Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 26.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie pozatýkala šestičlenný drogový gang
Zpravodajství ČTK 25.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 25. května (ČTK) - Policie rozprášila šestičlenný drogový gang. Jihočeští prodejci využívali služeb dvou ostravských výrobců pervitinu. Drogu pak distribuovali zejména v jižních Čechách. Počátek spolupráce se datuje do doby, kdy si dva z členů skupiny odpykávali tresty za drogové a násilné delikty ve stejném vězení, řekla dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Čtyři muže a dvě ženy ve věku od 25 do 35 let sledovala Národní protidrogová centrála asi rok. Pozatýkala je ve spolupráci s jihočeskou policií v dubnu při akci s názvem Mezek. "Detektivům se podařilo rozkrýt celou síť pachatelů," uvedla Kosinová. Dva muži podle ní vyráběli pervitin na Ostravsku a předávali jej čtyřem jihočeským dealerům. "Droga se pak přes jejich další distributory dostávala až je konečným uživatelům, a to prakticky do všech okresů v Jihočeském kraji," informovala mluvčí.

Při zatýkání a domovních prohlídkách detektivové zajistili zařízení dvou výroben pervitinu včetně chemických látek, které jsou k výrobě drogy třeba. Našli více než kilogram pervitinu v hodnotě 1,2 milionu korun a dva kilogramy efedrinu, což je množství, ze kterého by bylo možno vyrobit přibližně 1,5 kilogramu této drogy.

Ostravští výrobci prodávali dealerům gram pervitinu za cenu v rozmezí 500 až 600 korun, přičemž koneční konzumenti drogu kupovali až za 1200 korun za gram, uvedla Kosinová. Zadržení u sebe podle ní měli také čtyři kilogramy marihuany.

Členové organizované skupiny byli obviněni, pět z nich skončilo ve vazbě. V případě odsouzení jim hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Štěpánka Kučerová kar
________________________________________________________________________

Komorous psal poslancům
Právo 24.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 6| autor: (apb)

Ředitel národní protidrogové centrály Jiří Komorous osobním dopise vyzval v tomto týdnu poslance parlamentu, aby odmítli snahy o legalizaci marihuany. "Podnětem k tomuto mimořádnému kroku byla veřejná vystoupení místopředsedy vlády Petra Mareše (US), který se vyslovoval ve prospěch snížení trestního postihu pěstitelů a uživatelů této drogy a zvýšení tolerované držby marihuanových cigaret z 20 na 250 kusů," vysvětlil ve středu Právu motivy pro policistu neobvyklého kroku Komorous. Dopis zaslal všem sněmovním politickým klubům a všem sněmovním výborům. Podle vyjádření tajemníků politických klubů a tajemníků sněmovních výborů poslanci zaslané Komorousovo stanovisko obdrželi v úterý. "Memorandem pana Komorouse se budeme ve výboru velmi vážně zabývat. Už proto, že vystoupení místopředsedy vlády Mareše propagující liberalizaci drog osobně považuji za velmi nebezpečné," řekl ve středu Právu předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS).
________________________________________________________________________

Dopis nečetl
Právo 24.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 6| autor: (apb)

Místopředseda vlády Petr Mareš Právu sdělil, že neprosazuje legalizaci marihuany, jak se domnívá šéf národní protidrogové centrály Jiří Komorous. "Nemohu přijmout tvrzení pana Komorouse, že marihuana je podle mne neškodná, natožpak že je léčivá," řekl Mareš. Zdůraznil, že mu osobně jde o posílení represe vůči dealerům veškerých drog včetně marihuany. Přiznal, že dopis Komorouse poslancům nečetl.
________________________________________________________________________

Marešův návrh je pokusem legalizovat obchod s drogami
Právo 24.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 6| autor: Barbora Silná

PROTIDROGOVÝ EXPERT JIŘÍ V A CEK (KDU-ČSL) ŘEKL PRÁVU

* Jak se díváte na návrh místopředsedy vlády Petra Mareše (USDEU), aby bylo legální držení až 250 cigaret marihuany?
Tak když opomenu, že by se v České republice z důvodu nesystémové práce v protidrogové oblasti vůbec nemělo uvažovat o posunu v legalizaci jakýchkoli drog, tak věcně je ten návrh nesmyslný. Nikde ve světě neexistuje, aby se vlastně počítaly drogy na injekce, cigarety anebo tablety. Není možné, aby někdo vystoupil a řekl, my budeme legalizovat nebo bude beztrestné držení 250 cigaret, protože existuje několik druhů marihuany s různým obsahem THC, tedy tetrahydrocanabiolu, což je látka, která dělá z marihuany látku omamnou.

* Dá se určit hranice mezi tím, co je u marihuany množství menší než malé?
Existuje v italském zákoně tzv. střední dávka, která právě rozděluje přestupkovou a trestnou činnost, a všude je to uváděno v miligramech anebo gramech. Faktem je, že dnes je například rozdíl mezi tříprocentním podílem THC v marihuaně vypěstované řekněme někde v květináči anebo třicetiprocentním podílem THC marihuany vypěstované v moderních laboratořích. Všichni, kteří v drogách dlouhou dobu pracují, vědí, že třiceti procentní podíl THC je vlastně tvrdá droga. Tohle samozřejmě zákon nepředpokládá a neřeší.

* Je vůbec možné, abychom z hlediska mezinárodních dohod legalizovali marihuanu v navrhovaném množství?
V žádném případě se nemůže jednat o pokus legalizovat drogy pro osobní potřebu, ale o pokus legalizovat obchod s drogami. Česká republika se zavázala v mezinárodních smlouvách, ať v OSN či v bilaterální smlouvě třeba s Německem, k potírání omamných látek, na jejichž listině marihuana je. Čili jestliže pan místopředseda Mareš něco takového chce, musí zahájit jednání o tom, zda zruší Česká republika své podpisy pod smlouvami, které uzavřela. Dalším faktem je, že pokud něco budeme legalizovat a stane se to předmětem obchodu, pak na to musí být uvalena daň. Není možné, abychom vyjmuli drogy ilegální, a děláme to celou dobu, jakoby ze státních poplatků.

* Proč si myslíte, že s tím Petr Mareš jako s návrhem přišel?
Především má pod sebou drogovou politiku. Já sám jsem nepochyboval, že pan místopředseda Mareš s takovým návrhem přijde, protože když člověk zváží, že jeho politická podpora například v parlamentních volbách vzešla od lidí, kteří jsou v tzv. hráčském průmyslu, tak mne tento jeho názor ani návrh až tolik nepřekvapuje. Doufám, že se najde tolik soudných lidí v České republice, že tento návrh nepřipustí.

Klíč| Petr Mareš
________________________________________________________________________

Konopí každý rok přibývá
Deník Lučan 23.5.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 17| autor: OLDŘICH HÁJEK

Žatecko - Na několika hektarech se letos pěstuje na Žatecku mák setý a konopí. Plocha, na níž konopí roste, se v oblasti za poslední dva roky vždy zdvojnásobuje, máku roste stejně. Plochy, kde plodiny využitelné v potravinářském, oděvním či farmaceutickém průmyslu rostou, eviduje podle zákona o návykových látkách Krajský úřad Ústeckého kraje. V určitých případech mohou být rostliny využity také k výrobě drog. "Krajský úřad eviduje v oblasti Lounska, Žatecka a Podbořanska 10,722 hektaru a 12 hektarů plochy oseté konopím v Hrušovanech a Žiželicích u Žatce. Mák setý se pěstuje na ploše 28,5 ha v Liběšicích u Žatce," sdělil František Janačík z krajského úřadu. Dalších 0,15 ha máku setého a 0,05 ha konopí ohlásil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Žatec. Pěstitelé mají povinnost do konce prosince ohlásit úřadům rozlohu, z níž byly konopí či mák setý sklizeny, dále zákon ukládá, aby do konce května ohlásili odhad rozlohy pozemků, kde hodlají tyto plodiny pěstovat. "Krajský úřad Ústeckého kraje vede pouze evidenci ploch osetých těmito plodinami, a to na základě ohlašovací povinnosti pěstitelů. Nemá tedy povinnost aktivně ověřovat pravdivost těchto údajů, evidenci provádí pouze pro potřeby Ministerstva zdravotnictví," odvětil F. Janačík na dotaz našeho deníku, zda krajský úřad v minulosti zjistil některé neregistrované plochy. Vloni se podle sdělení Romany Konečné, mluvčí Ústeckého kraje, pěstovalo konopí v okrese Louny na 12 hektarech a mák na 28,5 hektaru. Rozloha polí, na nichž v loňském roce konopí vyrostlo, byla dvojnásobná proti roku 2001. Části obou plodin obsahují omamné a psychotropní látky, které mohou být použity k výrobě drog. Rostliny konopí, které obsahují více než 0,3% látek ze skupiny THC, jsou zakázány pěstovat. "Technické konopí, které se na polích objevuje, se ale nedá k výrobě drog použít," řekl včera Pavel Bartošek, ředitel žateckého K-centra. Konopí pěstované k technickým účelům se využívá k výrobě textilií, papíru a ve farmacii. "Málokdo ví, že má nejpevnější přírodní vlákna na světě. Některé lékařské výzkumy potvrdily, že konopí patří mezi nejšetrnější léky s nízkým obsahem toxických látek a minimem vedlejších účinků," uvedl Jiří Kassl z občanského sdružení Banda Exist, jež vloni pořádalo sklizeň této technické rostliny v Buškovicích.
________________________________________________________________________

Jak marihuana škodí
Právo 24.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 6| autor: (apb)

* Má na lidský mozek podobné účinky jako tvrdé drogy.
* Zhoršuje schopnost řídit vozidla až 10 a více hodin po požití.
* Působí poruchy vnímání zkreslováním vzdáleností, velikosti a zhoršuje rozlišování barev.
* Zhoršuje poznávací funkce, odhad času, vztah dlouhodobé a krátkodobé paměti. * Užívání zvyšuje riziko onemocnění schizofrenií a depresí.
* Zvyšuje riziko toxických psychóz, které se projevují ztrátou zájmu o vše kromě drogy.
* Oslabuje imunitu.
* Vyvolává časté záněty dýchacích cest a nádory v oblasti dýchacích cest.
* Obsahuje o polovinu více rakovinotvorných látek než tabák.
* Droga THC v marihuaně je 400krát účinnější než alkohol. Složky drogy jsou rozpustné v tucích a vážou se k mozkové tkáni. Marihuana obsahuje dalších 400 škodlivých sloučenin.
* Odvykací syndrom se projevuje poruchami spánku, chuti k jídlu, podrážděností, neklidem, nevolností, křečemi.
Zdroj: Souhrn lékařských analýz zpracovaný Národní protidrogovou centrálou.
________________________________________________________________________

Testování moči žáků a prohledávání škol psy není prevence
Deník Litoměřicka 23.5.2003| rubrika: 4B okres publicistika/ zvl. stranu nemá nikdo| strana: 21| autor: EVA BŘEŇOVÁ

V posledních týdnech se v médiích objevily zprávy o testování moči žáků přímo ve školách a prohledávání školních prostor za pomoci psů se speciálním výcvikem. Zprávy by mohly svádět k domněnce, že jde o účinný způsob boje proti užívání drog, nebo dokonce o žádoucí protidrogovou prevenci. Jak však vyplývá z tiskové zprávy sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, tak nikoli.
Odborníci se shodli, že nejde o vhodnou metodu
Na pracovní schůzce svolané na toto téma se zástupci ministerstva školství, vnitra a zdravotnictví, sekretariátu a nezávislí odborníci shodli, že chápou dobrou vůli těch, kdo tyto krajní prostředky použili, ale zároveň upozorňují, že to není vhodná metoda. Hromadné testování moči žáků ve škole a prohledávání školních prostor psy nepatří do primární protidrogové prevence prováděné ve školství.
Testování moči ve školách skýtá právní úskalí
Testování moči ve škole je metoda s řadou právních úskalí, kterou lze užít jen v mimořádných případech, týkajících se konkrétního jedince v situacích definovaných a upravených zákony. Rozhodně se nejedná o preventivní metodu vhodnou k plošnému rozšíření. Navíc výsledek zjištěný testem moči je jen orientační - spolehlivý výsledek dává jedině krevní test provedený zdravotnickým zařízením. Rovněž role policie v prostorách škol je omezená. Zásah je možný jen v případě podezření z trestného činu - například obchodování s drogami nebo distribuce drog ve škole. Nevhodně použitá metoda může narušit důvěru žáků k pedagogům. Ministerstvo školství doporučí vhodný postup v případě, že škole nebude stačit opora v metodických pokynech ministerstva a ředitel školy požádá o radu.
Musí existovat důvodné podezření na braní drog
Testování může škola požadovat jen za zákonem stanovených podmínek. Zejména když má důvodné podezření na užití alkoholu nebo jiné návykové látky u konkrétního žáka a existuje tedy předpoklad porušení vnitřního řádu školy. To znamená prokázat, že žák užíval omamnou látku přímo ve škole, čímž se dopustil porušení vnitřního řádu školy, nebo že žák je pod vlivem omamné látky a nemůže se tedy zúčastnit odborného výcviku či vyučování. Orientační test moči v tom případě nestačí, je nutná krevní zkouška. Škola by se navíc odebíráním vzorků moči ve svých prostorách vystavila riziku porušení hygienických předpisů. Moč je totiž biologický materiál.
Prohledat ve škole lze jen podezřelého žáka
Dalším možným případem je nalezení neznámé látky, která může být drogou, u žáka. Škola může za dodržení určitých pravidel prohledat věci konkrétního podezřelého žáka a zadržet mu nedovolený předmět, nemůže však v době vyučování ani mimo ni pořádat plošné prohledávání věcí a prostor, protože se nejedná o činnost spadající do výuky. Zadržené předměty - s výjimkou těch, jejichž držení může být nezákonné - musejí být po vyučování vráceny. Neznámou látku pak škola musí předat policii, která zjistí, o jaký druh se jedná.
Poslat dítě domů lze jen se souhlasem rodičů
Ohrožení zdraví žáka v důsledku požití omamné látky je pro školy obdobný případ, jako když přijde žák do školy s horečkou. Pokud hrozí akutní zdravotní nebezpečí, má pedagog povinnost přivolat lékaře přímo do školy. Pokud však akutní nebezpečí nehrozí, je jediným možným postupem poslat žáka domů. K tomu však škola potřebuje v případě nezletilých žáků souhlas jejich rodičů.
Podle ředitelů škol jen besedy nestačí
Například ředitel Střední chemické školy v Lovosicích Karel Cermánek se nesetkal s případem, kdy by musel učitel poslat domů studenta pod vlivem nějaké omamné látky. "Z průzkumu, který mezi žáky druhého a třetího ročníku provedli v souvislosti s drogami pracovníci psychologické poradny, vyplynulo, že se nacházíme pod celorepublikovým průměrem," konstatoval Cermánek. Nicméně tento stav se může velice rychle změnit. Tak jako ředitel Cermánek se i další dotázaní ředitelé domnívají, že legislativa je v tomto směru v České republice nedostatečná. Pořádání různých besed v rámci preventivní činnosti je podle nich sice důležité, ovšem chybí účinná represe, podpořená právními prostředky.
________________________________________________________________________

Bojíte se, že vaše dítě má problém s drogou?
Deník Litoměřicka 23.5.2003| rubrika: 4B okres publicistika/ zvl. stranu nemá nikdo| strana: 21| autor: TOMÁŠ HEROUT

Litoměřicko - Jednou z nejčastějších obav, které mají rodiče u dětí v pubertě, je strach z toho, že jejich potomek bere drogy. Pokud rodič pojme podezření, měl by se o své domněnce důkladně ujistit, neboť změny v chování dítěte a další příznaky jsou mnohdy spojené právě s dospíváním.
"Lidé si často myslí, že braní drog u druhých lehce poznají. To ale není pravda. Není to zdaleka tak jednoznačné jako třeba u pití alkoholu a hlavně tehdy, bere-li se droga v malých dávkách," říká vedoucí protidrogového K - centra Litoměřice Petra Lebedová. Jednou z nejdostupnějších a nejzneužívanějších drog současnosti je marihuana. Kuřák marihuany neboli trávy se pozná podle červených očí, rozšířených či zúžených zornic a zrychlené nebo naopak zpomalené řeči. Rodiče by měli být ve střehu zvláště tehdy, když jejich potomek dlouho spí, hubne, je apatický a podrážděný. Jasným signálem o zneužívání drog mohou být místa vpichů, a to nejen na rukou, ale po celém těle. "Děti tuto věc obvykle před rodiči kryjí, takže volí pro vpich drogy méně nápadná místa než ruce. Ne každý konzument si však aplikuje drogy nitrožilně," uvádí Petra Lebedová.
Jasným důkazem o zneužívání drog je nalezení "nádobíčka" u dítěte, to znamená stříkačky, pinzety, zrcátka nebo samotné drogy. "V takovém případě by se rodiče neměli nechat uchlácholit tvrzením dítěte, že potřeby nejsou jeho, ale měli by co nejdříve navštívit odborníky. Čím déle zůstane situace neřešená, tím má větší následky pro uživatele, rodinu a ostatní," varuje zkušená odbornice na problematiku drog.
________________________________________________________________________

Rasmussenovi hašiš nevoní
Respekt 26.5.2003| rubrika: Zahraničí| strana: 11| autor: Daniela Vrbová, Kodaň

Už zdálky je cítit hašiš. Po chvíli se za šedivým blokem kasáren otevře pohled na špatně dlážděné prostranství, které ohraničují dva totemy se zlatým nápisem "Christiania". Centrem tu je ulice Pusher Street, dál za ní začínají travnaté navršeniny a jezero, které kdysi spoluvytvářelo obrannou linii města. Stále intenzivnější vůně drogy člověku připomene, že se právě ocitl na půdě "Svobodného státu Christiania", vzdáleného deset minut pěšky od centra Kodaně - města solidních občanů, sociálních jistot a občasných sletů evropské politické smetánky. Je ale možné, že rok 2003 je pro Christianii tím posledním. Nové vládě hašiš nevoní.

Vyklizení
Vše začalo v roce 1971, kdy skupina hippies vylomila plot do areálu bývalých kasáren ve čtvrti Christianshavn a zřídila tam hřiště pro svoje děti. Do zhruba padesátky opuštěných vojenských budov se brzy začaly stěhovat jednotlivci i celé rodiny hippies. O pět let později zažalovalo ministerstvo vnitra tamní skupinu pro nedovolené obsazení cizích objektů a rozsudek z roku 1978 zněl okamžitě vyklidit prostor. V praxi ale nebyl nikdy vykonán: úřady neměly nad přílivem obyvatel do Christianie kontrolu a tehdejší sociálnědemokratická vláda netušila, co by si se stovkami "dětí květin" bez střechy nad hlavou počala. Parlament tedy začal hledat východisko a v roce 1989 ho našel: byl přijat zákon, jenž v podstatě zakonzervoval stávající stav. Legalizoval kolonii jako obytnou jednotku a současně určil, že bude vyjmuta z celé řady zákonů. Obyvatelé Christianie byli například osvobozeni od nájemného - dodnes platí pouze uživatelské poplatky do společné kasy, vodu, elektřinu a daně - a vlastníkem i správcem oblasti zůstalo ministerstvo vnitra. V roce 1991 pak rezort životního prostředí vypracoval plán, kterým se mělo zabránit osidlování travnatých ploch na troskách hradeb ze 17. století, jež jsou považovány za historickou památku. Obyvatelé Christianie ale nikdy územní restrikce a vládní nařízení nedodržovali. "Kontaktní christianská skupina", jak se nazývá orgán jednající s vládou, definovala základní myšlenku čtvrti jako místo bez norem a zákonů. Do kasáren začali časem přicházet další rezidenti a podél jezera a okolo hradeb vyrůstaly další domy - dnes je v Christianii evidováno 325 budov, z toho asi třetina nepovolených. Ve starých vojenských stavbách se postupně zřídilo kino, několik restaurací, barů a rockový klub. Protože nikde není zavedené vytápění, topí se výhradně dřevem v kamnech. Vjezd dopravních prostředků kromě kol je zakázaný, obyvatelé si zakládají na šetrném přístupu k životnímu prostředí. Christianii řídí valné shromáždění, kde zasedají všichni obyvatelé, a řeší rozpočet, rekonstrukci budov nebo přijímání nových obyvatel. To také odsouhlasilo, že na území "svobodného státu" bude povolen prodej měkkých drog, ačkoli všude jinde v Dánsku je to zakázané. Hašišové koláčky a různé modely jointů, vystavené na zhruba třiceti dřevěných stáncích v Pusher Street, jsou tedy nelegální. Ani patnáct policejních razií za minulý půlrok je však nedokázalo vymýtit. Současná konzervativní vláda se otázkou Christianie začala zabývat loni na jaře. Zatímco ty minulé nechávaly čtvrť víceméně na pokoji a před prodejem hašiše zavíraly oči, kabinet Anderse Fogha Rasmussena se rozhodl pro represivnější přístup. Vadí mu "soustavné překračování územního plánu, bujení kriminality, obchod s narkotiky a špatný vliv", který Christiania podle vládní zprávy má na své okolí. Předchozí sociálnědemokratická vláda byla údajně příliš měkká a nevyužívala plně všechny povolené prostředky, aby oblast donutila k dodržování zákonů. Za podpory populistické Dánské lidové strany předložil Rasmussen parlamentu návrh, kterým se má kolonie s 888 obyvateli "normalizovat". Půda a budovy se podle plánu prodají soukromým vlastníkům, prodej hašiše vymýtí, zavedou se veškeré inženýrské sítě a Christiania se otevře všem obyvatelům jako každá jiná obytná čtvrť. Částečně by se tak vyřešila kritická bytová situace, která v Kodani panuje, což by samozřejmě přineslo vládní koalici politické body.

Ziskům neodoláme
Vládní záměr vyvolal v dubnu protestní akce. Byla sepsána petice a Gallupův ústav zveřejnil výsledky svého šetření, z nichž vyplývá, že si zachování Christianie přeje téměř polovina Dánů. Prodavači hašiše dokonce vyhlásili čtyřdenní stávku, aby předvedli, že zrušením Pusher Street se prodej narkotik rozptýlí po celé zemi a věc tak bude mít opačný efekt. Druhý den ale neodolali ucházejícím ziskům a obnovili prodej - pod sítí demonstrativně hozenou přes dřevěné stánky. Právě dealeři hašiše jsou pro jednání o budoucnosti Christianie problémem i pro samotnou komunitu. Tvoří pevně semknutou skupinu, která za všech okolností hlasuje proti zrušení prodeje měkké drogy. Zatím jsou kontury budoucnosti Christianie nejasné - časový plán zní "normalizovat" od ledna 2004. Co to ale přesně v praxi znamená, nikdo dosud neví. V červnu se vládním návrhem začnou zabývat poslanci a možná bude jasněji. Národní muzeum se už ale připravilo i na možnost konečného uzavření Christianie a odkoupilo do svých sbírek jeden z hašišových stánků.
Autorka studuje dánštinu, nyní je na stáži na Kodaňské univerzitě
________________________________________________________________________

Z minulého týdne
Respekt 26.5.2003| rubrika: Zahraničí| strana: 12

Belgičtí voliči hodili přes palubu Zelené a ocenili nacionalistický Vlámský blok. Z belgických parlamentních voleb 19. května vyšli nejlépe liberálové vedení premiérem Guyem Verhofstadtem a socialisté. Tyto dvě strany spolu se Zelenými tvořily dosavadní vládní koalici. Verhofstadt neskrýval nadšení a zdůraznil přínos liberálním změn, které se kabinetu podařilo v uplynulém období prosadit. Šlo zejména o uzákonění homosexuálních manželství, legalizaci eutanazie a dekriminalizaci užívání marihuany. Nejmenší vládní strana, Zelení, zaznamenala drtivou porážku - přišla o všech devět poslaneckých míst ve Vlámsku a o sedm z jedenácti ve Valonsku. Příští belgická vláda se tak zřejmě obejde bez nich. Liberálové a socialisté dohromady posbírali 97 ze 150 křesel v parlamentu, což jim zajišťuje pohodlnou většinu. Zelení procházejí těžkou deziluzí, protože si zvykli na roli přijatelného partnera jak pro levicové, tak pro pravicové kabinety, a nyní se musí vrátit do opozičních lavic. Volby bouřlivě slavil Vlámský blok, který usiluje o samostatnost Flander a profiluje se jako strana antiimigrační. Ve Vlámsku si oproti posledním volbám polepšila o čtyři procentní body a dosáhla na hranici téměř dvaceti procent, což je nejlepší výsledek v pětadvacetileté historii strany. Její šéf Frank Vanhecke vyzval ostatní partaje, aby zrušily zákazy spolupráce s vlámskými nacionalisty, žádná z nich ale na výzvu nereagovala. Mírně si polepšil také zrcadlový obraz Vlámského bloku - frankofonní nacionalisté - kteří pro změnu usilují o samostatnost Valonska.
________________________________________________________________________

Policie zadržela dvojici, která v Praze obchodovala s pervitinem
Zpravodajství ČTK 24.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 24. května (ČTK) - Policie zadržela v polovině května muže a ženu z Prahy, kteří obchodovali s pervitinem. Při zátahové akci s názvem André u nich našla suroviny k výrobě až 13.000 dávek v hodnotě 1,3 milionu korun. Čtyřicetiletý muž zajišťoval surovinu, sedmatřicetiletá žena drogu vyráběla v nelegálních laboratořích průběžně budovaných na utajených místech, řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.
Detektivové Národní protidrogové centrály podle ní dvojici prověřovali již od července loňského roku. Výrobna pervitinu se z důvodu utajení neustále stěhovala. Žena drogu muži předávala, aby ji dále distribuoval mezi narkomany. "Zbytek si výrobkyně nechávala jako odměnu, neboť drogu pravidelně užívala," uvedla Kosinová. Za výrobu drog byla zadržená žena v minulosti již odsouzena.
Muže policisté zadrželi v Praze 4 v jeho vozidle značky BMW, ve kterém našli půl kila efedrinu, 50 gramů metamfetaminu a velké množství plastikových sáčků s patentním uzávěrem. Takové se používají na prodej jednotlivých dávek drogy. "Následně byla zajištěna kompletní nelegální laboratoř vybudovaná ve Slámově ulici v Praze 10. Žena byla zadržena v laboratoři přímo při výrobě drogy," sdělila policejní mluvčí. I zde podle ní policisté našli asi 150 gramů metamfetaminu a množství dalších chemikálií potřebných pro výrobu pervitinu.
Zatčení byli podle ní nezaměstnaní a živili se pouze výrobou a prodejem drog. Oba byli obviněni a vzati do vazby. Hrozí jim až desetileté vězení.
Štěpánka Kučerová mal
________________________________________________________________________

Informace ústecké policie
Zpravodajství ČTK 23.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj| autor: FKJ

LITVÍNOV (Mostecko)/ÚSTÍ NAD LABEM 23. května (ČTK) -
Osmatřicetiletého muže z Mostu obvinili kriminalisté z toho, že od začátku letošního roku ve více než 60 případech prodal narkomanům psychotropní látku metamfetamin. Z prodeje drogy získal kolem 20.000 korun. Při domovní prohlídce policie objevila větší množství pervitinu a nelegálně drženou zbraň. Muži, který byl v minulosti stíhán za násilnou trestnou činnost, hrozí za nedovolenou výrobu a držení drog až desetiletý trest.
fkj lbn kar
________________________________________________________________________

Pašování lidí nese víc než drogy
Deník IMPULS 24.5.2003| rubrika: Ekonomika| strana: 7| autor: (čtk), Foto ČTK

Obchod s uprchlíky ohrožuje celou ekonomiku
Růst pašování lidí předčil podle analýzy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v rychlosti i obchod s drogami a zbraněmi. "K tomu je v současnosti největším zdrojem příjmů z ilegálního obchodu. Přímo postihuje stovky tisíc osob ročně," prohlásil včera v Praze na závěr bezpečnostní konference výkonný předseda OBSE Daan Everts. Připomněl, že se nejedná jen o lidi násilím nucené pracovat v sexuálním průmyslu, ale také dělníky či osoby otročící v zemědělství za minimální nebo žádnou mzdu po dobu, než splatí zprostředkovateli cestu do cílové země. Vlády by podle OBSE měly zřídit pro oběti obchodování s lidmi nouzovou telefonní linku. V rámci potírání mafie by státy měly vytvořit post představitele pro boj s pašováním lidí. Vzhledem k mezinárodní povaze problému by na potírání obchodu s bílým masem měly vlády více spolupracovat a koordinovat své aktivity. "K vítězství ve válce proti obchodu s lidmi však bezesporu potřebujeme také podporu neziskových organizací. Ty by měly pomáhat obětem pašování vrátit se do běžného života," řekl Everts. Bankovní sektor podle něj musí bojovat proti praní špinavých peněz. V potírání trhu s lidským masem je třeba spolupracovat také se zástupci chemického průmyslu, dopravci i majiteli pracovních agentur, vyzývá OBSE. "Oběti zločinu jsou často postiženy dvojnásobně, bývá s nimi zacházeno jako s kriminálními živly. Nemají totiž pracovní povolení, víza a podobně," připomíná koordinátor pro ekonomické a ekologické aktivity Marcin Swiecicki. OBSE proto navrhuje změny v legislativě, které by umožnily lépe odlišit, kdo je ilegální přistěhovalec a kdo oběť vykořisťování. Mezinárodní nouzová linka, která funguje například v Nizozemí, by měla ulehčit postiženým lidem nahlašování trestného činu.
________________________________________________________________________

Přivezte nám naše "pašeráky"
Metro 26.5.2003| rubrika: Dopisy| strana: 13| autor: Pavel Král

Rád bych zareagoval na příspěvek Dany Řehulové z úterý 20. května, jehož titulek zní "Pašeráky si klidně nechte v Thajsku". Jak už sám název napovídá, tato paní není příliš nakloněna tomu, aby dva mladí Češi uvězněni v Thajsku na několik desítek let za pašování drog byli převezeni zpátky domů... Jaký názor mají pan Bém či pan Komorous, Vám nepovím, ale řeknu Vám svůj. Budu moc rád, pokud se zpátky domů dostanou. Co nejdřív. I kdyby si měli doma zbytek trestu odpykat (ale věřím v opak). Titulek k tomuto dopisu dávám záměrně v kontrastu s tím, co byl použit, tak trochu provokativně. Fandím jim! A společně se všemi v jejich okolí. Vy si myslíte, že pro jednu blbost by měli být lidi potrestáni více než půlkou svého života? Malá řečnická otázka: Máte děti? Kdybyste byla v kůži jejich rodičů, bráchy, sestry, nejspíš byste měla na věc zcela jiný názor. A i kdyby je tady omilostnili, nemyslíte si, že tam toho vytrpěli už dost?
________________________________________________________________________

BBC News: Život s HIV v Rusku
Zpravodajství ČTK 25.5.2003, rubrika: Monitor tisku - Země bývalého SSSR| autor: ROS

(servis MONITOR)
MOSKVA 25. května (ČTK/BBC News) - Od roku 1998 se počet registrovaných případů nákazy HIV v Rusku zdvacetinásobil. Tato země je unikátní v tom, že 80 procent osob infikovaných tímto virem tvoří lidé do třiceti let. Reportér BBC Nigel Wrench, který je HIV pozitivní, se vydal do Petrohradu, aby zjistil, jak to vypadá s tamním šířením nákazy.
Seděl jsem s několika novými přáteli u stolu ve věžáku v Petrohradě, popíjel čaj a přikusoval k němu sladkosti. Byli se mnou 21letý Alexej, 25letý Sergej a téměř 20letý Slava ve značkové kožené bundě. Byl jsem tam, abych s nimi udělal interview pro jistý televizní pořad. Rozdílné jazyky se mohly postavit mezi nás. Spojil nás ale virus.
Jsme všichni HIV pozitivní: u mne virus diagnostikovali před deseti lety, u Slavy před třemi, u Sergeje před měsícem a u Alexeje pouhé čtyři dny před tím, než jsme se setkali.
Alexej měl v očích zatvrzelý výraz. Byl to mladík, který právě zažíval hrozné období, přesto byl schopen vyprávět svůj příběh.
"Nikdo se mě neptal, jestli se chci podrobit testu na HIV," spustil. "Lékař mě prostě jen seznámil s jeho výsledkem. Testovali mě, když se mi prudce zhoršila hepatitida C. Strčili mě do nemocnice a já idiot jim řekl, kde žiju a pracuju. Vyžvanili to mému zaměstnavateli a on mě okamžitě vyrazil. Řekli to i lidem, od nichž jsem měl pronajatý byt, takže i odtamtud mě vypoklonkovali."
Zjistí-li u člověka pozitivní diagnózu, není to nikdy lehké, ale takovou zkušenost jsem si jen stěží dokázal představit. Alexej a Sergej teď oba nocují na podlaze jediné místnosti v bytě, který Sláva může označit za svůj. Všichni jsou bývalí narkomani závislí na heroinu, ale v Petrohradu je jeho užívání skoro stejně běžné jako užívání marihuany mezi mladými lidmi jinde.
Vůbec jsem neměl pocit, že bych byl mezi hadráky. Zdaleka ne. Sergej a Alexej, kteří se právě poznali, už plánovali, jak využijí Alexejovu ladu k taxikaření, aby vydělali nějaké peníze. Sergej byl v armádě, když u něj virus zjistili. Zavřeli ho do speciální izolace pro lidi s HIV.
"Ve dveřích bylo maličké okénko v úrovni očí, aby lékaři mohli prohlížet své pacienty," vyprávěl. "Když jsme jedli, lidé chodili a zvenčí na nás zírali. Čuměli, jako bychom byli zvířata v zoo."
Slavův kamarád se předávkoval heroinem, když se dozvěděl, že je HIV pozitivní. Zemřel na kuchyňské podlaze.
Já jsem seděl, v kapse léky proti HIV, svou záruku nynějšího dobrého zdravotního stavu. Tihle mladíci se prý nedostanou podle vlastních slov k vůbec žádným lékům, pokud nebudou s to za ně zaplatit. Ruské úřady tvrdí, že léčba je dostupná a bezplatná. Já jsem nic, co by tomu nasvědčovalo, neviděl.
Místo toho jsem se onoho mrazivého zimního dne ve věžáku cítil beznadějně provinile kvůli tomu, že moji noví přátelé bez pomoci zvenčí nevyhnutelně onemocní a zemřou. To pomyšlení bylo nesnesitelné. A to všechno ve městě, které se chystá vynaložit miliardy rublů na oslavy 300. výročí svého založení.
Od žurnalistů se očekává, že budou nestranní, ale jako lidská bytost jsem onoho odpoledne prostě chtěl, aby moji noví přátelé žili dlouhý život, jaký mám to štěstí žít já.

ros mik
________________________________________________________________________

Policisté chytli dealera v centru Trmic
Ústecký deník 23.5.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 17| autor: TOMÁŠ PRCHAL

Trmice - Dealer, který před několika dny upoutal pozornost policejní hlídky v centru Trmic, měl v ledvince čtrnáct psaníček heroinu o váze šest gramů a navíc 1,8 gramu pervitinu. Včera byl podle mluvčí ústecké policie Veroniky Beranové 27letý muž z Trmic obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Vyšetřován je na svobodě. V případě, že ho soud uzná vinným, mu hrozí až dva roky vězení nebo peněžitý trest," upřesnila Veronika Beranová. Policista z Trmic, který se na zadržení dealera podílel, řekl, že hlídku zaujal podezřelým chováním ve Fügnerově ulici, u autobusové zastávky v blízkosti pošty. "Vyzvali jsme ho k prokázání totožnosti, ale neměl u sebe doklady a proto byl předveden na trmické oddělení Policie ČR. Při bezpečnostní prohlídce u něj byla objevena psaníčka a prášek v igelitovém sáčku," upřesnil policista. Drogově závislých osob, hlavně ze sociálně slabších skupin, se po Trmicích podle policistů pohybuje dost. "Převažují ale lidé závislí na toluenu, čichači," dodal policista. V uplynulých dvou letech zůstal počet případů v oblasti nealkoholové toxikomanie na severu Čech na přibližně stejné úrovni jako v roce 2001. Podle mluvčí severočeského policejního ředitelství Jarmily Hrubešové jde o přibližně 400 trestných činů. Nejčastěji jde o nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle paragrafu 187 trestního zákona. Stíháno bylo celkem 319 pachatelů, z toho 105 recidivistů, 24 nezletilců či 30 mladistvých. Na teritoriu kraje se vyskytují všechny druhy drog, nejvíce je zastoupena marihuana, pervitin a heroin. Na diskotékách a tanečních party se do popředí dostává i extáze.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma