Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 02.06.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Menší tresty za marihuanu
TV Nova 1.6.2003 19:30| pořad: Televizní noviny

Reynolds KORANTENG, moderátor
--------------------
Bouřlivou reakci mezi odborníky na drogovou problematiku vyvolala nová zpráva Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. V ní se mimo jiné uvádí, že marihuana je méně riziková než například alkohol nebo nikotin. Proto by její pěstování a konzumace neměly podléhat tak přísné kontrole jako doteď. Podle policistů a lékařů jsou ale taková tvrzení z mnoha důvodů velmi nebezpečná.

Ivan BŘEŠŤÁK, redaktor
--------------------
Podle studií zaměřených na zdravotní rizika je marihuana nejméně škodlivá, ve srovnání například s nikotinem, heroinem, kokainem či alkoholem, říká se v textu. Autoři, mezi které patří i místopředseda vlády Petr Mareš, vypracovali zprávu jako podklad pro změnu zákona. Podle ní by drobní pěstitelé a kuřáci nebyli postihováni tak přísně jako dosud.

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Ten návrh směřuje ke kriminalizaci, nikoli k legalizaci.

Ivan BŘEŠŤÁK, redaktor
--------------------
Lékaři a policisté, kteří se drogami zabývají, ovšem vůbec nechápou, jak se argument o malé rizikovosti marihuany mohl ve vládním dokumentu vůbec objevit.

Jaroslav TRŽICKÝ, psychiatr
--------------------
Já bych rozhodně nezlehčoval marihuanu jako lehkou drogu, jako drogu bez nějakého většího rizika a už vůbec ji nelze přirovnávat k alkoholu.

Jiří KOMOROUS, policista Národní protidrogová brigáda
--------------------
Máme veškeré výzkumy jak lékařské, tak i statistické, tak i policejní, který nám dosvědčí nesmyslnost těchto návrhů.

Ivan BŘEŠŤÁK, redaktor
--------------------
Mareš před několika dny dokonce prohlásil, že kuřáci marihuany by mohli mít u sebe až 250 cigaret na místo zhruba tří současných. To by průměrnému kuřákovi stačilo na jeden rok.

Ivan DOUDA, předák nadace Drop In
--------------------
Je to první malý krůček správným směrem.

Jiří KOMOROUS, policista Národní protidrogové brigády
--------------------
Nechápu, v čí prospěch a proč to navrhují lidé placený státem.

Ivan BŘEŠŤÁK, redaktor
--------------------
Podle policistů u nás kouří marihuanu dokonce už i třináctileté děti. Ty se pak někdy dostávají do party starších spolužáků, kde se mnohdy naučí konzumovat heroin, pervitin nebo jiné tvrdé drogy.
________________________________________________________________________

Francouzští celníci zadrželi drogu v hodnotě 22 milionů eur
Zpravodajství ČTK 31.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: CAS

BORDEAUX (Francie) 31. května (ČTK) - Celníci z Bayonne na jihozápadě Francie objevili v nákladním prostoru chladírenského kamiónu sedm tun pryskyřice z indického konopí v hodnotě 22 milionů eur. Podle francouzských úřadů jde o nejvýznamnější kontraband drogy na místních silnicích.

Zásilka vážila přesně 7385 kilogramů a její hodnotu určili policejní odborníci na 22,15 milionu eur. V přepočtu to je přes 600 milionů korun.

Droga byla odhalena při rutinní kontrole na mýtu dálnice A63 u Bayonne; kamion s marockou SPZ provozoval přepravu zboží mezi Marokem a Francií.

Pozornost celníků vyvolaly nesrovnalosti v balení asi tisícovky kartónů se zmrazenými sardinkami. Po vyložení nákladu v mrazícím boxu objevili vyšetřovatelé dalších 210 kartónů: každý obsahoval pět balení drogy.

čas jf
________________________________________________________________________

Informace policie Zlínského kraje
Zpravodajství ČTK 30.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj| autor: KOZ

ZLÍN 30. května (ČTK) - Policisté ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku zadrželi v minulých dnech třiatřicetiletého muže z Prahy, který měl u sebe šest gramů zřejmě marihuany. Muž se chtěl dostat na Slovensko. Za nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů mu hrozí až pět let vězení.

kož hkm mol
________________________________________________________________________

Rodiče zdarma zjistí, zda dítě nebere drogy
Mladá fronta DNES 2.6.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 1| autor: (bz)

Sokolov - Bezplatné testy na různé typy drog nabízí sokolovská radnice rodičům, kteří mají podezření, že jejich děti berou narkotika. Jednoduchý test moči, podobný těhotenskému, je anonymní a středisko nepožaduje od zájemců žádné osobní údaje.
"Chceme dát rodičům návod. Test si u nás mohou zdarma vyzvednout a doporučíme jim, kam se obrátit, pokud je pozitivní. Spolupracujeme s oddělením soudního lékařství a toxikologie v místní nemocnici," řekl šéf sokolovského střediska prevence kriminality Rudolf Volf.
Středisko má k dispozici i komplexní drogové testy, ale především testy na jednotlivé nejrozšířenější látky - marihuanu, extázi a pervitin. "Většinou lze podle příznaků, jak je rodiče uvádí, aspoň orientačně určit, o jakou drogu jde. Zatím jsme se nezmýlili. Až mě překvapilo, kolik jsme už vydali testů," dodal Volf.
________________________________________________________________________

Události minulého týdne v Jihočeském kraji
Mladá fronta DNES 2.6.2003| rubrika: Jižní Čechy| strana: 4| autor: (luv)

Prodejci drog skončili za mřížemi.
Jihočeští kriminalisté uzavřeli po pěti měsících akci s krycím názvem SUD namířenou proti výrobcům a distributorům drog. Zátah ukončila zásahová jednotka celní správy zadržením pěti pachatelů. "Skupina opatřila od začátku roku drogy minimálně padesáti mladým lidem, z nichž některým nebylo ani osmnáct let. Nabízeli je hlavně na Jindřichohradecku a Budějovicku," uvedl mluvčí českobudějovického celního ředitelství Jaroslav Vlášek. Celníci, kterým umožňuje zákon stíhat pachatele drogových deliktů stejně jako policistům, přitom odkryli partu, která zásobovala marihuanou a pervitinem řadu jihočeských diskoték. Pomáhali jim při tom příslušníci útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Při domovních prohlídkách objevili 32 gramů pervitinu a 125 kusů rostlin marihuany.
________________________________________________________________________

Krátce
Právo 31.5.2003| rubrika: Kronika dne| strana: 4| autor: (apb)

MARIHUANA je podle zprávy o kategorizaci ilegálních drog nejméně riziková, a to i „ve srovnání s nikotinem, heroinem, kokainem či alkoholem“. Oznámil to včera sekretariát rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
________________________________________________________________________

Hašiš konzumujte venku, děkujeme
Právo 31.5.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 10| autor: (DPA, lh)

Evropský ráj konzumentů lehkých drog, Nizozemsko, vytáhl "omylem" proti konzumentům cigaret balených z marihuany a hašiše. Podle nového zákona zakazujícího kouření ve veřejných místnostech a prostranstvích si kuřáci lehkých drog mohou zakoupit oblíbený joint v zavedených coffee shopech, vykouřit ho tam ale nesmějí. Schválený zákon měl původně postihnout pouze kuřáky tabáku. Na konzumenty marihuany a hašiše však poslanci poněkud zapomněli. V případě uvedení legislativy do praxe tak vyznavači lehkých drog zakoupí ve speciálním obchodě cigaretu, opustí podnik, venku najdou očím veřejnosti skryté místečko a teprve zde v klidu podlehnou omamným účinkům rostlinných látek.
________________________________________________________________________

Nejlepší je nikdy drogu nezkusit
Hospodářské noviny 2.6.2003| rubrika: názory a dopisy| strana: 9| autor: Jiří Drtil

Může represe působit jako vhodné protidrogové opatření, nebo naopak mládež spíš tlačí k revoltě? Tuto otázku řešíme nejen u nás. Letos uplyne čtyřicet let od doby, kdy jsem se začal zabývat drogovou problematikou. V posledních asi deseti letech se staly aktuálními prodávané a kupované drogy. Netvrdím, že dříve se s nimi u nás neobchodovalo, ten obchod měl ale zcela jiný charakter. Na počátku přivedli do ordinace mladíci svého přítele, se kterým kouřili marihuanu a který je (jak oni říkali) "toxikoman". Mladý muž, o kterého se jednalo, se po zakouření začal podivně chovat, byl zmatený a mluvil nesmysly. Docházel již dříve do mé ordinace z jiných důvodů, takže jsem upravil léčbu a on v ní řádně pokračoval. Znovu se mi na nějakou dobu ztratil z očí, až pak jednou přišel znovu. Byl velmi bledý, posadil se na židli a beze slova si vyhrnul oba rukávy. Na obou předloktích zely již nekrvácející řezné rány. Pořezal se na předloktí, sedl si do vany s představou, že vykrvácí, avšak studená voda a pokles krevního tlaku tomu zabránily. Máme tedy před sebou skupinu lidí, která "bezproblémově" kouřila marihuanu, a pak se u jednoho z nich vyvinul stav zmatenosti, později chování, které vedlo k sebevražednému pokusu. Chceme-li něco z té historky zevšeobecnit, pak třeba to, že nikdo nemůže předem vědět, jak zareaguje na podání drogy. Jestliže drogu přežil včera či před rokem, stále to ještě neznamená, že přežije právě dnes. Konkrétních případů je mnohem více. V jiné situaci se do mé ordinace dostavil mladý muž, který pravidelně jednou týdně dojížděl do Prahy, aby si koupil dávku drogy. V té době byl zaměstnaný, vydělával peníze a zdálo se, že se s ním nic zvláštního neděje. Avšak povahově se měnil, ze zaměstnání ho nakonec propustili a opakovaně prošel i nemocniční psychiatrickou léčbou. Byl to tedy jedinec, který zdánlivě bezproblémově užíval kupované drogy. Nějakou dobu to šlo, pak se měnila jeho osobnost, klesal pracovní výkon a on končil v psychiatrické léčbě. Období, ve kterém se toto vše odehrálo, mohlo trvat asi jeden rok. Jakési poučení bych viděl v tom, že i když se zdánlivě nic neděje, ono se přece jenom děje. Na úrovni fyziologických a biochemických funkcí, na úrovni nevědomých mechanismů naší psychiky. A ještě jedna příhoda. Přivedli do mé ordinace dva mladé lidi, hocha a dívku, kterým někdo na zábavě měl vpíchnout do žíly injekční drogu. Všichni zúčastnění včetně doprovázejících byli přesvědčeni o pravdivosti této příhody. Na příhodě bylo pravdivé to, že oběma mladým lidem na zábavě skutečně někdo vpíchnul do žíly tekutinu, jinak se však nestalo vůbec nic. Dealer může předstírat, že aplikuje účinnou látku, a on je to třeba jenom fyziologický roztok. Horší by to ovšem mohlo být s vodou, která může být infikovaná. Onemocnění by mohlo být vážné. Ten, kdo kupuje drogu, kupuje zboží bez záruky. Mohlo by být velmi jedovaté. V průběhu devadesátých let se vedle sebe objevovala dvě pásma informací. Občas někdo prorokoval nástup drogové epidemie. Ta však nepřišla. Souběžně vznikaly práce epidemiologického charakteru, ve kterých se objevoval přibližně tento obraz vztahu mládeže (zejména středoškolské) k drogám: Zkusit drogu ze zvědavosti. Není jich mnoho. Většině droga nechutná, nic jí neříká. Opakovaně zkusí drogu ještě méně mladých. Nakonec zbývá třeba jeden ze sta, u kterého se vyvine závislost. Ten už "musí" užívat. Odpovězme nyní na položenou otázku. Represe je bezpečně na místě v okamžiku, kdy má někoho chránit. Pokud jde o drogy, omezení a potlačení řadu lidí chrání. Represe sama ale na celospolečenskou prevenci závislostí nestačí. Musí zde být účinná léčba. Tu již umíme dobře zorganizovat. A pokud jde o mládež a revoltu? Zdá se, že absolutní většina mládeže drogy sleduje, většinou okrajově. Pokud je zkusí, tak toho ve velkém počtu případů zase nechá. Autor je psychiatrem
________________________________________________________________________

Indie: Polibek škorpiona
Týden 2.6.2003| rubrika: Svět| strana: 46| autor: -pp-

Běžné drogy, jako hašiš nebo marihuana, už někomu připadají poněkud fádní, a tak se nechává bodnout od jedovatých štírů.
Bodnutí škorpiona se většina normálních smrtelníků děsí, nikoli však bohatá omladina v Gudžarátu. Podle místního tisk u se pro mládež v tomto západoindickém státě s velmi suchým klimatem stali štíři novým hitem poté, co ji obecně známé drogy začaly nudit. Látka vystříknutá z ocasu pavoukovce přivede člověka do několik hodin trvajícího transu, a tak pojízdní dealeři nabízejí jedno bodnutí v přepočtu za tři až čtyři eura. K získání živé drogy není třeba žádných mafií a překupníků, protože škorpionů žije v Gudžarátu mnoho druhů. Štíří bodnutí sice může přivodit smrt, ale obchodníci zákazníky rádi chlácholí tím, že to není nebezpečnější než včelí žihadlo.
________________________________________________________________________

Rastafariáni jedou
Týden 2.6.2003| rubrika: Kultura| strana: 82| autor: Pavel Klusák

Jamajští klasikové nabízejí v Česku reggae v originále

Představujete si jamajskou hudbu tak, jak ji znáte od Švihadla, Hypnotixu, v lepším případě Babaletu? Nic proti nim, ale ví Jah, že aktuální návštěvy jamajských veteránů Skatalites a Lee Scratche Perryho mohou představy dost posunout.

Letos v červnu se u nás střídají dvě velké legendy jamajské hudby, dva "otcové zakladatelé" reggae, hudebního proudu, který si získal světové publikum dávno před érou world music. Dvojitá lekce je výjimečná proto, že nabízí dva doušky z originálního pramene: hudba má pak v sobě víc ostrovního čarování. Rastafariánské pobídnutí k "jediné lásce", jež má obejmout celý svět, stojí na zasvěcení a pevné jistotě, nikoli na břečkovité "pohodě", jež je součástí popového diktátu. Skupina Skatalites je vlastně základní kámen slávy jamajské hudby: její styl ska, jakési praprareggae, se prodrnčel padesátými léty až do první filmové bondovky. O půl dekády později Lee Scratch Perry aranžuje studiový zvuk jistému Bobu Marleyovi, aby zanedlouho v primitivním studiu pomohl definovat volnější styl jménem dub (čti dab). Tím pádem stojí u kořenů remixové kultury, jež dnes prostupuje veškerý pop a klubovou hudbu.

Nezávislí kouzelníci
Když na konci padesátých let na Jamajce zavládla obliba amerického rhythm & blues, boogiew oogie spolu s kalypsem a dalšími karibskými styly, vzali situaci do rukou tamější podnikatelé. Založili první ostrovní gramofonové značky, čímž odstartovali celou ságu jménem reggae. Jeho ranou podobou s typicky odsekávanými kytarovými přiznávkami, je ska: tedy styl, který později letěl světem s hitem My Boy Lollipop (Mně se líbí Bob), skupinou Madness či českým Stem zvířat. Skatalites působili na ostrově od samého počátku vlny jako spolehliví chlapci pro všechno. Doprovázeli desítky vokalistů, sestava se obměňovala, mnohé desky jméno skupiny vůbec neuvádějí. Znalci se ale smějí: ještě že všichni členové kapely mají tak výrazný styl, ten je čitelnějším podpisem než nápis na desce! O Skatalites se říká, že víc než skupinou jsou institucí či putujícím duchem jamajské hudby. Na to, co všechno ovlivnili, toho v šedesátých letech podepsali minimum. Zahráli si mimo jiné (jako muzikanti i herci) v první bondovce, filmu Dr. No: a přestože světoznámé hudební téma složil John Barry, Bondovu znělku jednou provždy definuje drnčící kytara, jakou by nikdo kromě Jamajčanů tehdy nevymyslel. R oky byli přítomní spíš jako vliv: původní kapelník, trombonista Don Drummond, byl odsouzen za vraždu přítelkyně a později zemřel. Až devadesátá léta a nový zájem přiměl Skatalites ke znovuobnovení: ska měli vždycky rádi punkeři (viz The Clash), další proud zájmu přišel s world music. Když předloni vystupovali na slavném britském festivalu world music WOMEX, nepříliš propagovaní Skatalites se stali jedním z nečekaných vrcholů mamutí akce - zážitkem srovnatelným (i generačně) se staříky z Buena Vista Social Clubu. Hráli fantasticky přesně nepřesně, hábity načichlé olejnatým pachem konopí byly cítit přes prvních třicet řad. Na pódiu to vypadalo, že hudebníci si vzali s sebou všechno, s čím chtějí být pohřbeni, včetně několika nehrajících příbuzných. Nový kapelník a původní člen sestavy Lloyd Everett u atypicky nízkého kontrabasu byl epicentrem hmatatelně šířených vln milostiplného spojení všech přítomných. "One love, one world," hučel kouzelník mezi písněmi, "jděte a kupte si naše desky! Very cheap!" Nešlo nevyslyšet, mimochodem opravdu za méně než od ostatních. Když vychladl zážitek ze setkání, došlo na koupený disk. Obsahoval i původní skladbu Výročí jamajské nezávislosti: po povědomých úvodních akordech se ukázalo, že to je jedna písnička Beatles z Perného dne, převedená do stylu ska... Tak nějak je to u těch podivných kouzelníků se vším: vzácní hosté zdaleka, leckterá měřítka naší kultury jsou na ně krátká. Jiná, ta kolem pospolitosti a důvěry, jsou bezpečně interkulturní.

Šílení profesoři
Bývá-li Marley pokládán za jakéhosi Jánošíka jamajské společnosti, Lee Scratch Perry je bezpochyby její Švejk. Muzikant, jemuž je přisuzován vůbec první reggae singl (1968) a zásadní podíl na rozvoji stylu jménem dub, je do značné míry nezvladatelný živel. Stejně jako střety a kontroverze po sobě zanechává ovšem i tušení, že máme tu čest s géniem. "Věta je základ světa. Kdo zachrání větu, pomůže světu." Jako muzikant promlouvající je Lee Perry doma v říši jazyka: snad poznamenané letitou symbiózou s drogami všeho druhu. Vyznavači božstva jménem Jah rádi používají heslo "one world, one love": Perry jako by svým jediným nepřerušitelným tlachem dokazoval, že v říši jazyka lze spojit cokoli s čímkoli. Šílený proud výřečnosti je neustálou spletí odkazů, jež vedou do všech stran: narážek osobních, biblických, rastafariánských, kabalistických, konspiračních, hudebních, megalomanských, sexuálních a fekálních. Celá řeč má většinou povahu semeniště sociálně kritických či hlubších dvojsmyslů. Do dějin však vstoupil mužík, nemající ani metr a půl, jako umělec hudby a vynálezce nového zvuku. Majitel šatníku evokujícího marťanský secondhand kombinovaný s půjčovnou masek z Pluta vedle vlastních vystoupení neztrácel čas ani jako studiový producent. Když v mixu vytáhl oproti dosavadním zvyklostem basovou linii, začalo se používat slovo reggae. Na spolupráci se začínajícím Marleym vzpomíná s hořkostí: "Všechno je to moje práce. Celý ten nápad byl můj. Napsal jsem to, nahrál, řekl jsem jim, co mají dělat." Ale Marley vzápětí přijal kontrakt firmy Island: Perry to nikdy neodpustil ani "tomu zbabělýmu lvovi, co věří jen politice a rychlejm prachům", ani producentu Islandu Chrisi Blackwellovi. Vyvezl jamajskou hudbu do světa, Perry však došel až k písňovému soudu Judgement In Babylon (1985), jehož refrén zní: "Chris Blackwell je vampýr, co saje krev z nebohejch obětí." Vida: Vieweghova metoda není ani nejoriginálnější, ani nejtvrdší. Jisté však je, že málokdo experimentoval se zvukem reggae tak odvážně a úspěšně jako Perry. Ve svém čtyřstopém, tedy dosti primitivním studiu šel až na hranice možností: kombinací několika ozvěn, echujících se navzájem, dosáhl typických krájených a drnčivých dozvuků, které se staly charakteristické pro dubovou hudbu a později prostě přešly do rejstříku studiových prostředků. Extrémní je i Perryho život: když jeho studio Black Ark do základů vyhořelo, říkalo se, že je zapálil sám v méně zdařilém acidovém opojení, přesvědčen, že jeho dům je sídlem ďábla. Ta verze nikdy nebyla potvrzena ani vyvrácena. Spolupracovali s ním The Clash i Massive Attack, Beastie Boys o něm rapují. Letos dostal od americké hudební akademie cenu Grammy a Londýn ho nechal připravit celý program jarního festivalu Meltdown. Stejně jako v Praze, i tam vystupuje s populárním dubovým kolegou, který si říká Mad Professor. Už podle jména je to pro Leea Scratche Perryho naprosto adekvátní společnost.
________________________________________________________________________

V Chodově je pervitin, v Sokolově heroin
Mladá fronta DNES 2.6.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 3| autor: BOHUMIL ZEMAN

Chodovský streetworker Patrik Banga považuje statistiky o narkomanech za směšné. Realita je daleko horší

Rozhovor
Chodov, Sokolov - Patrik Banga chodí s brašnou přes rameno po doupatech v Chodově, Sokolově a vyměňuje injekční stříkačky narkomanům. Je mu jedenadvacet let a streetworkerem je od svých patnácti. Pracuje pro dolnožandovské sdružení Společenství Jan (10). Minulý týden ho rozčílilo, když ve vybydlených a hlavně otevřených bytech na sídlišti u kina Alfa v Sokolově našel spousty pohozených a použitých injekčních stříkaček. "Schází se tam toxíci. Hrozí šílené riziko, že se tam dostane nějaké dítě a bude zle. Naposledy jsme s sebou neměli kontejner, takže jsme stříkačky neměli kam dát. Příště je posbíráme. Majitel sídliště Kendik by měl byty nějak zabezpečit. Zajdeme na radnici a upozorníme na to nebezpečí," říká Banga.

V Sokolově je to jediné takové rizikové místo?
Ještě jsou to byty v ulici U Divadla. To je totéž. Upozorňujeme také na problém žloutenky. Několik našich klientů má potvrzenou žloutenku typu C. Typ B je naprosto na denním pořádku. I jediná pitomá buchna, která v těch bytech bude ležet na podlaze, může být nakažená žloutenkou, HIV, čímkoliv. Pokud někdo takhle riskuje, aby nemusel dát peníze na zabezpečení dveří, tak je hlupák. Každému přece musí být jasné, že ve vyklizených bytech se toxíci a bezdomovci začnou scházet.

Co všechno obnáší práce streetworkera?
Je sociální pracovník, romský poradce a streetworker v jedné osobě. Když jde o drogy, je to klasický výměnný program, poradenství, prevence ve školách. V tuto chvíli máme K-centrum v Chodově na Železném dvoře. Vypadá to, že budeme mít středisko i v Sokolově.

V holobytech na Železném dvoře "jedou" drogy ve velkém?
Je jich tam víc, než lidé předpokládali. Kraj vydal směšné statistiky za loňský a předloňský rok, ve srovnání s realitou je to ale nebe a peklo. Jen na Železném dvoře jsme napočítali šestačtyřicet toxíků, kteří se nám ozvali. Chodov je totálně out. Hrozně tam lítá pervitin a v Sokolově se šíleným způsobem objevuje heroin. Ale to je po celých západních Čechách.

Spolupracujete i s policií?
Podepsal jsem dohodu o mlčenlivosti. Kdyby ale šlo o průšvih, tak není co řešit a jdeme do něj. Spolupráce s policií jinak nemá absolutně žádný smysl. Kdyby mi tam jezdili policisté, tak za mnou toxík nepřijde. Je mi milejší, když si drogu bouchne čistou jehlou a špinavou mi přinese zpět, než když tam budu mít každých dvacet minut policii a oni si budou půjčovat buchny (stříkačky - pozn. red.) mezi sebou.

Jak s narkomany navazujete kontakt?
Nemám problém s komunikací. Přijdu mezi ně a je to hned. Všichni víme, kde je najít. Dnes už spolu fungujeme na kamarádském vztahu.

Podezírali vás?
Ze začátku určitě. Už jsem si je ale naučil, aby mi jehly nosili. Existují samozřejmě agresivní jedinci. Pokud toxík nechce, tak nepřijde.

Co je to za lidi? Dá se zobecnit, z jakého sociálního prostředí pochází?
Rozdíly mezi nimi jsou tak obrovské, že nad tím člověk kroutí hlavou. Mám čtrnáctiletou klientku a dvaačtyřicetiletého klienta. Nejvíce jich je kolem jedenadvaceti let, mladší jsou spíše na perníku, starší na heroinu. V Chodově veřejně existuje prostituce, jedou v tom i čtrnáctileté holky. Hrůza a děs.

Vezměme ty mladší. Co jsou zač? Odešli od rodičů, nepracují, žijí na ulici?
Říkám jim děti. A každé má svůj příběh. Když někomu umře máma a táta sedí celé dny v hospodě, tak děcku asi opravdu nezbývá nic jiného. Nevím. Toxíci drží při sobě a navzájem si asi nahrazují rodinu. Je to hodně i o jejich nudě, o šílených sociálních poměrech. Pod Železným dvorem v pokoji o rozměrech tři krát pět metrů bydlí sedm, devět lidí, takže to ani jinak skončit nemůže.

Jak si na drogy vydělávají?
Krádežemi, prostitucí.

A fungují v komunitě nebo každý sám za sebe?
Jak kdo. Když se znají déle, dají si mezi sebou. Jinak jede každý sám na sebe. Mladší se o drogu podělí spíš než ti starší.

Zvyšuje se počet lidí závislých na drogách?
Rozhodně. Přestáváme stíhat. Chodov má největší problém v tom, že tam tři roky nefungoval terénní program, žádné centrum a ten problém nebyl podchycený. Pak se situace těžko zachraňuje. Na Železném dvoře je toxíků strašně moc, ale žádost o léčení podá třeba jen jeden. Ti lidé se v jejich stadiu ještě nedají přesvědčit. Chce to tři nebo čtyři roky práce, než se někam dostaneme a budou za námi vidět výsledky. A Sokolov na tom bude ještě hůř, možnosti pro toxíky jsou větší a navíc výborně funguje distribuce drog.

Co to znamená?
Spojení toxíků ze Sokolova a Chodova je lepší než mezi Chomutovem a Jirkovem. Když pozoruji, jak lidé ze Sokolova podporují Chodov a naopak, tak mám pocit, že jsme národ, který pořád ještě drží při sobě. Teď mluvím o romské části toxikomanů. Je to jedna parta lidí.

Jak se díváte na prevenci? Myslím přednášky policistů a odborníků ve školách, rozdávání letáků. Má to smysl?
Prevence je základem úspěchu. Před dětmi v první nebo druhé třídě na základní škole ještě uniforma policisty cosi znamená. Když ale policista nebo úředník přijde do školy na druhý stupeň, tak dám ruku do ohně za to, že většina žáků ví o drogách víc. Poslechnou si to a nashle. Když jeden druhého informují, jak jsou drogy skvělé, tak to zákonitě chtějí zkusit. Zakázané ovoce chutná nejlépe. A takhle to dopadá.

Co byste poradil rodičům?
Je spousta možností, jak se k informacím o drogách dostat. Základ je vysvětlovat dětem, v čem je to dobré a špatné. Zkusit to podat tak, aby děcko pochopilo, o čem drogy jsou.

Existují v Chodově nějaké opravdu odstrašující příklady?
Jsou to kluci okolo třiceti let. Celé dny sedí na schodech s hadrem u pusy. Paradoxem ale je, že nefungují jako odstrašující příklady, ale jako vzor pro ostatní. Malé děti jsou přesvědčené, že fetování je normální. Vidí to tak často. Mám nahrávky třináctiletých kluků, kteří popisují stavy, když zkusili toluen. To je akutní průšvih a někdo by se o to měl konečně zajímat. Musím poděkovat chodovské radnici, že nás chvílemi podporuje, ale samotné peníze to nevyřeší.

Když s toxikomany mluvíte, je vám jich líto?
Jak koho. Jsou děti s životním příběhem, do kterého se dokážu vžít. Znám ale i magory, kteří smaží jen kvůli tomu, že se nudí. Takovým dám čistou jehlu, zeptám se, jak jim je, co dělají, a to je tak všechno.

Vy sám jste někdy drogy bral?
Ne. Byli jsme tři, chodili jsme na fotbal a měli jsme tvrdého bráchu. Když mě načapal, jak kouřím, zmlátil mě. Všichni jsme hubení a malí, nás by to zabilo.

Které drogy v Sokolově a Chodově nejvíce frčí?
Když jsem před rokem a čtvrt přišel do Chodova, myslel jsem, že to bude toluen, který stojí čtyřicet jedna korun. Ukazuje se ale, že perník všechno přebíjí. Sokolov je už blíže k Chebu, takže tam se dostává víc heroin. Měkčím drogám už se moc nevěnuju. To bych se musel zastavit úplně nad každým a neměl bych pořádně čas ani na jednoho klienta.

Má na drogový trh vliv, když policie dopadne výrobce?
Policisté mají úspěchy. Jednoho z deseti najdou. Když se vařič dozví, že laboratoř jeho kámoše je pryč, sebere se a popojede o pět kilometrů dál. Tady na západě je skoro víc vařičů než feťáků. Nabídka je vyšší než poptávka.

A ceny?
No, to jsem ze začátku také koukal. Bylo pravidlo - tisícovka za pervitin, dva tisíce za heroin. Ceny ale lítají čín dál níž. To je největší průšvih.

Kam se mohou drogově závislí obracet o pomoc

Centrum protidrogové prevence. K.H.Máchy 1266, 35601 Sokolov. Kontaktní osoba: Emilie Müllerová. Telefon: 352621501.

Teen Challenge Karlovy Vary. Bulharská 29A, 36001 Karlovy Vary Kontaktní osoba: Jan Janáč. Telefon: 353224249.

K-centrum Karlovy Vary. Krále Jiřího 38, 360 01 Karlovy Vary Kontaktní osoba: Jan Hudák, Miroslava Chrzová Telefon: 353222742.

Prev-Centrum. Cheb, Kamenná 5, tel.: 354 424 716

Kontaktní centrum - Kotec. Mariánské Lázně, Hlavní 280/5, tel.: 354 620 750

Společenství (Jan 10). Dolní Žandov 38, tel.: 354 693 582. Kontaktní místnost Chodov, Železný dvůr 1087, tel: Patrik Banga 606 583 330, 737 88 55 38, Sláva Čonka 732 379 673, 776 773 258
________________________________________________________________________

EFE: Heroin - výhradní zdroj příjmů Afghánistánu, pro Evropu zlo
Zpravodajství ČTK 1.6.2003, rubrika: Monitor tisku - Asie, Austrálie| autor: HIT

(servis MONITOR)
KÁBUL 1. června ČTK/EFE) - Po dlouhých letech zničujících válek mnozí afghánští venkované našli jediný prostředek pro přežití v pěstování máku, z něhož se vyrábí heroin a jehož sklizeň právě vrcholí. A heroin způsobuje smrt v Evropě, připomíná agentura EFE.

Zatímco v Paříži jednali představitelé více než 50 zemí Asie, Kavkazu, Balkánu, Evropské unie a desítky mezinárodních organizací, aby prozkoumali "cestu drogy ze Střední Asie do Evropy", v Afghánistánu se v těchto dnech sklízí bílý mák, z něhož se extrahuje opiová pasta, základ pro výrobu heroinu.

V oblouku, který tvoří provincie na jihu a jihozápadě Afghánistánu, tedy Uruzgán, Zábul, Kandahár, Hílmand, Nimrúz a Faráh, se sklízí většina máku v zemi. K velkým producentům máku patří ale také některá horská údolí jako Badachšán na severovýchodě.

Fundamentalistický islámský režim Talibanu, který Afghánistánu vládl železnou rukou od roku 1996 až do listopadu 2001, v posledních dvou letech své vlády pěstování máku zakázal a rozloha makových polí se v té době drasticky snížila.

Avšak v roce 2002, kdy se "váleční vůdci" stali guvernéry okrajových provincií, se obnova polí ohromujícím způsobem rozrostla a Afghánistán se vrátil na místo největšího světového producenta heroinu. Ze světové produkce podle OSN 3400 tun afghánského heroinu tvoří tři čtvrtiny.

Cestou z Kábulu na jih do Zábulu a Kandaháru lze spatřit mák těsně před sklizní v několika okresech, kde některé místní milice a vojáci národní armády uskutečňují kampaň jeho likvidace. Ale dále na západ v Hílmandu a Nimrúzu už sklizeň skončila a začal proces výroby drog.

Guvernér Faráhu Abdul Hai připustil, že v jeho provincii "v okresech Mala Bulúk, Bakva a Gulistán je asi 1500 hektarů polností osázeno mákem".

Uprostřed těchto pozemků někteří z pěstitelů vysvětlují, že "šéf bezpečnostních sil Faráhu žádá vesničany, aby odevzdali pět kilogramů drogy na každou studni, jíž disponují".

Podle odhadů jen v Bakvě existuje asi 2000 studní a v ostatních okresech je mnoho dalších, tudíž obchod v provincii hýbe stovkami tun.

Jižně od Faráhu v provincii Nimrúz v jihozápadním cípu Afghánistánu její guvernér Karim Bravi rovněž přiznal, že v okresech Chahá Burdžak a Chaš Rud se drogové rostliny pěstují. Bravi rovněž obvinil farážského šéfa bezpečnostních sil, že se podílí na obchodu s drogami a Nimrúz u hranic s Íránem a Pákistánem, s nimiž je snadné spojení, přeměnil v centrum mezinárodního obchodu.

Tento obchod podle předpokladů znamenal v loňském roce příjmy přesahující 1,2 miliardy eur pro Afghánistán, tedy 20 procent jeho hrubého národního produktu, což je mimořádně vysoká suma na tak hrozivě zbídačelou zemi.

Nicméně to, co získá Afghánistán, tvoří pouhých osm procent z financí, které vytváří nezákonný obchod ve světě. OSN odhaduje, že v obchodu s heroinem se ročně pohybuje 25 miliard dolarů.

Zvláštní představitel Evropské unie pro Afghánistán Francesc Vendrell nedávno upozornil, že "pro Evropu, kde téměř 90 procent konzumovaného heroinu pochází z této země, je to zásadní problém". Vendrell, který zná Afghánistán jako své boty, neboť zde byl již dříve jako vyslanec OSN, však soudí, že zlikvidovat mák "nebude snadné, neboť jde o zemi, která v podstatě nemá jiné zdroje zaměstnání či příjmů" a kromě toho je to velmi snadný prostředek pro financování soukromých armád "válečných vůdců".

Aby se s mákem skoncovalo, "bude zapotřebí jiných prostředků pro život" vesničanů. Velká Británie už vypracovala plán, jehož uskutečnění by mělo trvat tři roky. Vendrell ale upozorňuje, že "je to dlouhá doba", během níž "je těžké zajistit, aby mezinárodní společenství udrželo svůj zájem a podporu pro Afghánistán".

hit hej
________________________________________________________________________

Chytili pervitinové pošťáky
Právo 31.5.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 16| autor: (miv)

Narkomani v Břeclavi přišli o dva dodavatele pervitinu. Policisté je totiž zadrželi a obvinili z distribuce drog. Sedmadvacetiletý muž s bohatou kriminální minulostí a jeho dvacetiletý komplic, pro změnu zase známý uživatel drog, spolu rozjeli obchod s narkotiky. Celkem ve 48 případech prodávali svým zákazníkům psaníčka s pervitinem.
Jak Právu sdělil vedoucí Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování v Břeclavi major Josef Michálek, drogu překupníci prodávali na základě požadavku narkomanů na smluveném místě.
Byli obviněni z trestného činu nedovolené držení a šíření omamných a psychotropních látek a jedů, za který mohou být potrestáni až pětiletou ztrátou svobody.
________________________________________________________________________

Problém je v poptávce
Metro 2.6.2003| rubrika: Dopisy| strana: 13| autor: V. Holá

Pokud se odkloním od problému, nechat pašeráky v thajském vězení, nebo je nechat bručet v české věznici, vyjádřeno velmi pregnantně – je mi úplně jedno, kolik dávek se k nám propašuje, protože na drogy "kašlu". Dávat do přímé úměry nabídku a poptávku, tj. čím víc drogy se u nás objeví, tím bude víc narkomanů, je naprostá demagogie. Normální člověk si také nekoupí čtyři ledničky jen proto, že je trh nabízí. Problém narkomanie nevidím v nabídce, ale bohužel v poptávce a to velký problém je a daleko horší. Takže bych chtěla vzkázat paní E. Zdeňkové (Metro, 28. 5. 2003), že do drogové závislosti se člověk nedostane díky pašerákům, ale jen a jen "díky" sobě. To je zase můj úhel pohledu.
________________________________________________________________________

Policie zadržela dva drogové překupníky
Benešovský deník 30.5.2003| rubrika: BENEŠOVSKO| strana: 17| autor: gch

Benešovsko - Policisté zahájili trestní stíhání proti dvěma mladíkům, kteří byli obviněni z trestných činů výroby, držení a prodeje omamných látek. Benešovská policie na případu pracovala od začátku letošního roku. Oba muži ve věku třiadvacet a dvacet let jsou nyní stíháni na svobodě. Třiadvacetiletý podle policie prodával druhému obviněnému od loňských letních prázdnin jednou měsíčně asi deset gramů psychotropní látky metamfetamin (pervitin) za cenu 800 korun za 1 gram. Drogu nakupoval v Praze. Dvacetiletý drogu zakoupenou od svého kumpána prodával v Sázavě nejméně pěti lidem za cenu 1000 korun za gram. Do současné doby měl prodat nejméně 60 gramů."Mladíkům hrozí odnětí svobody na jeden rok až pět let,"uvedla mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.
________________________________________________________________________

Populační politika podle lidovců
Esquire 24.5.2003| rubrika: Souboj s realitou / Satira| strana: 13

Podíl KDU-ČSL na naší folklórní politické scéně je vzhledem k tomu, o jak malou stranu se jedná, opravdu lví. Dar vyrukovat s naprostou pitomostí v ten nejnevhodnější okamžik jiná strana opravdu nemá. Vzpomínáte? Třikrát a dost, větší než malé množství drogy, Baudyšův balkánský mírový plán... Teď zas tři lidovecké poslance vedené Jaromírem Talířem napadlo předložit zákon, stavící veškeré potraty mimo zákon. V době, kdy počet interrupcí v České republice klesá a je celkem klid. Zřejmě si říkají: má-li zahynout nesmrtelný plod, ať při pokoutním vejškrabu zařve i amorální matka.
________________________________________________________________________

Slovenští celníci zadrželi kokain za pět milionů korun
Zpravodajství ČTK 30.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: KNM

BRATISLAVA 30. května (zpravodaj ČTK) - Celníci ze západoslovenské Nitry při kontrole balíku z Brazílie našli mezi časopisy s horoskopy pečlivě ukryté sáčky s kokainem za zhruba pět milionů slovenských korun. Zásilku si na poště vyzdvihl 47letý Anton P., původem ze Slovenska, a chtěl ji převézt do Německa. Celníci ale muže ve čtvrtek zadrželi a skončil v policejní cele.

"Anton P., který žije dlouhodobě v Německu a živí se tam jako domovník, přijel na Slovensko pouze za účelem vyzdvihnutí této zásilky," řekla dnes novinářům mluvčí celního ředitelství Silvia Balázsiková. V balíku bylo podle mluvčí 205 gramů vysoce kvalitního 60procentního kokainu, z něhož by bylo možné vyrobit asi 12.000 dávek.

"Příjemce zásilky se po zadržení přiznal, že věděl o kokainu, který měl dopravit do Německa za odměnu 2000 eur," uvedla Balázsiková.

Celníci sice o droze věděli již dříve, několik dnů ale na poště čekali na muže, který si nakonec pro balík přišel. Anton P. se při zatýkání bránil, a proto ho spolu s jeho německou přítelkyní museli muži zákona spoutat.

knm ko ank
________________________________________________________________________

Italská policie rozbila mafiánský drogový gang, zatkla 50 osob
Zpravodajství ČTK 30.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: CAS

ŘÍM 30. května (ČTK) - Italská policie zatkla pět desítek osob zapojených do rozsáhlé mafiánské organizace pašující kokain z Kolumbie do Evropy. Dnes o tom informoval v Římě prokurátor ze sicilského Palerma Piero Grasso.

Podle policistů šlo o velmi dokonale fungující gang operující zejména na Sicílii a v Kalábrii na jihu italské pevniny. Mezi zadrženými je řada osob spojených příbuzenskými svazky s mafiánskými pohlaváry, kteří si odpykávají dlouholeté tresty za mřížemi. Vyšetřovatelé mají náznaky, že ani zdi vězení nezabránily bossům, aby řídili své záležitosti vně věznic.

Grasso konstatoval, že přísný vězeňský režim sice dovoluje vězňům izolovaným v celách jen jeden telefonický hovor měsíčně, přesto ale mafiáni dokáží řídit své obchody s drogami.

"Z nahrávek rozhovorů, které se podařilo ve vězení pořídit, je zjevné, že bossové jsou s to vydávat rozkazy a zasahovat, pokud se něco nedaří," řekl Grasso novinářům.

Vyšetřování nynějšího případu začalo již v srpnu roku 2000, kdy police zachytila jednání mezi zástupcem mafie a několika Kolumbijci. Během následujících dvou a půl let se podařilo zmapovat rozsáhlou síť zajišťující přepravu drog z Kolumbie přes jihoafrické státy na Sicílii či přes Řecko do Itálie a Španělska.

V lednu loňského roku zadržela řecká policie v přístavu Pireus zásilku 220 kilogramů kolumbijského kokainu v hodnotě asi 17 milionů eur. Podle italských vyšetřovatelů šlo o část aktivit gangu, který se nyní podařilo v Itálii rozbít.

čas
________________________________________________________________________

Olomouc: Muž v autě převážel drogové nádobíčko
Mladá fronta DNES 31.5.2003| rubrika: Střední Morava| strana: 1| autor: (šot)

Z celého kraje DNES

Za nedovolenou výrobu a držení drog olomoučtí policisté stíhají šestatřicetiletého muže ze Šumperka, u kterého před časem hlídka při silniční kontrole v autě našla předměty a chemikálie používané k výrobě pervitinu. Muži za to u soudu hrozí až pět let vězení.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma