Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 10.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder

Má stát zmírnit tvrdý přístup k marihuaně?

Chebský deník 7.6.2003| rubrika: Lokální| strana: 15| autor: iva, kuč, kre

Odborníci se přou. Je marihuana nebezpečnější než alkohol, nebo nikotin? Pokud ne, pak by měl stát její uživatele více tolerovat.
Chebsko - Bitva mezi politiky o toleranci marihuany se přiostřuje. Někteří vládní poslanci se totiž snaží, aby stát zmírnil přístup k uživatelům marihuany a místo hrozby dvou let vězení za držení deseti kusů marihuanových cigaret navrhují, aby držitelům méně než dvě stě padesáti kusů hrozila jen přestupková pokuta. A co si myslí samotní občané? "S legalizací marihuany nesouhlasím,"
uvedl včera zástupce ředitele Integrované střední školy zemědělsko-manažerské a odborného učiliště v Chebu Václav Polívka. "Naši učni, například opraváři zemědělských strojů pracují s ohněm. Musejí se při své práci koncentrovat, a to pod vlivem marihuany, byť je slabou drogou, nelze. Mohli by tak ublížit nejen sobě, ale i ostatním." Někteří ze studentů či učňů získávají při škole oprávnění k řízení motorových vozidel. "Jestliže je alkohol při řízení zakázaný, proč by se mělo řídit pod vlivem drog?," pokračoval Polívka.
"Celá tato problematika je složitá. V poslední době je moderní kouřit a učně to svádí." Na škole však podle Polívky existuje způsob, jak se dá zjistit, zda student požil drogu, či nikoli, a to i několik týdnů poté. Když pojme někdo z mistrů na učně podezření, následuje pohovor s ředitelem. Pokud se dotyčný sám nepřizná, následuje test, který potvrdí či vyvrátí domněnku mistra. Při pozitivním nálezu však student dostane ještě jednu šanci, promrhá-li ji, opustí školu. "Alkohol a cigarety společnost toleruje, i když jsou to drogy," sdělil Polívka.
Podle mého názoru je marihuana přibližně na stejné úrovni, i když s ní žádné zkušenosti nemám," dodal.
Jaromír Jiráska ze Společenství 10, které pracuje se závislými, se obává, že dekriminalizace marihuany by vedla k dalším problémům. "Ani já, ani naše sdružení nejsme zastánci represí, ale také nejsme pro legalizaci marihuany. Mohlo by totiž jít o další špatnou tradici, jako je užívání alkoholu a později i tabáku," domnívá se Jiráska. Podle jeho názoru má každé etnikum své zlozvyky, které snáší lépe, a ty nové naopak hůře. " Zakořenil by se zde další nešvar. Například Indie má své konopí, indiáni svůj tabák. Alkohol, se kterým měli oni problémy, je zase tradicí v Čechách," vysvětlil svůj postoj Jaromír Jirásko. iva, kuč, kre )
________________________________________________________________________

Poslanci marihuanu tolerovat nebudou
Zlínské noviny 7.6.2003| rubrika: Zlínský kraj| strana: 8| autor: Zuzana Tarabusová

Zlínský kraj Většina poslanců Zlínského kraje se staví na stranu lidovců, kteří ostře nesouhlasí s opět projednávaným návrhem vicepremiéra Petra Mareše ( US- DEU) tolerovat marihuanu. V nejbližších dnech rozhodně nepodpoří rozhodnutí Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, která doporučuje zmírnit přístup státu k uživatelům konopných látek, a naopak přitvrdit sankce proti nejnebezpečnějším drogám, zejména pervitinu a heroinu. Poslanci trvají na tom, že marihuana přesto patří jak z lékařského, tak i ze sociologického hlediska mezi velmi nebezpečné drogy. " Odmítáme iniciativy a návrhy, které tento fakt ignorují," prohlásil uherskohradišťský poslanec za KDU- ČSL Luděk Hovorka. " Marihuana vážně poškozuje lidské zdraví. Je dokonce jedinou drogou, která napadá všechny důležité tělesné orgány. Bývá často vstupní branou do světa tvrdých drog," uvedl Hovorka. Dodal, že pravděpodobnost zkušenosti s tvrdou drogou je u osob užívajících marihuanu sedmadvacetkrát vyšší než u těch, kteří s ní nepřišli do styku. Proti navrhované změně trestního zákona tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila nanejvýš pokuta, ne vězení jako dosud, se rozhodně staví i kroměřížská poslankyně Michaela Šojdrová ( KDU- ČSL). " V současné době hrozí až dva roky vězení každému, kdo má u sebe deset cigaret této takzvaně lehké drogy. Držení " malého" a " většího než malého" množství konopných látek by podle návrhu ani nadále nebylo legální, bylo by však posuzováno a trestáno jako přestupek, za který by hrozila nanejvýš pokuta. " To nepovažuji za adekvátní trest," sdělila Šojdrová. Současná legislativa se podle ní totiž osvědčila. " Soudci i policisté velmi dobře zvládají rozlišení množství držení této drogy i stanovení náležitých trestů. Ty jsou možná u marihuany přísné, ale přesto si myslím, že jedině nesmlouvavé sankce odradí mladé lidi od toho, aby drogy brali," upřesnila. S názory lidoveckých poslanců se ztotožňuje většina poslanců kraje. " Souhlasím se studiemi tvrdícími, že marihuana je méně škodlivá nejen než tvrdé drogy, ale i než nikotin i alkohol. Rozhodně však jsem proti zmírnění trestu za její držení. Jakmile se jakákoliv droga povolí, nelze ji už zakázat. Věřím, že počet mladých lidí užívajících drogy by se tímto rozhodnutím razantně zvýšil," řekl uherskohradišťský poslanec Jaroslav Plachý ( ODS).
________________________________________________________________________

Rozdělení drog
ČRo 6 6.6.2003 17:10| pořad: Studio STOP

Zoja FRANKLOVÁ, moderátorka
--------------------
Vláda má již rok a půl za úkol rozdělit drogy do skupin podle jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti. Sice pomalu a s časovým odkladem, přesto však k určitému posunu v této věci dochází. Slovo má kolegyně Lucie Vopálenská, která hovoří s vicepremiérem Petrem Marešem.

Lucie VOPÁLENSKÁ, redaktorka
--------------------
Podle návrhu by mělo dojít ke zpřísnění trestných sankcí za držení, výrobu i obchodování s drogami, které představují největší zdravotní a společenské riziko, například heroin, pervitin, kokain, kdežto držení nejméně rizikových drog, především konopných produktů, pro vlastní potřebu by se prakticky dekriminalizovalo. Bylo by pouhým přestupkem. O trestný čin by šlo až v případě množství většího rozsahu. Už je jasné, kde by byla ta hranice?

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Navrhuje změnit to ustanovení, které říká větší množství než malé, a o tom, jak velké konkrétně bude, o tom se vede v tuhle tu chvíli diskuse mezi experty jednak ze strany policejních složek, jednak ze zdravotnictví a jednak z té naší rady protidrogové politiky. To není ještě zcela jasné. Ten požadavek je takový, aby pěstování konopí pro vlastní potřebu, držení malého množství, aby bylo pouze přestupkem.

Lucie VOPÁLENSKÁ, redaktorka
--------------------
I pěstování konopných produktů by podle tohoto vašeho návrhu mělo být kvalifikováno i jenom jako přestupek?

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Pro vlastní potřebu, to znamená to množství odpovídající tomu množství /nesrozumitelné/.

Lucie VOPÁLENSKÁ, redaktorka
--------------------
Čili by se tam kvantifikovaly ty kytky tak, jako je to třeba v některých zemích evropských?

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Přesně tak.

Lucie VOPÁLENSKÁ, redaktorka
--------------------
Všechno se to děje v souladu s rozhodnutím minulého kabinetu z předloňského listopadu. A tam těch bodů, ke kterým se tehdejší vláda zavázala, bylo hned několik. Jaké ještě další změny na základě, ať už výsledků pádů, projektů analýzy dopadů nové drogové legislativy, anebo dalších expertních podkladů? Jaké další změny ještě připravujete?

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Součástí toho mého návrhu je zpřísnění trestů pro drogové dealery, pro ty, kteří obchodují s tvrdými drogami, ale i pro ty, kteří obchodují s konopím nebo ho pěstují za účelem obchodu. Další bych v tuto chvíli nenavrhoval. Já si myslím, že to je maximum možného průchodného. A pokud se nám podaří změnit tato ustanovení trestního kodexu, tak já si myslím, že to bude pro daný moment dostačující.

Lucie VOPÁLENSKÁ, redaktorka
--------------------
Kde vidíte příčiny té neprůchodnosti? Ono i tehdy, jak jsem zmínila, to rozhodnutí minulého kabinetu také prošlo jen tak tak. Proti byl především ministr vnitra. Jak vy teď byste popsal, co tomu brání?

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Tehdy ta situace byla jiná, protože to byl pouze úkol podobné změny připravit. My už navrhujeme ten konkrétní krok, což je ještě složitější. Já se vážně bojím, že se stala tahle ta otázka větším politikem, nežli ve skutečnosti je. Stále ještě je tady poměrně velká část české politiky, která by dávala přednost tomu důrazně represivnímu pojetí, které je také možné. Část zemí ve světě, která se tímto způsobem chová ... Je to prostě záležitost, ve které je česká politika rozdělena podobně jako záležitosti registrovaného partnerství nebo podobných. A nezbývá nic jiného, než testovat, jaký je v tuto chvíli poměr sil.

Lucie VOPÁLENSKÁ, redaktorka
--------------------
Ti odpůrci nebo například protidrogová centrála, která se samozřejmě občas ozve ústy svého šéfa, pana Komorouse, znají výsledky průzkumů a jednaly s nimi další zúčastněné strany, nemýlím-li se.

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Určitě ten kontakt mezi radou vlády pro koordinaci a útvarem pana Komorouse je pravidelný a častý. Já bych chtěl zdůraznit, že jsem si jistý, že podobné opatření by kromě jiného vedlo k tomu, že by si i on uvolnil ruce pro to, aby mohl bojovat proti těm, kteří představují to skutečné nebezpečí pro naše mladé lidi. To znamená proti těm, kteří nabízejí tvrdé drogy. Příliš mnoho času tráví naši celníci, policisté, soudci tím, že se vypořádávají s problémy toho občasného užívání konopných drog. Bude to standardní legislativní postup, to znamená, pan kolega Rychetský nebo ten, který ho nahradí, předloží vládě svůj návrh trestního kodexu a členové vlády včetně mě se k němu vyjádří. Zda se mi podaří přesvědčit toho, kdo bude spravovat resort spravedlnosti, aby moje návrhy tam zahrnul, to je otázka.
________________________________________________________________________

Drogový dealer přišel o výhru 5,6 milionu dolarů
Zpravodajství ČTK 9.6.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Evropa, ES, NATO| autor: PEL

HOUSTON (USA) 9. června (ČTK) - Texasan, který vyhrál v loterii 5,5 milionu dolarů (téměř 150 milionů korun), o výhru přišel, protože soud dospěl k závěru, že si los koupil za peníze, které získal prodejem kokainu.

Advokáti nešťastného Josého Luise Betancourta sice namítali, že si jejich klient koupil los za peníze, které dostal za prodej starého oblečení, ale tribunál v Brownsville v Texasu nařídil výhru zkonfiskovat.

Betancourt byl zatčen 17. ledna, tři dny poté, co si výhru vybral, když prodal 36 gramů kokainu policistovi v civilu. Prokurátor zdůraznil, že Betancourt prodával drogy už dva roky. Minulý týden byl uznán vinným z prodeje drog a nyní ve vězení čeká na vynesení rozsudku.

Mluvčí Lottery v Texasu Kristina Tirloniová oznámila, že zkonfiskované peníze budou odevzdány americké federální vládě.

pel dr
________________________________________________________________________

O výrobě pervitinu uživatel bytu věděl
Deník Chomutovska 9.6.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 17| autor: vot

Jirkov - Nejméně v patnácti případech se byt v jednom z panelových domů v jirkovské Mládežnické ulici změnil v chemickou laboratoř na výrobu drog. Pervitin zde podle všeho od března do června vyráběl pětadvacetiletý muž a jeho o třináct let starší komplic z Jirkova.
"Vše se dělo s vědomím sedmatřicetiletého uživatele bytu. Ten v příbytku přechovával i předměty potřebné k výrobě drog, což se podařilo prokázat během domovní prohlídky," řekla ppor. Marie Pivková, policejní tisková mluvčí. Pachatelé čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. vot )
________________________________________________________________________

Chorobným stavem člověka bývají také nejrůznější závislosti
Moravskoslezský deník 9.6.2003| rubrika: Téma: Obava z psichiatrie| strana: 8| autor: Jitka Hrušková

Opava - Lidé si v depresích rádi sami ordinují alkohol, drogy nebo hry jako lék. Závislost bývá podle názoru odborníků v pořadí viníků až nástupným problémem. Po jejím vyléčení se deprese zase vracejí a kruh je uzavřen. Stejně závislí bývají i workholici. Ti se však zpravidla dobrovolně neléčí a "nohu z plynu" sundají až po případném zhroucení, kdy zpravidla končívají na psychiatrických či nemocničních odděleních. Společnou psychoterapii absolvují na oddělení toxikomani s gamblery. "Mají podobné názory, životní filozofii a vzájemně si nepřekážejí, což neplatí u soužití toxikomanů s alkoholiky. Starší alkoholici považují mladší narkomany za pouhé , feťácké hejsky' a ti zase alkoholiky za , staré dementy', kteří je nemají co poučovat," říká primář specializovaného oddělení Libor Chvíla. Během léčebného procesu jsou proto tyto skupiny umístěny na samostatných odděleních, což je do jisté míry zvláštností opavské psychiatrické léčebny. Z odvykacího hlediska jsou problematičtější toxikomani, kteří - obrazně řečeno - žijí ze dne na den.

Dva příklady za všechny
Například pětadvacetiletý mládenec byl už několik let na pervitinu a teď se chce návyku zbavit. "Po píchnutí jsem prožíval nádherné stavy plné jasných barev. Zdávalo se mi, že letím v letadle, a byl to fantastický zážitek. Po doznění mi bylo vždycky moc špatně, a tak jsem si zase honem něco dal. Jako starý feťák bych nechtěl skončit a snad mám nejhorší za sebou. Cítím se líp, ale ty fantastické zážitky mi přece jenom chybí," říká s nostalgickým pokrčením ramen. Padesátiletá žena zase začala s pitím, když po odjezdu manžela na delší pracovní cestu do zahraničí zůstala doma sama s malým chlapcem. Jednotvárně ubíhající dny si zpestřovala skleničkou, která postupně přecházela v láhve, a dříve suverénní žena v roztřesený uzlíček nervů. Po opakovaném léčení následoval rozvod a návrat pevné vůle s abstinencí. "Kdyby manžel zůstal doma, nemuselo to tak dopadnout. Ale odjel a rozpíjející se ženu s dítětem klidně nechal doma," hledá drobná blondýnka viníka. "Teď jsem v pořádku, ale už nikdy nebudu stejná jako kdysi. S tím vědomím se musím naučit žít," dodává se smutným úsměvem.

Nesvéprávnost je důsledek duševní choroby
Kromě pacientů trpících nejrůznějšími psychózami a dalšími duševními poruchami jsou v opavské psychiatrické léčebně umístěni také klienti, kteří jsou zbaveni svéprávnosti. Jejich nezpůsobilost k právním úkonům je zbavuje například možnosti volit. Další legislativní úkony za ně vyřizují poručníci. O záležitosti některých se takto starají příbuzní a ti, v jejichž rodinách žádný vhodný či ochotný poručník není, mají své zástupce stanoveny úředně. "V současné době máme v léčebně zhruba padesát nesvéprávných pacientů a po fyzické stránce rozhodně nestrádají. Smutnou stránkou jejich citové existence je fakt, že mnozí bývají příbuznými navštěvováni zpravidla jen v době důchodových termínů," míní ředitel léčebny Ivan Drábek.
________________________________________________________________________

Ministerstvo spravedlnosti obdrželo potvrzení thajských rozsudků
Zpravodajství ČTK 9.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 9. června (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti již obdrželo písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který koncem května potvrdil thajské rozsudky nad Radkem Hanykovicsem a Emilem Novotným. Ti si v Thajsku odpykávají vysoké tresty za pašování drog.

"V nejbližších dnech bude nejprve faxem a poté i diplomatickou poštou zaslána do Thajska žádost o jejich vydání," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková. Česká republika tak podle ní dá Thajsku definitivně na vědomí, že akceptuje jejich podmínky a požádá zároveň o podrobné pokyny k procesu vydání. Hlavní podmínkou Thajska bylo uznání trestů, které jsou mnohem vyšší, než tresty udělované za stejný trestný čin v ČR.

Čtyřiatřicetiletý Hanykovics měl podle thajských úřadů v tamním vězení strávit 25 let, sedmadvacetiletý Novotný 42,5 roku. Český trestní zákon za tento trestný čin ukládá maximálně patnáctileté vězení. V případě Novotného, jenž v thajské věznici strávil již osm let, by to bylo také poprvé, co by někdo v české věznici strávil 34,5 roku. Nejvyšší možný trest je v Česku 25 let za vraždu, pak už je možné uložit pouze doživotí. Česká strana na podmínku uznávání trestů přistoupila podpisem loňské česko- thajské smlouvy o vzájemném předávání vězňů.

O konečném vydání vězněné dvojice rozhodne thajská transferová komise. Přesný termín nejbližšího jednání komise ministerstvo ani český zastupitelský úřad zatím neznají. "Dozvíme se ho až ve chvíli, kdy přepošleme žádost ministerstva spravedlnosti na příslušné úřady," uvedla již dříve pracovnice českého velvyslanectví v Thajsku. Thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj při své nedávné návštěvě Prahy uvedl, že jeden z vězňů by mohl být vydán již za dva měsíce, kdy v Thajsku zasedne transferová komise. To by odpovídalo přibližně začátku července.

Štěpánka Kučerová mal
________________________________________________________________________

Štáchová: Užití Spejbla je porušením práva; zvažuji další postup
Zpravodajství ČTK 9.6.2003, rubrika: Kultura a zábava - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VEB

PRAHA 9. června (ČTK) - Užití loutky Spejbla v zahraničním hudebním klipu považuje ředitelka pražského Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová za porušení autorských práv. V příštích dnech se má sejít s právníkem a s ním zvažovat další postup. "Věc je ve stavu šetření - podíváme se, do jaké míry by nám užití loutky škodilo, a musíme jednat s produkční společností, která klip vyrobila," řekla dnes ČTK.

Sama naznačila dvě nabízející se možná řešení - buď užití loutky jako vlastník autorských práv na figurku povolí, pak samozřejmě za finanční náhradu, nebo povolení nedá a pak bude žádat stažení klipu; zahájit soudní spor je Štáchová podle svého dřívějšího vyjádření připravena.

"Mohu nyní zatím pouze konstatovat, že je to porušení autorských práv," prohlásila dnes ředitelka divadla.

Spejbla použil ve svém klipu mladý kanadský hudebník DJ Tigy, aniž o tom Divadlo Spejbla a Hurvínka informoval. V klipu vystupuje Spejbl v několika rolích - mimo jiné podle tisku kouří marihuanu a je také převlečený za ženu. Kanaďan si loutku prý přivezl před čtyřmi lety z Prahy, protože se mu velice zalíbila.

Štáchová podle vyjádření pro noviny autory nepodezírá ze zlého úmyslu; domnívá se, že možná ani nevědí, že loutka je chráněna autorským právem.

Majitelkou práv na loutky Josefa Skupy se stala na konci března. Tehdy pražský městský soud zamítl žalobu, kterou na Štáchovou podal Městský ústav sociálních služeb v Plzni, dědic zakladatele divadla Josefa Skupy.

Petr Veber vb
________________________________________________________________________

Čtyřicátník zneužíval dívky
Olomoucký den 7.6.2003| rubrika: REGION| strana: 7| autor: dk

Zlaté Hory
Neobvyklý způsob k uspokojení zvrhlých choutek si vymyslel dvaačtyřicetiletý muž ze Zlatých Hor na Jesenicku. Nejméně od loňského června pořádal ve svém bytě alkoholové dýchánky ozvláštněné marihuanou a toluenem. Mezi nejoblíbenější hosty patřily mladičké dívky. V bytě muže se téměř denně scházela parta lidí ve věku od dvanácti do osmnácti let. Díky " štědrosti" muže, který nakupoval alkohol, se společně opíjeli. Dva šestnáctiletí mladíci přinášeli marihuanu a toluen. " Nejméně ve třech případech muž líbal a osahával dvě nezletilé dívky, ačkoliv věděl, že je jim třináct let, a že si to nepřejí. Muže je stíhán pro šíření toxikomanie, ohrožování mravní výchovy a pohlavního zneužívání," řekla mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. Stíhání neuniknout ani oba mladíci. Zodpovídat se budou z šíření toxikomanie a z pohlavního zneužívání. " V bytě souložili se dvěmi nezletilými dívkami," dodala Orlová k případu, který nemá na Jesenicku obdoby. ( dk)
________________________________________________________________________

Číhá v jehlách smrt?
Květy 5.6.2003| rubrika: Pod lupou| strana: 20| autor: ALENA KOUBOVÁ


Nepatříte mezi rizikové skupiny, nežijete promiskuitně ani si nepícháte drogy, a přesto se můžete nakazit virem HIV. Alespoň to tvrdí e-mail neznámého původu varující před nastraženými jehlami v sedadlech prostředků hromadné dopravy a v sálech kin. Čím nás ohrožují znečištěné jehly?

"Právě jste se nakazil virem HIV," dozví se podle e-mailové zprávy postižený, který usedne na nastraženou injekční jehlu. Možná vám znepokojující informace také přilétla do počítače a stejně jako já jste se nestačili divit, co to má znamenat. Tropí si nejapný vtipálek jen dobrý den? Anebo máme upozornění brát vážně? Lékaři, policisté i znalci drogové scény spekulace o šílenci či narkomanovi ohrožujícím zdraví spoluobčanů popírají. "Žádný toxikoman ani dealer nemá důvod něco podobného dělat," odmítá poplašné zvěsti Lukáš Vejnar z protidrogového sdružení Sananim.

Nevěřte poplašné zprávě
Zpráva podobného znění není první a pravděpodobně ani poslední. Do puntíku stejný text koloval po linkách přibližně před rokem. Znovuobjevení informace samo o sobě svědčí o její nepravosti a internetoví odborníci v něm nevidí nic výjimečného. Někdo potřebuje získat co nejvíce adres uživatelů e-mailových služeb a spoléhá na lidskou solidárnost a strach ze zákeřných chorob. A zatímco lidé v dobré víře posílají varovnou zprávu známým, původce informace utěšeně shromažďuje v databázi jejich adresy, které bude zasypávat nevyžádanými e-maily. Zákeřnost zmíněného textu spočívala jak v obsahu, tak v jeho věrohodnosti. Odesilatel v něm odkazoval na Státní zdravotní ústav a podepsal ho jménem lékařky, která skutečně v ústavu pracuje, ale na oddělení, jež nemá s infekcí AIDS nic do činění. Pisatel jako důkaz svého tvrzení popisoval případy úmyslného infikování v pařížském metru s tím, že podobné se vyskytly v české metropoli i v dalších našich městech. Hygienici v hlavním městě skutečně zaznamenali v letech 1998 až 2002 celkem 29 případů po ranění nastraženou jehlou v dopravních prostředcích. "Nikdo z postižených však nebyl infikován ani virem HIV, ani žloutenkou typu C," říká MUDr. Silva Mayerhoferová z Pražské hygienické stanice k evidovaným případům a zdůrazňuje, že ani jednou nebyl prokázán úmysl jednání. Také francouzská ambasáda pařížský incident popřela. "Na schůzkách Evropského monitorovacího centra v Paříži nás kolegové ujistili, že nemají zkušenost s nastraženými jehlami infikovanými HIV," ubezpečuje MUDr. Marie Brůčková ze Státního zdravotního ústavu, jenž poplašný e-mail dementoval už při prvním zachycení.

Technicky takřka nemožné
Přenos viru HIV pouhým píchnutím znečištěnou jehlou, jak popisuje nepravdivý e-mail, považuje Marie Brůčková za nepravděpodobný. "Na rozdíl od žloutenek je k infekci HIV zapotřebí větší množství viru, aby došlo k nákaze. Navíc HIV patří k typům citlivým na zevní podmínky a nevydrží déle mimo tělo. V zaschlé krvi přežije maximálně týden," vysvětluje. Silva Mayerhoferová dodává, že záleží rovněž na koncentraci viru v krvi, množství krve v jehle i hloubce poranění. "Riziko nákazy HIV je tisíckrát menší než infekce virovými hepatitidami typu B a C," upozorňuje Silva Mayerhoferová na největší nebezpečí použitých jehel. Jsou-li pohozené na veřejných prostranstvích, můžou představovat tvrdší oříšek než všechny poplašné e-maily dohromady.
Strážník není metař
99,9 procenta kontaminovaných stříkaček zanechávají na pospas osudu narkomani. T i si zpravidla hlavu nelámou s tím, kam použité nádobíčko odhodí. Každé město má svou vyhlášenou oblast. K "úklidu" injekce poslouží keř, tmavý kout, starý dům, nepřístupná parcela, ale i dopisní schránky, popelnice, hřiště či pískoviště. Malér nastává ve chvíli, kdy stříkačku objeví dítě. V Brně se dokonce o jehlu poranil 14letý chlapec, paradoxně v okamžiku, kdy se ji snažil sebrat a odklidit. Tam, kde má městská policie dostatek lidí a prostředků, vyráží vybavena kontejnery a rukavicemi po stříkačkách pátrat. "Nechceme řešit problémy drog, ale minimalizovat riziko zranění občanů a především dětí," říká Vít Cvrček, tiskový mluvčí brněnské městské policie. V moravské metropoli pořádají příležitostné sběry už od roku 2000; ročně zajistí na 400 stříkaček. Když s touto činností začínali, nalezli na pár metrech čtverečních v parku v centru města 124 (!) jehel - souvislost s protější lékárnou s nepřetržitou službou se nabízí. "Při poslední větší akci v dubnu jsme zlikvidovali třicet jehel, což znamená, že se nám i dalším organizacím daří nebezpečný odpad likvidovat," doufá mluvčí brněnských strážníků.

Žloutenka na ulicích
Počet infikovaných HIV mezi narkomany je téměř nulový. V celé republice bere drogy odhadem 35 000 lidí a pouze 20 z nich je HIV pozitivních. Závažnějším problémem se ukazuje chronická žloutenka typu C, kterou trpí až 60 procent závislých. "Neléčená může mít stejně fatální následky jako AIDS - selhání jater a smrt. Šíří se mezi toxikomany používáním stejné stříkačky nebo lžíce na rozpouštění dávky. Proto chodíme na ulici a měníme jim použité jehly za čisté," vysvětluje streetworkerka Markéta ze Sananimu, jednoho ze tří sdružení zajišťujících v Praze takzvané terénní programy. "JAN25LAD67," zahlásí se první zájemce o čistý materiál osobním kódem, jenž zaručuje jeho anonymitu a znamená, že dotyčný je zařazen do některého z programů Sananimu. Terénní pracovníci evidují v Praze přes 4 000 klientů, jejichž počet a s ním i množství odevzdaného materiálu rok od roku stoupá. V roce 2000 sebral Sananim 165 500 injekčních stříkaček, v roce 2001 to bylo přes 213 000 kusů a v první polovině loňského roku více než čtvrt milionu. "Nepřibývá závislých, spíše stoupá počet těch, kteří si přijdou zadarmo injekci vyměnit," podotýká ke statistikám Markéta a dodává, že by bylo potřeba více streetworkerů k podchycení všech uživatelů drog. "Zůstane pár asociálů, kterým bude jedno, kam jehlu odhodí," přiznává. V plastovém kontejneru mizí na 20 použitých stříkaček narkomany označovaných jako buchny. JAN25LAD67 za ně vyfasuje nepoužité. Vydrží mu asi na 3 dny. "Víc jich neměníme. Sedíme tu denně, takže je zase může přinést. Máme zpětnou kontrolu, kolik z vydaného materiálu skončí v koši. Návratnost je kolem devadesáti procent," objasňuje Markéta, když klientovi nabízí nádavkem sterilní náplasti, buničinu, dezinfekci, filtry na pročištění dávky, vodu a kyselinu ascorbovou pro heroinisty; 23letý mladík volí dezinfekci a kyselinu. Bere osmým rokem. O výměně jehel se dozvěděl před rokem a od té doby je poctivě odevzdává. Bojí se infekce a na čisté jehly mu nezbývají peníze. Někdy je dokonce i posbírá po některých ze svých kolegů. "Přece nejsem čuně jako oni," prohlašuje.

Buchen po kolena
Další a další zájemci o sterilní jehly přicházejí ve vlnách k našemu stanovišti v parku vedle Národního muzea. "Denně přijde sedmdesát až sto klientů a vyměníme kolem čtyř set stříkaček," informuje mě druhá streetworkerka Jana. "Nikoho nenavádíme k fetování. Snažíme se snižovat rizika s ním spojená. Donekonečna klientům omíláme, jak mají stříkačky bezpečně likvidovat, když nám je nemůžou přinést. Jak se mají chránit, aby nedostali hepatitidu nebo AIDS. Desetkrát jim dáme letáček o nebezpečí žloutenky a možná si ho pojedenácté přečtou a nenechají stříkačku válet na zemi. Někomu by se mohlo zdát, že pomáháme jenom toxikomanům, ale chráníme i zdravou část populace. Zmenšujeme nebezpečí nákazy žloutenkou," zdůvodňují Jana s Markétou svůj sisyfovský úděl, který obě považují za užitečný. "Kdybychom jim nevyměnili použité stříkačky, zákonitě by se někde povalovaly a za chvíli bychom měli ulice plné špinavých buchen."

Kde najdete radu?
K dispozici je bezplatná celostátní telefonní linka AIDS Help Line 800 144 444 (informovat se můžete i na adrese www.aids-hiv.cz ).
Co dělat při poranění?
1. Nechte ranku co nejdéle volně krvácet - krvácení sníží dávku viru. Ranku nemačkejte!
2. Ranku vymyjte vodou, mýdlem a vydezinfikujte (jodisolem či 0,2% persterilem)
3. Okamžitě vyhledejte praktického lékaře, lékaře hygienické stanice nebo se obraťte na infekční oddělení.

Zvědavost dětí je silnější než strach a k neštěstí může dojít během pár sekund. Pražští strážníci se proto občas mění v metaře a kontrolují bezpečnost hřišť
Smrtící klenot - vir HIV
Někdo přinese dvě stříkačky, jiný dvacet. Všechny budou bezpečně zlikvidovány
Markéta (vlevo) a Jana denně čekají na klienty, aby jim vydaly čisté nádobíčko
Snímky TOMÁŠ KUBEŠ, PETR MERTA a archiv


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma