Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Da sa nahradit 400W sodik 1W LED ? Ano da. - Klikni zde pro originální téma
erbes
FAR? Lumen? Lux? Vsetko je dolezite, ale podstatne je kolko potrebneho svetla dopada na rastlinu. Ked naklicene semienko vylieza zo zeme, staci mu svetlo od jednej LED zo vzdialenosti 3 cm. Netreba palit kwh sodikom. Ked chceme dodat svetlo vacsej rastline ktora dozrieva, nestaci nam 10W LED, 10W CFL, potrebujeme skutocny zdroj svetla. Skusenosti hovoria ze to bude prave HPS. Cim dalej bude zdroj svetla od rastliny, tym rovnomernejsie ju osvieti (vrch, spodok), ale intenzita osvetlenia rapidne poklesne. Ucinnost svietidiel sa pohybuje od 1%-klasicka ziarovka, az do 20% HPS, LED, CFL. Rozdiel, medzi CFL,LED a sodikom nie je v ucinnosti, teda vo vyzarovani nadbytocneho tepla, ale v koncentracii tohoto tepla ktore sa v pripade sodika sustredi na jeden bod a povrchova teplota vybojky je vysoka. CFL maju rozlozenu teplotu po celej dlzke trubice rovnomerne, nehrozi spalenie rastliny.To iste plati aj o LED kde sa teplota rozlozi na viac kusov. Vyrobcovia LED sa uz niekolko rokov snazia vyrobit adekvatnu nahradu ziarovky, ich parametre sa dostavaju az na 140lm/W co je uz pekne, ale stale je to viac menej to iste ako HPS. Tymto prispevkom by som nerad niekoho odradil od pouzivania akehokolvek svietidla. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody. Ak ma niekto elektrinu zadarmo, nech si svieti 24/24 ale pre ostatnych je tu odporucanie, umele slnko este nikto nevyrobil. Takze ak sa neda vonku, treba pouzit take svietidlo, ktore bude v danu chvilu svietit efektivne. Daju sa pouzit LEDky, kompaktne ziarivkove usporky aj klasicke trubice. To ze sa da pouzit aj MH alebo HPS to tu pisat nemusim.
Stoned_r41d3r
Nerozumím řeči tvého kmene ani smyslu toho tématu. Můžeš to nějak rozepsat? Minimálně název tématu je zavádějící a zdá se mi, že obsah nijak myšlenku naznačenou v názvu nerozvádí...
NORM
WTF?
trochu procvič sloh, ať je tomu rozumět co píšeš..
NoStress
nejak ti v tech tvych uvahach chybi ze rostlinka potrebuje pro rust a pro kvet ruzny pomery ruznych vlnovych delek. zarivka ma omezene spektrum, sodik sviti tak nejak vsechno a led jsou vyslovene jednobarevny (kdyz nepocitam bily led ktery jsou na tom podobne jako zarivky). Nejlepsi jsou jednoznacne LED, ovsem jeste nikdo nevychytal presne spektra co to ma mit a ma to takovou nevyhodu - cena. Cinsky led (laciny hojne pouzivany) vs znackovy led => je to o ucinnosti. Takze zalacino se panel postavit da ale na stejnou wataz by se za vetsi cenu postavilo daleko silnejsi svitidlo. I pres to 400W led presere nejakej sodik 400W s prehledem protoze ve spektrech ktery potrebujem to bude mit nekolikanasobne vetsi PAR. Staci se podivat na graf vybojek a je to jasny kolik na tu wataz jde na zbytecny svetlo a do tepla..

sodik se pouziva protoze stoji prd a zapojit ho zvladne i totalni pako:punk: :winner:
dulezitej je PAR vykon mmol/w kterej maj ty ledky a cfl leda tak na <> coz zde uz bylo napsano 100x takze spis z toho ctu matouci informace slatane dohromady ale nezlob se hlavni je ze to funguje tobe podle toho jak potrebujes:)
erbes
Je tu vela diskusii o tom cim svietit. Starsi pestovatelia nedaju dopustit na svoje sodikove HPS, ti novi, mozno aj ti trochu majetnejsi zase propaguju LED svietenie. Chcel som upozornit na to, ze svietit sa da vsetkym moznym, aj lacno, aj draho. LED a CFL ma vyhodu v tom ze ju mozes pricapit takmer az na list a neosvetlujes zbytocne priestor v ktorom nic nemas. Setris lumeny aj elektrinu. Ked je rastlina velka, nestaci na nu svietit z troch centimetrov LEDkou, lebo spodne listy nic nedostanu. Ti co to vedia, asi uz nieco vypestovali a je to pre nich bezvyznamne citanie. Ti co zacinaju, rozhoduju sa aky svetelny zdroj zakupit a prave pre tych by sa to mohlo hodit. Ja k tomu asi len tolko, ak je to nezrozumitelne, mozno to niekto doplni, alebo to vyhod.
ono slovo VYKON znamena ze mas za nejakou energii nejakej VYNOS ,a kdyz ty ledky maj mensi PAR vykon znamena to ze knedlis za svoje watty i kdyz ses teda majetnejsi MIN brka a to snad chapes :) to ze to treba nekdo umi jen pod LED protoze bydli nekde na pousti bez klimy je vec uplne jina
NoStress
ledky maji par vetsi!! protoze sodik ma napr v cervenym spektru (630nm nebo 660nm) spektru jen par % lumenu ze svoji svitivosti. Proto ledka ktera sviti jenom jednim spektrem to proste pretluce.. v tom led modulu co maji na druhem videu je to krasne videt ze cervena i modra to pretluce skoro 2x vetsi vykon akorat tam chybi IR ale to je tim ze tam nemaji IR ledky (ja jo :) )

http://www.youtube.com/watch?v=0AvQxH03FBs

http://www.youtube.com/watch?v=DAw13w9eFxY
erbes
Da sa nahradit 400W sodik 1W LED ? Ano da.
OPRAVA: Nie neda.

Kedze ma moderator upozornil ze nazov prispevku je zavadzajuci a obsah nulovy, rad by som trochu upresnil o co mi islo. Ked svietim na rastlinu zo vzdialenosti 1m 400W sodikom, osvetlim ju rovnako ako ked svietim na nu zo vzdialenosti 3cm jednou LEDkou s porovnatelnym spektrom. To je vsetko. Nerad by som bol keby sa to tu zvrhlo na hadky.
NoStress
pokud by ledka mela hodne malej uhel vyzarovani (opravdu hodne malej) tak by to slo i vic z dalky..
alesh
citace:
Původní příspěvek od erbes
...Ucinnost svietidiel sa pohybuje od 1%-klasicka ziarovka, az do 20% HPS, LED, CFL. Rozdiel, medzi CFL,LED a sodikom nie je v ucinnosti...


Moderní LEDky dosahují účinnosti i 60% a modrý čipy používaný pro bílý Cree XM-L2 i 70%.
a co to znamena pojem "ucinnost" pri pestovani kytek ?a do jake vzdalenosti?vis aby tu nenastala cree horecka na ebay v domeni ze jsou 3x vykonnejsi jak soda :)
NoStress
ucinnost znamena ze zjednodusene z napr z 3w led dostanes 70% = 2,1W světla. U sodiku mas spatnou ucinnost a jeste z toho zbytku co se nepromeni na teplo je pres polovinu svetla ve spatnym spektru.. koukni se na graf a pochopis :)
co se tyce vykonu svetelnych sestav pri pestovani kytek znam tuhle tabulku https://www.thcfarmer.com/community...2-1-jpg.178511/ ale furt nemuzu najit nikde ledky s 3x vetsim vykonem na 1W ,ale jestli myslis disco udaj lumen/w tak to je jina :)
NoStress
http://oi45.tinypic.com/2qiu0lj.jpg
to je dost zajimavej graf ze kteryho je to jasny jak facka, je videt ze o tom vis vse , ted uz jen ten vysledek 2g a vic na watt :D zajimave scifi:) ale preji vic jak 2g/w a fandim kazdymu novymu projektu,ja ted kvetu na 300W LEP a to vubec neni na kvet,ale chci to zkusit vid :D
alesh
citace:
Původní příspěvek od GREENTOKAREW
co se tyce vykonu svetelnych sestav pri pestovani kytek znam tuhle tabulku https://www.thcfarmer.com/community...2-1-jpg.178511/ ale furt nemuzu najit nikde ledky s 3x vetsim vykonem na 1W ,ale jestli myslis disco udaj lumen/w tak to je jina :)

LEDky tam nemůžeš najít, protože tam nejsou.

Ale vážně: 60% účinnost pro modrou LEDku znamená cca 2,2 jednotek jako z odkazu (umol/s). Ale např. červený se dají sehnat i 2,4. Není to moc velký rozdíl, taky bych nikdy nenahrazoval kvalitní 1000W výbojku LEDkama. To je nesmysl (možná pro zatim, uvidíme jak se budou zlepšovat LEDky a jak HPSka).
Ale taková 150W HPS s elmg. předřadníkem je úplně jinde, než výbojky z odkazu. Navíc to chce brát v potaz, že ty výbojky byly měřený v integrační kouli, což zanedbává veškerý ztráty na stínítku. Oproti tomu LEDka ti svítí max do poloprostoru. Pak jsou tu ještě věci okolo složení spektra, ale nemyslím, že v tom je zásadní rozdíl.

Z mýho pohledu je to jasný: Kdybych měl možnosti na nějaký vetší pěst, volil bych jednoznačně sodík. To ale nemám a (kvalitní!) LEDky mi přijdou jako dobrá alternativa k menšímu sodíku nebo dokonce CFL. Však se taky uvidí:-D (taky je možný, že ne a pak budu akorát nasr***...ale zatím to vypadá vcelku dobře).

BTW: Abych nekřivdil, účinnost těchto špičkových sodíků je okolo 40%.

PS: Hlavně nekupujte cree ledky na ebay, to není dobrý nápad.

e: Např. moje sestava, co teď jedu by měla mít asi 2,1umol/s při 120W(momentálně jen 60W). Co z toho plyne? Kdybych dělal 1kW, tak se nedoplatím a nebyl bych na tom líp než ten sodík. Ale v týhle wattáži bych řekl, že by to mohlo být dobrý. Jak už jsem řekl, uvidíme časem (a nebo ne:-D).

a.
photon
zdarec lidi, jsem tu novy, ale kdo neumi anglictinu a zajima se o to cim svitit, je nahranej, sam jsem hledal posledni tyden na googlu vse o led osvetleni a prispevky v cestine stoji celkem na... asi jedinej, kdo to ma srovnany je GREENTOKAREW, alesh apod., pro ostatni jednoduchy srovnani vykonu ruznych vhodnych zdroju:

Typ osvetlovacího prvku

Parametr Zarovka Zarivka Dioda*

Vykon pri obdobnem svet. toku 100 W 25 W 20 W

Dop. prikon osvetleni na 1 m2 400 W 100 W 80 W

* na slozeni spektra neni bran zretel, orientacni svet. tok je cca 1350 lm

neco jineho je ale, kdyz se budeme bavit o spektru, nejvhodnejsi je pak led osvetleni, protoze lze dle druhu pestovane rostliny naformulovat optimalni slozeni, coz je u ostatnich vetsi nebo mensi problem. ledky svym slozenim mohou maximalizovat mnozstvi energie, ktere rostlina diky pigmentum (chlorofyl a + b) dokaze absorbovat a metabolicky fotosyntezou pouzit pro vazani co2 k tvorbe stavebnich uhlovodiku. sodik sice ma vysoky svetelny tok, ale svetelna spektra, ktere vyzaruje rostlina neni schopna vyuzit (napr. vykon zeleneho spektra je odrazen). presto cenove do doby, nez led panely budou vyrabeny masove, vychazi porizovaci cena za hps komplety nejlepe, i kdyz spotrebou resp. ucinnosti nemuze hps ledkam konkurovat..
photon
zdarec lidi, jsem tu novy, ale kdo neumi anglictinu a zajima se o to cim svitit, je nahranej, sam jsem hledal posledni tyden na googlu vse o led osvetleni a prispevky v cestine stoji celkem na... asi jedinej, kdo to ma srovnany je GREENTOKAREW, alesh apod., pro ostatni jednoduchy srovnani vykonu ruznych vhodnych zdroju prikladam. neco jineho je ale, kdyz se budeme bavit o spektru, nejvhodnejsi je pak led osvetleni, protoze lze dle druhu pestovane rostliny naformulovat optimalni slozeni, coz je u ostatnich vetsi nebo mensi problem. ledky svym slozenim mohou maximalizovat mnozstvi energie (tedy specificke vlnove delky), ktere rostlina diky pigmentum (chlorofyl a + b) dokaze absorbovat a metabolicky fotosyntezou pouzit pro vazani co2 k tvorbe stavebnich uhlovodiku. sodik sice ma vysoky svetelny tok, ale svetelna spektra, ktere vyzaruje rostlina neni schopna plne vyuzit (napr. vykon zeleneho spektra je odrazen). presto cenove do doby, nez led panely budou vyrabeny masove, vychazi porizovaci cena za hps komplety nejlepe, i kdyz spotrebou resp. ucinnosti nemuze hps ledkam konkurovat.. jak dlouho to potrva je otazkou, srovnal bych to s boomem fotovoltaiky, kdy se cena z roku na rok take menila skokove...
photon
jeste prikladam srovnani ucinnosti hps, "Ch A" je chlorofyl a, obdobne "Ch B" je pigment chlorofyl b, kdyby byly vrcholy modre krivky, ktera predstavuje vykon hps, v mistech zelenych a cervenych sipek optimalizovany nekde v urovni relativniho osvitu alespon 0,3+ byla by to parada, ale jak sami vidite, pruseciky modre a zelene a modre a cervene nejsou nikde vyse nez v urovni 0,05, a to je bida... abych ctil muj nick, budu se snazit ve volnem case postupne doplnovat info a zvysovat svoji laickou znalost fakt vcetne clenu groweru.
NoStress
resit vyreseny? kytky potrebujou uv, 4 druhy modry (430 (tu ve svym svetle bohuzel nemam),450,460,470), zelenou, oranzovou (tu taky bohuzel nemam) a cervenou (630nm, 660nm a IR). Pro ten pocit aby tam neco uplne nechybelo z celyho spektra jsem tam dal jeste studenou bilou led a teplou bilou led. na vysledek se podivej sam - prvni pest v hline pod 104W led (mel jsem skudce, bez ec a ph metru, kazda kytka jinak velka - priste bude scrog)- 72g(celou dobu to nesvitilo na plnej vykon - koukni do myho threadu tam je to popsany) :) Ted bude pod tim samym svetlem pseudoaero takze uvidime jestli se dostanu nad g/w

http://grower.cz/photos/033214/0164.jpg
http://grower.cz/photos/033214/0174.jpg
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od NoStress
resit vyreseny? kytky potrebujou uv, 4 druhy modry (430 (tu ve svym svetle bohuzel nemam),450,460,470), zelenou, oranzovou (tu taky bohuzel nemam) a cervenou (630nm, 660nm a IR). Pro ten pocit aby tam neco uplne nechybelo z celyho spektra jsem tam dal jeste studenou bilou led a teplou bilou led. na vysledek se podivej sam - prvni pest v hline pod 104W led (mel jsem skudce, bez ec a ph metru, kazda kytka jinak velka - priste bude scrog)- 72g(celou dobu to nesvitilo na plnej vykon - koukni do myho threadu tam je to popsany) :) Ted bude pod tim samym svetlem pseudoaero takze uvidime jestli se dostanu nad g/w

http://grower.cz/photos/033214/0164.jpg
http://grower.cz/photos/033214/0174.jpg


Zdarec

jenom sem se chtel zeptat - ten vykon udavas jenom tech LEDek, a nebo celku i s trafem a potrebnyma ofuky na chlazeni soucastek apod.... Potom bychom se dostali u vypoctu g/w uplne nekam jinam (pokud si dobre pamatuju ze jsi to mel cca kolem 140W se vsim vsady - ale to urcite znas nejlepe sam ... kdyztak me oprav ;) ). Tak samo u HPS by se mel pocitat celkovy odber a ne pouze se divat na vykon.

Jinak stale nechapu to srovnavani LED a HPS. Obcas mam takovy pocit, ze si chcou nekteri mistni technokrati nahonit triko, kolik ze se jim nepodari vypestovat pod jejich ultrasystemy, ale nakonec to stejnak vychazi v porovnani s obycejnou HPSkou na stejno, ale vetsinou naopak o neco hure ...

tak at to roste ;)
NoStress
presne tak - psal jsem vykon ledek. bez chlazeni, bez ztraty na zdrojich.

kdyz ma nekdo 400w sodik a napise ze 400g => 1g/W tak ja to pisu taky tak.. nikdo tam nepocita ofuk lampy (pripadne odtah z CT), odtah, ofuk kytek a hlavne spotrebu svetla navic protoze 400w HPS nezere 400w :)
BloodyBeer
no ale pro spravne fungovani LEDek je prave potreba ofuk + zdroj. Skoda, ze se to vice nepocita z celkoveho vykonu svetla, popripade se k tomu nezapocita celkovy odber pestirny. A az z tohoto souctu si vypocitat efektivitu pestovani.

Ale je pravda, ze jsem tu uz videl nektere to takhle secitat a ty vypocty byly celkem zajimave. Az pri takovem vypoctu by se eventuelne daly zjistit klady LED osvetleni oproti HPS, protoze urcite nepotrebuji tak silny odtah tepleho vzduchu (nedejboze CT :D ) a mene ofuku - ale tech neni nikdy nazbyt ;).
NoStress
ofuk kytek je potreba snad u jakehokoliv pestovani ne? jak by se jinak bez pritahu michal vzduch ve skrini? a to ze pises zdroj tak si uvedom ze zdroje pro led maji ucinnost vyssi jak 90% a nehroti led na plnej vykon. kdezto zdroj (civka kondik starter) pro hps zere vzdycky vic a pri nabehu to taky neni zadna slava nez se nahreje. ofuk led (tam kde to sviti) bejt nemusi :)

abych ti rekl tak na chlazeni panelu je jeden vetrak z pc 12V 80x80 na lmkovy zdroje a 24V vetrak 120x120 s regulaci podle teploty (jede tak na polovic aby nebyl slyset) - chladi to panel na krasnych 30-33°C. Mam tam ztratove zdroje pro led (lm317) takze se jeste zbytecne propaluje elektrina, ale to casem predelam na ty kvalitnejsi (aspon castecne protoze 660nm led maji blbej proud 400mA). pak tam mam jeste ofuk 12V pc vetrak 120x120 na zdroje napeti co napaji ty proudovy zdroje s LMkama - ten neni nutnej mam ho tam jenom protoze zdroje jsou na din liste co je rovnou pridelana ke skrini a i kdyz se to moc nehralo tak pro ten pocit sem to tam dal :)

co sem videl pocitat g/w tak nikdo nepocital s prikonem ale vzdycky s vykonem lampy takze to co mam v podpisu za tim si stojim i kdyby to bylo jen pro porovnani s dalsim mojim pestem :megafon:
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od photon
zdarec lidi, jsem tu novy, ale kdo neumi anglictinu a zajima se o to cim svitit, je nahranej, sam jsem hledal posledni tyden na googlu vse o led osvetleni a prispevky v cestine stoji celkem na... asi jedinej, kdo to ma srovnany je GREENTOKAREW, alesh apod., pro ostatni jednoduchy srovnani vykonu ruznych vhodnych zdroju prikladam. neco jineho je ale, kdyz se budeme bavit o spektru, nejvhodnejsi je pak led osvetleni, protoze lze dle druhu pestovane rostliny naformulovat optimalni slozeni, coz je u ostatnich vetsi nebo mensi problem. ledky svym slozenim mohou maximalizovat mnozstvi energie (tedy specificke vlnove delky), ktere rostlina diky pigmentum (chlorofyl a + b) dokaze absorbovat a metabolicky fotosyntezou pouzit pro vazani co2 k tvorbe stavebnich uhlovodiku. sodik sice ma vysoky svetelny tok, ale svetelna spektra, ktere vyzaruje rostlina neni schopna plne vyuzit (napr. vykon zeleneho spektra je odrazen). presto cenove do doby, nez led panely budou vyrabeny masove, vychazi porizovaci cena za hps komplety nejlepe, i kdyz spotrebou resp. ucinnosti nemuze hps ledkam konkurovat.. jak dlouho to potrva je otazkou, srovnal bych to s boomem fotovoltaiky, kdy se cena z roku na rok take menila skokove...


a jeste si musim photone dovolit k te tvoji tabulce ;)

Podle ceho jsi vypocital ten vykon zarivek ? Protoze se mi zda ten vykon na m2 dost smesny (ve srovnani s HPS, tedy v tvem podani "zarovkou" pokud tomu spravne rozumim ;) ).

edit: no ale pokud by to byla klasicka wolframka, tak to potom jo :D :D :D
BloodyBeer
NoStress:

jasne, ty vypocty jsou kazdeho vec ;) ... proste kazdy mame jina kriteria (diky bohu, ze nejsme vsichni stejni :D )

jinak k tem ofukum to bylo mysleno tak, ze pri LEDkach staci jeden, pri nejake velke mase zelene hmoty dva, ale ja mam radeji pod 600 ofuku pet o celkovem vykonu okolo 100 W takze to uz za dobu toho pestu neco stoji ... ale zase dobra prevence plisne. Plus musim pridat, ze HPS taky potrebuje dobry pritah (na to jsem docela dlouho sral a ted vidim docela dobry vysledek po zmene za vykonejsi vent.) - dalsi vyhoda LEDek
NoStress
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


a jeste si musim photone dovolit k te tvoji tabulce ;)

Podle ceho jsi vypocital ten vykon zarivek ? Protoze se mi zda ten vykon na m2 dost smesny (ve srovnani s HPS, tedy v tvem podani "zarovkou" pokud tomu spravne rozumim ;) ).


jak uz bylo psano - HPS vyzaruje nejvetsi cast spektra v tom ktery mi nepotrebujeme. led vyzaruje presne kde mi chceme a proto staci mensi vykon. podobny je to u CFL - tam to sviti bud cerveny spektrum na kvet nebo modry na rust. hps sviti nejvic v zeleny barve.

pouze pro porovnani : pokud mi led na spektru 660nm vyzari 100lm a hps 100lm je to to samy. akorat ze kdyz mas u vybojky 16000lm na cely spektrum tak velika cast (opravdu velika) je v casti ktera je nam na nic. kdezto u led ti to sviti jenom tak ze se vyuzijou vpodstate vsechny vyzareny lm a proto porovnani 16000lm HPS vs 1600lm LED vyhrava led.

najdi si na youtube hps vs led kde meri PAR a je tam videt ze ledky maji tohle zareni priblizne 10x vetsi nez hps
NoStress
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer
NoStress:

jasne, ty vypocty jsou kazdeho vec ;) ... proste kazdy mame jina kriteria (diky bohu, ze nejsme vsichni stejni :D )

jinak k tem ofukum to bylo mysleno tak, ze pri LEDkach staci jeden, pri nejake velke mase zelene hmoty dva, ale ja mam radeji pod 600 ofuku pet o celkovem vykonu okolo 100 W takze to uz za dobu toho pestu neco stoji ... ale zase dobra prevence plisne. Plus musim pridat, ze HPS taky potrebuje dobry pritah (na to jsem docela dlouho sral a ted vidim docela dobry vysledek po zmene za vykonejsi vent.) - dalsi vyhoda LEDek


na co ma vliv pritah? ja mam dole ve skrini dva otvory 125mm a jeden odtah s pachacem tt125. ze by mi to cucalo dvere pri zavirani dveri si nemyslim, takze zadnej podtlak se nekona ale jestli chces dam dovnitr merak ktery meri atmosferickej tlak takhle podtlak nebo pretlak by tam byl poznat po vyndani ven


tohle je ve faq:

"Veskutecnosti vynos suchych palic/Watt kazdych 60 dnu prikapava jako skala! Zdrava uroda pod 1000W vybojkou nam prinese 2 lb (908g) suchych palic. Vydelte 908 : 1000 a dostaneme gram/watt (GPW) v tomto pripade dostaneme 0,908 GPW."

takze to ze tam je odtah jako v kuchyni, ofuky jako krava na tu plochu atd to taky nikdo neresi :jerk:
photon
citace:
Původní příspěvek od NoStress
resit vyreseny? kytky potrebujou uv, 4 druhy modry (430 (tu ve svym svetle bohuzel nemam),450,460,470), zelenou, oranzovou (tu taky bohuzel nemam) a cervenou (630nm, 660nm a IR).


zdarec, obavam se, ze jsi trosku mimo (neber to spatne), ale napr. UV spektrum zareni, tedy <400nm, rostliny vubec nepotrebuji. v umelych systemech se toto spektrum svět. zdroju pouziva jako "biocidni", tedy jako prevence proti mikroorganismum, ktere zabiji.., ale bohuzel zabiji i ty mikrouse, ktery mohou byt benefitni.. (samotna rostlina je autotrofni organismus, ale zije v symbioze s ostatnimi zivymi druhy, a nektere z nich ke zdarnemu vyvoji potrebuje, ale zpravidla jde o ty, ktere jsou pod povrchem/v zivnem roztoku jde-li o hydro). uvcko pouze jako kratkodoby doplnek proti skudcum, to ano.. a navic, pokud neni kryt grow panelu z cisteho kremiciteho skla, tak uvcko skrz neprojde vubec, nebo je fitrovano (napr. pokud se tyka bezpecnostnich lepenych skel..
dale zelene spektrum je absolutne nanic, jen ti to zere dalsi watty, neb prave zelene spektrum je povrchem rostliny zcela odrazeno a nema vyuziti..
castecne bych souhlasil s oranzovym spektrem (610 nm), ale infra red (IR) spektrum muze pusobit kontraproduktivne a prilis tepelne zatezovat rostlinu..., takze zase jen topis...
at se dari!
photon
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer
NoStress:

jinak k tem ofukum...


ofuky ano, ale jen proto, aby se v kultivacnim prostoru docililo toku vzduchu, jehoz objemove malou cast=co2 rostliny vyuziva jako nutricni zdroj, tedy aby v bezprostredni blizkosti listu bylo timto tokem docilen staly privod potravy/uhliku..
NoStress
citace:
Původní příspěvek od photon


zdarec, obavam se, ze jsi trosku mimo (neber to spatne), ale napr. UV spektrum zareni, tedy <400nm, rostliny vubec nepotrebuji. v umelych systemech se toto spektrum svět. zdroju pouziva jako "biocidni", tedy jako prevence proti mikroorganismum, ktere zabiji.., ale bohuzel zabiji i ty mikrouse, ktery mohou byt benefitni.. (samotna rostlina je autotrofni organismus, ale zije v symbioze s ostatnimi zivymi druhy, a nektere z nich ke zdarnemu vyvoji potrebuje, ale zpravidla jde o ty, ktere jsou pod povrchem/v zivnem roztoku jde-li o hydro). uvcko pouze jako kratkodoby doplnek proti skudcum, to ano.. a navic, pokud neni kryt grow panelu z cisteho kremiciteho skla, tak uvcko skrz neprojde vubec, nebo je fitrovano (napr. pokud se tyka bezpecnostnich lepenych skel..
dale zelene spektrum je absolutne nanic, jen ti to zere dalsi watty, neb prave zelene spektrum je povrchem rostliny zcela odrazeno a nema vyuziti..
castecne bych souhlasil s oranzovym spektrem (610 nm), ale infra red (IR) spektrum muze pusobit kontraproduktivne a prilis tepelne zatezovat rostlinu..., takze zase jen topis...
at se dari!


zdavit te nebudu ale vis hovno. najdi si co je uva uvb a uvc pak tady pis biocidni. rekni mi prosimte proc by si cpal nejaky sklo pred led?! zelena je odrazena? si me rozesmal, najdi si co v tomhle spektru reaguje v kytkach napovidat ti nebudu. no to co pises o ir to uz je total... nemam slov
NoStress
citace:
Původní příspěvek od photon


ofuky ano, ale jen proto, aby se v kultivacnim prostoru docililo toku vzduchu, jehoz objemove malou cast=co2 rostliny vyuziva jako nutricni zdroj, tedy aby v bezprostredni blizkosti listu bylo timto tokem docilen staly privod potravy/uhliku..


no jasne a vubec to nesouvisi s tim aby si kytky udelali silnejsi stonky a jak uz tu bylo psano - mensi riziko plisneni a k tomu aby ti nekde v rohu nezustavala vlhkost co (odkud ti pak vylezou brebery a to mi ver)?
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od NoStress


jak uz bylo psano - HPS vyzaruje nejvetsi cast spektra v tom ktery mi nepotrebujeme. led vyzaruje presne kde mi chceme a proto staci mensi vykon. podobny je to u CFL - tam to sviti bud cerveny spektrum na kvet nebo modry na rust. hps sviti nejvic v zeleny barve.

pouze pro porovnani : pokud mi led na spektru 660nm vyzari 100lm a hps 100lm je to to samy. akorat ze kdyz mas u vybojky 16000lm na cely spektrum tak velika cast (opravdu velika) je v casti ktera je nam na nic. kdezto u led ti to sviti jenom tak ze se vyuzijou vpodstate vsechny vyzareny lm a proto porovnani 16000lm HPS vs 1600lm LED vyhrava led.

najdi si na youtube hps vs led kde meri PAR a je tam videt ze ledky maji tohle zareni priblizne 10x vetsi nez hps


ok a ted si dovolim odkazat nekam jinam, nez na youtube - https://growershouse.com/blog/hid-b...lite-ultra-sun/

sice tam testovali 1000 W HPS vybojky ale vysledek je tusim jasny a to ten, ze se to uplne lisi podle toho co meri kluci s LED osvetlenim. A ted kdo koho klame - HPS nebo LED :D ?
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od NoStress


na co ma vliv pritah? ja mam dole ve skrini dva otvory 125mm a jeden odtah s pachacem tt125. ze by mi to cucalo dvere pri zavirani dveri si nemyslim, takze zadnej podtlak se nekona ale jestli chces dam dovnitr merak ktery meri atmosferickej tlak takhle podtlak nebo pretlak by tam byl poznat po vyndani ven


tohle je ve faq:

"Veskutecnosti vynos suchych palic/Watt kazdych 60 dnu prikapava jako skala! Zdrava uroda pod 1000W vybojkou nam prinese 2 lb (908g) suchych palic. Vydelte 908 : 1000 a dostaneme gram/watt (GPW) v tomto pripade dostaneme 0,908 GPW."

takze to ze tam je odtah jako v kuchyni, ofuky jako krava na tu plochu atd to taky nikdo neresi :jerk:


me se nejedna o podtlak ale o dostatek cerstveho vzduchu aby se pestirna pohybovala v idealni teplote 25°C ...

jasan a potom se ale taky da pocitat GE index vynosnosti:
tenhle je prekopirovany ;) :

g
GE=____________________
(18x+12y).(HPS/1000)

GE - index výnosnosti
x - počet dní vegetativní fáze
y - počet dní fáze kvetení
HPS - wattáž světla
g - celkový výnos sušiny

akorat ja bych si k tomu pripocetl jeste vsechny veci okolo (ale jak rikam moje uchylka si takhle vypocitavat vynosnosti v jednotlivych pestebnich systemech) ...
NoStress
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


ok a ted si dovolim odkazat nekam jinam, nez na youtube - https://growershouse.com/blog/hid-b...lite-ultra-sun/

sice tam testovali 1000 W HPS vybojky ale vysledek je tusim jasny a to ten, ze se to uplne lisi podle toho co meri kluci s LED osvetlenim. A ted kdo koho klame - HPS nebo LED :D ?


nechapu ten test. pisou tam cosi o HID a pak tam testujou HPS a ledky tam nevidim
NoStress
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


me se nejedna o podtlak ale o dostatek cerstveho vzduchu aby se pestirna pohybovala v idealni teplote 25°C ...

jasan a potom se ale taky da pocitat GE index vynosnosti:
tenhle je prekopirovany ;) :

g
GE=____________________
(18x+12y).(HPS/1000)

GE - index výnosnosti
x - počet dní vegetativní fáze
y - počet dní fáze kvetení
HPS - wattáž světla
g - celkový výnos sušiny

akorat ja bych si k tomu pripocetl jeste vsechny veci okolo (ale jak rikam moje uchylka si takhle vypocitavat vynosnosti v jednotlivych pestebnich systemech) ...


porad pocitas vykonem a ne s prikonem takze kdyz bych vzal svuj g/W a vydelil to poctem dni tak je to nastejno :) akorat to bude nejakej g/Wden :D :D
BloodyBeer
tak tady mas teda ty LEDky .... doufam, ze 750 W panel bude stacit ;)

http://growershouse.com/blog/black-...eview-par-test/

musime si porovnat ty vysledky ve vysce 24 inches ... u nekterych 1000 W HPS mi vychazi dokonce 1960 PAR , u tohoto LED panelu 429 PAR ... hmmm a ted kde se stala chyba ?
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od NoStress


porad pocitas vykonem a ne s prikonem takze kdyz bych vzal svuj g/W a vydelil to poctem dni tak je to nastejno :) akorat to bude g/Wh :D :D


ale to ja jenom, ze jsi zacal odkazovat na faq a zdejsi primitivni vypocet vynosu. Takhle jednoduche deleni se uci na prvnim stupni zakladky ;). Navic me se jedna spise o cely system a ne to cim tam budu svitit ...

...me spise zajima pocet kilowatthodin potrebnych k vyrobe 1 gramu ciste susiny

jak jinak porovnavat uplne odlisne systemy?
photon
ok, sezen si kontakt na pana profesora doktora Lubomiar Natra, doktora ved z prirodovedy na UK, pripadne bych ti doporucil pana docenta inzenyra Santrucka z ustavu molekularni biologie rostlin akademie ved CR, tedy pokud mi neveris.. co se tyka referenci, vyhradne pouzivam "web of science" popr. Springer, jestli mas cas a znameho co ti zprostredkuje pristup zdarma (clanky jsou placene, jeden za cca od USD 10-15), muzes patrat, je tam vse... no stress ;)
BloodyBeer
aaaa ja uz asi vim, kde udelali soudruzi z NDR (teda internetu) chybu.

vychazim z tohoto odkazu - http://www.youtube.com/watch?v=DAw13w9eFxY

zrejme zde merili pouze jednotlive vlnove delky nebo jejich omezeny rozsah, kdezto ti z growerhousu pouzivali PAR metr, ktery meril celkovou hodnotu v rozmezi od 400 nm po 700 nm.
NoStress
jestli to nebude v tom ze mam panel 10cm nad kytkama a hps by musel bejt daleko vejs tim padem mensi par. jak si lze vysimnout oni berou PAR v tom tvym testu jako 400 az 700+nm. jenomze kdyz se podivas na tohle video tak jasne vidis ze v cervenym spektru sviti ty ledky proste vic! Na soucet vseho ve spektru min ale ve vysledku vic.

http://www.youtube.com/watch?v=DAw13w9eFxY

kdyz se na to podivas poradne tak:

330W led:
300-480nm 26,7PAR (modra rust + uv)
621-680nm 169PAR (to je spektrum ktery mi potrebujem na nase palicky)
680-850nm 12,9PAR

600W HPS
300-480nm 11,5PAR
620-680nm 87,8PAR
680-850nm 53PAR

EDIT: koupil jsem si takovej ten PH/světlo/ vlhkomer jak se zapichne do hliny a nehlede na to ze pekne napytel meri ph i ta vlhkost je pofiderni, tak ten meric osvetleni u svetla to bylo na dorazu a u korenu na nule. takze jedinej problem vidim v neprosviceni ale myslim si ze pri pouziti vykonenejsich LED (napr misto 1W bude z jednoho mista vychazet 3W - vim ze je to blbost takhle porovnavat ale proste z jednoho mista mi pujde vic fotonu tim padem vic by jich melo projit) a techniky scrog to nebude nicemu vadit
NoStress
citace:
Původní příspěvek od photon
ok, sezen si kontakt na pana profesora doktora Lubomiar Natra, doktora ved z prirodovedy na UK, pripadne bych ti doporucil pana docenta inzenyra Santrucka z ustavu molekularni biologie rostlin akademie ved CR, tedy pokud mi neveris.. co se tyka referenci, vyhradne pouzivam "web of science" popr. Springer, jestli mas cas a znameho co ti zprostredkuje pristup zdarma (clanky jsou placene, jeden za cca od USD 10-15), muzes patrat, je tam vse... no stress ;)


ou jeee:baby:
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od NoStress
jestli to nebude v tom ze mam panel 10cm nad kytkama a hps by musel bejt daleko vejs tim padem mensi par. jak si lze vysimnout oni berou PAR v tom tvym testu jako 400 az 700+nm. jenomze kdyz se podivas na tohle video tak jasne vidis ze v cervenym spektru sviti ty ledky proste vic! Na soucet vseho ve spektru min ale ve vysledku vic.

http://www.youtube.com/watch?v=DAw13w9eFxY

kdyz se na to podivas poradne tak:

330W led:
300-480nm 26,7PAR (modra rust + uv)
621-680nm 169PAR (to je spektrum ktery mi potrebujem na nase palicky)
680-850nm 12,9PAR

600W HPS
300-480nm 11,5PAR
620-680nm 87,8PAR
680-850nm 53PAR

EDIT: koupil jsem si takovej ten PH/světlo/ vlhkomer jak se zapichne do hliny a nehlede na to ze pekne napytel meri ph i ta vlhkost je pofiderni, tak ten meric osvetleni u svetla to bylo na dorazu a u korenu na nule. takze jedinej problem vidim v neprosviceni ale myslim si ze pri pouziti vykonenejsich LED (napr misto 1W bude z jednoho mista vychazet 3W - vim ze je to blbost takhle porovnavat ale proste z jednoho mista mi pujde vic fotonu tim padem vic by jich melo projit) a techniky scrog to nebude nicemu vadit


vyska lampy je relativni - mel jsem 150 HPSku par centimetru (ne vice nez 10 cm ale spise mene) od kytek a taky se to dalo... sklizen nejakych 130 g je taky docela slusny vysledek.

k tomu meraku - to budou asi luxy ;)
photon
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


a jeste si musim photone dovolit k te tvoji tabulce ;)

Podle ceho jsi vypocital ten vykon zarivek ? Protoze se mi zda ten vykon na m2 dost smesny (ve srovnani s HPS, tedy v tvem podani "zarovkou" pokud tomu spravne rozumim ;) ).

edit: no ale pokud by to byla klasicka wolframka, tak to potom jo :D :D :D


jj, slo skutecne o zarovku, to vse bylo mineno tak, aby si lidi uvedomili souvislosti, "zarovka" neni tlakova vybojka..
pro vsechny co maji zajem zasilam nasledujici bilanci s financemi prilohou...
no stress to nemuze nejak rozdychat, tak snad po te priloze budeme moci zase dal vest vecnou diskuzi (btw, sice ma aprobace neni fyziologie rostlin, ale mam vystudovano zivotni prostredi, takze nejake dusevni schopnosti by tu mohly pomoci ostatnim..
budu se tesit na konstruktivni debatu no stress, jestli ja vim hovno, to te nemusi moc trapit..
presto te zdravim chlape ;))))))
photon
jeste ta priloha.. sorry
photon
jo jeste k tem cenam, cena nastavena za grow panel je takova, kterou bych akceptoval v shopu, jinak vychazi jako home-made z nejlevnejsich komponent na trhu, dopravu jsem hradil spolecne s jinym zbozim..
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od photon


jj, slo skutecne o zarovku, to vse bylo mineno tak, aby si lidi uvedomili souvislosti, "zarovka" neni tlakova vybojka..
pro vsechny co maji zajem zasilam nasledujici bilanci s financemi prilohou...
no stress to nemuze nejak rozdychat, tak snad po te priloze budeme moci zase dal vest vecnou diskuzi (btw, sice ma aprobace neni fyziologie rostlin, ale mam vystudovano zivotni prostredi, takze nejake dusevni schopnosti by tu mohly pomoci ostatnim..
budu se tesit na konstruktivni debatu no stress, jestli ja vim hovno, to te nemusi moc trapit..
presto te zdravim chlape ;))))))


ja se fakt omlouvam :D :D :D ale musim znova reagovat - napsat, ze linearni zarivka o vykonu 36 W je ekvivalentem 150 W HPBs je docela nesmysl.... Ja vim, ze ti to podle spektroradiometru (nebo cim to vlastne merite ty jednotlive delky zareni vhodne pro rust rostlin) vychazi, ale v praxi bych se bal, ze proste s 36 W zarivkou neni mozne mit ten samy vynos jako s 150 W HPBs.

Proste teorie je teorie, ale praxe je nekde jinde...
NoStress
citace:
Původní příspěvek od photon


jj, slo skutecne o zarovku, to vse bylo mineno tak, aby si lidi uvedomili souvislosti, "zarovka" neni tlakova vybojka..
pro vsechny co maji zajem zasilam nasledujici bilanci s financemi prilohou...
no stress to nemuze nejak rozdychat, tak snad po te priloze budeme moci zase dal vest vecnou diskuzi (btw, sice ma aprobace neni fyziologie rostlin, ale mam vystudovano zivotni prostredi, takze nejake dusevni schopnosti by tu mohly pomoci ostatnim..
budu se tesit na konstruktivni debatu no stress, jestli ja vim hovno, to te nemusi moc trapit..
presto te zdravim chlape ;))))))


tak promin sem to trochu prehnal mel jsem nervy...
BloodyBeer
Jeste neco malo z prace pana profesora Natra ...

tady davam tabulku ktera nam ukazuje, ze dry matter production ovlivnuji ruzne faktory. Jeden z nich je fotosynteza (coz je u LED plus) ale je zde i respiration rate, kde ten podil bude u HID osvetleni vyssi, diky intenzivnimu osvetleni (tady si myslim, ze LEDky budou mit asi problem).

Ty ostatni faktory by mohly byt vyrovnane.

Docela by me zajimalo to srovnani respiration rate LED vs. HID jestli ho vubec nekdo delal...
photon
citace:
Původní příspěvek od NoStress


tak promin sem to trochu prehnal mel jsem nervy...


tak si rychle zmen nick :)
v poho, od te doby co hulim, a je to uz 20 let jsem si zvykl nesoudit, neb vzdy vlastne soudim sebe...
peace!
photon
citace:
Původní příspěvek od NoStress


no jasne a vubec to nesouvisi s tim aby si kytky udelali silnejsi stonky a jak uz tu bylo psano - mensi riziko plisneni a k tomu aby ti nekde v rohu nezustavala vlhkost co (odkud ti pak vylezou brebery a to mi ver)?


s tim stalym pruvanem mas nepochybne pravdu, take s tim vlastne souvisi, jak jsi zminoval to uv-cko, nejaky minimalni, casove omezeny a i pravidelny osvit uv-ckem by mel byt prevenci vsech moznych mikrousu...
photon
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


vyska lampy je relativni - mel jsem 150 HPSku par centimetru (ne vice nez 10 cm ale spise mene) od kytek a taky se to dalo... sklizen nejakych 130 g je taky docela slusny vysledek.

k tomu meraku - to budou asi luxy ;)


vyska, tedy vzdalenost osvetlene plochy od zdroje je podstatna neb "osvetlenost bodovym zdrojem je neprimo umerna ctverci vzdalenosti
osvetlovane plochy od zdroje", mj. dulezity je i uhel dopadu (cos fi), tedy koly je nejucinejsi (=1), proto tolik diskutovany co nejmensi rozptyl svet. zdroje/ledky

merak je samozrejme "luxmetr"

ty porad bloody myslis na ty vynosy, tj. fajn, ale v souhrnu je to "bilancni rovnice" s takovym mnozstvim neznamych, ze si myslim, ze univerzalne meritelnou velicinou je LASKA K ROSTLINE, neb jen ta te dozene k optimalizaci vstupu tak, aby vystup mohl znasobit onu dalsi LASKU...
... no, a ta zavislost nakonec, tj. zavislost na pestovani samem, neb farmareni ma prevazna vetsina populace na planete v genech...
:)
photon
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


ja se fakt omlouvam :D :D :D ale musim znova reagovat - napsat, ze linearni zarivka o vykonu 36 W je ekvivalentem 150 W HPBs je docela nesmysl.... Ja vim, ze ti to podle spektroradiometru (nebo cim to vlastne merite ty jednotlive delky zareni vhodne pro rust rostlin) vychazi, ale v praxi bych se bal, ze proste s 36 W zarivkou neni mozne mit ten samy vynos jako s 150 W HPBs.

Proste teorie je teorie, ale praxe je nekde jinde...


Tak k te teorii (cast meho vlastniho projektu):

"Kritickým faktorem fotosyntetického jevu, jako nejdůležitějšího přírodního procesu neogeneze biologického materiálu je teoretická optimální účinnost na úrovni cca 70% (existuje požadavek 4 dopadajících fotonů k přeměně každé molekuly CO2 integrující biomasu a/nebo uvolňující kyslík). Pragmatická maximální účinnost za optimálních světelných podmínek je, ..., odhadována mezi 25-28 % (potřebných 8-10 fotonů na každou reagující molekulu CO2). Při limitujících podmínkách je možné přeneseně hovořit o podmínce dostupnosti potřebné výměry kultivační plochy (to vsichni zname, ze?!), kdy při nízkých světelných intenzitách je fotochemická reakce řádově nižší.

dale bych rad rekl, ze existuje jev zvany "fotoinhibice", tzn. ze organismus pri premire svet. toku se dostava do oxidativniho stresu a katabolismu, tedy vseho s mirou..
jeste prikladam jednu konverzni tabulku ruznych zdroju v aj

zdarec, photon
NoStress
citace:
Původní příspěvek od photon


s tim stalym pruvanem mas nepochybne pravdu, take s tim vlastne souvisi, jak jsi zminoval to uv-cko, nejaky minimalni, casove omezeny a i pravidelny osvit uv-ckem by mel byt prevenci vsech moznych mikrousu...


uvb ledku nesezenes a uva (400nm) je neskodny
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od photon


Tak k te teorii (cast meho vlastniho projektu):

"Kritickým faktorem fotosyntetického jevu, jako nejdůležitějšího přírodního procesu neogeneze biologického materiálu je teoretická optimální účinnost na úrovni cca 70% (existuje požadavek 4 dopadajících fotonů k přeměně každé molekuly CO2 integrující biomasu a/nebo uvolňující kyslík). Pragmatická maximální účinnost za optimálních světelných podmínek je, ..., odhadována mezi 25-28 % (potřebných 8-10 fotonů na každou reagující molekulu CO2). Při limitujících podmínkách je možné přeneseně hovořit o podmínce dostupnosti potřebné výměry kultivační plochy (to vsichni zname, ze?!), kdy při nízkých světelných intenzitách je fotochemická reakce řádově nižší.

dale bych rad rekl, ze existuje jev zvany "fotoinhibice", tzn. ze organismus pri premire svet. toku se dostava do oxidativniho stresu a katabolismu, tedy vseho s mirou..
jeste prikladam jednu konverzni tabulku ruznych zdroju v aj

zdarec, photon


ok, tak kdyz ty hodnoty vypadaji tak krasne, jakto ze to tak neroste? Co ovlivnuje tak moc rust rostlin, kdyz podle tvych tabulek by mela tato svetla excelovat ve srovnani se HID osvetlenim co se tyka fotosyntezy. (ze by malo CO2, nebo IR zareni?)

Ja sam rad zkousim nove veci a rad bych i do tech LEDek sel, ale zatim se mi zda, ze to vice funguje na papire, nez v praxi. Ikdyz nektere vysledky jsou pekne, tak furt tomu neco chybi k dokonalosti ...
photon
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


ok, tak..., jakto ze to tak neroste? Co ovlivnuje tak moc rust rostlin, kdyz podle tvych tabulek by mela tato svetla excelovat ve srovnani se HID osvetlenim co se tyka fotosyntezy. (ze by malo CO2, nebo IR zareni?)

Ja sam rad zkousim nove veci a rad bych i do tech LEDek sel, ...


mno bloody, my vsichni se tady snazime napodobit matku prirodu, no a nikdy nedosahneme toho, co ONA DOKAZE... :)

rostliny potrebuji mit zarucen cely set tzv. "abiotickych podminek", kde neni jasne dana priorita jedine z nich, takze dulezitost dostatecna energie pro rostlinu, prenesene tedy osvetleni, muze byt upozadeno jinymi faktory (pritomnost vody a zivin, teplota, atd.) a v souhrnu tedy predstavuje podstatny nikoliv hlavni predpoklad...
photon
citace:
Původní příspěvek od NoStress


uvb ledku nesezenes a uva (400nm) je neskodny


tjn, ale skutecne uv-cko neni prilis podstatny, jde o predevsim viditelne casti spektra krome te zelene, jak jsem jiz psal (a tobe se to nelibilo moc, ale vysvetli proc jsou rostliny zelene :) ).. kazdopadne jak to vypada zde na groweru, moc specialistu na fyziologii rostlin (a z toho experti na fotosyntezu tvori dalsi extra odborne zamerenou disciplinu), tech tu moc nepublikuje asi.., je to spise styl pokus-omyl, a to se vsem nutne musi prodrazit nez zjisti co a jak..
vazne premyslim o vyvoji vlastniho osvetlovaciho led panelu, nebot cesky trh sice nektere vyrobky tohoto druhu poskytuje, ale jsou to
1/ nenazranci, ktery maji marzi 100 a vice %
2/ chudaci, ktery z druheho konce sveta musi zaplatit neskutecne drahou dopravu 1 ks
opravdu vazne uvazuju o zalozeni jakehosi druzstva, kde by vsichni vlozili rozumny peniz a privezl se kontas toho nejlepsiho za rozumnou cenu, tedy kolem 3tis. za cca 120W panel s kastomizovanym slozenim spektra, ktery mi na muj 1 m2 bude stacit...
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od photon


mno bloody, my vsichni se tady snazime napodobit matku prirodu, no a nikdy nedosahneme toho, co ONA DOKAZE... :)

rostliny potrebuji mit zarucen cely set tzv. "abiotickych podminek", kde neni jasne dana priorita jedine z nich, takze dulezitost dostatecna energie pro rostlinu, prenesene tedy osvetleni, muze byt upozadeno jinymi faktory (pritomnost vody a zivin, teplota, atd.) a v souhrnu tedy predstavuje podstatny nikoliv hlavni predpoklad...


ok, takze to znamena, ze co se tyce fotosyntezy je LED na spici, ale co se tyka ostatnich faktoru rustu, tak na tech je treba zapracovat.

Jestli mas rozjety nejaky projekt na toto tema, tak urcite budu sledovat ;)
photon
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer


ok, takze to znamena, ze co se tyce fotosyntezy je LED na spici, ale co se tyka ostatnich faktoru rustu, tak na tech je treba zapracovat.

Jestli mas rozjety nejaky projekt na toto tema, tak urcite budu sledovat ;)


zdarec bloody, nepochybne.., "vyvoj nezastavis, kompjutr nepodojis", asi tak no.. ;) preji vsem zvidavym dostatek energie uskutecnit svou touhu a zaroven pris5 k poznani ostatnich..
peace
photon
Ka'n'ja
zdravim, hezký téma. Pamatuju na Canafest 11, kde byl LED panel jako horká novinka. Možný je prej všechno, ale za normálních okolností je prostě sodík best. Každej kdo pěstoval pod různejma světlama ti odpoví stejně. Ano je pravda že kytka potřebuje určité intenzity v určitých spektrech, jenže to je to co víme a může tady bejt spousta dalších věcí co ještě nevíme. Zatím prostě nejlíp vychází sodík a když se koukneš pod rozsvícenej sodík a rozsvícenej LED panel můžeš sám porovnat co je blíž intenzivnímu sluníčku.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma