Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 11.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Otevřete oči!
Lidové noviny 11.6.2003| rubrika: Horizont| strana: 14| autor: Ondřej Blažek, Písek

DOPISY REDAKCI

Ad LN 5. 6.: Neustupujme drogám

Názor Jiřího Komorouse je typickým příkladem neschopnosti otevřít oči a postavit se k drogové problematice racionálně. Bylo již mnohokrát řečeno a napsáno, že škodlivost konopí je srovnatelná s alkoholem či cigaretami. Podle posledního průzkumu je ČR spolu s Británií a Francií s 35 % na 1. místě v Evropě ve věci opakované zkušenosti s konopím u mladistvých mezi 15. a 17. rokem. Je za námi dokonce i Nizozemsko (28 %), kde je, jak známo, konopí zcela legalizováno. Neuvěřitelné, že? Je pak na místě říci, že zákon, který porušuje značná část populace, přestává být fakticky zákonem. Srovnání pana Komorouse, že bychom potom mohli zrušit zákon o zákazu pití alkoholu za volantem, je až neuvěřitelně stupidní. Je snad pro společnost stejně nebezpečný člověk, který si dá jointa, jako ten, co si sedne opilý za volant? Nevolám po legalizaci, ale po dekriminalizaci. Její odpůrci, včetně pana Komorouse, by měli konečně otevřít oči.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk 11.6.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 6

* Drogová dvojice

SOKOLOV (fik) Dva dealery drog obvinila sokolovská policie. Mladík (19) prodával dávky marihuany za 100 až 500 korun. Muž (30) sice rozdal 13 psaníček pervitinu zdarma, přesto ale skončil ve vazbě.
________________________________________________________________________

Narkomani se skrývají před světem
Haló noviny 11.6.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 4| autor: (hor)

JABLONEC NAD NISOU - Narkomanů není v Jablonci určitě méně, než v jiných podobných městech. Jenom nejsou tak vidět, konstatoval jeden ze znalců zdejšího drogového podsvětí. Lidé sdrogovou závislostí se narozdíl od podobně frustrovaných lidí v severočeských městech, kde jevištěm drogové scény je ulice, skrývají v bytech a opuštěných objektech.

Podle jabloneckého místostarosty Jiřího Rudolfa však zdejší úředníci neberou drogové nebezpečí na lehkou váhu, i když dealeři většinou s drogami nekšeftují na veřejných místech, kde se ani nekonzumují. Ve zhruba padesátitisícovém Jablonci nyní přežívá necelá stovka oficiálních narkomanů. Jde o lidi, kteří závislost na drogách sami přiznali, z nichž ale pouze zlomek projevil chuť podstoupit nutnou léčbu. Skutečný počet jabloneckých narkomanů však bude podle odborníků mnohem vyšší a spíše roste. Nebezpečí drog přimělo zdejší radnici vyčlenit pracovnici na drogovou prevenci, kterou zde už zajišťují pedagogicko-psychologická poradna spolu s preventivním a krizovým centrem ARX. Jenom toto centrum navštívilo podle ředitelky Dany Augustinové během prvního čtvrtletí letošního roku skoro padesát lidí majících problémy s drogami. Nejužívanější drogou v Jablonci je marihuana, která se stále více šíří mezi školní mládeží. Místní narkomani závislí na tvrdých drogách typu heroin nebo pervitin za nimi většinou jezdí do Prahy, kam je budou brzy následovat dnešní konzumenti marihuany ze základních a středních škol.
________________________________________________________________________

Klip se Spejblem Štáchová překousla
Večerník Praha 11.6.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: PETR KOVAŘÍK

Praha - Kvůli klipu se Spejblem se ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová soudit nechce. "Navíc omluva už dorazila," řekla včera. V díle mladého kanadského hudebníka DJ Tigyho vystupuje Hurvínkův tatík v několika rolích - mimo jiné kouří marihuanu a je také převlečený za ženu. Kanaďan si loutku prý přivezl před čtyřmi lety z Prahy, protože se mu velice zalíbila.
"Klip jsem už viděla," řekla Štáchová. "Je hezký, líbil se mi a není urážlivý. Je tam jediný problém, že totiž loutka byla použita bez našeho svolení," prohlásila šéfka divadla. Dostala už také mailem zprávu od produkce toho klipu, která sídlí v Německu. Omlouvají se, že netušili, jak je tato loutka kultovní a že má svou ochrannou známku.
"Ale i kdyby ji neměla, jsou autorská práva chráněna podle Bernské úmluvy," poznamenala Štáchová. "V mailu byli velmi zdvořilí a podle toho, jak oni budou jednat, budu já vstřícná. Musíme ale vše dát po právní stránce do pořádku," dodala.
Štáchová včera slavnostně pokřtila sedmý díl nahrávek s historickou tematikou, který tentokrát nese název Hurvínkova Babička. Zároveň obdržela od Supraphonu platinovou desku za nahrávky, které vznikly ještě ve spolupráci s Milošem Kirschnerem.
________________________________________________________________________

Drogový dealer přišel o výhru 5,5 milionu dolarů
Mladá fronta DNES 11.6.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 6| autor: (ČTK)

Houston - Texasan, který vyhrál v loterii 5,5 milionu dolarů (téměř 150 mil. Kč), o výhru přišel, protože soud dospěl k závěru, že si los koupil za peníze, které získal prodejem kokainu. Zkonfiskované peníze budou odevzdány federální vládě.
________________________________________________________________________

Mostecký noční klub Oáza prohledává policejní komando
Zpravodajství ČTK 10.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj| autor: FKJ

LITVÍNOV/MOST 10. června (ČTK) - Speciální zásahové policejní komando dnes obsadilo bývalý noční klub Oáza v mostecké čtvrti Vtelno. Policisté zde provádějí domovní prohlídku na základě podezření ze spáchání trestného činu, řekla ČTK mluvčí severočeské policejní správy Jarmila Hrubešová. O jaký trestný čin jde, odmítla sdělit s tím, že další informace policie zveřejní ve středu.

V okolí domu se podle svědků pohybovali muži z národní protidrogové centrály, policisté se speciálními přístroji prohledávali přilehlý pozemek.

Problémový klub Oáza, kde pracovaly i dívky z Ukrajiny a klientelu tvořili zejména vietnamští obchodníci, nenavštívili policisté poprvé. Před dvěma lety zde muž pod vlivem drog zastřelil barmana, servírku a čtyři lidi zranil. Poté spáchal sebevraždu v nedalekém poli. Před rokem v březnu zde zazněla střelba znovu. Před policií se ve sklepě domu ukrýval dvaadvacetiletý mladík, který nenastoupil do výkonu trestu.

Jan Foukal kš
________________________________________________________________________

Šestnáctiletý student se nakazil tuberkulózou
Mladá fronta DNES 11.6.2003| rubrika: Východní Morava| strana: 1| autor: (kam)

Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm - Na plicním oddělení valašskomeziříčské nemocnice skončil šestnáctiletý student nakažený tuberkulózou.
Je to už druhý případ, který zaznamenali hygienici na Vsetínsku během uplynulých dvou měsíců. V dubnu na tuberkulózu zemřel muž ve Vsetíně, který jakoukoli léčbu zanedbal.
Chlapec je podle lékařů v pořádku a je hospitalizován v léčebně respiračních nemocí. Kromě jeho léčby, která potrvá až půl roku, museli lékaři vyšetřit asi dvě stovky lidí, s nimiž student často přicházel do kontaktu. Přísná protiepidemiologická opatření se nevyhnula ani škole, kterou navštěvoval. "Chod školy ale nijak omezen nebyl. Vytypovaní studenti a učitelé byli na vyšetření a škola je kompletně vydesinfikovaná," uvedl ředitel Střední průmyslové školy elektrotechnické v Rožnově pod Radhoštěm.
Pokračování na straně C2

Pokračování ze strany C1
Podle primáře plicního oddělení valašskomeziříčské nemocnice Ludvíka Dobeše infekcí nikdo další nakažen nebyl. Výsledky vyšetření kontaktních osob byly negativní. "Pokud spolužáci mají normální imunitu a jsou očkovaní, ohroženi nejsou. Mají dost obranných protilátek," uvedl.
Jak se nakazil mladík, není jasné. Podle lékaře mohl být oslabený například po viróze. "K lékaři přišel, když se mu delší dobu zhoršoval kašel. Byl zjištěn pozitivní masivní nález bakterie tuberkulózy," dodal. Včas podchycená tuberkulóza se podle něj ale dá velmi dobře léčit.
Ačkoli jde o druhý případ masivní nákazy TBC na Vsetínsku v krátké době, neznamená to podle epidemiologů žádné mimořádné riziko dalšího rozšíření infekce. Mezi oběma případy není ani vzájemná spojitost.
Ojedinělou záležitostí v regionu TBC ale není.
Počet nově vzniklých onemocnění je v okrese třináct na sto tisíc obyvatel, což je zhruba úroveň celorepublikového průměru.
S rostoucím počtem bezdomovců či azylantů bez pravidelných lékařských vyšetření nebo drogově závislých lidí s oslabenou imunitou tohoto onemocnění navíc přibývá.
Ačkoli infekce je přenosná jen těsným kontaktem dvou lidí, právě mladí lidé jsou ohroženi například na diskotékách, kde padají intimní zábrany.
"Problém je i v tom, že se už neregistrují rizikové skupiny obyvatel. Každý občan je zodpovědný za své zdraví sám a hodně lidí různá vyšetření zanedbává," uvedl primář léčebny respiračních onemocnění.
Základním pravidlem u TBC je návštěva lékaře a snímek plic při déle než tři týdny trvajícím kašli.
________________________________________________________________________

Boj za primární prevenci drog
MODERNÍ OBCHOD 9.6.2003| rubrika: Marketing| strana: 54

Od poloviny května do konce srpna probíhá v médiích masová kampaň obecně prospěšné společnosti Drop in na podporu primární prevence drog. Cílem akce je zvýšit povědomí o prevenčním programu Drop in, upoutat zájem o problematiku drog a tím generovat vysoký počet telefonátů na placenou linku Drop in. Mezi primárními důsledky užívání drog kraluje jednoznačně kriminalita následována vážnými onemocněními a bohužel v mnohých případech i smrtí. Kampaň, realizovaná reklamní agenturou Mašina za podpory magistrátu hlavního města Prahy, je zaměřena prvořadě na nepřímo ohrožené děti školního věku a sekundárně poté na přímo ohroženou věkovou skupinu 12-30 let. Jediným finančním partnerem celé akce je společnost Kofola a.s. "Nechceme se k tak závažné problematice stavět zády, investice vložené do tohoto projektu mají pro nás zvláštní význam a věříme, že pomohou," vyjádřil se Jannis Samaras, generální ředitel akciové společnosti Kofola.
________________________________________________________________________

Škodlivá závislost
LINDA 9.6.2003| rubrika: Linda| strana: 36| autor: Jana Horáková

O škodlivosti kouření se ví řadu let, muži už dokonce pomalu přestávají kouřit, zatímco ženy tomuto zlozvyku propadají. To znamená, že také začnou na svou závislost více umírat. V roce 1950 byl poprvé prokázán zhoubný vliv kouření na zdraví a dnes existuje přes 80 000 výzkumných odborných prací, které prokazují jeho negativní vliv na zdraví. Ani to nestačí přesvědčit kuřáky a zejména kuřačky, aby se ho vzdali. Na to, jak škodí kouření zvláště ženám, jsme se zeptali MUDr. Evy Králíkové z pražské První lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

* Jaký je rozdíl v účincích tabákového kouře na muže a na ženu?

Můžeme říci, že u žen je v mnoha případech vyšší. Kouř tabáku obsahuje asi čtyři až pět tisíc látek, z toho zhruba asi stovku rakovinotvorných a několik stovek toxických, tedy nějakým způsobem tělo poškozujících. Jedním podstatných rozdílů mezi působením na muže a ženy je však snižování ženských hormonů, především estrogenů kouřením. Proto také klimakterium u kuřaček nastupuje asi o dva roky dříve, a to se všemi riziky pro zdraví. Zvyšuje se také riziko srdečně cévních nemocí a osteoporózy. Řídnutí kostí je kouřením doslova podporováno. Podobně má kouření negativní vliv i na další hormony, např. kortikoidy.

* Hodně kuřáků sleduje obsah dehtu v cigaretách. Má to nějaký význam?

Údaj o obsahu dehtů a nikotinu na krabičce cigaret bohužel nic neříká o jejím vlivu na zdraví. Asi do 80. let 20. století odborníci mysleli, že snížení obsahu dehtů znamená i menší vliv na zdraví. Dnes ale víme, že nejenže to tak není, ale že to dokonce může být i naopak. Důvodů je několik. Především je to způsob, jakým se množství dehtů a nikotinu v cigaretovém kouři stanovuje. V kouřícím stroji se zapálí několik desítek cigaret, ten je skutečně vykouří, a to daným počtem tahů a o určeném obsahu. Kouř ze všech cigaret se shromáždí a spočítá se průměr dehtů a nikotinu. Z toho zákonitě plyne, že když se cigareta kouří jiným způsobem než tímto strojovým, vdechuje člověk něco úplně jiného. Další důvod je, že kuřák nemůže využít systém drobných otvorů v oblasti, kde přechází filtr v cigaretu. Tady se v kouřícím stroji nasává čistý vzduch a měřený kouř se tím ředí. Ale člověk právě v těchto místech drží cigaretu, perforace tedy ucpe, protože jemné vrstvy papíru se snadno slepí a vdechovaný kouř se neředí.

* Mnoho žen kouří cigarety s označením light a domnívají se, že je to lepší pro jejich zdraví.

Většina kuřáků, asi 75 %, je drogově závislá na nikotinu, a proto cigaret light vykouří většinou víc, kouř inhalují hlouběji a déle, aby dosáhli potřebné hladiny nikotinu v krvi. To znamená, že spolu s potřebnou drogou dostanou do těla i mnohonásobně větší dávku kouře, tedy mnohem větší dávku než ze silné cigarety. Příjem nikotinu přitom bývá stejný z jakýchkoliv cigaret. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoliv se ženy více zajímají a obávají o své zdraví, kouří většinou nebezpečnější cigarety než muži, totiž cigarety označené light. Nemůžeme jim to vyčítat, podlehly dezinformačním kampaním. Ostatně EU již direktivně toto zavádějící označení cigaret zakázala.

* Kdy se dá se hovořit o závislosti na nikotinu?

Tehdy, když kuřáci kouří denně nejméně 10-15 cigaret a kromě toho si první cigaretu musí zapálit nejpozději do hodiny po probuzení. V žádném případě nejde o kuřáky sváteční nebo příležitostné.

* Kdy by kuřačka měla nezbytně přestat kouřit?

Kdykoliv, co nejdříve, nejlépe hned - každá cigareta poškozuje. Samozřejmě v těhotenství. Realita je ale taková, že asi padesát procent kuřaček přestane kouřit, když se dozví o svém těhotenství. Bohužel, kolem pětiny gravidních žen u nás kouří v době těhotenství. Dokonce i ty, které přestaly, se většinou ke kouření po porodu vracejí. Poškozují tím nejen sebe, ale i své dítě. Přes padesát procent dětí nejen u nás, ale v Evropě vůbec dýchá doma tabákový kouř. Tím kuřačky poškozují nejen sebe, ale i děti a ostatní rodinné příslušníky. V případě plánovaného těhotenství by žena měla přestat asi rok před početím. To se ale týká nejen ženy, ale i jejího partnera. Kuřáci mají méně spermií a jejich kvalita je horší v porovnání s nekuřáky. Ženy by také měly vědět, že kouření snižuje jejich schopnost otěhotnět, což se výrazně projevuje zejména u pokusů o umělé oplodnění.

* Jak škodí kouření dětem?

Dnes se dává do souvislosti s kouřením syndrom náhlého úmrtí dítěte, a jasné jsou již dávno zdravotní důsledky pasivního kouření a kouření v době těhotenství. Ukazuje se ale, že pokud ženy vůbec o nějakém dopadu svého kouření na plod vědí, pak je to obvykle informace, že kouření má za následek nižší porodní váhu o 250g. Velmi rozšířený je omyl, že to znamená snazší porod. To je nesmysl, obtížnost porodu nezávisí na hmotnosti dítěte, ale na obvodu hlavičky. Horší je ale skutečnost, že o čtvrt kila nižší hmotnost je pro dítě velkým handicapem při startu do života, a to jak po stránce zdravotní, tak psychické.

* Odvykání kouření není jistě snadné...

Kouření je především naučené chování, které se kuřáci většinou učí léta. Je jasné, když budeme něco trénovat každý den třeba dvacetkrát po řadu let, budeme to jistě dobře umět. Proto se musí každý rozhodnout sám a musí změnit chování. Odvykání nelze vyřešit za pár dnů, ale musí se počítat s měsíci, možná i roky, než si nekuřácké chování zafixujeme v mozku stejně jako předtím kuřácké. Kromě této psychosociální závislosti se pak po určité době, která je dána geneticky, objeví i drogová závislost na nikotinu. Jde o klasickou závislost, která je v řadě aspektů podobná jiné drogové závislosti.

* Je nějaký rozdíl mezi odvykáním u žen a u mužů?

Dá se říci, že u žen mívá větší význam právě psychosociální závislost, tedy naučené chování. Je to rituál zapalování cigarety a manipulace s ní, pozorování ladně se vinoucího kouře. Jen kvůli kouři je v cigaretách několik desítek chemikálií. Mnoho žen se také naučilo zakrývat rozpaky kouřením. Při odvykání se tedy ženy musí víc soustředit na aktivní změnu chování. Rozdíl je i v tom, že ženy častěji kouří v době klidu, odpočinku, pro pocit pohody. Naopak muži spíš ve vypjatých situacích, pro překonání stresu. Ženy by tedy měly především hledat jiný způsob relaxace, jak vypnout, a alespoň krátce odpočívat. Mívají také při odvykání častěji špatnou náladu, mnohdy až depresi, což je abstinenční příznak z nedostatku nikotinu.

* Je lepší začít s odvykáním určitý den?

Pro ženu je to podstatné. Kouření totiž snižuje hladinu aktivních estrogenů. Když přestane kouřit na začátku menstruačního cyklu, nebude se v prvních dnech odvykání cítit tak sklesle. V první polovině cyklu má totiž vyšší hladinu estrogenů. Zejména pro ženy platí, že by v případě závislosti na nikotinu měly dodržet odborníkem doporučenou plnou dávku nikotinu z náplastí, inhalátoru nebo žvýkaček, a to nejméně po dobu dvou až tří měsíců. To jim pomůže překonat abstinenční příznaky a změna chování bude snadnější.

* Co ještě usnadní odvykání?

Je to právě náhradní léčba nikotinem. Platí, že samotný čistý nikotin je vždycky méně škodlivý než špinavý nikotin z cigarety. Jestliže je alternativou cigareta, pak je náhradní léčba nikotinem vždy lepší a znamená také menší riziko pro odvykajícího. Světová zdravotnická organizace dokonce přímo uvádí, že náhradní léčba nikotinem by se měla vždy doporučit všem, kdo nemohou bez této léčby přestat, tedy i těhotným ženám a dětem. Další možností farmakologické léčby je u kuřáků závislých na nikotinu antidepresivum bupropion, které je však výhradně vázáno na recept - ale bez omezení odbornosti, může je tedy napsat každý lékař včetně praktického. Také tato léčba by měla trvat 3 měsíce. U silně závislých je vhodné ji kombinovat s kteroukoliv z forem náhradní léčby nikotinem. Závislost na tabáku má diagnózu F 17 a je opravdu klasickou drogovou závislostí. Z toho také vyplývá, že přestat kouřit není snadné a kuřáci by měli využít všech možností, které jim odvykání kouření usnadní.
________________________________________________________________________

iDnes: Odsouzený Čech smí z norského vězení do českého
Zpravodajství ČTK 10.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: LIF

PRAHA 10. června (ČTK) - V české věznici si může odpykat zbytek trestu sedmatřicetiletý Tomáš Žižka z Českého Těšína, který byl v Norsku odsouzen za pašování heroinu k 15 letům vězení. O osudu Žižky, který si v norském vězení odseděl již 5,5 roku trestu, rozhodl Krajský soud v Ostravě, informuje internetové zpravodajství iDnes.

Norští policisté našli v prosinci 1997 téměř 20 kilogramů heroinu v autě, kterým cestoval Žižka s Beatou Marwalovou, Polkou žijící ve Vídni. "Heroin objevili při tajné prohlídce. Vyměnili ho za neškodný prášek, dvojici pustili do země, ale skrytě ji sledovali," uvedl podle iDnes Žižkův obhájce Václav Erban, který žádal o snížení trestu pro svého klienta. Norští policisté nezaznamenali, že by dvojice navázala kontakt s drogovou mafií, a na hranici při cestě zpět ji zatkli. Soud potrestal oba 15 lety vězení. Marwalové odvolací soud snížil trest na necelé dva roky, Žižkovi ho definitivně potvrdil.

Žižka po uplynutí třetiny trestu požádal, aby si mohl zbytek odpykat v Česku. Nejvyšší soud České republiky rozsudek loni uznal, krajský soud nyní souhlasil s tím, aby se odsouzený přesunul do české věznice.

V české věznici si budou moci odpykat trest i Češi Radek Hanykovics a Emil Novotný věznění v Thajsku za pašování drog. Nejvyšší soud uznal v květnu thajské rozsudky, protože jen tak se mohou podle smlouvy o vzájemném vydávání vězňů vrátit do republiky. Čtyřiatřicetiletý Hanykovics měl podle thajských úřadů v tamním vězení strávit 25 let, sedmadvacetiletý Novotný 42,5 roku. V české věznici si vůbec poprvé bude někdo odpykávat za pašování drog tak vysoké tresty. Český trestní zákon za tento čin ukládá maximálně patnáctileté vězení.

lif vb
________________________________________________________________________

Saúdskoarabský kat: Konám dílo Boží
Lidové noviny 11.6.2003| rubrika: Zahraničí| strana: 11| autor: reuters, čtk

Trému měl hlavní kat saúdskoarabského království jen při první popravě. Dnes setne i několik lidí denně.

RIJÁD - Hlavní mistr popravčí v Saúdské Arábii, která se řídí striktním islámským zákonem šaría, si nedělá sebemenší výčitky kvůli tomu, že stíná odsouzené. "Je to dílo boží," řekl kat Muhammad Saad Baši místnímu listu Okaz. "Spím dobře," tvrdil ve výjimečném interview, které umožnilo nahlédnout do povolání kritizovaného západními organizacemi na ochranu lidských práv. Za jediný den prý Baši popraví i několik lidí. "Je mi to jedno - dva, čtyři, deset. Dokud konám boží dílo, nezáleží na tom, kolik lidí popravím," říká kat. V Saúdské Arábii se popravují násilníci, vrazi, pašeráci drog a alkoholu. Kat jim obvykle setne hlavu mečem. Letos bylo v království popraveno nejméně sedm lidí, v roce 2002 to bylo na 45 osob, v roce 2001 asi 75 a v roce 2000 121 lidí.

Meč mu čistí děti

Na svůj popravčí meč, který dostal darem od vlády, je Baši náležitě hrdý. Udržuje jej ostrý jako břitvu a pravidelně jej čistí od krvavých skvrn. Někdy mu s čištěním pomáhají jeho děti. "Lidé valí oči, jak rychle odsekne hlavu od těla," vychvaluje kat svůj pracovní nástroj. Baši trestá i pachatele "menších" zločinů - loupeží a krádeží. Těm obvykle amputuje některou z končetin speciálním ostrým nožem. Podle listu Arab News začal 42letý kat pracovat v roce 1998 v přístavním městě Džidda. Předtím pracoval ve vězení, kde připravoval odsouzené na popravu: svazoval jim ruce a zavazoval oči. Přitom zatoužil stát se mistrem popravčím, a když o práci zažádal, byl přijat. Před svou první popravou byl prý velmi nervózní kvůli množství diváků, vše ale proběhlo bez potíží. "Hlavu jsem mu odsekl jedním švihem meče. Odkutálela se na metry daleko," vzpomíná kat, který dnes prý již trémou netrpí. Bašimu byl také svěřen výcvik dalších popravčích a do svého umění už začal zasvěcovat také svého 22letého syna. Na otázku, jestli se ho lidé bojí, odpověděl: "Nikdo ze mne nemá strach. Mám spoustu příbuzných a přátel a žiji normálním životem. Na mém společenském životě se to nijak neodráží."


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma