Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 20.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Cenu v prevenci závislostí získal kolektiv časopisu Adiktologie
Zpravodajství ČTK 19.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Středočeský kraj| autor: JT

VLAŠIM/MĚŘÍN (Benešovsko) 19. května (ČTK) - Čerstvým nositelem Ceny Jaroslava Skály, udělované za činnost v oblasti prevence, léčby a resocializace osob závislých na návykových látkách, se stal kolektiv odborného časopisu Adiktologie. Ocenění jim dnes předal nestor českého protialkoholního hnutí, jehož jméno cena nese.

Cenu udělila potřetí Společnost pro návykové nemoci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a sdružení Sananim. Je určena autorům inovativních přístupů, článků, přednášek, publikací a výzkumů. Jméno jí propůjčil dlouholetý předseda České psychoterapeutické společnosti Jaroslav Skála, jenž v roce 1951 založil v Praze u Apolináře první protialkoholní záchytnou stanici v Evropě.

Cena byla předána na 42. celostátní konferenci AT (Alkohol, toxikomanie), která začala v Měříně na Benešovsku. Účastní se jí přes 200 odborníků. "Je to setkání lidí, kteří se zabývají drogovou tematikou, ať už ve státní, nestátní nebo privátní sféře, sdělují si nové poznatky, nápady, vize do budoucnosti," řekl ČTK organizátor Jiří Broža. Konference potrvá do pátku.

Cílem setkání je připravit odborníky, kteří se závislými pracují, aby jim věnovali komplexní péči. Aby se začali orientovat na to, co za lidi k nim přichází, jaké mají potíže a pocity, jak jim vyjít vstříc. Odborníci by se neměli orientovat pouze na jejich chování nebo kriminální činnost, ale souhrnně na všechny problémy, tedy zdravotní, psychologické, sociální, případně duchovní, uvedl Broža.

Podle zprávy Národního monitorovacího centra při Úřadu vlády spotřeba drog v ČR neustále stoupá. V roce 2001 například vyzkoušela marihuanu polovina mladých lidí ve věku od 16 do 19 let. O dva roky dříve to byla třetina. Zdvojnásobila se obliba extáze a LSD. Nejoblíbenější v ČR je stále marihuana. Celosvětově ji dohání takzvaná taneční droga - extáze. Počet problémových narkomanů, kteří dlouhodobě užívají opiáty, amfetaminové drogy nebo kokain, neroste a pohybuje se několik let kolem 37.000.

Jaroslava Tůmová kar
________________________________________________________________________

Rodiče mohou bojovat proti drogové závilosti svých dětí
Plzeňský deník 17.5.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 10| autor: ANDREA SOKOLOVÁ

S narkotiky experimentuje stále více školáků. Nejčastějí zkoušejí marihuanu, extázi a pervitin.

Sokolov - Zapojit rodiče více do boje proti drogám - to je nová strategie pracovníků sokolovského Střediska prevence kriminality. Pokud mají rodiče podezření, že zrovna jejich dítě se stává obětí toxikomanie, mohou si ve středisku zdarma a anonymně vyzvednout jednoduchý screeningový test, podobný testu těhotenskému. "Testy jsou cílené. Zatím s jejich pomocí dokážeme odhalit marihuanu, extázi a pervitin. Právě ty jsou mezi mládeží nejrozšířenější," řekl manažer Střediska prevence kriminality v Sokolově Rudolf Volf. Testy, které středisko nabízí, se dělají pomocí vzorku moče. "Zanedlouho budeme disponovat i testy, u kterých přítomnost drogy prozradí sliny," uvedl Volf. Pokud bude výsledek testu pozitivní, poradí preventisté rodičům, na jakého odborníka se mají dále obrátit. Konzumace drog u nás rok od roku výrazně stoupá. Věková hranice lidí, kteří začnou s narkotiky experimentovat, se přitom stále snižuje. Není tedy výjimkou, že se k nim snadno dostanou i školáci. "Po droze sahají děti ze všech sociálních vrstev, to znamená i děti z tak zvaných normálních a spořádaných rodin. Důvodem, proč se lidé uchylují k drogám, je také nuda a pocit světa bez hodnot, na což jsou právě děti velmi citlivé," vysvětlil Volf. Podle odborníků bohužel mnoho rodičů tyto známé pravdy podceňuje a ke zvýšené péči o jejich dítě je zmobilizuje až to, když doma najdou injekční stříkačku či drogy samotné. "To už je ale většinou dost pozdě," reaguje manažer. Někteří rodiče podle něj své děti nejprve kryjí a doufají, že domluvou, prosbami či výhružkami narkomana předělají. "Člověk mající problémy s drogami by měl co nejdříve vyhledat svého praktického lékaře, který ho doporučí k patřičným specialistům. Na odborníky je možné obrátit se i přímo. Na ústavní léčbu se čeká týdny i měsíce. O akutní případy se však lékaři vždy postarají," dodal Volf.
________________________________________________________________________

Celníci: Ročně 100 kilo drog
Deník IMPULS 17.5.2003| rubrika: Zprávy| strana: 2| autor: (čtk)

PRAHA Již 88 pokusů o pašování drog odhalili letos celníci na území ČR. Celkově zadrželi 70 kilogramů drog. Tuzemští celníci v posledních letech narazí na 300 až 400 případů pašování drog ročně a zabaví jich kolem 100 kilogramů. Převažuje marihuana a hašiš. V Břeclavi letos celníci objevili také šest kilogramů heroinu. Přispěli například i k dopadení pašeráků cestujících přes Německo s 200 kilogramy hašiše v obytném přívěsu. Více než čtyři pětiny ze všech pašovaných drog odhalí v České republice speciálně vycvičení psi celníků.
________________________________________________________________________

Pašeráky si klidně nechte v Thajsku
Metro 20.5.2003| rubrika: Dopisy| strana: 13| autor: Dana Řehulová

Média nás nedávno informovala, že do Prahy přijel thajský ministr zahraničních věcí jen proto, aby projednal převedení dvou českých pašeráků heroinu do českého vězení. Chudáci chlapci si mysleli, že jim někdo zaplatí letenky, pobyt a kapesné za to, že přivezou z Thajska balíček léků pro nemocnou babičku. Jejich přílet na ruzyňské letiště budou sledovat novináři a kamery všech televizí. V časopisech pro mládež vyjdou rozhovory s nimi a několik knížek. Budou to hrdinové. Placená reklama může být zavádějící a nadsazená, protože je placená a lidé to vědí. O to víc působí romantický příběh formou neplacené reklamy. Ale reklama na drogy s ministry zahraničních věcí? Oba pašeráci by si měli odsedět celý trest v Thajsku. Budou-li převezeni sem, měl by jim být trest zvýšen, protože dělali ČR mezinárodní ostudu. Jaký trest by asi dostali, kdyby byli chyceni při pašování heroinu v Ruzyni? Nejspíš by je dobře placený advokát vysekal s podmínkou, protože dosud nebyli trestáni. Zajímalo by mě, jaký na to mají názor pánové Bém, Komorous a další protidrogoví odborníci.
________________________________________________________________________

Enge vítá pestrost startů v různých automobilových disciplínách
Zpravodajství ČTK 19.5.2003| rubrika ČTK: sbn spo| autor: POS

BRNO 19. května (ČTK) - Český automobilový jezdec Tomáš Enge si po loňské kauze s marihuanou rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek závodních příležitostí. Střídá soutěžní a okruhové vozy a také usiluje o návrat do formule 1. V letošní sezoně hodlá dokončit nejen mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, ale také seriál mistrovství FIA vozů Grand Tourismo; může si prý vybírat ale i z dalších nabídek.

"O mém dalším osudu by se mělo rozhodnout v průběhu měsíce. Stále se jedná také o formuli 1," uvedl dnes v Brně Enge, který navíc uvažuje i o závodění v zámoří. "Dostal jsem nabídku z týmu Emmersona Fittipaldiho, který chce zapojit do série CART i druhý vůz. V létě mám odjet na testování do USA. Výhledově bych měl závodit v sérii CART buď na konci letošní sezony, nebo v příštím roce," řekl Enge, který dostal ještě nabídku startovat v americké sérii Le Mans v týmu Pro Drive s vozem Ferrari.

"Nabídek je hodně, záleží na mnoha okolnostech," dodal Enge. Okruhový jezdec se rychle přeškolil i na pilota rallye, kde využívá své dlouholeté zkušenosti ze závodů na okruzích. I když je start v automobilových soutěžích nebezpečný a podstatně odlišnější než jízda na okruzích, Enge rozmanitost svých jezdeckých startů vítá.

"Automobilové soutěže jsou pro mě adrenalinovým sportem a beru je jako doplněk k závodům. Ale snažím se jet na sto procent. Momentálně mám největší problém jet rallye na jistotu podle rozpisu, neboť mi tři tréninkové průjezdy nestačí. Při posledním startu v Českém Krumlově jsem se musel s tímto problém porvat a jel jsem na rozpis podle spolujezdce," dodal Enge, který se o víkendu představí pro změnu za volantem vozu Ferrari na Masarykově okruhu v Brně v závodě mistrovství FIA GT.

Jiří Pošvář gi nkr
________________________________________________________________________

Kvůli bezdomovcům prořeže Praha 2 stoleté tisy v Čechových sadech
Zpravodajství ČTK 19.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: HAN

PRAHA 19. května (ČTK) - Kvůli bezdomovcům a narkomanům nechá radnice Prahy 2 prořezat 18 vzrostlých stoletých tisů v Čechových sadech. Bezdomovci a narkomani se totiž zabydleli v hustých a neprůhledných skupinách stromů a park zaplavují množstvím odpadků. Odstraněny budou všechny spodní větve, které rostou těsně u země, řekla dnes ČTK Marie Kuchařová z odboru památkové ochrany a správy zeleně druhé městské části.

Radnice připouští, že je škoda tak razantně zasáhnout do života zdravých stromů. Nevidí ale jinou možnost, jak nezvané hosty z parku dostat. Před nedávnem musela ze stejných důvodů prořezat i stromy v Havlíčkových sadech. Nepomáhají totiž ani zásahy policistů. Bezdomovci se vždy vrátí zpět.

"Je to životu nebezpečné pro zahradníky, kteří tam pracují, i pro návštěvníky. Denně z parku vyvážíme jeden nákladní vůz odpadků, který tam přinesou bezdomovci," uvedla Kuchařová. V parku má své hřiště i jedna mateřská škola, poznamenala.

Prořezány budou tisy v centrální části Čechových sadů v okolí dětského hřiště, a to od úterý až do 1. června. Radnice věří, že zásah zvýší bezpečnost návštěvníků parku.

Libuše Hanzalová kar
________________________________________________________________________

Výlety z "pasťáku" si krátil mladík sexem a drogou
Českobudějovické listy 10.5.2003| rubrika: Jižní Čechy| strana: 10| autor: MIROSLAV FUCHS

Volary - Dvou trestných skutků se v krátké době dopustil místní mladík. Ačkoliv byl v obou případech vyšetřován policií, ta musela nakonec obě věci odložit. Důvod? Věk pachatele, kterému je teprve čtrnáct let. Přesto se jednalo o závažnou trestnou činnost. Podle informace tiskové mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Prachaticích Dagmar Mrázové se jednalo o trestné činy šíření toxikomanie a pohlavního zneužívání. Mladík si tak zjevně krátil volný čas při svém nepovoleném výletu z Výchovného ústavu pro děti a mládež v Šindlově Dvoře na Českobudějovicku. "V případě šíření toxikomanie svedl v polovině února dva stejně staré chlapce k čichání toluenu. K tomu mělo dojít s dobrovolným souhlasem obou mladíků ve sklepě domu, kde nezletilec bydlí," uvedla Mrázová. Také případ pohlavního zneužívání, kterého se dopustil na stejně staré dívce od září loňského roku do konce letošního dubna několikrát na různých místech ve Volarech při útěcích ze Šindlova Dvora, zůstane s ohledem na věk pachatele nepotrestán.
________________________________________________________________________

Čtyři miliony ruských dětí a mladých lidí berou drogy
Zpravodajství ČTK 19.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Země bývalého SSSR| autor: ROS

MOSKVA 19. května (ČTK) - Čtyři miliony ruských dětí a mladých osob ve věku od 11 do 24 let berou drogy a každý čtvrtý z nich je na nich závislý. S touto neradostnou statistikou seznámil novináře na dnešní tiskové konferenci ministr školství Vladimir Filippov.

Masové užívání psychoaktivních látek mezi mládeží začalo nabývat na tempu zhruba před pěti lety. V tomto období se průměrný věk, v němž mladí začínají propadat tabákovým výrobků, snížil o 3,5 roku, alkoholu o 2,5 roku a narkotikům o 3,5 roku, uvedl Filippov. Kouřit teď podle ministra začínají děti v 11 letech, pít alkohol ve 13 a brát drogy ve 14 letech.

Většina dospívajících dětí - 70 procent - poprvé okusí narkotika ve společnosti na ulici. Každý šestý mladý uživatel drog se s tímto zlem seznámí ve školských zařízeních. Jak ukazuje praxe, léčení narkomanů je málo efektivní - z každých čtyř, kteří se podrobí odvykací léčbě, se zhoubné závislosti zbaví jen jeden.

Mladí ruští narkomani vydají každoročně za drogy přibližně 2,5 miliardy dolarů. Na boj proti narkomanii, včetně boje s drogovou kriminalitou, léčení a prevence, se zároveň v Rusku každoročně vynakládá 90 milionů dolarů.

Vzdor přijatým opatřením narkomanie v Rusku podle Filippova roste. V roce 2002 v 56 subjektech Ruské federace počet uživatelů drog stoupl, v 19 subjektech klesl a ve 14 se situace nezměnila.

ros mik
________________________________________________________________________

Severokorejský diplomat vyšetřován kvůli drogám v Austrálii
Zpravodajství ČTK 19.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: HIT

SYDNEY 19. května (ČTK) - Při vyšetřování případu severokorejské lodi, která byla v dubnu zadržena v Austrálii pro podezření z pašování heroinu, byl mezi jinými vyslýchán také diplomat ze severokorejského velvyslanectví v Pekingu. Napsal to dnes deník The Australian.

Podle listu tajná služba potvrdila, že vyšetřovaný diplomat, jehož totožnost nebyla zveřejněna, byl politickým poradcem ambasády KLDR v Číně. Kil Če-Kjon, blízký spolupracovník severokorejského vůdce Kim Čong-ila, diplomata pověřil, aby se nalodil na zmíněné plavidlo.

Australské ministerstvo zahraničí odmítlo informace tisku komentovat, protože vyšetřování ještě neskončilo.

Speciální jednotka australských bezpečnostních sil po pětidenním sledování zadržela 20. dubna loď Pong So a její 30člennou posádku. Tu policie podezírá, že se podílela na pašování heroinu za 48 milionů amerických dolarů.

Pong So dopravila do Austrálie 50 kilogramů heroinu, které bezpečnostní síly zabavily týden předtím ve městě Lorne na jihovýchodě země. V souvislosti se zkonfiskovaným heroinem byli zadrženi a obviněni z pašování drog dva Malajsijci, jeden Singapuřan a jeden Číňan.

Severní Korea popřela, že by se jakkoliv na pašování drog podílela. Podle agentury KCNA je Pong So "civilní obchodní lodí", jejíž majitel o případu nic neví.

hit hej
________________________________________________________________________

V Belgii zůstane dál u moci koalice socialistů a liberálů
Právo 20.5.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 9| autor: (DPA, lan)

Voliči překvapivě smetli stranu Zelených

BRUSEL - V belgickém federálním parlamentu si v nedělních volbách zajistila většinou pravolevá koalice socialistů a liberálů. Hned včera tyto strany zahájily jednání o sestavení nové koaliční vlády. 7,5 miliónu Belgičanů nad 18 let, kteří mají podle zákona pod trestem pokuty povinnost dostavit se k volbám, nepřipravilo tentokrát překvapení hlavním vládním stranám, ale prakticky smetlo Zelené. Na jejich skóre se zřejmě podepsala i demise dvou jejich ministrů dva týdny před volbami pro nesouhlas s nočním provozem letadel nad Bruselem, který prý obyvatele příliš ruší. Vlámští i valonští liberálové a socialisté si naopak ještě polepšili a ve 150členné sněmovně získali 97 křesel, o 21 víc než dosud. Koalice liberálů a socialistů si zase v uplynulých čtyřech letech mnoho Belgičanů získala prosazením kontroverzních zákonů, které povolují sňatky homosexuálů, kouření marihuany a eutanazii nevyléčitelně nemocných. Vláda také zahájila snižování daní a zbrzdila výdaje z veřejných financí. Z porážky ve volbách v roce 1999, způsobené zejména dioxinovou aférou, se zatím stále ještě zcela nevzpamatovali křesťanští demokraté, kteří dominovali belgické politické scéně několik desetiletí. Nepomohlo ani to, že se tyto strany jak ve vlámské, tak ve valonské části federace přejmenovaly. V holandsky mluvícím Vlámsku pokračoval i tentokrát vzestup xenofobní extrémně pravicové strany Vlámský blok. V parlamentu získal 18 křesel, ale společný postup ostatních stran mu i tentokrát zřejmě znemožní účast v politických institucích.
________________________________________________________________________

Drž hubu a hraj!
Blesk 20.5.2003| rubrika: Sport| strana: 22| autor: (spo)

Tenista Yannick Noah šňupal kokain, kouřil marjánku a před zápasy si dopřával divoký sex

PRAHA - Šňupal kokain, kouřil marihuanu, dopřával si divoký sex v šatně před zápasy a na stará kolena mu pomáhal koňak. Aspoň to tvrdí. A není důvod mu nevěřit. Francouz YANNICK NOAH (42) byl totiž tenisový ďábel! Na kurtě i mimo něj. Vítěz French Open '83 bavil diváky nejen svým tenisem, ale i show okolo. A to je to, co dnešnímu mužskému tenisu nejvíc chybí.
* Říkával jste, že tenis musí být komedie nebo tragédie se spoustou dobrých herců, s kladnými i zápornými figurami. Máte pocit, že současný tenis takový je?
"Vůbec ne! Bohužel. Dnes vidím na turnajích jen vydřené automaty. Mužskému tenisu chybějí osobnosti, typy jako Serena a Venus Williamsovy nebo Kurnikovová."
* Co chybí dnešním hvězdám nejvíc? Vášeň Connorse a McEnroa?
"Přesně! Mám pocit, že ji v sobě záměrně potlačují. Jenže kdo je pár měsíců na túře, zařadí se. Je prostě stejný jako ostatní. Musí.
Dnešní pravidla jsou v tomto směru krutá. Jinými slovy: Drž hubu a hraj!
Spoustu hráčů to ovšem frustruje."
* Jak se vám líbí Hewitt, světová jednička?
"Líbí? Pěkně mě štve! Docela rád bych si o něm popovídal s psychiatrem. Nemyslím to nijak zle, ale když pět minut rozčileně chodí ze strany na stranu, aby pak vůbec mohl přehodit míček přes síť, přijde mi to divné..."
* Postrádáte Samprase, který od loňského US Open nehraje? Je podle vás největším hráčem všech dob?
"Podle mne jsou největšími hráči všech dob Laver, Borg a Sampras. Kdyby Borg nemusel v šestadvaceti skončit, dosáhl by ještě spousty velkých vítězství. Laver zase vyhrál dvakrát Grand Slam, byl to neuvěřitelný hráč."
* John McEnroe říkal, že kokain býval v 80. letech mezi tenisty v módě. Je to pravda?
"Jo. Ale chci říct, že je velký rozdíl mezi společenskými drogami a dopingem, který zvyšuje výkonnost. Kokain nikdy nikomu nepomohl vyhrát zápas nebo vést lepší život. Doping, to je ale podvod! A s tím nechci mít nic společného."
* Pokud jde o kokain nebo marihuanu, asi nejste úplně z obliga, co?
"To tedy ne, ale nikdy jsem nekouřil marjánku v průběhu turnaje. Vždycky až po něm. Možná o to víc..." (smích)
* Jako tenisová hvězda jste měl být vzorem pro mládež - ale může být vzorem někdo, kdo bere drogy?
"Právě proto o tom mluvím. O některých věcech se mluvit musí, není dobré je přehlížet.
Právě to přináší problémy. Kdyby měly moje děti někdy kouřit marjánku, doufám, že mi o tom řeknou."
* Víte, že jste poslední barevný vítěz Grand Slamu? A víte proč?
"To má dva důvody.
Děti mají své vzory a černé děti mají vzory hlavně mezi černými sportovci. A tenisových hvězd černé pleti je málo, takže i relativněmálo černých dětí chce hrát tenis. Láká je mnohem víc americký fotbal a basket. Tenis, to je pro ně až čtvrtá pátá volba. Tenis je prostě sport bílých, sport horních deseti tisíc. A je to škoda. Černoši by totiž tenis ovládli. Každý sport, v němž mají šanci, totiž postupně ovládnou."
* Máte pravdu. Sestry Williamsovy tu šanci dostaly a ovládají ženský tenis...
"Ale nejsou skutečnými vyslankyněmi tenisu. Jsou to jen sestry Williamsovy. Já se v nich nepoznávám."
* Odmítáte jejich arogantní chování?
"O tom to není, ale v mnoha směrech prostě myslím trošku jinak."
* Podporujete spoustu sociálních projektů, ony ne - to máte na mysli?
"Třeba. Ale já žiju úplně jiný život než ony."
* Taky jste si prý dával před zápasy koňak a měl dokonce sex pár minut předtím, než jste šel na kurt...
"Jo, to sedí. Divoký sex v šatně - docela živě si na to vzpomínám. Na začátku zápasu mě to pěkně nabudilo, ale na konci... Byl jsem příšerně utahaný. Ale nešlo o žádný důležitý zápas. A koňak? Ten jsem si dával na stará kolena v halách. Nějak mě to motivovalo. Byl jsem pak na kurtě veselejší."
* Nemáte někdy pocit, že jste svůj talent tak docela nevyužil?
"Tak bych měl o pár pohárů víc - no a co? Vítězství není všechno. Ale pěkný tenis, zábava - to je, oč mi šlo. A říkám vám, že to chtějí fanoušci vidět i dnes."

YANNICK NOAH
Narozen: 18. května1960 v Sedanu ve Francii
Bydliště: Paříž a New York
Výhry v kariéře: 3 440 390 dolarů
Nejvyšší postavenína žebříčku ATP: 3. (7/86)
Turnajové tituly: 23 ve dvouhře a 16 ve čtyřhře, mj. vítěz FrenchOpen '83 a vítěz FrenchOpen '84 v deblu (s Le-contem)
Stav: ženatý, dvě děti
Záliby: se svou skupinou, která hraje reggae, odehraje na padesát koncertů ročně, produ -kuje už šesté album


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma