :)) už se tu na to chystám :D
GabberLord
::NÁČRT::

***V malování, berte na to zřetel :D :))***
SkyCapitan
Gambber když vytýhneš ten rockwoll a dáš tam košíčky které naplníš keramzitem zakoření ti to ještě o pár dní rychleji :-)
GabberLord
nepoužívám RW, řez drží pomocí pěnových kroužků. Zůstane tak alespoň rovnější stonek, než když řezy do něčeho vsadím (RW,substráty,kokos,..)
Nebo pokud tam hraje roli ten keramzit? Rád se přiučim :) Já řezy přesazuju do mixu substrátu pro pokojovky s perlitem 1:1. Jsou na to nějaký tipy? Ohledně přesazování hydro-řezu do hlíny? kolikátý den, jakým způsobem? Podělte se, budu rád když to tu trochu rozvinem :flower: já klasicky přesadím řízek do malého květníčku 8x8x6 cm rovnou do jamky ,opatrně obsypu kořínky a do pár dní vidím jestli se chytl naplno.
SkyCapitan
No já mám doma Neptune cloner a jelikož v klečkovy nemají tu pěnu musel jsem zůstat u keramzitu s košíčky :D :( jinak co se klonů ntýče obvykle kolem 8 dne najedou kořeny a o 48h později už jsoů ztoho doslova vlasy :D:-) system mám na cca 36 klonu
GabberLord
A přesazuješ až když už mají pořádné vlasy? Nebo už cca 1-2cm kořínky vykouklé?
SkyCapitan
Když mají kolem těch 4-6cm at se mi to vleze do RW kostky :D :-)
GabberLord
Takže řez zakořeněnej cca 4-6 cm nějak voperuješ do RW aby zakořenil ještě tam a až pak hlína?
GabberLord
BTW: vejde se mi tam 32-33 řezů :) Neptune DWC 105 mě lákal dokud jsem si nezjistil funkčnost,princip a vybavení všech těchhle hydro-systémů. Teď si budu vše dělat hezky DIY a systém za kterej bych utratil 4-5x víc, si vykutim doma, dle svých představ a designu :))

***Chystam se teď na Drip System s keramzitem a pumpou na 4 matky. Tahat mi to bude interiérové čerpadýlko Hailea HX-1500 (232,-kč) přes hadici (12/16mm) cca 20cm (15,-kč) nahoru, k rozvodu 4-kapilár s jehlou přímo ke kořenům každého květníku s řezem uchyceným v keramzitu. (4x TEKU 3,5- 4x20kč= 80,-kč + nádoba na odvod roztoku do nádrže/boxu s živným roztokem + nádrž/box/ na živný roztok (odkud je voda pumpou vedena přímo ke kořenům skrz 4- kapiláry) = [50-125,-kč-kapiláry]+[obě nádoby/boxy cca do 100-150kč,-], Spinací digitály mám troje,nějaký hadičky,lepenku nůžky,děrovačku a zbylé praktické pomůcky najdete určitě doma.***

?[/size=2]Mám jen dotaz, u tohodle drip systemu se dává vzduchování do hlavní odtokové mísy nebo nádrže/boxu s roztokem ? Dále kolik drží keramzit cca pH, a mění se hodně?[/size]

No zkrátka se mi Drip Systém vystoupá na 500-550,- kč :)) Čerpadlo to vytáhne akorát, má výtlak 0.5m / 5W , l/hod ted z hlavy nevim, ale stačí mi na cirkulační rozvod do 4 kapilár, samozřejmě počet kapilár a způsob dripu si můžete uzpůsobit dle sebe,podle počtu rostlin v dripu a výkonu čerpadla (pumpy)
SkyCapitan
NN umě jdou rovnoů do NFT :-)
GabberLord
To pak jóó, já mluvim o přesazování z hydro/aero propagátorů do zeminy :) a jak je to s tim vzduchováním ? :smoke:
GabberLord
To pak jóó, já mluvim o přesazování z hydro/aero propagátorů do zeminy :)
SkyCapitan
Čerpadýlko máš dle mě dostačující :)
LEMONhaze
Vzdusovaci sutr muzes hodit do nadoby s roztokem.ja treba sem ho treba pouzival ale ten taky zvysoval u mne ph..tak sem tam hodil pouze dalsi cerpadlo na kolovani vody v nabe s roztokem..a nicemu to nevadilo :) jinak keramzit kurevsky zvysuje PH...nejlepsi je ho pred pouzitim napufrovat ze dva dny na pozadovanou zhruba hodnotu...a pote uz by mel drzet ph..jinak mel jsem jen troska keramzitu v systemu a zvysoval mi treba ph o 1.00-2.50...pac sem to nepufroval...
GabberLord
Oká, a objasníš mi celý význam slova napufrovat? :D :D nebo máš na mysli 48 hodin odstát v teplejší vodě ph 5,0-5,5 podle média?
LEMONhaze
Napufrovat je presne jak rikas odstat ve vode s upravenym PH :)
yabasta
A nech bublat vzduchovaci motorek
GabberLord
Ok. Je ještě nějaká obdoba tohohle media co má ustálenější pH??:))
GabberLord
ono by to vlastně chtělo napufrovat komplet celej hydro/aero systém a oběh před startem co? Všechen materiál nějak upravuje vzásadě ph je to fakt?
yabasta
citace:
Původní příspěvek od GabberLord
ono by to vlastně chtělo napufrovat komplet celej hydro/aero systém a oběh před startem co? Všechen materiál nějak upravuje vzásadě ph je to fakt?

No ber ze keramzit je savý materiál, kdežto cely systém ne.takze staci asi jen proplachnout.
GabberLord
A ublížím tomu nějak, když použiju perlit? Vyjde to na stejno co se týče funkčnosti podle mě. :)
GabberLord
DOTAZ -denní spotřeba roztoku na rostlinu - DRIP (hlína)


1. Kolik ml roztoku vypije rostlina na den (circa)? Určitě je to proměnné kvůli teplotě v boxu,vlhkosti a průtoku vzduchu v místnosti/boxu= myslím tím různé vysychání média/půdy)

2. Je lepší tedy začít např.: 100 ml roztoku / den ,sledovat schnutí a postupně přidávat,dokud nevychytám cykly tak,aby byly rostliny neustále zavlažené, je mi jasné že musím hlídat aby nevyschly nebo naopak abych je neustále nepřelíval.


3. Je lepší zavlažovací systém samospádem a následným načerpáváním nahoru zpět do rezervoáru, nebo rovnou napojit rezervoár na čerpadlo k přímé tlakové závlaze? Nějaké + a - ? :) Díky
GabberLord
tak jsem našel odpověď, musel jsem zkoušet, a dobádal se tedy že na 1 rostlinku od větší sazenice nebo řezu (stáří tak 1-2 týdny) vypije od těch 50 ml roztoku/vody, cca po týdnu jsem přidával o 50ml na den. Testoval jsem na dripu v substrát.mixu+perlitu 2:1. U tý půdy byl problém tvoření kanálků skrze které to protékalo shora rovnou dolu ven, takže to chtělo pořádně si pohrát s umístěním kapiláry u stonku


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma