Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Komorous: Legalizace marihuany by vedla k nárůstu kriminality
Zpravodajství ČTK 4.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj| autor: DAS

ČESKÉ BUDĚJOVICE 4. června (ČTK) - Legalizace užívání marihuany, kterou navrhuje Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, je nepřípustná a vedla by k nárůstu další kriminality. Novinářům to dnes řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Argumenty navrhovatelů, kteří říkají, že marihuana je méně škodlivá než například alkohol či kouření, jsou podle něj lživé a odporují vědeckým poznatkům. "Je dlouhodobě ověřeno, že 70 procent uživatelů tvrdých drog začínalo na marihuaně. Marihuana má o polovinu více rakovinotvorných látek než cigaretový tabák... Lidé, kteří říkají, že to tak není, tomu buď nerozumí, nebo vědomě lžou," uvedl Komorous.

Centrála vydala po zveřejnění návrhu několikastránkový dokument, který shrnuje vědecky podložené argumenty proti legalizaci marihuany. "Rozeslali jsme je všem poslaneckým a senátním klubům. Teď doufám v racionalitu," řekl Komorous.

Podle policistů jsou drogově závislí ve velké míře pachateli majetkové i násilné trestné činnosti. Například u vykrádání automobilů, bytů, kapesních krádeží a podobných trestných činů převládají mezi mládeží drogově závislí, kteří si tak snaží vydělat na svou dávku.

Drogy lze nyní sehnat i na vesnické zábavě. Nejvíce se vyskytují na severu Čech, severu Moravy a v Praze, méně v jižních Čechách. Marihuanu však kouří běžně i žáci základních škol.

Podle Komorouse neobstojí ani argumenty dávající za vzor Velkou Británii či Austrálii, které v poslední době změkčily přístup k uživatelům marihuany: Obě země ve své poslední studii varovala Organizace spojených národů a upozornila, že tento postup povede pouze k dalšímu rozšíření všech druhů drog.

Snaha legalizovat marihuanu je podle Komorouse výsměchem všem policistům, učitelům a dalším lidem, kteří se několik let soustavně snaží mladé lidi před drogami chránit. "Za každého mladého člověka má cenu bojovat," míní.

Centrála podle něj nechce pravidla ani zpřísňovat, ani uvolňovat. "Současný status quo je odpovídající situaci," dodal.

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, kterou řídí Petr Mareš (US-DEU), doporučuje zmírnit přístup k uživatelům konopných látek, a naopak přitvrdit proti nejnebezpečnějším drogám, zejména pervitinu a heroinu. S odvoláním na některé studie tvrdí, že marihuana je méně škodlivá než nikotin a alkohol. Již dříve Mareš navrhl změnit trestní zákon tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila nanejvýš pokuta, ne vězení jako dosud.

David Sládek kar
________________________________________________________________________

Lidovci ostře nesouhlasí s návrhem Mareše tolerovat marihuanu
Zpravodajství ČTK 4.6.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: BEN

PRAHA 4. června (ČTK) - Poslanecký klub KDU-ČSL ostře nesouhlasí s tím, aby stát zmírnil přístup k uživatelům marihuany. Lidovecký protidrogový expert Josef Janeček soudí, že marihuana vážně poškozuje lidské zdraví a je vstupní branou do světa tvrdých drog. Více tolerovat marihuanu navrhl vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). Jeho návrh vyvolává rozporuplné reakce napříč politickými stranami.

"Marihuana vážně poškozuje lidské zdraví. Je dokonce jedinou drogou, která napadá všechny důležité tělesné orgány. Bývá často vstupní branou do světa tvrdých drog," řekl na dnešní tiskové konferenci Janeček. Doplnil, že pravděpodobnost zkušenosti s tvrdou drogou je u osob užívajících marihuanu sedmadvacetkrát vyšší než u těch, kteří s ní nikdy nepřišli do styku. "Na mozek má marihuana podobné účinky jako tvrdé drogy," řekl.

Lidovci trvají na tom, že marihuana patří jak z lékařského, tak i ze sociologického hlediska mezi velmi nebezpečné drogy. "Odmítáme iniciativy a návrhy, které tento fakt ignorují," prohlásil.

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, kterou Mareš řídí, doporučuje zmírnit přístup státu k uživatelům konopných látek, a naopak přitvrdit sankce proti nejnebezpečnějším drogám, zejména pervitinu a heroinu. S odvoláním na některé studie tvrdí, že marihuana je méně škodlivá nejen než tvrdé drogy, ale i než nikotin i alkohol. Již dříve Mareš navrhl změnit trestní zákon tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila nanejvýš pokuta, ne vězení jako dosud.

Nyní hrozí až dva roky vězení každému, kdo má u sebe deset cigaret této takzvaně lehké drogy. Držení "malého" a "většího než malého" množství konopných látek by podle návrhu ani nadále nebylo legální, bylo by však posuzováno a trestáno jako přestupek, za který by hrozila nanejvýš pokuta.

Janeček také dnes informoval, že lidovci se budou zasazovat o to, aby se ČR stala smluvní stranou rámcové úmluvy o kontrole tabáku. Úmluvu přijala 21. května Světová zdravotnická organizace.

ben rot
________________________________________________________________________

V případě postřelení Iversonova kamaráda hrají roli i drogy
Zpravodajství ČTK 4.6.2003| rubrika ČTK: spz spo| autor: GPA

FILADELFIE (USA) 4. června (ČTK) - Muž, který v dubnu postřelil před nočním klubem ve Filadelfii přítele amerického basketbalisty Allena Iversona, bude navíc obviněn z držení drog. Policie našla ve voze Carlose Pereze více než dva kilogramy kokainu, FBI při domovní prohlídce navíc zajistila neprůstřelnou vestu, dvě pistole, přes čtyři tisíce dolarů v hotovosti a neupřesněné množství marihuany.

Čtyřiadvacetiletý Perez se 14. dubna po hádce před nočním klubem chopil zbraně a postřelil Larryho Robinsona. Iversonův přítel byl zasažen jednou kulkou do nohy, sám se ale dokázal dopravit do nemocnice vozem basketbalové hvězdy Philadelphie Sixers. Iverson i jeho další dva kamarádi vyvázli z incidentu bez zranění. Robinson byl ihned po ošetření propuštěn do domácího ošetřování.

Iverson o okolnostech přestřelky vypovídal v polovině května na policejní stanici. Po výslechu, který údajně nepomohl ozřejmit příčiny incidentu, byl opět propuštěn.

gpa gi
________________________________________________________________________

Policisté odmítají marihuanu
Mladá fronta DNES 5.6.2003| rubrika: Jižní Čechy| strana: 1| autor: (tš)

České Budějovice - Za házení klacků pod nohy pokládají jihočeští policisté návrh rady vlády pro protidrogovou politiku, aby se částečně legalizovalo držení marihuany. Českobudějovičtí policisté připomněli, že právě uzavřeli projekt pro školy s názvem Malá policejní akademie, kde učí děti odmítat jakékoli drogy.
Při včerejším vyhodnocení projektu Malé policejní akademie, kterou za rok prošli žáci tří škol na Českobudějovicku, zdůraznili, že takové návrhy poškozují jejich práci v protidrogové prevenci. „Největší odměnou je pro nás zájem dětí. Úplně je to chytlo,“ uvedl českobudějovický detektiv Milan Růžička, který se mimo jiné zabývá trestnou činností v oblasti drog a majetkové kriminality.
Malou policejní akademií prošli žáci prvního stupně základních škol Máj I, v Suchém Vrbném a v Lišově. Policista přiznal, že tyto školy vytipovali jako jedny z nejvíc ohrožených drogami. Kromě škol ve velkých jihočeských městech se stále víc točí dealeři také kolem škol na venkově. „Učitelé by neměli problém zastírat, tak se proti němu bojovat nedá,“ poznamenal policista. Jednou ze stop, jak zjistit lokální trh s drogami, je podle kriminalistů související vykrádání aut.
Novelu trestního zákona, která chce odkriminalizovat drobné pěstitele marihuany, ostře napadl šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous, který se zúčastnil vyhlášení výsledku projektu. „Je to podkopávání autorit a práce desítek policistů a lékařů, kteří proti šíření drog bojují. Mrazí mě, že by takový zákon prošel,“ poznamenal.
________________________________________________________________________

ZADRŽEN KVŮLI DROGÁM
Mladá fronta DNES 5.6.2003| rubrika: Ze světa| strana: 12| autor: FOTO: REUTERS

Americký voják domlouvá iráckému chlapci, který byl včera v Bagdádu zatčen kvůli kouření hašiše. Mladík byl zadržen pro výstrahu a později propuštěn.
________________________________________________________________________

Komorous: o marihuaně lžou
Právo 5.6.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 3| autor: Pavel Orholz

Předkladatelé novely trestního zákona o drogách lidem lžou. Uvedl to na středeční tiskové konferenci v Českých Budějovicích ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Podle něho jsou veškeré argumenty předkladatelů i příznivců novely, která by měla odkriminalizovat drobné pěstitele marihuany, nepravdivé a neodpovídají nejnovějším výzkumům. Novelu trestního zákona předkládá za vládní protidrogovou radu vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). "Jsem rozhořčen tím, jak předkladatelé a jejich neoficiální mluvčí, vedoucí Drop In Ivan Douda, lidi obelhávají, když tvrdí, že marihuana ve srovnání s alkoholem a cigaretami je stejně, nebo dokonce méně nebezpečná," uvedl Komorous. Poznamenal, že Česká republika právě prožívá drogový boom a vládní protidrogová rada chce v této chvíli zrušit novelou několikaletou práci, kterou Národní protidrogová centrála vykonala. Svá slova hned dokazoval na případech. "Vědci na Washingtonské univerzitě prokázali, že ten, kdo užívá marihuanu před sedmnáctým rokem věku, má pětkrát větší pravděpodobnost, že později přejde na tvrdé drogy. Ze sta procent uživatelů tvrdých drog jich sedmdesát kouřilo dříve tuto měkkou drogu," dodal Komorous. "Nevím, pro koho vládní protidrogová rada pracuje, když si ji lidé platí. Rozhodně ale nebojuje proti drogám," konstatoval ředitel a poznamenal, že současný zákon je vyhovující. "Soudci i policisté se s formulací větší množství než malé skvěle vypořádali. V Čechách byli za marihuanu odsouzeni do této chvíle jen dealeři," zdůraznil Komorous.
________________________________________________________________________

Neustupujme drogám
Lidové noviny 5.6.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: JIŘÍ KOMOROUS

ÚHEL POHLEDU
Návrh ministra Mareše na faktickou "legalizaci" držení a pěstování marihuany je vyústěním dlouhodobé proliberalizační kampaně, ve které je řada skutečností překrucována a nepravdivě vykládána. Jedním z opravdu "úsměvných" odůvodnění návrhu je tvrzení, že současný zákon je stejně porušován, takže je třeba jej změnit nebo zrušit. Podle mého soudu lze tutéž argumentaci použít v případě požití alkoholu při řízení motorových vozidel v ČR. Podle logiky předkladatelů by totiž bylo možné požadovat, aby 250 malých "panáků" alkoholu nebylo za volantem trestně postihováno. Dle návrhu pana Mareše patří marihuana k nejméně nebezpečným drogám, ačkoli například v USA zákon rozděluje drogy a návykové látky celkem do pěti skupin podle nebezpečnosti a marihuana je zařazena do první, nejnebezpečnější skupiny.
Administrativa prezidenta George W. Bushe odmítá striktně jakékoli náznaky možné legalizace. Odborníci ji totiž považují za nebezpečnou především tím, že je zdánlivě nevinnou "vstupní branou" do světa tvrdých drog. Ustupování liberalizačnímu nátlaku kritizuje i nejnovější studie Organizace spojených národů. Cílem výtek se stal především postup zemí, včetně Británie a Austrálie, které uvolnily svoji politiku proti zakázaným drogám. Výroční zpráva Mezinárodní komise pro kontrolu narkotik tvrdí, že tím dávají mladým lidem špatný příklad. Tento nezávislý orgán OSN upozorňuje, že Británie by tím, že omezila tresty za užívání konopí, mohla přispět k tomu, že se tato droga mezi uživateli rozšíří stejně jako tabák a způsobí další psychická onemocnění. Proliberalizační kampaň neustále bagatelizuje škodlivost marihuany. Časté rekreační kouření této drogy je přitom opakovaně spojováno se zvýšeným výskytem duševních poruch. Vyšší dávky marihuany, jak se podle dosavadních studií zdá, mohou spouštět epizody akutní psychózy a zhoršit průběh choroby u pacienta, který už známky psychózy má. Výsledky některých studií dokonce vedou k podezření, že existuje souvislost mezi užíváním marihuany a vznikem deprese a úzkosti. Tato souvislost by se podle nedávných studií mohla dokonce týkat více než třetiny všech případů, u nichž byly depresivní příznaky rozpoznány. Lidem, kteří začali užívat marihuanu před 17. rokem věku, hrozí dvakrát až pětkrát větší riziko, že budou užívat další drogy a že se u nich vyvine závislost na drogách nebo na alkoholu než těm, kteří tuto drogu před svým 17. rokem neužívali. Vyplývá to ze studie, kterou provedl americko-australský tým vědců z Washington University School of Medicine v Saint Louis (USA). Lidem, kteří kouří dlouhodobě a pravidelně marihuanu, hrozí (o 30 %) větší nebezpečí, že onemocní schizofrenií. Potvrzuje to nejnovější švédsko-britská zdravotnická studie. To je několik málo příkladů z vědeckých studií, které se některým odborníkům "nehodí do krámu".

"Přednosti" drogové scény
Zvlášť nebezpečné je, když někteří odborníci tvrdí, že česká drogová scéna má své údajné výhody. Užití nějaké zakázané drogy připouští milion obyvatel ČR a jejich počet rychle roste, avšak pouze 35 tisíc patří mezi problémové, kteří si aplikují tvrdé drogy - heroin a pervitin - do žíly. Jejich počet prý podle některých odborníků neroste. Je to však skutečně přednost? Vždyť nás ohrožuje milion lidí, kteří pod vlivem "zakázané drogy" třeba řídí auto. Chtěl bych se také ohradit proti tvrzení, že policie perzekvuje či nadměrně uplatňuje represi vůči "rekreačním" uživatelům drog. Policie přistupuje ke všem občanům stejně, tak jak jí ukládají zákony, a je zcela jednoznačné, že současný stav, kdy je držení drog pro vlastní potřebu trestné, nekriminalizuje studenty a "rekreační" uživatele drog. Z těchto důvodů je návrh místopředsedy vlády nebezpečný a zbytečný.

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce
________________________________________________________________________

Lidovci nesouhlasí s návrhem Mareše
Metro 5.6.2003| rubrika: Z domova| strana: 2| autor: (ČTK)

Praha Poslanecký klub KDU -ČSL ostře nesouhlasí s tím, aby stát zmírnil přístup k uživatelům marihuany. Lidovecký protidrogový expert Josef Janeček soudí, že marihuana vážně poškozuje lidské zdraví a je vstupní branou do světa tvrdých drog. Více tolerovat marihuanu navrhl vicepremiér Petr Mareš (USDEU). Jeho návrh vyvolává rozporuplné reakce napříč politickými stranami.
________________________________________________________________________

Výrok dne
Metro 5.6.2003| rubrika: Z domova| strana: 2

Na mozek má marihuana podobné účinky jako tvrdé| drogy, "
řekl Josef Janeček.
________________________________________________________________________

Co stát nezdaní, to zakáže
Region - Frýdecko - Místecko 3.6.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 3| autor: PAVLA FUCIMANOVÁ

poznámka
Marihuana. Pro někoho kouzelné slůvko a vidina příjemného opojení, pro jiného sprostá droga, které vede mládež k závislostem na heroinu či pervitinu. V současné době milovníci této lehké drogy zažívají perné chvíle. Mohou se dostat do rozporu se zákonem i v případě, když si sami pro sebe vypěstují tři rostlinky. Nesmyslně drsný zákon se však naštěstí možná zliberalizuje. Snad, protože se zdá, že zatím nad ním jásají jen dealeři, kterým rostou kšefty.Moralizující společnost bývá zděšena, když si přečte statistiky, kolik středoškolské mládeže držela u úst jointa marihuany. Statistiku nijak neovlivnila represivní politika vlády. Naopak kouzlo zakázané látky jakoby mládež přitahuje více. Jenže kde mladí trávu shánějí? Dřív si ji nadšenci pěstovali sami. Dnes se mnozí bojí a tak se obrací na prodejce. Dobrá myšlenka zamezit šíření drog pod vidinou přísného trestu se tedy vládě jaksi nepodařila. Naštěstí si to začínají uvědomovat i někteří zákonodárci. Přišel s tím například předseda vlády Petr Mareš (US). A při tom jeho myšlenka není nijak světoborná: zmírnit trest pro lidi, kteří si pěstují pár rostlinek pro sebe nebo pár kamarádů a naopak zpřísnit sazby dealerům, velkoplošným pěstitelům nebo výrobcům tvrdých drog. Pokud uspěje, mnoha mladým lidem přestanou hrozit nepřiměřené tresty. Vždyť jejich jediným zločinem je, že si zvolili státem nepodporovanou drogu. Je nabíledni jednoduchá teze: co stát nemůže zdanit, raději zakáže! Kouřit cigarety a pít alkohol, to je přece v pořádku.
________________________________________________________________________

Turek by snížil velké tresty za marihuanu
Region - Frýdecko - Místecko 3.6.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 3| autor: (fuc)

TŘINEC - Za držení většího než malého množství marihuany dnes hrozí lidem i vězení. Někteří zákonodárci však uvažují o tom, že by sazby snížili. Držení konopí pro vlastní potřebu by tak bylo klasifikováno pouze jako přestupek.

Tvrdá represivní protidrogová politika leží v žaludku mnoha lidem. Například případ staříka z Ostravy, který si kvůli léčby Parkinsonovy choroby pěstoval pět rostlinek marihuany a málem skončil ve vězení, pobouřil veřejnost. Nyní proto někteří zákonodárci zvažují, že měkkou drogu sice nezlegalizují, ale přehodnotí systém trestů. Uvažuje o tom dokonce i místopředseda vlády Petr Mareš (US). "Pracoval jsme na obdobném zákonu, ale musím přiznat, že nakonec skončil v šuplíku. Narážel jsem totiž na neustálé obviňování, že podporuji legalizaci marihuany," prozradil třinecký poslanec Radim Turek (ČSSD). Drží palce svému nástupci Marešovi, aby se dostal dál. "Samozřejmě nechci, aby u nás bylo kouření trávy legální. Jen si myslím, že společenská nebezpečnost konzumentů této měkké drogy je nesrovnatelně nižší, než u narkomanů s tvrdými drogami," pokračoval poslanec. Podle něj je zapotřebí rozlišit, zda si jedinec pěstuje rostlinky pro sebe a maximálně pár přátel od těch, kteří konopí prodávají a vydělávají na tom těžké peníze. "Ještě jsem nikdy nezažil, že by někdo, kdo si vypiplá tři rostlinky, něco prodával. Naopak bych zpřísnil tresty dealerům a členům organizovaného zločinu. Měl jsem na toto téma několik seminářů, takže vím, o čem je řeč," dodal Turek.
________________________________________________________________________

Provinilým pomohlo otevřené doznání viny
Region - Opavský a Hlučínský 3.6.2003| rubrika: Události| strana: 5| autor: (jh)

OPAVA - Před senátem Okresního soudu stanuli 19. května dna mladiství "sběratelé" marihuany. Sedmnáctiletý Alois Augustin měl v držení značné množství marihuany a část zásoby prodal letos v lednu osmnáctiletému spolužákovi Romanu Hünerovi.

Za drogu mu účtoval "přátelskou" cenu 40 korun. Hüner byl zdatnějším obchodníkem a díl z nabyté marihuany na šilheřovickém učilišti prodal jinému spolužákovi za 250 korun. K obchodní transakci si však nevybral zrovna bezpečné místo. Obchod byl uzavřen ve třídě během přestávky zrovna ve chvíli, kdy se v ní nečekaně objevila třídní učitelka. Při odborných seminářích dávala pozor a proto na první pohled odhadla podstatu vystaveného zboží. Dopadeného "obchodníka" nahlásila vedení školy, odkud putovalo oznámení na policii. Kromě dalších nepříjemností byli oba žáci po důkladném výslechu z učiliště vyloučeni. Alois Augustin navíc čelí také jiné obžalobě, tentokrát z krádeže. Chlapci při výpovědi u soudu skutek doznali, avšak odmítli možnou závislost. Shodně tvrdili, že si jen občas zapálili ubalenou cigaretu. Vypovídající učitelka konstatovala, že se žáci učili celkem dobře, avšak s chováním mívali někdy problémy a museli být na poradách řešení. Za žalované trestné činy jim jako mladistvým hrozil trest od jednoho do pěti let. Soud přihlédl k nízkému věku i k úplnému doznání a uložil jim roční trest s dvouletou podmínkou. Obžalovaní i státní zástupkyně tuto výši akceptovali a nebudou se proti ní odvolávat.
________________________________________________________________________

Citát
Deník IMPULS 5.6.2003| rubrika: Zprávy| strana: 3

»Na mozek má marihuana podobné účinky jako tvrdé drogy«
Jiří Janeček, protidrogový expert KDU-ČSL, k vládnímu návrhu zmírnit přístup státu k lidem, kteří užívají marihuanu
________________________________________________________________________

Marihuana rozděluje politickou scénu
Deník IMPULS 5.6.2003| rubrika: Zprávy| strana: 3| autor: (čtk)

Politickou scénu v Česku rozdělil další spor. Proti návrhu vlády na zmínění přístupu státu k uživatelům marihuany včera ostře vystoupil poslanecký klub KDU-ČSL. Lidovecký protidrogový expert Josef Janeček uvedl, že marihuana vážně poškozuje lidské zdraví a je vstupní branou do světa tvrdých drog. Více tolerovat marihuanu naopak navrhl vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). Jeho návrh vyvolává rozporuplné reakce napříč politickými stranami.
"Marihuana vážně poškozuje lidské zdraví. Je dokonce jedinou drogou, která napadá všechny důležité tělesné orgány. Bývá často vstupní branou do světa tvrdých drog," řekl včera Janeček. Doplnil, že pravděpodobnost zkušenosti s tvrdou drogou je u osob užívajících marihuanu sedmadvacetkrát vyšší než u těch, kteří s ní nikdy nepřišli do styku. "Na mozek má marihuana podobné účinky jako tvrdé drogy," řekl. Lidovci trvají na tom, že marihuana patří jak z lékařského, tak i ze sociologického hlediska mezi velmi nebezpečné drogy.
Janečkův názor včera potvrdil i ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous, který uvedl, že legalizace užívání marihuany je nepřípustná a vedla by k nárůstu další kriminality. "Je dlouhodobě ověřeno, že 70 % uživatelů tvrdých drog začínalo na marihuaně. Marihuana má o polovinu více rakovinotvorných látek než cigaretový tabák... Lidé, kteří říkají, že to tak není, tomu buď nerozumí, nebo vědomě lžou," uvedl Komorous.
Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, kterou Mareš řídí, doporučuje zmírnit přístup státu k uživatelům konopných látek, a naopak přitvrdit sankce proti nejnebezpečnějším drogám, zejména pervitinu a heroinu. S odvoláním na některé studie tvrdí, že marihuana je méně škodlivá nejen než tvrdé drogy, ale i než nikotin i alkohol. Již dříve Mareš navrhl změnit trestní zákon tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům marihuany hrozila nanejvýš pokuta, ne vězení jako dosud.
________________________________________________________________________

Komu pomůže marihuana?
Deník IMPULS 5.6.2003| rubrika: Forum| strana: 8

kotlík

Legalizace marihuany patří mezi mnoho dalších kroků, kterými se naše vláda snaží vymýtit český národ. Jako banda šašků tropící si legraci z vlastních voličů mi připadají ti, kterým nestačí ta špína, která už tady je. K čemu to povede? Jedině ke zvýšení počtu zdrogované mládeže, která se válí na chodnících a žebráním obtěžuje kolemjdoucí! Víc zlodějů, víc zápachu, víc špíny. Za chvíli k nám začnou jezdit cizinci ze zemí, kde mají rozumnější zákony. Staneme se Latinskou Amerikou uprostřed Evropy, vládu převezmou drogové kartely a slušný občan nebude mít kde žít. Doufám, že se najdou rozumní politici, kteří tomu všemu včas zabrání.
PETR ZRNA, OSTRAVA

Vychovávám osmiletého syna. Jsem na něj sama, manžel nás před pěti lety opustil. Přesto se snažím, aby z něj byl jednou řádný člověk. Ze všech sil ho bráním před všemi možnými špatnými vlivy okolí - před brutalitou v televizi, před různými živly ve městě, kde žijemem atd. Jako by toho nebylo dost, snaží se nyní naše vláda legalizovat věc tak strašnou, jako je kouření marihuany. Jistě, oni mají možnost vychovávat své děti mimo veškeré zlo našeho světa, ale co my? Zajímalo by mě, jak by mluvil pan Mareš tváří v tvář matkám všech těch chlapců a děvčat, kteří zemřeli na předávkování drogami. A co by dělal, kdyby se to stalo jeho dítěti?
JANA MATULKOVÁ, PRAHA

Uškodí někomu, že bude volný přístup k marihuaně? Podle mě ne. Skutečnost, jestli je tráva dostupná volně v prodeji, přece nikoho nikterak nediskriminuje. Ten, kdo si ji chce koupit, ten si ji koupí, ostatní ji mohou pominout stejně jako třeba neoblíbený jogurt. Vůbec nechápu, co všichni proti trávě mají? Mně se zase nelíbí, že je v obchodech volně dostupný alkohol a maso. Stejně jako občané vystupující proti legalizaci marihuany bych měl mít právo na to, aby oboje z obchodů zmizelo.
PETR KUBÍČEK, VIZOVICE
________________________________________________________________________

OCHRANA, NEBO HLOUPÁ ZVŮLE?
Reflex 5.6.2003| rubrika: Drogy| strana: 86| autor: TEXT MICHAL KOMÁREK

Na několika tuzemských středních školách provádějí u studentů testy na drogy. Tato praxe vyvolala ostré diskuse mezi řediteli škol, odborníky na prevenci drogové závislosti i vládními úředníky. Názory se pohybují v široké škále: na jedné straně je tvrzení, že je to jediný způsob, jak ochránit žáky a plnit zákonné povinnosti školy. Na straně druhé pak varování, že jde o porušování zákonů a naprosté nepochopení systému prevence a funkcí školy.. Na straně druhé pak varování, že jde o porušování zákonů a naprosté nepochopení systému prevence a funkcí školy

Problém je o to zajímavější, že se ne týká jenom tak vážné věci, jako je fetování dětí. Je tu ještě skutečnost, že ministerstvo školství říká něco jiného než krajské úřady, pod které střední školy spadají. A že odborníci na drogovou prevenci říkají něco jiného než ředitelé škol a školní drogoví preventisté, kteří byli tak či onak vyškoleni právě odborníky na drogovou prevenci. To, že si někteří rodiče myslí, že testy jsou dobrá věc, a jiní, že je tomu právě naopak, je snad jediná dobře srozumitelná stránka celé kauzy. "Ani paní ministryně, ani novináři, kteří ze mě taky třeba dělají blbce, za mě nevyřeší, když mi na škole spadne zfetovaný student z pětimetrového lešení. Ať si říká kdo chce co chce, ať se ohání zákony, ať si je třeba ministr, já nemohu na svém postupu nic mě nit," prohlašuje jeden z průkopníků testování, ředitel chebské střední integrované školy Jan Kot. Ředitel pro slul mimo jiné tím, že testy moči pro vádí sám před očima studentů v ředitelně. Za ředitelnou je záchod. "Za bezpečnost studentů ve škole jsem ze zákona odpovědný, tak mi nic jiné ho než v testech pokračovat nezbývá." Ředitelé ostatních škol, kde tes ty probíhají, argumentují podobně. Podobné jsou i další náležitosti: student, který se odmítne testu podrobit, je považován za pozitivního. Rodiče studentů jsou přesvědčováni, aby s testováním souhlasili nebo své děti dali na jinou školu.
PLATÍ NA ŠKOLÁCH ZÁKON?
Střední školy jsou nyní v kompetenci krajských úřadů. A alespoň ten karlovarský, pod nějž spadá i chebská škola, je zjevně s testováním spokojen. Odpovědný zástupce hejtmana Petr Horký dokonce nabídl všem středním školám v kraji, že jim z krajského rozpočtu zakoupí testovací soupravy. "Vše se samozřejmě musí dít v rámci platné legislativy. O žádných stížnostech ze strany rodičů nebo studentů nevím," ujišťuje Horký. Ministerstvo školství a vládní Rada pro koordinaci protidrogové poli tiky mají ovšem zcela jiný názor. Vy daly proto před nedávnem společnou tiskovou zprávu. Podle ní nejsou testy a případně i ohlašované prohlídky tříd policisty se psy vhodnou metodou prevence. Je to docela normální represe. To za prvé. Za druhé má tato praxe jasné právní problémy - orientační testy moči ne stačí ani na to, aby prokázaly, že student užil omamnou látku ve škole, ani na to, aby přítomnost látky bez pochyb potvrdily. K tomu je za potřebí krevní zkouška a tu může provést pouze zdravotník. A konečně - má-li škola pocit, že zdraví žáka je ohroženo, má pouze dvě možnosti. V neakutním případě poslat žáka domů. V akutním poslat k lékaři či lékaře přímo zavolat. Jiné možnosti zákon nezná. "Testy zatím naštěstí nejsou příliš rozšířené, víme asi o pěti školách. Ale bojíme se právě toho, aby se postup ně v očích ředitelů středních škol tes ty neprosadily jako ta správná meto da prevence," říká Eva Škrdlantová z Rady pro koordinaci protidrogové politiky.
HAZARD S CELOU GENERACÍ
Podle odborníka na protidrogovou prevenci ze sdružení SANANIM Jiřího Richtera může testování na školách negativně ovlivnit celou generaci mladých lidí. "Škola se pro ně změní z prostředí výchovy a předávání informací v pro středí represe. To je tragédie. Školy by prostě měly umět dělat prevenci. Nemusí sahat k takovým extrémním nástrojům, které navíc podle opakovaných zkušeností ze světa nepřinášejí žádné pozitivní výsledky," tvrdí Richter. Co podle Richtera může a má fungovat? Školní preventista by měl být natolik procvičený, aby problém s drogou poznal i bez testu a věděl, jak se má zachovat. Celý represívní rituál s testem je totiž zbytečný - evidentně zfetovaného studenta lze poznat bez problémů. A na opak test vůbec nemusí odhalit, zda je student aktuálně pod vlivem drogy, nebo ji užil třeba před několika dny. A především by měly mít podle Richtera školy jasnou chartu práv a po vinností, diskutovat o ní se studenty a rodiči, vychovávat studenty k vědo mému přijetí takových zásad. "Byť to na první pohled tak nevypadá, tak to funguje lépe než represe. "

Jen se hádejte, milí dospělí, já si dám zatím travičku
________________________________________________________________________

Běh za Českou republiku bez drog začne v Č. Lípě
Českolipský deník 4.6.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: bek


Česká Lípa - Občanské sdružení Řekni ne drogám - řekni ano životu pořádá běžecký maraton po českých městech. Jedná se o akci, během které chce sdružení upozornit na problematiku drog, především ve spojení s mládeží. "Trasa více než týdenního běhu vede ze severních Čech přes západní a jižní část až na jihovýchod Čech. Končit bude 26. června, kdy je Mezinárodní den boje proti drogám. Drogový problém není jen otázkou Prahy, ale více méně každého města nebo obce, proto je trasa běhu vedena po různých městech," představuje projekt Jiří Voráček, předseda sdružení. Trasa běhu povede zhruba přes 60 měst a obcí a čítá přibližně 400 kilometrů. Poběží se štafetovým způsobem. Denní porce uběhnutých kilometrů se bude pohybovat v rozmezí 50 - 60 kilometrů. Samotný běh bude zahájen v České Lípě v úterý 17. června. Slavnostní úvodní výběh obstarají mladí hokejisté z týmu HC Kohouti Česká Lípa. "Mladé sportovce, v tomto případě hokejisty z páté třídy, jsme zvolili záměrně, protože tím ukážeme, že sport je nejlepší prevencí v boji proti drogám. Navíc věková skupina desetiletých už je ohrožena drogami, i proto tedy mladí sportovci," vysvětluje volbu Jiří Voráček. Běh bude zakončen návštěvou Parlamentu ČR ve čtvrtek 26. června. Poslancům bude předáno Prohlášení měst o jejich připojení se k myšlence běhu tím, že vyjádří přání být Městem bez drog. Kopie tohoto prohlášení bude předána zástupcům Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu ve Vídni. bek )
________________________________________________________________________

Braunový gang skončil
Nymburský deník 4.6.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: LUBOŠ KAVKA

LUBOŠ KAVKA
Praha - Akci s krycím názvem Braun spustili v těchto dnech policisté, kteří celou skupinu sledovali již několik měsíců. Celý gang překvapili rychlou akcí nedaleko Nymburka. Na odpor neměli čas. "Informace o skupině shromažďovali policisté z Prahy 4 ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou," řekla Iva Knolová z pražské policejní správy. Dva muži a tři ženy ve věku od 26 do 40 let skončili v policejních celách. Mimo jedné ženy ze středních Čech jsou všichni zadržení z Prahy. "Skupina prostřednictvím falešných receptů vybírala léky po celé republice. Z nich potom vyráběli drogu braun," pokračovala Knolová. K výrobě braunu se nejčastěji používá kodein. Toxikomani si drogu, která poměrně rychle vyvolává závislost, aplikují nitrožilně. Podle policistů obliba braunu v poslední době opět narůstá. Pravděpodobným šéfem skupiny byl čtyřicetiletý muž, který drogu za asistence své sedmadvacetileté přítelkyně vyráběl v pronajatém bytě v Praze 8. Dokonce sám obstarával recepty a opatřoval je falešnými nebo kradenými razítky. Tím se také dopustil poškozování cizích práv. Sám si také jako dlouholetý narkoman se silnou závislostí své výrobky aplikoval. Další drogy předával komplicům, kteří je rozváželi po celé republice. Protože byly na něj a dalšího sedmadvacetiletého muže ze skupiny již vydány zatykače pro jiné zločiny a měli být dávno za mřížemi, předali je policisté vězeňské službě.
I ostatní členové skupiny vyrobenou drogu částečně užívali a zbytek prodávali většinou v Praze 4. Po zásahu došlo i na domovní prohlídky v Praze a středních Čechách. "Policisté nalezli kompletní laboratoře určené k výrobě braunu a pervitinu, včetně chemikálií. Dále prázdné i vyplněné lékařské recepty, razítka lékařů, větší množství injekčních stříkaček a dosud přesně nezjištěné množství pervitinu, braunu a marihuany," řekla Knolová. Policejní rada zahájil trestní stíhání celé skupiny za drogové delikty. Sedmadvacetiletá bossova přítelkyně skončila rovněž za mřížemi. Zbývající dvě ženy policisté stíhají na svobodě. V případě odsouzení je čeká několikaletý pobyt ve vězení.
________________________________________________________________________

Slovenská policie rozbila dva drogové a jeden zlodějský gang
Zpravodajství ČTK 4.6.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: KNM

BRATISLAVA 4. června (zpravodaj ČTK) - Zvláštní jednotky slovenské policie provedly v posledních dnech tři rozsáhlé akce proti organizovanému zločinu, při kterých se jim podařilo rozbít dva významné gangy překupníků drog a skupinu zlodějů automobilů.

"Podařilo se rozložit tři zločinecké organizace. Dvě skupiny se zabývaly dovozem omamných látek na Slovensko, přičemž drogy byly určeny pro domácí trh," řekl dnes na tiskové konferenci v Bratislavě policejní viceprezident Jaroslav Spišiak.

První z gangů zabezpečoval "kompletní trh" s heroinem na západním Slovensku a v Bratislavě, uvedl Spišiak. Policie při operaci, která ještě stále probíhá, zatkla Albánce Bashima A., který byl hlavou skupiny. V poutech skončili i slovenští občané - hlavní "skladník" drog a jeho pomocník, jakož i šéf dealerů, který zároveň testoval drogy na narkomanech a vymýšlel složení heroinových směsí určených k prodeji.

Během sedmi domovních prohlídek muži zákona zadrželi více než dva a půl kilogramu směsi heroinu, který by se dal prodat za dva a půl milionu korun a vystačil by na 8000 dávek.

Druhou zločineckou skupinu tvořili slovenští občané, kteří zásobovali kokainem střední a severní Slovensko. Při zákroku policisté zatkli tři lidi, u nichž našli 696 gramů vysoce kvalitního kokainu, který by se dal ve 42.000 dávkách prodat za téměř 20 milionů.

Bratislavská policie zakročila také proti zlodějům aut, kteří odcizená vozidla legalizovali a prodávali. V policejních celách skončilo po 26 domovních prohlídkách 19 Slováků, kteří měli k dispozici také speciální elektronické pomůcky k dekódování zabezpečovacích zařízení aut.

Policie zajistila 16 kradených automobilů. Počet aut, který tento gang dohromady ukradl, si ale Spišiak netroufá odhadnout. Viceprezident nicméně předpokládá, že se skupinou spolupracovali i policisté, kteří zabezpečovali kradeným autům nová evidenční čísla a technické průkazy.

Miroslav Kern pto hej
________________________________________________________________________

Obchod s drogou před soudem
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 4.6.2003| rubrika: jižní Morava| strana: 7| autor: hák

zaznamenali jsme
Brno - Obžalováni z obchodu s kokainem na jižní Moravě stanuli včera opět před Krajským soudem v Brně otec a syn Matidierovi z Itálie. Berardino (48) si prodejem drog přišel podle policie na 2,2 milionu korun. Při obchodech mu syn Marco dělal tlumočníka. Oba muži tvrdí, že jsou nevinní a obžalobu označili za vykonstruovanou. Pokud se však prokáže opak, hrozí dvojici za nedovolenou výrobu a držení drog až 15 let vězení. Klíčový svědek, který měl otce a syna Matidierovy usvědčit, však včera nečekaně změnil výpověď. Obžaloba nyní musí přijít s dalšími důkazy. Podle státní zástupkyně Evy Žďárské mohou mezi ně patřit odposlechy telefonních hovorů. (hák)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma