Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 06.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zákazy kouření v Nizozemsku
ČT 1 5.6.2003 21:25| pořad: Evropské události

Petr KOPECKÝ, moderátor
--------------------
Spojenou nádobou zdravotnictví je prevence. Také francouzská vláda se proto chystá od roku 2006 téměř zdvojnásobit ceny cigaret v rámci boje proti rakovině. Krušné časy ale čekají kuřáky po celé Evropě. Například v Itálii už přijali zákon, který zakazuje kouření na veřejných místech. V restauracích a barech musejí být kuřáci a nekuřáci přísně odděleni. Cigaretu si už brzo nebude možné zapálit ani v irských hospodách. Nejradikálnější je Norsko, které se chystá zavést absolutní zákaz kouření v restauracích a barech. O podobném problému se právě v těchto dnech vášnivě diskutuje také v Nizozemsku.

Eva HRNČÍŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Tato zpráva připadá majitelům asi osmi set nizozemských café shopů jako zlý sen. Podle nového zákona musí každý podnik zajistit od ledna pro své zaměstnance nekuřácké prostředí.

Armand HOKAIN, manager kavárny
--------------------
Skleněnou stěnu na bar a servírovat okýnkem, tím by se to vyřešilo. Ale nevím, jestli to zlepší atmosféru.

Arjan RASKAN, předseda Unie maloobchodníků s konopím
--------------------
Dovedu si představit, že se to dá vyžadovat v restauracích a barech, ale sem chodí přece lidé proto, aby si zakouřili. Všichni zaměstnanci také kouří. Doufám, že dostaneme výjimku ze zákona.

Eva HRNČÍŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Zrušení kaváren, kde se prodává marihuana a hašiš, by znamenalo padesát tisíc lidí bez práce. Takzvané café shopy hlavně díky turistům vydělávají dohromady až jeden a půl miliardy dolarů ročně. Vláda jim proto chce povolit existenci o rok déle, do ledna 2005. Na dodržování nového zákona se pak ale bude přísně dohlížet.

Trudy PRINS, Nadace pro veřejné zdraví
--------------------
Zaměstnanci mají právo pracovat v prostředí, které neškodí jejich zdraví. Nemyslím, že každý návštěvník je apriori kuřák. Možná si občas dají, ale to z nich automaticky nedělá kuřáky.

Eva HRNČÍŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Marihuana i hašiš jsou v Nizozemsku formálně zakázané. Jejich prodej se ale toleruje právě v proslulých café shopech. Nový zákon nebrání jejich majitelům prodávat lehké drogy dál, zákazníci ale budou muset chodit kouřit ven.

Klíč| zdra
________________________________________________________________________

Ústečtí studenti přišli o svého dodavatele drog
Frekvence 1 5.6.2003 18:00| pořad: Rozhlasové noviny

moderátorka
--------------------
Ústečtí studenti přišli o svého dodavatele drog. Policie zatkla dealera z Teplic.

Lucie KASPŘÍKOVÁ, redaktorka
--------------------
Na stopu třiatřicetiletého dealera přivedly policii dvě mladé ženy z Ústí, které stály v celém řetězci pod ním. Kriminalisté je zadrželi a obvinili před třemi týdny. Organizovaná skupina zásobovala hlavně ústecké studenty. Mnohým nebylo ještě ani osmnáct. Dodával jim marihuanu, pervitin i extázi. Mladí lidé získávali drogy velmi snadno a rychle. Z výpovědi studentů vyplynulo, že pro ně drogy byly zatím jen víkendovým experimentem. Nejvíce se báli, aby se o jejich prohřešku nedozvěděli rodiče. V současné době kriminalisté zjišťují, kdo zásoboval teplického dealera.
________________________________________________________________________

Konopný ombudsman chce zrovnoprávnit marihuanu, alkohol a tabák
Zpravodajství ČTK 5.6.2003, rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: ABZ

PRAHA 5. června (ČTK) - Společnost by měla k uživatelům marihuany přistupovat stejně jako ke kuřákům nebo lidem, kteří pijí alkohol. Tvrdí to zastánci marihuany, podle nichž je tato takzvaně lehká droga podobně nebezpečná jako nikotin a alkohol, ale na rozdíl od nich její užívání společnost trestá.

Občanské sdružení za legální konopí (OSLíK) dnes přivítalo návrh vicepremiéra Petra Mareše (US-DEU), aby se zmírnil přístup státu k uživatelům a drobným pěstitelům marihuany. Mareš chce, aby těmto lidem nehrozilo jako dosud vězení, ale maximálně pokuta. Zastáncům legalizace marihuany se to ale zdá málo.

"Je to samozřejmě krok správným směrem. Svědčí o tom, že si i vláda začíná uvědomovat nesmyslnost konopné represe," řekl dnes ČTK takzvaný konopný ombudsman a mluvčí sdružení Marek Jehlička. Kabinet ale zatím o návrhu nejednal a již nyní budí mezi ministry i v parlamentu velmi rozporuplné reakce.

Marihuana by měla být podle Jehličky postavena na stejnou úroveň jako tabák a alkohol. Odvolává se přitom na některé studie, ze které vychází i rada vlády pro protidrogovou politiku, podle níž je marihuana ze zdravotního hlediska dokonce méně riziková než povolené drogy.

"Nechápu, proč by držení marihuany mělo být přestupkem. Pokud jsou tyto drogy stejně nebezpečné, měl by na ně také zákon nahlížet stejně. Žádné přestupky a pokuty," uvedl Jehlička. Mnozí lékaři i policejní experti ale odmítají zlehčovat nebezpečnost lehkých drog.

Mareš dnes ČTK informoval, že jeho záměrem je změnit přístup státu k drogám - hodlá rozlišit drogy podle nebezpečnosti do tří skupin, nekriminalizovat uživatele měkkých drog a jejich pěstitele pro vlastní potřebu a zpřísnit postihy pro dealery. Množství, které by mohl mít konzument marihuany volně u sebe bez hrozby trestu, ale nikdy nespecifikoval. Za nesprávné proto označil výpočty některých médií, že navrhuje jako limit až 250 "jointů". "Množství bude výsledkem seriózních diskusí s vládními i nevládními organizacemi, které se zabývají drogovou problematikou, a na podkladě policejních statistik v této oblasti... Jakékoliv další spekulace o číslech, gramech a množství výrazným způsobem poškozují tento návrh a mohou vést k zámince celý návrh neschválit," uvedl Mareš v dnešním prohlášení.

abz kš
________________________________________________________________________

Komorous ostře odsoudil snahy o legalizaci konopí
Českobudějovické listy 5.6.2003| rubrika: Jižní Čechy - posláno z Českých Budějovic| strana: 9

České Budějovice - Ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous navštívil krajské město kvůli vyhodnocení preventivního programu Malá policejní akademie, na kterém se NPC podílí s českobudějovickou policií. Při této příležitosti vyjádřil své postoje k návrhům na její částečnou dekriminalizaci či přímo legalizaci, které zazněly z úst místopředsedy vlády a místopředsedy Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP) Petra Mareše (US-DEU). "Zásadně to odmítám nejenom jménem svým, ale i jménem všech těch bezejmenných lékařů, pedagogů, policistů a rodičů, kteří se snaží drogový problém alespoň nějak řešit," řekl včera Komorous. "Není to v žádném případě cesta, jak tento problém řešit, ale je to ústup tomuto problému. Řeknu to po svém - k těm svinstvům jako je alkohol a cigarety a další věci přidáme, zlegalizujeme další svinstvo," dodal. Komourous se také domnívá, že RVKPP peníze směruje do špatných programů - že se spíše snaží pomáhat toxikomanům, místo aby se snažila, aby se lidé k drogám vůbec nedostali. Bližší informace zítra )
________________________________________________________________________

Studenty zajímá marihuana
Rakovnický deník 5.6.2003| rubrika: RAKOVNICKO| strana: 15| autor: JANA ELZNICOVÁ


Do rakovnického domu dětí a mládeže v Čermákových sadech po necelém měsíci znovu zavítali pánové MUDr.Jiří Presl (pražský Drop -in) a MUDr. Jiří Vytlačil (hygienik a epidemiolog), aby si se středoškoláky podiskutovali na téma nebezpečných drogových závislostí.
JANA ELZNICOVÁ
Rakovník - Nejnosnějším tématem byla pro středoškoláky usazené v DDM opět marihuana. "Neznám drogu, která by nezpůsobovala závislost. Marihuana zcela jistě například poškozuje krátkodobou paměť, ale její kouření způsobuje největší problémy těm sedmnácti, devatenáctiletým občasným kuřákům, kteří se díky této nelegální droze mohou dostat do problémů se zákonem," konstatoval Jiří Pressl. Je všeobecně známým faktem, že trávu dnes v naší republice pěstují, kupují a kouří statisíce lidí. "Policisté se tak mnohdy dostávají do trapných situací,"pokračoval Jiří Vytlačil. Zmínil pražský festival Mezi ploty, který se konal o uplynulém víkendu. "Vím od známého, že tam kouřilo trávu hodně lidí a policisté mezi nimi chodili a předstírali, že je nevidí, protože by museli pozavírat polovinu přítomných lidí," vyprávěl Vytlačil a zdůraznil, že výsledek toho všeho je, že se policisté zaměřují spíše na jednotlivé kauzy, na které jsou upozorněni. Jednak jsou ze zákona povinni zasáhnout a jednak se jim lépe stíhá partička vyplašených středoškoláků než třeba překupníci z řad kosovských Albánců."Tam jde o život. Policisté mají díky několika dopadeným studentům další čárku a státní zástupci, kteří případ přeberou, takové kauzy milují, protože je mají raz dva vyřešeny,"zdůraznil Pressl. Další zajímavý dotaz z řad studentů byl na téma hepatitidy C a jak se vyvarovat nákazy. "Nebezpečnost žloutenky typu C spočívá v tom, že proti ní nemáme žádné léky ani očkovací látky. Nemoc se dá jen pomocí léků zpomalit. Přenáší se způsobem krev na krev nebo nechráněným stykem. Ročně zaznamenáváme tři sta nových případů," upozornil Jiří Vytlačil. V závěru pořadu došlo ještě k ohromujícímu srovnání."Nedávno jsem se někde dočetl, že například každoročně máme v naší zemi tisíc nových případů onemocnění syfilidou," upozornil Pressl. Syfilis je bohužel léčitelný jen v první fázi choroby. V porodnicích se dokonce stále častěji začínají objevovat i syfilitické děti."V době mých studií jsme se s takovými případy setkávali jen v učebnicích," uzavřel Jiří Pressl.
________________________________________________________________________

Lidovci jsou proti návrhu Mareše tolerovat marihuanu
Střední Čechy 5.6.2003| rubrika: Česká republika| strana: 2| autor: sa

Praha - Poslanci KDU-ČSL Josef Janeček a Vilém Holáň nesouhlasí s tím, aby stát zmírnil přístup k uživatelům marihuany. Reagují tak na návrh vicepremiéra Petra Mareše (US-DEU) tolerovat držení většího množství této drogy. Mareš by chtěl zabránit kriminalizaci uživatelů a držitelů marihuany, kterým nyní podle zákona hrozí až dva roky vězení za 10 kusů marihuanových cigaret. Navrhuje, aby držiteli méně než 250 kusů hrozila jen přestupková pokuta. Lidovecké poslance rozhořčily závěry Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Marihuana podle rady není tak nebezpečná, jako tzv. tvrdé drogy ani jako tabák a alkohol. "Marihuana je nebezpečná, jako jediná droga napadá všechny důležité tělesné orgány, "uvedl Janeček. Snížení postihu navíc podle něj povede k přesunu obchodu s drogami do České republiky. "Je to vstupní droga a hrozí, že bude přibývat drogově závislých," soudí Janeček. Obává se navíc, jaké škody může napáchat například řidič pod vlivem marihuany. "V mozku zůstává tato droga velmi dlouho, zkresluje vnímání času i rychlosti," dodal. (sa)
________________________________________________________________________

Lidovci jsou proti návrhu Mareše tolerovat marihuanu
Vysočina 5.6.2003| rubrika: Česká republika| strana: 9| autor: sa

Praha _ Poslanci KDU- ČSL Josef Janeček a Vilém Holáň nesouhlasí s tím, aby stát zmírnil přístup k uživatelům marihuany. Reagují tak na návrh vicepremiéra Petra Mareše (US- DEU) tolerovat držení většího množství této drogy. "Marihuana je nebezpečná, jako jediná droga napadá všechny důležité tělesné orgány,"uvedl Janeček. Mareš by chtěl zabránit kriminalizaci uživatelů a držitelů marihuany, kterým nyní podle zákona hrozí až dva roky vězení za 10 kusů marihuanových cigaret. Navrhuje, aby držiteli méně než 250 kusů hrozila jen přestupková pokuta. (sa)
________________________________________________________________________

FOTO MĚSÍCE
KOKTEJL 2.6.2003| rubrika: Koktejl| strana: 10| autor: JOSEF KLÍMA, reportér

Je to ta nejčastější otázka, kterou na besedách se středoškoláky dostávám: "Jste pro legalizaci marihuany?" Je tak častá, že jsem postupně vyrozuměl, že marihuana znamená pro mladou generaci víc než: 1) budeme-li se mít dobře, nebo ne, 2) bude-li u nás demokracie, nebo ne, 3) bude-li u nás konečně platit právo, nebo ne. Odpovídám taky pořád stejně: 1) že jsem pro to, aby stát daleko víc odlišoval marihuanu od tvrdých drog (neboli aby se zamění konečné na stíhání drogových dealerů a nedělal si "čárky" daleko snadnějším postihem teenagerů, kterým najde po kapsách pár jointů), 2) že by se měli odborníci konečně začít seriózně zabývat případy, kdy marihuana zjevně pomáhá (např. poněkud postarším teenagerům při potížích s Parkinsonovou nemocí), a 3) že i přes body 1) a 2) si nemyslím, že by marihuana měla být legalizována, protože když něco legalizujete, vysíláte zároveň signál: "Hulte o sto šest, je to v pořádku!" - a hulení marihuany o sto šest rozhodně v pořádku není. Už jen proto ne, že je to prostě droga. Se vším, co k drogám patří, tedy s možností předávkování, s návykem a koneckonců i s obluzením, které nám komplikuje spoustu běžných činností a některé (jako třeba řízení) činí dokonce smrtelně nebezpečnými. Jak ty body líčím a rozvíjím, vidím v těch mladých tvářích před sebou i tu proměnu: radostné překvapení u bodů 1) a 2), vystřídané zklamáním až znechucením, když se dostanu k bodu 3). "To bysme ani neřekli, že jsi taky náš!" říkají ty tváře na začátku. A na konci: "Tak přece jen do našeho světa nepatříš, prďolo." Proč o tom ale píšu: vidím taky, jak snadno bych se mohl stát "jejich". Stačilo by jen maličko - říci, že jsem pro. Pokušení populismu se tomu taky říká. Někdy jdu dokonce tomu pokušení na půl cesty vstříc a vyprávím jim, jak jsem taky kouřil a co to se mnou dělalo. (Zvlášť historka, jak jsem se předávkoval, má úspěch. Není divu: nic tak nepotěší mladé duše, jako když jim někdo starý vypráví, kolikrát se pozvracel.) Ale podstata téhle procházky vstříc populistickému očekávání je, že přesně víte, kde máte hraniční patník, za který už se nechodí. Když vidím všechny tyhle demonstrace, jako je ta na obrázku, je mi z toho smutno. Protože dříve či později se objeví někdo, kdo se stane "jejich" jen proto, že jim přikývne: jasně, já vám to i pomůžu prosadit. A bude mít tajnou radost z toho, jak jsou manipulovatelní a jak snadno se jim vládne, když nedemonstrují třeba za to, 1) aby se měli dobře, 2) aby žili v demokracii a 3) aby u nás konečně platilo právo...
________________________________________________________________________

Policisté chytili hlavu skupiny drogových dealerů z Teplic
Mladá fronta DNES 6.6.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 1| autor: (jav)

Ústí nad Labem, Teplice - Z prodeje drog obvinili ústečtí policisté třiatřicetiletého muže z Teplicka. Muž byl hlavou malé skupinky dealerů, kteří zásobovali od loňského října pervitinem, marihuanou a extází především ústecké studenty. Některým odběratelům drog nebylo ani osmnáct let.
"Na případu naši lidé pracovali asi půl roku. Teď se podařilo obvinit z nedovolené výroby a distribuce drog třiatřicetiletého muže. Už před dvěma týdny jsme ale pro stejný čin začali stíhat dvě dívky ve věku jedenadvacet a pětadvacet let. Právě ony totiž drogy od muže dostávaly a dál prod


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma