Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 23.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Komorous v Právu: Legalizace marihuany je nepřijatelná
Zpravodajství ČTK 22.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: SKM

PRAHA 22. května (ČTK) - Legalizace držení a pěstování marihuany pro vlastní potřebu, kterou navrhuje místopředseda vlády Petr Mareš (US-DEU), je nepřijatelná. V rozhovoru pro dnešní vydání deníku Právo to prohlásil ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Uvedl, že právě proto zaslal všem poslancům v pondělí dopis, v němž je před podobnými snahami varuje.

Komorous se odvolává na nejnovější studii Organizace spojených národů, která kritizuje změkčení protidrogové politiky ve Velké Británii, Austrálii a dalších zemích. Podle OSN například Británie omezením trestů za užívání marihuany riskuje, že se droga mezi uživateli rozšíří jako tabák.

Šéf Národní protidrogové centrály je také přesvědčen o tom, že látky obsažené v marihuaně nemají léčebné účinky. Vědecké výzkumy provedené ve světě to nepotvrzují, řekl Právu.

skm
breeder
V Austrálii chtějí povolit konopí pro lékařské účely
Zpravodajství ČTK 22.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: ZDP

CANBERRA 22. května (ČTK) - Zákonodárci nejlidnatějšího australského státu Nový Jižní Wales předložili návrh na legalizaci konopí pro lékařské účely. Úřady podle internetového zpravodajství BBC News se chtějí během čtyřletého zkušebního období přesvědčit, jak zakázaná rostlina pomáhá při zmírňování chronických bolestí.

Podle návrhu budou mít pacienti přístup ke konopí po svolení ministerstva zdravotnictví, jeho užívání jako utišujícího prostředku však bude podle předsedy vlády Nového Jižního Walesu Boba Carra podléhat přísným omezením. Jako legální uživatelé se nebudou moci zaregistrovat lidé usvědčení z nedovoleného držení drog, osoby mladší 18 let nebo těhotné ženy.

"Pacienti musí mít možnost dokázat, že běžné léčebné postupy už jim od utrpení neuleví," prohlásil Carr v parlamentu Nového Jižního Walesu v Sydney. Podle něj je "soucitný návrh" určen například pacientům s rakovinou tlustého střeva nebo lidem trpícím sklerózou.

Australský zákon by měl být přijat ještě letos. Země jako Kanada nebo Nizozemí a osm států USA podobné zákonné úpravy již mají.

zdp pek
breeder
Setkat se s marihuanou není na Vysočině nijak obtížné
Mladá fronta DNES 23.5.2003| rubrika: Vysočina| strana: 1| autor: PETRA MARKOVÁ

Marihuana není na Vysočině nijak vzácná

Téma
Zblízka

Vysočina - Marihuana. Droga, za jejíž legalizaci bojují zástupy jejích příznivců a proti níž brojí snad ještě početnější davy odpůrců. Přestože její výroba, držení a distribuce se v České republice trestně stíhá, marihuana se celkem úspěšně šíří i mezi nezletilými. O její pěstování se dnes pokouší kdekdo. Ani Vysočina v tomto ohledu není výjimkou. Právě s květnem se vyznavačům konopí začíná blýskat v očích. V tuto dobu se totiž do půdy vysazují předpěstované "kytky". "Ideální je, když jdou do země v půli května. Zralé se sklízejí od půlky září do začátku října," říká jeden z pěstitelů.
O pěstitelských pokusech svědčí i policejní statistiky. "Vypěstoval na dvoře rodinného domu marihuanu, kterou jeho otec dobrovolně vydal policii," stojí v policejních záznamech. Ty samozřejmě mapují jen zlomek toho, co na mezích, v polích kukuřice či v hrnku za oknem roste. Policie pomocí náhodných svědků či zemědělců podchytí jen desítky případů. A protože dohledat člověka, jenž políčko obhospodařuje, je leckdy nemožné, mnoho případů zůstane bez postihu. Řeší se jako přestupek a konopí se prostě jen zničí.
I k lapeným pěstitelům se ale mnohdy přistupuje benevolentně. Pokud má dotyčný čistý trestní rejstřík, může vyváznout s podmínečným zastavením trestu, či jen s veřejně prospěšnými pracemi. "Za poslední roky tady nešel nikdo kvůli pěstování konopí sedět," tvrdí detektivové žďárské kriminální policie zabývající se drogovou problematikou. Přitom "drogové" paragrafy pamatují i na několikaleté tresty, v nejhorším případě zdravotní újmy více osob či smrti je to až patnáct let za mřížemi.
Pokračování na str. C3

Pokračování ze str. C1
Podobně jako v jiných okresech Vysočiny řeší i žďárští kriminalisté ročně několik pěstitelských případů. Velkou domácí pěstírnu "pod lampou", odhalenou nedávno na Valašsku, zatím Žďárští nenašli. Lidé si ale možná vzpomenou na Mysletín na Pelhřimovsku, kde policie našla velkopěstírnu v bývalé bramborárně. Často se "kytky" objevují za okny v květináčích, poslední dobou vzniká i hodně políček.
Úrodu si pěstitel většinou bedlivě hlídá, věřit se nedá ani známým. "Stačí vypozorovat, že Franta Flinta jezdí pravidelně na kole tam a tam. Známí to vyčmuchají a políčko sklidí. Pokud to prodají, mohou si přijít na slušné peníze," popisuje případy jeden z kriminalistů. Ani on nechce svou identitu prozradit. I na konopí lze zbohatnout. Semínko vyšlechtěné ,bílé vdovy', přijde na tři tisíce korun. Vypiplané políčko má hodnotu desetitisíců a mimo sezonu lze jointa prodat poměrně draho. Známé jsou i případy, kdy mladí experimentátoři vyplenili lány technického konopí. Laik prý rozdíl nepozná, rozdílný obsah THC spolehlivě odhalí laboratoř. Miroslav Trnka z firmy Zemservis, jež se zabývá zkoušením odrůd v zemědělství, to potvrdil. "Zrušili jsme to, protože mladí nám konopí sklízeli. Znehodnotili celou úrodu," řekl Trnka.
Podle třebíčského "drogového" kriminalisty Vladimíra Dvořáka pěstitelů přibývá.
"Jako by to bylo něco legálního," podotýká policista.
"Teď řešíme případ, kdy měl jeden středoškolák doma v pařeništi šedesát sazenic a rodiče mu to našli. Řekl, že to má ze školy, a byla z toho strašná ostuda," popsal případ Dvořák. "Zavřít někoho za drogy je u nás těžké. Dokud nebudou fetovat děti soudců, asi to nikoho zajímat nebude," míní třebíčský kriminalista.
"K marihuaně se dostávají už třináctileté děti. Je to horší startovací droga než alkohol a cigarety," říká pracovnice třebíčského klubu D-stop. "Mladí žijí ve falešné představě, že marihuana je lehká droga," míní.
Sociální pracovnice třebíčského K-centra Martina Šajovičová vidí sklouznutí k tvrdým drogám spíše jako sociální závislost. "Člověk se skrze marihuanu dostává do prostředí tvrdých drog," vysvětlila. "Není to ale tak, že všichni kuřáci marihuany skončí na tvrdých drogách. Všichni naši klienti, kteří jedou v tvrdých, ale začínali s marjánou," říká.
Třebíčský aktivista Zdeněk Prukner zase tvrdí, že větší procento lidí přejde na tvrdé drogy z alkoholu. Přivítal by legalizaci marihuany. Nedávno kvůli tomu pořádal happening, propagující i její léčebné využití. Doporučuje však marihuanu pro vlastní potřebu, nelíbí se mu pěstování na kšeft.

Případy pěstování a distribuce marihuany

- Jihlavsko: v roce 2000 byly evidovány celkem 4 případy; 2001 2 pěstování (p), 10 držení a distribuce (dd); 2002 - 2 p., 5 dd.; 2003 - 2 dd

- Pelhřimovsko: Za poslední tři roky asi desítka případů, letos ještě žádný.

- Žďársko: 2000 - 11 p., 13 dd 2001: 9 p, 10 dd; 2002: 6 p, 8 dd; 2003: 1 p, 4 dd

- Třebíčsko: 2000 - 5 p, 7 dd; 2001 - 2 p, 5 dd; 2002 - 5 p, 2 d; 2003 - 1 p

- Havlíčkobrodsko: 2001 - 1p, 2dd; 2002 - 1p, 5dd; 2003 - 1p
Pramen: jednotlivá okresní ředitelství Policie ČR
breeder
Co dělat, když...
Mladá fronta DNES 23.5.2003| rubrika: Zdraví| strana: 3

5 typických situací a rad

1. Dítě začalo mít problémy ve škole, ztratilo zájem o koníčky, nedodržuje domluvy a je mu všechno jedno.

Navoďte důvěrnou atmosféru a docela klidně se dítěte zeptejte: "Nejsi, jak tě znám, co se děje?" Buďte důslední, za nesplněnou povinnost zaveďte postih a nevěřte, že je mu to jedno.

2. Dítě kouří marihuanu a na party si občas dá extázi.

Nevlečte ještě dítě do odvykacího centra. Stal by se z vás policista, nikoli spojenec. Udržte si důvěru: řekněte, že nepovažujete užívání jakékoli drogy za správné a jaká má rizika. Pijete-li alkohol, vysvětlete dítěti, jak ho držíte pod kontrolou.

3. Našli jste u dítěte "nádobíčko" nebo vám je přivedli domů zfetované.

Může to být paradoxně dobrý okamžik. Možná dítě nastražilo prozrazení schválně, protože už potřebuje vaši pomoc. Mluvte s ním (v klidu) a snažte se zjistit, jestli drogu jen tak zkouší, nebo už má skutečný problém. Vyhledejte pomoc center, jež se na drogy u dětí orientují.

4. Dítě bere drogy pravidelně.

Začněte chodit na terapii, a pokud dítě nedodržuje pravidla hry, nechte je nést důsledky: neposkytujte mu žádný nadstandard. Na ulici dítě nevyhazujte, jednak je to ještě předčasné, jednak dítě nemá do 18 let na ulici co dělat.

5. Dítě si drogy píchá a je závislé.

Je důležité, aby se šlo léčit. Musí však chtít a mnohdy si předtím musí sáhnout na dno. Řekněte mu: "Máme tě moc rádi, ale drogy tu s námi bydlet nebudou. Přijď, až budeš bez nich." Zajišťujte jen jeho základní potřeby. Jinak nikdy nezjistí, že nějaký problém existuje.
________________________________________________________________________

Děti berou drogy. Co když i to moje?
Mladá fronta DNES 23.5.2003| rubrika: Zdraví| strana: 3| autor: Martina Riebauerová

Nejohroženější děti jsou ty, jimž rodiče prošlapávají cestičku a nevedou je k vlastní odpovědnosti

Děti a zdraví
Proč děti užívají drogy, když je po nich tělu tak špatně? Možná proto, že je jim po nich ­ v danou chvíli ­ dobře. A to je i klíč k úspěchu: pomáhejme jim, aby byly šťastné i bez nich.

Kdyby byla pravda, že každé dítě, které okusí drogy, na nich jednou skončí, mohlo by se osm rodičů z deseti rovnou objednat k psychiatrovi. S marihuanou, což je také nelegální droga, má totiž zkušenost 80 procent osmnáctiletých. "My kolem toho šílíme, ale pro ně je to norma," říká jeden z expertů na drogy, psycholog Ivan Douda. Proto není ani tak důležité, kolik dětí se drogy dotkne, ale kolik jich zaujme natolik, že u ní zůstanou, či přejdou na tvrdší. Z tohoto pohledu je rizikovější než marihuana například to, že dítě pravidelně kouří cigarety, ač mu ještě nebylo dvanáct. Je to signál, že plní život náhražkami. "Pouhé líčení otřesného obrazu drog se může minout účinkem, když se pak děti setkají se spolužáky a kamarády a uslyší o 'zajímavých a bezrizikových` experimentech," upozorňuje rodinná terapeutka Šárka Poupětová z pražského střediska Triangl. "Drogy tu jsou a dávají dětem, bohužel, radost. My vidíme tu trosku u dveří, ale ony jsou v tu chvíli třeba na Marsu," říká Jan, jeden z rodičů, jemuž drogy svedly syna. V půli května se v Praze sešla hned celá řada takových rodičů, sdružených v organizaci Anonymní rodiče. Sociální živly? Nesmysl! Přepracovaní manažeři, kteří nemají na děti čas? Mýtus. Na první pohled úplně normální lidé, do nichž byste nikdy neřekli, že mají doma narkomana. A že to byly původně tzv. úspěšné děti.

Drogoví rodiče
Odborníci říkají: Existuje přímo model "drogových rodičů". Nejde jen o rodiče zaneprázdněné, o ten tisíckrát omílaný prototyp zaměstnané rodiny. Právě naopak. Jde o rodiče přepečlivé, přestarostlivé, příliš ochranitelské. Dítěti nedávají možnost prosadit se, vlastní nohou vstoupit do světa dospělých. Dávají jim naopak signál, že odpovědnost není nutná, neboť rodiče se postarají. Ochranou jsou tedy jasně stanovené hranice odpovědnosti, třeba jednoduše to, že denně bude vynesen odpadkový koš a připraveny věci do školy. "Pro rodiče bývá právě tohle velký problém: vytrvat v důslednosti," připomíná Poupětová. Metoda cukr a bič, případně jeden rodič tak a druhý onak ­ a na problém je zaděláno. Dítě, jež sklouzne k drogám, často předtím nějak strádá, nemá dost sebevědomí a pozitivních prožitků. "Někteří lidé jsou založeni tak, že když mají trápení, sáhnou po náhražce. Je to vlastně nevědomý pokus být normální, radovat se, něco cítit," líčí Ivan Douda. Drtivá většina experimentů je však z pouhé rozvernosti. K čemu je dobré to špatné Je proto užitečné vědět, co dělají děti ve volném čase. Některé koníčky lezou hodně do peněz, ale pokud má dítě zájem a talent, je to dobrá investice. Sice třeba nezabrání experimentu s marihuanou či extází, ale může hodnotový žebříček sestavit tak, že dítě k tvrdým drogám nepřejde. A když už se to stane, je třeba se připravit na to, že je to práce pro děti i rodiče na hodně dlouho. Přesto si z této anabáze mohou všichni včetně jejich blízkých něco odnést ­ i dobrého. "Změnili jsme se. Myslím, že k lepšímu," říká Majka ze sdružení Anonymní rodiče. Jan to vysvětluje: "Mnohem více si vážíme každého dne. Je to hodnotná životní zkušenost ­ kterou nikomu nepřeju."

***

Jak ochránit dítě

1. Získejte si důvěru dítěte, naslouchejte mu a posilujte jeho sebevědomí
2. Naučte se s dítětem mluvit o alkoholu a drogách
3. Předcházejte jeho nudě
4. Pomozte dítěti přijmout hodnoty, které mu usnadní drogy odmítat
5. Vytvořte zdravá rodinná pravidla
________________________________________________________________________

Konopí se dá pěstovat třeba i na stromech, vysvětluje mladý znalec
Mladá fronta DNES 23.5.2003| rubrika: Vysočina| strana: 3| autor: (ilm)


Jihlava - Znalosti agronomie, pěstitelství, meteorologie, botaniky, ale naučit se třeba předpovídat chování zemědělců i lesní zvěře.
Málokdo by věřil, že tohle všechno musí znát ten, kdo si chce vypěstovat kvalitní marihuanu. „No, není to jen tak,“ říká se smíchem mladý muž z Jihlavska, který spolu se svými kamarády marihuanu pěstuje a kouří už zhruba sedmým rokem.
Kvůli marihuaně neměl ještě žádné problémy s policií. Z důvodu jeho obavy před postihem neuvádíme jeho jméno. Říkejme mu třeba Šimon. Květen je období, ve kterém vrcholí aktivita všech, kteří se rozhodnou vypěstovat základ pro podzimní sběr ,kuřiva‘. V květnu se totiž sází.
Jak Šimon zdůrazňuje, každý pěstitel marihuany má ty své nejzaručenější a nejlepší recepty, na něž nedá dopustit. Dá se říct, že každý pěstuje, kde může. Někdo mezi kamennými substráty v květináči rostliny jen zalévá a přihnojuje. Mnozí se snaží doma na zahrádce nebo na balkoně, jiní vyrážejí do polí hledat mezi vysokými kopřivami co nejzarostlejší místa a někdo se dokonce vyšplhá do korun stromů. „Vím o klukovi, který předpěstěné rostliny ukotví do kýble s hlínou a s ním pak vyšplhá na strom. Najde jeho jižní stranu, aby na rostliny svítilo sluníčko a tam pak val na větvích ukotví. Nikoho by nenapadlo, že v korunách stromů může vesele růst marijánka,“ říká.
Někteří pěstují i pod speciálními lampami. „To už je ale o něčem jiném. Jsou ale lidi, kteří to zpravidla dělají pro peníze. Vegetační doba se v tomto případě velmi zkracuje, dokonce až na 3 měsíce. Normálně se marihuana sklízí až v září, říjnu,“ vysvětluje Šimon rozdíly.
A semínka? Zpravidla zůstávají z loňské sklizně. Ale ten, kdo chce mít opravdu kvalitu, nebo něco nového, vyráží na nákup do Holandska.
Šimon sází marihuanu do kukuřice. Je to podle něj nejlepší. Problém je však v tom, že se vysévají dva druhy kukuřice. Jedna krmná a jedna na siláž. Krmnou zemědělci sklízejí dříve, a tak by marihuana nemohla dozrát. „Musíme najít tu, která je připravená na siláž. Je to jednoduché, stačí se jenom dívat na řádky. Vzdálenosti jsou rozdílné. Kytky sázíme až poté, co zemědělci kukuřici pohnojí, protože kdyby hnojili až po zasetí, byla by úroda spálená. Pak se o to už skoro nemusíme starat. Jezdíme se dívat tak jednou za měsíc. Jak se blíží sklizeň, tak téměř každý týden,“ objasňuje.
Šimon a jeho kamarádí po zkušenostech sází marihuanu vždy na několik míst: „Děláme políčka menší a na více místech. V jednom tak maximálně dvacet kytek.“ Často se totiž stává, že úrodu sklidí někdo jiný. Jednou to jsou srny, které ji rádi ožírají, pak zase kanci a nebo nenechavci, kteří pravidelně na podzim obcházejí a hledají ,úrodu‘ jiných.
A policie? „Myslím, že to nějakým způsobem monitoruje. Z letadel jsou místa setby docela dobře vidět. Ale zatím jsme neměli žádné problémy. Pěstujeme jen pro naši potřebu,“ říká závěrem.
breeder
Střední Evropa láká obchodníky s narkotiky a "bílým masem"
Mladá fronta DNES 23.5.2003| rubrika: Ze světa| strana: 14| autor: JAN RYBÁŘ

Praha - Antonio Maria Costa, ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu, říká, že střední Evropa je významnou křižovatkou pro obchodování s lidmi. Costa, který se v Praze účastnil konference právě o této tematice, také tvrdí, že marihuana musí být nadále stavěna mimo zákon.

V naší části světa není pojem obchodování s lidmi příliš známý, týká se i nás?

Velmi zásadně. Je pravda, že tento vážný problém se v Evropě nyní především týká zemí více na východ, Ukrajiny, Ruska, Moldavska a bývalého SSSR. Střední Evropa je ovšem důležitou tranzitní oblastí, křižovatkou cest pro tento hrozný druh obchodu. Typickým příkladem je Moldavanka, která se ocitne v rukou gangů a jako prostitutka skončí v Belgii či Německu. Dívky se nechají zlákat nabídkou práce, ale pak uvíznou v rukách nelítostných skupin.

O kolik osob jde?

Pro střední Evropu přesná čísla nemáme, na celém světě se tento problém podle našich odhadů týká sedmi set tisíc až milionu osob ročně. Například Čína uvádí, že se tamním úřadům vloni podařilo zachránit asi deset tisíc dívek. Zachytit se samozřejmě podaří jen asi deset procent případů a to ilustruje, o jak rozšířený jev jde. Předpokládáme, že přes střední Evropu může jít nemalá část z celkového počtu, tedy až stovky tisíc lidí. Jen v Litvě, což je malá země, se podaří ročně zachránit přibližně tisíc dívek.

Jak se dá tomuto problému čelit?

Preventivně varujeme rizikové skupiny a pořádáme mohutné informační kampaně, v televizním vysílání varujeme dívky před tím, co se může stát. Snažíme se také narušovat obchodní cesty, což obnáší především boj s korupcí. Cestu většinou vytvářejí zkorumpovaní úředníci v přístavech či jiných místech vstupu do země. Třetí částí našeho boje je upozorňovat na tento problém tam, kam dívky míří, říkat lidem: nesmíte být lhostejní k tomu, co se děje v sousedním domě. Dívky se často bojí vystoupit ze stínu. Bojí se výhrůžek ze strany gangů a bojí se také místních úřadů. Pokud policie v Itálii či Belgii zadrží někoho z Moldávie, bude deportován. Chceme, aby se oběti nebály a aby jim komunita byla schopna pomoci.

Jak se v globálním měřítku daří bojovat s drogami?

V Latinské Americe pozorujeme velmi zásadní pokles pěstování koky asi o třicet procent v uplynulých dvou letech. Také v oblasti zlatého trojúhelníku, v Barmě, Laosu a Thajsku, byl zaznamenán velmi hluboký pokles v produkci opia. Ta naproti tomu nadále neklesá v Afghánistánu. Tedy: dva úspěchy, jeden neúspěch. Také nás znepokojuje šíření nových typů syntetických drog. Co se týče spotřeby drogy, shrnul bych to takto: západní země již mají za sebou zenit klasických drog - kokainu a heroinu. V USA a západní Evropě jejich spotřeba po několik let trvale a zásadně klesá, což je opravdu historický předěl. Zároveň se tato hrozba posouvá do nových oblastí, do střední a východní Evropy, do Číny i jinam. Vypadá to, že právě tam bude nutné řešit stejné problémy jako na Západě před patnácti dvaceti lety. Pro nové syntetické drogy, například extázi, to však neplatí, ty se šíří všude a jejich spotřeba stoupá po celém světě.

Může vůbec svět někdy zvítězit v boji proti drogám?

Můžete se na vše dívat jako na sklenici, která je poloprázdná a také zároveň poloplná. Hodně se nám povedlo, ale nemůžeme říci, že vše jde skvěle a že problém brzy přestane existovat. Je to jako s prostitucí, nejstarším řemeslem. Není možné ji vykořenit, je však možné ji omezit či dostat pod kontrolu. Problémů s drogami tedy může v budoucnu ubýt, ale že by zmizely zcela? To ne, takový optimista nejsem.

Jaký je postoj OSN k úvahám o legalizaci marihuany?

Vycházíme z existujících dokumentů OSN a ty za žádných okolností nepřipouštějí legalizaci kanabisu. Nemyslím ani, že by s tímto návrhem někdo vážně přišel, i když existují země, například Nizozemsko, jež se k celé věci stavějí jinak. Například Kanada uvažuje o dekriminalizaci, nikoliv však o legalizaci.

Jak hledíte na nizozemský pokus?

S tamními úřady jsem se párkrát dostal do konfliktu, neboť jsem k této věci dosti kritický. Experti na boj proti drogám ten experiment považují za dost negativní věc vybočující z celkového trendu. I další historické příklady ukazují, že tudy cesta nevede. Lákavé a nesmírně nebezpečné látky by neměly být volně přístupné. A legalizovat drogy jen proto, že by to bylo nejsnazší řešení? To by bylo jako legalizovat bankovní loupeže.
________________________________________________________________________

Drogy vedou za mříže
Boleslavský deník 22.5.2003| rubrika: BOLESLAVSKO| strana: 15| autor: LUBOŠ DVOŘÁK

V květnu padla tři obvinění kvůli drogám. Mezi pachateli je i mladistvá dívka.

Mladoboleslavsko - Už tři obvinění lidé se v tomto měsíci musí zpovídat z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Mezi nimi je i teprve 16letá dívka. Ta během letošního roku stihla prokazatelně prodat marihuanu pěti lidem starším osmnácti let. "Jelikož jde o mladistvou, může být potrestána odnětím svobody maximálně na jeden a půl roku,"uvedl policejní mluvčí Ladislav Mareš. Dalším obviněným je 18letý mladík, který na venkově vypěstoval konopí seté a po nezbytných úpravách na lehkou drogu ho zdarma rozdával dvěma konzumentům. Zatím mu hrozí až tříletý trest. Podobně dopadl i 31letý muž."Málokdo si uvědomuje, že pěstování konopí se rovná trestnému činu držení látek. V tomto případě jsou sazby nižší. Zvýšit je pak může následný prodej," podotkl kriminalista zabývající se drogovou problematikou. Podle množství prodaného zboží je horní hranice 10 let. Od 2 do 10 deseti let se mohou pohybovat trestní sazby za prodej drogy nezletilcům. Marihuana je nejvíce rozšířená ve věkové kategorii od 14 do 18 let. "Někteří u ni zůstanou, ti otrlejší přechází na tvrdé drogy," dodal kriminalista. Na Mladoboleslavsku převládá chemický pervitin a přírodní heroin. Pervitin, který se převážně šňupe, má povzbuzující účinky. Heroin naopak utlumuje. Ten se užívá jak nitrožilně, tak se při nahřívání inhaluje. "Uživatelé těchto drog mladší osmnácti let nejsou žádnou vyjímkou," dodávají kriminalisté.
________________________________________________________________________

Milion Marihuana March končil po deseti hodinách
Rokycanský deník 22.5.2003| rubrika: Lokální| strana: 17| autor: ALENA NEUMANNOVÁ

Není to tak dlouho, co se pár kroků od náměstí v plzeňské Mlýnské strouze uskutečnil Milion Marihuana March. Od minulého roku vysoce stoupla návštěvnost - z loňských čtyřiceti na pár set. Akce to byla velmi zajímavá, ale většinu účastníků spíše než protest proti zákonům přilákala párty pod širým nebem úplně zadarmo. Vše propuklo v pravé poledne a končilo se díky nočnímu klidu v deset večer. Proto také pár kapel nestihlo vystoupit. Jinak to ale byla akce podařená. A hlavně velmi bezpečná. Všude byly mraky policistů provádějících monitoring, takže se všichni mohli cítit pod ochrannou rukou zákona naprosto bezpeční. Občerstvení bylo hned na místě - velmi příjemná Šatlava. Každý si mohl vybrat ze dvou scén, kde hrála výborná muzika. I počasí se povedlo. Došlo pouze k několika potyčkám opilých návštěvníků se soustavnou policejní ostrahou. Myslím, že by nevadilo, kdyby se podobné akce konaly častěji.
________________________________________________________________________

Obaly na mobily s vůní marihuany vyvolaly poprask v Austrálii
Olomoucký den 22.5.2003| rubrika: věda a technika| strana: 17| autor: čtk

_ Obaly na mobilní telefony s vůní marihuany musely být staženy z veletrhu informačních technologií v Sydney, neboť jejich přítomnost vzbudila nevoli tamních politiků. Organizátoři veletrhu CeBIT tak reagovali na slova premiéra státu Nový Jižní Wales Boba Carra, který prohlásil, že: " Cokoliv, co normalizuje drogy pozměňující vědomí, jako je marihuana, a propaguje je mezi mladými lidmi, je politováníhodné." Roberta Punche, vlastníka společnosti Corporate Phone Covers, která obaly vyrábí, komentář Boba Carra značně překvapil a zhodnotil jej jako " velmi přehnaný". Trvá na tom, že tyto obaly jsou jenom další inovací a že by nepodporovaly mladé lidi ve zkoušení marihuany: " Používáte- li obal s čokoládovou vůní, taky si hned neběžíte do obchodu zakoupit velkou čokoládu," sdělil Punch agentuře Reuters. Nové obaly podle něj obsahují vysoce kvalitní marihuanový kouř, napuštěný do jejich tkaniny. Byly součástí řady obalů na mobilní telefony, prodávaných na veletrhu - včetně verzí s jahodovou, čokoládovou a třešňovou vůní. ( čtk)
________________________________________________________________________

NEJPŘÍSNĚJŠÍ ZÁKAZ
100+1 zahraniční zajímavost 21.5.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 54| autor: NEWSWEEK

Zóna bez cigaretového kouře. To je dnešní New York. Začal tu platit jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů na světě. Vydal ho newyorský starosta Michael Bloomberg. Vysoká spotřební daň vyhnala cenu krabičky cigaret Marlboro na celých 7 a půl dolaru. Kuřáky to nijak podstatně neomezilo, a tak starosta Bloomberg a jeho tým sáhli po zákonných opatřeních. V New Yorku je v současné době nelegální kouřit kdekoli na jakémkoli pracovišti a ve veřejných prostorách, tedy i ve všech restauracích, barech a dokonce i nočních klubech. Chce-li si někdo zakouřit, musí opustit pracovní prostory. Platí to dokonce i pro soukromé kanceláře ředitelů bank a jiných podniků. Nařízení je striktní a nepovoluje výjimky. Přichází v době, kdy odpor vůči kuřákům v USA nabývá obrovských rozměrů. Přímá závislost mezi rakovinou plic a kouřením byla prokázána a podle starosty Bloomberga nikdo nemá právo ohrožovat cigaretovými zplodinami zdraví ostatních. A tak před newyorskými budovami postávají hloučky už ne jen řadových zaměstnanců, ale i manažerů a ředitelů, kteří si cigaretu nebo doutník nedokážou odpustit. Zákaz postihuje i exkluzivní kluby a dokonce i domácnosti. Za zavřenými dveřmi domova si sice člověk smí zapálit, ale pokud by zápach či dým pronikal pode dveřmi a obtěžoval souseda, může si stěžovat a viník bude potrestán, nebo je to dokonce legální důvod ke zrušení nájemní smlouvy.
Na rozdíl od Evropy si v USA negativní vztah ke kouření vypěstovala většina mladé generace, která ostře kritizuje rodiče, kteří se ze závislosti na kouření nedokázali vymanit. Posledních osm let směli obyvatelé New Yorku legálně kouřit pouze v barech, ve vyhrazených prostorách pro kuřáky na letištích a nádražích a restauracích, které měly méně než pětatřicet míst. Tyto výjimky nový zákon zrušil. Výsledky? Nekuřáci jsou spokojeni a těch je v New Yorku většina. Hůř je tomu s lidmi, kteří závislosti na nikotinu zcela propadli. Řešení se zřejmě najde. Začínají vznikat ilegální podniky, něco jako drogová doupata, kde si místo heroinu, hašiše či marihuany člověk dopřeje potěšení z cigarety. Připomíná to prohibici a třicátá léta. A tak je New York zřejmě připraven čelit i případným dalším zákazům, které mohou omezit kouření i na ulicích a v parcích.
________________________________________________________________________

Nemocní Australané můžou kouřit trávu
Deník IMPULS 23.5.2003| rubrika: Zprávy| strana: 5| autor: PHIL KOLIMAR, SYDNEY

Bohémské město Sydney zřejmě bude za chvíli plné nemocných. Vláda australského státuNový Jižní Wales, v němž největší australské město Sydney leží, totiž na čtyřletou zkoušku schválila zákon, který umožňuje lidem postiženým rakovinou, chronickou bolestí nebo virem HIV, kouřit marihuanu. Nemocní ale nesmí být mladší 18 let. Vláda vedle toho dala najevo, že rozhodně nezvažuje povolit kouření trávy pro tak zvané rekreační účely.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma