Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 21.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
POZOR na to: Policie nemá prostředek, jak odhalit zdrogované řidiče
(ale kdy ho dostane? - abychom se začali bát)

Moravskoslezský deník 20.5.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: Radim Kijonka

problém
Moravskoslezský kraj - Nebezpeční řidiči, kteří vyrážejí na cesty po užití drog, trestům unikají. V Moravskoslezském kraji totiž dopravní policisté stále nemají přístroj, pomocí kterého by u šoféra narkotika odhalili. Přitom řízení pod vlivem omamných látek může být nebezpečnější než šoférování s alkoholem v krvi. "Například po užití pervitinu je nápadná hazardnost jízdy, po určité době navíc může řidič lehce usnout. Heroin i marihuana vyvolávají podceňování nebezpečí na silnici a zpomalení reflexů,"popsal účinky drog lékař Karel Barták. Řadu hazardérů, kteří sedají za volant po tom, co si vezmou taneční drogu extázi, můžete po- tkat na Stodolní ulici v centru Ostravy při víkendových akcích. K jejich přistižení však policistům chybí aparát. "Stále ho nemáme,"přiznal krutý fakt vedoucí ostravských dopravních policistů Miroslav Pech. Je pro ně potom velký problém zdrogované řidiče chytat. "Jedině v případě, když se člověk chová hodně podezřele, ho můžeme odvézt na vyšetření na detoxikační centrum,"podotkl Pech. Zároveň však přiznává, že málokterý policista si dovolí tuto možnost riskovat. "Hrozí totiž, že drahý test nemusí požití drogy potvrdit. Potom by určitě následovaly ze strany řidiče velké protesty,"dodal. V Ostravě dosud nebyla nikomu za řízení pod vlivem omamných látek udělena pokuta, natož odebrán řidičský průkaz. Proč přístroje moravskoslezští policisté dodnes nemají? "Protože žádný spolehlivý zatím není na trhu dostupný,"tvrdil ředitel Služby dopravní policie ČR Zdeněk Bambas.
Jak se Deníku podařilo zjistit, pražští policisté však v současné době zkoušejí přístroj na odhalování narkotik od svých německých kolegů. "Máme jich několik. Zatím ale pro jejich používání nejsou zákonné normy. Proto jsou pouze ve zkušebním provozu,"sdělil vedoucí odboru řízení dopravy Dopravní policie hlavního města Prahy Jaroslav Michalec. Jak to, že šéf dopravních policistů o přístrojích nic neví? "Zkoušelo a zkouší se řada zařízení. Já jsem ještě o žádném spolehlivém neslyšel. Pokud by se opravdu objevil, tak bychom ho nakoupili,"slíbil Bambas.
________________________________________________________________________

Školáky zajímalo, co jim hrozí za koketování s marihuanou
Táborské listy 20.5.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 18| autor: MARTIN GARGULA

Besedu s odborníky na téma Drogy a kriminalita uspořádal včera pro žáky základních škol táborský městský úřad ve spolupráci s kinem Svět.
Tábor - Na šest set mladých lidí, žáků sedmých až devátých tříd základních škol z Táborska, mohlo včera v kině Svět napsat na lísteček svůj dotaz a zeptat se tak anonymně na cokoli, co je zajímá z oblasti drogové problematiky. Odpovědí se jim dostalo z úst nadmíru povolaných, zakladatele Drop inu Jiřího Presla a vrchního emeritního policejního rady Miloslava Dočekala. Komponovaný pořad, jehož součástí byl dokumentární film o drogách a společnosti, pořádaly v rámci prevence závislostí na návykových látkách odbor sociálních věcí a odbor kultury a cestovního ruchu. "Tyto besedy pořádá město jako součást svého programu drogové prevence. Každoročně jsou zaměřené na jiné téma, letos je kladen důraz na kriminalitu v souvislosti s drogami," sdělila protidrogová koordinátorka MÚ Tábor Jana Hrdličková. K uvolněnosti a otevřenosti dětí přispívali nejen oba odborníci, kteří se snažili v rámci možností navázat s posluchači kontakt, ale i doprovodné hudební vystoupení Ivana Hlase. Nejvíce osazenstvo sálu zajímala problematika trestnosti držení marihuany a pěstování konopí, ale dotazy se týkaly i alkoholu nebo organických rozpouštědel. Velmi konkrétní bylo varování před smrtelnou hepatitidou typu C. Táborsko patří podle Presla mezi lokality s největším výskytem této choroby u nás. Pro pedagogy, rodiče a ostatní veřejnost byla určena podvečerní beseda na dané téma v jídelně 8. ZŠ v Táboře. "Obdobné pořady pro studenty středních škol a učilišť připravujeme na 30. května v kinosále učňovského areálu v Bydlinského ulici. I té by se mohlo zúčastnit až pět set žáků," uzavřela Hrdličková.
________________________________________________________________________

Narkomané se začali ukrývat daleko více ve svých bytech
Českolipský deník 20.5.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: MILAN DOLEŽAL

Česká Lípa - Více a více mladých lidí má zkušenosti s drogou. K - centrum v České Lípě eviduje takřka 400 mladách narkomanů. Tento počet není ovšem konečný, protože řada mladých lidí K - centru nekontaktuje a do statistik nejsou zahrnuty ani počty těch, kteří berou extázi či kouří marihuanu. Podle odborníků nelze jen říkat neberte drogy, je třeba mladým také říci, že pokud berou například extázi, musí hodně pít, mimo alkohol. Pokud kouří marihuanu, tak jen málo, protože poškozuje ve větším množství mozek atd.. "Narkomané se nyní daleko více skrývají například v bytech a do K - centra si pro nové jehly chodí pro celou skupinu jedna osoba. Proto se dá jejich počet jen těžko odhadnout," míní Magda Jogheeová z K - centra v České Lípě. Proto se toto centrum rozhodlo více spolupracovat právě s metodiky školských zařízení. "Škola je instituce, která udržuje kontakt s dítětem po mnoho hodin denně, hraje jednu z nejdůležitějších rolí v oblasti prevence vzniku drogového problému. "Oficiálně se školství tohoto úkolu nezříká, ale je pravdou, že praktická realizace je velmi často svérázná a poněkud amaterská. Preventivní úsilí se často formuje do nesystémově podaných informací o drogách. Nelze opomenout ani fakt, že často jsou žáci a studenti daleko více informovanější než přednášející učitel či školský metodik," uvedla Magda Jogheeová. K - centrum se nyní rozhodlo přizvat pro cyklus přednášek určených pro školské metodiky prevence zkušenou lektorku z Prahy Mgr. Dagmar Novákovou. "Cílem tohoto cyklu je položit základy schopností školských metodiků a učitelů provádět preventivní práci mezi svými žáky. Námětem prvního setkání by mělo být jakési obecné pojednání o tom, jak by měla vypadat škola, která to myslí vážně s drogovým problémem. Výzkumy totiž jasně ukazují, že častou pohnutkou k drogovému experimentu mladých je potřeba se zbavit nepříjemných duševních stavů a stresů. Celá jedna skupina drog, které se říká stimulancia, zvyšuje seběvedomí, dodává odvahu, energii, sílu a optimismus. Výzkumné práce také říkají, že čím horší mají žáci a studenti prospěch, tím více zkušeností mají s alkoholem, drogami a kouřením," poznamenla za K - centrum Magda Jogheeová a dodala, že škola by měla více své studenty motivovat a zajímat se i o jejich vyžití a problémy.
________________________________________________________________________

Praha dá téměř 12 milionů korun na protidrogovou prevenci
Zpravodajství ČTK 20.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: HAN

PRAHA 20. května (ČTK) - Praha dá téměř 12 milionů korun na protidrogovou prevenci. Financování projektu Proti drogám 2003 dnes schválila městská rada. Peníze mají být rozděleny desítkám organizací, které se zabývají protidrogovou prevencí. Návrh musí ještě schválit zastupitelstvo, řekl dnes novinářům primátor Pavel Bém.

Do soutěže podali žadatelé 69 projektů, na něž dohromady chtěli částku převyšující 35 milionů korun. Město finančně podpoří 43 projektů, které prošly výběrovým řízením. Rada dále souhlasila s poskytnutím finančního daru v celkové výši 46.000 korun Praze 7, 15 a 17 na programy jejich škol, které jsou rovněž zaměřené na aktivity primární protidrogové prevence.

Příspěvek dostane například obecně prospěšná společnost Drop In na několik projektů, mimo jiné na terénní programy, na činnost centra následné péče či resocializaci závislých matek. Podporu získá i Český červený kříž na výměnný program, občanská sdružení Péče o rodiny závislých a Život bez závislosti, Hnutí občanské solidarity a tolerance HOST a další žadatelé.

V rozpočtu hlavního města je pro letošní rok určeno na specifickou protidrogovou prevenci 12,4 milionu korun. Na nespecifickou prevenci sociálně patologických jevů přiděluje hlavní město Praha finanční prostředky v rámci dalších grantových řízení, zaměřených na volný čas, sportovní aktivity dětí a mládeže, kulturní a sociální granty a další.

Libuše Hanzalová jpt
________________________________________________________________________

Podvodníci budou pykat v domácím vězení
Střední Čechy 20.5.2003| rubrika: ČESKÁ REPUBLIKA| strana: 2| autor: JAN RYCHETSKÝ

JAN RYCHETSKÝ
Praha Už začátkem příštího roku by mohla platit novinka v trestním zákoně: domácí vězení. Mezi vlastními čtyřmi stěnami by se tak mohlo ocitnout až tisíc současných vězňů odsouzených za výtržnosti, menší krádeže nebo lehká ublížení na zdraví. Neobvyklý trest by fungoval tak, že odsouzený bude chodit do práce a po ní se v rozpětí pár hodin vrátí domů. Tam bude trávit večery i víkendy. "Odsouzeným se tak nezpřetrhají rodinné vazby, nebudou vystaveni vlivu těžkých recidivistů a nebudou se zadlužovat pobytem ve věznici,"vysvětluje Iva Chaloupková z ministerstva spravedlnosti. Ani ekonomické přednosti nejsou zanedbatelné. Denní náklady na jednoho vězně totiž činí od 600 do 800 korun. Soudci budou moci ukládat tento trest za zpronevěru a podvod do 25 tisíc korun, krádež do stejné částky, výtržnictví nebo lehké ublížení na zdraví s neschopenkou do šesti týdnů. Navíc by byl přísnější variantou podmínky, při které se odsouzený musí jen dobře chovat a nepřestoupit zákon. "Bude se to týkat zejména mladých lidí, kteří jsou trestáni poprvé,"doplňuje náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Král. Problémem však stále zůstává mechanismus kontroly, zda odsouzený domácí vězení skutečně dodržuje. "Nejspíš ji budou provádět probační a mediační úředníci. Nebudou ale obíhat byty. S odsouzeným si nejspíš předem domluví časy, kdy mu domů zavolají. Možná dojde i na namátkové kontroly,"říká Chaloupková. V novele trestního zákona budou na druhou stranu zpřísněny tresty za těžší zločiny, jako jsou vlastizrada, vražda, závažné drogové přečiny nebo brutální znásilnění. Zločincům, jimž hrozí nyní 15 let vězení, se hranice posune na 20 let. Hned po doživotí je nejpřísnějším trestem pětadvacet let za mřížemi. Ten by se měl protáhnout až na 30 let.
Počty lidí ve věznicích
trest odnětí svobody vykonává 12 752 mužů a 551 žen
ve výkonu vazby je 3310 mužů a 185 žen
doživotně odsouzených je 24 mužů a jedna žena
________________________________________________________________________

Z ČERNÉ KRONIKY
Plzeňský deník 10.5.2003| rubrika: Lokální| strana: 16| autor: leš

Padesátník obchodoval s perníkem

Plzeň - Obvinění z trestného činu nedovolené výroby omamných látek má od středy na krku padesátiletý muž z Plzně. Policisté jej viní, že v průběhu minulého roku nejméně patnáctkrát prodal pervitin dvaadvacetileté ženě z Plzně. Za jednu dávku si účtoval pět set korun. Stejným způsobem obchodoval i s dalšími ženami. Celkem si padesátník tímto způsobem vydělal sedmatřicet tisíc korun. leš )
________________________________________________________________________

Prostitutka drogy dodávala do Saska
Mladá fronta DNES 21.5.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 1| autor: JAN VACA

Žena získala za pervitin přes milion korun

Ústí nad Labem - Více než milion korun si prodejem pervitinu měla vydělat sedmadvacetiletá Lenka Kawiková z Mostu. Případem se včera začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Závěrečný verdikt možná soudci vynesou už dnes.
Žena se do obchodu s narkotiky podle žalobkyně zapojila před čtyřmi roky. Jako prostitutka tehdy hledala práci v zahraničí a na diskotéce v Litvínově se seznámila s Andreasem Köhlerem, provozovatelem nočního klubu v saském Chemnitzu.
Když později zjistila, že její nový známý obchoduje i s drogami, nabídla mu zprostředkování dodávek pervitinu za výhodnější cenu.
"Zhruba od konce roku 1999 do prosince následujícího roku pak předala svému německému známému dvacet balíčků pervitinu o celkové hmotnosti pětatřicet kilogramů," uvedla žalobkyně.
"Za každý gram prodané drogy pak získala dvě německé marky. Celkem tak získala v přepočtu milion 325 tisíc korun," dodala.
Státní zástupkyně tvrdí, že se zprostředkováním drogových obchodů nepřestala Kawiková ani poté, co Köhlera zatkla v Německu policie. Naopak měla zavolat jeho německému společníkovi a lukrativní obchod nabídnout jemu. Podle obžaloby mu nakonec prodala přes jeden a půl kilogramu pervitinu, kterému se v Německu říká crystal.
Žena jakékoliv překročení zákona popírá. U soudu přiznala, že se živila prostitucí už od šestnácti let a že si skutečně před čtyřmi roky hledala práci v některém z německých nočních klubů. Drogy ale podle svých slov neprodávala.
"Vůbec jsem nevěděla, že Köhler s pervitinem kšeftuje. Vím ale, že měl co do činění s ruskou mafií. Je možné, že od nich drogy měl. Proč to celé svádí na mne, netuším," řekla Kawiková včera u soudu.
V její neprospěch ale mluví Köhler i druhý německý obchodník s drogami. Oba už dřív vypověděli, že to byla právě Kawiková, kdo jim drogy od českých výrobků dodával. "Jezdil jsem za ní do Mostu. V autě jsem jí dal peníze, ona pak na nějakou dobu zmizela. Když se vrátila, měla už u sebe pervitin," řekl Köhler při jednom z výslechů.
Kawiková ale podle všeho nebyla hlavním zprostředkovatelem obchodů s narkotiky. Česká policie ji ostatně začala stíhat společně s dvěma dalšími muži. V jejich případě se ale ještě nepodařilo vyšetřování uzavřít. Žena tak stanula před soudem zatím sama.
________________________________________________________________________

Wagnerová: Thajské tresty lze skloubit s českým právem milostí
Zpravodajství ČTK 20.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: RNF

PRAHA 20. května (ČTK) - Místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová míní, že thajské rozsudky s tresty 25 a 42,5 roku vězení nad dvěma Čechy za pašování drog mohou být v ČR uznány. Otázkou však podle ní zůstává, jak tyto vysoké tresty skloubit s českým trestním zákonem, který u drogových deliktů počítá maximálně s 15 roky vězení, a dosáhnout tak na českém území rovnosti před právem. "Jako velmi schůdná se jeví cesta milosti," řekla Wagnerová ČTK.

Uznání rozsudků je podmínkou thajské strany, aby umožnila předání vězňů do Česka. Výkon trestu v české věznici by se řídil zdejšími předpisy.

Wagnerová ani další soudci, které ČTK oslovila, nechtěli spekulovat o tom, zda Nejvyšší soud při čtvrtečním veřejném zasedání thajské rozsudky uzná. Na to, jak se nejvyšší soudci vypořádají s problémem, že český právní řád neumožňuje ukládat tak vysoké tresty, jsou ale zvědavi i prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa a předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

"Jestliže právní řád některé země umožňuje trest useknutí ruky a my převezmeme odsouzenou osobu k výkonu trestu, tak jí přece tu ruku neusekneme," poznamenal Sváček. Proto se kloní k názoru, že nelze akceptovat ani výši trestu vězení, která neodpovídá českému právnímu řádu. Pokud Nejvyšší soud verdikty nad Radkem Hanykovicsem, který si má odsedět 25 let, a Emilem Novotným, jenž dostal 42,5 roku, uzná, bude to poprvé, co by si někdo v české věznici odpykával za drogy trest v takové výši.

Verdikt brněnských soudců nechtěla předjímat ani předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Poukázala na loňskou česko-thajskou smlouvu o vzájemném předávání vězňů, podle které se thajské verdikty uznávají a jsou vykonatelné v Česku. "Pokud jde o výši trestu, tady už končí kompetence našeho státu jako suveréna proti thajskému státu jako suverénu," uvedla. V takových případech podle ní nevstupuje česká a thajská právní úprava do konkurence.

"Mezinárodní smlouvy mají přednost před zákonem, to znamená, že rozsudky mohou být uznány," pokračovala Wagnerová. Podle ní je ale nutné nalézt způsob, jak rozsudky přiblížit českým zákonům. Cest je podle ní několik, sama považuje za nejvhodnější udělení milosti tak, aby si vězni odpykali trest srovnatelný s českým právním řádem. Milost by fungovala jako korekce u případu, s nímž si právní řád neumí poradit. "Šlo by o užití institutu milosti v zájmu nastolení spravedlnosti ve smyslu rovnosti před právem na území České republiky," upřesnila.

V Evropské unii neexistuje jednotný model, podle kterého by měly státy postupovat v obdobných případech uznávání mnohaletých trestů vězení. Tuto otázku řeší výhradně národní státy, neexistuje žádný unifikační přístup EU, řekl ČTK bývalý soudce Evropského soudního dvora lord Slynn of Hadley. Žádný případ podobný osudu českých vězňů v Thajsku však nezná. "Rozhodování je otázkou individuálního případu, individuálního soudce, individuální země a individuálního kontextu," zdůraznil.

Novotný byl zatčen na letišti v Bangkoku v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Tamní soudy mu vyměřily trest 50 let, později snížený královskou amnestií o 7,5 roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let.

Renata Floriánová kar
________________________________________________________________________

Tři svědci přitížili dvojici obžalované z obchodu s pervitinem
Zpravodajství ČTK 20.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj| autor: USM

LIBEREC 20. května (ČTK) - Muži a ženě, které žalobce viní z obchodů s pervitinem za 750.000 korun, přitížili při dnešním procesu u Krajského soudu v Liberci všichni tři vyslechnutí svědci. Bývalí narkomani vypověděli, že od Gabriely Šebestové a jejího druha Petra Michalce odebrali drogy dohromady za zhruba 140.000 korun.

Devětadvacetileté Šebestové a třiačtyřicetiletému Michalcovi hrozí za distribuci pervitinu osm až 12 let vězení. Oba prodej drog popírají a před soudem odmítli vypovídat. Podle obžaloby od podzimu 2000 do dubna 2002 nakoupili a prodali či rozdali více než 700 dávek pervitinu.

Obžalovaní podle svědků nechtěli za drogy vždy jen peníze. Jeden z jejich zákazníků vypověděl, že platil také kradenými koženými bundami či elektronikou. Několikrát dostal od obžalované pervitin i za štípání dříví, opravu auta nebo hlídání dětí. Svědci mluvili také o dalších zákaznících obžalované dvojice. "Vím ještě asi o 20 lidech, kteří k ní jezdili. Vypadali jako narkomani, znám je jenom podle přezdívek," uvedl jeden z nich.

Proti Šebestové a Michalcovi svědčí rovněž výsledek domovní prohlídky, při které policie našla několik dávek pervitinu a váhy se stopami po droze.

Soudkyně musela naplánované dvoudenní líčení ukončit dnes dopoledne již po dvou hodinách. Nedostavila se totiž řada dalších důležitých svědků - zákazníků Šebestové a Michalce. Proces bude pokračovat 24. a 25. června 2003.

Miloslav Lubas lbn mol
________________________________________________________________________

Irácké děti ulice propadají drogám
Zpravodajství ČTK 20.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Blízký východ| autor: LCM

BAGDÁD 20. května (ČTK) - Teenager Alí Husajn šňupe kokain na jedné z hlavních ulic Bagdádu a několik špinavých dětí v roztrhaném oblečení opodál čichá lepidlo z umělohmotné láhve.

Asi desítka bezdomovců ve věku od čtyř do 18 let polehává na chodníku nedaleko řeky Tigris a čeká, až na ně přijde řada. "Tohle jsem dostal od kamaráda. Zadarmo," chlubí se Husajn reportérovi agentury Reuters s malým balíčkem kokainu v ruce. Jeho rodiče z chudinské bagdádské čtvrti jsou rozvedení a Husajnovým domovem je střídavě ulice nebo vězení.

Za tvrdé Saddámovy vlády nepatřily drogy k vážným problémům irácké společnosti, teď se však situace mění. Spousta omamných látek pochází z vyrabovaných nemocnic, dostupnější jsou však v současném relativním bezvládí i drogy ze zahraničí.

Rizikovou skupinu tvoří právě opuštěné děti, které zaplavily ulice iráckého hlavního města poté, co prchly či byly vyhozeny ze sirotčinců při drancování veřejných budov po svržení Saddámovy vlády.

Šestnáctiletá Zajnáb je ve čtvrtém měsíci těhotenství. Dítě čeká se 17letým chlapcem ze sirotčince. "Náš život byl zlý už před válkou a nezlepšil se. Bydleli jsme v sirotčinci a teď žijeme na ulici," říká rezignovaně. Na otázku, jak nakrmí své dítě po porodu, odpovídá: "Bůh nám pomůže."

Bývalý bagdádský sirotčinec nedaleko letiště dnes okupuje po zuby ozbrojená mládež. Také dětské protidrogové centrum v jedné z chudinských čtvrtí Bagdádu je prázdné, v chaotické situaci po skončení války totiž všichni jeho zaměstnanci i pacienti utekli.

Dětská lékařka z bagdádské dětské nemocnice Iman Džaburíová vyzývá k okamžité akci, která by zachránila irácké děti ulice před silnými drogovými návyky. Varuje však i před dalšími zločineckými aktivitami. "Nyní začíná být problémem znásilňování. Ženy a dívky jsou přepadávány v ulicích či dokonce unášeny ze svých domovů a znásilňovány," upozorňuje lékařka.

lcm hej
________________________________________________________________________

Zkušenost s drogou mělo 23 procent Slováků, závislých je ale méně
Zpravodajství ČTK 20.5.2003, rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO| autor: IMA

BRATISLAVA 20. května (zpravodaj ČTK) - Kolem 23 procent Slováků loni přiznalo, že mělo nějakou zkušenost s ilegální drogou. Většinou však nejde o pravidelné uživatele drog, ale třeba o lidi, kteří vykouřili jednu nebo dvě marihuanové cigarety. Procento Slováků závislých na drogách je mnohem nižší - loni se na ně léčilo 1672 pacientů. Novinářům to dnes řekl ředitel Institutu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

"Podle průzkumu z podzimu loňského roku na Slovensku každý čtvrtý zkusil drogu. U mladých lidí do 29 let je to dokonce jedna třetina. Je ale zapotřebí říci, že jde většinou o lidi, kteří zkusili drogu jednou, možná dvakrát. Většinou se nejedná o uživatele tvrdých drog ani o pravidelné konzumenty," dodal Okruhlica.

Ve srovnání s minulými léty však zaznamenali odborníci nárůst. V roce 1994 mělo zkušenost s drogou šest procent populace, před třemi lety to bylo dvanáct procent.

Podle Okruhlici je ale počet závislých na drogách na Slovensku mnohem nižší. Loni se léčilo 1672 pacientů, což je nejnižší počet léčených za posledních šest let. Mezi nejrozšířenější drogy na Slovensku patří heroin, pervitin či marihuana.

Tři čtvrtiny pacientů jsou muži, průměrný věk je 24 let. Jde zejména o obyvatele Bratislavského kraje, směrem na východ procento klesá.

Podle expertů není zanedbatelné, že pacienti jsou většinou svobodní, mají stabilní bydlení a žijí s rodiči. "Má to své výhody. Když léčba proběhne úspěšně, mají se pak kam vrátit," řekl Okruhlica.

Velkým rizikem je, že více než polovina pacientů užívá drogy za pomoci injekce. Hrozí pak šíření infekčních nemocí, zejména hepatitidy typu C.

Okruhlica připustil, že mezi pacienty jsou lidé ze všech společenských skupin, nevyjímaje umělce, manažery či jejich děti.

ima pz
________________________________________________________________________

OBSE: Nelegální obchod se zbraněmi, drogami a lidmi se týká všech
Zpravodajství ČTK 20.5.2003, rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VSJ

(ČTK k této zprávě vydává foto)
PRAHA 20. května (ČTK) - Obchod s lidmi, drogami a nelegální obchod se zbraněmi - to je hlavní téma jednání ekonomického fóra Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), na které se odborníci z různých zemí sjeli dnes do Prahy.

Až do pátku by zde měli hovořit především o vlivu takzvané šedé ekonomiky na mezinárodní hospodářství a situaci jednotlivých zemí. Třídenní jednání by se mělo zaměřit také na roli firem a odpovědnost vlád a na politická opatření, která by pomohla zamezit nezákonným formám obchodu.

"Šedá ekonomika a aktivity mafií nejsou přímou hrozbou jen pro konkrétní lidi, ale podrývají vlády a hospodářský růst," poznamenal například nizozemský ministr zahraničí Jaap de Hoop Scheffer.

Vlády musejí například financovat opatření proti nelegální migraci na hranicích či financovat programy na pomoc běžencům. "Přes nelegální ekonomické kanály proti tomu projde například v Německu šest procent a v Itálii dokonce až 27 procent financí celého hospodářství," podotkl Maximilian Burger-Scheidlin z Mezinárodní obchodní komory.

Zatímco jedni řečníci vybízeli k otevření trhů bez omezení, jiní doporučovali více se soustředit na pomoc lidem v ekonomicky slabších zemích. Schůzky v Černínském paláci, sídle českého ministerstva zahraničí, se účastní asi 400 vysokých představitelů a odborníků z 55 zemí světa.

Odborné jednání politiků a ekonomů doprovází i výstava fotografií Překročit hranici - obchod s lidmi, kterou dnes společně s nizozemským ministrem zahraničí v Toskánském paláci zahájil jeho kolega Cyril Svoboda.

vsj jpt vb


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma