Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 30.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
TK k současnému vývoji drogové scény v České republice
Zpravodajství ČTK 29.5.2003, rubrika: Zdravotnictví - Budějovický kraj| autor: DAS

ČESKÉ BUDĚJOVICE, 4. června 2003
13:00, Press klub, Karla IV. 8
TK o současném vývoji drogové scény v České republice a legalizaci marihuany v ČR. Zúčastní se ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous, ředitel českobudějovické policie Stanislav Svoboda a další. Jiří Komorous zavítá do Českých Budějovic v souvislosti s vyhodnocením prvního roku pilotního preventivního programu Malá policejní akademie, který zabezpečuje českobudějovická policie ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou. Slavnostní vyhodnocení programu se uskuteční týž den v 09:30 v kinosále Policie ČR v Plavské ulici.

Zdroj: Press klub jihočeských novinářů.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk 30.5.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 5

* Voják s drogou
ČESKÉ BUDĚJOVICE (kli) - Kvůli drogám si vysloužil trestní stíhání voják (21). V kasárnách na Českobudějovicku ho odhalila kontrola skříněk. V té své měl hašiš a »konopí«.
________________________________________________________________________

Kšeftoval s »trávou«
Blesk 30.5.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: (tom)

BERNARTICE - Dva bratry (21 a 16) z Bernartic na Jesenicku přivedla do maléru marihuana. Starší z nich si vypěstoval konopí. Doma ho sušil údajně pro svou potřebu. Mladší brácha mu bez jeho vědomí sušenou marihuanu bral a předával drogu žákovi (14) základní školy ve Vápenné. "Nezletilec ji poté distribuoval mezi spolužáky," připomněla mluvčí policie Natálie Orlová. Starší bratr je stíhaný z nedovolené výroby a držení drogy, mladší i z šíření toxikomanie.
________________________________________________________________________

Policie obvinila mladíky kvůli marihuaně
Olomoucký den 29.5.2003| rubrika: Šumpersko a Jesenicko| strana: 10| autor: dk

Bernartice _ Jesenická policie obvinila bratrskou dvojici z Bernartic. Jednadvacetiletého muže stíhá pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a jeho šestnáctiletého bratra navíc i z šíření toxikomanie. Starší mladík si vypěstoval pro vlastní potřebu několik rostlin konopí indického. Mladší bratr mu však marihuanu kradl a nabízel čtrnáctiletému školákovi Základní školy ve Vápenné. Tento nezletilý chlapec ji poté distribuoval mezi své spolužáky. " Policie prohledala byt obviněných, u kterých nalezla téměř 100 gramů marihuany výslechu svědků. V současné době také probíhají výslechy žáků. Dosud vyšetřovatel hovořil s 12 dětmi, kterým byla droga nabízena," uvedla k případu tisková mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. V yšetřování dosud nebylo uzavřeno.( dk)
________________________________________________________________________

Braunový gang pozatýkán
Právo 30.5.2003| rubrika: Praha - Střední Čechy| strana: 10| autor: (apb)

PRAHA - Detektivové Národní protidrogové centrály a kriminalisté z Prahy 4 zatkli pět výrobců a distributorů pervitinu a braunu. Pro vysoké riziko ozbrojeného odporu policisté vyčkali, až bude skupina mimo hlavní město. Úderem minulý týden pověřili pražskou zásahovou jednotku, která skupinu pozatýkala v jednom jejím sídle na Nymbursku. Ve vytipovaných objektech ve Středočeském kraji a v hlavním městě Praze. "Policisté nalezli kompletní laboratoře určené k výrobě drogy braun a pervitin, chemikálie, prázdné i vyplněné lékařské recepty, razítka lékařů, větší množství injekčních stříkaček a dosud přesně nezjištěné množství pervitinu, braunu a marihuany," informovala Právo mluvčí pražské policie Iva Knolová.. Policejní rada členy skupiny, skládající se ze dvou žen a tří mužů, obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Dva ze skupiny, čtyřicetiletého muže a jeho sedmadvacetiletou přítelkyni, obvinil ještě z poškozování cizích práv. Dva muži ze skupiny jsou ve vězení, jedna žena je ve vyšetřovací vazbě, zbylí dva obvinění jsou vyšetřováni na svobodě.
________________________________________________________________________

Ze závislosti vždy vede cesta ven
Orlické noviny - Rychnovsko 29.5.2003| rubrika: Lokální| strana: 8

Rychnovsko - Kam se může obrátit člověk, který se chce oprostit od závislosti, ať už na drogách, na automatech či na internetu? Pokud nechce překročit hranice regionu, nezbývá než hledat pomoc psychologa. Oldřich Kaloč z rychnovské psychologické poradny se ročně setkává s deseti až patnácti klienty. Sám přiznává, že je to pouze špička ledovce. Nejčastěji přicházejí rodiče, jejichž dospívající ratolesti přišly do kontaktu s marihuanou. U svých dětí pozorují nezájem, zhoršení výsledků ve škole, apatii, nebo naopak neobvyklou bujarost. "Pokud se podezření prokáže, snažím se prostřednictvím pravidelných sezení najít řešení. V případech, kdy zjistím, že se jedná o koketování s pervitinem či s heroinem, je třeba vyhledat intenzivní léčbu odborníka. Nejbližší specializované centrum s kvalifikovanou péčí sídlí v Hradci Králové," uvedl Kaloč. Podle psychologa hledají mladí v drogovém opojení především útěk před realitou, uspokojení a slast. Často svou roli hraje také revolta, vzdor a snaha blýsknout se před spolužáky. "Pokud problém zachytíme v počátku, vždy z něj vede cesta ven." Bezplatnou poradnu poskytuje každý pátek od 9 do 12 hodin ve své kanceláři v Geriatrickém centru v Týništi nad Orlicí také Občanské sdružení Job. Zájemci se mohou na vyškolené konzultanty obracet osobně, telefonicky (494 377 042), nebo elektronickou poštou - jobos tiscali.cz. "Poradna pro rodiče a blízké v oblasti závislostí a prevence je jednou z nejmladších služeb, které poskytujeme. Funguje čtyři měsíce a ještě se asi dostatečně nezapsala do podvědomí veřejnosti, protože dotazů k této problematice nepřichází mnoho," uvedla Klára Volejníková, vedoucí sekce informačních služeb střediska.
________________________________________________________________________

Blíží se světový den bez tabáku - příležitost skončit s kouřením
Zpravodajství ČTK 29.5.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VSJ

PRAHA 29. května (ČTK) - Na sobotu připadá další Světový den bez tabáku. Podle lékařů je to vynikající příležitost k tomu, aby lidé skoncovali s kouřením.

V České republice je podle odborníků kouření příčinou pětiny všech úmrtí. Ročně podle statistik v Česku zemře na následky kouření a nemocí spjatých s tímto zlozvykem asi 23.000 lidí.

"Kuřáci umírají především na infarkty, následují nádorová či chronická plicní onemocnění, ale i další nemoci ve všech oborech medicíny," řekla ČTK Eva Králíková z pražské poradny pro odvykání kouření.

U kuřáků je podle ní například dvojnásobné riziko cukrovky a mají obecně horší imunitu. "Také pasivní kouření zabíjí, u nás řádově stovky osob ročně. Netýká se to jen lidí; i kočka nebo pes, žijící v domácnosti kuřáka, má kratší život než zvíře žijící v nekuřáckém prostředí," poznamenala Králíková.

Lidé by se podle ní měli hlavně v klidu zamyslet nad výhodami a nevýhodami kouření. Doporučuje i aktivní změnu denního režimu a nahradit cigaretu zabudovanou v pravidelném rytmu něčím jiným.

"Když to je možné, tak se těmto situacím vyhnout nebo se na ně připravit. Může se dělat cokoli, jen ne kouřit - třeba vypít sklenici vody, namočit si ruce, vyběhnout jedno patro, orosit květinu, zapálit svíčku, udělat dechové cvičení," vyjmenovala některé z náhradních rituálů.

Kdo kouří denně deset a více cigaret, bude se podle ní muset zbavit i drogové závislosti na nikotinu. "Těm pomohou léky, ale pomohou jim jen zmírnit abstinenční příznaky - nezabrání jim kouřit," podotkla lékařka.

Klasickými abstinenčními příznaky je bažení po cigaretě, nervozita, deprese a špatná nálada, neschopnost se soustředit, neschopnost odpočívat, podrážděnost či zvýšená chuť k jídlu.

Lékem může být jednak náhradní léčba nikotinem dostupná volně v lékárně bez receptu jako náplast, žvýkačka, inhalátor nebo podjazyková tableta. Druhou možností léčby je antidepresivum, které může předepsat kterýkoli lékař.

Světový den bez tabáku je vyhlášen na 31. května. První tento den vyhlásila Světová zdravotnická organizace v roce 1988 na téma "Tabák nebo zdraví: volba je na vás". Letošní motto je "Film a móda bez tabáku".

Film i móda totiž podle odborníků ovlivňují mladé lidi, proto jsou prý pro tabákový průmysl vítaným způsobem jak získávat nové zákazníky. "Když už někdo kouří, Pán Bůh s ním, odvykání je přetěžké. Ale začít kouřit při tom všem, co dnes o kouření už víme, může jen blbeček," poznamenal režisér Jiří Menzel, v jehož filmech kouří jen padouši.

Kuřáci, kteří se rozhodnou skoncovat se svým zlozvykem, mohou nalézt pomoc u kteréhokoliv lékaře, navštívit některou z asi 50 poraden pro odvykání kouření a další informace získat také na internetové adrese www.dokurte.cz.
vsj mol
________________________________________________________________________

Trocha piva neškodí
Mladá fronta DNES 30.5.2003| rubrika: Životní styl| strana: 4| autor: Radka Wallerová

Pijte pivo, je zdravé, tvrdí reklamy na zlatohnědý nápoj a lékaři většinou nic nenamítají. Není toho málo, čím by mělo pivo prospívat zdraví obsahuje množství minerálů v příznivém poměru (zejména draslík a sodík), dále vitaminy skupiny B, které prospívají metabolismu a nervům. "Pivo navíc obsahuje také polyfenoly, které brání stárnutí organismu, a hořké látky v něm obsažené příznivě podporují trávení," potvrzuje lékař Tomáš Zima, přednosta pražského Ústavu klinické biochemie. Na druhé straně se však pivu přičítá leccos zlého. Třeba to, že přispívá ke vzniku rakoviny. "O tom se stále diskutuje. Ukazuje se, že zvýšené pití alkoholu souvisí s nádory prsu u žen," říká Zima. Zejména Čechů se týká další podezření že kombinace piva a uzenin, tak oblíbená ve zdejších krajích, výrazně zvyšuje riziko rakoviny střeva a konečníku.

Ženy: raději méně
Je tedy pivo zdravé, či není? Lze to říci třeba takhle lidem, kteří nemají zdravotní potíže, neublíží. Velmi však záleží na množství. "Lidé by měli pít jednu, maximálně dvě sklenice denně ženy třetinky, muži půllitrové," říká biochemik Zima. Lékaři však nejsou jednotní Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích nepopírá, že v malém množství neubližuje. "Jenže vyvolává závislost," vadí mu. Zastánci pití piva či jeho výrobci poukazují na to, že pivo podle nových výzkumů chrání srdce. "To se ale neprojevuje u celé populace. Navíc tam, kde přichází v úvahu, by postačovalo jedno malé pivo za dva dny. Ve vysokých dávkách srdce poškozují," upozorňuje Nešpor. Za velikou chybu považuje podávání piva dětem, kterým ho rodiče nabízejí například po těžkém obědě. "U dětí dochází k otravě i po malých dávkách alkoholu a závislost na něm se v dětství a dospívání rozvíjí velmi rychle. Navíc zkušenost s alkoholem v nízkém věku zvyšuje riziko pozdějších problémů s ilegálními drogami," varuje Nešpor. A co tvrzení, že po pivu se ženám zvětšuje obvod hrudníku? Lékaři se shodují: je to jen pověra. Avšak je pravda, že časté pití piva se na změně proporcí podílet může je totiž poměrně kalorické. Půl litru obsahuje 1500 až 1800 kilojoulů. Zhruba tolik obsahuje deset gramů průměrně prorostlého vepřového či tři čtvrtě tabulky čokolády.
________________________________________________________________________

Celníkům pomáhají psí specialisté
Deník Jablonecka 29.5.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 17| autor: JOSEF RŮŽIČKA

Jablonecko - Speciálně vycvičení psi jsou nejlepšími pomocníky celníků při hledání drog. V minulém roce našli psi 80 procent z celkového množství odhalených drog. Nejvíce na Ruzyňském letišti, ale úspěšné zákroky měl také šestiletý německý ovčák Wany na harrachovském hraničním přechodu. Bez speciálně vycvičených psů by celníci často neměli šanci pašeráka odhalit. "Pes projevil zájem o jednoho cestujícího. Ten byl vyzván k osobní prohlídce," začal s popisem kuriózního případu psovod celní služby na Ruzyňském letišti. Při prohlídce uschovanou drogu nenašel a muž byl propuštěn. "V letištní hale ho pes opět vyhledal následoval," pokračoval psovod v líčení záhady. Až při druhé prohlídce byla samostatně zkoušena bunda, kterou pes označoval jako úschovnu drogy. Celníci provedli speciální analýzu a zjistili, že bunda je napuštěna kokainem. Po chemickém vyprání získali osm a půl kilogramu čisté drogy. Psi vyhledávají nebezpečné látky s velikým elánem a radostně. To vede mnoho lidí k domněnce, že mají návyk na drogy a že se na ně těší stejně jako lidé - narkomani. "Podobný výcvik se v České republice nikdy neprováděl a neprovádí se ani v jiných státech," popřel takové informace Josef Dušánek, hlavní instruktor výcviku celních psů. "Základem přípravy je vášnivý zájem psa o malý míček nebo podobný předmět, aport. Ten se psovi stále důkladněji scho vává a on ho hledá," popsal výcvik Dušánek. Do míst, kde pes nalézá aporty, se současně ukládají vzorky pachů jednotlivých drog. Pes si po tříměsíčním výcviku spojí pach návykové látky se svým aportem. "Pes označí štěkáním nebo hrabáním místo úkrytu drogy, psovod mu nenápadně podstrčí aport, aby psa odměnil jeho oblíbeným předmětem, a také ho utvrdil ve správnosti jeho počínání," dodal instruktor. K rutinní práci psů patří kontrola poštovních zásilek ze zahraničí. Molekuly drog pronikají i přes několik foliových zavařených sáčků a pro psa není složité takovou zásilku ani mezi tisíci dopisy odhalit. Psi celníků nalezli dokonce drogy uložené v kanystru od benzinu.
________________________________________________________________________

Dealer prodával extázi v olomoucké tančírně
Olomoucký den 29.5.2003| rubrika: Olomoucko| strana: 9| autor: io

Štěpánov _ Drogu zvanou extáze distribuoval v olomouckých nočních podnicích minimálně od poloviny minulého roku do letošního února šestadvacetiletý mladík ze Štěpánova na Olomoucku. " Policisté mu prokázali, že převážně v baru Barumba prodal celkem pěti zájemcům nejméně šedesát tablet extáze, za které vyinkasoval necelých pět tisíc korun," konstatovala olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Drogový dealer byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Hrozí mu vězení v rozmezí jednoho roku až pěti let. ( io)
________________________________________________________________________

»Seva« pil až do rána
Blesk 30.5.2003| rubrika: Sport| strana: 18| autor: (ny)

Hrdina středeční noci se zamiloval do Američanky díky časopisu
MANCHESTER Věděl, že teď je to jen na něm. Rozhodující penalta! Dlouhý rozběh, úkosem mrknul na gólmana Juventusu a... prásk! Buffon s sebou plácne do prázdna, míč sviští k opačné tyči. Fotbalový carevič z Ukrajiny ANDREJ ŠEVČENKO (26) vyráží s rukama nad hlavu ke klubku spoluhráčů a vzápětí mizí pod lavinou těl. AC Milán je vítězem Ligy mistrů!
A celá Itálie ví - ten ušatý pohár patří hlavně jemu. Napřed vyřídil gólem v semifinále konkurenční Inter, teď pohřbil i Juventus. "Ten gól je nejdůležitější v mém životě. A i kdyby byl tím úplně posledním, můžu být spokojen," křičel štěstím do kamery italské televize.
Pak nekonečná noc. Rychlík z Ukrajiny, od středy slavnější než jeho legendární krajan Oleg Blochin, šel spát až ráno. Velký noční mejdan s ním absolvovala i jeho americká přítelkyně, modelka Kristen Paziková (24).
»Seva«, jak mu v Miláně říkají, spatřil před rokem její nahé tělo na stránkách magazínu GQ a jako by ho zasáhl blesk. Pár týdnů nato se s Kristen setkal na jedné party. Láska na první pohled. Dokonce mu nevadí, že je Kristen tak trochu exhibicionistka, a toleruje jí i kouření marihuany! Oba milují disko a ryby, v létě se chystají na jachtu, část dovolené stráví i v Monaku. Tam ukrajinský »bomber«, který ročně v AC Milán vydělá v přepočtu 180 miliónů korun, koupil luxusní vilu hned vedle svého přítele, tenisty Andreje Medveděva. Ještě před tím, než mu padla k nohám Itálie, podmanil si milovník historických románů Alexandra Dumase rodný Kyjev. Už tehdy dostal přezdívku »Ronaldo Východu«. I když popravdě řečeno možná je už lepší než slavný Brazilec.
Stejně rychlý, podobně brilantně ovládá balón a zcela jistě hraje víc pro tým. Už v sedmnácti hrál za Dynamo Kyjev ukrajinskou ligu. A když pak třemi góly vyřídil v evropském poháru Barcelonu, koupil ho za 885 miliónů korun AC Milán.
V Itálii dnes patří mezi celebrity. Se světoznámým návrhářem Giorgio Armanim má v Kyjevě módní salón, s italským premiérem Berlusconim chodí na večeře. Od středy je ale slavnější než oba dohromady.
Alespoň v Miláně určitě.
________________________________________________________________________

Fabio Ochoa byl uznán vinným z pašování drog
BBC - česká redakce 29.5.2003 06:00| pořad: Zprávy

Tomáš PAVLÍČEK, redaktor
--------------------
Jednoho z nejproslulejších kolumbijských narkobaronů Fabio Ochou uznal americký soud vinným z pašování drog. Po moři měl měsíc co měsíc dostávat na americké území kolem třiceti tun kokainu. Za to mu teď ve Spojených státech hrozí doživotí. Porota v Miami došla k závěru, že se v druhé polovině devadesátých let Ochoa připojil k mezinárodní pašerácké síti. Už dříve ho odsoudil kolumbijský tribunál jako vůdce vlivného medelínského kartelu, jedné z nejobávanějších drogových skupin v osmdesátých letech. Výměnou za slib, že nechá trestné činnosti a že státu odevzdá část svých zisků z pašování drog, byl po šesti letech propuštěn. V roce 1999 byl však zadržen znovu v rámci takzvané "operace milénium", při níž bylo zadrženo více než třicet údajných špiček obchodu s drogami. Do Spojených států byl vydán předloni.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma